Netgear introduceert goedkopere wifi 6-meshrouter in Orbi-serie

Netgear heeft een tweede wifi 6-meshrouter in de Orbi-serie uitgebracht. Het gaat om de RBK752. Deze router biedt iets minder goede prestaties dan de huidige RBK852. De nieuwe router krijgt een adviesprijs van 450 dollar. Omgerekend en met btw is dat 485 euro.

De nieuwe Orbi AX4200 wordt gebundeld met een router en satelliet, die worden aangeduid als RBK752. Het uiterlijk toont veel gelijkenissen met de duurdere RBK852-set, die Netgear in september uitbracht, hoewel de nieuwe RBK752 iets minder hoog en breed is. Het nieuwe wifisysteem heeft volgens Netgear een bereik van zo'n 465 vierkante meter.

De Netgear Orbi RBK752

De nieuwe routerset heeft een 802.11ax-radio, waarmee hij ondersteuning biedt voor wifi 6. De Orbi RBK752 biedt een maximale bandbreedte van 600Mbit/s op 2,4GHz en 1200Mbit/s op 5GHz, beide met 2x2-configuratie, terwijl de RBK852 4x4-kanalen biedt. De 4x4-backhaul voor de verbinding tussen de router en de satelliet blijft wel hetzelfde in de RBK752.

Dankzij wifi 6 ondersteunt de router onder andere mu-mimo, waardoor hij met verschillende apparaten tegelijk kan communiceren. Ook ondersteunt wifi 6 onder andere ofdma, waarmee de router een wifikanaal opsplitst in verschillende, kleinere signalen, wat de efficiëntie bij meer dan één verbinding moet verhogen.

De nieuwe Orbi-router biedt verder een gigabit-wan-poort en drie gigabit-ethernetaansluitingen. De satelliet heeft er nog twee. De RBK852 beschikt over een wan-poort met ondersteuning voor 2,5-gigabit-ethernet. De router en satelliet maken beide gebruik van een cpu met vier cores op 1,4GHz. De router beschikt over 1GB werkgeheugen en 512MB nand-flashgeheugen.

Op het moment van schrijven staat de RBK752 nog niet op de Nederlandse website van Netgear. De Europese adviesprijzen zijn dan ook nog niet bekend. Wel maakt Netgear bekend dat de router in de VS 450 dollar gaat kosten, wat omgerekend en met btw neerkomt op ongeveer 485 euro. Voor dat geld krijgen gebruikers een router en een satelliet. Een set met een router en twee satellieten komt ook beschikbaar, voor 600 dollar, wat neerkomt op 646 euro inclusief btw.

RGB752 vergelijking
Een vergelijking tussen de RBK752 en de duurdere RBK852. Afbeelding via Netgear

Door Daan van Monsjou

Redacteur

01-07-2020 • 10:40

69 Linkedin

Reacties (69)

69
69
22
3
0
44
Wijzig sortering
waarom zijn dit soort dingen erg duur ? En dan nog een mesh-opstelling tot het bij de volgende punt komt verlies je al dus snelheid. Beter om gewoon direckt op de kabel aan te sluiten. Ik weet, niet iedereen heeft bekabeld internet. Maar dan nog zou ik het proberen want zo betaal je een godsvermogen aan deze hardware wat het uiteindelijk niet waar maakt.
Jouw smartphone heeft een ethernet aansluiting? ;)

Bovendien is het niet altijd evident in alle huizen om zomaar door heel het huis kabels te gaan trekken. Heb je toch kabels dan hebben deze dingen vaak een backhaul functie dus dan verlies je ook geen snelheid.
Nou in principe kan het natuurlijk wel, maar echt praktisch is het niet.

Dat gezegd hebbende. Waarom zou ik in vredesnaam voor dit relatief dure spul gaan als ik voor hetzelfde geldt ook een Ubituiti variant kan hebben die ik heel goedkoop uit kan breiden met meer accespoints (80 eu per stuk).

Kijk het is niet zo dat je die wifi 6 bandbreedte volledig gaat gebruiken op je mobiel toch? 20mbit red je het wel mee. Kun je binnenshuis streamen vanaf NAS, maar ook YT enzo. 802.11g is in principe voldoende.

Dus waarom dan een Mesh set gebruiken? Als je dit geld neerlegd en deze standaarden wil gebruiken dan wil je dit toch op zijn minst gewoon bedraad verbonden hebben?

Sws snap ik veel van dit soort systemen niet. Fronthaul bandbreedte is enorm gecapped door het ontbreken van een fatsoenlijke backhaul. Zelfs al sluit je die orbi's bedraad aan, verder dan 1Gbps kom je niet. Kreng heeft 6000Mbps fronthaul, maar niets om dat ook daadwerkelijk naar backend appliances te krijgen.
De backhaul van de orbi's is best flink. Ze gebruiken aardig wat kanalen om de snelheid zo hoog mogelijk te maken. 1Gbs is dan niet nodig (dat haalt mijn internetlijn sowieso niet). Maar ik wilde wel een goede verbinding in mijn gehele huis (home automation kan bijna niet zonder).

Ik snap overigens niet waarom jij niet snapt waarom je voor zo'n set zou gaan.
Ik nodig je uit in mijn huis te komen en de Ubituiti te installeren zonder de kabels zichtbaar in mijn huis te maken. Graag heb ik wifi in het gehele huis, van woonkamer tot zolder op zo'n hoog mogelijke snelheid.
Zover ik weet had Ubituiti in ieder geval 2 jaar terug nog geen draadloos mesh netwerk.

Tipje van de sluier:
- ehternet over stroomnet werkt niet ivm 2 aardlekschakelaars en blijkbaar te veel verstoring in het netwerk daardoor. Deze komen vaak niet hoger dan 5mbs.
- Kabels trekken wens ik je succes mee. Ik heb een gespecialiseerd bedrijf hier gehad, die de kabels niet door de enige loze leiding omhoog kan krijgen. En dan zit ik pas op de 2de verdieping en nog niet op zolder
- Flinke betonlagen in het huis. Waardoor wifi signalen aardig gecapt worden. De enige plek waar wifi apparaten elkaar wel kunnen zien zonder te veel signaal verlies is in het trappenhuis.

Ik heb meerdere mesh netwerken getest (google, tp link, etc.). Geen van allen halen de snelheid die mijn orbi's (RBK53) halen. Woonkamer heeft de volle 500mbit op wifi van mijn internet verbinding. Verdieping 1 heeft daar nog 410 mbit van over en op de zolder zit ik op 300mbit. Alle andere mesh netwerken kregen de snelheid niet hoger dan 200mbit op de 1st en 100mbit of lager op de zolder.

Reden dat de orbi's vaak de snelheid halen is dat de backhaul zijn eigen deel van het 5ghz netwerk gebruiken met dedicated antennes. De meeste andere netwerken loopt de backhaul over dezelfde antennes en frequentes als waar alle andere devices op verbinden.
Overigens ben ik ook te spreken over de supportafdeling van Netgear. Het kost wat tijd omdat ze alles willen testen (ondanks dat ik na 1 jaar en 11 maanden geen telefonisch support meer had), maar daarna hebben ze een van mijn sats gratis omgeruild zonder moeilijk te doen. Daar waar bol.com tijdens corona tijd de hele set terug wilde hebben om de ene sat te repareren (wat niet handig is als je thuiswerkt en zonder de orbi's gewoon geen internet meer hebt omdat de ziggo modem de woonkamer niet eens haalt)

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 1 juli 2020 11:30]

Zover ik weet had Ubituiti in ieder geval 2 jaar terug nog geen draadloos mesh netwerk.
Alle AP's van Ubnt kunnen in Mesh gezet worden. Wireless uplink heet dat. Daarnaast hebben ze natuurlijk de amplifi series nu
Tipje van de sluier:
- ehternet over stroomnet werkt niet ivm 2 aardlekschakelaars en blijkbaar te veel verstoring in het netwerk daardoor. Deze komen vaak niet hoger dan 5mbs.
- Kabels trekken wens ik je succes mee. Ik heb een gespecialiseerd bedrijf hier gehad, die de kabels niet door de enige loze leiding omhoog kan krijgen. En dan zit ik pas op de 2de verdieping en nog niet op zolder
- Flinke betonlagen in het huis. Waardoor wifi signalen aardig gecapt worden. De enige plek waar wifi apparaten elkaar wel kunnen zien zonder te veel signaal verlies is in het trappenhuis.
- Powerline adapters zijn ook eerder een probleem dan dat het werkt.
- ai das wel balen, toevallig wat gruis in de leiding of een leiding van flexibele buis?
- Ja dat is het probleem met heel veel nieuwere woningen. Zeker met vloerverwarming op beide verdiepingen of een isolerende ondervloer met aluminiumfolie. Buren hebben dat laatste en die hebben dus echt helemaal niets meer (ook in het trappenhuis) als je dus voorbij dat vlak komt.
Reden dat de orbi's vaak de snelheid halen is dat de backhaul zijn eigen deel van het 5ghz netwerk gebruiken met dedicated antennes.
Dat is het enige van die set wat ik dan wel weer vet vind. Ze hebben hier ook 4x4 5GHz er in zitten als backhaul wat in principe dus een stuk sneller is dan bedraad gigabit, maar je hebt dus echter wel snel interferentie of invloed van vloeren en muren.
Woonkamer heeft de volle 500mbit op wifi van mijn internet verbinding. Verdieping 1 heeft daar nog 410 mbit van over en op de zolder zit ik op 300mbit. Alle andere mesh netwerken kregen de snelheid niet hoger dan 200mbit op de 1st en 100mbit of lager op de zolder.
Maar dat komt denkt ik ook door de gebruikte wifi standaarden. Volgens mij zijn dit de eerste paar die daadwerkelijk wifi 6 goed ondersteunen. De rest hebben het alleen op fronthaul en hebben dan 2x2 backhaul of gigabit bedraad.
De doelgroep van dit Netgear product is anders dan die van Ubituiti. Dit product is voor de gemiddelde consument die geen/beperkt technische kennis heeft en in huis snel internet wilt hebben. Plug and play en geen gedoe. Van de andere alternatieven (ook plug and play) is ook nog eens gebleken dat Orbi zeer goede snelheden haalt.

Verdiep je eens in een andere doelgroep :)
Verdiep je eens in een andere doelgroep
Verdiep je eens in Ubiquiti zou ik zeggen. Dan had je gezien dat ze nog veel meer producten maken dan alleen de Losse AP's waar jij ze van kent. ;)

https://amplifi.com/
Mooi product ja, maar de doelgroep waar ik op doel gaan naar een media markt, coolblue of bcc. Vragen daar advies over hoe ze snel internet op zonder kunnen krijgen. Ubiquiti (en ook amplify) wordt met name in speciaal zaken verkocht.
De amplify serie ligt gewoon bij o.a. de Mediamarkt in de schappen, maar goed, dat is ook weer van dezelfde categorie als de andere mesh producten...
Crap. Heb mn post weggegooid voor submitten denk ik.

Deze sets liggen bij alle door jou genoemde winkels in de schappen. Valt dan ook in dezelfde categorie. Ik had dan ook van de drie shops wat linkjes voor je. Ubiquiti wordt best goed verhandeld bij MM en Coolblue

Amplifi is juist bedoelt voor consumenten/ prosumers. Vandaar ook de volledig losstaande website.
Netgear heeft in de zakelijke range ook Accesspoints in deze prijsklasse (iets duurder). Alleen dan wel met fatsoenlijke support.
Jouw smartphone heeft een ethernet aansluiting? ;)
Ja. :P
Bovendien is het niet altijd evident in alle huizen om zomaar door heel het huis kabels te gaan trekken. Heb je toch kabels dan hebben deze dingen vaak een backhaul functie dus dan verlies je ook geen snelheid.
Je vervuilt wel (verder) de ether/reduceert je bandbreedte door meerdere keren hetzelfde netwerkpakket draadloos te versturen. De ether heb ik liever vrij voor mobiele apparaten die het nodig hebben. Alles wat een vaste plek heeft in huis zit ook daadwerkelijk aan de kabel.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 juli 2020 11:00]

Hmmm... Ik vind het nogal een heftige investering om een smartphone te voorzien van goede wifi. Wat heb je op een smartphone nou nodig aan topsnelheden!?
Topsnelheid misschien niet maar ik vind het wel belangrijk dat het allemaal lekker vlot reageert als ik iets open. Het bereik en de dekking is hierin natuurlijk erg belangrijk.
Dus wifiN voldoet

Misschien voor een ipad pro maar verder

Ik ben het wel eens kabels waar je kunt. Liever een paar honderd aan de elektricien goede bekabeling dan een paar honderd aan zoiets als dit
Er zijn ook goedkopere systemen met vergelijkbare technieken, TP-Link heeft wat meer keuze erin.
Wanneer je een bedrade uplink kan gebruiken (ipv wireless) scheelt dit nogal fors.
ik heb een apartement met een 10'' kastje aan de muur waar 12 kabels naar toe gaan en elke kamer 1-2 aansluitingen heeft voor een bekabeld internet. Daarnaast draait er een Qutom met een managed switch om zo alles netjes te beheren.

Natuurlijk voor de meeste mensen is dit niet aan te raden, maar om te zeggen het lukt niet ? je kan beter bekabled hebben dan over het wifi.
En dan nog een mesh-opstelling tot het bij de volgende punt komt verlies je al dus snelheid.
Dat wordt dus steeds minder een issue naarmate de snelheden hoger worden. De helft van heel snel is nog steeds snel zegmaar ;)
Ik weet, niet iedereen heeft bekabeld internet. Maar dan nog zou ik het proberen
Je kan het wel of niet, die conclusie komt toch sowieso pas na het proberen?

Denk dat de meeste mensen niet eens het verschil tussen een goed mesh netwerk en kabels merkt!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 juli 2020 11:02]

Eens. Ik heb door het hele huis kabels (Cat5e), maar in de praktijk gaat het meeste toch via WiFi omdat dat gewoon snel genoeg is en apparaten in de praktijk ook niet altijd naast de netwerkaansluiting staan. Alleen voor gaming is een kabel wel een pré. En het is natuurlijk wel luxe om je accesspoints bedraad aan te kunnen sluiten, maar voor de kosten van de bekabeling had ik ook heel wat mesh-nodes kunnen kopen.
"maar voor de kosten van de bekabeling had ik ook heel wat mesh-nodes kunnen kopen"
Heb je dan gouden kabels gekocht? Netwerkbekabeling kost (en kostte) juist geen drol, paar dubbeltjes de meter. Op dit moment doet cat6 nog geen vijftig cent de meter...
Ik zou flink uitkijken met kabels van een paar dubbeltjes per meter - er zijn Tweakers die zich hier flink in vergist hebben en pas nadat ze 300 meter of zo van dat spul door hun huis hadden liggen ze er achter kwamen dat ze inferieure CCA (copper clad aluminium) hadden liggen dat bij lange na de snelheden niet haalde die ze gedacht hadden te halen.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1491393

Alhoewel dat topic 8 jaar oud is, wordt de kabel die er specifiek in genoemd wordt nog steeds verkocht - een duppie per meter inderdaad, en daar krijg je dan een instabiele 100 Mbps verbinding voor na een meter of 10 aan kabel.

Je wil puur koperen kabels - geen staal, geen aluminium en AGW24 qua dikte of beter (en dikker is dan lagere getallen)

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 1 juli 2020 12:54]

Belden CAT6 100% Koper is €42. €126 voor 300 meter. Daar koop je niet een degelijk mestnetwerk voor. Zelf 100m gekocht bij aankoop en verbouwing van m'n huis en tot heden geen problemen. 1000Mbit haal ik gewoon volgens een speedtest met een 1000/1000 glas verbinding.
Heb je wel 3x 100 meter though. Opzich prima, maar kan soms extra rest stukken opleveren die je dan weer niet kunt gebruiken. Voor het geld boeit dat ook niet heel veel.

Die belden Cat6 kabel is overigens een ongecertificeerde Cat6A kabel. Ook prima geschikt voor 10Gbe.

Prima prijs overigens. Daar ga je toch niet moeilijk voor doen met goedkope cat5 CCA meuk?
Ik begrijp je laatste stukje niet helemaal, wat betreft CAT5 CCA meuk.

Met mijn post reageer ik op die daarboven en dáárboven, en wil ik enkel zeggen dat goede kwaliteit CAT6 kabel tegenwoordig niks meer kost. Als je een bekabeld netwerk kan aanleggen, zou ik het zeker aanraden. Voor een volledig bekabeld huis koop je absoluut geen kwalitatief mesh netwerk.

En juist omdat het zo goedkoop is, is het zinvol om te investeren in betere kwaliteit kabel. Aangezien deze ook 10Gbe ongecertificeerd aankan, heb ik expres niet gekozen voor CAT6e om toekomstbestendig te zijn. Top dus :)
Nou waar @terradrone en @Tukkertje-RaH het dus over hadden. Dan heb je dus wel heeeeel goedkope kabel aangezien Belden cat6 al minder dan 50 cent de meter kan doen. Waarom je dan nog moeite zou gaan doen voor Cat 5e is mij dan de vraag. Zo'n rol goede kabel kost gewoon niet veel extra. Voor die 10 euro die je misschien extra betaald zou ik het er niet voor laten.
CAT6e
Overigens bestaat cat6e officieel ook niet. Zal een vergissing zijn met 6A ;)
Zoals @Sjeefr en @supersnathan94 al aangaven, kost goede cat6 kabel inmiddels evengoed geen drol. En als je een klein beetje handig bent, loop je een dumphal binnen, waar je een haspel cat6 koopt , afrekent op gewicht :) (industriële kwaliteit), waar je omgerekend een lachwekkend bedrag voor betaald. Juist als je een heel huis gaat aanleggen is het lonend even om je heen te kijken; het is precies die dikke cat6 kabel die veel wordt weggesmeten (restpartijen) omdat de gemiddelde consument er helemaal niets aan heeft (krijg je nog geen rj45 plug op gemonteerd, stug, lomp, alleen te gebruiken met punchtool).
Maar dan nog. Cat6 CU solid core kost, met een beetje zoekwerk, €180 voor 305 meter. Dat komt nog steeds op zo’n 60-70 cent de meter uit.
Dat wordt dus steeds minder een issue naarmate de snelheden hoger worden. De helft van heel snel is nog steeds snel zegmaar
Maar wifi is al half duplex. Je zult dus relatief hoge bandbreedtes moeten bieden wil je dezelfde snelheid kunnen halen als kabel. Vooral latency is een ding.
"En dan nog een mesh-opstelling tot het bij de volgende punt komt verlies je al dus snelheid"
Volgens mij is juist de dedicated backhaul er voor dat je geen snelheid verliest?

On a sidenote:
Ik had eerst een R7000, R6300 en EX6200 met zelfde wachtwoord, zelfde kanaal etc, maar de kids blijven zeuren dat het bereik slecht was. Handover tussen deze devices ging volgens mij dus niet lekker en bleven ze bij rondlopen door het huis op het 'oude' punt waar ze vandaan kwamen.

Een Orbi RBR23 set gekocht, op de plaatsen van de oude devices gezet (wel bedraad aangesloten, dus ik gebruik de draadloze backhaul niet) en ondanks dat het theoretisch minder snel is dan de oude setup zijn alle problemen bij alle gezinsleden als sneeuw voor de zon verdwenen.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 1 juli 2020 11:57]

Het probleem is dan ook dat je op hetzelfde kanaal zit. Je wil juist op een ander kanaal zitten zodat de client weet wat wat is. De client is verantwoordelijk voor het switchen.

Heeft dus niet zozeer met de mesh set te maken. Het werkt wel makkelijker qua setup omdat het geheel als systeem werkt en het niet tig losse units zijn.
Routers / netwerk apparatuur is altijd al prijzig en dan heb je het hier over een degelijk merk aan de bovenkant van de consumenten markt. Je opmerking is wel appels met peren vergelijken vind je niet? Je koopt juist zo'n set omdat je geen kabels wilt (gemak of praktisch). Sets zullen vast in de toekomst naar beneden gaan, Mesh sets zijn in opkomst.

[Reactie gewijzigd door lucatoni op 1 juli 2020 11:35]

Netgear zit nou niet per se aan de bovenkant van de markt. Okee misschien de consumenten markt, maar je hebt het hier een beetje over de Bosch groen van de networking. Prima merk, maar in die serie echt een consumentenproduct met bijbehorende concessies.
Uiteraard bedoel ik consumentenmarkt. Dit product is ook bedoeld voor deze doelgroep, dus dacht dat het wel duidelijk was dat ik ook doelde op deze markt.Ik heb het aangepast in mijn reactie.

[Reactie gewijzigd door lucatoni op 1 juli 2020 11:35]

Ah oke, nou Netgear doet ook een hoop voor SOHO en hoger. Consumenten markt is maar een heel klein deel van het spectrum dus vandaar dat ik daar niet zomaar vanuit was gegaan.
Ik heb een Netgear R7000 met Asus vortex erop met goede wifi op 2 verdiepingen...maar ook overal kabel, dit blijft de beste verbinding
Omdat het gewoon goed werkt, ik heb zelf een serie eerder de RBK50 met 2 losse AP's, ik kan je zeggen die gaan als een malle. Nauwelijks latency en altijd volle snelheid, ook aan de andere kant van het huis zonder een onmogelijk te trekken kabel. Bij een oude woning is dat soms gewoon geen optie, en dan is dit echt een uitkomst.
Bij een oude woning is dat soms gewoon geen optie,
Bij een oude woning is dat juist vaker dan wel een optie. Bij relatief nieuwbouw is het geen optie. Veel te dikke plafonds en dingen als vloerverwarming.

Bij oudere woningen werkt draadloos vaak ook weer een stuk beter door de afwezgheid van isolatiefolies en vloerverwarming.
Ik bedoelde het trekken van een kabel :) Bij nieuwe woningen zitten ze vaak al in. Het kan wel, maar dan moet je wel in de verbouwingsperiode zitten als je het uit het zicht wil wegwerken.
Bij echt nieuw moet je het zelf regelen. Koop jij nu een huis uit 2010+ dan is de kans aanwezig dat er wel ergens een loze leiding aanwezig is, maar is de kans ook groot dat ie op een plek uitkomt waar je geen AP wil hebben hangen (zoals direct op je slaapkamer omdat ie eigenlijk voor TV in masterbedroom bedoelt was). Ik heb nog geen aannemer gezien die standaard al een netwerkvoorziening incalculeert. De meeste vinden het bij de meterkast al genoeg.
Het kan wel, maar dan moet je wel in de verbouwingsperiode zitten als je het uit het zicht wil wegwerken.
Ik denk dat er meer mogelijkheden zijn dan je denkt. Achter de plint langs bijvoorbeeld, afhankelijk van je type vloer zelfs direct onder de vloer door en als je kruipruimte een beetje oke is, dan wil dat soms ook nog goed. Moet je geen vloerverwarming hebben, maar dan is dat de mooiste optie.
Je weet dat je bij zo'n beetje alle mesh systemen elk access point van zijn eigen ethernet aansluiting kan voorzien? Ja, je kan het via de accesspoints laten lopen maar dus ook elke accesspoint zijn eigen breakout geven.
Ja dat is leuk, maar met Gigabit poorten natuurlijk bij lange na niet voldoende om 6Gbit/s aan fronthaul te kunnen voorzien van connectiviteit. 6:1 overboeking is wel een beetje veel.
Je verwacht wel heel veel van consumenten spul :) Als snelheid een ding is dan kun je er inderdaad voor kiezen om het verkeer domweg tussen je accespoints te laten lopen, linksom of rechtsom loop je tegen verlies aan; hoeveel en hoe erg dat is hangt er van de situatie af. Voor de gemiddelde con/prosumer lijkt me dit echt geen onoverkomelijke limitatie. Komt nog bij dat je hoogstwaarschijnlijk de GbE interfaces wel kan teamen en zo op een overboeking van 3:1 kan komen (hoewel overboeking in deze context nou niet echt het juiste woord is).
Mja je investeert natuurlijk in een dergelijke set om in je LAN gewoon dikke snelheden te kunnen halen De gecombineerde radio snelheid van 6Gbps is best veel. Dan is een enkel lijntje gigabit naar bijvoorbeeld een NAS een beetje karig. Alles wat op dat dingetje zit ingeprikt is immers beschikbaar voor meerdere apparaten die echt wel serieus bandbreedte kunnen trekken.

een gbit lijntje als breakout is voor de stabiliteit wel fijn, maar voor doorvoersnelheid dan weer niet. Dan kun je dus beter AC wave 2 AP's doen die een stuk goedkoper zijn. Wifi 6 voegt dan alleen wat toe voor draadloos onderling.
Ik denk dat die wifi AC mesh setjes best wel goed presteren, zoals de M4 van tp link (99,- bij Ziggo)

Beter dan powerline opties.
Inderdaad erg duur. Je moet je dan ook afvragen of je voor thuisgebruik die extra's nu echt nodig hebt. Zoals WiFi6 en aparte back channel.

Zo kost een vergelijkbare opstelling met bijvoorbeeld Google Nest Wifi Mesh maar de helft. En daar hoef je niet verplicht Google DNS voor te gebruiken. :)
Ik heb een klant die dan zijn halve huis moet openbreken om een kabel te krijgen naar zolder.
Hij heeft nu een set waarbij de router in de meterkast staat en de satelliet op de eerste verdieping.

Niet iedereen heeft nu eenmaal de mogelijkheid van een kabel.
(Gelukkig heb ik in elke kamer minimaal 1 aansluiting :+ )
Sorry hoor, maar ik vind het echt nog steeds verschrikkelijk duur! Ik weet dat het niet te vergelijken is met mijn 50 Euro accesspoints (wifi 5, zelfde SSID en werkt zo goed als naadloos als ik door het huis banjer) op zolder en in de gang maar dit mag wel héél heftige wifi geven voor dat geld!
Mee eens! Ik ben ook al een tijdje aan het zoeken naar een oplossing voor betere wifi in huis en tuin. Nu heb ik alleen de Ziggo modem. Al zo'n beetje alle reviews en tests gelezen, maar het is gewoon absurd dat je voor een setje met een beetje actuele router met AP of twee routers €500, -à €600,- moet neertellen. Zelfs de wat oudere AC modellen zijn amper goedkoper. Dat staat totaal niet meer in verhouding tot wat je ervoor krijgt. Dat spul wordt allemaal in China voor een habbekrats geproduceerd. Wat zit er nou helemaal in zo'n kastje? Ik durf te wedden dat als ze er de helft voor zouden vragen dat ze nog steeds dikke winst maken.
Eens, heb daarom als test een goedkope gekocht en het bevalt me prima. Gemiddeld haal ik overal thuis nu rond de 150mbps

https://www.amazon.de/dp/..._r_cp_apa_i_Rph.EbJZ78FJ1
Je kan dan altijd nog de unifi dream machine proberen. Kun je later voor relatief weinig geld (€80 per stuk) extra AP’s aan koppelen (bedraad met POE).

Afhankelijk van het gebruikte glas in je huis ook goed te doen buiten. En anders kun je daar altijd nog een uac-ap-mesh ophangen (kan ook gewoon bedraad en met POE). Die dingen zijn ip67 ofzo.
Ziet er op het eerste gezicht wel aardig uit maar de reviews zijn nogal wisselend:
https://tweakers.net/pric...fi-dream-machine/reviews/
Blijkbaar nogal wat bugs.
En dan heb ik nog zeker één of twee AP's nodig en dan zit ik ook weer op die €500,- of meer...
Bij die nieuwste modellen van Asus en andere bekende merken, die vaak zelf nog duurder zijn, lees ik hier op Tweakers ook veel klachten over bugs in de firmware en wegvallende of slechte verbindingen.
Dat moet toch niet kunnen voor zoveel geld.
En dan heb ik nog zeker één of twee AP's nodig en dan zit ik ook weer op die €500,- of meer...
Ja dat klopt, maar opzich valt het mee . Dat ding is voor 320 te krijgen en een accespoint kost 80 euro (Ac-lite). bij elkaar dus max 500 inclusief wat kabeltjes om het aan te sluiten. Voordeel is wel dat je altijd meer accesspoints aan kunt sluiten of ze kunt vervangen door betere.
Blijkbaar nogal wat bugs.
Daar ga je pas tegenaan lopen als je wat geavanceerdere features gaat gebruiken en dan nog worden er wekelijks updates gepushed om die bugs eruit te krijgen. Gaat echt enorm hard moet ik zeggen. Heb zelf de UDM pro liggen.
Gebruiksgemak en geen beheer. Daarop zijn deze nieuwe gen routers gebaseerd.
Alleen jammer dat de RBK85x, en waarschijnlijk deze ook, geen NAT Loopback ondersteunt wanneer je satelliet of client met kabel is aangesloten.

Verder loopt Netgear wel wat achter qua software functionaliteit moet ik zeggen, misschien moeten ze daar ook even in investeren.
Als je dit koopt doe jij een stukje van de investering voor hen ;)
‘Goedkopere’ zou beter ‘Minder dure’ kunnen zijn in de titel.

Maargoed, ik zou eerder ‘meerdere’ Unifi AP’s halen. De wifi6 versies staan nu in Early Access voor $99 per stuk. Met 4 van die dingen en 50 eurie over voor PoE adapters denk ik dat je flink wat meer waar hebt voor je geld.
Poe adapters zitten er bij.

De EA units zijn echter continu uitverkocht en alleen leverbaar in de VS (zoals alles in EA).

Maar verder geef ik je gelijk. Ik ga straks ook voor de ac-lite wifi6 variant.
Goedkoper? ja, goedkoop? Nee
Ik betwijfel hoe veel meerwaarde dit heeft boven een dual band oplossing met Wifi 6. Wifi 6 kan veel sneller schakelen en een 5Ghz backhaul komt nergens doorheen. In een normale woning in NL heb je dus niets aan die 5Ghz backhaul en kan je waarschijnlijk net zo goed voor 100 euro minder een dual band oplossing kopen.
Voor dit geld zou ik zeker geen merk als netgear, asus, tp-link, linksys kopen.

Zou eerder naar de aruba, unifi, mikrotik gaan kijken.
Deze prijzen zijn dan ook buiten propertie.
Als je kijkt wat TP link kan leveren voor minder dan de helft van de prijs stel je u hier toch vragen bij.
Het is niet dat netgear bekend staat om zijn kwaliteit...
Over TP-link wordt weer geklaagd dat je er persé een cloud account voor moet aanmaken en dat ze heel veel gegevens van je verzamelen... daar zit ik ook niet op te wachten.
Cloud account, ja, maar het gegevens verzamel verhaal is al lang en breed ontkracht, de algemene voorwaarden zijn ook aangepast nadat hier klachten over kwamen. De algemene voorwaarden waren vrij algemeen opgezet en gaven tp-link een hoop mogelijkheden, maar hier is nooit iets mee gedaan en daarom zijn de algemene voorwaarden aangepast en dekken ze nu enkel wat er daadwerkelijk met de data wordt gedaan.
Hmm, ik heb even gekeken naar een TP-Link Archer AX6000. Maar de reviews zijn ook niet allemaal erg lovend. (https://tweakers.net/pric...nk-archer-ax6000/reviews/) Hij is even duur als de nieuwe Asus AX86U. Ik denk dat ik maar eens even afwacht wat daarmee de eerste bevindingen zijn.

[Reactie gewijzigd door therealwheely op 1 juli 2020 17:40]

Geen ervaring met de ax6000. Hardware.info was er wel lovend over en overigens heb je daar geen verplicht cloud account voor nodig, dat is enkel voor de Deco.
Heb hier nu bijna 2 jaar de oudere RBR50 met slechts wifi 5. In het apartment komt het signaal binnen op geloof ik op 6 plekken via coax via distributie kast een andere verdieping. De router staat nu bij mijn bureau en de satelliet aan de andere kant van het apartment nabij de TV. Fijn om wat bekabelt kan worden het ook is, zonder hiervoor de bekabeling the moeten aanleggen in iets wat gehuurd wordt.
De duurdere RBK 852 heeft niet alleen een extra satelliet maar ook zie ik 2.5GBE WAN, maar jammer genoeg niet LAN. Dit model wordt dus nog even overgeslagen tot 2.5GBE of liever nog 10GBE.
Wifi 6 helpt nog niet genoeg en 400Mbit in en lokaal 400-1000Mbit is voldoende met het oude model voor nu.

[Reactie gewijzigd door shaloca op 1 juli 2020 12:49]

Ik laat wifi 6 voor wat het is tot de meerderheid van apparaten er gebruik van maken. Leuk als je on the edge will zijn.. en daar is de prijs ook naar want menig mens zal voorlopig nog geen gebruik maken van wifi 6(net zo als dat met 5Ghz ging). En gezien ik overal Cat 6 en cat 5e heb liggen. Maakt ik me niet druk.
Heb ik ook al overwogen maar je bent hoe dan ook al gauw €500,- verder voor een setje met twee routers of meerdere AP's, dan wil ik daar toch minstens 5 jaar mee vooruit kunnen. Mijn vrouw heeft inmiddels al een nieuwe Samsung S20 die Wifi 6 ondersteunt en mijn mobiel zal uiterlijk volgend jaar ook wel weer vervangen worden. Dan wil ik dat geld toch liever uitgeven aan iets wat up-to-date is.
Hoe verhoud deze Netgear zich met de spullen van Mikrotik voor het opzetten van mesh netwerken?
Ik ben nogal skeptisch over mesh netwerken, mijn apparaten blijven op mijn Linksys Velop allemaal op de verkeerde node plakken met slechte verbinding tot gevolg. Ook de snelheid tussen 2 nodes was laag, 1 betonnen muur ertussen was eigenlijk al teveel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee