Netgear brengt XR300-gamingrouter in april uit voor 200 dollar

Netgear heeft de Nighthawk Pro Gaming XR300 officieel geïntroduceerd. Als onderdeel van de Nighthawk Pro Gaming-serie moet deze router bij de verdeling van het draadloze internetverkeer de latency bij gaming beperken. Het apparaat komt volgende maand uit voor 200 dollar.

De XR300 fungeert als een relatief goedkoop model in de serie, waarbij er duurdere opties zijn zoals de al uitgebrachte XR500 en de XR700. Ten opzichte van de XR500 heeft de nieuwe wifi-router een minder uitgesproken uiterlijk en minder goede specificaties.

Zo is de XR300 voorzien van een dualcoreprocessor van 1GHz, terwijl de XR500 een dualcoreprocessor heeft die op 1,7GHz draait. Het laatstgenoemde model heeft vier antennes; de XR300 moet het met een antenne minder doen. De nieuwe dualbandrouter ondersteunt snelheden tot 450Mbit/s via de 2,4GHz-band en tot 1300Mbit/s via 5GHz. De XR500 haalt respectievelijk 800Mbit/s en 1733Mbit/s.

De nieuwe router is voorzien van vier gigabitethernetpoorten en heeft net als de duurdere varianten een processor waar het DumaOS-dashboard op draait. Hiermee wordt het netwerk gemonitord en kunnen gebruikers aan games gerelateerd internetverkeer prioriteit geven, wat moet leiden tot een lagere ping en minder lag. Dat laatste wordt bereikt door het selecteren van gameservers op basis van een geofilter.

De XR300 is een Wi-Fi 5-router die vanaf halverwege volgende maand op de markt komt voor een prijs van 200 dollar. Wat de exacte europrijs wordt is nog niet duidelijk.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-03-2019 • 19:24

37 Linkedin

Reacties (37)

37
36
24
1
0
8
Wijzig sortering
Iedereen hier heeft het over ping hier betreft gamen.

Mijn probleem met Wifi was nooit de ping, maar de packetloss. Dan had je prima strakke ping, maar was t spelen nog steeds brak.
Een "gaming" router zonder RGB? Wat is dit nou weer???? Het is geen 2005! Als trots lid van het RGB masterrace ben ik diep teleurgesteld!!!

OT: gamen op Wifi is gwn minder. Ook al heb je de beste apperatuur op de wereld blijf je een achterstand hebben op draad netwerk. Het beste is om een kabeltje aan te leggen als het kan. En anders is semi-professioneel spul beter dan deze troep waar een "gaming" naampje aan hangt.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 15 maart 2019 19:52]

Ik snap waar je vandaan komt maar "kut" vindt ik een beetje overderen. Zelf speel ik momenteel via een powerline, hiervoor wifi en daarvoor over de kabel. Het verschilt erg veel per spel, sommige spellen hebben extreem goede netcode.

Nu is het ook niet zo dat je per definitie een achterstand hebt met slechter internet in alle games. CS:GO bijvoorbeeld heb je wel degelijk een achterstand als je ping hoger is maar met R6:S geeft het je (vrijwel) alleen maar een voordeel.

Ik vind zelf dat de frequentie waarin je beeldscherm ververst een stuk meer uitmaak bijvoorbeeld.

Het enige probleem wat ik echt heb met mijn powerline (en hiervoor dus wifi) is dat ik niet met 25 mb/s een steam game kan downloaden en tegelijkertijd een film kan streamen van full hd+, dan gaat het laggen.
Mwa goed je hebt een punt.

Powerline verscheelt heel erg met het stroomgebruik in je huishouden/groep. Wat je zou kunnen proberen is een 2e powerline aan te sluiten via een andere stroomgroep en daar een goedkope switch aan hangen.

Waarom ben je trouwens van de kabel afgestapt if I may ask?
Mijn powerline werkt inderdaad niet optimaal. En het is de enige stroomgroep in de buurt van mijn pc.

Ik heb destijds mijn pc verplaatst en een kabel kan ik niet trekken door de muren heen ivm trapgat en de bouw van het huis. En ik ga ook geen kabel open en bloot over de trap heenleggen.

Ben dr opzich wel tevreden mee, game toch vrij weinig en heb tegenwoordig alles wat snel internet nodig heeft op servers in de cloud draaien dus t loopt wel.
Ik heb 20 ms lag met World of Warships op mijn laptop. Speelt ook nog met 20 fps, maar dat gaat prima.
Offtopic, maar hoe is dat in je voordeel in rs6? Ik hoor het wel vaker maar heb geen idee. Zit zelf altijd op 10-20
Peekers advantage werkt als volgt: als de peeker een hoge ping heeft, en hoge dan de gepeekte (?), zal de peeker de gepeekte altijd eerder zin. Op een ping veschil van 100ms is dat ongeveer 1 seconde.

Ik speel normaal op 9 ping, heb een keer mn VPN aangelaten (per ongeluk). Daardoor speelde ik op 250 ping en ik merkte gewoon dat ik beter was omdat ik iedereen eerder raakte dan dat zij mij konden zien.
Maar hoe bepalen ze dan dat diegene het voordeel krijgt? Als leek lijkt me het toch zo dat degene met de beste ping het snelst dingen ziet en reactie's het snelst verwerkt worden?

Nu weet ik nog van bijv cod mw1 dat je regelmatig dood ging terwijl je op jouw scherm al 'de hoek om bent'. Is dat door hetzelfde probleem?
Sorry, maar hier moet ik toch echt een beetje om lachen. Heb jaren geleden al op enigzins niveau CPMA Quake 3 gespeeld via wifi. Had altijd een van de laagste pings met een simpele router die een aantal meter van de pc af stond .

Jouw punt dat wifi per definitie minder is is gewoon niet juist. Het zal allicht meer storingsgevoelig zijn maar als het goed werkt, zul je geen verschil merken.

Heb ook wat familie die wireless speelt , o.a World of Warcraft , call of duty, Battlefield en nog wat andere spellen. hoor hun ook nooit klagen.
Wifi is per definitie slechter. Het kan best onmerkbaar zijn, maar koperdraad is een betere geleider dan lucht en ethernet heeft minder overhead dan wifi. Maar met een goede router en geen obstructies tussen je PC en de router zal het verschil lastig aan te tonen zijn.
Wat je zegt is allemaal correct, maar het grote internet wat tussen jou en de gameserver instaat is waarschijnlijk van meer invloed op je gameprestatie online dan je lokale verbinding. Er zijn wel een paar scenario's te bedenken waarbij de invloed van draadloos merkbaar zijn. Dat is echter vooral op de 2.4Ghz band waar een paar buren storen op het kanaal wat je gebruikt, of je continue tussen kanalen aan het switchen bent. Daar kun je met goede apparatuur wel omheen werken (ervan uitgaande dat je een normale hoeveelheid buren hebt en niet in een flat me opgevoerde routers zit).
Persoonlijk doe ik zo veel mogelijk via een eth kabel, maar wifi kan net zo goed werken.
Wat verl mensen vergeten te kijken is op welk wifi kanaal je zit en op wel wifi kanaal de buren zitten. Overleg dus goed met je buren wie waar zit op de 2.4 en 5 g kanalen. Je zou dan geen last van lag moeten hebben.

Daarnaast moet je ook kijken naar het type moederbord, cpu, geheugen, drive, videokaart, beeldscherm, muis en toetsenbord dat je gebruikt.

[Reactie gewijzigd door scorpion_1911 op 17 maart 2019 15:13]

"kut" is ook wel lichtelijk overdreven. Niet iedereen speelt competitief, dus die paar ms meer is dan ook niet heel erg.

Verderdenkedit: Maar die gaan natuurlijk geen gamingrouter van €200 aanschaffen :P

[Reactie gewijzigd door fm77 op 15 maart 2019 20:23]

Daar hoort natuurlijk wel een killer wifi kaart bij.
Dat gamen over de WiFi zo heel slecht is is ook een beetje broodje aap. Het wordt nog door 2-3 andere factoren beïnvloed.

Als ik op een 144hz monitor met 1ms game heb ik ook voordelen dan op een 60hz 12ms monitor

Als ik een oude videokaart heb die hele trage frame times of slechts 30fps weet te produceren dan heb ik een nadeel tov iemand die 120 fps weet te halen.

Je router of switch kan ook nog ontzettend traag zijn of vertraging opleveren.

Als ik naar mezelf kijk. Via een kabeltje heb ik een ping van 9ms en via de WiFi van 12-13ms. Heb wel gezorgd dat ik maximale dekking heb met mijn ubiquiti punten in huis. Ik speel niet slechter via de WiFi maar goed we moeten iets de schuld geven als we dood gaan!

[Reactie gewijzigd door Bouddieehh op 16 maart 2019 12:41]

Je vergeet de rest van het internet pakketjes nemen vaak een andere route of er treed packet loss op
Uw sarcasme wordt nog wel begrepen, zij het niet door iedereen :+
Ik hou het bij ubiquiti. Zowel bedraad als draadloos. Geen enkel probleem sindsdien.
Ik heb alle kabels uit huis gedaan en Ubiquities opgehangen.

Spul werkt retegoed! Lage ping, ik merk niet eens dat er geen kabeltje in zit.
Helemaal gelijk heb je.. Ik vind het top spul en super snel voor zowel binnen als buiten. Zelfs met gamen (ps4 online COD) nergens geen last van.
Inderdaad geen gezeur meer gewoon 3 HD pro in huis en WiFi werkt altijd.
Lijkt verdacht veel op de Netgear Nighthawk AC1900 R7000 uit 2014.
Die mij overigens nog steeds zeer goed bevalt en ruim 70 euro minder kost.
De behuizing is inderdaad exact hetzelfde. Processor van de r7000 is ook een 1ghz dualcore. Alleen doet de xr300 volgens dit nieuwsbericht maar 450Mb/s op de 2.4GHz band waar de r7000 er 600Mb/s doet.

Nu nog even iemand die de software van de xr300 geschikt maakt voor de r7000 en we hebben een gratis 70 euro upgrade.
Als dit hetzelfde Duma OS betreft , we have a winner
https://netduma.com/opensource/ :9
Nee-eejh, is nie hetzellufde, op die R7000 zit geen gaming pro sticker geplakt. Door die sticker gaattie snellur...
Mja. Quality of service op een gedeelde internetverbinding is weliswaar gewenst als je gaat gamen, maar of het echt een feature is dat werkelijk helpt, ik heb m'n twijfels erover. Het beste is gewoon bedraad. Wireless kan altijd problemen krijgen en zeker in een gebied waar enorm veel AP's zitten en allemaal op hetzelfde bereik. Omdat er met koeieletters gaming opstaat mag het weer 200$ kosten. Je ping wordt er naar de buitenwereld niet beter van.

[Reactie gewijzigd door Jism op 15 maart 2019 19:37]

Had toch graag een ax wifi6 variant gezien met DumaOS. Dat je niet alles kan instellen per device qua snelheid en bandbreedte in het standaard OS bij netgear (enkel priorities) in tegenstelling tot Asus en TP Link (+ paar anderen) is wel gfeemdvreemd.

Nu ik weet dat de volgende docsis 3.1 modem van telenet nog steeds 4 poorten en WiFi 5 heeft en enkel gelimiteerd beheer vanuit mytelenet zal ik binnenkort de Asus Ax88u aanschaffen en de modem in bridge zetten.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 15 maart 2019 23:24]

Hardware twv nog geen tientje productiekosten. Mjah, ze weten het mooi te verpakken, de marketeers :+
Voor minder dan 200 euro heb ik console gekocht waar ik OP kan gamen verbonden met mijn goedkope router. 5ms ping op glasvezel.

Sidenote: al jaren geen deel uitgemaakt van Lanparties.

[Reactie gewijzigd door Sayko op 15 maart 2019 23:50]

Heb nu nog een R7000, maar als die vervangen moet worden word het geen Netgear meer voor mij.

Het is dat er voor de R7000 Xwrt is, anders was ie al lang de deur uit.
Balen is dat.

Ik ervaar het tegenovergestelde. Ik heb de r7000 nu 11 maanden en nog geen enkele probleem en/of reboot gehad.
Op een afstand van 5m en 1 etage hoger toch netjes een avg. ping van 25ms in games.

Voorheen had ik Linksys wrt54g en die was ook stabiel
Dus op basis van EEN slechte ervaring is je conclusie dat het merk 'troep' is?
Nee hoor. Het customerforum van Netgear staat er vol mee.
Mee eens, had dezelfde r7000, heel veel drops en spikes, vervangen door Asus met zelfde prijs. Superstabiel, ping van 12 ms en 200 mbit down op 10 meter afstand.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee