Netgear brengt Wi-Fi 6- annex 802.11ax-router met futuristisch ontwerp uit

Netgear heeft de Nighthawk RAX80 en RAX120 aangekondigd. Het zijn de eerste routers van de fabrikant die de 802.11ax-standaard voor wifi ondersteunen en ze vallen op door hun ontwerp, dat veel wegheeft van een ruimteschip.

De Nighthawk RAX80 AX6000 heeft twee opstaande 'vleugels' waarin vier antennes verwerkt zijn. De router kan acht streams verwerken: vier in de 2,4GHz-band en vier in 5GHz. De streams kunnen bij 5GHz 160MHz breed zijn, zodat bijvoorbeeld mobiele apparaten die dit ondersteunen van snelheden tot 1Gbit/s kunnen gebruikmaken. Onder andere Intels recente 802.11ac-netwerkkaarten ondersteunen dit, onder de naam 'Gigabit Wifi'.

Aangezien het een 802.11ax-model is, betekent dit dat de router netwerkcapaciteit efficiënter kan benutten dan 802.11ac-varianten, onder andere door de ondersteuning van ofdm, oftewel orthogonal frequency-division multiple access, mu-mimo voor zowel upstream als downstream en 1024-QAM-modulatie. De Wi-Fi Alliance wil 802.11ax Wi-Fi 6 gaan noemen, maar de specificatie is nog niet afgerond. Netgear erkent bij de kleine lettertjes op de productpagina dan ook dat de RAX80 wellicht niet alle eigenschappen van de specificatie ondersteunt.

De RAX80 heeft een ARMv8-soc met vier Cortex A53-cores en een kloksnelheid van 1,8GHz. Er zijn zes gigabitethernetpoorten waarvan een wan-poort en vijf lan-poorten. De router ondersteunt link-aggregation om twee ethernetpoorten te combineren voor hogere snelheden. Verder zijn er twee usb3.0-poorten. De Nighthawk RAX80 verschijnt in december en heeft in de VS een adviesprijs van 400 dollar.

Netgear heeft ook al de RAX120 aangekondigd, die in het eerste kwartaal van 2019 uitkomt. Deze heeft acht antennes, ondersteunt twaalf streams en bezit een processor die op 2,2GHz werkt. Deze router is ook vanaf introductie gecertificeerd voor wpa3. Voor de RAX80 volgt deze certificering op een later moment.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-11-2018 • 20:39

81 Linkedin

Reacties (81)

81
79
53
7
0
14
Wijzig sortering
Let op dat het hier om de DRAFT standaard gaat!
Het is heel onverstandig deze aan te schaffen. Zie: https://www.smallnetbuild...u-buy-a-draft-11ax-router
Dat gebeurt met elke nieuwe standaard, met AC waren er ook tientallen routers te koop die de draft AC specs ondersteunden. Uiteindelijk hebben die ook nooit problemen gehad toen de definitieve versie uitkwam.
Geen problemen ligt aan jouw definitie van wat problemen zijn. Signaal krijgen en data kunnen versturen waren idd geen problemen, maar bijvoorbeeld MU-MIMO is een "Wave2" feature. Dat gaat echt niet werken op een "Wave1" AC device. MU-MIMO is een spectaculair verschil in snelheid en performance.
https://info.hummingbirdn...ve-2-vs-wave-1-difference
https://www.securedgenetw...ac-wave-1-and-wave-2-faqs
What Are Wave 1’s Capabilities
Coming from 802.11n wave 1 had a huge impact on wireless networking. Wave 1 brought features such as:

Addition of 80 MHz channels
3 spatial or data streams
**Not MU-MIMO**

What are Wave 2’s Capabilities?
While 802.11ac "gen 2" or "wave 2" is a step up from wave 1 the differences aren't that drastic. Here's what you get:

MU-MIMO
4 spatial or data streams
Addition of 160 MHz channels

[Reactie gewijzigd door Razwer op 9 november 2018 08:47]

Wave1 en wave2 waren aparte delen van de 802.11ac standaard. Dat heeft niets te maken met pre-standaard producten. De MU-MIMO hoax is een marketing stunt gebleken (de artikelen die je citeert zijn nog uit die periode): er bijna geen clients die MU-MIMO ondersteunen. En als er clients zijn, beperkt MU-MINO zich tot 3 gebruikers die 120 graden van elkaar verwijderd moeten zitten vanaf het AP. Met andere woorden: daar heb je in de praktijk niet zo veel aan.
Zou het mogelijk zijn een apparaat wat nu is gebaseerd op de draft 11ax standaard later door middel van een firmware update te upgraden naar de uiteindelijke standaard? Of zouden er ook hardware verschillen zijn?
Dat ligt aan de wijzigingen. Zie het alsof je vraagt of het over 12 weken op maandag gaat regenen.
Onzin, Ik test deze router nu als 6 maanden voor Netgear en de router is snel. Inderdaad op de meeste wifi adapters max 866Mhz op 5G, maar het ding is retesnel en de link aggregation en Wifi standaard werken perfect. Het design is futuristisch en de wings zijn zeer fragiel. Dat is eigenlijk het enige minpunt.
Onzin? 8)7 8)7 8)7 Ik vind dat sterke bewoording waar ik het absoluut niet mee eens ben. Maar ik zie dat je Netgear fanboy bent dus dat kan een hoop verklaren.
Bekijk mijn post eens hierboven over hoe het ging met Wifi AC. Je bent niet goed als je dat wegwuift als onzin.

Het nare aan het hele verhaal is dat fabrikanten, Netgear in dit geval, niet duidelijk vermelden dat het om de draft spec gaat. Wanneer je daar bewust van bent kan je idd prima deze hardware kopen. Persoonlijk zou ik het iig niet doen.
Geen fanboy... Tester. Ik heb ook Ubuiqity en Cisco spullen. Maar de AX standaard is wel for real. Zie de buren: https://nl.hardware.info/dossier/19/80211ax
Wat bedoel je met "for real"? De standaard is nog draft. Die kan nog wijzigen en voor incompatibiliteit zorgen met final spec en/of belangrijke features missen. Als jij een glazen bol hebt waar jij de toekomst in kan zien wil ik heel graag vrienden met je worden en de lotto nummers van volgende maand van je weten :)
De RAX80 is gebaseerd op een Broadcom BCM4908-SoC met BCM43684-radio's en ondersteunt 4x4 MIMO op beide banden. Op 5GHz zijn 160MHz kanalen als DFS direct beschikbaar.

De RAX120 is gebaseerd op Qualcomm IPQ8078-SoC en QCN5154-radio's en ondersteunt 4x4 MIMO op 2,4GHz en 8x8 op 5GHz. DFS en 160MHz kanalen zijn in eerste instantie niet beschikbaar, beide moeten nog via firmware toegevoegd worden. 160MHz werkt met maximaal 4x4 MIMO.

Oh en Kylo Ren wil het ontwerp van z'n command shuttle terug.

[Reactie gewijzigd door Balance op 8 november 2018 20:59]

tja klikt allemaal leuk maar je heb er natuurlijk helemaal niks aan als het gewoon de zoveelste router is met ruk antennes.
Ik koop liever een router met mindere specs waar ik losse antennes op kan plakken die ik zelf kan richten naar waar ik het nodig heb.
Zelfs dat is onzin. Kun je beter een router kopen die samen werkt met access points. Ubiquiti style.
Ik heb liever gerichte high gain antennes. Kost veel minder stroom dan al die access points om overal dekking te hebben. Ik heb al een horizon router en modem met router. Ze kunnen allemaal hetzelfde maar alleen mijn router kan me overal dekking geven doordat ik er richt antennes op kan schroeven.
Complete onzin wat je hier zegt. Zendsterkte is gereguleerd in de EU dus je hebt in het beste geval ‘wellicht’ bereik in een bepaald gebied maar zodra je in een wat serieuzer vrijstaand huis woont gaat een router met richtantennes het niet redden. Het richten doet niks tegen gewapend beton of andere stoorzenders wat access points juist weer wel doen.
De uitdaging in een wifi verbinding is eerder het verbonden device. Wanneer die niet genoeg mW terug kan sturen heb je nogsteeds geen verbinding.
Verplicht betekent niet dat je je daar aan hoeft te houden
Consumentenapparatuur biedt niet de mogelijkheid daar aanpassingen in aan te brengen ;). Tenzij jij zeer professionele stralers gaat neerzetten maar daar komen ze snel genoeg achter. In elk realistisch scenario ga je hier geen winst mee kunnen behalen (met richtantennes).

Kom gerust hier eens langs op het forum.

[Reactie gewijzigd door Typhone op 9 november 2018 08:54]

Consumenten apparatuur biedt dit out of the box nog wel eens, denk aan Engenius

Maar simpel custom firmware van ddwrt, openwrt of dergelijke op je router/ap en hoppa je kan het aanpassen.
Maar of dit altijd het gewenste resultaat heeft; nee zeker niet
maar dat is weer een ander verhaal ;-)
In theorie kan je toch gewoon een versterker ertussen zetten?
Lekker de band associaal vol knallen....
Ja als je alleen maar AP ophangt wel ja.
Wat mij betreft mogen ze de gigantisch vervuilende routers en apparaten actief gaan bekeuren in drukbevolkte gebieden, hier in de buurt zitten 2 apparaten die elk gewoon de helft van 2.4ghz volschreeuwen waardoor niks anders meer normaal erdoor komt.
Dan doe jij dit toch ook :X :+

Dikke vinger naar GNP (Good neighbor policy) }>
Dit zijn nieuwe generaties soc's van zowel broadcom als qualcomm atheros, waardoor we spoedig ook andere "fabrikanten" met apparaten voorzien van gelijkwaardige specs zullen zien. Uiteindelijk is het meeste consumentenspul niet meer dan soc's inkopen bij een grote chipbakker (broadcom, qualcomm, mediatek, realtek, marvell, etc.) , een niet al te spannende firmware erop kiepen (dan al niet een custom *wrt bouwen), een "spannend" kastje eromheen en klaar, weer wat spul klaar voor de handel ;-)

Kleine aanpassing vh artikel: link aggregation geeft geen hogere snelheden, althans niet voor één user; daarvoor is het niet bedoeld.
Mag hopen dat 160mhz default uit staat en gepaard gaat met een waarschuwing als je dit wil activeren. Met 160mhz zijn er nog maar twee unieke kanalen beschikbaar en krijgen we eigenlijk weer hetzelfde probleem als bij 2.4ghz al reikt 5ghz iets minder ver.

In dichtbevolkte gebieden is het een beetje asociaal om te gebruiken in ieder geval :-)
als het goed is moet deze router in het 100+ kanalen gebied van 5ghz komen, en daar is storing nog iets minder aanwezig (sinds de paar 5ghz routers die er zijn nog rond de 50 zitten)
Als een echte leek op dit gebied..

Waar gebruik je dit voor zodat de meer prijs tegenover een normaal apparaat het waard is?

Is dit bijv nodig om een bedrijf met een netwerk te voorzien of?
Nee. Dit is echt voor de niche ‘consument met meer geld dan wijsheid’. Fans van het merk, mensen die per se een ax-router willen, mensen die geloven dat zo’n supersonische vorm invloed heeft op de performance.

Voor een bedrijf koop je ander spul.

Het zal geen slecht apparaat zijn, maar het is geen waar voor je geld. Leuk dat hij er is, en een vingeroefening voor Netgear, maar er zijn maar weinig clients met ax of wpa3-ondersteuning, dus nuttig is het nog niet.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 8 november 2018 22:19]

Haha ja precies.

Die klanten wil je hebben als bedrijf toch ;)
Haha 😂 hylarisch.

Wat willen mijn fanboyz eerste klas? Star Trek vleugels, WPA f*cking 3 en wifi6! ;)
Welk vaartuig uit star trek lijkt hierop dan? in star wars heb je natuurlijk die shuttle van Kylo waar dit wel redelijk op lijkt.
https://vignette.wikia.no...own/500?cb=20161109013933

Edit: niet dat ik niet geloof dat het ook in star trek voor zou komen, ik kan het me nu alleen niet voor halen welke :+ heb alweer lange tijd niet gekeken ( en lang niet alles gezien.. )

[Reactie gewijzigd door FuriousKiwi op 9 november 2018 08:20]

Ik zou er graag een hebben met Star Wars X-wing vleugels/vorm... Leest Netgear hier mee ? :+
Bedrijven letten meer op de 802.11f, 802.11r, 802.11k en afhankelijk van de situatie 802.11s. Qua snelheid volstaat daar AC nog wel even. Dat gaat overigens allemaal over de AP's. Zakelijke routers met ingebouwde WiFi lijken mij schaars. Misschien voor maintenance.
Leuk dat hij er is, en een vingeroefening voor Netgear, maar er zijn maar weinig clients met ax of wpa3-ondersteuning, dus nuttig is het nog niet.
Kip en het ei. Voor de rest ben ik het wel met je eens.
Ik begrijp de kleur niet. Rood zou sneller moeten zijn.
802.11ax komt vast een keer naar een bedrijf, maar zelfs de campus van een technische uni draait nog vooral op 802.11n en met hele andere apparatuur.

dit is misschien leuk als je gigabit hebt en een haat aan utp kabels, en natuurlijk te veel geld
Er is in NL geen (technische) universiteit die nog 802.11n gebruikt. We leven in 2018 (en WiFI is zeer belangrijk voor studenten).
Het netwerk van de universiteit Twente draait op 802.11n
Voor bedrijf koop je echte applience en niet dit soort spul. Voor bedrijf moet je ook vaak Garantie inkopen en dat nooit gratis.

Het is feitelijk voor mensen die wat meer geld hebben en dit zich kunnen veroorloven. Want uiteindelijk zal je niet de volledige snelheid benutten omdat vaak jou andere apparaten dit allemaal nog niet ondersteunen.
Na de zeer positieve ervaring thuis met de Orbi router heb ik deze ook voor mijn bedrijf gekocht en de professionele Cisco router (een grote platte doos) weggedaan. Bereik is vele maken groter dankzij de satellieten en snelheden vele malen hoger. Juist professioneel spul is niet persé beter, het techtvaardigd alleen een hogere aanschafprijs. De techniek blijft toch hetzelfde en met name de limitering van het zendvermogen in NL t.o.v. bijv. de US is de boosdoener. Dan is een mesh systeem gewoon de oplossing ondanks dat de Orbi niet een echte mesh router is.
Ziet er leuk uit. Echter komt bij de meeste mensen de internetverbinding binnen in de meterkast, dus dat is ook waar ze de router zullen plaatsen. Dan zie je dus niets van het ontwerp.
Daarom moet je vanuit de meterkast een kabel trekken en deze router plaatsen op een plek waar wifi nodig is. Router in de meterkast is zowat de slechtste plek voor dat ding, en mensen die dit kopen weten dat hopelijk wel.

Vind zelf het design maar niks maar ik plaats een router liever ook uit het zicht (of aan het plafond maar dan moet je een witte hebben).
Klopt. Heb zelf accesspoints hangen aan de muur in de woonkamer, en op zolder. Vele malen betere Wi-Fi dan je met wat voor router ook kunt krijgen vanuit de meterkast!
Ik geb de Orbi router in de meterkast en 2 satellieten (bijkeuken ook in kast en op 1ste verdieping). Overal in huis en rondom in de tuin uitstekend signaal.
WiFi download is praktisch gelijk aan geadverteerde snelheid (300 Mbps).
M.a.w. ik merk niets van plaatsing in de meterkast.

[Reactie gewijzigd door sun0000 op 9 november 2018 07:03]

Geadverteerde snelheid van wat? Van je ISP? Dat zou kunnen als je een AC router hebt.
Indien het van je router is, lijkt me het heel sterk dat je daadwerkelijk 300 Mbps haalt, dit is in praktijk niet mogelijk, met geen enkel merk. De theoretische snelheden zijn altijd in lab condities zonder overhead die je in de praktijk wel hebt.
Als tweaker verf je je plafond toch in de kleur van de router mag ik hopen...
Dan zie je dus niets van het ontwerp.
Als ik de helft van de reacties hier lees (of mijn eigen mening meetel), dan is dat juist een pluspunt :+
Huh? Ik weet niet waar bij de meeste mensen de telefoon of kabel aansluiting zit, maar meestal toch niet in de meterkast.
In jaren 60 huizen is dat inderdaad nog niet perse is de meterkast, daar is cai en telecom later aangelegd
Bij vrijwel alle nieuwbouwwoningen komt de kabel / glasvezel in de meterkast binnen. In veel oude huizen is dit inderdaad nog wel eens de woonkamer of kantoor.
Handig routertje die je makkelijk kan verstoppen ergens op een plankje. :z
Hang hem aan de muur en je hebt min of meer twee planken.
"The Nighthawk AX8 router is also wall-mountable" - https://www.netgear.com/h...g/wifi-routers/RAX80.aspx
Inspiratie by Star Wars? :Y)

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 8 november 2018 20:50]

Het moet ook ergens vandaan komen :D .
leuk om te zien dat een fabrikant voor een toch niet logische vorm kiest, verpakkings- en transports-kosten zullen toch een stuk duurder zijn zo.
Bwa, die nighthawks zijn niet goedkoop, een gedeelte van de prijs komt door dit soort onzin. Er is publiek voor die het mooi vindt dus ja, als het geld op brengt, waarom niet :)
I feel the force in this router.

[Reactie gewijzigd door rammes op 8 november 2018 21:09]

Ik vind ze leuk. Ben benieuwd naar de prijs, maar ben wel op zoek naar een goede router.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee