De Wi-Fi Alliance kondigt de officiële start van het certificeringsprogramma van wifi 6 aan. Wifi 6 biedt nieuwe functies en moet verbeterd bereik en hogere snelheden bieden. Apparaten met het wifi 6-certificaat voldoen aan de eisen die de alliantie stelt.
De aankondiging markeert de officiële start van de certificering van wifi 6-apparaten, maar in feite gaat het om een formele stap, want apparaten met ondersteuning voor de wifistandaard verschenen al. Dit jaar zullen er geleidelijk aan meer apparaten met ondersteuning voor wifi 6 uitkomen. De Galaxy Note 10 en Note 10+ van Samsung zijn de eerste smartphones die bijvoorbeeld Wi-Fi Certified 6 zijn. Daarnaast adverteren verschillende fabrikanten met wifi 6-ondersteuning. Zo stelde Apple tijdens de recente iPhone-keynote dat de iPhone 11 en iPhone 11 Pro-modellen compatibel zijn met wifi 6 en ook verschenen er al diverse wifi 6-routers.
Wifi 6 werkt via 802.11ax-radio's. Deze nieuwe radio's zijn de zesde generatie van 802.11 en dus noemt de Wi-Fi Alliance de nieuwe standaard wifi 6, zo bleek vorig jaar al uit het nieuwe naamgevingschema voor wifi. Volgens schattingen van de alliantie is wifi 6 ongeveer dertig procent sneller dan wifi 5. De eerste fabrikanten van 802.11ax-routers claimen een totale maximale theoretische bandbreedte van 11Gbit/s, maar in de praktijk zal deze bandbreedte een stuk lager liggen.
Enkele features van wifi 6. Afbeelding door Wi-Fi Alliance
Wifi 6 maakt gebruik van orthogonal frequency division multiple access, ook wel ofdma. Deze techniek neemt een wifikanaal en splitst dit op in verschillende, kleinere signalen. Deze signalen worden resource units, of ru's genoemd. Via deze ru's kan een router met verschillende apparaten tegelijk communiceren door aan ieder apparaat een resource unit toe te wijzen.
Hierdoor kunnen diverse kleine datapakketten tegelijk worden afgehandeld, waardoor gebruikers niet meer op elkaar hoeven te wachten. Een groot deel van het dataverkeer op een netwerk bestaat uit kleine pakketten, waardoor ofdma voor een flink lagere netwerklatency moet zorgen. Daarnaast bieden ru's een flexibele bandbreedte. Zo krijgt een apparaat waarop 4k-video wordt gestreamd bijvoorbeeld meer bandbreedte toegewezen dan een telefoon waarop enkel de Twitter-app wordt gebruikt.
Ofdma werkt samen met een andere functie van wifi 6, mu-mimo. Deze techniek wordt ook wel multi-user multiple input multiple output genoemd. Mu-mimo maakt het eveneens mogelijk om met verschillende apparaten tegelijk te communiceren, door gebruik te maken van beamforming. De voorganger van wifi 6, wifi 5 of 802.11ac, had deze techniek al, maar de mu-mimo-ondersteuning heeft een upgrade ontvangen. Voorheen konden alleen downlinks verdeeld worden over vier verschillende streams. Met wifi 6 wordt dit aantal opgehoogd naar acht streams, en worden zowel uplink- als downlinkstreams ondersteund. Mu-mimo is vooral effectief op lage en gemiddelde afstanden, waar ofdma werkt op alle afstanden.
Beamforming met wifi 5 versimpeld uitgelegd. Afbeelding door Netgear
Ook nieuw in wifi 6 is target wake time. Door twt kan een ax-router communiceren met smartphones en iot-apparaten over wanneer en hoe vaak ze wakker moeten worden om data te ontvangen. Hierdoor zullen apparaten niet continu op zoek zijn naar datastromen, wat moet leiden tot een lager verbruik en verbeterde accuduur. Daarnaast zullen datatransmissies efficiënter zijn, wat tot meer bruikbare bandbreedte voor andere apparaten op het netwerk moet leiden.
Verder moeten 802.11ax-routers een verhoogd bereik en een betere reactiesnelheid bieden op respectievelijk het 2,4GHz- en het 5GHz-kanaal. De 802.11ax-routers gebruiken 160MHz-kanalen op 5GHz, wat in theorie hogere snelheden oplevert. Wifi 6 maakt bovendien gebruik van 1024-qam. Dit houdt in dat er 1024 combinaties van fase en amplitude over dezelfde frequentie kunnen worden gestuurd, wat gelijk staat aan 10bit aan data. Hiermee wordt bandbreedtegebruik extra geoptimaliseerd. Wifi 5 ondersteunde 256-qam.