Netgear brengt Orbi-meshrouters met 802.11ax-wifi in tweede helft 2019 uit

Netgear komt in de tweede helft van 2019 met een nieuwe generatie van zijn Orbi-meshrouters die 802.11ax-wifi, ofwel Wi-Fi 6, ondersteunen. Dat meldt het bedrijf in het kader van de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Netgear vertelt dat de soc in de nieuwe generatie routers van Qualcomm afkomstig zal zijn. De routers krijgen 1024 qam en een 4x4-backhaul voor efficiëntere onderlinge communicatie. Over concrete snelheden spreekt Netgear niet, maar het spreekt op zijn site wel van 'gigabitsnelheden naar veel meer apparaten in huis brengen'.

Meer informatie over de nieuwe generatie routers geeft Netgear op dit moment niet. De 802.11ax-standaard legt de nadruk op de capaciteit verhogen en niet zozeer op de snelheid, hoewel die ook zeker hoger is. 802.11ax ondersteunt bijvoorbeeld opnieuw de 2,4GHz-band, wat 802.11ac niet doet. Dit creëert extra ruimte die clients kunnen benutten. Dit met het oog op de toenemende populariteit van allerlei apparaten die draadloos verbinding maken met internet. De standaarden voor ac-wifi zijn wel bruikbaar met de 2,4GHz-band, maar dan werkt het langzamer.

De ax-standaard is nog niet vastgelegd, maar Samsung spreekt over een theoretische totale maximumsnelheid van veertien gigabit per seconde. De Wi-Fi Alliance legt de standaard ergens in het derde kwartaal van 2019 vast. Vermoedelijk wil Netgear geen Orbi uitbrengen die niet precies aan de 802.11ax-standaard voldoet. De naam Wi-Fi 6 is bedoeld om duidelijker te maken wat oudere en wat nieuwe standaarden zijn. Deze moeten ook in interfaces verwerkt gaan worden.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

08-01-2019 • 14:58

24 Linkedin

Reacties (24)

24
24
9
3
0
13
Wijzig sortering
de Orbi's zijn beter te gebruiken in de Amerikaanse omgeving met redelijk grote houten gelijkvloerse woningen, dan in de Nederlandse situatie, waar we vooral omhoog bouwen en veel beton gebruiken. Dat komt omdat de Orbi's elkaar moeten kunnen bereiken en dan het signaal doorzetten. De Orbi's gebruiken een aparte frequentie voor de onderlinge connectie. Dit werkt gemiddeld genomen beter horizontaal dan verticaal.

Wat je in Nederland wilt is een AP op iedere verdieping. Misschien zelfs wel twee. Ik heb dit persoonlijk opgelost met 3Google WiFi pucks, alhoewel ik laatst een vriend die er 6 nodig had de TP-Link Deco aangeraden heb. Ik heb ze wel bedraad en gebruik ze dus niet echt als mesh. Het fijne van de Google Wifi oplossing vind ik de geintegreerde parental controls. Deze werken op een manier dat ik het mijn familie ook uit kan leggen. Ik heb bv voor de kinderen een vaste internettijd gemaakt. Mijn vrouw kan dit eventueel aanpassen, naar gelang zij wil belonen en straffen, of dat er iets voor school nodig is.

Ik heb in mijn huis de telefoonleidingen verwijderd en deze door UTP vervangen. Dit maakt het makkelijk om alles bedraad aan te sluiten. Alternatieven zijn APs in bridge mode (werkt toch niet echt fijn), of meer professioneel spul, zoals Ubiquiti
Dit is heel goed met de Orbi's te doen. Ze kunnen gewoon in mesh netwerk staan en hoeven niet meer in een sternetwerk. Ze hoeven elkaar ook niet te kunnen zien, je kunt ze ook bedraad aansluiten (dan staan ze nog steeds in een mesh of sternetwerk). Bedraad was in mijn huis helaas niet mogelijk omdat de kabels niet door de leidingen willen naar de verschillende verdiepingen.

Dan de betonnen woning in nederland. Daar loopt meestal nog steeds een trap doorheen. Ik heb de orbi's op elke verdieping staan op de gallerij/gang bij het trappenhuis. Dan gaat het perfect.
Op de zolder (2 hops van de woonkamer af) heb ik nog steeds ruim 230mbit over (huiskamer doet rond de 380mbit draadloos).

De orbi's gebruiken gewoon een 5ghz backhaul met fallback naar 2,4. Die 5ghz is een aparte backhaul van het andere 5ghz die hij beschikbaar stelt voor devices.

De orbi's kun je in bridge/AP of routermodus zetten.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 8 januari 2019 15:55]

Zowel in mijn vorige huis (bj. 2012) als ook in mijn huidige huis (bj.1983) werken de orbi’s prima, ondanks betonnen vloeren. Haal de volledige snelheid in vrijwel de hele woning door ze in ieder geval ‘boven elkaar’ te plaatsen. Kruislings plaatsen zal vast wel wat verlies opleveren. Nee, ik wil niets anders meer en zal de nieuwe generatie nauwlettend in de gaten houden.
AP's staan toch per definitie in bridge mode? Alle professionele oplossingen zoals bijvoorbeeld Unifi, of Meraki, Aruba, etc gebruiken gewoon AP's (oftewel switches / bridges). Als jij je Google AP's bekabeld hebt aangesloten zijn het toch ook gewoon Access Points, oftewel bridges?

Ik zie overigens nog niet echt het grote voordeel van wireless mesh-oplossingen. Tenzij het echt niet mogelijk is om kabels te trekken is het per definitie trager en minder betrouwbaar om alles draadloos te doen.
waar ik het mee vergelijk was mijn vroegere houtje touwtje oplossing met een paar Linksys doosjes achter elkaar geschakeld, waarvan er eentje in bridge modus stond. Daarbij hebben de consumenten oplossingen gezamenlijk een management gebeuren. Daar kun je eenvoudig een gasten netwerk instellen. Je kinderen zijn ook echt offline en kunnen niet meer streamen vanaf papa's fileserver etc. Die voordelen kun je natuurlijk ook met Unifi of Meraki bereiken, maar dat is al snel complexer en zit niet in een app die je ook aan mama kunt geven.

als je het voordeel van een wireless mesh oplossing niet ziet, dan is je huis misschien niet groot genoeg. Niet iedereen heeft UTP overal naar toe liggen. Zeker niet die Amerikaanse bungalows. Maar ook niet een huis van meerdere verdiepingen in de stad. De pest is dan dat je perfect signaal bij de voordeur hebt, maar niet verderop in huis. Je kunt niet altijd eenvoudig meerdere UTP's door huis trekken, maar je wilt wel op de zolder of in de verste slaapkamer kunnen internetten. Deze Mesh oplossingen werken dan best aardig, zonder de problemen van repeaters en zonder dat het teveel intelligentie/kennis van de gebruiker vereist.

Ja, met professionele apparatuur kan alles nog mooier en beter, maar niet altijd gebruiksvriendelijker.
Het is dat je het zegt. Ik heb ook 3 Google WIFI pucks.
Verbinden twee apartamenten, onder elkaar. Wat een beton allemaal!
Werkte meteen. Van de 200 MB die ik van Ziggo krijg geeft de onderste en verste weg nog 60 a 70 Mb aan de WIFI kant.
Boven, waar dus elders al een Mesh staat geeft nummer twee (best wel dichtbij) netjes alle 200 Mb door als ik een bedrade mac eraan hang.

Alleen de eerste Mesh is met UTP verbonden aan de router, maar dat is logisch.
Rest via de lucht.
Hoor veel geklaag over de Google, maar voor mij voldoet het perfect.
Port forwarden is kinderlijk eenvoudig en van buiten naar je WIFI kijken lukt ook via de app.

Een nadeel: Geen internet? nou dan werkt er niks, ook niet onderling.
> Alternatieven zijn APs in bridge mode (werkt toch niet echt fijn), of meer professioneel spul, zoals Ubiquiti

mijn Fitzbox van Xs4all heeft mesh mogelijkheden. Een tweede erbij en een beetje klungelen en mijn twee AP werkten samen. Ik had al wel een UTP draadje liggen. En nu ook overal 5GHz :)

[Reactie gewijzigd door chaogai op 8 januari 2019 18:17]

Mooi dat dit eraan zit te komen.

Gezien waar je ook woont in stedelijk gebied het een wifi wedloop is met de buren / bedrijven en diensten om je heen, is het nooit verkeerd tijdig over te gaan op nieuwe standaarden.

Beetje de vraag hoe het met de support gaat zitten van mobile devices, zeker als je niet om het halfjaar switched kan het natuurlijk nog wel eens een tijd duren voordat er AX ondersteunende hardware is in een toestel dat je ook werkelijk wilt gebruiken. Voor de laptops betekend het waarschijnlijk even een nieuwe adapter erin schroeven, dat is nooit zo'n probleem. Maar goed, eerst nog maar even afwachten hoe goed het werkelijk is allemaal. Beter dan 6X full shield zal het niet worden waarschijnlijk, en dat zit er toch al in m'n muren...
Gezien waar je ook woont in stedelijk gebied het een wifi wedloop is met de buren / bedrijven en diensten om je heen, is het nooit verkeerd tijdig over te gaan op nieuwe standaarden.
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat met de komst van 5Ghz en dan met name ondersteuning van DFS, ik nauwelijks problemen ervaar in de "wifi-wedloop" (en ik heb altijd in stedelijk gebied gewond)

Waarmee ik wil zeggen, natuurlijk zie ik buurnetwerken, maar die zijn doorgaans zo zwak dat die nauwelijks interfereren. Een beetje muur houdt het tegen, waardoor je eigenlijk alleen je directe buren als mogelijke 'storing' overhoudt, maar binnen 5 Ghz zijn er genoeg niet-overlappende kanalen.

Wat ik in de praktijk zie is dat het grootste probleem hem erin zit dat mensen de wifi-router van hun internetleverancier gebruiken (doorgaans zijn die zeer matig) en die in een meterkast laten zitten, vervolgens naar de winkel gaan en de allergoedkoopste AP of nog erger, repeater kopen, deze niet goed configureren en vervolgens klagen over wifibereik.

Als je een beetje goed spul koopt, dan verdwijnen dit soort problemen vaak als sneeuw voor de zon.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 8 januari 2019 15:53]

Heb hier momenteel twee Fritz 7490's staan en 2x R7000 nighthawks. De twee modems in de meterkast, voorkant van het huis, geen teaming modems beschikbaar helaas. De nighthawks doen beide een anderhalve etage zeg maar.

Ondanks dat we niet een appartementencomplex zitten, zie ik met een 11dbi omni hier 27 netwerken op 5ghz... Providers geven namelijk nu ook Ubi mesh netwerken weg, die gebruiken 5 kanalen ieder. Die Ziggo power promise lui zijn bij alle Ziggo buren langsgeweest en hebben dus gewoon 4 van die mesh routers neergezet.

Daarnaast zie ik 90+ 801.11G 2.4Ghz netwerkspots van een basisschool hier niet te ver vandaan. Als die kinderen werken daar met tablets en laptops, er hangen smartboards, ze maken zelf video enzo... Je kan die school buiten met je telefoon op 400m nog vinden, tenminste, alles staat op verborgen, maar je vind de spots wel.

Veel van m'n buren die het wel zelf regelen zitten dus met niet goed werkend 2.4Ghz spul en door nieuwbouw beton werkt 5Ghz toch ook maar één kamer verderop, daarna zit je weer met een paar MB/s snelheden te hannesen.

Nu is dit een nieuwe wijk met jonge gezinnen met fors netwerk gebruik en dus een school als stoorzender. Maar ook in veel wat nieuwere appartementen complexen vind je een vergelijkbaar aantal highend modems zeer dicht op elkaar. Zo laatst ook in een nieuwe wijk in Muiden... Nog niet de helft van de vrijstaande huizen is bewoond en toch is het hele 2.4 en 5ghz spectrum al volgesmeten met mesh wifi.
Huidige Orbi routers zijn inmiddels weer een paar jaar oud maar werken prima, vaak beter dan nieuwere concurrenten. Ben erg benieuwd hoe deze gaan presteren, en wat het moet gaan kosten.
Afgelopen week mijn R7000, R6300v2 en EX6200 die bedraag via backhaul aangesloten waren als resp. router en 2x accesspoint voor de Orbi RBS23 set, ook bedraad.

Ik heb wel even gekeken naar Ubiquity, maar ik wilde ook LAN poorten. Die hadden de AP's van Ubiquity weer niet, evenals TP Linke Deco 5 die ik onlangs bij familie heb geïnstalleerd (en voor mij noodzakelijke beheerbare IP range en webbased beheer ook niet hebben). Orbi's hebben 2 LAN poorten, voor mij precies genoeg.
Ben dan ook zéér tevreden: Hoewel niet veel sneller is het wel stabieler en is het beheer een stuk eenvoudiger nu ik de AC's niet meer apart hoef te configureren. Prijs was ook fijn: 229 in de aanbieding.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 9 januari 2019 11:32]

Ik ben altijd teleurgesteld als ik mesh hoor. Ik wil echt mesh networks, dus echte mesh routers!
mesh is in de pratkijk marketing-taal voor 'uitbreidbaar met meer kastjes, waarbij wij als leverancier de netwerkconfiguratie zoveel mogelijk voor je regelen'.

Het zegt helaas weinig over netwerk-topologie, waar het woord vandaan komt.
Er is veel onderzoek naar echte mesh netwerken gedaan. Keer op keer blijkt dat het heel moeilijk is om mesh routers te laten schalen naar meerdere hops. Een paar hops lukt, maar daarna wordt het complex en zakt performance in. Ik heb zoveel mesh-networking research papers doorgelezen en keer op keer blijkt dat het laten schalen tot enige tientallen/honderden nodes met afdoende throughput niet te doen is. Hierarchie is nodig en uiteindelijk wil je gewoon draden en switches.
Kan je mij een paar van die papers linken?
Mobile Ad Hoc Networks: Current Status and Future Trends van Jonathan Loo is een leuke intro en verder is Scholar.google.com je vijand... de stapel research papers is overweldigend, praktische implementatie is bijna niet bestaand.
scholar.google.com is niet mijn eerste plek om dingen te zoeken, eerder laatste. Maar ik zal die eerste eens lezen, ty.
Waar je vooral naar wilt kijken is signaleringsverkeer tussen mesh nodes. Vooral in dynamische mesjes zonder hiërarchie stijgt dit verkeer snel met de toevoeging van nieuwe nodes en dynamiek. Hierdoor stort de performance in. Daar zoekt iedereen een oplossing voor.
Ik dacht dat er gezocht werd naar shortest routes met een verkenningspakketje en daarna een route gemaakt?
Het leven van een mesh-node is zo verschrikkelijk rot. In een statisch netwerk kan een verkenningspakketje genoeg zijn, maar ja, dan weet je niets over de verkeersontwikkeling, in hoeverre nodes vol zitten etc. Eigenlijk wordt er vooral een route gevonden, maar niets duidelijk over de kwaliteitsparameters van die route. Of deze lang of kort is, performed of niet. En daar zit je dan met je live streaming camera in 4K.

In een dynamisch netwerk ben je helemaal de sjaak. De nodes bewegen, de exit points misschien niet, maar misschien ook wel. Niemand weet waar iemand is en ik moet toch mijn bitten van A naar B krijgen. Moet ik nou harder of zachter zenden? Mag ik nu wel zenden? Hoe groot is de routing table die ik in mijn geheugen moet proppen? Wanneer moet een node een time-out krijgen? Wat doe ik als packets droppen (minder zenden of andere route?) . Waarom krijg ik al die node updates van nodes waar ik niets mee wil doen. Oh wacht, mijn routes zijn er uit gevallen... ah ik word gek, ik ben de hele tijd bezig met updates en ik krijg mijn content maar niet verzonden of ontvangen. Ik word gek van jullie ik kap er mee.
Dat klinkt inderdaad als een groot probleem.
Ik heb de Orbi routers gehad en ik vond de snelheid waardeloos. Die bloempotten hoef ik niet meer in huis. Nu weer een 'gewone router' en snel internet.

[Reactie gewijzigd door pimpampetje op 8 januari 2019 17:16]

Voor minder veeleisende gebruikers, waartoe ik zelf ook behoor, volstaat een dualband Wi-Fi exterdertje of twee ook prima om t/m de zolder dekking te hebben. Dan ben je voor een paar tientjes klaar ėn flexibeler. Zo vind ik het niet nodig om het hele jaar in de achtertuin Wi-Fi dekking te hebben, maar op een zomerse dag wel. Op dat soort momenten plug je even een extender in het stopcontact bij de achterdeur en ben je klaar. 😀 Mijn ervaring is dat dit voldoende is om in de tuin Netflix en Spotify te kunnen streamen, uiteraard afhankelijk van de dekking bij de genoemde achterdeur...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee