Apple brengt iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max op 20 september uit

Apple presenteert met de iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max de opvolgers van de iPhone XR, XS en XS Max. De nieuwe modellen hebben vrijwel dezelfde afmetingen, maar krijgen meer camera's en een snellere soc. Het goedkoopste model kost 809 euro.

Apple legt veel nadruk op de foto- en videomogelijkheden van de nieuwe iPhones. Alle toestellen hebben nu meerdere camera's. De iPhone 11 Pro en de 11 Pro Max hebben ieder drie 12-megapixelcamera's aan de achterkant. Naast de reguliere camera zit een tele- en een ultragroothoekcamera. De brandpuntsafstanden in fullframe-equivalent zijn 13mm, 26mm en 52mm. Bij de iPhone 11 ontbreekt de telecamera. Dit toestel heeft wel dezelfde primaire- en groothoekcamera als de Pro-modellen.

De primaire camera en telecamera hebben optische beeldstabilisatie en voor de primaire camera belooft Apple verbeterde autofocus, omdat de hele sensor focuspixels bevat. Zowel de primaire camera als de groothoekcamera kan 4k-video opnemen met 60fps. Ook geeft Apple de frontcamera een upgrade. Die heeft nu een 12-megapixelresolutie, kan filmen in 4k-resolutie met 30fps met groot dynamisch bereik en er is een slowmotionfilmfunctie beschikbaar.

Apple komt ook met een nachtmodus voor de iPhones, die foto's bij slechte lichtomstandigheden mogelijk moet maken door de sluiter lang open te laten staan. In de herfst krijgt iOS 13 een update die een nieuwe functie naar de iPhones brengt genaamd Deep Fusion. Daarbij worden beelden van meerdere camera's gecombineerd tot één opname.

De afmetingen van de nieuwe iPhones zijn vergelijkbaar met die van hun voorgangers. De iPhone 11 heeft een 6,1"-lcd, de 11 Pro krijgt een 5,8"-oledscherm en bij de 11 Pro Max heeft het oledpaneel een diagonaal van 6,5". De iPhones zijn gemaakt van metaal en glas, de Pro-modellen hebben een nieuwe matte afwerking en de reguliere iPhone 11 is in zes kleuren beschikbaar.

In de Pro-uitvoeringen gebruikt Apple een nieuw oledpaneel, dat de dci-p3-kleurruimte kan weergeven en een piekhelderheid van 1200cd/m2 heeft. Ook is er ondersteuning voor hdr10 en Dolby Vision. De resolutie van de panelen is ongewijzigd, maar Apple spreekt nu over Super Retina XDR-schermen. De nieuwe iPhones hebben geen 3D Touch meer, maar beschikken allemaal over Haptic Touch, waarmee 3D Touch gesimuleerd kan worden.

Net als hun voorgangers behouden de nieuwe modellen een inkeping in het scherm en hebben ze Face ID voor biometrische ontgrendeling, een vingerafdrukscanner ontbreekt wederom. Volgens Apple werkt het ontgrendelen met gezichtsherkenning bij de iPhone 11-toestellen sneller en kan het vanuit meerdere hoeken.

De drie iPhone 11-modellen krijgen de door Apple ontworpen A13 Bionic-soc, die wordt gemaakt op een tweede generatie 7nm-procedé en bevat 8,5 miljard transistors. De chip heeft een hexacore-cpu met twee krachtige cores en vier zuinige kernen. De gpu bestaat uit vier cores en de Neural Engine heeft acht cores. De opbouw van de A13 Bionic is daarmee gelijk aan die van de A12 Bionic van vorig jaar, maar Apple claimt dat de prestaties flink zijn verbeterd terwijl het verbruik omlaag is gegaan.

Apple stelt ook dat de nieuwe iPhones een langere accuduur hebben dan hun voorganger. Exacte details over de accucapaciteit zijn nog niet bekend, maar volgens de fabrikant gaan de iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max respectievelijk 1, 4 en 5 uur langer mee dan de iPhone XR, XS en XS Max. De toestellen ondersteunen draadloos laden, maar een mogelijkheid om met de iPhones andere apparaten draadloos op te laden is er niet. Volgens geruchten is die functie op het laatste moment geschrapt. Bij de Pro-modellen levert Apple een 18W-snellader.

Apple introduceert dit jaar nog geen iPhones met 5g-modem. Veel fabrikanten van Android-toestellen hebben dat al wel gedaan. De beschikbaarheid van 5g-netwerken is echter nog zeer beperkt en de huidige modems hebben veelal beperkte 5g-ondersteuning.

De iPhone 11 kost vanaf 809 euro in de uitvoering met 64GB flashopslag. Dat is 50 euro minder dan de introductieprijs van de iPhone XR vorig jaar. De vanafprijzen van de Pro-modellen zijn met 1159 en 1259 euro gelijk aan de prijzen van de XS-modellen vorig jaar.

iPhone 11 iPhone 11 Pro iPhone 11 Pro Max
Scherm 6,1"-lcd 5,8"-oled 6,5"-oled
Resolutie 1792x828px, 323ppi 2436x1125px, 458ppi 2688x1242px, 458ppi
Soc Apple A13 Bionic Apple A13 Bionic Apple A13 Bionic
Opslag 64, 128 of 256GB 64, 256 of 512GB 64, 256 of 512GB
Camera's Primair, 12Mp
Wide, 12Mp
Primair, 12Mp
Tele, 12Mp
Wide, 12Mp
Primair, 12Mp
Tele, 12Mp
Wide, 12Mp
Frontcamera 12Mp, 4k-video, slowmotion 12Mp, 4k-video, slowmotion 12Mp, 4k-video, slowmotion
Biometrische authenticatie Face ID Face ID Face ID
Simkaarten Nanosim en e-sim Nanosim en e-sim Nanosim en e-sim
Afmetingen 150,9x75,7x8,3mm, 194g 144x71,4x8,1mm, 188g 158x77,8x8,1mm, 226g
Prijs 809 euro, 64GB
859 euro, 128GB
979 euro, 256GB
1159 euro, 64GB
1329 euro, 256GB
1599 euro, 512GB
1259 euro, 64GB
1429 euro, 256GB
1659 euro, 512GB

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-09-2019 • 21:12

779 Linkedin

Lees meer

Reacties (779)

779
639
282
8
0
216
Wijzig sortering
“De nieuwe iPhones hebben geen 3D Touch meer, maar beschikken allemaal over Haptic Touch, waar waarmee 3D Touch gesimuleerd kan worden.”

*pinkt traantje weg* Wat zonde, dat vind ik een van de beste features ooit in een smartphone. ;( Dat haptic werkt niet zo fijn, is minder dynamisch en je mist een dimensie. Nu had je tap, long press en 3D Touch. Nu heb je enkel nog tap en long press. Zonde zonde.
Die menu’s snap ik nog enigszins dat die nu ongeveer evenveel functionaliteit hebben, ik ben vooral bang dat in iOS 13 de multitaskgesture ook weg is (3D touch aan de linkse kant van het scherm). Dat maakt multitasken op een iphone 7 haast zo snel als op een X.
Ook 3D touch op het toetsenbord heeft veel meer functionaliteit dan lang drukken op de spatiebalk.
Op mijn 6s werkt dat nog in de laatste beta (die multitask gesture). 3d Touch werkt ook op het toetsenbord nog in iOS 13.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 11 september 2019 09:35]

Ik gebruik op mijn XS nu gewoon een swipe over de home bar onderaan het scherm, geen 3D touch voor nodig!
Dan moet je wel een iphone X of nieuwer hebben, en dan is die home bar zeker zo snel. Op oudere iphones is het echter fijner dan dubbelklikken op de homeknop.
Ah, ik had hem verkeerd begrepen. Ik nam aan dat je het had over de nieuwe telefoons, maar als 3D touch uit het OS verdwijnt kun je het ook niet meer op oudere toestellen gebruiken dan?
Gebruik het zo ongelofelijk veel die 3D touch op de iPhone 8.

Gelijk mail schrijven, message preview, toetsenbord, multitasken.

Echt sonde. Hoop dat het wel in iOS blijft voor oudere modellen.
Dat is geen multitasken maar gewoon een email versturen.
Je snapt niet wat ik bedoel met multitasken. Misschien eerst vragen voor het downvoten...??

https://www.youtube.com/watch?v=GXFxfUZXuMA
Die dingen kun je gewoon blijven doen dus ik snap je punt niet
Er is al gebleken dat dit niet zo lekker en snel werkt as 3D touch.
denk dat het wel mee valt. Maar ik ga het morgen zien ;)
Ik zat gisteren even te klooien op een iPhone XR. Ik dus aan het browsen. Wil even snel de URL aanpassen die ik aan het typen ben, door lang het toetsenbord in te drukken. Gaat dus niet! Ik kan op geen manier even snel wat text veranderen die ik aan het typen ben anders dan alleen m'n vingers van het toetsenbord halen en dan daar aanklikken waar ik wil aanpassen...

Enorm zonde, dat maakte de 3D Touch iets wat ik in 5 minuten misste op de nieuwere iPhones...
Je moet de spatie ingedrukt houden.
Maar 3d touch was wel fijner: 1 keer hard drukken om de cursor te verplaatsen, nog iets harder drukken om te selecteren, en nog een keer opnieuw harder drukken om de selectie weer vrij te geven.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 11 september 2019 08:34]

Ik heb nu al 3 jaar een 6s, en kom er door jouw bericht achter dat dit selecteren kan met 3d touch.
Dank daarvoor.

Maar het geeft tegelijk aan hoe idioot het is, het is niet intuitief voor de doorsnee gebruiker, een functie die je niet gebruikt en ook niet toevallig gaat ontdekken, dus nogal non-Apple eigenlijk. Ik denk dat dat ook een van de redenen is dat het verdwijnt.
Geen probleem haha, ik had die van mij ook al een poosje, maar ik heb vrijwel overal 3d touch geprobeerd om te zien wat het kan, juist omdat het niet duidelijk is. Maar ik denk dat dit ook precies de reden is dat ze het eruit halen, een aantal 3d touch functies zijn op de "oude" iPhones (<=8) ook al vervangen voor haptic touch, maar dat werkt opzich nog wel fijn.
Jij hebt mijn leven zoveel makkelijker gemaakt :) thnx!
geweldige tip. Ik vond dat selecteren binnen een tekst op iOS zoveel rottiger werken dan op Android maar dit werkt dan wel weer super.

Een van de nadelen van de moderne smartphones. Ze hebben zo ontzettend veel features en opties maar als je ze koopt krijg je nog net een doosje om je telefoon en de rest moet je zelf maar uitzoeken.
Cool, wist ik niet. Zooo handig. Dank je :)
Ik weet niet of je dit al bedoelt, maar dit is ook wel een handige truck ervoor:
https://www.youtube.com/watch?v=sfxyYGvFVqw
Dit is exact wat ik bedoelde! Alleen kan ik op mijn huidige 6s Plus overal het toetsenbord indrukken om een cursor te krijgen.
Ah dus toch! Wel zo makkelijk dat je daar op het gehele toetsenbord kan drukken zeg (als die het doet haha).
Ik draai nu al een tijdje 13.1 op mijn X maar 3D Touch werkt gewoon.
Gaat er ook om dat dit vanaf de 11e generatie verwijderd is. 3D touch is een hardware feature die nu vervangen wordt door haptic touch, een software feature.
Blijkbaar gebruikten wij het niet veel, zullen ze wel monitoren.
Ik mis het ook, maar je had alleen een soort van opties als je 3D touch deed.
En in apps werd er weinig mee gedaan
En in games? Tja dat weet ik zo ook niet.

Lang drukken deden we toch al om iets te selecteren in een tekst bijv.

Vraag mij nu wel af hoe ze nu dan bij het app icoon, lang drukken en dan kunnen verwijderen, oplossen
Dat doe je door hem nog langer vast te houden ook al verschijnt het popup menu, of te kiezen voor “apps opnieuw rangschikken”. Helaas is dat op iOS 13 zelfs al het geval op telefoons die wel gewoon 3DTouch aan boord hebben.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 11 september 2019 04:08]

vind de moving cursor via de spatiebalk wel een gouden tip; verder heb ik op mijn 8+ nooit een voordeel ervaren van 3D touch maar misschien heb ik iets gemist?
Dat op de spatie is een long press (werkt dus op alle toestellen, ook die zonder 3D touch). Met 3D touch kan je eender waar op het toetsenbord een cursor verplaatsen (en duurt minder lang dan wachten op de reactie van een long press) ;)

[Reactie gewijzigd door TheMaxMan op 12 september 2019 09:17]

Mis het nog dagelijks sinds overstap 6s -> se :|
En 3d touch had nog weer 2 niveaus, peek en pop.
ikzelf gebruik altijd 3d touch op mijn 8 plus. Echter toen ik de XR van een vriend een week heb gebruikt (om te voelen hoe mijn nieuwe iPhones nagenoeg zouden functioneren) kreeg ik snel weer de smaak te pakken zonder 3d touch.

Voor veel gebruikers is het niet natuurlijk, maar voor de 3d touch "veteranen" is het een enorm gemis. Zo zonde dat de vraag waarschijnlijk niet groot genoeg is om een apart model van de 11 (pro (max)) mét 3d touch te maken en te verkopen :'(

edit: typo

[Reactie gewijzigd door doebbalapoent11 op 12 september 2019 16:21]

Ik vind het wel raar dat er zo'n grote trend is in het ophogen van de opslag op een telefoon.
Ik heb aan 32GB of max 64GB nog steeds voldoende.
En dat is eigenlijk al veel. Tenzij je echt veel foto's offline hebt, games zoals Fortnite hebt en veel Netflix / Spotify / YouTube offline hebt. Maar loopt dat echt zo snel op? Zijn er zo veel mensen die boven de 100GB zitten.

Vraag ik mij oprecht af. Over 2-3 jaar is het minimum 265GB, en heb je telefoons met 1TB aan opslag. Dat heeft mijn complete desktop PC niet eens. (Van veel mensen niet volgens mij. Denk meeste rond de 500GB is?)
Die 'wens' is reactief. Mensen hebben opeens veel ruimte, dus wissen nooit nog enig filmpje. Netflixje kijken op vakantie? Download gewoon 8 films voor de zekerheid en kijk er nooit meer naar. En een maand of twee later hebben mensen opeens het gevoel dat ze dat 'nodig hebben'. Kun je je de opkomst van GMail nog herinneren? 1 GB mailbox gratis, je hoeft nooit meer een mail te wissen. En dus bewaart iedereen de 90% aan onzinmail. Het is dat de zoekfuncties er bij ontwikkeld werden, anders waren de mailboxen onbruikbaar geworden.

En fabrikanten doen er hard aan mee want ze hebben weer een cijfertje om hun concurrent mee af te troeven.
Tot je gaat filmen. 4k60 neemt gewoon een dot ruimte in, en dat is al met heftige compressie. Dan is 32GB gewoon snel vol. Ik heb 64gb en DAT zit al snel vol. Gelukkig kan ik de opslag nog uitbreiden .....

En dan gooi ik het meeste nog in de cloud. Maarja, als je (zoals nu) op vakantie bent en WiFi is niet zo snel als thuis ... 4K60 videoclips, zelfs van een minuut lang, zijn dan al niet meer te uploaden. Duurt veel te lang.

Nog los van dat veel tegenwoordig met apps gaat. En die apps belachelijk veel ruimte nodig lijken te hebben. Een simpele app van je vliegtuig maatschappij, om in te checken zonder papier? 100MB. Google Chrome? Bijna 1GB, dankzij cachedata. En dan het besturingssysteem zelf nog. Wat ook al snel 4 GB nodig heeft, en 2gb ruimte vereist bij upgrades.

Dus nee ik ben blij met de groei in opslag. Vooral omdat opslag helemaal niet zo duur is. Zeker niet zo duur als ze doen lijken bij Apple met de upgrades naar meer opslag.

De opslag groeit mee met de videokwaliteit.voor sommigen onnodig, voor anderen zeer handig. Daarom is er keuze. En de inkoopsprijs van 32gb een paar jaar geleden, is nu gelijk aan de 128gb. Het verschil met 32gb nu kan zelfs maar 10% zijn, omdat het nauwelijks meer wordt gemaakt, en bijna even duur is om te produceren.
Klopt, ik ben nu terug gegaan naar 64Gb iphone en overgestapt naar een Cloud backup en wifi sync waarbij ik niet meer de full res files op men iphone heb. Ook worden ongebruikye apps geoffload moest ik zonder opslag zitten.

Het Apple ecosysteem is natuurlijk verleidelijk. Icloud is we top. Niet enkel foto sync maar ook wachtwoorden, contacten worden gesynct met men Macbook. Copy/paste werkt tussen laptop en telefoon. Als je een nieuwe iphone koopt kan je alles standalone overzetten zonder tussenkomst van laptop. (In ios13 is dat top uitgewerkt).

Ik zou enkel 128gb+ kopen indien ik 4k video’s zou maken met de vleet. De nieuwe Iphone 11 pro kan meerdere sensor opnames doen tegeliik, dus dat loopt snel op als je dat professioneel gebruikt. (Vlogger..)

Op men Macbook heb ik dropbox smart sync, heb nu 1,3TB aan bestanden staan in men finder op een 512Gb hd, incl men iphone Backup.

Beste van al is dat de kans ik bestanden kwijt ben door verlies van Iphone of Macbook zeer klein is.

Ik besef dat Apple heel duur is maar het is elke feature zo goed uitgewerkt incl ecosysteem dat je er echt gelukkig van wordt. 20september weer een major ios 13 upgrade... lijkt elke keer of je een nieuwe telefoon krijgt, met nieuwe features en dat 5jaar lang elk jaar. :)
Copy/paste tussen laptop en telefoon is inderdaad prettig, al vind ik Airdrop weer wat minder werken. Maar door het ontbreken van deugdelijk bestandsbeheer vind ik iCloud zo gebruiksvriendelijk niet.

En dat veel geroemde ecosysteem zorgt er mooi voor dat overstappen op een ander OS praktisch onmogelijk is. Nee, al gebruik ik Apple-producten sinds 1994, ik ben niet zo lyrisch als jij.

Dat van die features begrijp ik ook niet zo goed. Er zijn prima eigenschappen in iOS (en vermoedelijk ook in iOS 13), maar het blijft een rigide en - in mijn ogen - saai OS, met keuzes die ik niet steeds kan begrijpen (bijv. het gedwongen van linksboven uitlijnen van iconen op het homescreen, de onmogelijkheid widgets daar te plaatsen waar je zélf wilt, een nauwelijks aanpasbaar control center, WiFi en bluetooth die ik snel uit wil zetten maar Apple weet het beter en zegt dat het niet mag etc.). Dat is de reden waarom ik bij voorkeur een jailbreak heb, zodat ik nog iets van vrijheid heb.
Hoe dan ook, ik heb nooit het gevoel gehad opeens een nieuwe telefoon te hebben bij een major upgrade van iOS (zeker niet na iOS 11).

Dat Apple lang ondersteuning biedt, is wel prettig. Helaas zijn telefoons i.h.a. en batterijen in het bijzonder niet gebouwd om vijf jaar mee te gaan, dus dat voordeel is relatief.
Men = mijn of m’n

Verder ben ik het eens met je verhaal.
Als je een beetje foto's maakt, Apple zet met deze iPhone toch echt in op de camera, zit die opslag zo vol.
Het blijft belachelijk dat Apple zulke prijzen vraagt voor extra opslag, zeker omdat dat in andere toestellen simpel uit te breiden is met een kaartje die veel goedkoper is dan het extra geheugen in een iPhone. En nee, de kwaliteit van het geheugen in een iPhone is echt niet zoveel beter.
Toch kun je een MicroSD-kaartje echt niet vergelijken met de nvme-SSD die in een iPhone zit. Ik moet het eerste SD-kaartje nog tegenkomen met leessnelheden van 1600MB/s en schrijfsnelheden van 530MB/s ;)

(en ja, strategische opslaggroottes is voor Apple zeker een winstmodel, daar twijfel ik niet aan :))
Anoniem: 1092407
@twiFight10 september 2019 23:29
Maar dat is ook wel de tijdgeest. Voor IT'ers is data weggooien sowieso allang een no-go en dat principe dringt nu ook door bij consumenten. Je weet nooit wat je later nog aan je data hebt. Op een gegeven moment kan een ogenschijnlijk overbodig bericht toch ineens nuttige info bevatten. Dat kan in de inhoud zitten of in de meta data. Ik heb toch al best vaak profijt gehad van oude data en inderdaad, als je dan toch lekker veel opslagruimte hebt waarom zou je dan uberhaupt nog iets weggooien?
32GB is echt te klein. Op de iPhone neemt de OS en caching al snel 10-15gb in beslag. Apps zijn tegenwoordig 250 mb en veel games zitten boven de 500 mb. Als je Whatsapp groepen hebt die veel media sturen dan ben je snel ook een paar gig kwijt, tenzij je constant dingen gaat weggooien. En je moet ook nog een paar gig vrijhouden voor paging en updates. Dus die 32GB zit al snel vol. 64GB is te doen als je niet veel filmpjes maakt. 128GB geeft je gewoon wat meer overhead. Waardoor je de ruimte niet hoeft managen. Is ook handiger voor op vakantie voor muziek en films.

[Reactie gewijzigd door ashwin911 op 10 september 2019 23:34]

vele deskundigen en forums waren het er al over eens dat het nu maar eens afgelopen moest zijn met de 32 GB instap, daar hebben ze naar geluisterd zelf ervaar in met een gezin abo iCloud de 256GB op mijn 8+ als onnodig groot. Massa Apps en downloads en de >> bijlagen met Whatsapp en +40.000 foto's heb ik nog 175 GB beschikbaar. Daarmee wordt mijn volgende keuze 128GB en ik verwacht dat er niet veel gebruikers hier boven gaan tenzij je alle content offline wil bewaren.
Ja. Als je veel Whatsappt en daardoor veel foto's/filmpjes toegestuurd krijgt, en zelf ook dagelijks meerdere malen verstuurt gaat dat heel snel. Foto's worden ook steeds groter natuurlijk, en apps ook.

Ik ben geen professionele fotograaf maar maak graag foto's voor de lol. Heb nu iets meer dan 80GB in gebruik, dus ik zou nooit genoeg hebben aan 64GB. En aan de reacties hier te lezen zijn er veel met mij.
De foto’s en video’s die je via whatsapp krijgt zijn enorm gecomprimeerd dus daar zou je in verhouding weinig van moeten merken. Zeker de foto’s maken amper indruk op je storage.
Geloof dat Whatsapp fotos tegenwoordig niet meer zo klein en gecomprimeerd zijn. Dat was een paar jaar geleden zo.
Dezelfde foto doorsturen via Signal en Whatsapp - die van Signal is een pak minder voorzien van ruis en meer kleurbehoud. En dan kijk ik hier naar dezelfde foto van een iPhone 7 gestuurd naar een Nexus 6P via beide kanalen.
Ik snap het ook niet. Heb hier nog een S6 met 32GB in gebruik, die heb ik sinds ik hem heb nog niet vol gekregen. Een of twee keer een lading foto's van een vakantie eraf gehaald en naar de pc gekopieërd, verder staat alles er gewoon. Wat moet je met zoveel opslag op je telefoon? Ook met 4k filmen gaat niet zo hard dat je ineens nog maar een paar minuten kunt opnemen voor je toestel vol zit...
Ik film niet vaak (praktisch nooit), maar een testopname van 11 seconden op 4k30 bracht ruim 56 MB op. 500 MB per minuut. Half uurtje filmen is 15 GB. Het is maar goed ook dat ik niet veel film...
Tsja, ik ben misschien gewoon een grumpy old man wat dat betreft, en zie het nut van zoveel filmen met een telefoon niet zo in. Ik merk nu al dat alle videos die ik er wel mee maak fragmenten van hooguit twee minuten zijn van katten die gestoord door het huis jagen, of tijdens concerten. Vervolgens kijk ik ze nooit terug en smijt ik ze een jaar later weer weg.

Denk dat ik niet de doelgroep ben van telefoons met meer storage :+
Sommige mensen doen filmen als hobby hè, het hoeft niet alleen maar nuttig te zijn ;)
Die zullen vast wel een betere camera hebben, of voor de versies met meer geheugen gaan. Misschien heeft Apple ze juist wel voor die mensen uitgebracht. Wat slim van Apple, ongelofelijk!
In mijn ervaring schieten de meeste hobby filmers op het moment het meeste met hun telefoon, dus ik denk inderdaad dat Apple om die reden meer geheugen inbouwt.
Precies, en verschillen in wensen mogen er zijn. :) Zelf gebruik ik mijn storage niet voor video's, maar meer voor foto's. Met ruim 20,000 foto's na 4 en een beetje jaar met mijn vorige telefoon (heb nu net een paar weken een nieuwe) had ik aan 64 GB niet genoeg. Doe er nog wat muziek bij, wat apps, wat android rommel, en zo heb ik dus jarenlang aan de max van mijn opslag gezeten. :P Vandaar nu dus 256 GB - de bedoeling is dat ik deze telefoon over 5 jaar nog heb, dus een beetje futureproofen (ew) mag ook wel, en is voor mij ook echt nodig. Maar niet voor iedereen. :D
Moet je eens een kind krijgen. Zowel mijn vriendin als mijn moeder hadden ineens de telefoon vol. Dan kan je een cloud abo enzo nemen, ja dat kan, maar om nou oplossingen te zoeken bij een flaw in een telefoon van 1259 euro omdat ie maar 64gb opslag heeft...
Of anders, als je 1259 euro betaald voor een telefoon ga je toch niet zeuren over 5 euro per maand aan cloud storage? Je koopt toch ook geen Bentley continental om dan aan de pomp te gaan zeuren dat er voor 200 euro benzine in moet.
Je bent de weg volledig kwijt met je argument. De juiste vergelijking zou zijn: je gaat toch ook niet zeuren dat je bentley alleen verwarmde voorstoelen heeft, en achter niet. Dan betaal je toch lekker bij voor die stoelen achter. Wat compleet debiel zou zijn, concurrenten hebben het wel. En voor de prijs van de auto zou deze dat ook moeten hebben.

Je zegt nu letterlijk: ja de iphone is duur en imperfect, maar boeie, los je dat toch op door nog meer te betalen.

Echt een achterlijke denkwijze imo.
Als je het te duur vind, koop het dan niet. Genoeg alternatieven op de mark. Eenvoudig toch.
Dom argument. Heel dom. Je zegt nu: je mag geen kritiek hebben op een product, want, dan moet je het maar lekker niet kopen. Waarom bestaan reviews dan? Koop je het toch lekker niet.

Sorry maar hoe kan je zo denken. Heel bijzonder.
Vergelijk de opslag van deze Apple telefoons met de concurrentie. Leuk z'n premium telefoon met een premium+ prijs die op bepaalde punten (bijv. opslag) slechter scoort dan een doorgaans instap smartphone.
Dus omdat jij het niet nodig hebt of gebruikt, is het een rare trend?
Toch is de opmerking "m'n telefoon is vol" iets dat ik alleen bij iPhone eigenaren hoor
Nog nooit gehoord, koop min 256 gb, zeker voor ALAC Music.

Zoals ze in Helmond zegge, nie kennen betalen is een huawei halen...
Niet iedereen brengt graag teveel geld weg voor een product
Nog nooit gehoord, koop min 256 gb, zeker voor ALAC Music.

Zoals ze in Helmond zegge, nie kennen betalen is een huawei halen...
Dan lopen jullie in Helmond wel een beetje achter, want de vlaggenschepen van Huawei alles behalve goedkoop. Binnenkort komen ze volgens mij zelfs met de duurste telefoon op de markt (2200 ofzo? voor dat fold ding) of in ieder geval 1 van de.

Misschien moeten ze opzoek naar een nieuw gezegd. Gene ijfoon kunne betalen nie, gewon ene van de 30 andere opties kieken nie of wel?! Zoveel keus...
Ik ben wel iemand die vaak zijn opslag in zijn telefoon bijwerkt. Volgens mij is 4K30 filmen ongeveer 400 mb per minuut. Een doorsnee foto bij mij 8 Mb. Heb je een gezin en maak je veel foto's en filmpjes van de kinderen loopt dit aardig op. Helemaal op vakantie. (ca. 500 foto's en een 40 minuten aan film materiaal).

Ik heb nu 64Gb, en dat gaat prima, voldoende voor een jaar aan materiaal, maar video neemt toch het grootste deel in beslag. Telefoons kunnen tegenwoordig aardig 4k60 filmen en dat zou ik ook gebruiken dan. Maar dat zou dan misschien wel op 800 Mb per minuut liggen. Dat vult je opslag al aardig snel.

Mijn volgende toestel zal toch minimaal 128 Gb moeten hebben anders komt ik er niet mee weg :+
Ik vind 128gb eigenlijk wel het minimum tegenwoordig.
4K 60fps kost ongeveer 1gb per minuut dat je filmt.
Elke foto is tegenwoordig al 5-10mb.

Dus een weekje vakantie met wat foto's en filmpjes ben je zo 10gb verder (althans ik :P)
Op een iPhone kost 4k60 filmen 400MB/minuut, 4k30 kan met 170MB/minuut af. Je kunt dus nog behoorlijk lang filmen voordat je 64GB vol zit :)
Wellicht met oog op de toekomst en prijs was 128 GB een nettere keuze. Zeker voor de Pro modellen imho.
Dan neem je de 256, nog meer gericht op de toekomst!
Maar... die gooi je dan toch ergens op een harde schijf of in de cloud? Wat als je mobiel gestolen/verloren/gefrituurd wordt? Ben je ook ineens 1 GB per gefilmde minuut kwijt.
Ik back al mijn foto's (en de enkele video's) zeker up op mijn desktop (die overigens ook al gedeeltelijk bijna vol is 8)7 ), maar ik wil ook graag mijn foto's en video's kunnen blijven bekijken op mijn telefoon. Google Foto's of iets dergelijks kan, maar is niet ideaal: internet nodig (availability, maximum gebruik, duur in sommige landen), soms langzaam/lagere kwaliteit, app die ik minder fijn vindt en waarin lastiger zoeken is. Vandaar (onder andere) dat ik nu een telefoon met 256 GB heb, komend van 64 GB (en daarvoor 16 :P) - die 64 GB was al binnen twee jaar vol. Eerst voldeed alleen video's verwijderen en foto's bewaren, maar uiteindelijk werden ook dat er te veel (ik heb er in totaal meer dan 20,000) en moest ik ook de oude foto's verwijderen. Erg onhandig was dat als ik die weer wilde bekijken. Nu ga ik dus (als ik weer tijd heb) al mijn oude foto's weer op m'n nieuwe telefoon zetten, zodat ik die daar ook kan bekijken. :) Ik de afgelopen 3 dagen heb ik dit (= bekijken) al 2 keer willen doen. :P
maar ik wil ook graag mijn foto's en video's kunnen blijven bekijken op mijn telefoon.
20.000 fotos, 2 seconden per foto bekijken: 11 uur lange diashow. Doe even normaal : "het willen kunnen blijven bekijken" vs hoevaak je dat ook effectief doet zijn twee totaal andere dingen.
Doe zelf even normaal. Zoals ik zei, ik heb in de afgelopen drie dagen al twee keer gemist dat ik mijn foto's niet bij de hand had. Nee, natuurlijk zal ik niet alles bekijken. Echter wel veel. Foto's van vorige vakanties bekijken is leuk, vooral om het aan anderen te laten zien. En om die 20,000 nou te gaan sorteren naar 10,000 zou ik kunnen doen, maar dat duurt zo ontzettend lang dat ik daar echt geen zin in heb, en dat is afgezien het feit dat ik heel slecht ben in foto's wegdoen. Foto's maken is een van mijn hobby's, en ze bekijken hoort daar soms ook bij.
Op vakantie heb je misschien geen cloud of computer bij je.... ik in ieder geval niet.
We hebben het hier over telefoons die 1150 en 1250 euro kosten. De absolute extreme top. Dat daar paar 64gb in zit is niet goed te praten. Voor die extreme prijs moet alles kloppen, en de opslag klopt niet.
Strangeparts heeft laat een manier zien om dat geheugen uit te breiden: How I Upgraded My iPhone Memory 800% - in Shenzhen, China

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 14 september 2019 20:18]

Zo werkt dat inderdaad precies bij het hogere segment auto’s.

Je bekerhouder Carbon in plaats van plastic in een Lamborghini? 4500,-

Haha en dan ‘gruwelijk achterlijk’ in je post.. :z
Ja, als je een punt gaat maken van 1k op een wagen van 100k dan is die Mercedes echt niet voor jou als doelpubliek op de markt gebracht. In dat segment koopt ook niemand een 'kale' wagen zonder een resem opties. Grotere velgen, chrome lijsten, lederen zetels, Hi-Fi systeem. Dus ja, gaan klagen over 1k voor zo'n beetje wat voor optie ook in een 100k-kostende Benz is gewoon moeilijk doen.

"gruwelijk achterlijk" in een communistische economie misschien, maar we leven toch echt keihard in een kapitalistisch liberale samenleving.

Ik zeg al langer dat de 'ziekte' van tegenwoordig is dat iedereen denkt dat ze recht hebben op alles dat op de markt komt. Mobiele telefoons van 1.5/2k, Mac Pro's van 10k, videokaarten van 1.2k, games met purchasable unlocks - ze willen het allemaal maar het geld ervoor neertellen -hoooow maar.

Als je het wil kopen, kan je ervoor gaan werken. En anders een andere, goedkopere hobby zoeken die je wel kan betalen.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 11 september 2019 17:19]

Een Mercedes E of S is evenzeer een massaproduct. Een Nissan GTR is dat ook.
Een Lambo of Ferrari is dat al minder.

En nee, hoofdstad. En niet de Nederlandse of Belgische. In het centrum, op m'n uppie in een flat groot genoeg om een gezin in op te voeden tot het tieners zijn en met 4 cijfers in de plus elke maand. Er zijn er die slechter boeren dan ik.

Er is een verschil tussen 'kunnen betalen' om het aan te schaffen en de 'TCO' - total cost of ownership. Een wagen (ja, weer dat voorbeeld) koop je ook niet enkel op de catalogusprijs. Je gaat altijd running costs hebben (internet/mobiele data, anders ben je maar weinig met je smartphone). Als je daarop gaat besparen en in de plaats dus je spul lokaal wil, ben je ook weer in de verkeerde target market aan het kijken volgens mij.

Eens 2-3-5 zelfs 10-20 k op tafel leggen voor een eenmalige aanschaf zou geen probleem mogen zijn voor eender wie, desnoods op krediet. Een keertje volpension vakantie dat je 2-3k kost, kost je voor de rest niets meer. Echter 50k van je 100k spaargeld afhalen om er een Bimmertje mee te kopen maar dan verzekering, tax, onderhoud en brandstof niet kunnen blijven ondersteunen zonder de resterende 50k weg te doen slinken, is gewoon dom.
. Oh omdat het duur is maken we het product maar minder compleet, zodat je meer kan betalen om het compleet te maken, want goh, schijnbaar heb je toch genoeg geld, anders zou je dit dure product niet kunnen betalen.
Om hier op terug te komen: Ja, dat is nu exact de marketingwijze van Apple (kijk naar het basismodel van de iMac Pro) . High-profile, 'exclusive', 'executive', 'professional' en buiten een telefoonding is zo'n iPhone ook gewoon een mode-accessoire ... Maar in de basis nog steeds kei hard een massaproduct, waar de prijs kunstmatig wat hoger wordt gehouden net OMDAT het psychologisch effect van "oooh fancy I want one" echt wel een belangrijke factor is.

Kijk, op dat vlak is het lekker simpel: Of je hebt een 500GB abo en je houd je foto's in de cloud want 64/128 GB is niet voldoende op je 'dure telefoon' (wel het nieuwste van het nieuwste willen maar dan wel blijven steken op local flash memory... right), of je gaat voor de concurrentie waar de ervaring (eerlijk gezegd) inderdaad wat minder is maar je wel een telefoon hebt met uitbreidbare storage.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 11 september 2019 21:45]

Ik gebruik Google foto’s op mijn iPhone naast iCloud. Het is handig voor bepaalde toepassingen maar beperkter (bvb alleen voor fotos) en minder goed geïntegreerd met het OS (laat staan met het Apple ecosysteem) dan iCloud, dat werkelijk naadloos werkt over alle bestanden en apparaten heen.
Google fotos biedt overigens geenszins gratis onbeperkte opslag.
Google fotos biedt overigens geenszins gratis onbeperkte opslag.
https://support.google.co....Platform%3DAndroid&hl=en
Unlimited free storage.
oooh ouch...
Geldt alleen voor gebruikers van de Google Pixel...
Google Fotos is inderdaad niet gratis als je geen kwaliteitsverlies wil van de fotos (dwz de originele foto wil behouden)... Je ondersteunt mijn punt.
Google fotos biedt overigens geenszins gratis onbeperkte opslag.
Dit was je punt. Glashard weerlegd. Maar blijf vooral dingen verzinnen om toch je gelijk te halen.
Tja, het ging over vergelijkbare zaken, namelijk over software die opslagruimte offloadt in de cloud. Dat is bij Google Fotos niet onbeperkt gratis, tenzij je het aanvaardbaar vindt dat je originele foto’s verloren gaan.
Ah nou, ga jij lekker op vakantie die serie op netflix downloaden op een 1259 euro telefoon, kom je tot de ontdekking dat 64gb niet voldoende is.

Als er 32gb op had gezeten hadden mensen als jij en @Dark_man het nog staan verdedigen hier. Wat is er mis met je dan, kom op zeg. Als iets goed is (zoals het scherm of de chipset van deze iphone) is het goed, als iets slecht is (zoals de karige opslagcapaciteit van deze iphones) is het slecht. Wees eens realistisch man. Serieus, komop.
momenteel heb ik een IPhone X met 64GB opslag, persoonlijk vind ik dit voldoende, puur gekeken naar opslagruimte. Prijstechnisch had er best wat meer in mogen zitten. Dat jij het slecht vindt, wil niet zeggen dat het voor iedereen slecht is.
Als je meer geheugen nodig hebt koop je er toch een met meer? Wat is hier nou het probleem? Je vind dat je niet genoeg krijgt voor de prijs van de 11 Pro? Dan koop je hem niet. Of je koopt een versie met meer geheugen.

Maak je toch niet zo druk om zulke zaken :)

Persoonlijk ben ik blij dat de 64Gb versie er is, daar heb ik nu nog 34Gb van vrij. Meer voor dezelfde prijs zal vast geen optie zijn, en meer (voor meer geld) heb ik niet nodig.
Omdat de meeste mensen net tekort hebben aan 64gb en 128gb voldoende is. Bijna alle andere telefoonfabrikanten leveren een instapmodel van 128gb, waardoor mensen niet zo snel neigen om een versie te kopen met meer opslag.

Apple handhaaft nog steeds 64GB voor een best wel hoge startprijs, niet iedereen wilt namelijk 1.350 euro uitgeven aan een telefoon :)
Volgens mij hebben de meeste mensen juist makkelijk genoeg aan 64Gb, maar ik heb hier, net als jij, geen bron van. Hierdoor is het nogal een nutteloze discussie of het genoeg is. Feit blijft dat er keuze is voor meer geheugen.

Of iemand dat het waard vind is wederom subjectief.
Hij maakt zich druk om alles wat van Apple komt... en in dit geval heeft hij ook wel een punt , het is gewoon te duur. Ik had liever ook instap 128gb gehad , ik red het overigens prima met 64GB, maar ik ben dan ook geen iemand die massaal foto’ s of filmpjes maakt.

Maar de manier waarop hij communiceert en degenen die erop reageren begint gewoon irritant te worden.
Hij zegt bij wijze van spreken dat je wel een idioot moet zijn als je een iPhone koopt, en anderen gaan er weer tegenin door overvloedig te relativeren.
En dan wordt het een vervelende discussie.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 11 september 2019 15:08]

Waarom zou je op je vakantie gaan netflixen?

Wat een kutvakantie heb je dan zeg 😂
Altijd. In het vliegtuig heen en terug ;)
Wellicht zeer handig als je in een 3 uur lange vliegtuig rit zit ;) Geloof me, zonder internet merk je spontaan hoe snel je jezelf toch gaat vervelen. Als je tussenvlucht ook nog eens 12 uur vertraging heeft is het hebben van 8 offline Netflix series of meer toch wel fijn.
Lange rant om niet veel meer te zeggen dan dat je graag offline video kijkt...

Denk dat je nogal overdrijft hoeveel opslag je nodig hebt om wat series en films op te slaan om tijdens je vakantie te kijken. Ik heb een 32 GB iPad die ik meeneem op lange vluchten en vakanties etc. en daar download ik van te voren probleemloos vier hele seizoenen van 12 afleveringen elk op in de Netflix app. Dat is geen 50Mbps bitrate misschien, maar meer dan voldoende voor het relatief kleine schermpje. Op wat voor vakanties ga jij als je aan tegen de 50 uur video niet genoeg hebt? :?. Misschien kan je beter proberen daar nog iets aan te optimaliseren :+.

Dat sommige mensen gewoon meer willen dan 64GB is op zich een prima punt, maar dat kost gewoon extra bij Apple, like it or not... Of je ook echt meer ‘nodig’ hebt is vrij discutabel.
Volgend jaar wil ik naar Japan, wordt prachtig, maarrr, zullen een paar lange treinreisjes bij zitten
Als je naar Japan gaat moet je gewoon hoe dan ook zo’n 4G WiFi hotspot huren, dat is echt een no-brainer want die heb je toch wel nodig voor heel wat andere nuttige dingen. Overal snel internet met een effectief oneindige datalimiet. Probleem opgelost.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 11 september 2019 03:39]

Oplossingen bedenken om een flaw in je 1259 euro toestel op te lossen zoals op lage kwaliteit content kijken. Das wel bijzonder eh.
Kwaliteit van offline Netflix is meer dan prima, 9 van de 10 mensen zullen op een tablet het verschil met een hogere kwaliteit mkv op de TV thuis niet eens opmerken. Laat staan op een priegelig telefoon schermpje. Misschien moet je eens proberen je perspectief te veranderen, en is het niet 'oplossingen bedenken' wat de rest van de mensen doet, maar 'problemen zoeken' wat jij zelf doet. Problemen als 'ik kan geen 50+ uur aan blu-ray kwaliteit video kijken vanuit het hotel in Egypte'.

Geef nou maar gewoon toe dat het enige wat je dwars zit is dat je vindt dat een iPhone wat jou betreft te duur is, en het eigenlijk helemaal niet uitmaakt of die nu 64, 128 of 256 GB opslag heeft. Heel veel mensen zijn het met je eens dus het is echt geen schande. De oplossing is om gewoon iets anders te kopen, niet om er over te gaan zitten bitchen op internet.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 11 september 2019 06:43]

Ik geef(/heb) geen mening over de rest van wat je zegt, maar een ding wil ik wel graag iets over kwijt: "het verschil tussen 720p en 1080p zie je niet op een telefoon". Hoe graag ik het daar ook mee eens zou zijn (*video loading* aaaaahhh whyyyy), is dat niet waar. Op mijn (oude) 5.5" 1080x1920 scherm telefoon kan ik direct het verschil zien tussen 1080p en 720p youtube videos. Het verschil vergeleken met mijn oude oude 4.65" 720p telefoon is ook aanzienlijk, maar dat kan ook gedeeltelijk komen door een enorm ingebrand amoled scherm. Nu heb ik (na ruim 4 jaar) een telefoon met een 1440p 6.67" scherm en het verschil tussen 720p en 1080p is nog steeds night and day. 1080p en 1440p wordt al een heel stuk lastiger, maar als je goed kijkt zie je dat dat ook nog een klein beetje beter is. Het verschil is minimaal, though.

Zelf kijk ik graag en ook heel vaak youtube videos op mijn telefoon - dat doe ik al sinds ik een smartphone heb. ;) Ik kan echter ook prima inzien waarom iemand liever op een groter scherm kijkt. Doe gewoon wat je fijn vind en dan komt alles goed. :D

[Reactie gewijzigd door OncreatieveNaam op 12 september 2019 01:36]

Je verwart het bekijken van een 720p of een 1080p video tov het scherm waarop je die video bekijkt.
Je zegt het mooi: "ik hecht er weinig waarde aan". In deze prijsklasse van 1159 euro (ook daar iets onder btw) hoor je niet de discussie te voeren dat er op een onderdeel is bezuinigd, want keuzes.
Voor een €1000+ kostende telefoon van een bekend merk mag je verwachten dat álle specs bovengemiddeld goed zijn. Met de hoogste prijs van dit moment wil je niet hoeven afdingen op wat dan ook.
Al die flamewars of 64GB wel of niet genoeg is, zijn onzinnig als je ziet dat Samsung voor hetzelfde geld een telefoon verkoopt met 1TB opslag. Waar je het voor nodig hebt? Zal mij een zorg zijn, je weet nooit wat er over een tijdje speelt. Deze prijzen vragen en dan nog specs ter discussie moeten stellen is wat mij betreft niet van deze tijd.
Heb je nog steeds die Samsung Galaxy S7?
https://bgr.com/2019/08/1...e-xs-ufs-3-0-benchmarked/

Helaas heb ik geen random IO specs van de XS en is dit alleen sequentieel.
Lang leve toestellen waar je nog een SD in kan stoppen :D
Ik kom daar makkelijk aan mocht ik, zoals velen, het als algemeen multimedia toestel gebruiken: ik heb zo'n 140 GB aan muziek, audiobooks en podcasts op mijn oude getrouwe iPod Classic staan.

Als je nu nog de mogelijk had om een sd-kaartje in te brengen dan kan je dat nog goedpraten maar nu vind ik 64 GB toch aan de magere kant. Zeker als je er dan een camera aanhangt die, als je hem een beetje gaat gebruiken, toch ook veel opslag gaat gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Finniemc op 10 september 2019 22:14]

Je spreekt over een iPod classic en vergelijkt dan met een iPhone? We zijn ondertussen 2019, we gaan tegenwoordig anders met onze data om dan in de tijd van de iPod classic. Je hebt geen SD kaart meer nodig. Je hebt tegenwoordig iets dat cloud heet, dat wil in theorie zeggen dat je toegang hebt dat zoveel storage als je maar wil. Dus geen volle SD kaart meer of geen SD kaart meer die zich niet op de locatie bevindt waar jij je op dat moment bevindt. Onbeperkte opslag waar je ook maar bent.

Ik heb een 64GB iPhone er staat nog 35GB vrije ruimte op en toch heb ik veel meer data op mijn iPhone staan dan er ooit op die iPod classic zou passen.
En de cloud is natuurlijk altijd en overal beschikbaar om mijn muziek en podcasts af te spelen? Want daar gaat het nu om. Als ik ga fietsen/wandelen/sporten of in de auto heb ik niet altijd een wifi-connectie om alles van die cloud te streamen en als ik een keuze moet beginnen maken ga ik dus in 2019 iets niet meer hebben wat ik in 2008 (mijn eerste classic) wel al had ... dat is toch krankzinnig?

Als er een oplossing was waardoor ik alles en overal kosteloos vanuit de cloud kon streamen gaf ik je gelijk maar dat is niet het geval (toch niet bij mij).

(sorry voor de late reactie, ik was een twee weken weg)

[Reactie gewijzigd door Finniemc op 21 september 2019 15:06]

Ja natuurlijk is de cloud altijd beschikbaar voor alle moderne mensen die niet in het midden van nergens wonen. Er bestaat zoiets als 4G, binnenkort 5G dus tja de Cloud is bijna overal en altijd aanwezig.
maar als je twee evengrote auto’s met elkaar vergelijkt is degene die zes personen kan vervoeren in plaats van drie toch wel aantrekkelijker 😉
Ah dat is het natuurlijk! Met een prijs van 1159 had Apple op het geheugen moeten besparen, want meer dan 64gb krijg je er voor die prijs niet in. Btw pronkt Apple wel steeds met een nog snellere chip. Wie heeft die nu nodig dan? De a12 loopt volgens apple al 2 jaar voor, dus waarom een auto die sneller is dan alle andere auto's terwijl de normale persoon dat niet nodig heeft?

Ze hebben nota bene al marge ingeleverd door een snellader in de doos te stoppen.

[Reactie gewijzigd door scherpp op 11 september 2019 06:47]

Ik lees weer allerlei aannames (geen noodzaak aan snelladen, mensen laden tijdens het slapen). Je denkt precies zoals apple. Bepalen wat de gebruiker er wel of niet mee doet. Dat bepaal ik nog altijd zelf.

Kijk ook maar eens naar de laadtijden van de iphone 8, x, xs en xsmax (rond de 3-4 uur).

Ja Apple vraagt 1159 euro voor 64gb en daar gaat deze hele discussie om. Dat jij het af doet mee 'klaar', prima wat mij betreft. Feit blijft dat dat karig is voor die prijs terwijl andere fabrikanten er meer geheugen in stoppen. Simpel.
Goed voorbeeld doet goed volgen, zeggen ze wel eens.
Ik heb 64Gb op de telefoon en nog eens 200GB op een SD kaart. Beiden zijn nu ongeveer driekwart gevuld met foto's, muziek, boeken, podcasts, YouTube en Netflix downloads. 500GB is te doen op de laptop maar het blijft steeds opnieuw schipperen en externe hard schijven of NAS gebruiken.
Ik ben een uitzondering maar heb een paarhonder GB aan muziek op m'n telefoon. Het lijkt me dat 32 of 64 GB voor doorsnee gebruik meer dan voldoende is, maar ik vind uitbreidbaar geheugen wel een vrij normale feature, zeker voor een duurdere telefoon, maar dat hebben door iPhones dan weer niet. Met 500gb op desktop ben je trouwens wel een vrij lichte gebruiker lijkt me. Met een paar games, wat films, foto's en muziek zit je daar toch wel al snel aan, en dat moet je dan ook nog backuppen, toch?
Ik heb een 128gb telefoon met 256gb kaart. Ik had eerst 128 en 128 en die kreeg ik vol. Ik maak veel filmpjes. Heb wat muziek offline er op staan + offline kaarten van de navigatie.

Ja als je em iedere week leeg maakt en minder offline beschikbaar maakt kan je met minder werken maar dan mis ik een stukje gebruik gemak.
Anoniem: 562971
@jesse!11 september 2019 09:35
Ik vind het wel raar dat er zo'n grote trend is in het ophogen van de opslag op een telefoon.
Ik heb aan 32GB of max 64GB nog steeds voldoende.
Het is inderdaad een trend maar eentje die niet zo snel voorbij zal gaan. Mensen nemen ook niet meer de moeite om fotoboeken te laten maken, want even je 'Foon' laten zien is toch veel makkelijker zonder al te teveel 'gedoe' (hoor ik vaak) van een fotoboek maken?

Ik werk in de zorg en zie met regelmaat collega's van andere locaties en geloof het of niet maar sommigen hebben meer dan 10.000 :? foto's en filmpjes op hun mobiel staan, van de bruiloft, de vakantie(s) de kleinkinderen etc. etc. want er kan toch zat op met 256GB totdat het apparaat defect raakt of wordt gestolen :z

Had je ook een back-up dan "Was dat?"
Gebruik je ook een Cloud server "Wie?"
Fotoboek dan "Geen verstand van" Of "Te veel gedoe"

O-)
Mijn eerste pc had 40gb, wat ik niet vol kreeg, mijn volgende had 80gb, wat ik toen ook niet vol kreeg, en na nog wat pc's en laptops had ik 1tb opslag die ik bijna vol had. Nu heb ik "maar" 480gb in mijn huidige laptop, en die zit nu voor de helft vol.
Het groeit allemaal mee, als er meer opslag is, ga je minder zorgvuldig om met wat je wel en niet bewaart.
Dat is geen trend. Het is een mogelijkheid waar je uit kan kiezen. Ik heb nu een s10+ met 512 gb en dat bevalt me prima, ik ben niet continue meer bezig met bestanden verwijderen. Ik heb alles snel bij de hand als ik het nodig heb waar ik voorheen alles uit de cloud moest halen vanwegen gebrek aan opslag. Maar goed ik vind het een fijne ontwikkeling.
Anoniem: 1174190
@jesse!10 september 2019 21:53
Als ik mijn complete muziekbibliotheek synchroniseer, dan zit ik ruim boven de 256GB. Dan heb ik het niet over documenten, games, series en films. Ik heb altijd liever mijn media op mijn telefoon/lokaal staan dan op een cloud of een harddrive. Heb je geen geneuzel met slechte verbindingen als je iets van de cloud moet ophalen, of beperkingen zoals die in Spotify waar je maximaal x aantal nummers offline mag opslaan of Netflix beperkingen dat je sommige series maar 1x per jaar offline mag opslaan. Ik denk dat de meeste mensen overigens niet goed ervaring hebben met data management. Laten foto’s eeuwig offline/op de device staan of schonen een cache nooit op.
Mag zo zijn als je filmpjes schiet wordt 4k zo langzamerhand toch standaard en dan is 256 GB toch wel een minimum.
Laatste keer dat ik het nakeek was een foto, mp3'tje of film op een iphone net zo groot als op android hoor...
Daarnaast zijn de apps op iOS zelfs een stuk groter dan de Android versie.
Sorry maar wat je beschrijft over de iCloud is precies hetzelfde als Google Photos.

Ik heb ook duizenden foto's en mijn "el cheapo" Android toestel van €460 euro heeft maar 64gb aan opslag.
Die "Integratie" zorgt ervoor dat ik m'n foto's kan terug kijken sinds (of misschien wel van voor) de introductie van Google Photos, terwijl ik ondertussen een nieuw toestel heb.
Dat is niet alleen weg gelegd aan Apple. De andere boeren kunnen er ook wat van ;)
Wat is er dan zo magisch en uniek aan iCloud ten opzichte van Google Photo’s dat ook op de achtergrond werkt? Je gebruikt veel superlatieven en Apple’s eigen marketingtaal, maar ik ben wel benieuwd naar jouw argumenten.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 11 september 2019 23:29]

Om te beginnen werkt het niet alleen voor photo’s maar voor alle bestanden op een device. Het synchroniseert de bestanden automatisch op alle devices die je hebt (met zelfde Apple-id) en het optimaliseert de storage op elk van die devices automatisch en alleen wanneer het nodig is.
De overgang tussen high-res en low-res foto is dan ook subtieler dan bij Google Foto’s waar je duidelijker ziet wanneer een foto niet meer full-res beschikbaar is of wanneer die beschikbaar wordt.

Het voornaamste voordeel van Google fotos is dat je er foto’s mee kan back-uppen en tegelijk van je device afhalen. Bij iCloud blijft er altijd een image op elk device, het is bestandssynchronisatie, geen backup.
Volgens mij heb je het niet nagekeken.
Ok dan niet hè :'). En dat is geen tegenargument.  Een bestand verandert gewoon niet van grootte als je het van het ene naar het andere OS verplaatst.
Vergeet ook de naadloze integratie met iCloud niet (qua transparant werken veel prettiger dan Google Photo’s, al gebruik ik beide op éénzelfde apparaat) ... Die integratie is werkelijk magisch voor het opslaggebruik: bvb 10.000en fotos blijven ogenschijnlijk volledig beschikbaar op je iPhone maar nemen nauwelijks plaats in.
OneDrive werkt anders ook aardig hoor; beter dan Google Photo's, maar vast niet zo goed als iCloud.
Het klinkt een beetje alsof je jezelf dingen voorhoudt over unieke features van Apple die helemaal niet uniek zijn. iPhones zijn dan wel de beste (en dat mag ook wel want ook duurste) telefoons die er zijn, maar er passen lang niet zoveel foto's etc. op als op een Android telefoon en ook op Android heb je prima mogelijkheden om in de cloud te werken. Dat dat iets minder vloeiend gaat dan bij Apple, daar wil ik best wat geld voor besparen en de features hebben die voor mij belangrijker zijn.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 11 september 2019 09:30]

Ik heb een 512GB microsd kaartje in mijn telefoon waarvan 490GB vol. Veeeeeeel muziek en een paar films dus ja, ik gebruik dat. Ik ben gewoon niet graag afhankelijk van clouddiensten en bespaar belachelijk veel data aan streaming en derhalve een goedkoper abonnement. Tevens heb ik al mijn data gewoon bij op een vliegtuig :) .
Persoonlijk moet ik wel zeggen dat ik de prijs van de standaard 11 wel "netjes" vindt voor een high-end smartphone, helemaal gezien het feit dat de originele X en XS al met al rond de 1000 Euro zaten.

Maar ik snap het hele segment wat ze willen bereiken met de 11 Pro gewoon totaal niet? Foto's en film doe je toch in een professionele omgeving met een best wel dure DSLR camera, waarom zou je die set-up wegdoen voor een iPhone 11 Pro? Dit marketing stukje schoot mij wel erg voorbij, eerlijk gezegd.
Goedkoper? Weetje wel hoeveel een goede dslr kost? De telefoons zijn de dslr's aan het inhalen. De echte pro zal nog wel een dslr blijven gebruiken. Zolang je geen grote lenzen vervangt. Maar voor de kleine bedrijven kan dit wel een goed alternatief zijn.
Het is zelfs geen alternatief voor een hobby fotograaf. De foto's van een goeie APS-C DSLR/systeemcamera (laat staan een goede full-frame) hebben nog steeds een enorme voorsprong. Maar kijk, daar betaal je dan ook voor. Ik vrees eerder voor de compact camera's. Op een paar uitzondering na (de dure Sony RX100 reeks bvb) gaan die er allemaal uit.
Die voorsprong wordt ook steeds kleiner. Vooral als je je bedenkt dat een smartphone met camera veel lichter en goedkoper is. Hier een goede vergelijking van foto's van een Huawei toestel en Canon:
https://petapixel.com/2018/04/20/huawei-p20-pro-vs-canon-5ds-r-im-stunned/
Dat de voorsprong kleiner wordt door digitale technieken klopt. Die technieken hebben evenwel ook bijwerkingen (zoals de purple fringing, een boel extra noise) en sommige zaken als een goede dynamic range kan je nog niet (zo goed) voor elkaar krijgen. Het grootste gemis is nog de creatieve vrijheid (verschillende diafragma groottes, verschillende lenzen, degelijke zoonlenzen, groter gebruiksgemak, meer mogelijkheden met flits, ...). Ik moet ook zeggen dat ik mijn Fuji met veel plezier bovenhaal om te fotograferen en dat het bij mijn telefoon enkel uit noodzaak is.
Tja, door heel selectief te vergelijken kan je alles wel de hemel in prijzen. Dit vergelijk wordt gedaan op wide-angle zodat de DSLR bijna al zijn voordelen verliest.
Hét sterke punt van DSLR’s is namelijk het glas, en de scherptediepte en lichtsterkheid die je daarmee kan bereiken. Dat ga je nooit bereiken met een telefooncamera omdat die simpelweg het glasoppervlak niet kan hebben, de sensorgrootte niet kan hebben, en de brandpuntafstand niet kan hebben.

Kijk alleen al naar zijn vergelijk van de badkamer. Hij vergelijkt uiteindelijk een 6 seconden telefoonopname met een 1/10s DSLR opname. Eerlijk was geweest de DSLR óók een lange sluitertijd te geven, óf gewoon de eerste telefooncamera foto te vergelijken: die is namelijk compleet onbruikbaar door de ISO ruis, waar de DSLR nog prima detail geeft. De objectiviteit is duidelijk ver te zoeken in dit vergelijk.

Dus ja, voor vlakke groothoek foto’s die goed belicht zijn, kan je prima uit de voeten met een telefoon. Dat was op zich al bekend sinds de iPhone4.
Het klopt dat de fysieke eigenschappen van een spiegelreflexcamera nooit geëvenaard kunnen worden door een telefoon. En het artikel waar ik naar link vergelijkt niet altijd juist. Maar het verbaasde me wel dat er steeds meer uit een telefooncamera gehaald kan worden. De hardware op telefoon is serieus verbeterd en de trukendoos van software wordt ook steeds uitgebreider. Ik blijf de voorkeur geven aan foto's uit goede hardware maar dankzij slimme software benaderen ze wel spiegelreflexcamera kwaliteit foto's, en dat is knap.
Als je super in moet zoomen om verschil te zien dan is de keus voor de gemiddelde consument snel gemaakt. Vooral als die een paar kilo om mee te zeulen en paar duizend euro kan besparen.
In feite heb je in technische zin uiteraard gelijk, maar niettemin ziet de gehele (pro) camera industrie zijn markt jaarlijks krimpen. De laatste cijfers liegen er niet om.

Dit is vermoedelijk toe te schrijven aan de rappe vorderingen van smartphone cameras op 't gebied van computational photography i.c.m. software integratie, van OS level tot online diensten. Fundamenteler kan men dit wijten aan de wijze waarop fotografie beleefd en gedeeld wordt: van (hoogkwaliteit, kleur accuraat) drukwerk naar (geleidelijk verbeterende) beeldschermen.
Kijk nog eens goed naar die grafiek: het zijn de compactcamera's die sneuvelen, het aandeel aan camera's "met verwisselbare lenzen" blijft nagenoeg even groot (maar wel in dalende lijn). Het is wel een feit dat de betere camera's er niet goedkoper op worden en er is een verschuiving van APS-C naar FF merkbaar (wat zich opnieuw vertaalt in duurdere camera's en veel duurdere lenzen. Bovendien wordt hun markt nog verder verdeeld door de komst van de systeemcamera's.
Nog een opmerking wat de DSLR's betreft: het aandeel kan jaar per jaar sterk verschillen door de introductie van bepaalde populaire modellen en mensen vervangen hun toestel niet zo vaak dan als ze van telefoon wisselen.
En hoe is de 11 Pro een alternatief voor een dslr setup? Zelfs een beetje hobbyfotograaf heeft al snel meerdere lenzen en andere toebehoren. Voor de standaard, goed belichte composities zal de 11 Pro best goed werken, maar daar houdt het ook wel mee op.
Telefoons zijn dslr's ook niet aan het inhalen, ja misschien qua verkoopaantallen, maargoed, hoeveel mensen hebben een smartphone en hoeveel hebben een dslr? Het is niet dat mensen een smartphone kopen in plaats van een dslr. Die vergelijking gaat dus niet op.
Ik vraag me ook af hoe de getoonde filmpjes en foto's van start tot einde zijn gemaakt. De demo's met die gekleurde auto's en Filmic Pro geven de indruk dat het click and go is, maar denk dat er heel wat post processing achter schuil gaat.

En dan was er nog die gimball die in beeld was en mss waren er nog andere hulpmiddelen. Op het eind kom je er qua werk, geld en tijd veel dichter bij elkaar.

Wat idd meespeelt is dat de gewone gebruiker geen fantastische fotograaf is. De standaardfoto's zijn zeker OK maar niet uitzonderlijk en als je filmt in portrait mode waar de camera alle kanten uit schiet (vele concertopnames vanuit het publiek), dat is een verschrikking ver weg van de keynote demofilms...
Blijkbaar heb je geen idee wat het verschil is tussen een dslr en een telefoon camera. In bepaalde situaties (zeer goede licht omstandigheden) en met veel software bewerking benaderen ze elkaar. Maar zodra je van de meest ideale omstandigheden afwijkt, wint een dslr altijd dik van een telefoon camera.
Maar niet iedereen heeft de kwaliteit van een dslr nodig, en daar zit het verschil.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 10 september 2019 23:00]

Het blijft uiteindelijk de fotograaf zelf die het verschil maakt :Y)
Het blijft uiteindelijk de fotograaf zelf die het verschil maakt :Y)
Dat is ook maar een dooddoener. En "het beste toestel is het toestel dat je bij je hebt". Ja, natuurlijk. Maar jouw stelling was dat "telefoons DSLR's aan het inhalen zijn". Dat klopt gewoon niet. Op vlak van verkoopsaantallen zullen ze er al vele jaren dik overheen zijn, maar op vlak van fotokwaliteit komen ze nog niet eens in de buurt. Sensorgrootte en glas zijn nog steeds 2 belangrijke elementen voor fotokwaliteit en dat krijg je niet in een smartphone.

Wat WEL zo is, is dat voor veel mensen de fotokwaliteit van hedendaagse smartphones voldoende is. Ze bekijken foto's dan voornamelijk op hun smartphones of tablets en dan ziet het er allemaal wel redelijk OK uit. Maar ik crop graag wel eens een foto, of print wel eens wat af. Of maak foto's in minder ideale omstandigheden. En dan wordt het verschil wel reuzegroot.

Ik ben verre van een "echte pro" maar ik weet echt waarom ik dat ding heel vaak meeneem.
Sensorgrootte en glas zijn nog steeds 2 belangrijke elementen voor fotokwaliteit en dat krijg je niet in een smartphone.
Dat klopt wel, maar de software op telefoons is beter omdat daar door échte software experts op ontwikkeld wordt in plaats van een hardware bedrijf die ook wat software heeft om het te laten werken. Als de kwaliteit van de software van smartphones gebruikt zou worden op DSLR's en dan heb ik het nog niet eens over alle balancing etcetera maar gewoon om een hele strakke RAW te maken met meerdere seconden aan sensordata dan zijn DSLR's echt niet meer te kloppen.
Daar heb je wel een goed punt en ik heb er nog even aan getwijfeld om het toe te voegen. Software is het punt waar DSLR's, of eigenlijk eender welke dedicated camera's, nog een stap kunnen en moeten zetten. Men is altijd gewoon geweest om minimale software te voorzien en gewoon RAW sensordata (van 1 moment) te voorzien zodat er enorm veel vrijheid is in post-processing. En wat mij betreft is dat voor veel zaken uitstekend, maar voor bvb. night shots is het dat op dit ogenblik niet ook al zijn de inherente capaciteiten van menig DSLR door grotere sensor en goed glas uitstekend op dat vlak.

Ik weet wel niet of het praktisch is om sensordata over een periode van seconden op te slaan, dan zou je heel snel heel grote files krijgen. Wat ik wel verwacht is dat ook DSLR's en zeker systeemcamera's night modes zullen krijgen vergelijkbaar met wat smartphones nu hebben, waarbij de verwerking in-cam gebeurt en de output een JPG zal zijn en geen RAW meer. Geef je natuurlijk post-processing vrjiheid op maar misschien kan dat in zo'n gevallen wenselijk zijn.
Ik heb een iphone XS. En heb net een nieuwe fuji gekocht omdat ik echt helemaal gek werd van mijn iphone. Hij werkt prachtigen maakt mooie foto's. Maar als je kan echt niet groter afdrukken dan een a4tje. Als je iets van meer dan een meter afdrukt is het echt niet te doen.
Ik vind de naam iPhone 11 daarom ook verwarrend. Het lijkt de opvolger van de iPhone Xs, maar het is eigenlijk de iPhone 11r. Sterker nog, wanneer je upgrade vanaf een iPhone X lever je na 2 jaar nog steeds in op het scherm...

[Reactie gewijzigd door Mast op 11 september 2019 09:53]

Heb net even vergeleken, maar ik zie ook geen vooruitgang, op de screen to body ratio na, of reden om mijn iPhone 7plus te vervangen met een nieuwe iphone11. Een iPhone11 PRO zou nog een correcte upgrade zijn op papier, maar ik kan die 1200 EUR echt niet meer verantwoorden voor mezelf ... ook al kan ik me het veroorloven.
Geen vooruitgang ten opzichte van een iPhone 7 Plus? Ik zou eens goed gaan lezen en vergelijken.
Processor en camera zijn een stuk beter dan de 7 Plus, sure. Maar je verliest aan resolutie, hebt geen tele lens meer en je raakt 3D touch kwijt.
Enige reden zou de camera zijn, die snellere CPU heeft nergens een voordeel want de iPhone 7plus is nog steeds zeer snel. Maar het verlies aan resolutie weegt voor mij zeer zwaar door in de negatieve zin en de volgende trap is dan de , imho, zeer dure PRO versie. Dus nee, mij iPhone 7+ zal nog even mogen meegaan en als die toch stuk gaat zoek ik wel een tweedehandse 8 of X reeks.
Ik vroeg me ook af wat nou precies de verschillen waren tussen de iPhone XS en 11, hier vond ik een goed overzicht:

https://www.techradar.com/news/iphone-11-vs-iphone-xs
'Dure DSLR camera's' zijn niet voor de normale consument. Dure iPhones wel.
Ik neem aan dat je gezien hebt de laatste jaren dat de voorheen hype/amateur fotograaf tegenwoordig dure mobiele telefoons gebruikt, met AI. Voldoende voor Instagram.
Ik snap dat het inderdaad voldoende is voor Instagram influencers en YouTube vloggers. Maar hoe het in de keynote werd verwoord kwam het voor mij totaal niet zo over. Het ging vooral over het opnemen van verschillende shots met verschillende hoeken voor de "echte" filmmaker met inderdaad de hulp van AI. Ligt denk ik iets minder lekker in de mond als ze het adverteren voor vloggers en influencers?
Het is goed voor mensen die foto's op autostand trekken. Vast zitten aan een niet lichtsterke lenzen, een kleine sensor, beperkte zoommogelijkheden, geen werkbare flits, je diafragma niet kunnen aanpassen en door menu's heen moeten ploegen om de andere settings te bereiken gaat al snel frustrerend worden, zelfs voor de amateur fotograaf. Een smartphone camera heeft wel een nut omdat je 'm altijd bij hebt.
Camera's is een markt die grote klappen krijgt juist doordat steeds meer mensen de telefoon goed genoeg vinden voor hun foto's. Ik zit zelf ook al te denken om al mijn Minolta spul de deur uit te doen, gebruik het gewoon te weinig en merk door het gemak van de telefoon dat al die dslr zooi meezeulen mij steeds meer tegenstaat.
Voor mij is het tegendeel waar, doordat ik met mijn telefoon wel leuke plaatjes schoot maar niet echt "op zoek" ging naar mooie foto's heb ik een dure (duurder dan deze iphones) camera aangeschaft. Tijdens een dagje weg gaat deze mee in de paraattas en ik organiseer (en eventueel bewerk) de foto's bij thuiskomst. Veel mooiere en leukere plaatjes dan de groepsselfies en compressed whatsapp/snapchat kwaliteit foto's.
Welke camera's heb je het dan over, compact camera's? Dan kan dat kloppen. Maar de markt voor dslr's heeft niks te vrezen, mensen die een telefoon goed genoeg vinden voor hun foto's zouden sowieso al geen dslr kopen, en mensen die wel echt actief zijn in de fotografie kopen wel zo'n dslr.
2018 was al een 12% drop ten opzichte van 2017 aangaande geproduceerde DSLR's.

Camera's in het algemeen krijgen flinke klappen door de mobiele telefoons (sinds 2010 zelfs een afname van 84%), en de DSLR ontkomt daar zeer zeker niet aan. Alleen mirrorless doet het goed met een groei van 2% in geproduceerde aantallen in vergelijking tot een jaar eerder, maar dan hebben we het inderdaad meer over de professionele markt.
Wat maakt de 11 'high end'? Het LCD scherm? Beperkte camera's? Of de prijs? Enige wat high end is, is de SOC.
Ik denk dat de marketing gericht is naar mensen die geloven dat ze een high end missen. Waar de XR alom werd neergeknuppeld als het duidelijk zwakkere broertje is de 11 nu dé standaard en de Pro een stap vooruit op de zeer goede 11. Ik was zelf ook wat verbaasd tot ik de specs bekeek, dan kwam de ontnuchtering van een uitgekleed toestel met LCD (en vooral veel buzzwords).

De naam Pro is vooral gericht naar een niet-Pro publiek. Ik volg een aantal DSLR websites en terwijl ze de iPhone zeker een plus geven qua beeldkwaliteit gaat een pro fotograaf niet overschakelen, het systeem is heel anders. En er is nog altijd de digitale zoom aangevuld met beperkte optische zoom mogelijkheden. De focal lengths zijn "fout" voor portretten en die bokeh...nouja dat is natuurlijk pijnlijk om te zien, maar de gewone mens ziet dat helemaal niet en verstaat onder bokeh gewoon "vage achtergrond" ipv een specifiek effect dat je vooral bij lampen achterin zou moeten zien.
Een DSLR's / Mirrorless meeslepen zitten veel mensen niet meer op te wachten. Een vriend van mij is fotograaf, en neemt zijn DSLR zelden nog mee (buiten werk). Zelf fotografeer ik ook en neem ik mijn Olympus E-P5 ook zelden nog mee. Meestal heb ik mijn Nikon Coolpix A mee, wat een compacte DSLR is die in je broekzak past. Maar ik ga nu ook voor de Iphone 11 (pro), als de reviews net zo goed zijn als de presentatie. En dan denk ik eerlijk gezegd dat de camera's het merendeel van het jaar stof liggen te happen.
Even een correctie: de Coolpix A is geen DSLR. Die hebben per definitie een spiegel.
Je hebt helemaal gelijk, ik had het anders moeten verwoorden. Het is een mirrorless met dslr kwaliteit.
Waarom zou je je DSLR wegdoen? Terwijl je wél mooie resultaten kan halen met een telefoon die je waarschijnlijk óók hebt.

Niet iedereen met een smartphone heeft een DSLR, maar de meeste mensen met een DSLR hebben wel een smartphone.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 10 september 2019 21:47]

Marketing zit alleen in de naam. En die naam, tja... zorgt alleen voor een duidelijkere benaming eigenlijk . Dit is duidelijker dan XR , xs, se, etc.
Maar grappig dag nu er pro in de naam zit mensen er helemaal verontwaardigd over zijn. Terwijl deze “ Pro” toestellen dezelfde prijs hebben als de topmodellen van vorig jaar.
En daar was het Apple nu net om te doen. Mensen zijn nu gewend aan belachelijke prijzen waardoor er nu reacties komen van "ach, die 809 Euro valt wel mee". Daar hadden ze je drie jaar geleden vierkant mee uitgelachen. Achthonderd ballen voor een instapmodel, ongelooflijk...
Voor het eerst in 11 jaar heb ik dit jaar mijn DSLR thuisgelaten en alles met m'n P30 Pro geschoten, heb helemaal nergens spijt van. Het gezeul met cameratas is het mij niet meer waard.
Voor het eerst in 3 jaar heb ik mn gsm niet gebruikt voor vakantiefoto’s maar m’n gloednieuwe fullframe systeemcamera die me minder heeft gekost dan de iPhone 11 pro en geen moment spijt van gehad. 41 megapixel van opperste kwaliteit tot op de donkerste momenten. De gemaakte foto’s kan ik nooit evenaren met een telefoon. Iets met fysica.

ik begrijp je maar ik ben toch terug over

[Reactie gewijzigd door TPar op 10 september 2019 22:35]

Inderdaad! Als je alleen maar foto’s maakt op zonnige stranden voor Facebook of je fotoalbum, is een telefoon camera voor de meeste mensen meer dan genoeg. Maar zodra de omstandigheden wat minder zijn dan legt een telefoon camera het af tegen een dslr, als je een beetje kwaliteit wilt.
klinkt goed! Welke is het?
Sony a7r mark 2. Stond enkele weken geleden historisch laag met nog een cashback erbij. Nu ben ik echt wel de zwakke schakel in alle omstandigheden :+
Bij mijn volgende vakantie ga ik echt niet zeulen met een systeem camera. Het is het niet waard.
Daar heeft Sony weer wat leuks voor.
standaard 11 wel "netjes" vindt voor een high-end smartphone. High-end met een LCD scherm? 8)7
LCD, 720p, 2 camera's, 4gb ram. Vrij magertjes voor high end.
Het is wel de beste LCD (daar zit nogal wat verschil in, goedkope oled is slechter). Meer dan 300ppi, dus goed genoeg, je hebt niets aan 4K op dat formaat. 2 camera’s tja... 4gb, meer dan genoeg voor iOS wat veel zuiniger met geheugen om gaat dan Android.
De beste lcd? Tweakers vindt dat hij beste contrast van lcd telefoons heeft. Echter, Tweakers heeft wat concurrenten weggelaten die het hier wel winnen: https://m.gsmarena.com/iphone_xr-review-1842p3.php

Dus het lcd scherm is goed, maar niet het beste.

In dezelfde review wordt genoemd dat video's onscherp zijn vanwege de 300dpi.

En 4gb ga je merken als je veel programma's open laat staan. In youtube snelheid tests zie je dat apple eerder gaat swappen dan de androids en vervolgens de test verliest.
iOS gaat zuiniger om met zijn geheugen? Heb net even gekeken... Mijn iPad Pro met iOS 10 verbruikt zo'n 1,5GB van de 2GB aan RAM, mijn smartphone, een Xiaomi met Android 7 verbruikt 1,4 GB van de 3GB aan RAM. Dus waar haal je het vandaan dat iOS zuiniger met geheugen omgaat?
Je vergelijkt een tablet met een telefoon. Andere resolutie, en draait dezelfde software er op?
Ik heb geen enkele app open staan. Behalve op de iPad om het RAM verbruik te kunnen zien, maar die app zal echt geen 100 megabyte in beslag nemen. De iPad is een tablet, maar iOS 10 is iOS 10 en gaat denk ik niet meer gaan verbruiken omdat het op een tablet draait. Behalve als je specifieke functionaliteiten gebruikt die voor de iPad voorzien zijn, maar dat is hier niet het geval dus het besturingssysteem zou niet meer mogen verbruiken dan IOS 10 op de iPhone.
en waarschijnlijk sneller dan welke Android telefoon op de markt :+

Blijf maar lekker denken in specs en niet in wat er daadwerkelijk gepresteerd wordt :+
Voor de prijs van 809 euro mag je toch wel een Amoled display verwachten? 6 GB RAM is ook geen overbodige luxe. Het is zeker niet om te haten, maar als dat de standaard is bij 300 euro smartphones mag je dat ook wel verwachten bij eentje van 809 euro
zucht. Getalletjes zeggen niet alles: 6 GiB ram is totaal niet nodig bij iOS. Iets met efficientie. Hetzelfde als het eeuwige gezeur over de kleine batterij. Optimalisaties doen veel.
Ik heb liever een goed uitgebalanceerd toestel met goede software en updates dan numberporno.
Ik ben nog maar recent over van Android na een tiental cycles van: joepie deze is eindelijk snel en goed om een maand of 3 later al te merken dat er vanalles hapert en dat updates toch niet echt iets belangrijk zijn, gevolgd door dan maar weer de nieuwe topper. Dat heb ik nu met mn iPhone 7 na 3 jaar! En dan nog omdat ik eigenlijk de batterij eens zou moeten vervangen.
Anoniem: 298195
@TPar11 september 2019 00:48
Laatste keer dat ik het controleerde konden nieuwe Android toestellen meer apps op de achtergrond draaien en in het cache zetten dan iphones. Daardoor was bijvoorbeeld een Samsung sneller in de apptest waarbij snel achter elkaar apps worden opgestart gesloten en weer worden opgestart. Dat zegt mij dat iphones wel baat hebben met wat meer geheugen
Was dat niet een vergelijking tussen een Note 10 van een maand oud en een Xs van een jaar oud?
Niet echt relevant, als het klopt wat hij zegt dan is 3GB gewoon te karig, ook voor iOS en zeker voor die prijs.
Oke dat kan ik best geloven, Apple heeft een uitstekende chipset en iOS is goed geoptimaliseerd. Maar Amoled moet toch wel haalbaar zijn? Er is een duidelijk verschil tussen lcd en Amoled.
Nee wat moet ik met 6 gb ram dan? Wat kan ik dan beter wat ik nu al doe op mijn 3 gb XR?
Meerdere apps tegelijk draaien zonder swappen. Of eerder gestartte apps sneller laden. Je weet wel, waar ram op een pc ook goed voor is.
Mijn apps starten al bijna direct en ik hoef niet meer apps tegelijk te draaien. Ik gebruik namelijk iOS, daar sluit je nooit apps op. Heb mijn telefoon al bij a 2 maanden niet opnieuw gestart of uitgezet, en geen app gesloten. Werkt gewoon nog snel en prima.
En hier heb je nu dus exact het punt! Bij iPhone is het nooit een kwestie van lage prijzen geweest.

Daarentegen heb je wel een telefoon welke goed uitgebalanceerd is tegenover de hardware welke het gebruikt, eigenlijk werkt met alles wat je doet en welke een goede en breed geaccepteerd ecosysteem hanteert.

Hierdoor betaal je natuurlijk een premium prijs, maar krijg je wel een premium toestel.

Nu hoor ik iedereen al roepen: Apple fanboy! Maar dat ben ik niet.

De reden dat ik Apple gebruik is puur de eenvoud en het gemak, dat ik daar meer voor betaal neem ik voor lief.
Bij de huawei’s en Samsungs heb ik me al meer dan eens geërgerd aan Android wat niet wil doen wat ik wil.

Nee, voor het gemak en de ervaring die ik prettig vind betaal ik graag iets meer.
Grotendeels ben ik het met je eens. Maar.. Het is net IOS wat niet doet wat je wil dat hij doet, iOS doet wat Apple wil dat hij doet. Dat is net het grote verschil, iOS werkt smooth maar is zeer beperkt. Android is heel veelzijdig maar daardoor ook voor veel gebruikers te complex.
Vanuit mijn perspectief is iOS te beperkt maar vaak juist net goed genoeg voor de gemiddelde gebruiker.
Doordat iOS beperkt is, is de kans op falen of dat de gebruiker het “sloopt” ook kleiner. Daar ik nogal weleens liep te prutsen om Android “net wat beter” te maken ging het vaak fout.

Overigens was mijn eerste echte smartphone een iPhone, daarna verschillende Androids gehad, maar altijd het gevoel gehad terug naar de iPhone te willen, en dat ook zonder spijt gedaan.
Klopt het werkt altijd vlot, maar binnen de grenzen van Apple. Wil je wat meer, dan merk je snel dat android zich daar wel toe loont.
Het zou geweldig zijn moesten we os en hardware afzonderlijk kunnen kopen. Dan kun je ook lekker wisselen afhankelijk van je behoefte.
Je refereert naar die BS speedtests Die al meerdere keren onderuit zijn gehaald door onder andere Gary explaines?
Een random YouTuber? Nou, poeh, die haalt echt iets onderuit. Vooral als je het simpel kan testen door simpelweg dezelfde app tweemaal te openen op twee telefoons naast elkaar.

Het kan aan mij liggen, maar de telefoon die dan het eerste daadwerkelijk content toont, is voor mij de snelste.
Ik ben benieuwd of de camera zich nu kan meten met bijvoorbeeld die van de Huawei p30 pro. Ik zou graag weer voor een iPhone gaan icm met een Apple watch, maar ik kan de camera van mijn p30 pro niet meer missen.
Nou nee natuurlijk. De p30 pro heeft een veel grotere main sensor en kan wat, 5x zoomen? Daar komt nog de beste camera software van de markt bij. Dus nee, de iphone 11 pro kan zich niet meten met de p30 pro.
Beste camera software op de markt? No thanks.

Ik heb zelf een P30 Pro en zo geweldig is de camera nou ook niet. En het grootste minpunt vind ik juist de software en de processing. Maar dan ben ik ook een Pixel (1st gen) gewend. Nee de stap van Pixel naar P30 Pro leek mij veel groter dan het uiteindelijk is. Hij gaat er bij mij dan ook zo snel mogelijk uit voor de Pixel 4. Terug naar het merk met de beste camera software.
Als je naar de vergelijking kijkt van mrwhoseboss op youtube dan zie je dat de xs max op sommige fronten zich al kan meten met de camera. De iPhone produceert realistischere kleuren en is beter in fel zonlicht en hdr. De p30 pro is beter in het donker, maakt scherpere foto’s en heeft geweldige zoom. Deze 11 pro max i.c.m ios 13 kan zich zeker wel meten met de p30 pro.
Tja, op dxomark is de xs max tiende en de p30 pro tweede. 105 vs 113 punten. De p20 pro zevende trouwens.

Ze maken daar 1500 testfoto's per review. Klinkt degelijk.
Waar ik op in ging is dat de 11 pro max zich niet zou kunnen meten met de p30 pro. De Xs max kan zich op een aantal fronten meten met de p30 pro al is de p30 pro op meerdere fronten beter dan de xs max dan de xs max beter is dan de p30 pro. De 11 pro max krijgt is duidelijk beter dan de xs max en krijgt nachtmodus+ultrawide en kan zich daarmee waarschijnlijk op nog 2 fronten meten aan de p30 pro. Ik vind niet kunnen meten dus een erg sterke uitdrukking.
Je hebt gelijk, hij zal in buurt komen. Net zoals de xiaomi 9 en oneplus 7 pro. Ze staan allemaal in de top 10. Of een ultrawide cam en night-mode het gaat winnen van een grotere sensor en 5x zoom betwijfel ik zeer.
iPhone XS blijft erg goed qua video, maar op basis van specs kan je eigenlijk niets zeggen. Wij weten helemaal niet of de iPhone 11 zich kan meten met de P30 Pro, dat moeten wij nog allemaal even afwachten.
Ik heb hetzelfde...heb de apple watch gen 0 met iphone 8 ingeruild voor een p30 pro met watch gt. Maar het eerste wat me opviel aan de combo, was dat de watch een stuk onbetrouwbaarder is als het om hartslag gaat, slecht synchroniseert met de stappenteller op de telefoon. Vaak geeft de watch me een medaille voor 10k stappen, maar die medialle heb ik dan 1500 stappen eerder op me telefoon gehad. (beetje vreemd als je het mij vraagt). De camera van de p30 pro is geweldig, maar de kleurechtheid is toch net anders dan op de iphone, misschien smaak? maar toch. Na deze presentatie zit ik erg te twijfelen om toch weer voor een iphone met apple watch te gaan. Je weet dat het perfect samenwerkt en je weet dat de hartslag weliswaar 1 van de beste is. Voor mij is dat waarschijnlijk toch de reden om doei te zeggen tegen het huawei ecosysteem.
Je kan de camera van je Huawei niet missen? Ik snap dat niet zo goed. Het blijven smartphone camera's. Het gedeelte over de iPhone Pro camera heb ik dan ook met wat zout moeten consumeren. Of je nu een iPhone 6 hebt of een iPhone X zal het echt er echt van afhangen hoe goed je zelf bent om te weten of je goede foto's gaat trekken. Ben je een goede fotograaf dan gaan die foto's er goed uitzien op een scherm maar ga je daar een grote poster van laten drukken dan pas ga je zien dat het geen goede camera's zijn. het blijven dan ook smartphone camera's en geen pro camera's.

Als je een goede foto kan trekken met een p30 pro dan zou je ook een goede foto moeten kunnen trekken met een iPhone 6. Lukt je dat niet dan moet je echt niet letten op wat de beste camera is want dat maakt dan toch niet zo veel uit. Je foto's gaan nooit pro zijn.
Bizarre keus om zo’n 13-mm equivalent uwa lens erop te zetten samen met de 26mm. Kun je nog steeds mensen niet normaal in beeld brengen. Eerdere iphones met twee lenzen hadden 26 en 52mm, een veel nuttigere combinatie die gewoon een ietwat beperkte range van de standaard zoom pakt (24-70mm).
Heel slim van Apple. Zo wil ik upgraden van 8 plus, met tele lens, waar ik heel blij mee ben, dan is de upgrade naar de 11 een nogo. Voor 350 euro!!! extra heb ik dan een telelens erop. Ik twijfel nog.
Of je maakt de overstap naar het andere kamp....

Dan heb je voor veel minder geld en heel goed toestel. Ik heb b.v. de een S10+ bij de MM gehaald voor 563 euro afgelopen zondag. Misschien wat minder snel dan de nieuwste iPhones maar op andere punten net zo goed zo niet beter. Voor heel wat minder centjes.

Maar het hangt er vanaf hoe erg je in het eco systeem gevangen zit een of je open staat voor de 'grote sprong'

Maar goed
Pixel 3a XL gekocht voor de camera. Vaak aanspraak van Apple collega’s “wat is dat voor mooie telefoon” “Google” “zo zo doe maar duur” :9~
Gevangen is het juiste woord, alles in huis is Apple en we moeten er maar even goed over nadenken of er niet eens iets van het “andere” kamp moet komen.
Ik vind de privacy optie van apple wel het geld waard.
Vanuit welk perspectief vind je die keuze bizar? Ik denk namelijk dat het een kwestie is van een groter verschil willen maken tussen de iPhone 11 en de iPhone 11 Pro (Max). De waarde die gebruikers hechten aan de telezoom is groter dan bij de uwa, denk ik (en volgens mij suggereer jij dat ook). Zo ben je dus sneller om als je twijfelt tussen een iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max). En daarom denk ik dat de keuze niet bizar is, maar begrijpelijk en slim. Apple wil meer duurdere iPhones verkopen, meer omzet en meer winst.
Ik heb een Samsung S10+ met een Ultra Wide lens (eq 12 mm) en die heeft echt meerwaarde als je foto's van je omgeving wilt maken. Een telefoon kun je voor meer zaken gebruiken dan alleen het foto's maken van mensen. Je vergist je!
Jammer van de 64GB... had anno 2019 wel minimaal 128GB als basis willen zien. Toch ga ik er een pre-orderen. De groene kleur op de Pro versie ziet er erg gelikt uit :9
Anoniem: 474132
@Knamix10 september 2019 21:25
Aan de andere kant heb je anno 2019 de toename van de Cloud trend, hogere bandbreedte, die juist weer een lagere hoeveelheid GB's mogelijk maken. Het is allemaal niet zo zwart-wit!
Met het aangekondigde Apple Arcade is het toch wat karig als je het mij vraagt.
64 gig in 2019? Waar zelfs mid range telefoons al 128gig hebben is dit wel erg karig.
Doet Apple bewust. Door het instapmodel iets te karig uit te rusten met genoeg RAM, spoor je klanten aan om toch maar meteen de 256GB te kopen voor een aardige meerprijs.
128GB is eigenlijk voor veel mensen de sweetspot, daarom brengen ze hem dus niet uit.
Is mij vaker bij bepaalde IOS devices opgevallen, een keuze uit te weinig of ineens te veel (en dus flink duurder)
Waarom is 128 GB de sweetspot? Waar baseer je dat op? Ik krijg 64 niet eens vol en bewaar echt alles.
Omdat 64GB niet netto is. Hier gaat IOS nog vanaf, en dan nog de bijna onvermijdbare apps (imessage, Whatsapp, Facebook etc). Die 64GB kan zomaar ineens 54GB netto zijn.
Vandaar er vaak interesse is in een volgende trap in opslag, procentueel krijg je dus meer netto storage erbij.
Met de 12Mpixel camera's en 4K60fps, gaat het best hard.
Goed maar na 2 jaar gebruik heb ik nog 35GB vrij op mijn 64GB schijf. iOS is zo hard verbeterd dat opslag echt geen issue meer is. Ik snap heel goed waarom ze 64GB nog steeds uitbrengen het is voor de meeste mensen in 2019 genoeg.

om het voorbeeld van die camera te geven. iOS slaat grote bestanden in de cloud op en de kleine bestanden blijven op je telefoon. heb je het grote bestand nodig dan download je dat gewoon. Ik heb zowat alle foto's die ik in mijn leven heb getrokken op mijn telefoon staan en ik heb nog steeds 35GB van 64GB over. In 2019 is de grootte van je HD irrelevant, je cloud abonnement daarentegen is waar je in 2019 op let.
Er zijn zat mensen die zo'n telefoon alleen zakelijk gebruiken. Wat standaard Apps erop maar verder niets bijzonders, geen foto's, video's of grote apps. Zou zonde zijn als die mensen (of hun werkgever) dan meer moeten betalen omdat Apple niets kleiners kan aanbieden.
Mijn punt was precies andersom. Het is goed dat er een 64GB versie uitkomt, voor degenen die niet zoveel opslag nodig hebben. Alleen de volgende stap van 256GB vind ik persoonlijk wat minder logisch, een 128GB versie had daar nog prima tussen gepast.
Ik heb een aantal iPad's (2018), daar waar 32GB eigenlijk net te weinig zou zijn, zou 64GB in dat geval perfect geweest zijn. Maar die is/was er niet, dus moest er de 128GB versie gekocht worden. Gemiddeld zit er ongeveer aan 30 a 35GB aan data op.
64GB aan app's zal een normaal persoon inderdaad niet halen (hoewel, offline kaarten en Netflix), maar met foto's en 4K filmpjes gaat het anders best hard.
Mijn 768GB Android zit zodoende al aardig vol.
Als je geen iCloud storage integratie gebruikt kan ik me voorstellen dat je met foto's en filmpjes een 64GB apparaat vol krijgt. Maar anders is het moeilijk. Er is eigenlijk weinig reden om geen iCloud storage integratie te gebruiken voor media.
Ik ben een poosje uit de Apple omgeving als het gaat om telefoons. Op de Ipad gebruiken we geen iCloud, dus vandaar ook niet op de hoogte dat je (tegenwoordig?) iCloud kunt gebruiken als storage, en je telefoon leeg kunt houden.
Maar neem aan dat dit alles behalve gratis is ?
5GB is gratis. 50GB kost 0,99€/maand en voor 2,99€/maand heb je bvb 200GB.
Opties vanaf 200GB kan je delen met gezinsleden.
Ik heb ook meer dan genoeg aan 64gb op Android.
Opvallend hoe de iPhones puur van de achterkant werden afgebeeld. Wellicht om dan nog het enige verschil te laten zien (camera setup) en de mega Notch buiten beeld te laten.

Overigens nog steeds instappers met slechts 64GB. Niet meer van deze tijd mijn inziens en een gemiste kans. De stap 128 256 en 512 was veel logischer geweest maar wellicht wilt het verdien model ook wat.
Ik denk dat dit is gedaan om de focus meer te leggen op de achterkant omdat we de voorkant zo langzamerhand wel kennen (niets mis met de voorkant trouwens). Wat alleen jammer is, is dat de voorste kleur de witte is, door het contrast valt het cameradeel een beetje weg.

Dit geld voor alle fabrikanten, de focus wordt niet gelegd op de punten die mensen kunnen storen en daar wordt alles aan gedaan. Notches of cameragaten worden op deze manier ook vaak buiten beschouwing gelaten door voor zwarte achtergronden op het beeldscherm te kiezen. Jammer en niet nodig.

Voor de rest zien ze er wel mooi uit. De notch mag wel wat minder maar het eiland met de camera's maakt het weer herkenbaar.
(niets mis met de voorkant trouwens)
De gigantische bezel en notch i.v.m. elke andere smartphone op de markt? Hoezo niet mis met de voorkant? :p
Herkenbaar voor wie of wat ?
Daarbij verdwijnen ze vrijwel allemaal snel in cases enzo.

Jammer dat men straks voor het 3e jaar hetzelfde toestel (optisch) in handen houd.
Die A13 gaan je echt niet merken want hij was al razend snel.
Nergens zeg ik dat de A13 onnodig is.
Beter die aandacht besteed aan features waar je echt wat aan hebt.

Sure, zoveel uren langer met de accu.
Laten we even wachten tot daadwerkelijk gebruik en de aanverwante testen.
Opvallend hoe de iPhones puur van de achterkant werden afgebeeld. Wellicht om dan nog het enige verschil te laten zien (camera setup) en de mega Notch buiten beeld te laten.

Laten we eerlijk zijn dat was natuurlijk altijd zo. De 4 -> 4S, 5 -> 5S en 6 -> 6S was ook al zo. Het is enkel dat daarna Apple zo gek ging doen met namen.

Voor mij echter geen reden mijn XS Max te vervangen - zeker omdat het een Hong Kong dual-SIM is. Het lijkt dat ik anders nog steeds met eSIM moet gaan prutsen.
De voorbeelden die je noemt zijn allemaal 2 echter is het nu 3 jaar hetzelfde...
Zet je er toch een sdkaartje in. Oh wacht...
Wat mij vooral tegenvalt is hoe zwaar de toestellen zijn. Mijn XR weegt 194 gram en ik vind het echt een lomp ding. Ik had over willen stappen naar een kleinere 11 Pro maar het gewicht is met 188 gram bijna net zo hoog ondanks dat het toestel een stuk kleiner is. Het enige alternatief is een iPhone 8 maar dat design is zwaar verouderd. Van mij mogelijk lichte, kunststof behuizingen z.s.m. terug komen!
Volledig mee eens. Doe mij de dunne, lichte iPhone 7 maar. Veel fijner dan zo'n lompe XR/XS/X/11.
Heb nu een jaar de iPhone 8 van de werkgever en heb er niks op aan te merken.
Toestel wordt dagelijks intensief gebruikt voor bellen en foto's maken en nu in een jaar tijd niets vreemds mee gemaakt.

Ja, het scherm is minder als je het naast een X of XS legt maar qua gewicht en vormgeving ben ik er een grote fan van.
Helemaal mee eens, mijn 'oude' iPhone 7 mag ook wel een keer vervangen worden, gekocht op release dag, dus ook alweer een paar jaartjes oud.
Grootste probleem wat me tegenhoud is het formaat van de nieuwe iPhones, doe mij maar lekker een opvolger met een 4.7" scherm...
Ben ik de enige of vinden jullie ook dat ze enorme bezels hebben? Vergeleken met een S10 of Note ziet dit er toch niet uit?
Ik vind eerlijk gezegd de camera's aan de achterkant niet zo mooi. Het ziet er nu best wel een beetje lomp uit. De achterkant van de Samsung S10 ziet er veel chiquer uit.
de 11 heeft grotere bezels dan de 11 pro, vanwege het verschil tussen LCD en OLED.
De 11 is dus eigenlijk een XR opvolger? Geen amoled..
Jep. Naam heeft met marketing te maken; hebben geleerd van de fout van vorig jaar. Omdat iedereen de XS als de 'standaard' iPhone zag verkochten ze niet lekker genoeg (te duur) en hadden mensen het idee afgescheept te worden met een (nog steeds te duur) budgetmodel als ze de XR namen.

Daar zijn ze dus snel achtergekomen en geven nu mensen het idee dat de "XR" (de 11) het standaardmodel is. De pro en pro max zijn zogenaamde extra modellen.

Klinkt misschien logisch/onzin voor jou en mij, maar voor de grote meute werkt t echt zo.

[Reactie gewijzigd door Saven op 10 september 2019 21:22]

Ook opvallend dat de 11 (opvolger XR) nu als eerste werd gepresenteerd, terwijl vorig jaar het pas na de XS en XS max gepresenteerd werd. Oh jongens nog wat lekkere mosterd erbij? We hebben ook nog een XR.

Toch ben ik wel fan van het concept. "Budget" model met dezelfde processor als de grotere broertjes. Daarom heb ik ook met opzet een Iphone 8, zelfde processor als de 8 plus en de X destijds. Zelf zie ik mijn 8 ook als de nieuwe iphone SE.
Geen amoled, anders had dat scherm wel een always on display. Wel jammer want amoled is gewoon superieur.
Ehm... de XR verkocht juist heel erg goed.
En waar baseer je dat op?
1 2 3 ... 13

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee