Wi-Fi Alliance kondigt wifi 6e met 6GHz-ondersteuning aan

De Wi-Fi Alliance heeft de wifi-standaard wifi 6e aangekondigd, als uitbreiding van de huidige wifi 6-specificatie. Met 6e wordt ondersteuning van verbindingen op 6GHz mogelijk, waarbij de gewone 6-specificatie het met slechts 2.4GHz en 5GHz moet doen.

Op zijn website legt de Wi-Fi Alliance de nieuwe specificatie uit. De bedoeling is dat de aanduiding wifi 6e wordt gebruikt voor apparaten die ook verbindingen kunnen maken op 6GHz. Sommige apparaten die ondersteuning hebben voor wifi 6 kunnen dat al, maar dat geldt niet voor alle apparaten. Met wifi 6e-certificering moet duidelijker worden welke apparaten hiervoor ondersteuning hebben, zodra verbindingen op 6GHz mogelijk worden.

Met het uitbrengen van wifi 6e loopt de Wi-Fi Alliance vooruit op het aanbieden van 6GHz-verbindingen, die naar verwachting in de toekomst mogelijk worden als overheden dit deel van het spectrum vrijgeven. Het uitbreiden van het wifispectrum naar 6GHz zorgt ervoor dat er extra capaciteit vrijkomt, en wifi-verbindingen elkaar minder snel in de weg gaan zitten, door keuze tussen 2,4GHz, 5GHz en 6GHz.

De Wi-Fi Alliance begon vorig jaar met het certificeren van wifi 6-apparaten. De technologie werd voorheen 802.11ax genoemd, maar de Wi-Fi Alliance heeft zijn draadloze protocollen hernoemd, waarbij wifi 6 verwijst naar de zesde generatie. De eerste fabrikanten van 802.11ax-routers claimen een totale maximale theoretische bandbreedte van 11Gbit/s, maar in de praktijk zal dit een stuk lager liggen.

Door RoD

Admin Mobile

04-01-2020 • 10:59

99 Linkedin

Reacties (99)

99
97
47
3
0
40
Wijzig sortering
Ik lees net dat dit waarschijnlijk vooral bedoel is voor AR/VR. Voor consumenten, Enterprise en
industriële omgeving. Het laatste heeft er vooral baat bij voor dingen als machine analytics, remote maintanance en virtual employee training. Dit maken ze een week voor CES bekend.
https://www.patentlyapple...t-to-begin-next-week.html
Ik had trouwens dit nieuws gemist: nieuws: Qualcomm ontwikkelt 5g-chipset voor headsets en werkt met Niantic aan...

[Reactie gewijzigd door Pentiummania op 4 januari 2020 16:25]

Ah mooie aanvulling!
*kijkt even naar z'n bedrade HTC Vive* hmmm :9~
wat is het bereik/sterkte van deze 6GHz? want met de 5ghz hoef ik meestal maar om een hoekje te gaan om veel signaal te verliezen.
Voor gebruik in bedrijfshallen met weinig muren misschien handig maar thuisgebruik met veel storing wat minder.
Ja even wat AP plaatsen zal ik wel horen, maar dat is niet altijd voor iedereen een optie
Het is een stukje zwakker dan 5 GHz maar met slimme technieken zoals beamforming zal 6 GHz waarschijnlijk ongeveer hetzelfde aanvoelen als 5 GHz qua bereik. Het combineren van meerdere frequentiegebieden (2.4 + 5 + 6) zal vooral grote voordelen geven. Het huidige wifi gaat daar relatief dom mee om.
Hoe bedoel je precies met het combineren? Je kan toch niet verbonden zijn met meerdere banden tegelijk (2.4GHz/5GHz)? Of bedoel je in de ether algemeen? Daarin maakt het denk ik momenteel niet zo gek veel uit, gok ik zo.

De meeste gebruikers zitten nog altijd 2.4GHz en zijn nu pas langzaam op 5GHz aan het overstappen, waarvan ook niet perse op AC. Dit komt mede door het bereik van 5G dat helaas zonder goede router/AP's voor veel problemen zorgt en nog altijd veel apparatuur dat simpelweg enkel de 2.4GHz band ondersteund, al gaat het verdwijnen daarvan wel gelukkig redelijk snel.

Denk dat het echt nog wel even duurt voordat iedereen op WiFi 6E zit en laat staan providers het fatsoenlijk uitrollen (2.4GHz helemaal uitschakelen bijvoorbeeld) bij de meeste casual gebruikers thuis. Ziggo en KPN leveren nog altijd Powerline adapters mee als snelheid promise en voor de meeste gebruikers is dat zelfs snel genoeg.

Als we de troep van powerlines/extenders en openbare WiFi netwerken eruit zouden gooien, die vervangen door de komende slimmere standaard, dan pas zie ik een verbetering. Voor nu zie ik vooral mijn netwerk worden weggedrukt door andere zooi.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 4 januari 2020 17:39]

Je kunt wel verbonden zijn met meerdere frequenties tegelijk. Bij 4G gebeurt dat nu ook al. Sommige telefoons zijn tegelijkertijd verbonden met bijvoorbeeld de 800, 1800, 2100 en 2600 MHz band bij 4G. De telefoon zendt meestal maar op 1 band tegelijk maar ontvangt op meerdere tegelijk (tot 5 tegelijk in Nederland).

Door slimmer gebruik van bepaalde technieken kun je er nu al flink voordeel mee behalen waardoor je minder last van storingen hebt, zelfs al is de rest nog niet over.
Ik bedoelde dat je niet gelijk kunt zitten op 2.4GHz, 5GHz of de komende 6GHz. Je kunt er wel tussen schakelen, maar dat is iets anders dan inderdaad de frequenties of anders gezegd meerdere kanalen die je kunt combineren.
Bij 4G/LTE kan dat dus wel en ik dacht dat wifi ook wel een keer zou volgen met een nieuwe standaard met deze mogelijkheid. Daardoor kun je ontvangst en capaciteit dynamisch balanceren.
Het hele idee van Wifi 6 is net dat je de 2.4Ghz en 5Ghz simultaan kan inzetten om om zo de doorvoersnelheid te verhogen.

Al is er natuurlijk ook meer. Zo wordt de 2.4ghz band sneller en wordt wifi slimmer en efficiënter zondat het in de huiskamer VR kan streamen en in een congreszaal duizenden mensen van een stabiele connectie kan voorzien.
Als 2.4GHz en 5GHz (en 6GHz) hetzelfde SSID en beveiligings-instellingen gebruiken dan de client (het apparaat) constant kiezen wat er op dat moment het beste werkt aan de andere kant maakt het trouble-shooten lastiger.
Dat heb ik een tijdje geprobeerd, maar helaas is niet elk apparaat even slim om weer over te schakelen op 2.4GHz/5GHz wanneer dat kan, beter is gewoon 2 netwerken of meerdere AP's in de buurt op 5GHz als dat kan. Het troubleshooten is ook veel moeilijker inderdaad.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 4 januari 2020 17:46]

Mijn ubiquiti ap's regelen dat zelf en niet de clients.
Op die manier werkt het combineren prima.
Ben er alleen wel achter gekomen dat hun spullen niet allemaal goed vht80 ondersteunen en dus op ht40 moeten blijven staan om verbindingsproblemen tegen te gaan.
Nee hoor. Je clients regelen dat helemaal zelf, die bepalen waar verbinding mee gemaakt wordt. Dat ubiquiti een aantal kunstjes heeft ingebouwd (zoals bijvoorbeeld de eerste 2.4 verbinding weigeren als er 5ghz beschikbaar is) doet hier niets aan af.
Het is Ubiquiti dat het initieert, de clients zijn helaas meestal dom en blijven een verbinding handhaven. Die gaan pas kijken naar een ander/beter signaal als het wegvalt. Ubiquiti doet wel degelijk zelf de band-steering. (Heb ik zelf ook tot mijn genoegen :))
Zover ik weet is dat toch echt aan de client. Zoals gastje01 zegt, het AP kan de client in een richting proberen sturen (2.4 enige tijd weigeren om 5 de voorkeur te geven) of misschien zelfs meten hoe sterk het signaal is en daarop z'n gedrag aanpassen, maar de client kiest toch écht waar die op verbindt.
Band steering regelt de AP, het roamen (dus kiezen welke AP het beste signaal heeft) de client. Je hebt wel protocollen voor fast roaming, maar ik ben nog geen clients tegengekomen die dat ondersteunen eigenlijk.
Ja, en band steering is dus de client in een richting *proberen* duwen maar uiteindelijk kiest de client. Ik geloof dat bvb iphones die extensies ondersteunen.
Ja maar bij mij werkt dat eigenlijk altijd perfect hoor. En heb geen hele dure wifi omgeving (tplink omada, 3 AP's)
Niemand betwist dat het in de praktijk al dan niet werkt, maar daarom kan je nog niet zeggen dat de AP de keuze maakt?
Ik zou zeggen, lees je eens in hoe ubiquiti werkt en dan zal je zien dat je middels hun controller software wel degelijk clients van de ene naar de andere ap kan laten switchen of naar de andere band kan laten gaan.
Ik heb maar een CCNA Wireless, maar vond dat dat boek al redelijk diep inging op hoe APs en clients samenwerken. 802.11 is een standaard waar iedereen zich aan moet houden en daarin kiest client nog steeds. Je kan trucjes gebruiken om de client te gidsen, maar ik blijf erbij dat de client kiest voor een association met een AP, niet andersom.
Dan weet je van alles af van op Cisco gerichte wifi theorie, maar een ap op een ssid kan verbindingen weigeren van clients en wanneer dat intelligent aangestuurd wordt (bv met bandsteering) dan gaat de client verbinden met de ap waarvan jij wilt dat ie verbindt op de band waarop je wilt dat ie zit. En zo voldoe je prima aan de standaarden op de manier die bij beschrijft, want natuurlijk initieert de ap de verbinding niet; dat heb ik ook helemaal niet beweerd.
Wil je nu zeggen dat het AP trucjes gebruikt om de client te sturen, waarna die toch zelf beslist?
Ik zou zeggen: lees je in.
deze modderoorlog heeft lang genoeg geduurd ;)
6ghz zal waarschijnlijk alleen nog werken met direct line of sight.
Wat ideaal is; omdat je dan dus geen interferentie hebt van je buren?
Nadeel, er hoeft maar iemand in de weg te staan en je verbinding is weg(ish).
Jij hebt geen muren / kasten thuis ?
Dat valt nog mee, 5Ghz gaat echt wel door een niet te dikke muur heen, een niet te groot appartement redt het nog met 1 access point op 5Ghz kan ik je vertellen. Een beetje hoger en dan gelijk compleet signaalverlies, lijkt me sterk. Dat is bij bijvoorbeeld 60Ghz inderdaad wel anders (802.11ad).
Nope, een beetje appartement red het echt niet met 5Ghz. Komt nauwelijks door twee dunne niet steunmuren heen.

In de woonkamer nog vol bereik, in de keuken al op 2/4, en in de studeerkamer krap op 1/4.
Nu heb ik maar 120-130m2 te dekken, maar dat gaat prima met 5Ghz. (ja, een wat oudere woning). Overal in huis hier is 5ghz beduidend sneller dan 2.4

Ook het signaal van de buren komt overigens binnen.

Kwaliteit van je apparatuur + bouw van je woning maakt wat je resultaten zijn. Maargoed jij hebt het ook niet over gewapend beton maar over 'dunne steunmuren' dus het kan geen kwaad je apparatuur eens te bekijken

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 5 januari 2020 06:57]

Zeker dat je AP juist gepositioneerd staat ? Ik zit hier maar een kleine 8 m van de AP maar er zit wel 1 steunmuur en 1 gyproc muur tussen. Ik had eerst vreselijke resultaten. Iedere 2 uur zou het 5Ghz verdwijnen voor geen verklaarbare reden, hoe meer data ik verstuurde hoe erger het signaal werd.Een bestand succesvol kopieren leek een kosmische willekeurigheid. Mijn huisgenoten iedere dag zagen over de wifi.

Toen ik de AP plots 90 graden draaiden, waren alle problemen van de baan. Ik heb mijn zus -en broers sindsdien niet meer horen klagen (over de wifi).
Mijn ervaring is anders. Eén 5 Ghz router dekt het hele huis, garage en tuin, ondanks dikke betonnen vloeren en muren en ramen met folie.

Dit verbaasde me aangezien ik eerst aan drie routers niet genoeg had. Blijkt dat je beter één goede, strategisch geplaatste router kunt hebben dan drie cheapo’s op plaatsen waar toevallig het stopcontact zit.

Maar bij appartementen zijn het meestal dus de vele routers en andere apparaten – en dus stoorzenders – van buren.

Juist bij 5vGhz heb je daar minder last van omdat het bereik minder ver is.
Weet je welzekerdat je op het 5Ghz signaal zit en niet gewoon op de 2.4.
Nog eens naar gekeken en hij stond nu op 'n' / automatisch kiezen en dan kan hij zowel 2.4 als 5 Ghz gebruiken. Dit heb ik een keer zo ingesteld omdat er bezoek met kinderen was met een wat oudere tablet die geen 5 Ghz deed. In de praktijk gaat hij bij één 2.4 apparaat dan helemaal naar 2.4.

Dus nu het netwerk in plaats van op 'automatisch' weer naar 5 Ghz gezet en nog even een rondje getest. De snelheid wordt tot de helft minder als je op de 'verste plek' – achterin de garage gaat – staan, maar dan sta je ook wel ± 14 meter van de router vandaan en moet het signaal 'bijna in de lengte' door twee spouwmuren met elk met aluminium-folie beklede isolatie.

Het maakt een wereld van verschil of je een Ziggo / KPN 'gratis' router zoals in ons geval in een hoek van het huis in de meterkast hebt hangen – of een 'serieuze' router van ± € 100 op een zo gunstig mogelijke plek midden in het huis zet.

De veelgebruikte 'draadloze repeaters' doen de snelheid ook ongeveer halveren, dat beseffen ook niet veel mensen. https://www.actiontec.com...ifi-repeaters-every-time/
Heb in de kelder een 2.4 / 5 ghz fritzbox staan.
Sta ik recht boven de box op de eerste verdieping d.w.z 2 vloeren van ca 25 cm er tussen en total afstand 5.5 meter dan heb ik op 2.4 ghz nog 4 streepjes op 5ghz nog 1 streepje.
Let op ik sta den echt recht boven de router.
Ga ik 1 kamer verder waardoor er ook een muur tussen kelder en 1ste verdieping zit is het signaal weg. De afstand schuin in dan ook max 7 meter.
2.4ghz geeft dan nog 2 streepjes, 5ghz is weg.

5ghz is dus qua bereik gewoon brak als je met betonvloeren te maken hebt.

Maar op 1ste verdieping staat nu in de ene hoek van het huis ook een 2.4/5ghz router.
In de andere hoe van het huis zeg 14 meter afstand met 2 muurtjes er tussen heb ik nog steeds vol signaal.

conclusie zo lang het gewone muurtjes zijn gaat het in huis nog redelijk op 1 verdieping.
Zodra je met betonnen vloeren te maken hebt waar veel betonstaal te versterking in zit komt het 5ghz signaal er niet goed door, 2.4 ghz doet het dan stukken beter.
Waarom zet je niet één router op de begane grond?
Zou kunnen maar heb sowieso in het hele huis iedere kamer 2 vaste gigabit aansluitingen. De kast hiervoor staat in de kelder waar dus ook de fritzbox router met wifi staat.
Op eerste verdieping staat dan ander wifi accesspoint. Voordeel van 1stew verdieping is dat ik buiten in de tuin dan ook nog iets signaal heb.
op 1ste verdieping komt het accesspoint binnenkort in de hal te hangen, midden van het huis dus voor begane grond werkt het dan ook.
En anders zou je eens kunnen testen hoe het uitpakt als je de WiFi in de kelder uitzet en - puur voor de test - even met een cat kabel het AP op de begane grond zet.

Het zou zomaar kunnen dat je dan aan één router genoeg hebt. Niet alleen vanwege de gunstigere positie, maar ook omdat je routers elkaar dan niet meer tegenwerken. Ze zitten immers op dezelfde frequenties te zenden.

Dat effect wordt vaak onderschat. Ik ben zelf van drie naar één router teruggegaan. De ontvangst is nu zelfs beter met die ene router dan eerst met drie.

Hoeft ook geen technologisch wonder te zijn, een tweedehands of een van +/- € 100 is vaak prima zoals die Fritzbox. Alleen die ‘gratis’ dingen van KPN/Ziggo zijn niet aan te raden.
In kelder heb ik geen wifi nodig, dus denk als ik de router centraal in de hal ophang, die op is dat ook de begane grond goed afgedekt wordt.
Heb router de fritzbox in het begin al eens op de begane grond gehad, probleem was toe ontvangst buiten. Mijn ervaring is dat als het AP hoog in huis hangt dit voor bereik buiten ook beter is.

Beide gebruiken nu andere frequenties, zitten elkaar niet in de weg, 2 verschillende namen dus. Zijn alleen mobieltjes die gebruik maken van wifi, de rest zit op een kabel.
Helder. Hier ook.

Wat je ook nog kunt proberen, is variëren qua positie en richting van je router op de begane.

Het kan bijvoorbeeld flink verschil maken of hij staat / hangt of ligt, of je hem net wat dichter bij een metalen voorwerp plaatst en hoe ver van de hoekmuur / plafond. Hoger is sowieso meestal beter, maar weer niet klem tegen het plafond uiteraard.

Zo had ik vanuit de meterkast (bij eerdere tests) heel slechte resultaten met de Ziggo router op 2,4 terwijl het stukken beter ging nadat ik hem 50 cm meer naar voren hing, in de gang, boven de meterkastdeur in plaats van net er achter. Terwijl er alleen een dun houten (bijna kartonnen) paneeltje voor hing. Dus dat kan het verschil niet gemaakt hebben. Lag gewoon aan hoe de radiogolven anders weerkaatst werden.
Hij zal hier in de gang aan het plafond hangen, midden van het huis. Gaatje boren, op zolder zit dan 1gb netwerkaansluiting en met poe geen stroom verder nodig. Er zijn dan ook geen kabels zichtbaar.
Zou goed kunnen dat de hele begane grond dan mooi signaal heeft en ook buiten nog wat.

Heb op zolder ok een gigaset ip510 staan, die geeft hoog ook mooi bereik buiten.
Bij mij lukt het niet om 5Ghz in mijn slaapkamer te krijgen. Vanaf woonkamer zit er een steunmuur tussen (appartement uit 2018 van 94meter). Geen steunmuren lukt prima.
Aannames, straks mag het vermogen op 6 GHz meer dan op 5 GHz (= aanname) en dan is dat ook geen probleem meer.

Enige wat ik hoop is dat ze niet alles op 6 GHz alles backwards compatible maken zodat dit een effectief goede frequentie is.
Valt mee ik krijg gerust de 5ghz signaal van beide buren binnen, en als er dan weer eens een *** is die 160mhz aan heeft is het snel gedaan op de 5ghz band.

Hopelijk dat 6ghz veel moeilijker door muren komt waardoor je er meer aan hebt.

De 2,4ghz band is al zo goed als onbruikbaar, 5ghz gaat ook die kant op met channel bondig zoals 80 / 160 mhz.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 4 januari 2020 19:51]

Daar hebben ze speciale muurverf voor die de signalen blokkeren. Misschien iets voor jou?
Als je te veel blokkeert heb je ook geen telefoonverbinding meer ;)
Dan werkt mijn mobiel niet meer.
Hoe hoger de frequentie, hoe meer "line-of-sight" je nodig hebt.
Dus met 6 GHz zal dit nog belangrijker worden.
"The rays or waves may be diffracted, refracted, reflected, or absorbed by the atmosphere".
Er is dus geen formele stelregel voor het verschil tussen 5 en 6ghz aangezien dit afhangt van luchtdruk, luchtvochtigheid, stof etc.
Mijn persoonlijke stelregel is "kwadratisch", oftewel 5ghz is 4x zwakker dan 2,5ghz, dit komt overeen met ongeveer -6dB.
Ik ben nog nooit een situatie tegen gekomen waarbij de 5 GHz band niet voldoende bandbreedte had.
Iemand wel?

De huide kanalen lopen van 5150 MHz tot 5570 MHz of soms zelfs tot 5690 MHz.
En met een beetje spelen lukt tot 5875 MHz ook nog (Een router zonder limitaties.)
Maar als elke idioot weer 160MHz kanalen opzet heb je wéér overlap. Tuurlijk, die signalen komen niet even ver als op 2.4GHz, maar toch. Ook mag je niet elk kanaal overal gebruiken, hier is een samenvatting: https://en.wikipedia.org/...GHz_(802.11a/h/j/n/ac/ax)
Doordat 6ghz nog weer een hoger line of sight vereiste heeft dan 5ghz zal de overlap met buren ook weer verder beperkt worden. Dit betekend dus dat deze techniek nog meer geschikt zal zijn voor hoge lokale snelheid met minder overlap. Het zal er vermoedelijk alleen wel op neerkomen dat je in elke kamer een spot op moet gaan hangen om ook echt deze maximale snelheden te halen. Ik heb nu een 5ghz spot op de centrale gang hangen. En in mijn kamer met de deur dicht is het bereik daarvan al gehalveerd. Door de buitenmuur komt het al helemaal vrijwel niet. Ik zit naast een studentenhuis met 9 wifi stations op 2.4ghz van alle buren maar slechts 2 spots op 5ghz. Wie weet zie ik op 6 ghz de buren helemaal niet meer.

[Reactie gewijzigd door MoonWatcher op 4 januari 2020 11:42]

De goedkoopste smartphones hebben nog stééds geen ondersteuning voor 5GHz Wi-fi, laat staan dat die in de toekomst ondersteuning voor 6GHz zouden krijgen. Of dat die 6GHz in afzienbare tijd grote adoptie zou krijgen, zoals in de alles-in-een modems van een ISP.
Misschien dat je als techneut inderdaad de buren kan mijden, dergelijke APs kan ophangen en specifiek apparaten kan kiezen op de ondersteuning hiervan, maar buiten enkele niches zie ik dit niet snel wat worden.
Ach, zelfs op 5Ghz mijd je de meeste buren al. Wanneer ik op mijn unifi controller kijk zie ik 40+ APs op 2,4 maar geen enkel ander op 5.
Ik heb er een minimum van 17 op 2,4Ghz, slechts 1 op 5Ghz, eigen router niet meegerekend. Dat betekent dat 5Ghz wel door muren komt, en als iedereen om mij heen er een had had ik op zn minst 5×5Ghz moeten zien.

Niemand vindt 5Ghz blijkbaar interessant. Ik vind het prima, als 6Ghz meer van hetzelfde wordt nog beter.
Wat @Cave_Boy zegt. Tenzij je buren geen Ziggo / KPN-klanten zijn, moeten er bijna wel 5G-routers tussen zitten. Kan natuurlijk dat er nog een aantal op oudere routers zitten, maar de meeste stellen zelf niks af dus kleine kans dat ze handmatig naar enkel 2,4 gezet.
Hier scan ik zo 10 op de 5G band. Dit zijn voornamelijk Ziggo en Experiabox (v8) modem routers.
De 2,4GHz band is hier juist rustiger aan het worden heb ik het idee. Laat die 6G maar komen. hoop dat het dan ook wat rustiger op de 5G wordt.
Met 5 GHz band heb je een heel groot deel wat uitvalt zodra er radar gedetecteerd wordt.
Hier in de buurt hebben we dat regelmatig (vraag me af of dat echt radar is, of iets anders wat gezien wordt als radar) en dan zit je elkaar redelijk in de weg met 5 GHz op de paar overgebleven kanalen. (36 - 48)
Zeker met 80 MHz kanalen heb je eigenlijk maar 1 kanaal over dan.
De 5 GHz verbinding zit optimaal hier op 800 Mbps, maar regelmatig zakt deze in en dan haal je amper 100 Mbps over de 5 GHz verbinding.
Als t radar is zou t de c-band zijn ( 4-8 ghz) : weerradar , radio hoogtemeter en militaire radarsystemen......


Maar er kan meer storen... zo kan een magnetron op de 2.45ghz ook storen..... met een wifianalyzer zie ik die meteen...

[Reactie gewijzigd door hatex op 4 januari 2020 11:56]

Het is op 5 GHz band en ik zou niet weten waar hier in de buurt een weer-radar is, dus ik vermoed dat het wellicht apparatuur is die mogelijk niet zo goed gekeurd is en wat op de 5 GHz uitstraalt en de WiFi access points hier in de straat allemaal dat zien als radar. (30 Ziggo modems, maar ook Fritzbox spul vermeld de detectie van radar in de logs)
Als je bedoelt: geen overlap in (sterke) kanalen, dat heb ik in de praktijk ook nog nooit gezien.

Maar dat 5Ghz wifi een bottleneck was/overbelast, zeker wel.

Al is dat nagenoeg nooit bij huis, tuin en keukengebruik. Op dit moment is WiFi 5 (802.11ac) voor nagenoeg de meeste use cases afdoende. Als alternatief is bekabelen vaak een beter idee.

Als je huidige router versleten is, dan is WiFi 6 de moeite van het bekijken waard. Maar zelfs nu nog geen ‘no-bruiner’. Alles onder 802.11ac: niet doen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 4 januari 2020 13:45]

Hebben ze net zo veel moeite gedaan om af te stappen van de verwarrende lettertjes, ac n ax, komen ze met 6E! Ik snap deze naamgeving echt niet.
Lol, helemaal mee eens. Krijgen we straks 6E, 6E+ en 6F.. Was het net zo overzichtelijk met 1,2,3,4,5,6 noem dit dan gewoon 7..
Neen, want dit is nog altijd 6. Er veranderd niets aan de specs, alleen de certificering dat het ook op 6GHz werkt. En de meeste mensen snappen zelfs niets van de cijfers. Voor hen is het allemaal draadloos internet.
Er veranderd dus wel iets aan de specs...

Wifi 4 ondersteunt ook 5Ghz, dus de benummering in dit geval samen laten vallen met 6 omdat het toevallig 6Ghz betreft slaat ook nergens op..

Feit is dat ze het vorig jaar versimpeld hebben en netjes voor oplopende cijfers gekozen hebben. Bij de eerst volgende wijziging stappen ze alweer van dat prinicipe af.. Het toont wel weer eens aan dat naamgeving moeilijk kan zijn, maar het is ook maar net hoe moeilijk je het jezelf wil maken. Er had geen haan naar gekraaid als ze dit gewoon WiFi 7 hadden genoemd...
Of 6.1 of zo... de hele alliance had maar 1 taak..
Je zou dus WIFI 3 boven kanaal 11 ook WIFI 3E kunnen noemen.
Even verwarrend als bij netwerk kabel 5E en 6A (Enhanced, Augmented)
Lol, helemaal mee eens. Krijgen we straks 6E, 6E+ en 6F.. Was het net zo overzichtelijk met 1,2,3,4,5,6 noem dit dan gewoon 7..
Ik raad dat die E staat voor enhanced of extended. Het blijft 6, maar alleen op een andere band.
Vraagje: weet iemand of dit in Nederland überhaupt mag? 2.4 en 5 is altijd gekozen, omdat die banden vergunningvrij gebruikt mogen worden.
Dat is het in feite ook:
De nieuwste IEEE 802.11ax-standaard gaat als Wi-Fi 6 door het leven, 802.11ac en 802.11n krijgen de namen Wi-Fi 5 en 4.
Dus daarmee komt 802.11g op "WiFi 3" terecht en "802.11b" op nummer "WiFi 2", "802.11a" was de eerste ("WiFi 1") in WaveLAN, maar ja nooit serieus in de markt in productie grootschalig in uitvoering gebracht, maar bestaat wel degelijk.
Dus 7 is niet goed, 6 is het goede getal
.

Edit: ach laat ook maar.

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 5 januari 2020 10:10]

Inderdaad, deden ze het juist zo mooi, hoger getal = sneller en nieuwer, komen ze nu toch weer met 6E.

Het is nu wachten op 6Ex of iets dergelijks en het had net zo goed 802.11ax kunnen heten.
Google is your friend ? WIFI 4, WIFI 5, WIFI 6.
Die lettertjes snapten de huismoeders juist niet en zijn ze vergangen door cijfers.
Uhm je leest niet. Je herhaalt wat hij zegt.
Misschien geedit maar dat zegt ie toch?
ik persoonlijk had 2 letters verder gekeken en het wifi 6G(hz) genoemd...
Dan kom je met verwarring rondom de 5G technologie voor mobiele telefoons
Waarom niet ineens 10Ghz of 100Ghz? Waarom elke keer weer de langs de kassa passeren voor iets dat half werk is? Maak het modulair en upgradable tot in het oneindige en we moeten niet meer met standaarden zitten kullen, enkel hardware.

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 4 januari 2020 12:26]

Omdat de ene hardware met de andere hardware moet communiceren. Antennes werken maar op bepaalde frequenties. Dus moet je die frequenties vooraf vastleggen, anders heb je het risico dat product x een antenne heeft voor 10, 20 en 30 GHz, en product y een antenne voor 40 en 50GHz. Die apparaten kunnen dan nooit data uitwisselen.
60Ghz bestaat en heeft hoge bandbreedte maar slecht bereik. Ik zou zelf meer iets zien in bv Wifi op 1 Ghz. Bijvoorbeeld een redelijke snelheid ergens tussen de 20 en 50 mbit oid maar dan een super bereik, ook door muren, maar goed dan begint het op 4G oid te lijken.

[Reactie gewijzigd door Navi op 4 januari 2020 12:53]

Je heb wel 60Ghz Maar dat gaat helemaal moeilijk door muren heen. aan de andere kant is dat natuurlijk een groot voordeel omdat je dan geen last heb van naburige netwerken. maar je zal in elke ruimte een accesspoint moeten plaatsen. modulair klinkt leuk maar zal het alleen maar duurder maken.
Wet en regelgeving, praktische toepassing. Lees jezelf in. Waarom niet gewoon miljoenmilard hz? Omdat dat dus niet gaat werken.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 5 januari 2020 07:07]

Zou een wifi-eigen band ergens onder de 2,4ghz te zoeken? In 2,4 kan ook allerlei meuk dat geen wifi is gaan zitten en hoe hoger je gaat in frequentie , hoe meer last je hebt van obstakels.
Is de 6Ghz band hier wel voor vrij in de EU?
6E... Cat 6E wifi ;) Bij die mensen die standaarden verzinnen vraag ik me regelmatig af of ze niet beter wat anders zouden kunnen gaan doen. We hebben nu A+++ energielabels, en nu dus wifi en ethernet standaarden die hetzelfde eruit zien maar niet vergelijkbaar zijn. Wat is er trouwens gebeurt met 6A t/m D?
De eerste fabrikanten van 802.11ax-routers claimen een totale maximale theoretische bandbreedte van 11Gbit/s, maar in de praktijk zal dit een stuk lager liggen.
Understatement. De eerste AC vs AX vergelijkingen duiden erop dat er op de 5Ghz band nagenoeg hetzelfde presteert en de 2,4Ghz band is van 100Mbit naar zo'n 200Mbit gegaan. Bijna alle AX apparaten hebben OFDMA uit staan zonder dit te vermelden. De potentie van WiFi 6/ax zit hem vooral in een drukke omgeving waar OFDMA moet zorgen dat je clients niet te lang in de wacht staan is BSS coloring een goede oplossing om naburige netwerken te scheiden.

11Gbit. Dat is misleidende reclame. Maar als fabrikanten daar echt in geloven gaan we ook 10Gbit poorten zien op AX apparaten.. Toch? 8)7

Bron van de AC vs AX prestaties: https://www.smallnetbuild...undup-five-routers-tested
Snap niet waarom ze t dan niet Wifi 7 noemen. Heb je t omgezet naar cijfers, ga je met subletters werken... Lekker duidelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee