D-Link toont USB-adapters voor 2,5Gbit/s-ethernet en Wi-Fi 6

D-Link kondigt een USB-C-naar-2,5Gbit/s-ethernetadapter aan. De adapter kan bijvoorbeeld gebruikt worden om laptops te voorzien van een snelle ethernetpoort. Ook komt het bedrijf met een Wi-Fi 6-adapter met USB-A-poort.

De 2,5Gbit/s-adapter krijgt de naam D-Link DUB-250 en heeft ondersteuning voor USB-C 3.1 gen1 en Thunderbolt 3. De adapter werkt ook in USB 2.0-poorten, maar dan kan niet de maximale snelheid benut worden vanwege de beperking van die USB-versie. Een USB 3.1 gen1, ofwel USB 3.0-poort biedt voldoende bandbreedte voor een 2,5GBit/s-netwerkverbinding. De adapter heeft ingebouwde drivers zodat deze bij het inpluggen op een Windows-apparaat automatisch als netwerkadapter herkend wordt.

D-Link presenteert ook de DWA-X1850, een USB 3.0-dongle met Type-A-aansluiting die Wi-Fi 6 met WPA3-encryptie toevoegt aan bijvoorbeeld een laptop of pc. De dongle biedt op 5GHz snelheden tot 1200Mbit/s en op 2,4GHz is dat 600Mbit/s. D-Link toont de producten op de virtuele CES-beurs. Wanneer de adapters uitkomen en wat ze kosten, is nog niet bekendgemaakt.

D-Link USB-netwerkadaptersD-Link USB-netwerkadapters

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

12-01-2021 • 14:02

42

Reacties (42)

42
42
23
5
0
19
Wijzig sortering
ServeTheHome heeft een goede video over de verschillende 5Gbit dongels op de markt maar ik denk zomaar dat die kennis ook hierop van toepassing is.

https://www.youtube.com/watch?v=HPq2gKdwD80

Het is lang niet allemaal wat het lijkt of belooft, en je moet echt goed oppassen met driver ondersteuning en de algemene kwaliteit.
De adapter werkt ook in USB 2.0-poorten, maar dan kan niet de maximale snelheid benut worden vanwege de beperking van die USB-versie.
Bestaan er USB 2.0 poorten met een USB C aansluiting? Of lees ik het verkeerd?
USB-C 2.0 is er zeker. Zit in nog vrij veel moderne telefoons ook.

Nog geen uur geleden zo'n 2 USB-C-naar-2,5Gbit/s besteld van Club3D...

Maar zo'n Wifi6 USB dongle lijkt mij wel interessant om in mijn NAS te steken. Zo moet het lukken een hotspot op te zetten om mijn WiFi-bereik te extenden.

[Reactie gewijzigd door Unrealiac op 24 juli 2024 05:54]

Mag ik je dan nog ook even wijzen op deze twee?

pricewatch: Club 3D USB 3.2 Gen1 Type A to RJ45 2.5Gbps Ethernet Adapter
pricewatch unsorted: StarTech.com Adapter - USB-C to 5 Gigabit Ethernet (US5G...

De eerste is 2,5Gbit welke een stuk voordeliger is, de tweede is 5 Gbit en wat duurder.
Patrick van Servethehome heeft onlangs drie modellen bekeken, ik zou je persoonlijk aanraden die video te bekijken. Door de implementatie van die 5Gbit - USB adapters behalen ze die snelheid niet, verre van zelfs.
Die van Club 3D is exact wat ik besteld heb. Is idd USB-A, dat was een typo van mij.
Maar de bedoeling is om trafiek naar mijn Synology wat sneller te laten gaan. Ik kopieer best wat heen en weer. Als het goed is kan ik er dit weekend mee aan de slag. De drivers staan al geïnstalleerd op de DS918+.

Ik heb specifiek voor 2.5gbe gekozen daar reguliere HDD's die 5gbe niet gaan voltrekken, er mij wel van bewust zijnde dat ik 2 x 256gb cache erin heb zitten.. Maar 5gbe is gewoon te duur naar mijn goesting.
Herkent een synology zo'n stick? (of bedoelt u eigen build NAS :Y) )

[Reactie gewijzigd door OxWax op 24 juli 2024 05:54]

Zeker wel hoor, mits je de juiste drivers installeert.

https://github.com/bb-qq/r8152

Hier staan drivers voor verschillende chipsets van Synology alsook andere dongles... ;)

[Reactie gewijzigd door Unrealiac op 24 juli 2024 05:54]

Gewoon een vraagje hoor maar is dat wel nuttig om een 2.5gbit adapter aan te willen sluiten op usb 2.0? usb 2.0 heeft een bandbreedte van 480mbit. dat lijkt mij dat hij dan nog geen eens 1 gbit kan halen.
Dat klopt helemaal, dat aansluiten heeft geen zin.

Maar andersom, als je die 2,5Gbit-adapter hebt liggen en je moet hem incidenteel gebruiken op een andere laptop met USB2-poorten, dan werkt hij wel gewoon. Op een veel lagere snelheid, maar hij doet het wel.
Als je een netwerkverbinding nodig hebt is het gewoon nuttig, ook al haal je lagere snelheden.
Of het meerwaarde heeft ten opzichte van een gbit USB2 adapter, dat is wat anders.
Ja, paar jaar geleden werd dat ook benoemd in een artikel:
reviews: Usb-c(haos) ontward - Acht usb-c-docks vergeleken
Mijn smartphone heeft een USB C aansluiting waar USB 2.0 (niet 3.0) overheen gaat. Dus... ja.

[edit]
Het artikel smijt nogal rond met USB termen. Als je niet weet wat USB 3.1 of 3.2 XYZ Gen1.2 ROFLCOPTER is:

Deze adapter kan met elke USB 3.0 aansluiting op maximale snelheid gebruikt worden, mits je een passieve USB-C naar USB-A 3.0 adapter gebruikt. De USB 3.0 standaard van 2011 heeft een maximale snelheid van 5 Gbit/s. Elke opvolgende USB standaard is sneller, dus snelheid is (vanaf USB 3.0) geen probleem.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 05:54]

Ja, lang leve USB met een wirwar aan standaarden...
Toch jammer dat bij de invoering van USB-C niet een minimale vereiste van USB 3.1 werd ingevoerd.

Het blijft gewoon een chaos. Op mijn PC zitten nu USB-A poorten met 10gbps en USB-C poort met 5gbps, maar als je niet in de specs duikt zie je het gewoon niet.
USB-A 3.0 werd destijds geïntroduceerd met een blauwe aansluiting, jammer dat een bepaalde kleurcodering niet is aangehouden bij de opvolgende aansluitingen.
- 3.0 blauw
- 3.1 rood
- 3.2 groen etc...
En dan nog niet eens te beginnen over USB-C. Van 2.0 tot 4.0, met of zonder displayport, met of zonder power delivery, wel of geen thunderbolt.

CHAOS

[Reactie gewijzigd door yorroy op 24 juli 2024 05:54]

USB-A 3.0 werd destijds geïntroduceerd met een blauwe aansluiting, jammer dat een bepaalde kleurcodering niet is aangehouden bij de opvolgende aansluitingen.
- 3.0 blauw
- 3.1 rood
- 3.2 groen etc.
Waarschijnlijk omdat je dan kleuren te kort ging komen, of je moest echt naar de tinten gaan. Ze hadden gewoon de symbolen moeten gebruiken imo; het usb-symbool met 2.0, 3.0, 3.1 of watdanook erachter.
Goed duidelijk en dan kunnen merken het zo aesthetisch maken als ze willen.
Ik zie bijvoorbeeld quickcharge kabels uit China we eens oranje, groen, of paars zijn. Volgensmij zit daar geen standaard in, maar dat weet ik niet 100% zeker.
Lenovo heeft dat wel beter gedaan, in ieder geval op mijn Legion Y740.
Daar staan symbolen bij de USB poorten: een USB "SS" (Super Speed, 3.1) en een USB 10 (3.2).
Aan de zijkant ook nog een USB met de aanduiding "SS".

Is natuulijk lang niet ideaal, maar ik weet in ieder geval wel welke ik moet hebben.
Het kan dus wel, maar ja: het is een chaos en lang niet elke fabrikant denkt mee met de gebruiker.
Geel hebben we ook nog, vaak voor power delivery / charging.
Wit voor usb 1.0/1.1/2.0.

Het is allemaal wel een rommeltje geworden. Het was altijd zo makkelijk, USB erin en het werkte. Nu zo veel variaties met een zelfde connector. :P
Je ziet nu al dat sommige (met name goedkopere) apparaten nog micro-usb gebruiken omdat zo'n poort goedkoper is dan een type-C poort. Als USB 3.0 ook nog een verplichting was voor type C, dan zou je nu dus nog veel meer micro-usb zien. Het heeft ook niet echt effect op de werking, alleen op de snelheid.
USB-C is niet meer dan een relatief compacte 24-pin poort/stekker. Welk protocol er overheen gaat verschilt nog wel eens. Van de buitenkant kan je niet zien of een USB-C poort ondersteuning heeft voor USB 2.0, 3.0, 3.1, HDMI, DisplayPort, Thunderbolt, etc.

Edit:
Dat vind ik toch wel het grootste nadeel aan de USB-C standaard.

[Reactie gewijzigd door job_h op 24 juli 2024 05:54]

USB-C naar USB-A adapter denk ik zo
Hangt er weer vanaf of dat een 2.0 of 3.0 USB A poort is :+
De 2.0 heeft 4 pinnen, de 3.0 heeft er 5 extra maar kan ook weer als 2.0 werken...
Overigens kan je ook gewoon USB C poorten vinden die USB 2.0 zijn, zoals die op mijn telefoon (veel <300 telefoons).

Kortom: het kan 2.0 zijn maar het kan ook 3.0 zijn en dan kan het alsnog 2.0 zijn, om het duidelijk te houden met USB :')
Als ik dit soort opmerkingen lees bedenk ik altijd weer hoe heerlijk een breed gedragen standaard toch is..... NOT
net zoiets als HDMI.. brrr.
Als ik dit soort opmerkingen lees bedenk ik altijd weer hoe heerlijk een breed gedragen standaard toch is..... NOT
Het is beter dan het alternatief. COM voor de muis en het modem, maar bij de volgende versie PS/2, LPTI voor de printer en de scanner, een speciale SCSI kaart als je je scanner op hogere snelheid wilt kunnen gebruiken of tegelijkertijd met je printer...
Of een tulp-stekker vooor composite video, of juist drie tulp-stekkers voor component video, of toch een van de vele mini-DIM stekkers voor S-Video. Kun je niet kiezen? Dan prakken we al die standaarden in een gigantische (adio en) video-stekker en noemen het SCART, of EuroAV, maar dat doen we dan alleen in Europa.

Doe mij dan toch maar de puinhopen van HDMI en USB, het werkt verdacht vaak wel goed.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 24 juli 2024 05:54]

Is dat HET alternatief? Er zijn genoeg voorbeelden in de industrie waarbij een standaard wel goed is geïmplementeerd.
Waarschijnlijk heb je gelijk, maar ik kan er niet zo snel eentje bedenken.
Er zijn er inderdaad meer die 'verkeerd' zijn dan goed... Denk aan het energielabel op apparaten bijvoorbeeld. Ik vraag me wel eens af waarom het zo moeilijk is om een standaard die juist zo in het oog springt, een beetje goed te definiëren. Maar over het algemeen is er weinig discussie over de standaarden in de elektrotechniek bijvoorbeeld.
Maar over het algemeen is er weinig discussie over de standaarden in de elektrotechniek bijvoorbeeld.
Ik heb zelf met CanOpen mogen werken. Daar verbaasde het me hoe weinig implementaties er van zijn. De implementatie die wij gebruikten had wat nadelen, koste (veel) geld, maar er was eigenlijk geen alternatief. Er bestond geen certificatieproces voor 'slaves': er werd af en toe een 'plugfest' georganiseerd om te kijken of nieuwe apparaten samen konden werken. Dan vind ik USB toch professioneler.
USB was zonder meer een verbetering, hot swap bijv.
Maar dom stekkertje ( hoe steek je het erin) en toen het en beetje op gang kwam veel verschillende "standaarden" met verwarrende zaken. USB C met chip en zonder chip ( niet te zien aan buitenzijde) etc..
Dus een behoorlijk ontspoorde standaard en dat is niet de bedoeling van standaarden.
HDMI idem, daar zegt de versie bijv 2.1 niets over welke onderdelen er gesupport zijn bijv. Eg ondoorzichting..
USB-C en USB-A zijn standaarden van hoe de specifieke poort eruit ziet. USB 2 en USB3 zijn beschrijvingen van het protocol en de vereisten om het protocol werkende te maken. USB 2 op een USB-C poort is gewoon mogelijk, toegestaan en gebeurd ook. Vaker dan je denkt.
Wellicht wordt er bedoeld wanneer je de adapter adapt met een USB-A <-> USB-C adapter?
Ik neem aan dat ze daarmee een dongle bedoelen. Om een USB-A 2.0 poort naar USB-C om te vormen.
Sommige telefoons, en ja ik heb eens een USB-C adapter naar LAN op mijn telefoon getest, werkt gewoon :)
D-Link presenteert ook de DWA-X1850, een USB 3.0-dongle met Type-A-aansluiting die Wi-Fi 6 met WPA3-encryptie toevoegt aan bijvoorbeeld een laptop of pc.
Een beetje een marketingpraatje, want oudere adapters zijn ook prima te gebruiken met WPA3. Dat kan softwarematig toegevoegd worden, omdat vandaag de dag de WiFi softwarestack grotendeels gescheiden is van de hardware stack.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 05:54]

nja, dat is natuurlijk niet per se per definitie waar. Als een nieuwe standaard extra eisen aan de hardware heeft, zoals bv andere encyptie technieken, dan kan je dat niet altijd met software oplossen. (Verder ben ik het met je eens)
De encryptie gebeurt niet in de WiFi hardware maar in software. Dus dat maakt niks uit.
hmm, heb je daar onderbouwing voor? Voor zover ik weet, doen alle moderne cpu's en soc's encryptie in hardware, het performance verschil is gigantisch!

[edit]
@johnkeates fair enough, point taken and I stand corrected. (alhoewel ik in de readme alleen support voor wpa2 zie, niet voor wpa3 :D)

[Reactie gewijzigd door borft op 24 juli 2024 05:54]

Anders zoek je dat toch gewoon zelf lekker op met je 'heb je daar onderbouwing voor'. 8)7 Je maakt eerst zelf een niet-onderbouwd statement (twee keer achter elkaar) en daarna stel je dat de reactie van iemand anders onderbouwing vergt. }:O

Hier is je onderbouwing: https://w1.fi/cgit/hostap/tree/wpa_supplicant dat is de broncode die de crypto voor de WEP, WPA en EAP aanroept, die op zijn beurt voor sommige functies OpenSSL of GNUTLS (naar keuze) aanroept, die kan je hier vinden:

https://github.com/gnutls/gnutls
https://github.com/openssl/openssl

In de cryptografische functies zitten diverse switches om te kijken of er extra hardware aan boord is (in de CPU of een externe accelerator) om daar dan versneld gebruik van de maken en de CPU zo te ontlasten. Dat betekent dat de ondersteunde features dus altijd werken, ongeacht de hardware, en dat je op z'n best op echt oude CPUs die geen native versnellende elementen voor crypto hebben ook gewoon kan blijven gebruiken (en dan hebben we het over hardware van meer dan 10 jaar oud).

En dat is dus allemaal buiten de WiFi hardware om.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 24 juli 2024 05:54]

Er zijn al een aantal sites waar hij op staat. Nog niet leverbaar, maar wel een prijs indicatie:

https://www.reichelt.nl/n...dub-e250-p291855.html?r=1

https://cdm-it.nl/netwerken/d-link-dub-e250.html

Rond de 65 euro dus Incl. btw.
"De 2,5Gbit/s-adapter krijgt de naam D-Link DUB-250 en heeft ondersteuning voor USB-C 3.1 gen1 en Thunderbolt 3."

Volgens mij gaat het hier enkel om een "stekkervorm" welke USB-C/Thunderbolt 3 is. Verdere Thunderbolt 3 ondersteuning (met name de 40Gbps doorvoer) zou namelijk overbodig zijn. De 5Gbps snelheid van de USB 3.1 Gen 1 standaard is voldoende voor deze 2,5Gbps ethernetaansluiting.
Het is leuk dat je devices kan voorzien van 2,5Gbit/s, maar helaas zijn het merendeel van de switches, routers en AP's (voor consumenten) nog altijd maar 1Gbit/s. Er zijn er ook die er nog van 100Mbit/s durven te voorzien.

Ik hoop echt dat de Ethernet-poort snelheden omhoog gaan, die van WiFi 6 gaan al flink omhoog, maar over de kabel is het nog altijd het beste. Aan de huidige bekabeling ligt het niet, UTP Cat 5e zou daar voor de meeste toepassingen nog voor moeten kunnen en de opvolger(s) zijn er al.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 24 juli 2024 05:54]

Blijkbaar gaat dlink ook een switch leveren die 2,5GBit aan kan en zelfs een 10GBit poort extra heeft. Ben wel benieuwd wat de prijs daarvan zal worden. Dit is bij mij ook het deel van het netwerk wat beter kan, het is al wifi6 en zoveel mogelijk bekabel. En ik ga mijn NAS ook pas upgraden als Synology minimaal 2,5GBit wired gaat ondersteunen.
Een vraag aan de mensen met meer router-OS kennis (denk o.a. aan Open-WRT):
Is het niet (in theorie) technisch mogelijk om een WIFI-USB stick op je oudere "high-end" 5Ghz AC-router in te pluggen indien er een Driver voor is en zo je router een voordelige upgrade te geven voor je nieuwste gadgets?
- Is een custom driver / Open-WRT firmware / DD-WRT hiervoor voldoende om dit
(op papier) werkend te krijgen?
- Ligt het aan mij dat deze optie voor de hand lijkt te liggen en nog niet praktisch door een Tweaker of mensen uit de Open-WRT / DD-WRT wereld is gemaakt?

Ben benieuwd naar jullie input & visie op dit hersenspinsel ;)
-- 3 prachtige DECO M9-plus Mesh Routers met 5ghz en een gloednieuwe PC die wel al wifi 6 heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.