WiFi 6E-router Linksys Hydra Pro 6E krijgt startprijs van 500 dollar

Linksys heeft de beschikbaarheid van de Hydra Pro 6E- en Atlas Max 6E-routers aangekondigd. In beide gevallen gaat het om WiFi 6E-routers. De Hydra Pro 6E krijgt een startprijs van 500 dollar, omgerekend en met btw is dat 500 euro.

De Linksys Hydra Pro 6E is een driebandige AXE6600-router waarmee Linksys zich op thuisgebruik en dan met name op gaming, hd-streaming en videovergaderen richt. De router biedt theoretische maximale bandbreedtes van 600Mbit/s op 2,4GHz, 1200Mbit/s op 5GHz en 4800Mbit/s op de nieuwe 6GHz-frequentie. Met zijn vier antennes zou de router volgens de fabrikant 250 vierkante meter moeten kunnen beslaan. Het netwerkapparaat heeft verder vier gigabit-lanpoorten en een wanpoort van 5Gbit/s. De Hydra Pro 6E is gebaseerd op Qualcomms Networking Pro 810-platform en het apparaat bevat dan ook een quadcore op 1,8GHz van dat merk. In de VS is de Hydra Pro 6E per direct beschikbaar voor 500 dollar. Wanneer de router in Nederland en België uitkomt is nog niet bekend en de precieze europrijs evenmin.

Linksys Hydra Pro 6ELinksys Hydra Pro 6ELinksys Hydra Pro 6E

Linksys introduceert tegelijkertijd de Atlas Max 6E en dit blijkt de AXE8400-meshrouter te zijn die het bedrijf in januari al onthulde. Deze is per direct beschikbaar in een bundel met drie nodes voor 1200 dollar, omgerekend en met btw is dat 1200 euro. Deze router is opgebouwd rond Qualcomms Networking Pro 2110 en biedt 1200Mbit/s op 2,4GHz. 2400Mbit/s op 5GHz en 4800Mbit/s op 6GHz. Een enkele node kan volgens de fabrikant dekking bieden voor 280 vierkante meter. Het meshsysteem bevat vier gigabit-lanpoorten en eveneens een 5Gbit/s-wanpoort. Een enkele unit gaat 500 dollar kosten en een duopak komt voor 900 dollar beschikbaar.

Linksys AXE8400Linksys AXE8400Linksys AXE8400

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-04-2021 • 09:58

129

Submitter: DoubleR

Reacties (129)

129
127
45
9
0
78
Wijzig sortering
Gezien de support van Linksys op hun vlaggeschip routers laat ik deze graag links liggen.
Het vorige vlaggeschip routers gekocht, de MX5 en Linksys heeft de afgelopen 14 maanden 0 software updates uitgebracht voor een 500 euro router terwijl er genoeg bugs in zitten volgens de fora.

Los van de prijs vind ik met name het ontbreken van software ontwikkeling op de hardware die ze uitbrengen absurt en onacceptabel.
Helemaal mee eens. Zeker bij routers is het dichtten van bugs om security redenen erg belangrijk. Ik heb wat dat betreft zeer goede ervaringen met Asus routers (nog los van de Merlin-versie) met hun WRT firmware. Deze ontvangen vrij regelmatig updates met patches en/of nieuwe functionaliteit. Zo zou elke hw fabrikant moeten omgaan met hun producten.
Voor $ 500,- kun je heel wat UTP kabel leggen en inclusief de kosten van hak en breekwerk voor het netjes leggen ervan. En waar nodig een goedkoop routertje.
Ik ben het hier niet mee eens, natuurlijk heeft bekabeling op een aantal punten voordelen, maar kun je een mobiele telefoon of tablet voorzien van UTP? Ik merk wel degelijk een groot verschil tussen een goedkoop routertje of een duurdere die andere, snellere, protocollen ondersteunt. Het verschil tussen 801.11n of 801.11ac is bijvoorbeeld erg groot, laat staan met 801.11ax (Wifi 6). Ik haal met mijn Samsung S21 vaak snelheden van 900 Mbit of hoger op een Asus AC-RT86 en RT88 router, terwijl op mijn oude Asus AC-RT66u (alleen 801.11n) nog geen 80 Mbit haal. Nog los van verschil in kwaliteit en hoeveelheid antennes, de snelheid van de CPU etc. van de router.
Het probleem met een telefoon of tablet (en in mindere mate een laptop is): wat heb je aan 600Mbit wifi of meer? Netflix heeft het niet nodig (ook niet op 4k), een webpagina ophalen loopt er nauwelijks sneller door (de meeste tijd zit niet in de pure datatransfer). Mail lezen? De gebruiker is de bottleneck. Ik kies bij wifi voornamelijk voor robuustheid en in (veel) mindere mate voor de performance. Heb goede ervaring gehad met alle merken zolang je er maar DD-WRT op kunt zetten en de chipset die gebruikt wordt niet te slecht is. Dat laatste weet je pas over een lange periode.
Voor de rest van het netwerk: glas voor 10Gbit backbone en cat5e voor de individuele devices. Telefoons snel genoeg bedient en als je echt gaat werken doe je dat toch achter een PC/laptop via een kabeltje.
Binnen ons gezin wordt gebruik gemaakt van zowel NVidia GeForce Now als Microsoft Cloud gaming voor mobiel en (oudere) laptops. Daarbij is een stabiel, low latency en snel netwerk nodig. Laptop kan aan de kabel, de rest niet. Onze langzaamste router staat op zolder en daar is cloudgaming haast niet mogelijk. Daarnaast is het fijn dat we met diverse devices waaronder IP camera's en domotica genoeg capaciteit hebben in het netwerk en met 2 pubers in huis is streaming media constant, naast 2 thuiswerkende ouders. Een simpele router zal eerder een bottleneck opleveren.

Overigens kan ik zien met welke snelheid de router is verbonden met de telefoon door in (Android) de instellingen van wifi te bekijken, of via de config pagina van de router. Daar is dit ook te zien.
Soortgelijke werk/kinder-situatie hier en gegaan voor Unify APs : niet de snelste wel retestabiel (ook voor Steam Remote gaming, vergelijkbaar met NVidia GForce). Dus wifi 6 laat ik nog even gaan.
Unifi heeft intussen gewoon wifi 6 (niet 6e) APs hoor
De lite is langzamer dan de AC Pro die ik heb (maar dan wel Wifi6 ;-) en de Long Range is ruim veel duurder en kan niet meer doorlussen zoals de AC Pro dat kan. Niet in alle opzichten beter dus. Nah, ik blijf wel op mijn huidige APs.
Heb je serieus 10gbit glasvezel als backhaul en gebruik je dan nog Cat5e? De ene overkill en de ander in mijn optiek outdated als je voor hetzelfde geld een Cat6 kunt leggen. Cat6A is overigens ook tot 10gbit/s geschikt en monteert makkelijker af dan glas. Alleen met korte patch tussen switch en gateway snap ik de glasvezel, of juist in MKB/Enterprise omgevingen.
De cat5e heb ik 15 jaar geleden naar alle ruimtes getrokken door de muren en met doosjes afgemonteerd. De backhaul op glas is tussen de het serverhok en 2 werkplekken. Cat6 was nog geen ding 15 jaar terug. En ik heb voor glas gekozen omdat 10Gbit over koper serieus onzuining is (10 watt per poort ipv. 0,5W per poort over glas). Alle cat5e vervangen door cat6a (of 7) zou betekenen dat ik alle wanden open mag maken. Dat is het me niet waard en ook niet nodig voor de overige ruimtes (mediahoek: netflix & kodi doen het uitstekend op 50Mbit, de kinderen hoor ik niet klagen over de snelheid etc.).
Ok, als het 15 jaar ligt snap ik het. Als je nu nog een keuze moet maken is Cat6 of beter een no brainer.

@Username3457829 Dus dat.
Wait wut? 10w voor cat6a per poort?
Heb je een bron waar ik meer informatie hierover kan lezen?
http://wavesplitter.com/b...nsumption-of-10gbase-t-17 bijvoorbeeld. Optical of dac kabels hebben dat probleem niet. Nieuwere kaarten brengen het verbruik wel naar beneden maar de latency en het verbruik zijn altijd hoger.
Ehhh ik heb hier te weinig verstand van om dit te snappen. Ik heb een simpele Ziggo router en een degelijke laptop (i5 7th gen, 8GB) en 30m aan cat6 S/FTP kabel hiertussen liggen (die ik zelfs een paar weken geleden gekocht heb). Wat zou het verbruik zijn hierbij?
Dat is allemaal 1gbit spul. Dat doet ongeveer 1 watt per poort. 10gbit over Cat6 kabel is die 10 watt.
Ah bedankt en gelukkig maar als het ongeveer 1w is.
Maar cat6 kan dus wel 10gbit aan onder de 55m volgens dit artikel https://www.pcgamer.com/what-are-the-differences-between-cat5-cat6-and-cat7-ethernet-cables/ vandaar dat ik ook voor cat6 ben gegaan ipv cat6a met deze afstand en ook met de toekomst in achtneming.

Daaropvolgend wat betekend dit dan voor een cat7 en de hogere categorie kabels die 100gbit aankunnen? Dat ze 100w verstoken? Mag toch hopen van niet.
Nee, het verbruik zit niet in de kabel, maar in de netwerk adapter. Als je met zulke hoge snelheden wilt schakelen en je kabel is een paar meter of meer dan moet je behoorlijk wat energie spenderen (op een moederbord zijn dit soort snelheden geen probleem omdat de lengte heel beperkt is). Vandaar ook dat meer dan 10Gbit (25/40/100 en nu zelf 400Gbit ethernet) niet eens over cat6/7 kabels kunnen (althans: ik heb nog geen transceivers hiervoor gezien): dat gaat allemaal over glasvezel omdat je daar geen absurde hoeveelheid energie in hoeft te steken om een foton van A naar B te sturen.
cat6 ook 10gbit/s binnen 50m
Je merkt het of je meet het? :P

Ben wel benieuwd hoe jij merkt dat je telefoon met meer dan 50 mbit verbonden is ;)
Meten door in de router de daadwerkelijke linksnelheid te bekijken, of in de telefoon zelf. Dan is het nog een theoretische snelheid, maar in de praktijk (speedtest oid) zit dit dicht tegen de werkelijkheid.
Je meet het dus, mijn auto kan 180 toch rijd ik zelden harder dan 80, ik heb gemeten dat ie 180 kan maar in de praktijk gebruik ik het niet en heb ik het ook niet nodig.
Zie mijn reactie op Iatka hieronder. Situaties verschillen.
Klopt er in jouw situatie zijn er zeker meer factoren in het spel maar de linkspeed van de weg waar ik reed was "oneindig" toch ging ik max. 180 en normaal rijd ik niet harder dan 80, waar jij vooral sneller tegen aan loopt is drukte op de lijn en niet zo zeer bandbreedte.
Voor $ 500,- kun je heel wat UTP kabel leggen en inclusief de kosten van hak en breekwerk voor het netjes leggen ervan.
Hakken en breken is makkelijk, hoeveel kost het afwerken? ;)

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 19:42]

Plamuurmes, plamuur en een beetje schilderen. Zie de handleidingen van de bouwmarkten.
Heb toch echt geprobeerd een netwerkkabel in mijn tablet of telefoon te rammen. Maar dat vond hij blijkbaar niet zo leuk :D.

Bekabeld klinkt leuk maar is voor lang niet alle apparaten geschikt, dus is een goed / snel en dekkend Wifi netwerk net zo belangrijk.
Ik weet wel zeker dat je daar geen router van $ 500,= voor nodig hebt }> }>
Ik geef liever geld uit aan een goede router dan te beginnen kappen en breken hoor …
Met een goede steenboor kom je al gauw een heel end....
Mikrotik spul vind ik wel indrukwekkend. Vaak updates met nieuwe features en de 'standaard' features zijn best enterprise. Alleen heeft niet alles hardware acceleration, als je voor goedkoper spul gaat. Documentatie is ook goed.
Linksys is sinds de los koppeling met Cisco ook hard achteruit gegaan.
Het was het geen waar ik ook al bang voor was toen dit bekend gemaakt werd, een nieuwe eigenaar die vooral op de naam wil bouwen.

Nieuwe merken kunnen als ze goede producten maken tegenwoordig ook goed voet aan de grond krijgen, Diverse hardware fabrikanten die zichzelf al bewezen hebben ook goede netwerk oplossingen te kunnen maken tegenwoordig.
Zelf geen ervaring mee, maar ik heb ook nog wat negative verhalen gelezen over het bereik van een ander model Linksys... De prijs - kwaliteit verhouding lijkt bij Linksys "suboptimaal".
Toen Linksys nog van Cisco was waren ze beter in support. Gekocht door Belkin toen ging het bergafwaarts, huidige eigenaar is Foxconn en nog steeds klote support.
Heb ook een Linksys WRT router die maar 1 update heeft gehad. Gelukkig kan je er OpenWRT op draaien.
Ligt het aan mij of worden WiFi routers met de dag duurder?
De Tweakers-collega's van hardware.info hebben een passender titel: Linksys' nieuwe Wi-Fi 6E-routers zijn heel snel en heel duur.
Snel is echt nutteloos.

Pas bij een stabielere verbinding is het nuttig. Vandaag nog problemen gehad met mijn git archief omdat de windows updates op mijn werp PC toch vonden dat ze net netwerk vast onderuit moesten gooien.

En ja ik zit op de kabel thuis. Ik gebruik liever gewoon een kabel als het kan. En een telefoon of brouwsen kan prima via WiFi maar hoeft niet perse super snel.

Beter bereik in nieuwe woningen zodat ik geen Mesh nodig heb zou voor mij de grootste meerwaarde hebben. Maar of dat echt zo is moet nog blijken.
De marketing van dit soort halve ruimteschepen moeten ergens van betaald worden. Ik vraag me af in welke consumenten setup zo'n ding nodig is, meestal wordt zoiets gekocht door lui met te veel geld en problemen met wifi bereik. Dat dit dubbel NAT en IP conflicten veroorzaakt in een bestaand netwerk als het niet juist geconfigureerd wordt wordt altijd vergeten.
Tja - ipv dat ze dan voor een degelijke setup gaan - je kan hier behoorlijk wat van ubiquiti of andere prosumer merken voor neerhangen.
Ben je voor ubiquiti nog steeds afhankelijk van JAVA om je spul te beheren?

Dat is wel een serieus minpunt als je het mij vraagt.
Alleen als je het via Windows wilt beheren volgens mij, echter als je voor Ubiquiti gaat doe het dan gelijk goed en host je controller op een linux container/vm of koop een key waar de controller voor-geïnstalleerd is.
dat is maar de vraag, als jij maar 1 of 2 apparaten hebt is het relatief onhandig om een controller op te tuigen. ik heb 1 unify AP welke ik beheer met android app. werkt dik afdoende voor veel thuis gebruikers. mocht ik meer features willen, ja dan wordt het een ander verhaal. overgens kun je ook prima bij de omada clone van tp-link shoppen. prijs ligt nog wat lager. voor die 500E kun je 2 ap's een switch met poe en router met switch poortjes kopen. kortom dikke flater dit linksys spul.
Daarom zei ik ''of koop een key'', kost je 90 euro en ben je nog steeds veel goedkoper uit. Ik wist echter niet dat het ook alleen met de android app kon, dat is wel handig.
dat is maar de vraag, als jij maar 1 of 2 apparaten hebt is het relatief onhandig om een controller op te tuigen.
Ik denk als je maar 1/2 clients hebt dat je sowieso in het verkeerde WiFi segment aan het kijken bent. En overigens is het installeren van een Raspberry Pi en dit scriptje runnen (link) ook niet zo moeilijk :P
Dat zeg je wel, maar waar linksys op mikt is waarschijnlijk toch die consument die snel spul wil. Dan wint de marketing. Iemand met iets meer kennis van zaken laat dit links liggen.
Of neem gewoon een pcengines APU, douw erin wat je wil, en dan kan je later ook alleen de wifi vervangen zonder een heel nieuw apparaat te kopen. Vond ik een stuk makkelijker.
Waarom zou de runtime waarop het spul draait (en die hopelijk meegeleverd is) een minpunt zijn? Als het werkt werkt het toch? Of is die applicatie zo slecht? (en is Java dan wel het probleem?)
Ik hoor Minecraft fans ook niet steeds roepen dat Java zo'n minpunt is (sterker nog: ze geven de voorkeur aan Java vanwege de betere modding opties)

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 22 juli 2024 19:42]

Als je zelf de unifi controller software wilt draaien volgens mij wel - maar met dit geld kan je e een UDM Pro bij kopen, i.c.m. een aantal Lite-6 AP's. Enige verschil wat je dan heb is dat je bij UI wel kan verwachten dat ze langere tjid support en updates geven. (En je niet op bijv. DDWRT aangewezen bent na 2-3 jaar) En dat je natuurlijk geen WiFi 6E support hebt maar enkel WiFi 6.

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 22 juli 2024 19:42]

Anoniem: 1322 @Ramon30 april 2021 10:44
Java wordt alleen gebruikt om de server componenten te draaien en dat is vrij standaard voor server software. Je hoeft deze componenten echter niet altijd actief te hebben want je hebt de software enkel nodig om de boel in te stellen, daarna zou je het zelfs kunnen verwijderen.

Het is daarnaast altijd aan te raden om server software op een andere host te draaien. Mijn advies zou docker zijn (op bijvoorbeeld een NAS) of een cloud key. Dan heb je nooit geen last van deze componenten.

Ik heb het met je eens dat Java lastig kan zijn (zo niet, zwaar frusterend bij versie conflicten) maar dat is enkel als java runtime nodig is op een werkstation. Als server component is het vrij standaard en met technieken zoals containers helemaal geen probleem meer.
Hoe het op de achterkant werkt weet ik niet, maar ik draai een virtuele machine en beheer mijn Unifi omgeving via een web interface. Dat werkt echt heel soepeltjes.
Wat is daar het probleem mee dan? Draai het in een container en nergens last van, of is het principieel?
Voor draadloos VR streamen vanaf de PC is een goede Wifi-6 router onmisbaar.
Ligt niet aan jouw... voor minder geld trek ik een kabel... naja toen we in dit huis trokken wellicht de boel over bekabeld.

Heb nu al jaren een Unifi AC-Pro hangen beneden, op zolder nog wel wat bereik, +-24Mbit. Voor gamen zou het niet genoeg zijn iig. Kost wel stuk minder dat dit ding in ieder geval.
Ik heb beide maar knap dat je voor minder geld de boel doorgetrokken hebt.

2× loze leiding á 175 euro is 350 euro (bouwboefjes)
2× AC Pro á 175 euro is 350 euro
1× 100 meter CAT 6 kabel á 79 euro (op een klein stukje na ook daadwerkelijk opgegaan in de muren)
2× Dubbel UTP WCD frame etc. á 30 euro is 60 euro
Is 839 euro voor mijn (basis) opstelling.

Waar later nog een AC Lite (89) voor de zolder bij is gekomen want onvoldoende bereik van de AC Pro op de eerste verdieping en de injectors vervangen door Netgear POE switch (109).

Dus in totaal hebben we het over een netwerk opstelling van ~ 1037 euro waarvan 548 euro voor de wifi spullen is en dus 489 euro gewoon voor bekabeld netwerk. En dan mis ik nog een aantal UTP kabels naar verschillende apparaten vanaf de WCD's, dus afgerond ook makkelijk 500 euro.

Nu zou ik alleen nooit genoeg bereik hebben met router uit het artikel maar deze opsomming is even ter beeldvorming van de kosten van een (hybride) netwerk in een (relatief) nieuwbouw huis.
Hier in huis heb ik een koof waar alle kabels doorheen lopen, tevens stond het huis er als, dus dat scheelt mij al de kosten van de loze leidingen.
Eveneens had ik 305 meter cat6 voor ongeveer 130 euro destijds.
Router van 500 euro... is bizar veel geld vind ik. Heb hier inmiddels een oude stofhappende MacMini ingezet met pfsense + vlans, werkt als een tierelier :-)
Tsja je hebt dus eigenlijk een nog duurdere router zonder wifi 6E ;)
Voorheen had ik een TP-Link TL-WDR4300(tegen de 100 euro voor betaald toentertijd ), maar omdat er geen firmware updates meer kwamen toch maar vervangen voor iets wat ik nog had liggen. Overigens geen noodzaak, want hij deed het nog prima.

En er zijn prima boxjes te vinden in 100-200 euro range die ook pfsense draaien. En waarschijnlijk nog sneller dan mijn oude MacMini uit 2010 ;-)
WiFi 6E en een 5Gbit/s-wanpoort maken het duur. Binnen 3 jaar gaan de prijzen omlaag.

Linksys WRT1900AC uit 2014 had een prijskaart van 279 euro. Vergelijkbare hardware kwam een paar jaar later op de markt voor minder dan 100 euro.

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 22 juli 2024 19:42]

Het dure is denk ik alleen te wijten aan de 6Ghz band die deze ondersteunt. Geen idee of er al WiFi clients zijn die het op 6Ghz doen, maar dit is denk ik typisch een geval van 'kijk eens wat wij kunnen bouwen'.
Wat betreft 2.5Ghz en 5Ghz is ie redelijk bedeeld met 600Mbps en 1200Mbps, maar je moet 'm echt kopen voor de 6Ghz functionaliteit, anders is mijn Asus AX92U met 400Mbps op 2.4Ghz en 4.8Gbps op 5Ghz een betere keuze als je iets snels wilt met spullen die er NU zijn. En je hebt er dan ook nog 2 voor nog minder als 1 Hydra Pro.

Je moet dus wel hele moderne spullen hebben. Vooralsnog zijn er volgens mij momenteel nog helemaal geen spullen (smartphones, laptops) die deze band ondersteunen.
Mijn razer blade ondersteund Wifi 6E, de nieuwe (premium) laptops doen dit bijna allemaal.
ah, ok. Ik las een stukje over Wifi6E van een paar maanden geleden en daar hadden ze het alleen nog over aankondigingen, plannen en hints mbt nieuwe modellen. Ik nam dus aan dat het in de komende maanden zo'n beetje los moest komen. Maar je moet iig wel de allernieuwste spullen hebben. Net als met Wifi6 in principe. Een iets oudere foon doet het er niet mee.
Ik moet er toch echt naar zoeken. Blijkt dat de 15" het niet doet maar de 17" wel. Voor de rest is het echt wel heel moeilijk zoeken naar laptops met die feature. Vaak wordt het op een hoop gegooid met "Wifi 6", of het nu 5GHz is of 6GHz.

Die statement "nieuwe premium laptops doen het bijna allemaal" lijkt me op zijn minst misleidend.
Ik kan geen enkele Dell XPS vinden die het heeft. Zelfs niet als optie.
Macbooks hebben het gewoon niet.
Thinkpads: 23 februari heeft Lenovo aangekondigd dat de optie beschikbaar komt. Alle laptops die ik bekijk hebben hooguit een Intel AX201 die 5GHz 2x2 doet, geen 6GHz.

Correcter is: Als je heel specifiek zoekt naar een handvol specifieke configuraties van nieuwe, premium laptops en eventueel een optie aanvinkt heb je wifi 6E.
https://www.razer.com/eu-...ade-15/RZ09-0367BEC3-R3E1
"Intel® Wi-Fi 6E AX210, 2X2"

15" razer blade advanced modellen hebben ook 6E.
Advanced ja, niet base. Ik had gewoon doorgeklikt naar buy en de eerste de beste aangeklikt. Nogmaals: je moet zoeken naar een specifiek model.
De claim dat nieuwe laptops dit bijna allemaal aanbieden is gewoon erg misleidend.

Persoonlijk ben ik meer in de markt voor een 13-14" model en zelfs de duurste 13" Razer biedt het dan weer niet aan. Dus wederom: nieuwe laptops hebben het echt niet zomaar.
Yep - en om die reden ben ik afgestapt van mijn bestaande merken (asus, netgear) en heb domweg een aantal el-cheapo huawei’s neergezet. Software is daar ook niet helemaa ok maar het doet het verder prima en de aanschafprijs van 47 euro per stuk maakt een hoop goed…

Fabrikanten die denken dat we 1200 euro gaan betalen: think again….
Ligt niet aan jou. De Linksys WRT54GL is legendarisch. Die kwam ergens in 2005 uit, en hij is nog steeds te koop. Met behulp van open-source firmware kun je er geweldige dingen mee doen. Het enige minpunt van het apparaat in 2021 is de snelheid.

Die router kostte €50. Ik heb hem zelf bijna 10 jaar gebruikt.

Afgeschrikt door de problemen die vrienden en kennissen hadden met Wifi-modems van providers, of met standaard routers zoals je die voor een paar tientjes bij de MediaMarkt vindt, heb ik besloten om geen router met wifi aan te schaffen.

Vanaf de WRT54GL + wifi-extender ben ik overgestapt op een Ubiquiti EdgeRouter met 2 Ubiquiti accesspoints (Edgerouter ipv de USG omdat de EdgeRouter destijds VEEL meer mogelijkheden had). In het modem van de provider heb ik alles uitgeschakeld, en DMZ naar mijn router laten verwijzen.

Nooit een probleem mee gehad sinds ik deze setup gebruik; stabiel, goede software-support (Ik heb er in elk geval geen problemen mee. Voor sommigen kan dat natuurlijk anders zijn), en bijna oneindig uitbreidbaar met accesspoints indien nodig.
WiFi apparatuur is duur.

Jammer, want hierdoor zie je dat de gemiddelde wifi bij mensen thuis erg teleurstellend. Zeker wanneer je dit vergelijkt met 4G of 5G.
Mij niet helemaal duidelijk, heeft de iPhone 12 nu wel of niet 6Ghz WiFi?
Anders heeft deze router weinig meerwaarde.
Galaxy S21 Ultra is volgens mij nog de engie die echt Wifi6-E ondersteuning kent momenteel.
Niet te verwarren met Wifi 6 (zonder E) wat al enkele generaties de norm is op high end smartphones.

Dit is heel erg voor de early adopters dit ding.

Ontwikkelingen rollen natuurlijk altijd door. Maar ik heb op "normaal" wifi 6 al geen enkel probleem mijn 500 megabit internetverbinding dicht te trekken. Kan me toch niet echt indenken waarom ik dit ding zou willen kopen.
Ik denk dat het wel even gaat duren voordat dit inburgert.

Ik heb nét (eerder dit jaar) geinvesteerd om alles naar Wifi 6 te tillen bij me thuis. En ik ben in mijn straat nogsteeds de enige die het heeft terwijl die standaard er nu toch al wel weer even is.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 19:42]

Het zal allemaal prima werken en snelheden zullen allemaal wel best zijn. Maar buiten wat geeks en tweakers wie kopen er nou routers van plus minus 500 euro om wifi 6 te hebben.
Ik heb laatst de unify LR 6 gekocht, geen 500 eu maar 200. Heb je ook WIFI 6, goed bereik en mooie snelheden
Ja, maar die doet dan weer niet op de 6GHz band werken - terwijl deze Linksys dat dus wel doet. (een groot verschil in functionaliteit wat dus ook het prijsverschil kan verklaren).
Plus dat die Unify natuurlijk alleen een AP, terwijl deze Linksys ook routing-functionaliteit bied (deze Linksys is een all-in-one oplossing terwijl je bij de Unify nog een apparaat nodig hebt wat routing en DHCP e.d. doet).

Ik ben ook fan van Unify, maar om deze 2 te gaan vergelijken is een beetje scheef.

[Reactie gewijzigd door Maestro.mosjuh op 22 juli 2024 19:42]

Je hebt helemaal gelijk, hoorde vandaag voor t eerst over WiFi 6e , wat dus 6ghz band is, nieuwe info voor mij 🙈
Eens, maar ik vermoed dat met een beetje geduld die band ook tegen een wat schappelijker prijs bereikbaar wordt...
Veel particulieren hebben momenteel ook nog niet zo heel veel aan WIFI 6 want de apparatuur is er vaak nog niet voor eschikt.

Wil je zo'n WIFI 6 router, dan eerst ff kijken of je eigenspullen ook WIFI 6 ondersteunen, anders valt het terug op de oudere standaarden.
Bijna alle nieuwe laptops hebben nu een WiFi 6 chip. En als Tweaker wil je wel een beetje future proof zijn als je nu nieuwe WiFi devices gaat kopen.
Enigzins waar, maar als Tweaker zijnde heb ik niet alleen een laptop en een router maar ook.

Hue spul
een Switch
Een Xbox
Een google nest hub,
Nest camera's en rookmelders
Een Toon (die alleen nog 2,4Ghz ondersteund)
Dus ja futureproof zijn is 1 ding, maar backwards compatible vind ik nog wel belangrijker dan futureproof.

En we weten allemaal waar early adaptors vaak voor dienen.....

Daarbij 500 euro voor een standaard die officieel nog geen standaard is nee dank je, pak wel iets wat de helft kost maar ook werkt en waar ik ook al 800Mbit over wifi kan krijgen.
Maar WiFi 6 is geen WiFi 6E ;)
Denk dat er genoeg mensen zijn met WiFi troubles die dan toch denken: duurder zal wel beter zijn.
Terwijl er nog zoveel verschil zit tussen het betaalbare, zonder die 500 euro er voor uit te moeten geven.
4.8Gbps wifi en 1Gbps poorten aan de LAN kant 8)7 natuurlijk haal je die 4.8 niet, maar laten we zeggen de helft is meestal wel reëel. En dan wordt de bekabelde kant alsnog je bottleneck mbt throughput. Waarom ook geen 5 of liever 10Gbps poorten aan de binnenkant voor dat geld?

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 22 juli 2024 19:42]

Voor die prijs hadden ze wel 10Gbit erin mogen zetten.
Dat zijn maximale theoretische snelheden. Daarnaast kun je natuurlijk 1Gbit internet en tegelijk 1Gbit vanaf je NAS naar je WiFi pompen.
Die 4,8Gbps is natuurlijk de maximale doorvoer voor 6Ghz clients. Dus dat betekent niet dat één client dat persé moet dicht trekken, maar dat alle clients bij elkaar zoveel bandbreedte hebben.
natuurlijk haal je die 4.8 niet, maar laten we zelf de helft is meestal wel reëel.
Is 2.4 gbit/s via WiFi reëel?
Met Wifi6 in principe wel. Maar dan moeten er wel betere antennes komen. Vaak is het nu 2x2. Dan is het niet reëel.
Als ik eventjes door http://mcsindex.com/ scroll vermoed ik dat die waarde komt van de best mogelijke situatie met 4SS + 160MHz kanaal. Op 6GHz (welke clients ondersteunen dat zelfs?). Op 5GHz ondersteunt deze Linksys hooguit 1SS? Dat lijkt het maximale voor 802.11ax met 1SS. (aanname, Linksys heeft geen documentatie hierover)

De meest recente M1 Macbook Pro doet hooguit 2SS. De Intel variant 3SS. Beide op 5GHz. 6GHz is niet eens ondersteund. Dus daarmee heb je hooguit 1200Mbps link speed, 600-700 effectief? Best case, enige client, geen storing van andere APs in de omgeving want je hebt de volledige 160MHz nodig.

Dus als je op 6GHz zit met een 4x4:4 client op een 160MHz kanaal, dan is die 2,4Gbps reëel. Of met 2 clients op 6GHz aan pakweg 1,2Gbps naar elkaar... Want die gigabitpoorten zijn anders toch de limiet.
Best case, uiteraard.

Een Samsung S21U lijkt 6GHz te ondersteunen. Met maximaal 80MHz. Geen vermelding van spatial streams.. Ik zou er nog niet teveel van verwachten.
Kan iemand mij uitleggen wat het nut is van een 5gbit WAN poort als alle LAN poorten 1gbit zijn. Ik kan me niet snel een use case voorstellen waar je via WiFi meer dan 1gbit aan bandbreedte nodig hebt en via een kabel dat absoluut niet nodig is.
Als je via elke LAN poort 1 gbit wil downloaden / uploaden kan dat met een 5 gbit WAN poort wel maar met een 1 gbit WAN poort niet.. maar het blijft een vreemde combi.
Ik heb het even uitgerekend voor je. 5x 1gbit = 5gbit. Je kan dus met maarliefst 5 computers tegelijk 1gbit naar binnen trekken en je WAN poortje laat het gewoon door!
Een simpel voorbeeld zou zijn als je met 5 mensen allemaal 1gbit aan data zou willen gebruiken. Grote bestanden kopiëren naar een externe server ofzo. Dat zou allemaal over de WAN poort moeten. Als de WAN maar 1gbit zou zijn, dan zou iedereen maar 200mbit tegelijkertijd kunnen gebruiken. Maar dan is het wel zo, dat het internet op de WAN poort ook 5gbit moet aan kunnen. Als het maar 1gbit zou zijn dan maakt die 5gbit WAN niet uit. Het enige zou zijn voor future proofing, maar misschien is het dan beter om over X jaar een nieuwe router te kopen.

[Reactie gewijzigd door Jobvdl op 22 juli 2024 19:42]

Zodat je op al die LAN poorten ook die 1Gb kunt voltrekken tegelijk? 5Gb WAN betekent dat je tegelijkertijd 5x1Gb connecties kunt onderhouden (dus in dit geval 4x kabel en 1x wifi).

Verder uiteraard gewoon overkill, alsof er iemand 5Gb glasvezel heeft liggen/afgesloten.
Stel je hebt een NAS/SAN en je hebt meerdere clients die lekkere los gaan dan zit 1 gbit (~120 MBps) zo vol, bijna geen consument die dat nodig heeft binnen de levensduur van dit apparaat maar voor een thuislab opstelling waarbij je servers zelf (bijna) geen storage hebben en alles van je NAS/SAN plukken kan het best handig zijn!

Edit: en WAN/Internet suggereert dat ie direct aan je modem hangt maar daar kan je NAS/SAN natuurlijk gewoon tussen hangen en doorgeven.

Bijv. 500 mbit (internet) > 1gbit NAS/SAN 5gbit > 5gbit router 1gbit (x4) > servers/netwerk

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 22 juli 2024 19:42]

Voor een thuislab kan je met zo'n use-case beter gewoon een uitgefaseerde enterprise switch van ebay halen voor 100 of 200 euro.
Tuurlijk als je er ruimte voor hebt, heb je een paar NUC/Brix/tiny/mini/micro servertjes in de meterkast staan dan word dat al snel lastig en mis je nog steeds wifi.
Maar we hebben er eigenlijk amper wat aan. Onze internetaansluiten zijn max 1Gbit en voor minder geld heb je al een meshset die je hele huis beslaat.

Klinkt leuk 6Ghz, maar 4800Mbit halen we never nooit ff niet. Laat staan de particulieren in de US.
Gelukkig is er nog zoiets als een lokaal netwerk. Als ik een groot bestand van mn server op mn pc wil downloaden dan is het fijn als het sneller kan dan gbit. Een netwerk doet meer dan enkel internet he.
Maar in jouw geval heb je toch helemaal niks aan een 5 gigabit WAN poort ? Dat zijn nou juist die 1 gigabit LAN poorten :P
Dit is Wifi 6E, deze gebruikt de bijna niet gebruikte 6GHz band voor wifi. Waarschijnlijk dat 'ie daarom wat duurder is. De meeste Wifi 6 routers zijn al een stuk goedkoper (bijv. Orbi en Deco)
De snelheid opbrengst (mits de client ook Wifi6E ondersteund) zal aanzienlijk zijn aangezien deze bandbreedte nauwelijks gebruikt wordt.
Voor die prijs kan je ook een pfSense bak maken met een kekke wifi adapter en 10GbE. Er moet minstens €150 af om dit een interessant product te maken.
250 m², ik vraag me af hoe ze dat berekenen. Het klinkt als redelijk wat, maar dat is een cirkel met een straal van zo'n 9 meter. Lijkt me niet dat het signaal maar 9 meter ver komt :+
Wat maakt het uit. Jou wifi 'client' moet ook nog terug kunnen communiceren, en die heeft vaak minder zendkracht (mobiel apparaat), dus daar zit dan vaak de bottleneck.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.