Netgear introduceert Orbi-routers voor Wi-Fi 6-meshnetwerken

Netgear kondigt zijn Orbi Wi-Fi 6 Mesh Systeem aan. Het meshsysteem met ondersteuning voor 802.1ax-wifi komt in oktober beschikbaar voor een prijs van 799 euro, waarbij een router en een satelliet zijn inbegrepen.

De nieuwe Orbi-generatie verschijnt in de AX6000-reeks en de bundel van router en satelliet komt uit onder de productaanduiding RBK852. De onderdelen zijn wat breder en zwaarder dan die van de RBK50-bundel van de vorige AC3000-generatie. Het bereik is met 350 vierkante meter gelijk gebleven.

Daartegenover staat een upgrade van wifi-ac naar wifi-ax, oftewel van Wi-Fi 5 naar Wi-Fi 6, en een toename van zes naar acht antennes. De Orbi biedt een maximale bandbreedte van 1200Mbit/s op 2,4GHz en 2400Mbit/s op 5GHz, waarbij een backhaul van 4x4-kanalen op 5GHz van 1200Mbit/s aanwezig is voor de verbinding tussen router en satelliet. Wi-Fi 6 biedt ten opzichte van Wi-Fi 5 onder andere mu-mimo voor een hogere uploadbandbreedte en er is de 4g-techniek ofdma, die tot een grotere efficiëntie bij meer dan één gebruiker moet leiden. Door dit laatste zou het meshsysteem beter toegerust zijn op bijvoorbeeld gelijktijdig streamen door verschillende gebruikers in een huishouden.

Zowel de router als de satelliet heeft verder vier gigabitethernetpoorten. Daarnaast is een wan-poort van 2,5Gbit/s aanwezig en er is ook ondersteuning voor wan link aggregation om een van de gigabitethernetpoorten te bundelen voor wan-doeleinden.

De Orbi AX6000 heeft 512MB flashgeheugen en 1GB ram. De chipset is Qualcomms Networking Pro 1200 en onderdeel daarvan is een Qualcomm-quadcore die op 2,2GHz werkt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-09-2019 • 16:49

48 Linkedin

Reacties (48)

48
48
16
2
0
25
Wijzig sortering
Nou ... ik vermoed dat de Mrs hier nog wel een mening over gaat hebben in de aankomende discussie
"schat, we moeten de router en accespoints vervangen"
* kost dat ?
"799,- euro maar...."

* nou, je doet het nog maar met je Unifi-zooi, die je zonodig moest hebben .... :+
Ik heb sinds kort Unifi en ben erg tevreden mee. Mijn vriendin ook, want de APs zien er fatsoenlijk uit, licht kan uit en hebben geen stekker nodig die in het zicht ligt. :P En moet zeggen als amateur was het instellen met de app erg makkelijk.
inderdaad
https://www.coolblue.nl/p...ifi-ap-ac-pro-3-pack.html
Wel een 'investering' en ook niet de goedkoopste ( je kan ook lite, of minder AP's pakken ) natuurlijk
Maar relatief plug en play, en daarna gewoon werkend - no nonsense

Dat zal hier ook zo mee zijn, maar dan nog, basis en satellitestation - 800 euro ...
Hierbij geldt wel dat deze zonder utp kabel super goed bereik maken in huis via de mesh.
Ik heb er verschillende in mijn huis gehad, maar doordat ik geen utp kabels kan trekken en tussen de begaande grond en de eerste zeer dik beton ligt, komt er bijna niets doorheen zonder zwaar in snelheid te verliezen.
Met stopcontact kom ik niet verder dan 10mbit, met de unify, Google en tplink hield ik op zolder minder dan 100mbit over...

Met mijn huidige Orbis in B-S-S link haal ik op de eerste nog 350mbit op internet (van mijn 400) en op zolder nog 230mbit.
Dus ik vind ze het geld dubbel en dwars waard in mijn situatie. Nou heb ik wel een rbk53 (basisstation met 2 sats) voor 500.

Deze zullen over tijdje vast in prijs dalen

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 6 september 2019 19:56]

Gewoon een goede boor gebruiken.. utp op elke verdieping is een 1e wereld behoefte..
Dat gaat niet altijd he... bij mij in de vloer liggen flexibele buizen voor CV, water en stroom.
Het is onbekend waar die liggen. Een gat in de vloer kan zomaar door de waterleiding of CV leiding gaan en daar zit ik niet op de wachten.
Daarnaast loopt er dan zichtbaar een kabel door mijn woning, wat ook niet echt handig en mooi is.

Buitenom het huis gaat ook niet vanwege beschermd stadsgezicht.

De orbi geeft een hoog genoeg snelheid door mijn huis voor alle apparatuur.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 8 september 2019 16:11]

Was ook een beetje met een knipoog, snelheid die je haalt met die Orbis zijn wel erg netjes hoor.
Idem hier. Geen geklaag meer en comfortabel beheer
AP's doe je vaak via PoE of stopcontact of kijk ik er compleet verkeers tegen aan.
Klopt. Met een PoE adapter in je meterkast, of een PoE switch bijvoorbeeld. Met modem in de meterkast in bridge modes en PoE switch erbij, en vervolgens UTP kabels naar elke verdieping, kan je een mooi netwerk aanleggen.
Discussie? Zij haar hobby's, jij de jouwe toch :+

Maar ik pas ook, zeker voor deze prijs. Ik ben wel blij met mijn Mikrotik cAP's overal. Mesh is natuurlijk ook vooral interessant als je niét overal al netwerkkabels naartoe hebt liggen.
Naast bbq, pizza en wat filmpjes/muziek hier en daar, moet ik mezelf ook beschermen ;)
Hahaha, precies dit! :’)
Plus dat mesh nog steeds wifi is én dus nog steeds moeite heeft met beton, glas en andere obstakels. Mijn mesh opstelling werkt pas redelijk nadat ik 2 ap’s alleen maar gescheiden door een betonnen vloer tegen elkaar aan heb geplaatst. Zit nu hemelsbreed pakweg 70cm tussen. Verder uit elkaar leverde een haperende trage verbinding op, omdat er geen 5Ghz bereik meer mogelijk was. Simpelweg mesh als oplossing voor plekken zonder eigen utp kabel beschouwen is niet altijd zonder meer mogelijk. Het blijft wifi.
Haha, herkenbaar. Heb het zelf nog even uitgesteld tot ubiquiti met ax komt. Maar ben bang dat het nog wel even kan duren..
Ax is volgens mij nog geen definitieve standaard. Dus dit zijn 'draft' specificatie apparaten die later nog een update nodig hebben?
Nog beter: bekabeld met CAT 7 STP. Wifi met deze snelheden klinkt leuk, maar dat is niet het probleem meer met Wifi. Het zijn de dalen die ervoor zorgen dat je 4k HDR stream midden in de film stopt.
Waarschijnlijk ben je iets minder lang getrouwd dan ik. Bij mij is de discussie:

"schat, we moeten....."
"NEE!!!..."

Serieus nu: Ik vraag me af of 800 euro het wel waard is. ik geloof dat er niet eens zoveel AX devices beschikbaar zijn en de meeste verbindingen "naar buiten" redden de snelheden niet eens. Ik woon in DLD en daar mag ik blij met 50mb zijn.
19jaar ( over 14 dagen, maar dat halen we wel )

Mijn tactiek is om de boel gewoon te saboteren dan ... gewoon op onmogelijke tijden iets laten uitvallen, of de kinderen er over laten beginnen dat iets niet werkt / handiger kan.

Maar niet te vaak ... dan valt het op ;)
25jaar volgende week :)

Ik ben blij om te zien dat we dezelfde taktieken (moeten) hanteren.
WAF = wife acceptance factor

😂😂😂
Er is een soort premium trend aan de gang waarbij nieuwe producten voor een ongezond hoog bedrag op de markt komen. Daarna kan hetzelfde merk een "basic" variant op de markt brengen voor 100 euro minder.
Wat verklaart deze prijs? Ik ben benieuwd wat er precies in zit dat zo ongelofelijk duur is.
Ontwikkeling iig. Een mesh netwerk moet je in heel veel situaties testen
IMHO is dit spul way overpriced. Een ARM bordje met een ethernet switch en wat antennes en plastic. arm bordje max 30E, verdere elektronica, antennes en kast misschien 30E aan onderdelen. Een consumer price van 100..200E zou veel beter op zijn plaats zijn.
En waarom zou je dan nog de hele andere produktlijn van Netgear kopen...
Produktdifferentiatie heet dat in marketing termen.

Dat het kan gevraagd worden en blijkbaar ook betaald wordt door bepaalde groepen, tja, dat is een andere zaak.... Ik ken er ook die fiber connecties door hun hele huis leggen... Tja, dan gaat het eventuele geld naar de stukadoor. Denk dat velen dan liever de router kopen en betalen, want voor 700 euro is het dan nog cheap.
Een product is alleen de som van de losse onderdelen? Is een Rembrandt ook alleen de waarde van het verf en het doek? Is een Mercedes ook alleen de prijs van het staal? Productontwikkeling en onderhoud kost serieus geld. Zeker als je ziet hoe vaak een fabrikant de ondersteuning op een product stopt.

Maar je bent van harte welkom een gat in de markt te vinden en een vergelijkbaar product 100 a 200 euro op de markt te brengen

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 8 september 2019 18:08]

Ligt het aan mij of is dit (en elk mesh netwerk) compleet nutteloos tenzij je een gigantisch huis/tuin hebt of gigantisch dikke vloeren en tussenmuren die elk draadloos signaal tegenhouden? Ik heb een oude Asus AC-66U met ouderwets g/n wifi en die komt met een prima fatsoenlijke snelheid t/m de tweede verdieping en de gehele tuin.
Anoniem: 1092407
@Sebazzz6 september 2019 17:58
Het ligt aan meer factoren. Niets is zo onvoorspelbaar als WiFi. Als er weinig stoorelementen in de buurt zijn en weinig andere WiFi signalen dan kun je inderdaad ver komen met een eenvoudige setup. In drukke gebieden vol obstakels is dat vaak een heel ander verhaal. Dan werkt op veel plekken in en om het huis een goed 5 GHz AP veel beter en als je niet overal kabels wilt of kunt trekken dan kom je al snel op een mesh oplossing uit. En dat kan dus aardig in de papieren lopen.

Ik heb een TP-Link Archer C9 high power over laten komen uit de US. Die mag hier volgens mij officieel niet gebruikt worden vanwege zijn hoge zendvermogen van 900 mW. 500 is standaard. Mijn AC signaal gaat nu zonder veel verlies door 2 muren heen en reikt lekker ver. En dat voor nog geen 100 euro. Met een beetje creativiteit kun je dus inderdaad goedkoper uit zijn maar dat lukt echter niet altijd.
Ik heb een “normale” nieuwbouwwoning met betonnen wanden en vloeren en heb 4 access points om over 3 etages een beetje goede signaalsterkte te krijgen. Gewapend beton is funest voor het signaal, zeker op 5 GHz.

Maar mesh gaat daar ook weinig tegen helpen ben ik bang, dan moet het alsnog door het beton heen. Daarvoor heb ik netwerkkabels.
Met deze prijzen wacht ik op LiFi.

Maar een 2.2Ghz cpu en 1GB ram. Wow!
kunnen ze dan niet eens een iets efficientere router bouwen?

Bij mij haal ik (bedraad) dik 250mbit/s op
16mb flash
128mb ram (ddr1) (vaarvan nog dik 90 over)
En een single core 520mhz mips cpu.

Oke, met SQM blijft daar nog strak 85mbit/s van over maar gok niet dat dit apparaat SQM heeft.
250 mb/s is toch niks bijzonders?
Geen kritiek, hoor, ik heb eerder de indruk dat ik het verkeerd begrijp. Als het bij mij op 250 stokt, ga ik checken wat er aan de hand is.
jou router is ook behoorlijk inefficiënt en we spreken hier nog altijd over snelheden die je bedraad enkel op een 10Gbit switch kan halen en we weten allemaal hoeveel die dingen kosten :/

[Reactie gewijzigd door dasiro op 6 september 2019 17:35]

Voor zover ik weet is mijn router redelijk efficient op <2watt.

Ik gebruik onder andere DHCP, DNS, NAT Adblock, VLANS, een webserver, NAS, Firewall. ICMP, SQM, logging en een redelijk uitgebreide linuxdistributie op met behoorlijk veel mogelijkheden. Daarnaast heb ik een uitgebreide bootloader met ook zo haar mogelijkheden.

Ja 2.5Gbit gaat niet lukken, misschien 2gbit op Lan door 2 poorten te bundelen. Niet dat de processor dat leuk vindt maar techisch is de link dan 2Gbit.

Waar je een 10gbit switch voor nodig hebt op een router van max 2.5Gbit zou ik niet weten.

Maar ik vraag me toch af wat een router moet met een 2.2Ghz ARM quadcore cpu. Dan moet dat ding iets kunnen wat bij mij niet bekend is.
je router verbruikt weinig, dat wil niet zeggen dat hij efficiënt is ;)
als hij nu al stokt op 250Mbit dan is het al helemaal niet de moeite om te gaan proberen om je gigabits te teamen (wat aan de andere kant ook nog eens moet gedaan worden).
Alles boven de 1Gbit per verbinding zal enkel lukken met een 10Gbit, NIC-teams buiten beschouwing gelaten, want daar heb je dubbele bekabeling voor nodig en dat kan je wireless al helemaal niet doen (het wordt door je (mu)mimo al gedaan).
Al die data rondpompen, zeker als er meerdere devices op verschillende kanalen en frequenties zitten is redelijk intensief en dan is een dual of quadcore zeker geen luxe
Laten we het dan met elkaar eens zijn het niet met elkaar eens te zijn.
Bij mij kost routing, dhcp en dns van 1gbit weinig cpu/mem, maar de firewall filtering, vpn tunnels en dat soort snufjes wel. Ook hebben veel routers mogelijkheid om als NAS te fungeren en andere diensten/rollen te vervullen.
800 euro, dear baby Jesus in heaven :|
Tevreden bezitter van een orbi-systeem inclusief outdoor unit, maar €800,- voor één basisstation en één satelliet... de noodzaak om te upgraden is er m.i. nu nog niet, maar als dat wel zo was dan zou het geen orbi meer worden... zonde :/
Dit soort prijzen zijn altijd te verwachten wanneer een nieuwe techniek de consumentenmarkt op komt.
Geef het even de tijd zodat er meer apparaten die Wi-Fi 6 ondersteunen op de markt komen en je zal de prijzen vanzelf zien dalen. :)
Zo, voor dat bedrag kan je zelfs upgraden naar Ubiquity, Aruba of Ruckus entry level producten en hou je in sommige gevallen zelfs nog geld over en heb je een betere ervaring.

Ik weet niet wie er zo gek is om zoveel geld hiervoor neer te leggen, zeker omdat AX nog lang niet breed ondersteund wordt.
Vooralsnog doet mijn opstelling met 2 Openwrt routers (waarvan 1 als AP) het nog prima. En dat voor een fractie van €800,-...

Echter, zo'n mesh lijkt me nog wel eens wat, overgaan van AP <--> router is niet altijd even soepel
Tot nu toe heeft 5Ghz nog nooit betrouwbaar gewerkt op mijn rbr50 Netgear. Ben dan wel benieuwd, of er ook een betere firmware gaat komen.
Zal wel per apparaat verschillen. Ik heb nu een jaar meerdere 5ghz APs en het werkt stabiel en bijna overal tot 400/500Mbps

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee