Linksys introduceert Wi-Fi 6E-meshrouter met maximale snelheid van 8,4Gbit/s

Linksys heeft de AXE8400 aangekondigd, een meshrouter met ondersteuning voor Wi-Fi 6E zodat deze op 2,4GHz, 5GHz en 6GHz kan functioneren. De router is gebaseerd op Qualcomms Networking Pro 2110-platform.

Dankzij de aanwezigheid van Qualcomms Networking Pro 2110 is de maximale totale doorvoersnelheid van de Linksys AXE8400 8,4Gbit/s, waarbij het om 1,2Gbit/s op 2,4GHz. 2,4Gbit/s op 5GHz en 4,8Gbit/s op 6GHz gaat. Een enkele node kan volgens de fabrikant dekking bieden voor 280 vierkante meter en het systeem is te combineren met eerder uitgebrachte meshapparaten van Linksys.

Het meshsysteem bevat verder een USB 3.0-poort en vier gigabitethernetpoorten. Linksys maakt ook melding van de aanwezigheid van een 5Gbit/s-wan-poort. Volgens de fabrikant komt de AXE8400 in de lente of de zomer in de Verenigde Staten uit. Een enkele node kost daar dan 450 dollar, omgerekend en met btw is dat 480 euro. Een set van twee units kost dan 850 dollar en voor een pakket met drie nodes moet 1200 dollar betaald worden. Nog dit jaar moet het systeem ook in andere regio's dan de VS uitkomen.

Qualcomm kondigde zijn Networking Pro 2110-chipset voor Wi-Fi 6E-routers vorig jaar aan. De basis van deze chipset is een Arm-chip met vier Cortex A53-cores. De verwachting is dat er dit jaar veel apparaten uitkomen die verbinding kunnen maken met Wi-Fi 6E. Tijdens de CES 2021 kondigen veel routerfabrikanten al Wi-Fi- 6E-producten aan.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-01-2021 • 10:18

132 Linkedin

Reacties (132)

132
131
37
3
0
87
Wijzig sortering
Ik snap dit soort dingen nooit. Wifi is voor apparaten die echt niet met een draad verbonden kunnen worden. De core van je netwerk is bedraad. Waarom zitten er met zulke systemen dan nog steeds gigabit poorten op en niet 2,5gbe of hoger? Nu heb je alleen wat aan die bandbreedte van wifi 6E als de andere kant ook draadloos is. Met alle nadelen van draadloos tot gevolg.

En dan wel een 5gbe WAN poort :facepalm:

Edit: en dan ook nog $500 dollar voor een node? Damn dude.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 12 januari 2021 10:22]

Draadloos-naar-draadloos. Dan halveer je de bandbreedte al snel. Je theorethische 2.4Gbps - die je toch al niet haalt - is met 2 clients die naar elkaar kopiëren nog een maximale 1.2Gbps.
Trek er nog wat overhead of het verschil door niet-ideale verbinding af en je zit al ver onder de Gbit. Als je tussen banden kopieert (6GHz client + 5GHz client) kan het sneller uitkomen.

Als je dan nog een derde client hebt kan die toch al niet meer aan de Gbit van een bedrade poort komen :)
Of gezien het een meshproduct is, een aantal bedrade clients die via de draadloze 6GHz bridge werken.

5Gb WAN verdeeld over een aantal bedrade clients + draadloze clients is ook zo gek nog niet.

Is het ideaal? Nee, maar het is een consumentenproduct waarin de maximale belasting ook zeer onwaarschijnlijk is. Leuk voor de marketing.
Punt is dat je core netwerk dan ook apparatuur bevat die wel baat kan hebben bij meer dan 1Gbe. Iets als een NAS wordt steeds vaker met 2,5gbe geleverd.

Nu kun je dus met een ander apparaat, draadloos of niet, in 1 keer die hele lijn voltrekken. Zit je elkaar dus altijd in de weg als je met meerdere aan de nas bezig bent. Zeker met backups en het huidige thuiswerken geen ondenkbaar scenario.
2.5gb is wat mij betreft een slap aftreksel naar 10gb.
10gb is er al lang maar nog te duur voor consumenten. Prijzen zakken wel al snel.
Je 2.5gb is een tussenfase waarmee je straks mooi zit te kijken.

Maar voor consumenten is 1 gb meer dan voldoende. Die opgegeven snelheden van wifi zijn puur theoretisch. 2.4 zal daarbij veel verder komen. 1 betonnen verdieping en 5/6 ghz valt al heel snel terug. Idem bij wat betonnen muren, weg 5/6 ghz snelheid.
Is het ook. Het is letterlijk een underclock van 10gbe. Opzich is het tegenwoordig relatief betaalbaar.
2.4 zal daarbij veel verder komen. 1 betonnen verdieping en 5/6 ghz valt al heel snel terug. Idem bij wat betonnen muren, weg 5/6 ghz snelheid.
Jup. Ik heb hier in het nieuwe huis met moeite 10 mbit via 2.4GHz die via het trapgat naar binnen bounced. ik heb gigabit glas naar buiten.

Het is nog wachten op de netwerk apparaten, maar dan gaan we lekker over glas naar boven.
Maar voor consumenten is 1 gb meer dan voldoende.
Maar hebben we het met dit soort bedragen nog over consumenten? Dit is serieus pro-sumer geld en dan is de prijs/prestatie verhouding simpelweg erg matig. 1200 voor gigabit backbone is bizar. Mikrotik doet dit voor minder dan de helft bijvoorbeeld. Toegegeven, dan heb je geen wifi 6E, maar dat zou helemaal je concern niet moeten zijn. Als het dat wel is kun je bij ubnt Unifi terecht en dan heb je voor hetzelfde geld en 8 poorts gigabit switch, 10gb SFP+ en 1gbe wan, 6 maal 10gbe POE switch (met 2X SFP+ trunk poort) en 3 AP's met wifi 6.

Ik wacht zelf nog even op de 24 poort enterprise switch en de 2,5 gbe AP's van Ubiquiti. Stuk goedkoper en meer prestaties.
Is het ook. Het is letterlijk een underclock van 10gbe. Opzich is het tegenwoordig relatief betaalbaar.
Niet helemaal:
Voor 2,5Gbit en 5 Gbit is ook PoE beschikbaar. Op een 10 Gbit aansluiting is geen PoE.
Nu maakt het voor dit apparaat wellicht niet uit omdat die dat toch al niet ondersteunt, maar het is wel iets om in het achterhoofd te houden.
Op 10gbe is gewoon PoE beschikbaar hoor.

https://store.ui.com/coll...ching/products/us-xg-6poe

6 10gbe poorten met PoE++.
Ja, je hebt gelijk!
Blijkbaar zit ik dan nog met hele ouderwetse informatie in mijn hoofd :-)
'Vroeger' kon het niet (of in elk geval: bestonden ze niet). Misschien omdat 10 Gbit toen nog erg duur was (nu ook nog wel, maar minder dan toen) en omdat er toch geen apparaten waren die 10 Gbit nodig hadden én ook PoE? PoE-apparaten waren toen vooral camera's of telefoons en daarvoor is 1 Gbit natuurlijk ook meer dan voldoende.
Dus daar ben ik blijkbaar in oude tijden blijven hangen :-)
Ah. Ja met camera en telefoons is 100 mbit in orincipe ook zat. Tegenwoordig heb je de XG Ap’s. Die hebben gecombineerd iets van 5Gig aan radio capaciteit. Daar it dan een 10gbe connectie met poe aan. Vandaar deze switch.
Is dit echt een use case. Sorry maar NAS is bijna passe alles in de Cloud. Dit soort snelle netwerken is alleen interessant voor mensen die veel met foto en of video werken. Dan nog is 1 GB netwerk snel genoeg voor thuis gebruik.
Niet iedereen heeft de bandbreedte naar buiten toe om dingen in de cloud te kunnen zetten. genoeg mensen met een VDSL lijntje van 8mbit waar ze het mee moeten doen. Backup naar de cloud is dan niet handig aangezien je met pech gewoon je hele lijn een dag dichttrekt (master backup van 200GB bijvoorbeeld)

Er zijn dus zat use cases.
Dit soort snelle netwerken is alleen interessant voor mensen die veel met foto en of video werken.
Nee juist niet. Dan heb je niet genoeg aan gigabit en wil je al helemaal niet draadloos door footage scrubben.
Dan nog is 1 GB netwerk snel genoeg voor thuis gebruik.
Ja maar dan heb je én geen wifi 6E nodig én ga je waarschijnlijk geen 1200 euro uitgeven. Dit is niet meer HTK gebruik met dergelijke bedragen. Dit is pro-sumer.
Hoezo master backup, de tijd dat je je hele systeem ging backuppen is toch voorbij waarom zou je als je al je bestanden in de cloud hebt staan die VDSL lijn is dan snel genoeg.
Ik zie dit soort producten als een snelle sportauto leuk, mooi dat het kan maar zelden nuttig.
de tijd dat je je hele systeem ging backuppen is toch voorbij
_/-\o_

Ik mag hopen van niet. De meeste back up oplossingen maken om de zoveel tijd een nieuwe master aan om data corruptie tegen te gaan. Delta op delta op delta kan op een gegeven moment een keer fout gaan.
Ik zie dit soort producten als een snelle sportauto leuk, mooi dat het kan maar zelden nuttig.
Oh sure. Dat ben ik met je eens. Vooral omdat de balans nu heel erg scheef ligt bij het draadloze deel en de backbone maar matig is. leuk dat je met 1,2Gbps vanaf je telefoon kunt, maar de achterliggende infra kan daar verder helemaal niks mee.
ik denk dat maar heel heel heel weinig mensen hun desktop of laptop backuppen
ik heb het in ieder geval al jaren niet meer gedaan..

ook is het aantal mensen die echt een NAS thuis hebben zeer marginaal

voor de meeste mensen is wifi gewoon zo snel mogelijk hun internet connectie ontsluiten met steeds meer apparaten te gelijk..
ik denk dat maar heel heel heel weinig mensen hun desktop of laptop backuppen
Ik denk dat het er meer zijn dan mensen die €1200 uitgeven voor een set als dit.
voor de meeste mensen is wifi gewoon zo snel mogelijk hun internet connectie ontsluiten met steeds meer apparaten te gelijk..
Dat zal best, maar dan heeft dit geheel dus totaal geen nut tenzij je
* gigabit+ symmetrisch hebt
* wifi 6E clients hebt
* ook daadwerkelijk van 1Gbit gebruik kan maken.

Want anders kan je met een wifi 5 je geluk al op. We hebben het over €1200 he? Dat is serieus prosumer geld.
Ja maar hoeveel mensen hebben een 1Gbit internetverbinding? Dan is 100Mbit ook snel zat. Voor de cloud.
Is het ideaal? Nee, maar het is een consumentenproduct waarin de maximale belasting ook zeer onwaarschijnlijk is. Leuk voor de marketing.
Ik zou juist als consument dit kopen met het idee dat je eindelijk fatsoenlijke snelheden gaat halen ipv de standaard meuk dat te koop is waarvan je in je handen mag klappen als je boven de 100mbit uitkomt in de meest ideale situatie.

Het is niet alleen marketing, er zit zeker ook een praktische kant aan.
Want je merkt bij welk thuisgebruik dat je netwerk te traag is?
Nou precies...
Ik heb mijn internet terug gezet naar 50mbit. Leuk al die snelheid, je betaald er meer voor en je gebruikt t zelden.
Kan best dat het met die overtuiging gekocht wordt.
De kans is echter groot dat de plaatsing van de bestaande all-in-one (router/switch/AP) slecht is, de muren de signalen absorberen, er teveel andere stoorzenders zijn of noem maar op, dat dit product niet in de basis oplost.
Of de internetlijn is gewoon niet zo goed. Kan ook!
Zo dacht ik ook altijd, maar dit soort AP's hebben dedicated zenders voor de verbinding tussen de AP's. Dan kan je alsnog zeggen dat je anders de snelheid van die dedicated zenders bij je netwerk had kunnen hebben.
De core van je netwerk bedraad? Welkom in 2021 zou ik zeggen.
Ik heb 1 desktop bedraad aangesloten omdat hier geen wifi adapter in zit, komt eerdaags. Alles verder via WiFi verbonden.

Waarom zou ik in hemelsnaam nog bekabeld willen aansluiten? Wifi snelheden voor normaal gebruik meer dan voldoende.
Oh. Jij hebt je NAS ook draadloos aangesloten? En je acces points ook?
Waarom zou ik in hemelsnaam nog bekabeld willen aansluiten? Wifi snelheden voor normaal gebruik meer dan voldoende.
Tenzij je in een nieuwbouwwoning gaat wonen. Ik kom de trap nog niet eens voorbij met wifi. Wifi heeft zo ontzettend veel nadelen t.o.v. Bedraad. Snelheid is daar de minst belangrijke van.

Latency, jitter, en interferentie zijn er nog drie.
Nouja ik ben fanatiek FPS gamer en heb in mn nieuwbouwwoning jaren met bedraad gespeeld. Op een gegeven moment van kamer gewisseld waar een draadje moeilijk is, dus overgegaan op wifi AC. Nog nooit iets gemerkt wat betreft latency. Die is nog steeds 9-14ms ingame en heb ook geen hitches ervaren door packet loss of iets dergelijks. Mijn accesspoint gaat overigens wel met een draad naar boven en moet vervolgens 1 bewapende betonnen muur door, maar daar heeft een externe wifi antenne niet zon moeite mee.

Ben zelfs zo ver gegaan om mn NAS + printer via een wireless bridge aan te sluiten. NAS in mijn geval is maar voor backupping e.d. snelheid is niet belangrijk voor mij.

In iedere online discussie lees ik dezelfde anti-wifi comments. Ja bedraad is zeker weten stabieler en beter, maar het ligt ook maar net aan je persoonlijke situatie. Wat verwacht je er van? En zoals aangegeven qua gaming is bedraad voor mij niet echt een argument uit persoonlijke ervaring (is uiteraard wel afhankelijk van de kwaliteit van je netwerk, in mijn geval bijna best case scenario)

[Reactie gewijzigd door Pindamann op 12 januari 2021 12:01]

Dang. In wat voor fort woon jij dat een tussenmuur van bewapend beton is?

Das een fiks muurtje om doorheen te komen ja. Maar het kan wel. Met gaming is snelheid weer minder belangrijk maar latency wel. In game latency van 9 tot 14 ms is echter wel heel laag. Ik gok dat je op glasvezel zit? Dan maakt het inderdaad al minder uit. Ik heb vrijwel nooit een ping lager dan 10 in games, maar hij is wel stabiel.

Als je echter op coax of dsl zit stapelt het allemaal op en dan ga je het wel merken. Coax zit al gauw op 25 en als je er dan nog 10 bij krijgt ga je dat wel merken.

Met 60fps loop je dan al dik drie frames achter (16,67ms frametime dus je tegenstander is pas bij de derde in beeld ). Alles sub 16 is heel goed te doen.

Probleem is vaak dat mensen verwachten dat een AP in de meterkast dekking geeft in het hele huis met snelheden die gelijk zijn aan het maximum wat kan en dat is absoluut niet zo. In jouw situatie zal het bijvoorbeeld zo zijn dat de maximaal haalbare snelheid gehalveerd is, maar dat de verbinding wel stabiel is. In mijn geval krijg ik nog niet een 15e van wat ik beneden haal (1 verdieping) en dat is al een kwart van mijn lijn naar buiten.

Als alle apparatuur binnen is en werkt hoop ik overal 500+ draadloos te kunnen halen en bedraad 900+ naar buiten en 10g intern.

Alles wat bedraad kan is dan ook bedraad.
Coax 25ms??? Ergens tussen 5 en 15 hier over het algemee .... maar ik gebruik die ziggo box dan ook niet als router (alleen los ziggo modem). Verschilt ook erg per aangesloten apparaat wat je kan halen.
Voor de rest valid points maar bedraad is hier ongeveer hetzelfde, als je te ver weg van router/access point zit wordt het ander verhaal ;) (of als je bepaalde stoorzenders ertussen hebt).
Latency is vaak ook afhankelijk van het gebruik van de rest van het huis en de instellingen van de router. Heb je veel internet actieve mensen in huis en qos (routertool om bepaalde activiteit/pcs voorrang te geven) dan loopt de ping ook sneller op ;)
Haha tja, het is een prefab muur van 1 stuk beton (10cm dik) waar ze een soort van raster aan bewapening in zit. Volgens mij komt dit vaker voor bij prefab nieuwbouw (mijn woning is in 2016 opgeleverd).

Het zitten op glasvezel helpt voor de latency inderdaad. Dat is denk ik de reden dat ik meestal bij de top3 van de lobby zit wat betreft ping :)

Access point in je meterkast is inderdaad dramatisch, zelfs voor licht gebruik. Ik vermoed dat een goed bereik haast nog belangrijker is dan een hoge snelheid (wifi 5 of 6).

Tis een leuk onderwerp en vind het leuk om mee te experimenteren. Moet bekennen dat ik nooit een tool draaiende heb gehad om hitches en packet loss actief te monitoren. Misschien nog leuk om te doen. Ik heb het zelf iniedergeval nooit gemerkt qua discord/streaming/gamen

[Reactie gewijzigd door Pindamann op 12 januari 2021 13:12]

Zal je even helpen met de grap van supersnathan94: gewapend beton (beton met wapening) is wat anders dan bewapend beton (beton met guns en raketten). Maar: gezien je uitleg dat je FPS'en speelt is het een zeer toepasselijke verhaspeling O-)
Haha, dat had ik gemist.. goed bedankt voor de opheldering
Haha. Idd. Best wel grappig en toepasselijk in dit geval ;).
Mijn NAS zit uiteraard bedraad aan mijn router, maar alle andere clients zijn draadloos. Werkt prima, kwestie van goede hardware gebruiken.
Ja. Dan is de core van je netwerk toch bedraad? Dat je clients draadloos zijn is best, maar die vallen niet onder core.
Ja nogal logisch, ga geen Wifi dongle in de NAS stoppen haha ;)

[Reactie gewijzigd door TommyGun op 12 januari 2021 12:36]

QNAP (een fabrikant van NAS apparatuur) heeft overigens wel een WiFi adapter voor de NAS en de software support om het draadloos in te stellen als uplink. Daardoor is het aannemelijk dat er wel een bepaalde vraag of afname voor is. Ook al zouden wij het nooit zelf draadloos doen ;)
Nieuwbouwwoningen maken vaak gebruik van isolerende materialen, waaronder gecoat (HR) glas, wat een negatieve impact heeft op een flink aantal draadloze frequenties, waar WiFi last van heeft. Ik heb vorig jaar een woning mogen voorzien van WiFi, kabels getrokken naar elke verdieping en daar een access point op aangesloten, dus voor elke verdieping een AP. En gelukkig lag er een leiding naar het tuinhuisje, waardoor er daar ook een AP geplaatst kon worden.

Ik heb het zelf overigens volledig bekabeld en één AP voor mobiele devices en gasten; interne netwerk is 10GbE - wat met WiFi niet te behalen valt. Plus geeft het ook een lage latency, jitter en interferentie. WiFi en zeker met mesh is gewoon te onstabiel voor een (of meerdere) flinke gebruiker(s).

Voor de prijs van het Linksys AP waar dit artikel over gaat kun je ook prima de apparatuur aanschaffen om zelf een stabiel AC netwerk aan te leggen. Je hebt dan misschien niet de doorvoersnelheid, maar wel een betrouwbaar draadloos netwerk.
En juist die doorvoersnelheid is het minst belangrijke. Stabiliteit is veel belangrijker voor het gevoel. Je kunt beter een stabiele 250 mbit halen dan dat je met veel latency en gezeur af en toe gigabit aantikt.
Ik heb het zelf overigens volledig bekabeld en één AP voor mobiele devices en gasten; interne netwerk is 10GbE - wat met WiFi niet te behalen valt. Plus geeft het ook een lage latency, jitter en interferentie. WiFi en zeker met mesh is gewoon te onstabiel voor een (of meerdere) flinke gebruiker(s).
eens, dat is precies wat ik ook ga doen.
En juist die doorvoersnelheid is het minst belangrijke. Stabiliteit is veel belangrijker voor het gevoel. Je kunt beter een stabiele 250 mbit halen dan dat je met veel latency en gezeur af en toe gigabit aantikt.
Exact! Voor de meeste usecases is 250Mbit/s voldoende. Wat sttreamen, videocalls en incidenteel wat meer bandbreedte door bijvoorbeeld een console die een update (of DLC) binnentrekt. Ik hoor helaas met enige regelmaat personen zeggen dat ze geen goede WiFi hebben, omdat ze door verkopers dit soort producten zijn aangesmeerd. En daarmee bedoel ik niet te insinueren dat het een slecht product is, maar dat er totaal niet wordt gekeken naar de omstandigheden of het scenario.
eens, dat is precies wat ik ook ga doen.
Tof! Doe vooral je research, daar heb je meer profijt van dan zonder research en een groter budget. Op het forum genoeg kennis en meedenkers te vinden. En voel je daarnaast vrij om mij ook een berichtje te schieten.
Oh. Jij hebt je NAS ook draadloos aangesloten? En je acces points ook?

Tenzij je in een nieuwbouwwoning gaat wonen. Ik kom de trap nog niet eens voorbij met wifi. Wifi heeft zo ontzettend veel nadelen t.o.v. Bedraad. Snelheid is daar de minst belangrijke van.

Latency, jitter, en interferentie zijn er nog drie.
Niet iedereen gebruikt een netwerk zoals jij, Ik woon in een appartement (135 m2 )en heb een een TPlink mesh netwerk en doe ook alles draadloos. Ik gebruik wifi voor TV kijken, Netflix/Disney+, laptop(s), NetRadio, printer, audiocasting (Yamaha), Telefoons, de access points (!) et cetera. Het is voor mijn behoefte meer dan voldoende en ik hoef geen gestucte plafonds/wanden of parketvloeren open te breken om bekabeling aan te leggen.
Nee tuurlijk, maar met dit geld zit je wel in die klasse aan producten te kijken.

Geef je geld dan uit aan professionele wireless bridges.
Ik woon in een appartement (135 m2 )en heb een een TPlink mesh netwerk en doe ook alles draadloos.
Het is voor mijn behoefte meer dan voldoende en ik hoef geen gestucte plafonds/wanden of parketvloeren open te breken om bekabeling aan te leggen
En jij zit dan ook in een hele andere categorie. Als je €1200 te besteden had voor netwerk, zou je dan nog steeds voor zo’n mesh setup gaan of zou je het anders besteden?

Overigens hoef je ook niets open te breken. Kabelplint langs de plint op doet wonderen.

Ik heb zelf plinten gekocht met een goot aan de voorkant. Voor het geval er toch nog iets doorheen moet. Kan je dan zo aanleggen en wegwerken. Klein gaatje in de muur als het nodig is, maar dat zit dan weggewerkt in de plint dus dat zie je nooit meer.
Er wordt hier thuis vol op online gegamed (PC, XBONE en Android), geen problemen. NAS gebruik ik niet maar ik kan evt een HDD direct op mijn router aansluiten wanneer ik op afstand bij mijn bestanden wil.

Ik ervaar gewoon niet de problemen die jij beschrijft. Ik zit dan ook nog eens tussen ontzettend veel wifi netwerken van mijn buren.

Verder schrijf je "latency, jitter en interferentie en er zijn nog drie" Iets met klok/klepel?

In ieder geval is wifi de laatste jaren aanzienlijk beter bruikbaar geworden dan wat het was.
NAS gebruik ik niet maar ik kan evt een HDD direct op mijn router aansluiten wanneer ik op afstand bij mijn bestanden wil
Sure. Een nas is alleen niet alleen voor files. Synology heeft bijvoorbeeld prima docker support. Voor veel mensen handig om bijvoorbeeld pi-hole op te draaien of home assistant/domoticz. Een nas is echt niet alleen nog maar domme opslag.
Verder schrijf je "latency, jitter en interferentie en er zijn nog drie" Iets met klok/klepel?
Nee dat schreef ik helemaal niet.
Latency, jitter, en interferentie zijn er nog drie.
Dat heb ik gezegd.
In ieder geval is wifi de laatste jaren aanzienlijk beter bruikbaar geworden dan wat het was.
oh dat ben ik met je eens hoor.
Docker support...Pi-hole.. niet bepaald wat een gemiddelde consument thuis gebruikt.
Gezien alle reacties hier, zal er vast reden zijn bekabeld te werken al ervaar ik die niet (meer).

Het gros van de mensen wil fatsoenlijk streamen (Netflix, Disney+, Prime etc). Een lekker potje gamen (PC of console), zo nu en dan wat downloaden (updates, gamepass o.i.d.). Verder moeten alle privacy schenders verbonden worden (smartdevices). Dit alles kan prima met Wifi.
Maar gaat een gemiddelde consument €1200 uitgeven voor wifi? Ik denk het niet. Je zit dan in prosumer gebied.

Praten over een gemiddelde consument met zulke bedragen is een beetje zinloos denk ik.
Alle IT-ers weten dat bedraad sneller en betrouwbaarder is dan Wi-Fi.
Een NAS bv wordt daarom standaard met 2x 1Gbps of zelfs met 2,5 of 5 Gbps netwerkpoorten uitgerust.

Die mesh routers zijn wel aan de dure kant.
Unifi is zoals @supersnathan94 al aangeeft een stuk goedkoper en heeft meer mogelijkheden.
Geef mij ook maar liever 10Gbps poorten dan Wifi-6E
En dan is unifi nog relatief duur zelfs. Ga je kijken naar de edgemax lijn of shoppen bij mikrotik voor je switches en router dan kun je het nog goedkoper doen zelfs. Maar dan lever je wel in op gemak.

Maar idd. Draadloos heeft tig redenen om het zoveel mogelijk niet te doen, tenzij...
Ik zeg nergens dat bedraad niet sneller is. De met wifi behaalde snelheden zijn in ieder geval voor een gemiddeld huishouden meer dan genoeg.
De core van je netwerk bedraad? Welkom in 2021 zou ik zeggen.
Ik heb 1 desktop bedraad aangesloten omdat hier geen wifi adapter in zit, komt eerdaags. Alles verder via WiFi verbonden.

Waarom zou ik in hemelsnaam nog bekabeld willen aansluiten? Wifi snelheden voor normaal gebruik meer dan voldoende.
Dit is wat je zegt.
Je stelt zelf de vraag waarom zou ik in hemelsnaam bekabeld willen aansluiten.
Ik geef daarvoor 2 reden waarmee de 2e reden betrouwbaarder de meest belangrijke reden is voor mij om eerst voor bedraad dan draadloos te kiezen.

komen nog een aantal technische aspecten bij zoals Latency etc etc
stabiliteit; met bedraad netwerk heb ik in 30jr 'nog nooit' problemen gehad... wifi met alle issues, beperkingen, latency, interferentie, wegvallen etc. etc.

wifi is leuk voor je lampjes, tabletje of domotica schakelingen

overal in huis netwerkaansluitingen in de muur, ideaal.
Ik stream 'echte' 4k films over Wifi (60G per stuk), geen probleem.
Kan ook prima natuurlijk, maar dat kon met 802.11g ook al (54mbit)

En streaming heeft ingebouwde buffering om haperingen en packetloss op te vangen. Als je ergens last gaat hebben van issues met wifi dan is het niet daar.
* security
* duplex vs half duplex
* concurerende netwerken in je omgeving
Heb hier in iedere kamer een dubbele 1gb aansluiting zitten. Waarom zou je bedraad willen, omdat het altijd werkt op de maximale snelheid.
Als ik hier in huis kijk naar wifi signaal met betonnen vloeren dan is dat aardig brak.
Daarnaast met wifi deel ik het signaal dan ook met anderen, hup weer snelheidsverlies.

Wifi heb ik hier alleen voor mobiele telefoon en chromecast. Voor alles wat vaste aansluiting heeft krijgt dat ook vast.

ander probleem zit je in een wijk met veel buren, leuk voor je wifi signaal als je buren ook in jou kanaal zitten. Ook daar vast geen probleem.

Ik blijft dan liever naar jou idee in 2020 hangen
Zou je denken hé?

Ik heb 200Mbit ; daar blijft 10 van over op de 1e (!!) verdieping in mijn nieuwbouw woning.
Voor normaal gebruik ja. Maar je bent nu ingelogd op Tweakers he? ;)
Mensen hier zijn niet normaal? :)
Ooh jazeker. Je sluit je Wi-Fi AP's in dat geval bekabeld aan, zodat je op iedere verdieping een AP hebt die de volle bandbreedte van een ethernetkabel tot zijn beschikking heeft.
Dankzij de 5Gbit wan poort kan je bijvoorbeeld de overige 1Gbit poorten wel maximaal benutten zonder dat ze elkaar in de weg gaan zitten.
Als je een 5Gbps internetabonnement hebt ja. Verder is die poort namelijk kompleet nutteloos.
Of je hebt een stevige backbone in huis naar je eigen infrastructuur, die je draadloos/meerdere malen bedraad wilt benaderen op maximale snelheid?

Zelf kan ik niet zo snel een use case verzinnen (zelfs met streaming zit men voorlopig nog niet over de 1000 Mbps...), maar ze zullen er ongetwijfeld zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 januari 2021 10:43]

Dit is een wan poort he. Dus tenzij Linksys je hier controle over geeft is het niet verstandig dit op die manier in te zetten. Anders heb je namelijk dingen als dubbel NAT, ander subnet en firewall die in de weg zit. Voor HTK consument niet eenvoudig om dat goed recht te zetten als het al kan.

Er hangt niet voor niks het labeltje “WAN” aan.
Bijna elke router kan je in AP mode zetten waarbij de WAN poort een LAN poort wordt. WAN met NAT is alleen de default voor ROUTER mode.
uhm, wat een onzin. De meeste routers hebben niet eens wifi ;) Er zijn allicht wat consumenten router/wifi AP combo's die het kunnen.

Met een setup als deze heb je dus een dikkere verbinding naar buiten, dan binnen je bedrade netwerk,. Ik vind dat @supersnathan94 een goed punt maakt.

Als je een snel draadloos netwerk wilt, kan je beter alle AP's bedraad aansluiten, in de traditionale ster. Van een mesh netwerk is dan helemaal geen sprake meer. Ik snap die mesh netwerk fetisjisten hier niet zo in ;)
Idd. Sternetwerk (oftewel centrale hub/switch) met seamless roaming op de AP’s en gas op die lollie.

Wireless mesh voegt alleen maar latency toe.
Bij een mesh zijn alle AP toch ook in een lan ster aangesloten? Mesh is toch de technologie waarbij de ap de clients onderling regelen? Ik zal me eens inlezen :)
Nee bij mesh heb je geen hub maar een relay waarbij satelieten ook met elkaar kunnen verbinden. Dan krijg je dus extra hops en dus extra latency.

Dat werkt prima met zigbee lampen (wat allemaal niet realtime hoeft), maar niet met wifi, waar je alleen maar extra storingsgevoeligheid introduceert.
Oke zou wel handig zijn als ze dat hebben. De meeste die ik gebruikt heb schakelen dan de wan poort uit en pakken netwerk op via lan poort. En dat is hier dan dus gigabit.
Dan ga je er voor het gemak van uit dat die SOC dat aan gaat kunnen. Misschien als het 1:1 doorgeefluik is dat het lukt, maar als je een beetje IPS (bijv suricata of snort) service wil hebben dan heb je toch echt wel wat meer nodig dan een simpele SOC. Ik kan zo snel niet vinden hoeveel geheugen ze er in stoppen.

Overigens, voor een bedrijf als Cisco en dan de foto's op dropbox plempen? really?
van het linksys persbericht:
Availability and Imagery
Linksys Aware update will be available through the Linksys App beginning March/April 2021 in the US and continuing in a phased rollout worldwide for a free trial for first 90 days, followed by $2.99/month or $24.99/year.
:X Nee dank u. Dan straks met een router van EUR500,- zitten die je als presse papier kan gebruiken omdat ze de stekker uit hun clouddienst trekken.... 8)7

[Reactie gewijzigd door michielRB op 12 januari 2021 15:34]

Overigens, voor een bedrijf als Cisco en dan de foto's op dropbox plempen? really?
Ze komen maar niet van de naam af. Maar Cisco heeft 8 jaar geleden Linksys verkocht aan Belkin.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 12 januari 2021 16:13]

Ik snap sowieso de drang niet om ultrasnelle WiFi te hebben voor een thuissituatie. Het gros van het verkeer komt toch van het WAN en is over het algemeen veel trager dan wat een mid range router al aan kan.
Ja maar voor dit geld verwacht ik toch minstens een router die 5gbs echt met twee vingers in z’n neus erdoor duwt. 1200 voor een set. Daar heb je een gigantische dikke Unifi setup voor, met fatsoenlijke switch bandbreedte.

Dream machine pro, XG 6POE en 3 lite6.

Kost ook ~€1200, maar heb je wel 10Gbe backbone, meer poorten, POE en goede management interface.
Maar is "moeilijk" en je hebt geen draadloze bridge en je moet je tweede AP BEDRAAD (oh, de horror) aansluiten!

Nee, voor de consument die z'n draadloos en bedraad netwerk op een andere kamer wil uitbreiden zonder enige inspanning buiten de financiële is dat een vreselijk verhaal. Dat de performance met zo'n 6GHz backbone bedroevend zal zijn, enige muren later, dat is dan voor jou om op te lossen als ze je vragen om hun 1000€+ investing te fixen ;)
Maar is "moeilijk" en je hebt geen draadloze bridge en je moet je tweede AP BEDRAAD (oh, de horror) aansluiten!
Euhm, nee?

Unifi setup met de apparatuur die ik hierboven noemde is supersimpel en je kunt gewon draadloos meshen.

Als je €1200 gaat investeren in je netwerk, doe dan alsjeblieft even wat onderzoek. Dit is net zo plug en play als Unifi.
Ik geef even het standpunt van de niet-ITer. Die heeft weinig interesse in iets buiten de mediamarkt op te zoeken.

Aangaande die meshing, blijkbaar kan dat inderdaad. Maar Ubiquiti adverteert het niet als functie bij de afzonderlijke productpagina's.
Die gaan dit dan ook echt niet kopen, want dit ligt niet bij de mediamarkt.

Ubiquiti adverteerd hier niet mee omdat het gewoon dikke prut is. In situaties waar het echt niet anders kan is het handig, maar het geniet gewoon niet de voorkeur. Je halveert vrijwillig je bandbreedte, verdubbelt je latency en jitter en het is maar de vraag of het signaal goed genoeg is voor de gewenste data rates.

Aangezien Unifi AP's altijd via POE worden gevoed heb je toch een kabel naar een stopcontact liggen. netwerk kabeltje daarbij krijgen is niet zo'n probleem toch? Zelfs in huurwoning.

Consumenten worden hier echt keihard genaaid.
Nogmaals: ik geloof echt wel dat er consumenten zijn die hier interesse in hebben. Kabeltje erbij geen probleem? Heb je al eens gezien wat de gemiddelde persoon allemaal draadloos wil? Deurbel (zelfs zonder camera), TV-decoder, huistelefoon, smart TV, beveiligingscamera's... veel zaken die bedraad beter af zouden zijn omdat ze nooit bewegen, maar toch. Een ware allergie tegen kabeltjes leggen.

Dus ja, mesh wifi. Moet toch werken!? Bandbreedte? Latency? Jitter? Waar héb je het over? Ik wil gewoon youtube kijken.

Dikke prut? Hapert het? Dan komt het handige neefje toch wel? Of de ISP bellen, want soms hebben die de mesh-oplossing verkocht. En ik heb betaald, dus iemand moét het werkend krijgen.

En je noemt de huurwoning: jij gaat lekker kabels leggen in de muren van een huurwoning?

Ik heb eventjes de mediamarkt-website geladen en op "mesh" gezocht. Ik zie een setje van 2x Linksys voor 599 euro of een aparte router/switch/AP combo met mesh-support voor 399.
Ja, dit wordt wel degelijk gekocht.
Ja ik begrijp je standpunt hoor. Maar een dergelijke consument zal bij dit prijskaartje zich wel driemaal bedenken. Deze set is niet voor de HTK consument.

Maar even serieus. TV-decoders draadloos? Zijn die er?
En je noemt de huurwoning: jij gaat lekker kabels leggen in de muren van een huurwoning?
Ja waarom niet? Dat het een huurwoning is betekent niet dat dat niet mag, alleen dat je het bij opleveren weer in originele staat moet terugbrengen. Echter als jij netjes de kabels wegwerkt (in de plint bijvoorbeeld) en er een bijpassende doos opzet is de kans heel groot dat de verhuurder zegt thanks laat maar liggen (als het goed is aangelegd is dat voor hem ook een waardevermeerdering namelijk). Zeker via woningbouw hebben ze daar wel oren naar. Heb daar laatst ook de oude telefoonkabel die door het hele huis lag weggetrokken. (over het plafond cat4 kabel met clipjes 6 keer overgeschilderd en kompleet verrotte buitenmantel. Zag er niet uit.) Netjes de muren bij het kozijn weer afgesmeerd en waren ze heel blij mee.

In de muur zou ik niet zo snel doen bij een huurwoning (hoewel ik het prima in wil/kan frezen, heb ik bij mijn eigen woning ook gedaan), aangezien dergelijke dingen niet op het leidingplan komen te staan heb je een risico dat eerdere bewoners reparaties hebben laten uitvoeren of de woningbouw wat heeft aangepast. Dan heb je dus de kans dat je dwars door een leiding heen gaat en dat gaat in de papier lopen (water schade bij de onderburen is bijvoorbeeld voor jouw rekening).
Decoder zelf is niet draadloos. Er worden wel kits aangeboden om er een draadloze verbinding van te maken.

Huurwoning: klopt. Maar veel mensen zie ik daar toch van afschuwen. Het afgelopen jaar enkele vragen gehad van mensen die liever iets draadloos danwel via een powerline (brrrr) doen dan bedraad. Ook als je verbindingen tussen verschillende verdiepingen wil leggen... Terwijl zo'n mesh zo aanlokkelijk is.
Ik vind het persoonlijk wel fijn dat mijn laptop probleemloos meerdere keren per dag een backup naar mijn NAS kan maken zonder dat ik daar voor de rest last van heb met surfen. Of als ik snel even wat bestanden van mijn NAS af wil trekken. Voor alle andere apparaten hoeft de WiFi idd niet sneller te zijn dan de internetverbinding.
Ik heb tijdens de verbouwing nergens meer COAX gelegd, maar ben juist overgestapt naar streaming via een Chromecast. Dan is het wel erg fijn als je gewoon overal snelle wifi hebt met fatsoenlijke dekking en je gebruik kan maken van je 1Gbit verbinding.

Nu zal ik niet snel overstappen naar deze maar je wil ook niet iedere 2-3 jaar je router hoeven te upgraden, dus enige toekomst bestendigheid is wel gewenst mochten er straks streaming devices komen die wel Wifi 6 ondersteunen

[Reactie gewijzigd door GrooV op 12 januari 2021 11:01]

Waarom zou je uberhaupt coax leggen?
Handig als je in ziggo/delta gebied zit en TV en internet dus over coax loopt. Dan kun je je TV tenminste aansluiten.
Toekomstbestendigheid heb je gewoon door lekker kabels aan te leggen, neem je meteen cat 6 of 7 zodat je naar 10gb kan upgraden.

De prijs van dit soort setjes boven de 1000 euro, belachelijk duur.
Steeds meer kan ook lokaal. Denk aan lokaal games streamen (ik heb een PC op zolder, vanwaaruit ik overal kan gamen. Op de TV in de woonkamer, slaapkamer, laptop etc), je NAS (opslag) voor films/muziek etc. Stabiel PC VR draadloos zou natuurlijk fantastisch zijn, de grafische kracht van een PC en de vrijheid van een draadloze headset... Foto's van telefoons automatisch backuppen naar de NAS... Zeker met 4K60 met 100Mbit/s gaat het rap tegenwoordig en heb je wel wat snelheid nodig.

Het is niet enkel internet. En ook dat wordt steeds sneller. 4,8GB/s klinkt leuk, maar wat blijft daar nog van over in daadwerkelijk gebruik? En zeker als meerdere apparaten tegelijk verbinding maken?

[Reactie gewijzigd door Waah op 12 januari 2021 11:24]

Ik heb 3 Asus routers thuis, waarvan 2 in Media Bridge mode. Die twee zitten vervolgens ieder met een kabeltje aan een RPi (bij beide tv's), welke ik gebruik om media te streamen vanaf mijn NAS (die bedraad aan de 'main' router zit). Dan wil je wel goeie bandwidth, zeker met 4k films (die snel richting de 60G per stuk gaan).
Ja, dit snap ik dus ook niet. Wat moet je nou met 8,4gbit (half-duplex) bandbreedte naar een aan een 1gbit poort verbonden NAS of iets dergelijks? En dan heb je eindelijk een >1gbit verbinding met je isp (in 2035 of zo); kunnen je bedrade apparaten daar geen gebruik van maken. Dus de echte nerd (die mogelijk op 5gbit WAN zit te wachten) zal hier niet op zitten te azen, en voor de gemiddelde consument is 1gbit+ WAN nog verre toekomstmuziek (als in; langer dan de levensduur van zo’n apparaat). Dus voor wie is dit nu eigenlijk?
Ja dat dus. Dit is alleen leuk als je alles in de cloud hebt en geen enkel draadje in je huis hebt liggen.
Dan zet je hem in AP mode en gebruik je de WAN poort voor je LAN koppeling. Dat is ook de logische oplossing als je een hoofdzakelijk bedraad netwerk hebt ;)
Ik snap niet dat je maar +1 beoordeeld wordt, want het is onder andere precies waar ik tegenaan loop als ik een nieuwe (set) router(s)/accesspoints wil halen.

Ik zou graag in de basis wifi 6 willen hebben (mesh) en daar op een normale manier gebruik van willen maken. Dat betekent een wired backhaul, omdat je anders een deel van je draadloze snelheid opgeeft en kans hebt op storing/interferentie wat gevolgen heeft op de betrouwbaarheid en snelheid. Met een wireless backhaul wil je extra power/antenne's hebben om een fatsoenlijke snelheid en stabiliteit te houden.

Dus wireless of wired backhaul:
99% wired: (vaak) sneller, stabieler en praktisch geen last van interferentie
1% wireless: eigenlijk ook wired, maar een draad leggen is simpelweg niet mogelijk.

Ik gok dat veel mensen niet beseffen dat ze een wired backhaul willen. Met dat in het achterhoofd is het onbegrijpelijk dat je een >1GBit draadloze verbinding hebt, maar een Gbit netwerkpoort. En die wil je niet WAN, maar LAN. Bij WAN zal je kunnen profiteren van >1GBit internet (als dat bestaat), en meer volgens mij niet. En dat op één van je accesspoints/routers. Dus wil je >1Gbit ethernet op LAN, zodat al je accesspoints snel genoeg kunnen communiceren en je daadwerkelijk iets hebt aan je snelle draadloze verbinding.

En dan is er nog een stukje, wat zwaar onderschat wordt: verbruik. Enkele jaren terug zocht ik naar een vervangende router, omdat het bereik slecht was thuis. Na een zoektocht heb ik twee routers geprobeerd (voor het gemak A en B ). Router A was ~€120 en verbruikte idle ~14 watt. Router B was toevallig in een aanbieding €75 en had iets minder bereik (5~10% schat ik) en verbruikte idle 7 watt.
Het verschil zou dan ongeveer €15 extra per jaar kosten. En dan is nu het signaal nog niet optimaal, terwijl de router amper beter geplaatst kan worden. Achter in de woonkamer en in de tuin is de verbinding traag en/of onbetrouwbaar.

Ik wil dus een oplossing bestaande uit meerdere units, minimaal twee. Dat hoeven geen zware units te zijn met veel antenne's om de tekortkomingen in het design duur en onzuinig te maskeren, maar vrij eenvoudig, zuinig, wifi6 en en wired backhaul, >1GBit.
Dat hoeft niet duur in aanschaf te zijn, niet duur in gebruik en biedt een mooie balans tussen snelheid en betrouwbaarheid. En dan komt de grap: dat bestaat niet. Enige wat ik heb gevonden zou twee keer een RT-AX56U zijn, wat ondersteuning biedt voor wifi6 en mesh. Maar dan heb ik nog geen >1GBit, want dan verdubbelen de prijzen (klik) 8)7 . En dan weet ik nog niet wat het idle verbruik is.

Het is best een crime om een fatsoenlijke Wifi router te vinden. En dan gaat het alleen om netto snelheid en totale kosten.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 12 januari 2021 15:10]

Ja. Als consument wordt je echt best wel hard gepakt met dit soort dingen. Flashy marketing prietpraat met hoge snelheden maar als puntje bij paaltje komt is de achterkant gewoon prut.

In jouw geval zou ik ook eens kijken naar losse componenten van bijvoorbeeld unifi en mikrotik. Daar zitten soms pareltjes tussen.
Dat zou kunnen, maar ik hoop eigenlijk op dat een fabrikant het licht ziet en een leuke unit in elkaar zet met wifi 6(E), mesh en een wired backhaul van 2,5Gbit of sneller. En dan zuinig (<10 watt idle per unit, nog liever 5). En dan rond de €100 (of in ieder geval onder de €150).

Want als dat er binnen nu en niet al te lang is, dan maakt dat veel apparatuur een stuk minder waard.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 12 januari 2021 16:15]

Nou, ik zit in een huurwoning van lang geleden en bedraad netwerk (ethernet ofzo) kan echt niet. Als je eigenaar bent van je woning oké, investeer maar, maar niet in een huurwoning. De router zit ook in de woonkamer ver weg van computers en co.
Maar dat is een combinatie die eigenlijk de enige usecase is. Oud huis én huren.

nieuwbouw woningen is met wifi bijna niet te doen en in een koopwoning leg je gewoon een kabel langs de plint of door een loze leiding.

En als je dan toch €1200 te besteden hebt trek je met hetzelfde gemak een 100 gbps capabele glasvezel. Die zijn niet zo heel duur.
Mijn idee net zo.

Wifi 6 wordt een beetje gepresenteerd als dé heilige graal van connectivity issues, maar tenzij je het zendvermogen opkrikt blijft die dikke muur een probleem.

Ik heb nu per verdieping een bedraad AP en op 'sticky clients' na werkt dat vooralsnog prima.
mja het lost wel een aantal dingen op, maar die ga je alleen merken als je met meerdere clients tegelijkertijd op hetzelfde AP zit. Met dit soort mesh systemen gebeurd dat dan dus juist niet.

Mbt je sticky clients: https://www.wifi-professionals.com/2018/10/sticky-clients

Geeft wat mogelijkheden en inzichten om daar vanaf te komen.
Paar jaar terug in deze koopwoning in iedere ruimte 2 aansluitingen van iedere 1gb gemaakt. Cat 7 kabel dus in de toekomst kan het zelfs 10gb worden.

Kabel in Duitsland gekocht, was dubbele kabel cat7 die daar goedkoop zijn. opbouwdozen (ook dubbel), netwerk switch, patch paneel. uiteindelijk is dat gewoon beste en meest stabiele oplossing. Zeker als je een huis hebt met betonnen vloeren. De ijzeren wappening is een vloer voor wifi. Op 5gb slecht signaal.
vooruit dan kun je op iedere verdieping wel wifi zetten maar die wil je voor de snelheid dan toch ook weer bekabeld aansluiten.

Daarnaast voordeel van vast is dat je ook poe apparaten kan aansluiten. Handig voor outdoor wifi en ip cam die hier hangen.
Dan ga je wel van een aantal dingen uit die zeker niet gegarandeerd zijn. Ik heb een relatief nieuw huis (bouw na 2000) en heb dus geen leidingen op de muren of door de plafonds.

Dus als je dan een kabel naar een kamer wilt trekken vanuit de meterkast dan zul je moeten breken en verbouwen, iets wat je mee kan nemen als je dat toch toevallig doet. Maar iets dat je niet snel zult doen als je niet al aan het verbouwen bent.

Er zijn welgeteld naar 2 kamers kabelbuizen gelegd voor COAX, die zou ik kunnen misbruiken. Maar dan heb je nog steeds geen kabel naar het gros van de kamers.

Dus zo makkelijk als jij het stelt is het absoluut niet. Ik heb daarom ook een mesh neergelegd voor het gros van de apparaten, en daar waar weinig bandbreedte nodig is ethernet over power. De snelheden van het wifi zijn rond de 400 Mbps. Dus ook je aanname dat Wifi in nieuwbouw niet werkt is ongefundeerd.

[Reactie gewijzigd door gedonie op 12 januari 2021 17:14]

Dus als je dan een kabel naar een kamer wilt trekken vanuit de meterkast dan zul je moeten breken en verbouwen,
Nou ligt eraan wat je breken en verbouwen noemt. Een gaatje boren boven de plint vind ik bijvoorbeeld niet “breken en verbouwen”
Maar dan heb je nog steeds geen kabel naar het gros van de kamers.
Maar dat hoeft ook niet. 1 per verdieping is vaak al genoeg om iig bedraad een accesspoint aan te kunnen sluiten.

Het probleem is dat als je al bijna geen bereik hebt met je telefoon dat een mesh AP op dat punt het niet ineens beter gaat doen. Ja op je device heb je een betere verbinding, maar dat betekent niet dat je ook daadwerkelijk een verbinding met de rest van het netwerk hebt. Je hebt alleen de signaal issues verplaatst naar een ander apparaat.
Daar heb je gedeeltelijk gelijk in. Een mesh werkt juist doordat je de punten dichter bij elkaar zet. Dus niet op de rand van het bereik.

Daar komt nog bij dat de antennes in telefoons en dergelijke vele malen slechter zijn dan die van een access point. Vaak is het probleem niet om van het access point naar je telefoon te communiceren maar andersom.

Ik kan uit ervaring zeggen dat ik vroeger op de eerste verdieping nog maar een kwart van de snelheid had en op zolder wel verbinding maar geen data. Nu met een access point op iedere verdieping haal ik volle snelheid. En die zijn niet bedraad met elkaar verbonden.
Daar heb je gedeeltelijk gelijk in. Een mesh werkt juist doordat je de punten dichter bij elkaar zet. Dus niet op de rand van het bereik.
Het probleem is alleen dat dit in de praktijk vaak niet gebeurd. Idealiter zet je ze namelijk alle drie in het trapgat en dan per verdieping 1. Dan heb je een korte line of sight onderling en een groot uitstralingsgebied op de verdiepingen.

Wat je echter ziet is dat de nodes op logische plekken worden gezet, zoals 1 in meterkast, 1 op kantoor en 1 op zolder. Hierdoor zitten er nog steeds veel obstakels op de lijn.
Nu met een access point op iedere verdieping haal ik volle snelheid. En die zijn niet bedraad met elkaar verbonden.
Ja maar dan heb je dus een relay op je eerste verdieping, maar je hebt wel latency toegevoegd. mag ik vragen hoeveel bij jou volle snelheid is?

Kijk het is natuurlijk altijd beter dan niks, maar het kan gewoon beter voor minder geld in dit specifieke geval (1200 is echt bizar).
Nu vind ik de gigabit aansluiting nog wel meevallen... Het gros van de goedkopere access points of (nog erger) repeaters/range extenders zit nog op 100 mbit. Dan kun je wel stunten met extreme (theoretische) wifi snelheden, de traagste factor is toch bepalend voor je maximale snelheid. In mijn VDSL situatie zou 802.11b zelfs snel genoeg zijn. :(
de traagste factor is toch bepalend voor je maximale snelheid. In mijn VDSL situatie zou 802.11b zelfs snel genoeg zijn. :(
Maar juist als je lijn naar buiten drama is, loont het om intern je netwerk goed op orde te hebben zodat je zo weinig mogelijk naar buiten hoeft. Dus dingen als backups lekker lokaal houden op een NAS, foto sync zelfde verhaal. Dan hoef je dus de uitgaande lijn alleen maar voor het nodige te gebruiken.

Let er wel op dat een slechte draadloze verbinding ook betekent dat je lijn naar buiten soms meer verkeer moet verplaatsen doordat er packets opnieuw moeten worden gestuurd.
Op dit moment heb ik vooral last van videobellen met de juf, een kleuter die de iPad heeft ontdekt en Teams(en) met mijn werk... En dat allemaal tegelijk!
Ja en een goede Router is daar heel behulpzaam bij. Zo had ik met de standaard ziggo gateway heel veel packet drops en dat is met realtime applicaties als VPN, Zoom, Teams en discord niet handig. Nu een anere provider met betere gateway en geen last meer van issues. Bij ons ging het om 4 maal videobellen VPN verkeer en streaming services. Viel er om de haverklap uit dankzij Intels geweldige Puma chipset. \s

Nu rechtstreeks op glas ingeprikt met een USG en nergens last meer van.
Glas is nog verre toekomstmuziek hier. Maar je hebt gelijk, ik heb zelf best aardige apparatuur staan en dat scheelt wel een slok op een borrel.
De draadloze snelheid van dit soort devices is sowieso wat theoretisch, dus tja. Maar voor de bedrade kant is het niet anders: voor gewone consumenten zijn producten boven gigabit nog niet zo toegankelijk.

Ben het evengoed wel met je eens dat het een wat onevenwichtig product is. 2 van de 3 interfaces (draadloos en wan) zijn voorbereid op de toekomst maar de 3e niet. Die hadden ze (vooral voor die prijs) ook wel even mee kunnen pakken.
Even je Tweakers bril af doen. Dit product is dan ook niet gemaakt voor jou. Als je je huis zo hebt gemaakt dat je overal al UTP in de muur hebt dan heeft een mesh router geen nut.

Er zijn genoeg mensen die niet hun hele huis willen verbouwen en ook geen kabels over de vloer willen. Dan is een mesh router een goede tussen oplossing.
Er zijn genoeg mensen die niet hun hele huis willen verbouwen en ook geen kabels over de vloer willen.
daar ben ik me terdege van bewust. Alleen is dat €1200 waard? Dat denk ik namelijk niet.
Dan is een mesh router een goede tussen oplossing.
Ik ben vanwege die reden dan ook niet per se tegen mesh AP's, het is een oplossing voor een specifiek probleem wat je kunt hebben (dat kabels trekken helemaal onmogelijk is bijvoorbeeld).

Maar ook dan. Holy crabsticks, 1200 euro? Haal dan een setje van 300 en breid die eventueel uit door er meer te plaatsen. Kortere afstanden en meer line of sight is altijd beter dan minder units met hogere maximale bandbreedte.

Als je met een prijskaart van 1200 euro aan komt zetten verwacht ik een beter gebalanceerd product. Dit is niet meer HTK prijsgebied namelijk.
Njah nieuwe chipset, nieuwe techniek, eerste Wifi 6E router op de markt. Is wel een heel extreem voorbeeld. Er zijn genoeg Mesh router oplossingen op de markt voor onder de 200 euro.

Een beetje fatsoenlijk Wifi 6 router die ook daadwerkelijk aan z'n snelheid komt kost al snel rond de 200 a 300 euro.

Aan het andere eind van het spectrum heb je dit en het werkt redelijk goed voor mensen die niet al te hoge eisen hebben. Ziggo levert het tegen meer betaling van 90 euro een branded versie van de Deco M4 mee bij een nieuwe aansluiting.

pricewatch: TP-Link AC1200 Whole Home Mesh Wifi-systeem Deco M4 (3-pack)

/edit: Tijdelijk zelfs gratis.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 12 januari 2021 13:15]

Ja dat zal allemaal wel, maar een fatsoenlijk wifi 6 AP met bestaande router heb je al voor minder dan €100. Je kunt letterlijk 12 van die units kopen voor hetzelfde geld als je in je ecosysteem upgrades uitvoert.

Opzich was de gedacht van ubiquiti om 1 device per functie te hanteren zo gek nog niet. Op de lange termijn veel goedkoper.
Je vergeet dat je dan een 16 poorten PoE switch erbij moet nemen, dat mag dan bovenop die kosten. Daarbovenop mag je nog eens 12 kabels trekken. Plus dat die apparaten niet gemaakt zijn voor de snelheden waar we het over hebben. Met deze unit kan je 10x de snelheid halen. Als je hogere snelheden wil of meer vermogen wil uitzenden dan moet je ook bij Ubiquiti meer betalen.

De 70 euro TP-Link of Netgear routers waar jij het over hebben, hebben het vermogen niet, hebben de throughput niet en hebben functionaliteit niet.

Je mist het punt, je krijgt waar je voor betaalt. Het is niet zo dat die nu zo absurd veel duurder is. Jij bent appels met peren aan het vergelijken. Een Wifi 6 router of AP met een snelheid tussen 800 en 1200 mbps kan je niet vergelijken met eentje die 10x die snelheid kan halen.
Met deze unit kan je 10x de snelheid halen.
Ha. Echt niet. Kun je vergeten. Dit is maximaal theoretisch haalbare maar apparaten die niet draadloos zijn aangesloten komen niet verder dan 1gigabit. Naar buiten toe zou het kunnen ware het niet dat er in nederland überhaupt geen 5Gbe lijntjes worden gekeverd.
De 70 euro TP-Link of Netgear routers waar jij het over hebben, hebben het vermogen niet, hebben de throughput niet en hebben functionaliteit niet.
ik heb het niet over routers, maar AP’s. Die zijn er zeer zeker wel in die pricerange. Qua zendvermogen zit je gewoon met maximum levels die je mag halen, en hoger gaan heeft ook geen zin, want je apparaat krijgt het signaal niet terug naar de ontvanger. Het is in professionele settings juist gebruikelijk om het zendermogen zo laag mogelijk te houden zodat je minder interferentie hebt. Je wil niet dat het AP van punt beneden nog beschikbaar is met lage line rates in het werkgebied van AP 2 en/of 3. Zendvermogen zegt dan ook niks.
Een Wifi 6 router of AP met een snelheid tussen 800 en 1200 mbps kan je niet vergelijken met eentje die 10x die snelheid kan halen
Maar hoe kom je erbij dat ie dat kan halen? Dit is geaggregeerde snelheid op alle radio’s. Single client gaat daar niet bij in de buurt komen.

Even terugkomend hierop:
Plus dat die apparaten niet gemaakt zijn voor de snelheden waar we het over hebben. Met deze unit kan je 10x de snelheid halen.
12 AP’s met een totaal max van 2500mbps zijn geagregeert 30Gbps. Dat is ~5gbps meer dan de theoretische 25 gbps die je met drie van deze kan halen. Maar dat is enkel en alleen als je met meerdere clients op verschillende frequenties tegelijk alles dichttrekt.

En de grap is dat je daar niks aan hebt want een apparaat waar je mee babbelt met al die clients heeft hoogstens een 1 gigabit lijn.

Voor €1200 zit je op 10gbe terrein qua apparatuurkosten. Geoegen nemen met 1 is dan echt onlogisch.
Ha. Echt niet. Kun je vergeten. Dit is maximaal theoretisch haalbare maar apparaten die niet draadloos zijn aangesloten komen niet verder dan 1gigabit.
Maar hoe kom je erbij dat ie dat kan halen?
Gaan we nou doen alsof de apparatuur waar jij het over hebt de geadverteerde snelheden wel haalt?
12 AP’s met een totaal max van 2500mbps zijn geagregeert 30Gbps.
Dan mag jij mij uitleggen hoe jij dat voor je ziet en waar ik een ipad kan kopen die dat kan?
Gaan we nou doen alsof de apparatuur waar jij het over hebt de geadverteerde snelheden wel haalt?
Je hebt geen idee wat de snelheden zijn die eer staan. Dat zijn link rates die je kunt halen op bepaalde frequenties. Dat zegt niet dat je client die ook altijd haalt of ondersteund. Zeker de combinatie van alle banden en frequenties met meerdere radio's bij elkaar is een zeldzame. Die 8,4Gbit is dan ook een bandbreedte voor de interne processor. Een soort capaciteit die haalbaar is met maximale drukte van clients die allemaal vol de boel belasten. Dan zou je het op het AP moeten kunnen halen. Er is echter geen enkele client die dit gaat halen en als dat wel zou kunnen heb je er nog steeds niks aan, want de achterliggende backbone komt met gigabit niet eens in de buurt. Als je de 5Gbe poort als stack port zou kunnen gebruiken heb je dus maximaal 5gbe naar een core netwerk.

Dit is geen geadverteerde snelheid maar een aggregatie van de drie snelheden. Een realistischer getal zou 1500mbit bandbreedte zijn (let op dit is link rate en dus half duplex) voor een enkele client met uitschieters naar 2400 voor een client die echt de meest uitgebreide 5GHz radio setup heeft. Op 6GHz heb ik überhaupt nog geen apparaten gezien en dan is praktisch haalbare bandbreedte ook nog maar een gok.
Dan mag jij mij uitleggen hoe jij dat voor je ziet en waar ik een ipad kan kopen die dat kan?
Dat is het punt. Dit kan helemaal niet.
Gaan we nou doen alsof de apparatuur waar jij het over hebt de geadverteerde snelheden wel haalt?
Dat is helemaal niet het punt. Je vergelijkt radio capaciteit met praktisch haalbare snelheden en dat kan niet. Je gebruikt niet én 2,4GHz én 5GHz én 6GHz als client. Je hebt in principe 1 frequentie die je gebruikt. Met meerdere clients kun je dus op meerdere frequenties zitten, maar niet met 1 client.
Volgens mij was dat juist de grootste feature van 802.11ax (ook wel bekend als Wifi 6), maar goed als jij zegt dat dat niet zo is. Ik snap nog steeds niet hoe jij 12 dezelfde channels wil spannen naar 30gbps. 3 verschillende channels spannen naar 8,4 gbps klinkt logischer, maar ik heb echt geen idee.
Een accesspoint wordt al jaren geadverteerd met een aggregate speed. Oftewel alle mogelijke snelheden bij elkaar opgeteld.

Waar jij het met feature over hebt is het feit dat wifi 6 werkt op alle drie de banden.

In de huidige situatie heb je AC op 5GHz en N op 2.4GHz. Straks heb je dus Wifi 6 op 2,4GHz, 5GHz en met 6E ook 6GHz.

Dat betekent niet dat je ze tegelijkertijd kan gebruiken, maar dat je op 2.4GHz hogere snelheden kan gaan halen dan voorheen, omdat er dus een nieuw protocol wordt gebruikt en OFDMA.
Ik snap nog steeds niet hoe jij 12 dezelfde channels wil spannen naar 30gbps.
Niet. Het punt is dat je de geadverteerde snelheid geen single device maximum is, maar een aggregaat van alle maximale snelheden op de verschillende frequenties. Alles bij elkaar optellen geeft je dan alleen een capaciteit aan van maximale bandbreedte. Derhalve mag je dus ook verschillende AP’s bij elkaar optellen omdat het puur accesspoint capaciteit is. Het heeft niks te maken met de haalbare praktische snelheid, want dat ligt bij de client. Als die een pannekoek 1x1 2.4GHz radio en antenne combinatie gebruikt ga je nooit in de buurt komen van überhaupt 1 gigabit. Laat staan 8,4.
3 verschillende channels spannen naar 8,4 gbps klinkt logischer
Maar is het niet.
Oh ok, als jij het zegt. Dus ik kan niet 3 losse streams start. Nou raar, het lukt me hier wel.

Ik wist niet dat ik het had over dat Wifi 6E op alle 3 de banden werkt, bedankt dat je mij uitlegt waar ik het over heb.

Vind het nog steeds raar dat jij claimt dat je 12 dezelfde channels kan spannen naar 30gbps, maar dan zeg je dat je met een 1x1 radio van alles omzeep kan helpen. Raar hoor.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 13 januari 2021 12:33]

Dus ik kan niet 3 losse streams start. Nou raar, het lukt me hier wel.
Wat bedoel je met 3 losse streams starten?
Ik wist niet dat ik het had over dat Wifi 6E op alle 3 de banden werkt, bedankt dat je mij uitlegt waar ik het over heb.
Technisch gezien werkt 6E alleen op 6GHz (6E staat voor Exended to 6GHz) en heb je voor de andere 2 "gewoon" wifi 6, maar dat is dus eigenlijk hetzelfde. Maakt ook niet zoveel uit. punt is dat je veel meer bandbreedte ter beschikking hebt op de 2 bestaande banden met Wifi 6, waar je voorheen alleen "wifi 4" kon gebruiken op 2,4GHz en wifi 5 op 5GHz.
Vind het nog steeds raar dat jij claimt dat je 12 dezelfde channels kan spannen naar 30gbps,
Nee dat claim ik nergens en dat kan ook helemaal niet. Het gaat om processable bandwidth van de accesspoints. Dus de totale bandbreedte die alle wireless clients zouden kunnen gebruiken op een willekeurig moment.
Gewoon zoals ik het zeg, 3 streams, met mijn antennes. en mijn MU-MIMO.
Wat voor streams, wat voor antennes, wat voor clients, welke AP's?

Wat is je setup en waar doel je op met "het lukt me hier wel"? Ik heb echt geen idee wat je bedoeld en hoe je dat dan ziet.
Ik heb geen idee waar ik het over heb, waarom vraag je dat allemaal aan mij?
Je vergeet de WAF (Wife Acceptance Factor)
Ga jij eens uitleggen, waarom je in huis overal gaten wilt maken en breken ... Dit zal zeer snel op een nee stuiten. Tevens is het in oudere woningen soms bijna onbegonnen. En daarvoor niet ouder.
Hier is bijvoorbeeld vloerverwarming (huis is van 2006) en ik heb hier op 2 plaatsen een bekabeld punt. Ok normaliter zit dat x aantal cm van een rand. Maar als jij niet weet waar de leidingen liggen voor vanalles en nog wat, ga je niet zomaar gaatjes liggen boren voor een bekabeld netwerken. Als je toch wat raakt dan ben je echt wel gezien. Enja er zijn toestellen etc, maar dat is nog altijd geen zekerheid. En voor het net in je vloer, ken ik niet echt een opsporingtechniek (kan (vast)(misschien) wel bestaan).
In mijn vorig huis had ik overal in elke kamer minstens 2 utp punten. Aan de TV had ik er 4 (dat is ook al niet genoeg).
Zet zo een 2 dingen en de WAF gaat zeker met 10 punten omhoog. De kostprijs zal nog niet zoveel uitmaken, want er moet niet gebroken en gekapt worden. Of je moet het vermommen als, dan zal ik het wel schilderen in de kleur die je wilt ofzo. Tevens zijn er genoeg mensen die zelf niet in slagen een bekabeld netwerk op te zetten, er nietmand voor willen inhuren etc. Waarom denk je dat er zoveel power lines verkocht worden :). Dit is ook niet zaligmakend. Maar gebruik ik hier binnenshuis ook omdat waar de tv staat geen ethernet is. En door de vloer boren echt riskant is. Dus de tv box gebruikt een powerline. Ik haal hier 100mbps op. Voorlopig is dat nog meer dan voldoende. En tegen dat het niet genoeg is, dan zal er vast wel een andere oplossing bestaan. Maar moest ik ooit nog met een nieuwbouw beginnen dan zal ik wel in elke kamer 4 utp aansluitingen voorzien en aan de tv minstens 8.
Ik ben all for, alleen kabel. En als het kan, altijd kabel.
Ga jij eens uitleggen, waarom je in huis overal gaten wilt maken en breken
En daar begint het dus. het is heel simpel: zodat er geen losliggende kabels zijn en jij (de vrouw) lekker ongestoord kunt netflixen en Facebooken.
Hier is bijvoorbeeld vloerverwarming (huis is van 2006) en ik heb hier op 2 plaatsen een bekabeld punt. Ok normaliter zit dat x aantal cm van een rand. Maar als jij niet weet waar de leidingen liggen voor vanalles en nog wat, ga je niet zomaar gaatjes liggen boren voor een bekabeld netwerken. Als je toch wat raakt dan ben je echt wel gezien.
Correct. Ik heb het hier ook. Derhalve bekabeling weggewerkt in een koof met geïntegreerde verlichting.
Lopen beneden aan beide kanten volledig langs de muur op en in de hal eentje overdwars waar 4X cat 6a en 3X cat 7 doorheen loopt. cat 6a naar TV meubel en Cat 7 door de koof richting keuken.

Door dat ding lopen ook nog 4 audio paren van 2,5 mm^2.

Aan de andere muur komt nog 12 x glas te liggen van meterkast naar kast boven. Die loopt door het trapgat en wordt netjes weggewerkt met klein koofje.
Ik heb het hier hiet over losliggende kabels, maar die netjes wegwerken. Dat is iets waar de meeste echtgenotes tegenop kijken, want er moeten dingen gesloopt worden en dat zorgt voor stof etc.

Hier is het simpel, als we ooit een andere vloer leggen dan werk ik wel weg achter de plinten

[Reactie gewijzigd door cricque op 12 januari 2021 15:56]

want er moeten dingen gesloopt worden en dat zorgt voor stof etc.
Ik weet niet wat je dan van plan bent om te gaan doen, maar het kan redelijk stofvrij.

Ik heb zelf een haakse slijper met stofkap waar een M klasse stofzuiger aan hangt. Daarmee kun je zelfs als professional zonder stofmasker in beton mee frezen en boren.

Dus even door de muur langs de plint op geeft echt niet per se meer stof hoor.

Ja kunt ook €1200 uitgeven en dan alsnog met een net niet systeem zitten. Dat is je eigen keuze natuurlijk, maar ik zou het wel weten.
Ja maar de gemiddelde mens kan dit niet, en al zeker niet stofvrij. Niet iedereen heeft een heel arsenaal aan tools liggen en een bouwstofzuiger.. ik ken genoeg mensen die een alleen een boormachine hebben liggen.
En om mooi te werken zal ik toch een baan moeten inslijpen in de muur. Tenzij je huis volledig uit gyproc en hout is. En er zijn nu eenmaal vrouwen die al gaan kuisen voor je begint, en nog 25x terwijl je bezig bent.

Dan zijn er nog genoeg mensen die huren. Deze kunnen dit meestal gewoon niet.
Nee tuurlijk. Ik ken ook mensen die niet eens een boormachine hebben en niet verder komen dan een philips schroevendraaier.

Nogmaals. Er zijn genoeg manier om het netjes weg te werken zonder dat je in de muur moet gaan frezen en/of met slechts een klein beetje stof waar je even een stofzuiger bijhoud.
Oei, dat zijn flinke prijzen!

Ik hoop dat dit ertoe leidt dat de "gewone" wifi-6 versie eindelijk betaalbaar wordt.
Maar lijkt nu dan de xbox series x meer op een router dan de ps5? O-)
Hij heeft wel wat weg van een Xbox series X
Ben benieuwd naar de eerste test als er 20 devices aan een AP hangt wat er dan van de beloofde snelheden over blijft. Helemaal als je ook nog last van je buren Wifi hebt mocht je in een appartementen gebouw wonen.
Stomme vraag misschien waar 80% van de lezers zo antwoord op heeft hopelijk. Kan je gewoon een externe HDD aan die USB hangen en fungeren als een klein NASje?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee