Wi-Fi Alliance begint met certificeren producten met Wi-Fi 6E

De Wi-Fi Alliance heeft zijn Wi-Fi 6E-certificeringsprogramma gereed. Daarmee worden de eerste producten met ondersteuning voor deze uitbreiding van de Wi-Fi 6-standaard gecertificeerd. De eerste producten met Wi-Fi 6E-ondersteuning komen in de komende maanden uit.

Met de certificering garandeert de Wi-Fi-Alliance interoperabiliteit voor apparaten in het 6GHz-spectrum. Het is een kleine stap in het proces van de introductie van Wi-Fi 6E in apparaten, waar nieuwe hardware voor nodig is. Deze mogelijkheid om gebruik te maken van 6GHz is de belangrijkste toevoeging van Wi-Fi 6E, naast het gebruik van de 2,4GHz- en 5GHz-band. Compatibiliteit met oudere wifistandaarden blijft dus bestaan.

Dit jaar zal Wi-Fi 6E een flinke sprong nemen, stelt de Wi-Fi Alliance. De organisatie spreekt over een 'snelle adoptie' in 2021 en in 2022 verwacht ze dat bijna twintig procent van alle Wi-Fi 6-apparaten 6GHz zal ondersteunen. Naar verwachting komen er meerdere Wi-Fi 6E-chipsets uit van verschillende bedrijven en kunnen we in het eerste kwartaal van dit jaar al rekenen op een behoorlijk aantal smartphones, pc's en laptops die de nieuwe standaard ondersteunen. Broadcom introduceerde eerder al chipsets gericht op netwerkelektronica en een chipset voor smartphones. Ook Qualcomm deed dat al.

Het Europese Electronic Communications Committee heeft in november vorig jaar het gebruik van de 6GHz-band voor wifi goedgekeurd. Daarbij gaat het om 500MHz in het voorste deel van het spectrum: van 5925 tot 6425MHz. Dat is nauwer dan de toestemming die de Amerikaanse FCC al in april vorig jaar gaf. In de Verenigde Staten komt de volledige 6GHz-band vrij, in totaal 1200MHz aan spectrum.

Wi-Fi 6E werkt met kanalen met een breedte tot 160MHz, maar net als bij 5GHz zijn kanalen van 20, 40 en 80MHz ook mogelijk. Uitgaande van de Amerikaanse situatie passen in de volledige 1200MHz in totaal zeven 160MHz-kanalen naast elkaar, terwijl dat er bij wifi conform de 5GHz-standaard maximaal twee zijn. Overigens levert de beperktere toekenning van het deel van het 6GHz-spectrum in Europa niet direct nadelen op; het zal alleen sneller vol kunnen raken in een denkbeeldige situatie waarin veel gebruikers van de 6GHz-band gebruikmaken, zoals nu vaker het geval is bij 2,4GHz.

Net als wifi op 5GHz is wifi op 6GHz met name geschikt voor relatief korte afstanden met weinig obstakels tussen zender en ontvanger. De 2,4GHz-frequentie is effectiever op langere afstanden en kan beter obstakels overwinnen. Het bereik van wifi op 6GHz moet echter niet significant minder zijn dan dat van 5GHz, terwijl de doorvoersnelheid en latency wel aanzienlijk verbeteren.

Door Joris Jansen

Redacteur

07-01-2021 • 15:58

45 Linkedin

Reacties (45)

45
44
30
4
3
9
Wijzig sortering
Dus ze hebben IEEE802.11a/b/g/n/ac/ax de consumentvriendelijke namen WiFi 1-6 gegeven. En nu nemen ze de eerste de beste kans om het weer minder simpel te maken. Waarom wordt dit niet gewoon WiFi7?

Straks hebben we USB naamgevingstaferelen in WiFi land. Ik hoop het niet.
Of op zijn minst 6+ maar waar die E nou weer vandaan komt :?
De E is voor extended, omdat de technologie hetzelfde is als wifi 6 maar met een uitgebreid/extended frequentie bereik.
Maar dat is wel verwarrend, want de meeste mensen denken bij extended natuurlijk dat dit op de afstand slaat, terwijl dit niet over grotere afstanden werkt.
Dat zou ook veel beter zijn. Technisch gezien is de vooruitgang tussen 6 en 6E misschien ook wel groter dan die tussen 5 en 6.
Technisch gezien is de vooruitgang tussen 6 en 6E misschien ook wel groter dan die tussen 5 en 6.
Zeg je dat nou echt?

De hele infrastructuur is op de schop gegaan met Wifi 6. Wifi 6 werkt compleet anders dan wifi 5 en daarvoor.

Ik ga niet uitleggen waarom dat zo is, want dat hebben anderen al beter gedaan. Als je precies wil weten wat ik bedoel, kijk dan even onderstaand filmpje:

https://youtu.be/di-MbEqgzmk
Inderdaad, wat is nu het grote probleem om dit gewoon Wifi-7 te noemen. Gewoon lekker doornummeren! Het nummer hoeft helemaal geen indicatie te zijn of het een grote of kleine verbetering is.
Ik kan op mijn oneplus 8T een wifi hotspot zetten als wifi 6. Mijn telefoon kan volgens mij zelf geen wifi 6 signaal ontvangen, hoe kan deze het wel uitzenden als wifi 6?
Ja Wifi6E hebben de mogelijkheid 6Ghz te gebruiken. Jammer genoeg zal dat in Europa nog niet werken, omdat deze kanalen nog niet vrijgegeven zijn, al zal dat dit jaar in aller waarschijnlijkheid gebeuren. Wel alleen via LPI en VLPI, dus alleen korte afstanden jammer genoeg.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 7 januari 2021 16:28]

Niet werken vanwege kanalen die niet vrijgegeven zijn? Hoe zit dat?
Als ik een wifi-router + laptop met 6E wifi uit China bestel, dan kan ik toch gewoon zo'n hotspot opzetten (ook al ben ik dan mogelijk in overtreding met Europese regelgeving?)
Dat kan inderdaad, en als iemand er dan last van heeft heb je kans op bezoek van het Agentschap Telecom.
https://www.agentschaptel...pak-illegale-uitzendingen
Dank, goede link. Maar wie heeft daar last van? Wordt die frequentieband op dit moment gebruikt?
In Europa wordt de frequentie nu ook gebruikt door radio-relaissystemen en enkele satellietdiensten. Zonder controle kunnen Wi-Fi 6E-netwerken ook intelligente wegtransportsystemen (Road ITS) en bepaalde railsignaleringssystemen (CBTC) verstoren.
Volgens de spec sheet beschikt de OnePlus 8T wel degelijk over WiFi 6 / 802.11ax. Heb je eerder al eens met een WiFi 6 Access Point proberen te verbinden?
Ik heb nog geen werkende wifi 6 verbinding gevonden, dus ook niet kunnen testen helaas.
KPN V12 modem. Heb dan met m'n OnePlus 8T een linksnelheid van 1200Mbps.
Normaal met 5Ghz AC zie ik 867Mbps linksnelheid.

Speedtest bij 1Gbit verbinding op m'n 8T, 945/940
Ik heb een KPN v12 modem en een S10. Gewoon Wifi6.
De OnePlus 8T ondersteunt gewoon 802.11ax (WiFi 6)

Bron: https://www.oneplus.com/nl/8t/specs
Dit is volgens mij een goed voorbeeld waarom er standaarden zijn. Je moet met de standaard kunnen herkennen of het er aan voldoet. Als jou computer of smartphone je wijs maakt dat iets de naam van een standaard heeft dan zal je ook uitleg moeten hebben dat het aan die standaard voldoet en waarom dat is. Staat dat nergens beschreven dan kan dat dus goed betekenen dat jij een verwachting bij een naam of omschrijving hebt die niet klopt, of dat het niet helemaal volgens de standaard hoeft te zijn, of de standaard er nog niet officieel was.

[Reactie gewijzigd door kodak op 7 januari 2021 16:14]

Net als wifi op 5GHz is wifi op 6GHz met name geschikt voor relatief korte afstanden met weinig obstakels tussen de zender en ontvanger. De 2,4GHz-frequentie is effectiever op langere afstanden en kan beter obstakels overwinnen.
Wat is jullie ervaring hierin ik kan dit nl niet bevestigen.

Ik zit momenteel met een krappe slecht wifi omdat ik door 4 muren heen moet ivm verhuizing en mijn 2.4Ghz komt idd veel beter binnen dan de 5GHZ.

Maar, de 5 GHZ bied meer bandbreedte en lagere latency en is net zo stabiel dan de 2.4 Ghz. Ik praat dan over een signaal sterkte van +- -75 / -8. ik houd dan op 2.4 Ghz maar 2-5 mbit over en bij 5ghz kom ik op 20Mbit met +- 3 ms minder latency

Het eind resultaat is dus dat ja de 5ghz een stuk trager is in % maar effectief een lagere latency heeft en hogere bandbreedte in een speed test dan de 2.4 Ghz.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 7 januari 2021 16:11]

Idem hier, maar door de buren. Je antennes hoed positioneren helpt, evenals beamforming op 5ghz. Kies ook een vrije wifi band
vrij staande boerderij dus weinig last van buren :P
Het voordeel van 5 Ghz is dat de WiFi van de buren minder stoort, precies omdat het slechter door (buiten)muren komt. Het gaat niet zozeer om je eigen signaalsterkte, maar vooral om de verhouding tussen jouw signaal en alle andere ruis.
daar heb ik geen last van met een vrijstaande boerderij,
Vaak is het wenselijk om gebruik te maken van 5 GHz WiFi, aangezien je meer kanalen tot je beschikking hebt dan 2,4 GHz. Hierdoor heb je minder kans op interferentie met je buren(altijd meten).

Echter zal 5 GHz minder ver uitzenden dan 2,4 GHz, aangezien wavelength/amplitude anders is. Muren & obstakels(bijv. grote metalen kasten) zullen ook je WiFi signaal verhinderen(demping).

Maar meten is weten :)
Hangt grotendeels af van waar je bent.
2.4 heeft maar 3 non-overlapping kanalen en dat is als je ze correct gebruikt.
Zit je b.v. in een appartementsblok dan is de kans HEEL erg groot dat niet al je buren diezelfde kanalen gebuiken.. want waarom 1,6 of 11 gebruiken als 4 en 5 nog vrij zijn. Helemaal wordt het als mensen ook nog eens 40MHz kanalen gaan gebruiken in die 2.4GHz band. .
Dit maakt 2.4GHz erg vaak afschuwelijk slecht.

Zit je echter ergens tussen de velden dan is 2.4GHz wel bruikbaar en heeft het iets betere coverage dan 5GHz.

De juiste aanpak is echter om zoveel mogelijk in 5GHz te doen, maar dan met meerdere access points. Kost wat meer, maar dat is de juiste manier.

Verschil in latency zou je niet mogen merken trouwens.. indien beide banden geen interference of contention hebben. Maar again, de 2.4GHz band is zo makkelijk (zelfs onbedoeld) om zeep te helpen dat je hem beter negeerd.
Ook geen TP Link routers kopen, daarbij valt de 5 GHz WiFi spontaan uit ;-)
Tussen kabeltje trekken en powerline adapter voor een extra access point krijg je 5 GHz altijd wel dicht in de buurt. Een goedkope powerline adapter met 5 GHz kan natuurlijk niet concurreren met een high end 5/6 GHz router, maar is nog altijd veel beter dan 2.4 GHz.
Anoniem: 22438
7 januari 2021 16:22
Het grote probleem blijft dat veel zaken op 2,4 ghz werken. Ik heb mijn huis vol met wifi smart home gadgets met tasmota. Die werken allemaal alleen op 2,4 ghz dus ik blijf gebruik maken van die band.

Alle routers blijven alle banden gebruiken voor backwards compatability. Als alle apparaten op 5ghz zouden werken, kon de buurman 2,4 gebruiken weer een andere buurman een frequenty van de 5ghz band. Maar nu met de 6e routers gebruiken we straks allemaal de 2,4 EN de 5 EN de 6 ghz band. En dus blijft het nog steeds een soepzooitje in wifi land.
Ik heb gewoon de ziggo modem op 2,4ghz only, en een eigen router op ac 5ghz only.
Hoe zit het met de huidige WiFi 6 routers? Kunnen deze d.m.v. een firmware update geupgrade worden naar WiFi 6E?
Nee, dit kan niet. Er zijn chipsets voor nodig die nu nog niet beschikbaar zijn. Je hebt er dus echt andere hardware voor nodig dan nu in routers is ingebouwd. Daarnaast zijn er voor 6 GHz geschikte antennes nodig.
Ondertussen begint op de valreep de GSM Alliance met de 5G providers nu te zeuren dat zij deze 6Ghz bandbreedte willen hebben voor 5G:

https://www.eetimes.com/5...ach-wi-fis-6ghz-spectrum/

Aangezien de huidige voorzitter van de FCC (Ajit Pai, een Trump benoeming) nogal op de hand van de providers is (hij was hoofd juristiek bij Verizon). En heeft ook netneutraliteit afgeschaft. Dus ik denk dat de providers het daarom snel nog even proberen.

Ik hoop dat Biden hem op tijd er uit kan wippen zodat deze poging geen stand houdt en het spectrum gewoon voor WiFi vrijkomt in de VS (wat het eigenlijk al is). Want dat gaat voor Europa vast ook wel effect hebben als dat zou gebeuren.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 januari 2021 17:25]

Hopelijk snel dan ook mobile vr headsets hiermee, zodat je nog beter je pcvr kunt streamen naar je headset.
Zou het niet mogelijk moeten zijn om een meer GHz-frequenties tussen 2.4 en 5 GHz-frequentie te plaatsen? En hiermee afhankelijk van je benodigde bereik je GHz-frequentie te kiezen? Ik ga er even vanuit dat hoe lager je bereik hoe hoger de snelheid en hoe hoger het bereik hoe lager de snelheid.
Die banden worden al voor andere zaken gebruikt.
Toevoeging: https://www.agentschaptel...landse-frequentiespectrum
Het zit best vol. Ook leuk voor de mensen die bang zijn voor de 5G frequenties, die werden toch al gebruikt :), men schuift alleen wat heen en weer met wie welk spectrum mag gebruiken.
Interessante poster, alleen vraag ik me af waarom dingen zoals een toegangspoortje op zo een lage frequentie werken en dingen zoals radar op zo een hoge frequentie werken. Ik dacht altijd hoe hoger de frequentie hoe minder ver het signaal gaat. Kan je dat toelichten?
"Ik dacht altijd hoe hoger de frequentie hoe minder ver het signaal gaat."

Volgens mij is het hoe hoger de frequentie des te slechter het signaal door obstakels heen komt. Dus voor gebruik op grondniveau, met veel obstakels, is het bereik van hogere frequenties daardoor beperkt. Voor satellieten worden frequenties gebruikt tussen de 139 MHz en 35 GHz."

"Ka' band 23 - 27 GHz (uplink freq. 34200 - 34700 MHz - downlink freq 31800 - 32300 MHz is volgens mij toch echte bijna 35 GHz)
A region that will be used increasingly by a variety of fixed link, broadcast, environmental and space operations satellites in the future as more bandwidth is required than can be provided in the lower bands. The disadvantage of this band is the increased absorption due to water vapor and rain. Not very useful for tropical regions of the Earth.
The use of higher frequencies allows larger bandwidths, better tracking capability and minimizes ionospheric effects. It also requires greater pointing accuracy."
bron: https://www.spaceacademy.net.au/spacelink/radiospace.htm

Radar is bedoeld om obstakels/objecten te detecteren, het hoeft er dus niet doorheen, het moet juist reflecteren. Wel is het zo dat stealth eigenschappen van daarmee uitgeruste vliegtuigen afgestemd zijn op het niet reflecteren van de hogere frequenties die door de modernere luchtafweer systemen en de 'target acquisition' radars worden gebruikt(aangezien die betere tracking mogelijkheden hebben). Oudere radar systemen die op lagere frequenties werken schijnen deze stealth voertuigen wel waar te kunnen nemen maar deze zijn minder geschikt om luchtdoel raketten naar het doel te leiden.

[Reactie gewijzigd door The Reeferman op 8 januari 2021 04:31]

Dat gaat niet lukken. De 3.5 Ghz band bijvoorbeeld is een 5G band, geen WiFi.

Overigens is de belangrijkste voorspellende factor voor de snelheid de beschikbare breedte in Mhz. WiFi gebruikt , afhankelijk van de generatie, banden van 10,20, 40, 80 of 160 Mhz breed.
Xiaomi heeft al een router met WiFi 6e, de Xiaomi ax6000 router, via China (AliExpress) al te kopen.
Heb nu net een paar dagen geleden de nieuwe AX210 van Intel in m'n PC gebouwd, ben er al helemaal klaar voor. Nu nog wel wachten tot ik een keer een wifi router koop die dat ook aan kan, maar de hele deal inclusief antennes was maar 21 euro op Ali, een beetje meer maar dan de AX200 of mindere kaartjes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee