Gerucht: Apple geeft volgende iPhones accu's met hogere capaciteit

Apple zou de volgende generatie iPhones accu's met een hogere capaciteit geven. Terwijl de opvolger van de iPhone XR een accu zou krijgen die tot 5 procent meer capaciteit heeft, zou dat bij de opvolger van de XS gaan om een accu die tot 25 procent groter is.

De stijging van de accucapaciteit is nodig voor tweewegs- draadloos laden, om zo bijvoorbeeld Airpods te kunnen opladen door ze op een iPhone te leggen, meldt MacRumors op basis van informatie van de bekende analist Ming-Chi Kuo. Zijn informatie is in het verleden vaak correct gebleken.

De functie voor tweewegs- draadloos laden is iets dat concurrenten Samsung en Huawei nu al aanbieden in hun duurste telefoons. Onder meer de Samsung Galaxy S10, S10e, Huawei Mate 20 Pro en P30 Pro hebben dat al. Samsung gebruikt het onder meer om gebruikers de oortjes Galaxy Buds te laten opladen.

Met de grotere accu zou de iPhone XS Max uitkomen tussen 3500 en 3650mAh, de grootste accu die Apple tot nu toe in een iPhone heeft gedaan. De stijging van de capaciteit ligt in lijn met wat de rest van de markt doet. Andere merken doen ook accu's met steeds hogere capaciteit in dure toestellen. De Samsung Galaxy S10+ heeft een 4100mAh-accu, de Xiaomi Mi 9 een 3300mAh-accu, de Huawei P30 Pro 4200mAh en de OnePlus 6T 3700mAh.

Accu's iPhones Huidige capaciteit Verwachte toename Mogelijke capaciteit opvolger
iPhone XS 2658mAh 20-25% 3189-3322mAh
iPhone XR 2942mAh 0-5% 2942-3089mAh
iPhone XS Max 3174mAh 10-15% 3491-3650mAh

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-04-2019 • 07:00

186 Linkedin

Lees meer

Reacties (186)

186
174
77
4
0
76
Wijzig sortering
Gaat het ze toch weer lukken....

Ik heb de X vanaf de eerste dag dat hij uitkwam en normaal zou het nu na 2 jaar weer gaan kriebelen dat ik een nieuwe wil. Maar nu met de X heb ik laatste tijd zoiets van: waarom een nieuwe? De batterijcapaciteit ansich is nog 95% dus daarvoor is vervangen nog niet direct nodig. En de huidige generatie heeft geen extra's die ik nu mis. Kan nog best een derde jaar mee.

Maar 25+% erbij zou wel erg lekker zijn om die enkele dagen op te vangen dat ik nét niet genoeg heb...

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 2 april 2019 07:08]

Jouw X heeft na 2 jaar nog 95% ??

Mijn X zat op 89% na een jaar, batterij is eind 2018 vervangen en nu alweer op 98%.

En nee, ik doe geen fast charging en hij gaat maar 1x per dag aan de lader...
Laad je hem op tot 100% en de hele nacht aan de oplader?
Een batterij opladen van 0-60% is minder intensief dan van 90-100%. Dus als jij hem elke keer van 10-100 is dat laatste stuk heel intensief voor de batterij een zorgt voor degradatie.
Ook is niet elke batterij en telefoon het zelfde, silicon lottery yeeee.
Je doet net of dat vreemd is. Niemand gaat bij een lader staan wachten en zeggen "ho wacht....80% is genoeg!". Vrijwel iedereen plugt hem 's nachts in lijkt me.
De software van Sony Xperia's komen dan mooi van pas. Die wachten tot je wakker wordt op 90% en dan snel 100% van maken vlak voordat je opstaat.
Maar dan gaat hij alsnog tot 100%.
Optie voor 100=90% HADDEN ze ook. Nu, de recente telefoons weet ik niet
Ik heb fast charging en leg hem sochtends aan de lader en hij trilt wanneer hij 80% bereikt, dat is in 30minuten.
Vrijwel geen ongemak.
In principe zit er al een limiet in de toestellen, meestal op 80% (à 90%) van de capaciteit en dan geeft het toestel 100% aan.
Als je de batterij steeds tot 80% gaat laden volgens de display, dan is dat eigenlijk 80% van 80% en heb je eigenlijk maar geladen tot 64%.
Niet goed bezig dus.
Trouwens stopt een toestel met laden als de batterij vol is ... dat die dan 2 uur of 20 uur aan de lader hangt, maakt geen knijt uit.

[Reactie gewijzigd door VerSeg op 2 april 2019 11:47]

Ik geloof direct dat de meetwaarden niet de exacte limieten zijn, maar het lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk dat dit 80% is van de echte waarde.
Bron? Voor zover ik weet doorloopt het laadproces gewoon de gebruikelijke CC-CV curve. Daarom laadt een telefoon ook wat minder snel onder de 10% (want lage spanning en current limited) en boven de 80% (want hoge spanning, voltage limited en current daalt als gevolg). En dat is tevens de reden dat voor fast charge laadtijden altijd de "tot 80%" disclaimer wordt vermeld. Als een telefoon 100% aangeeft, ga er maar vanuit dat dat gewoon 100% is.
Trouwens stopt een toestel met laden als de batterij vol is ... dat die dan 2 uur of 20 uur aan de lader hangt, maakt geen knijt uit.
Na die 20 uur aan de lader, is de telefoon als het goed is 100% opgeladen. De stroom die in stand-by gebruikt is, is dan dus wel weer bijgeladen. Zou 'ie niet doorladen, dan zou je telefoon op een gegeven moment uitvallen (na weet ik het hoeveel uren stand-by) terwijl 'ie aan de lader zit. Dat kan niet, dus de telefoon laadt wel degelijk in kleine 'bursts' op als hij vol is. Daarnaast is 100% geen prettige capaciteit voor de batterij, dus het lang laten staan op 100% i.p.v. de batterij leeg laten lopen tot 90 à 95 zorgt op zijn beurt voor nog meer slijtage.
Een telefoon laad op tot 4.2V tot 4.4V op wat over het algemeen echt het maximum genoemd is voordat de accu onstabiel wordt.

Het verschilt wel per fabrikant.
Zo heeft oneplus bij de 3 en 3t toestellen dezelfde accu alleen laad de 3t de accu gewoon wat verder op i.p.v. 4.35V 4.4V waardoor er meer mAh in zit.

Je vergist je misschien in elektrische auto's. Hierbij is het maximum meestal 4.05-4.1V zodat deze veel langer meegaan dan normaal. Je ziet dan ook dat een telefoon meestal 70-85% is na 2 jaar en dat een elektrische auto dan nog op 99% zit.

Natuurlijk klopt het wel dat de accu stopt met laden bij de gedefineerde 100%.
Dit dus... Ik vind die accu fixatie hier ook een beetje overdreven. Mijn iPhone 8 hangt dagelijks aan de lader (de gehele nacht) en ik heb werkelijk nog geen enkel probleem ervaren met de accu.
Ik heb eerlijk gezegd ook geen idee wat de 'status' is van de accu want ik vervang mijn telefoon iedere twee jaar. En ik heb niets aan een telefoon met nog een perfecte accu als hij ergens in een bureaulade ligt.

Voor mij is het een gebruiksvoorwerp wat afgeschreven wordt in twee jaar tijd. Restwaarde interesseert me niet want ik wil niet mijn telefoon wegdoen aan een ander. Ik houd hem als backup.

Dus ook de accu gebruik ik gewoon hoe het mij uitkomt.
Het is niet vreemd of zo, maar ik laad mn XR bewust niet tot 100% op.

Dat doe ik door hem overdag, als ik op mn werkplek zit, hem een deel van de tijd op zo’n oplaad-schijfje te leggen.

Zie ik dat hij op meer dan 50% zit, dan weet ik dat ik er weer meer dan een dag mee vooruit kan en stop ik hem weer in mn zak.

Komt dus niet zo nauw of het 50, 60, 70 of meer is.

In de auto heb ik ook een snoertje klaarliggen dus die ene keer dat ik navigatie nodig heb bij een langere rit, wat wat meer stroom verbruikt dan anders, kan ik m altijd nog inpluggen.
@WhiteDog Mijn iPhone 6s had na 3 jaar een accu capaciteit van ~94% Toen ie een jaar geleden werd omgeruild (nieuwe iPhone 6s ivm foutje van Apple) en een nieuwe accu dus, is ie nu na ~10 maanden op 97%.

@Randomguy369 Mijn iPhone ligt standaard elke nacht aan de lader, ongeacht hoe vol/leeg ie is. Tussendoor moet ik hem vaak opladen omdat mijn iPhone het nog geen 3/4 dag vol houd (en ik doe er echt geen gekke dingen mee, achtergrond verversing uit e.d.) Desondanks geeft mijn iPhone wel aan dat mijn accu nu 97% is...

@nelizmastr Het "gekke" is dat het in ene komt. Werkt voor een lange tijd goed, en dan op één dag zie je gewoon je accu letterlijk naar de 0% toe gaan. Terwijl er helemaal geen applicaties/verversing op de achtergrond draait.

[Reactie gewijzigd door iMars op 2 april 2019 12:41]

De 6S staat er bekend om, of berucht, hoe je het noemen wilt. Mijn vriendin had precies hetzelfde. Gloednieuwe accu, nog steeds brakke accuduur. Zit gewoon een keiharde wakelock in dat toestel verstopt.

Geen oplossing voor en komt er ook niet meer nu de 6S EOL is qua productie en verkoop.
Klopt. Ik heb een 6S Plus, en zelfs met een gloednieuwe batterij van iFixit er in verlies ik met een nacht op flight mode minstens 25%.
Herken dit zelf niet. Iphone 6s, gebruik hem nog steeds. Nieuwe originele accu ingestopt 6 maanden geleden. Kan rustig de hele dag doortrekken. Er is wel verlies in de avond maar slecht 10-12%.

Heb nooit de batterijbesparingsmode aan, maar daarmee kan ik het nog langer uithouden.
10-12% is nog knap veel hoor. Mijn Xr verliest letterlijk niets 's nachts door alleen te liggen, of misschien 1-2%.
ik ook niet, ik heb een Iphone 6 als werktelefoon en die gaat prima 1,5 dag mee en de battery health is momenteel 86 procent.

vind ik na 5-6 jaar helemaal niet verkeerd!
De will it bend iPhone ;)

Respect, en dat voor een oude iPhone 6!
Een goede telefoon heeft dat op de achtergrond al afgevangen en laadt nooit tot 100%. De 100% die gebruiker ziet is dan maar 90% zelfde met 0% dat in werkelijkheid 10% is (of zoiets i.i.g.). In mijn Alienware laptop kon ik dit zelfs instellen wanneer deze uitschakelde.

Geloof niet zo in al die oplaad fabeltjes. En al zou het wel zo zijn, een telefoon is een gebruiksvoorwerp en dat soort slijtage is dan de consequentie daarvan. Ga niet minitieus het opladen van al mijn apparaten zitten managen de hele dag.

[Reactie gewijzigd door sohus op 2 april 2019 10:25]

Dat zijn fabeltjes, daar zit echt wel wetenschap achter. (kijk eens op batteryuniversity.com)

Eerste deel van je comment klopt denk ik wel, maar zeker niet voor alle telefoons.
Bron? Voor zover ik weet doorloopt het laadproces gewoon de gebruikelijke CC-CV curve. Daarom laadt een telefoon ook wat minder snel onder de 10% (want lage spanning en current limited) en boven de 80% (want hoge spanning, voltage limited en current daalt als gevolg). En dat is tevens de reden dat voor fast charge laadtijden altijd de "tot 80%" disclaimer wordt vermeld. Als een telefoon 100% aangeeft, ga er maar vanuit dat dat gewoon 100% is.

Op mijn Samsung telefoon kan in het instellen omdat ik een custom rom draai met die optie ingebakken, maar de gemiddelde gebruiker heeft niets aan dit soort functies. Het lijkt me ook niet wenselijk voor de fabrikant om de accucapaciteit kunstmatig laag te houden (mindere specs dan concurrentie) en mensen kopen dan minder snel een nieuwe telefoon.
Sony telefoons hadden naast Qnovo tech óók dat wat jij zegt. 100=90% optie. Jammer dat Sony niet meer invloed heeft op de markt.
Dat is dan niet heel erg gebruiksvriendelijk van Apple, en ik maar denken dat ze daar steeds om geroemd werden.
It just works, maar alleen als je onze exacte voorschriften volgt
Is dat echt zo? Intensiever voor de accu? Hij heeft dan een hogere weerstand waardoor er minder stroom doorheen kan. Maar weet niet of dat nou een hogere degradatie geeft.
Ter info: iPhone X sinds start verkoop in bezit: 98% batterijconditie. Elke nacht aan lader, haal vrijwel altijd de dag zonder tussenladen.
Mijn X heeft nu pas zijn eerste drop gehad naar 99%.
Gisteren was die nog op 100% en ik hem hem sinds launch.
Ik laad het af en toe op met een 12W iPad-oplader en soms draadloos
95% na 2 jaar is ook klets. Een lithium ion accu verliest in de meest ideale omstandigheden al 2 tot 4% per jaar als deze niet gebruikt wordt. Dit is zomaar iets geroepen

[Reactie gewijzigd door sygys op 2 april 2019 10:48]

Dus eigenlijk zeg je dat de hele batterijindicator van Apple kelts is?
Of dit betekent dat de accu niet volledig benut word om er een langere levensduur uit te halen. Dit vermoeden heb ik trouwens bij elke telefoon fabrikant. LiOn accu’s zijn niet de meest langdurige accu’s wanneer deze werkelijk 100% opgeladen en ontladen worden. 5 tot 10 procent onder zijn maximale capaciteit en niet meer ontladen dan 5% geeft levensduren die we gewent zijn van telefoon accu’s die we nu gebruiken
Jazeker, 95% en hij is uit de eerste batch die in Nederland kwam.
En ik geef hem volgens mij best op zijn donder.

Als ik in de auto zit hangt hij aan een actieve lader, thuis rond de bank aan een ipad-lader, op andere plekken weer draadloos laden. Haalt eigenlijk nooit lager dan 30% en blijft eindeloos aan de lader liggen als hij al lang vol is. Volgens mij allemaal dingen waarmee ik hem zou moeten schaden, maar nog steeds haalt hij 95%.
Klinkt mij niet vreemd in de oren, mijn oude 6 is vorige week verkocht, net geen 4 jaar oud, met nog 86%, mijn vriendin heeft nu mijn oude 7, met na krap aan 2 jaar nog iets van 93%. Met mijn huidige Xr, lijkt het wel of de accu oneindig mee kan. Het principe is verder heel eenvoudig, hoe groter de accu, des te minder vaak je hoeft te laten. Het aantal laadcylci bepaald de degradatie van je accu. Ik meen dat Apple aangeeft dat je bij 500 volledige laadcycli nog ongeveer 80% capaciteit of meer over hoort te hebben. Is dat minder, dan is een nieuwe accu geen overbodige luxe en als het binnen 2 jaar na de aanschaf valt, valt dit onder garantie. En het maakt niet uit of je je telefoon met 50% weer oplaad, of dat je dat met 80% doet. Bij 50% opnieuw opladen is een halve laadcyclus, bij 80% weer opladen is 1 vijfde laadcyclus. Staat allemaal netjes uitgelegd op diverse sites, en Apple heeft het ook kenbaar gemaakt aan zijn klanten, middels een infomail ergens eind afgelopen jaar.
Dat heb ik met m'n iPhone 6. Geheugen is niet vol te krijgen (64Gb), ding is meer dan snel genoeg voor wat ik ermee doe.. batterij is anderhalve maand geleden vervangen bij zo'n telefoonzaakje 'op de hoek' - die zat rond 65% en haalde vaak het eind van de dag niet meer en begon uit te vallen - nieuwe accu erin, 4 tientjes of zo, en ik kan weer een jaar of 2 vooruit.

Enige reden dat ik naar een Xr aan het uitkijken ben is een groter scherm (dan kan ik m'n iPad Mini wegdoen want die gebruik ik verder toch nooit en wél fatsoenlijk blijven Netflixen) en een betere camera tov. de iPhone 6, want die is echt niet geweldig.
Zelfde! Ik hen de eerste X ook op release gekocht en ik heb nog 91%, wel alleen maar met snellader geladen. De XS was sowieso niet de upgrade waard maar misschien dat ze mij dit jaar weer over de streep trekken!
Wat mij opviel met de x was, dat is hem regelmatig wel eens helemaal leeg liet lopen tot onder de 5% en soms tot 1%. En dat was echt funest voor de batterycap. Na een jaar zat ik op 95%. Nu doe ik dit niet meer.(laadt hem de hele nacht draadloos , als ik wakker ben haal ik hem eraf.)
Nu met de xsmax, geen problemen, al een half jaar op 100%.
Dat zou wellicht mijn goede batterij verklaren. Ik kom eigenlijk nooit onder de 50 procent. Zodra er een lader in de buurt is tank ik hem vol. Altijd voorbereid op noodsituaties.
Ik vraag het me af waarom mensen naast de kwestie reageren.
Leuk dat draadloos elkaar kunnen bijtanken maar het kost ontiegelijk veel stroom. veel verlies. niet een feature dat je wil gebruiken op reguliere basis.

Bouwt Apple er ook meteen een energie centrale bij zodra ze dit tot standaard gedrag gaan promoten?
Dat zeg je tegen de verkeerde. Huawei en Samsung hebben het al, Apple niet.
ja ik heb het gehoord...
idd moeten ze dat dan inderdaad allemaal gaan doen uiteraard. ik

Ik wilde niet specifiek Apple bashen.

Het gaat mij om het geklungel met het milieu dat we doen.
Dat verlies bij het laden van een telefoon valt in het niet bij andere apparaten. Een TV, koelkast, vriezer, verlichting, etc. Je telefoon iedere dag een keer opladen kost je rond de 1 euro per jaar (4kwh). En dat op een gemiddeld verbruik tussen 3000 kwh en 4000kwh.

2x zo lang met een telefoon doen zal veel meer impact hebben op het mileu dan af en toe draadloos laden of je oordopjes opladen vanaf je telefoon.
Maar door extra aandacht te besteden aan het milieu bij iets wat mensen elke dag vele uren gebruiken (hun telefoon) kan het zomaar zijn dat ze daardoor ook bewuster omgaan met het milieu in het algemeen. Je moet ergens beginnen tenslotte.

Er is altijd wel iets te bedenken wat erger/vervuilender/vervelender/slechter/enz is maar dat wil niet zeggen dat het geen nut heeft om bewust om te gaan met iets, hoe klein het effect ook is. Door de lader uit het stopcontact te trekken wanneer er niks opgeladen hoeft te worden ga je inderdaad niet de uitstoot van die grote chemiefabriek verminderen, maar je bent wel zelf bewust met het milieu bezig en hoe klein het effect ook is, het is beter dan niks.
Als je echt bewust bezig bent reken je uit hoe weinig dat effect van de stekker laten zitten uitmaakt...en weet je dat je die gewoon kan laten zitten en je je tijd beter investeert in andere, veel effectievere manieren om het milieu vooruit te helpen, zoals het laten staan van je auto, minder mileubelastende producten te consumeren, etc.,. Deze maatregelen zullen weliswaar op wereldschaal ook een zeer klein effect hebben en het verschil niet maken, maar relatief tov van je lader wel vele malen belangrijker zijn, en indien we het met z'n allen zouden doen zou het ook effectief een verschil uitmaken (itt tot die lader die in het stopcontact blijft zitten)
Als je er echt bewust mee bezig bent beperkt je jezelf niet tot alleen het effect van die stekker maar is het slechts een van de dingen die je doet, en dan helpt die stekker wel, ook al is het maar een klein beetje :) De moeite die het kost om laders uit het stopcontact te trekken is ook zo goed als 0,0, dus waarom niet? En als iedereen het wereldwijd zou doen, is het effect volgens mij wel iets meer dan 0,0. Zeker wanneer je dan ook al die Chinese prulladers meetelt die (verhoudingsgewijs) enorm inefficiënt zijn.

Dus je trekt voordat je van huis gaat je lader uit het stopcontact en vervolgens ga je met de fiets naar je werk/school/enz. Doe je je boterhammetjes niet in plastic(wegwerp)zakjes maar in een broodtrommel, gebruik je geen wegwerpbekers maar een herbruikbare mok/beker. Enz... Allemaal kleine dingetjes die amper moeite kosten en die bij elkaar zeker wel nut hebben. Ook al verminder je nog steeds de uitstoot van die grote fabriek niet.

Je kan al die maatregelen wel afdoen door te zeggen dat ze amper effect hebben, maar door zo te redeneren veranderd er natuurlijk nooit iets. Het is makkelijk om te wijzen naar de grote vervuilers om zo je eigen vervuiling goed te praten, maar een beter milieu begint wel degelijk bij jezelf. Ook al is het effect maar klein. Alle beetjes helpen.
De stekker is vermoedelijk ergens rond de 0.00000001 % van mijn stroom verbruik.
Als heel de wereld het doet...is het 0.00000001 % van het stroom verbruik van de wereld voor alle mensen, bedrijven etc. verbruiken nog duizenden keer meer dus zet er maar nog wat nullen bij dan...Het maakt dus niets uit...Als je dat vergelijkt met wat mijn droogkast/wasmachine/etc. verbruikt is dit nihil.

Ik heb in mijn reactie ook duidelijk gezegd dat je wel zelf dingen kan doen die effect hebben en vele malen significanter zijn dan die stekker, waardoor die stekker in het stopcontact zelfs al op mijn voetafdruk/stroomverbruik verwaarloosbaar wordt.

En vergeef me ik ben ingenieur en verwaarloos graag kleine getallen :)

Plastic vermijden is vooral een kwestie van afvalbeperking, daar ben ik wel 100% voor en helpen alle kleine beetjes, bv. Colruyt komt vandaag met een initiatief waarbij ze hebruikbare groenten/fruitzakjes verkopen ipv gratis plastic wegwerpzakjes, en spaart zo 150 miljoen plastic zakjes per jaar...dat maakt weldegelijk een verschil.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 2 april 2019 10:39]

En vergeef me ik ben ingenieur en verwaarloos graag kleine getallen
Als ingenieur zou nauwkeurigheid juist belangrijk voor je moeten zijn en zijn het vaak de kleine getallen die het verschil kunnen maken ;) Zeker als het gaat om grote aantallen van die kleine getallen :)
Nauwkeurigheid is enkel belangrijk als die er toe doet...indien niet dan misbruiken we het gebrek aan nauwkeurigheid graag. We houden modellen graag so simpel mogelijk om ze werkbaar te houden, en daarbij verwaarlozen we zoveel mogelijk hetgene wat uiteindelijk toch niet significant bijdraagt. We werken wel nauwkeurig, maar slechts tot een bepaald cijfer na de komma, afhankelijk uiteraard waarvoor het getal uiteindelijk dient is een bepaald niveau van nauwkeurigheid nodig en alles wat bijdraagt achter de decimaal die je interesseert daarmee hou je geen rekening. In dit geval maakt het totaal niet uit of ik 3.500 kWh per jaar aan stroom verbruik of 3.500,0000001 kWh per jaar verbruik...

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 2 april 2019 11:10]

Nee oneens, het gevaar hiervan is schijnoplossingen. Mensen voelen zich goed, doordat ze iets doen, maar het heeft 0,0 effect. Weet je wat veel meer effect heeft? Die nieuwe telefoon een keertje niet kopen. Als je dan echt zo om het milieu geeft, maar dan wordt het ongemakkelijk en ga je er last van ondervinden.

Iedereen wil veranderen, zo lang ze zelf maar niet te veel hoeven te veranderen.

Met 4kWh is volledig iedere dag je telefoon opladen. Stel je zou powershare iedere week 2 keer gebruiken, wat belachelijk veel is. Het verlies schijnt zo'n 6% te zijn.

Dan zit je per jaar op 0,06kWh verlies door het gebruik van deze functie...
Je praat over de gehele wereldbevolking alsof iedereen denkt zoals jij hier schetst. Misschien kan je beter jouw mening even baseren op datgene wat je zelf doet en waar je ook invloed op hebt ;)

Voor jouw info, ik loop nog steeds rond met een iPhone 6 van 3 jaar oud. Ik fiets naar het station en reis met de trein naar mijn werk. Mijn apparaten thuis zijn minimaal klasse A+ en staan uit wanneer ik ze niet nodig heb. Mijn verlichting is goede kwaliteit LED-verlichting. Enz... Het uit het stopcontact trekken van laders is een gewoonte geworden waar ik amper nog bij nadenk en ik voel mij er niet 'goed' door. Het is gewoon normaal voor mij. Ik beperk mij alleen niet puur tot zoiets kleins, ik zie het als onderdeel van meer kleine dingetjes die samen wel degelijk effect hebben.
Bovendien is het verlies dat die oordopjes met zich meebrengen nog weer een miniscuul deel van die 4kWh.

Al met al zonde, maar wat je zegt, er zijn effectievere manieren om dit te besparen. Een keertje geen vlees eten en je hebt waarschijnlijk een jaar lang oordopjes-laden-verlies gecompenseerd.
Het is makkelijk om het als greenwashing weg te zetten, of om te wijzen op de verbeterpunten, maar Apple doet relatief veel aan milieuverantwoord produceren.

https://www.apple.com/environment/

Ze hebben zelf zonneparken gebouwd om het energieverbruik van hun kantoren, datacenters en winkels hernieuwbaar op te wekken. Ze zijn ook bezig om hun 'supply chain' schoner te maken. Apple heeft de verpakkingen van hun produkten kleiner en makkelijker recyclebaar gemaakt. En proberen ze minder schadelijke stoffen in hun produktie te gebruiken.

Gaat Apple de wereld redden? Nee. Maar in vergelijking met andere fabrikanten geven ze milieu veel aandacht, in ieder geval voor de schermen en controleerbaar ook wel achter de schermen.
Goed repareerbare apparatuur is nog beter voor het milieu.
Dat vraag ik me wel af. Als we terug gaan naar repareerbare modulaire laptops en telefoons. Worden die groter, en heb je dus meer grondstoffen nodig. En heb je over de hele wereld reserve onderdelen liggen. Waarvan een groot deel uiteindelijk niet meer nodig is.
Ff voorbeeld: MacBook pro 2014. 16gb geheugen core i7. Zou nog prima mee kunnen maar ssd heeft de geest gegeven. Om te laten repareren kost dat een dikke 200 euro arbeidsloon en dichtstbijzijnde reparatie punt is een half uur met de auto. Zelf doen kan wel maar met grotekans op slopen. Gevolg ding gaat weg.

Dell laptop, ook uit 2014, core i7 Ook nieuwe ssd nodig en wat meer geheugen. Was in 15 minuten gefixed, gewoon thuis met htk schroevendraaier setje en spullen van de locale computer boer.

iPhone, kan je zelf geen nieuwe accu in zetten, AirPods, wegwerp spul want stuk is stuk.

Right to repair en repairabity zou best een toelatingseis mogen zijn
Misschien heb ik de definitie van "goed repareerbare" niet goed geïnterpreteerd. In die zelfde Dell laptop kan je waarschijnlijk geluidskaart, videokaart, lan, wifi ect ook niet los vervangen.
Wifi vaak nog wel (is een losse module) Maar ook een moederbord is zo te vervangen bij een doorsnee Dell laptop. Gemiddeld zo'n 30 - 45 minuten bezig werk tijd. Daarbij zijn de spullen ook makkelijker te koop van niet Apple producten.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 2 april 2019 11:17]

En dat is slechter dan de miljoenen telefoons die in een laatje liggen omdat ze "niet gerepareerd kunnen worden"?
Vergelijk de uitstoot van China met die van de rest van de wereld en je ziet wat de consumptiemaatschappij ons brengt! Wij laten alles (inclusief iphones) in China produceren en je ziet het resultaat...
Ze claimen dat ze dit ondervangen door

a) lang hardware te ondersteunen
b) zelf recycling van gebruikte apparaten te regelen. (Je kunt bij elke Apple store elk Apple apparaat inleveren)

[offtopic]
Overigens denk ik persoonlijk ook dat dit een punt voor verbetering is. Ergens verwacht ik trouwens nog wel dat Apple op de middellange termijn afstapt van het verkopen van telefoons en naar een lease-model gaat. Dan hebben ze helemaal incentive voor lange ondersteuning. Afhankelijk van een maandbedrag lease je dan een top-model, of juist een wat ouder model.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 2 april 2019 09:58]

Zolang de onderdelen te recycleren zijn is dat niet waar.
Meeste energie gaat zitten in het produceren van producten. Langer met producten doen scheelt veel energie.
We hebben het hier wel over heel weinig energie. Je kan je smartphone waarschijnlijk 100en keren opladen met de energie nodig voor 1 ritje woon-werk verkeer.

(edit: ah het is al 3x gezegd)

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 2 april 2019 08:58]

Kom op zeg. Van de energie die je gebruikt om één keer naar de supermarkt te rijden met je auto kun je een jaar je telefoon opladen. Waar hebben we het over.
Nou... Als niemand de auto laat staan om dit gedrag te compenseren, dan hebben we het over een miljard of paar ritjes naar de supermarkt dus.

Er zijn tig zaken die je kunt doen die het klimaat veel meer opleveren, maar ik kan er ook niet omheen dat ik liever zie dat we ontwikkelingen doorvoeren die juist energie efficienter zijn, in plaats van het tegenovergestelde.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 2 april 2019 13:21]

en toch zie je het tegenovergestelde gebeuren, wireless charging is er ook zo een. Qi wireless charging is ook ongelooflijk inefficient ... vergeleken met wired charging. 1x is dat natuurlijk niet erg, maar 1 miljard keer per dag wel (stel alle telefoons op de wereld zouden dagelijks wireless opladen)
Alle kleine beetjes helpen.
Ja zeker alle beetjes helpen, betekent niet dat je moet gaan zeiken op de iniminibeetjes die niet relevant zijn tegenover ander gedrag, bijvoorbeeld met de auto naar de supermarkt die 8 minuten fietsen is. Over dat soort dingen gaan de kleine dingetjes, onnodig energieverbruik op vrij grote schaal (een auto bijvoorbeeld).
https://www.urbandictiona...e.php?term=Poe%27s%20Law]

[Reactie gewijzigd door bolke de beer op 2 april 2019 17:08]

Ik meen mij te herinneren dat de p30 juist enorm efficiënt is in het delen van de stroom. De s10 serie raakte wel veel energie kwijt tijdens de overdracht.
Niet om telefoons mee op te laden idd. Meer noodgeval optie. Maar voor koptelefoons is het ideaal. Die hebben maar een paar mah accus max.
Ik heb sinds een tijdje de XR en ben erg tevreden met de accu.
Maar wat mij wederom verbaasd is het aantal negatieve reacties over het feit dat Tweakers dit nieuws plaatst.
Ik schuim het inet niet af voor nieuwtjes. Ik beperk me (door tijdgebrek) tot tweakers en ben blij dat dit soort geruchten hier gepubliceerd worden.
Gaan we nu ook alle accu's van alle apparaten en alle geruchten van die accu's van alle apparaten ook in het nieuws plaatsen?

Dit is gewoon een ordinair bericht voor clicks voor geld
Reageer dan gewoon niet? Je hoeft het toch niet te lezen? Stop met topics te bevuilen met azijnpisserij en laat ze over aan mensen die ze wel interessant vinden.
Jammer dat je Tweakers zo wegzet.
Ze kunnen zich beter richten op een toestelletje met een beetje schappelijke afmetingen. Het formaat van de 5/5S/SE is wat mij betreft perfect.
Met elke aanstaande iPhone wordt het gerucht op 'een betere batterij' de wereld in geholpen. Dat zal bij volgende iPhones ook blijven gebeuren zolang de batterij niet voldoet aan de eisen van de gebruiker. Een artikel over 'een betere batterij' is vaak een van de meestgelezen artikelen over een iPhone, omdat het simpelweg een van de grootste ongemakken bij het gebruik van een smartphone is. Je bent en blijft afhankelijk van de levensduur van een batterij.
Nou de accuduur van de Xr is fenomenaal.
Ik ben van een Samsung S8 naar iPhone XR gegaan.
En m'n batterijduur is van 3x per dag opladen naar nog 30% resterend in de avond gegaan.

Jammer dat ze de XR niet nog meer gaan geven, dan zou je echt een giga accuduur creëeren...
Dan was je accu al aardig gaar. Ik red het makkelijk tot einde dag met m'n 2 jaar oude S8.
Dat ligt vooral aan je usecase denk ik. Discord vreet accu bijvoorbeeld, ook op iOS. Maar ja, als je dat bijv. niet hebt dan scheelt dat al.
Als je notificaties stil laat afleveren scheelt het ook al een hoop. Dan gaat niet elke keer je scherm aan. Plus het uitzetten van bepaalde locatie voorzieningen scheelt ook. Maar ook het verversen op de achtergrond uitzetten voor apps kan stroom besparen.

Zijn kleine dingen maar schelen echt.
Klopt maar dat vreet op beide telefoons accu. Als hij precies hetzelfde doet op de S8 als op de iphone en hij moet zijn S8 3 keer opladen tegen over 1 lading en 30% over hebben op de iphone dan is/was zijn accu in de S8 defect of andere issues. Punt.
Dat kan heel goed ja. Maar iOS (en ook macOS) en de native Apple appliaties gaan wel érg goed om met batterijduur .. als een Macbook 10 uur accuduur belooft dan lukt dat in de regel ook wel. Tenzij je 3rd party apps gaat gebruiken waarbij je geen beloftes meer kunt doen natuurlijk.
Discord vreet accu? Nooit last van gehad.
Nou dat is wel erg beroerd, want ik doe 1-2 weken met n Galaxy S4 Mini met 6 jaar oude accu.
(hangt af van hoe je m gebruikt, wat we niet van elkaar weten, dus kan je zo niet vergelijken)
Als hij het net iets meer doet dan een dag met een XR is hij zeker weten een heavy user. Ik doe er doorgaans 2 tot 3 dagen mee (3 als ik Whatsapp nauwelijks aanraak).
Als je met een Samsung 3 keer per dag moest laden en met hetzelfde gebruik een iPhone slechts 1 keer, dan was er toch echt iets fout met die Samsung ofwel met je gebruik.
Gebruikte je misschien veel gratis apps op de Samsung?
Het enegie- en dataverbruik van gratis apps op Android is vaak enorm tegenover de betalende versies.
Bij Apple zijn alle apps, ook de gratis, veel strenger beoordeeld alvorens ze beschikbaar komen en mogelijks heeft dit een redelijke invloed op alles.
De iPhone doet wel beter op gebied van batterij, maar geen 3,5 keer.
Apple moet in mijn optiek wel meer doen dan drie lenzen een een betere accu in de nieuwe iPhones om de markt een beetje bij te benen.

Apple komt in oktober met nieuwe iPhones. Op dit moment wordt in de officiële Apple Store een iPhone Xs Max nog altijd voor 1.329,- euro verkocht. Terwijl de nieuwste Samsung Galaxy S10+ en Huawei P30 Pro een half jaar nieuwer zijn, nogmaals in mijn optiek, net zo goed en zo’n 300,- euro goedkoper. Laat staan wat het prijsverschil aan het eind van de cyclus in september is.
Het is niet de prijs, want daarin doet Apple niets nieuws. Ik vind dat Apple zeer weinig met vernieuwende features komt. Ze hebben enkel en alleen hun iOS. Maar voor de rest... een regulier Samsung S10 heeft zoveel meer extra features voor paar honderd euro's minder.
Wat voor extra features moet ik dan aan denken? Ik mis vooral 3D-touch als ik een Android toestel in m'n handen heb.
3d touch vind ik dus juist een gimmick wat ik niet gebruik. Wat ik mis als ik met mijn iphone op zak loop is:
- snelladen
- LED notificaties
- contactloos betalen
- onbeperkte gratis foto's back-up in the cloud door Google
- uitbreidbaar geheugen
- makkelijker overzetten foto's naar pc
- voice-assistant Siri kan niet tippen aan de Google Assistant, wat gebruik van de telefoon enorm vergemakkelijkt.

Wat ik mis op android is dat iOS net wat vloeiender is.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 2 april 2019 08:44]

uitbreidbaar geheugen/opslag is het enige dat iPhone volledig mist.

Maar snelladen kan een iPhone wel, het is alleen de meegeleverde lader die dat niet biedt. LED notificaties, weet ik niet wat je bedoelt, maar als het is dat bij een belletje/berichtje je LED-lampje gaat knipperen, dat zit onder toegankelijkheidsopties.

De overige zaken zijn vooral een ecosysteem kwestie. Makkelijk foto's overzetten is met een Mac supersimpel, daar gebeurt het automatisch, met die foto-backup. Het is alleen niet 100% gratis, je hebt al snel het 1 euro in de maand abonnement nodig. Overigens is het overzetten van een foto naar een PC ook niet heel lastig, kwestie van kabeltje erin. Contactloos betalen is een wat naarder ecosysteem dingetje (Apple Pay), waarvan ik benieuwd ben hoe zich dat gaat ontwikkelen nu ze ook Apple Card hebben.

[edit]
@P. vd Loo Ik zie dat je in een dit nog 2 zaken heb toegevoegd.
Siri vs. Google Assistant en dat iOS dan weer 'vloeiender' zou zijn. Dat is vooral een kwestie van smaak en niet van features.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 2 april 2019 09:53]

Het overzetten van een foto hoeft niet eens met een kabel. Er is gewoon software genaamd Apple iCloud voor Windows uit. Daarmee kun je precies zien wat je allemaal op de iPhone hebt, waaronder foto’s. Sterker nog: ik bewaar een backup (die constant gebeurd) op mijn Windows bak en kan deze op elk moment downloaden (in delen, eentje of in zijn geheel). Het uploaden van foto’s kan via dezelfde software en staat op je telefoon. Een draadje of iTunes of iets dergelijks is absoluut niet meer nodig. Ook de bestanden die staan in de map “Bestanden” op de iPhone zijn benaderbaar vanuit Windows.

On-topic: het zou fijn zijn als de iPhone nog iets langer meegaat, dan kan er wellicht twee dagen met de accu omgegaan worden.
- snelladen
Heeft mijn iPhone xs
- LED notificaties
Heeft mijn iPhone xs, gebruik de flitser daarvoor
- contactloos betalen
Mis ik inderdaad ook
- onbeperkte gratis foto's back-up in the cloud door Google
Kan met de Google foto’s app
- uitbreidbaar geheugen
Geen behoefte aan, kwestie van de juiste versie kopen icm cloud
- makkelijker overzetten foto's naar pc
Kwestie van een MacBook aanschaffen
- voice-assistant Siri kan niet tippen aan de Google Assistant, wat gebruik van de telefoon enorm vergemakkelijkt.
Ik vind het fijn dat Siri meer gericht op privacy is en de mindere functionaliteit neem ik voor lief
Volgens mij weten de iPhone gebruikers hier niet wat led notificaties zijn. Het gaat er om dat je aan de (notificatie) led kan zien dat je een bericht hebt, en aan de kleur wat voor bericht dat dan is. De iPhone heeft geen notificatieled, dus dit is iets wat niet mogelijk is. De flitser die knippert op het moment dat je telefoon gaat (e.d.) is niet dezelfde functionaliteit en stopt Apple dan ook terecht onder toegankelijkheidsopties.
Ik kom van de HTC One M7 af, (dus ik ken de led wel, maar vond het enkel irritant. Je ziet een led branden, oh er is een melding, ik moet gelijk even gaan kijken wat het is. Juist doordat ik niet met een led wordt afgeleid, kijk ik wanneer ik daar behoefte aan heb, helemaal wanneer ik het geluid uit heb. Als het belangrijk is belt men wel, en dan gaat ie gewoon over.
Hier ook weer... die flitser doet niet hetzelfde als ledindicatie. Zie m’n reactie iets hoger in dit draadje.
.
Geen idee waarom mensen de flitser noemen als alternatief voor de ledindicatie. Het scherm licht al op tijdens een oproep, daar heb je geen extra lichtpuntje voor nodig... het gaat erom dat je niet elke drie minuten je phone hoeft te pakken omdat je mogelijk een oproep hebt gemist. Wat wel moet bij de iPhone, wanneer je wacht op een oproep. Met een ledindicatie hoef je enkel (eventueel van een afstand) af en toe een blik te werpen op het toestel.
- Snelladen kunnen iPhones ook wel, maar geen bijgeleverde snellader. De 18-watt laders zijn prima verder.
- LED notificaties: goed punt, dat zou makkelijk kunnen zijn. Volgens mij heeft m'n schoonvader wel iets ingesteld dat de flitser flitst bij bepaalde gebeurtenissen (iPhone 7) Ik denk iets met Toegankelijkheidsopties of zo?
- NFC betalen kán strikt genomen wel, Apple Pay. Maar inderdaad staat dit niet wagenwijd open.
- Onbeperkte toegang van Google tot je foto's. Hmm. Security- en privacydingetje.
- Ik heb dat opgelost met een USB-stick waar aan één kant Lightning zit. 8 euro bij het Kruitvat voor 64Gb. Handig maar niet noodzakelijk; de 64Gb in m'n iPhone 6 krijg ik al niet vol. En Android kan ook nog steeds niet alle applicaties 'zomaar' naar SD verplaatsen, dat is ook geklooi van niks eigenlijk.
- Overzetten foto's naar PC: iCloud. Of andere clouddiensten. En anders via m'n USB-stickje. Lightning voor in de iPhone en USB 3.0 voor naar de PC toe.
- Siri is inderdaad gemankeerd maar de reden is vooral omdat Google veel meer toegang tot jouw data/profielen heeft dan Siri. Ook een privacy-kwestie dus vooral.
Goede punten, echter wat betreft de ledindicatie, de flitser van de iPhone kun je idd zo instellen, maar die licht enkel op op jet moment dat je gebeld (of bericht) wordt. Dat is niet bepaald hetzelfde.

Bij een ledindicatie kun je instellen dat een led (in een door jou gekozen kleur, afhankelijk van het type notificatie en mogelijk zelfs van wie afkomstig) gaat knipperen nadat je een oproep of bericht hebt ontvangen en gemist.

Dus ik leg m’n telefoon een tijdje aan de kant, maar ik wacht enkel nog op een specifieke oproep of bericht... bij m’n iPhone moet ik steeds jet ding oppakken om te kijken of ik iets gemist heb. Bij mijn voormalige BlackBerry en Androids hoefde ik enkel af en toe van een afstand (of bijvoorbeeld van buiten naar binnen) te kijken of ik iets gemist heb.

Die lednotificatie maakt je leven een stuk rustiger. De iPhone biedt mij teveel voordelen om hem weg te doen, maar zo’n knetterdure telefoon dat zoiets goedkoops en eenvoudigs moet ontberen is wel heel triest.
Mja, die LED notificatie is wel handig inderdaad, en ik ken de toepassing wel. Zelf heb ik een Apple Watch en die geeft wel met een indicatie op het scherm aan als ik iets gemist heb.

(Overigens is het nogal lastig om een gesprek te missen; als m'n iPhone overgaat begint tegelijkertijd m'n iPad te jengelen, m'n Macbook te rinkelen, m'n Watch te trillen en m'n iPhone te mauwen).
Zo is dat voor een iedere een persoonlijke mening ;)

Ik gebruik 3D touch juist super vaak, en zou het niet graag willen missen.

- snelladen: ik mis dit dus niet, maar ik laad gewoon elke nacht op, is een kwestie van wennen denk ik.
- LED notificaties: dat is het eerste wat ik juist uit zet
- contactloos betalen: dat is voor mij zeker een hekelpuntje! Steeds meer landen kunnen betalen met Apple Pay, maar Nederland weer niet.
- onbeperkte gratis foto's back-up in the cloud door Google: ik moet er niet aan denken dat mijn privé foto's bij Google komen te staan. Leuk dat het gratis is, maar ik vertrouw Google mijn foto's en data niet toe. Ik betaal 2,99 per maand voor 200GB iCloud en dat is meer dan voldoende voor twee iPhones aan data (foto's, backups, noem maar op).
- uitbreidbaar geheugen: Dit zou wel fijn zijn dat je niet de hoofdprijs betaald voor opslag, maar aan de andere kant heb ik vaak genoeg meegemaakt dat en SD kaartje corrupt raakt. Daarnaast gaan al mijn foto's automatisch naar iCloud, waardoor ik meer ruimte over hou.
- makkelijker overzetten foto's naar pc: wat is daar moeilijk aan? Ik sluit de iPhone aan een computer en kan gewoon mijn iPhone als een usb-drive benaderen.
- voice-assistant Siri kan niet tippen aan de Google Assistant, wat gebruik van de telefoon enorm vergemakkelijkt: ik maak hier nauwelijks gebruik van, dus kan ik niet beoordelen.

Ik kan juist maar niet wennen aan Android. Heb meerdere keren ermee gespeeld, maar nee, niks voor mij. Neem de nieuwe S10, ik vind het een mooi toestel, en het OS ziet er gelikt uit, maar ik kan er gewoon niet mee werken. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

Ik heb nog steeds de iPhone 6s omdat deze snel genoeg is en doet wat het moet doen. Ik zou wel een nieuwe iPhone willen, maar al die features die we niet kunnen gebruiken rechtvaardigd de hoge prijs voor mij niet. Ik koop pas een nieuwe iPhone als ik ook gebruik kan maken van de features (dual sim, apple pay, 3d touch, etc)
3d touch vind ik dus juist een gimmick wat ik niet gebruik. Wat ik mis als ik met mijn iphone op zak loop is:
- snelladen
Jij laadt je telefoon op als-ie in je zak zit? ;)
- LED notificaties
Jij kijkt op je telefoon als-ie in je zak zit? ;)
Zonder gekheid: wat zeggen ledjes je als één beweging of aanraking genoeg is om de notificaties te laten zien? Duizend maal zo informatief als een ledje...
- contactloos betalen
Dat doe ik nu ook, met m'n bankpas in mijn telefoonhoesje. Alleen mijn bank weet dat (ik heb geen PSD2, en als ik weet dat iemand zijn gegevens met een ander deelt, doe ik daar alleen cash zaken mee), van mij hoeft Google, Samsung of Apple niet mee te kijken.
- onbeperkte gratis foto's back-up in the cloud door Google
Bij Google betaal je met je privégegevens, bij Apple heb je voor 1 euro per maand 50GB en voor 3 euro per maand 200GB opslag. Maar synchroniseren met Google kan ook. Wat jij wilt!
- uitbreidbaar geheugen
Dat was een belangrijk punt, maar met minimaal 64GB opslag wordt dat punt steeds minder belangrijk. Voor mij is het totaal onbelangrijk sinds de 16GB modellen uit de handel zijn.
- makkelijker overzetten foto's naar pc
Met een kabeltje aansluiten, en drag en drop in de Windows Verkenner.
- voice-assistant Siri kan niet tippen aan de Google Assistant, wat gebruik van de telefoon enorm vergemakkelijkt.
Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Siri is een compromis tussen functionaliteit en privacy. Apple heeft gekozen voor privacy. Google Assistant is compromisloos: je hebt de beste voice assistent op de markt, maar je gegevens zijn allemaal bij Google bekend.
Wat ik mis op android is dat iOS net wat vloeiender is.
Daar ben ik het helemaal mee eens.
Wat een onzin zeg. Alleen de LED notificatie is iets wat echt verschilt, verder zie ik niks staan wat niet kan op de Iphone. Om maar iets te noemen, ik gebruik ook Google photos op me Iphone voor onbeperkt gratis foto's back-up.
Wide-angle cameralens, is voor fotografie van absolute meerwaarde en zeker geen gimmick.
Zit er toch al op?
Features features, nog meer features.

Uiteindelijk weet ik precies wat ik van een telefoon nodig heb. Het is prima om allerhande features toe te voegen voor de spec sheets, maar als ik ze niet gebruik dan is het niet meer dan dat, een stukje tekst op een papiertje.

Mijn focus ligt dan meer op het dagelijks gebruik, het feit dat mijn iPad, iPhone en computer thuis en op het werk perfect met elkaar integreren weegt bijvoorbeeld heel zwaar. Dat mijn complete locatiegegevens en browsegeschiedenis niet naar Google gaan is ook een behoorlijk zwaar punt. Dat mijn 1Password veel beter integreert in iOS dan Android is een punt. De manier waarop iOS met background processes omgaat is een groot punt voor mij. Dat ik nog minstens vijf jaar OS updates (en niet alleen security) in het vooruitzicht zie is een groot punt. En dat er geen goed alternatief bestaat voor de Apple Watch die op alle fronten kan concurreren ook.

Dat is de echte afweging die mensen voor zichzelf moeten maken. Hoe gebruik ik mijn telefoon, en waarvoor gebruik ik deze. Als de camera's kwalitatief nagenoeg vergelijkbaar zijn, de schermgrootte en kwaliteit vergelijkbaar is, de batterijen gelijk zijn, de prestaties vergelijkbaar zijn, dan is het allemaal lood om oud ijzer wat er verder nog voor rand features omheen hangen, dunkt mij.
Klopt, maar vaak zie je dat die features in het eerste jaar nog niet zo gepolijst of handig uitgewerkt zijn. Apple is daar wat strikter in, de ervaring van de gebruiker staat voorop. Daarmee wil ik niet zeggen dat Samsung slechtere telefoons maakt, zeker niet, maar soms zijn ze wat experimenteler, onhandiger, onlogisch soms. Voor de tweakers is dat geen probleem, maar voor mijn vader is dan een iPhone veel makkelijker in gebruik. En dat is voor hem best wel wat waard.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 2 april 2019 08:05]

Apple moet in mijn optiek wel meer doen dan drie lenzen een een betere accu in de nieuwe iPhones om de markt een beetje bij te benen.

Apple komt in oktober met nieuwe iPhones. Op dit moment wordt in de officiële Apple Store een iPhone Xs Max nog altijd voor 1.329,- euro verkocht. Terwijl de nieuwste Samsung Galaxy S10+ en Huawei P30 Pro een half jaar nieuwer zijn, nogmaals in mijn optiek, net zo goed en zo’n 300,- euro goedkoper. Laat staan wat het prijsverschil aan het eind van de cyclus in september is.
Dat vergelijken heeft weinig nut. Samsung komt in maart met hun vlaggenschip, en Apple in okt.
Het is nu 2 april en is de S10 vers van de pers. Als je wilt vergelijken kun je beter de S10 en P30 pro met elkaar vergelijken, zijn ook beide Android.of wachten op de iPhone 11 en Galaxy Note 10. :)
De S10 is in september 300 euro voordeliger en dan nog heb je een fantastisch toestel. Een iPhone blijft (bij Apple) dezelfde hoge prijs.

Begrijp me niet verkeerd: ik heb alles van Apple en ben wel tevreden. Maar ik denk wel dat we op dit moment op een kantelpunt zitten en dat de rek er uit is. Zeker als Apple niets spannends onderneemt.
Dat is die nu dus al. Ik heb een week terug de S10+ 128GB voor €700 kunnen kopen, terwijl die bij introductie €1k was. Mij hoor je niet klagen :)
Retail of via marktplaats?
Wow dat is wel een enorme waardedaling in zo’n korte tijd.
Kun je gewoon voordeliger krijgen wanneer je het toestel i.c.m. een provider of op krediet koopt.
Dat is toch een vreemde constructie? Normaal is een huurkoop constructie duurder dan de reguliere retailprijs.
De lagere prijs via een abonnement betaal je dubbel en dwars terug namelijk via het abobnementsbedrag.
Hoeft niet. Gewoon zoeken naar een hele goede deal. ;)
Hmm met iPhones ben ik zo’n deal nog nooit tegengekomen. Voor Samsungs ed weet ik het niet.
Volgens mij kost hij in de Apple store 1259 euro is wat lager. En vanaf 1137 euro in pricewatch by resellers.
De prijs van de Huawei en de Samsung S10’s+ is ook bij resellers, want in principe hebben zowel Samsung en Huawei (bijna) geen fysieke eigen winkels.

En heet is idd nog steeds veel te duur, mee eens, alleen even wat nuance in jouw prijsstelling. Scheelt toch bijna 200 euro, met het bedrag dat jij noemt.
Ik was in de war met een iPhone XS met 256GB. Oeps. ;)
Weer de marketing machine van Apple. Gerucht, gerucht. Als ze maar over ons praten.
Iedereen doet het, maar kijk dan eens naar het aantal ‘geruchten per jaar’. Ik vind Apple slim hoor, en dus jammer dat ‘anderen’ er telkens weer intrappen.
En weer trap je er weer in door te reageren.
Hoe groot de accu is, maakt de gebruiker geen fluit uit.
Accuduur is de belangrijkste parameter voor heel veel gebruikers.
Een snelle CPU en een goed OS met kleine accu werkt gewoon veel prettiger dan een grote accu waar je je snel doorheen bent door teveel langzame onzinnige cpu en i/o cycles.
Hardware en userinterface zijn essentieel voor effectief en efficiënt werken..
Als het opzoeken op het station van de volgende trein 2 seconden duurt op de ene en 10 seconden op de andere telefoon gaat de eerste minimaal 5x zo lang mee met zijn accu.
Kijk, daar wordt de gebruiker twee keer blij van, het voelt sneller en je hebt een lekker lange accuduur.
Aan jullie de eeuwige discussie of Apple of Google dit beter hebben opgelost.
Dan loop ik rond met mijn Lenovo P2 uit 2016, 24W snelladen, 5100 mAh batterij, degelijk FHD amoled scherm van 5,5 inch. Het enige wat ik nu begin te merken is dat de 4gb ram krap begint te worden en dat de SD 625 het moeilijker heeft. Mijn oplossing als ik terug ben uit China een custom rom er op zetten met android 9. De Xiaomi Mi 9 lijkt me wel leuk maar de 3300 mAh batterij gaat me teleurstellen ondanks de winst in efficiëntie in de SD 855. De Redmi Note 7 pro lijkt dan weer een optie maar terug naar een LCD gaan lijkt me niks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee