Sony verkoopt 91,6 miljoen PlayStation 4-consoles wereldwijd

Sinds de release van de PlayStation 4 in 2013 zijn er wereldwijd 91,6 miljoen exemplaren verkocht. Naast deze mijlpaal noemt Sony specifiek de succesvolle verkoop van Marvel's Spider-Man, waarvan eind november 2018 meer dan negen miljoen exemplaren waren verstrekt.

In een bericht over de cijfers meldt Sony dat de wereldwijde verkoopcijfers de negentig miljoen in november waren voorbijgegaan. Het is aannemelijk dat er rond de feestdagen veel PS4's zijn verkocht door de succesvolle, exclusieve spellen die in 2018 zijn uitgekomen, zoals God of War, Detroit: Become Human en Marvel's Spider-Man.

Laatstgenoemde kwam in september vorig jaar uit en er werden tijdens de eerste drie dagen na de release 3,3 miljoen exemplaren van verkocht. Tweakers heeft een review geschreven over Marvel's Spider-Man en het spel een 9,0 gegeven.

De in oktober gepubliceerde kwartaalcijfers van Sony laten zien dat het goed gaat met zijn gamedivisie. Toen was de omzet met 472 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het jaar daarvoor. Tegen oktober waren er wereldwijd 82,2 miljoen PS4's geleverd.

Door Loïs Franx

Redacteur

08-01-2019 • 13:52

149 Linkedin

Reacties (149)

149
148
54
3
0
79
Wijzig sortering
De Playstation 2, de best verkochte console tot nu toe, is tot 2013 volgens Wikipedia 158 miljoen keer over de toonbank gegaan. Echter bestaat de PS4 nu 'pas' net iets langer dan vijf jaar (november 2013). De Playstation twee had er na vijf jaar 87.47 verkocht. In verhouding staat de PS4 dus al bovenaan en als de PS4 zo doorgaat dan komt deze zeker in de boeken als best verkochte console!

[Reactie gewijzigd door Nilltris op 8 januari 2019 14:02]

Beetje smokkelen is het wel natuurlijk met al die verschillende uitvoeringen. Waaronder de krachtigere Pro. Heb er zelf ook twee in bezit, launch PS4 en een launch PS4 Pro. Al zal het echt grote publiek niet meerdere Playstations kopen natuurlijk.
Maar de PS2 had ook al meerdere uitvoeringen. De orginele PS2 zoals bij de launch en een kleinere PS2 slim. Na opzoeken blijken het 3 uitvoeringen te zijn waarbij er twee versies zijn van de PS2 slim, een uit 2004 en ze hebben 2007 een vernieuwde versie uitgebracht.

Grootste verschil tussen de versies vroeger was dat het vaak upgrades waren om om kleine problemen op te lossen. Maar hardware matig was er geen groot verschil en men kreeg exact dezelfde games op het scherm. Tegenwoordig zijn het eigenlijk nieuwe consoles waarbij niet alleen de games maar ook de speel ervaring anders is, door de games vloeiender te laten lopen en er beter uit te laten zien.

Ik ben geen fan van de PS4 pro en de Xbox One S, dit laat eigenlijk zien dat de hardware niet vernieuwend genoeg was om de normale levensduur van een console te waarborgen. Consoles beginnen al steeds meer op pc's te lijken zowel intern als softwarematig, maar als men hier mee door gaat dan kan men er net zo goed een pc/console van maken die men kan upgraden. En dit is nu net iets waarom ik een console aanschaf en de duurdere games voor lief neem, om niet elke paar jaar te upgraden of iets nieuws te kopen.
Je hoeft niet te upgraden. Ik snap ook wel dat 4-5 jaar na de launch van zo'n ding er gewoon nieuwe mogelijkheden zijn. Denk ook aan PSVR. maar ook 4K. Ik zou het slecht vinden als je echt content gaat missen. En dit is niet het geval. Het is aan jou of je een nieuwe upgrade wilt kopen.

Dus je vergelijking met een PC vind ik niet terecht. Een PC kan op een gegeven moment games niet meer spelen omdat de hardware niet voldoet aan de minimale eisen. Dat is bij consoles (nog) niet het geval. In ieder geval niet bij de Playstation.
Een pc kan echter alle games gewoon spelen. Alleen je bent zelf verantwoordelijk voor afstemmen qua fps, resoluties e.d. Bij consoles ken je veel hardere lijnen. Een ps2 kan geen ps3 games afspelen. Dat maakt de pro daarom juist zo appart, want wanneer de ps5 uitkomt wat wordt dan de support voor deze console?

Nog belangrijker, hoeveel wordt de pro waard? Worden beiden straks geen cent waard? Nog een groot verschil momenteel van de pc: jij bepaald het moment dat je instapt, met de hardware die op dat moment aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 8 januari 2019 19:30]

Ik vond het ook jammer dat de PS4 geen PS3 spellen kon draaien. Maar om eerlijk te zijn, heb ik ook nooit de behoefte gehad weer een PS3 spel te gaan spelen sinds ik de PS4 heb. Speel liever gewoon een nieuw spel met mooiere graphics.

Wat betreft de PC... geef mij maar gewoon een console spel, die ik lekker makkelijk op de bank met de grote TV of beamer kan draaien. Een spel dat gewoon meteen optimaal is afgesteld op het systeem zonder eerst allerlei instellingen te moeten configureren. Ook de controls zijn meteen goed afgesteld op de controller. Deze hoef ik ook niet eerst te configureren. En elk spel werkt gewoon perfect met die controller.
Het is inderdaad jammer. Op de Xbox vind ik het wel fijn dat veel van de digitaal gekochte games op de Xbox360 ook gewoon werken op de XboxOne. Dus ik hoop dat de PS5 ook de spellen van de PS4 zal ondersteunen.
Daar de PS4 nu op x86 architectuur zit, kan je de donder op zeggen dat de PS5 dat ook zal zijn en wellicht zelfs nog... dare I say, native?
Je begrijpt me verkeerd. Een ps2 kan geen ps3 games afspelen! Terwijl mijn HD7850 nog steeds alle games kan afspelen anno nu. Sommige wat beter dan de andere. Terwijl jij met je ps4 daar geen ps5 games kan stoppen ;)

Ik speel btw ook gewoon pc games op de bank met steam. Werkt perfect en pakt al m'n controllers ook gewoon.

Tevens draait console games niet altijd perfect. Neem rdr2 op de Xbox one, haalt met moeite 30fps.
Het hele ding rondom afstellen, kijken of je nog een OK GPU kaart hebt etc maakt het allemaal er niet makkelijker op. En is een console over het algemeen gewoon prima ook na zoveel jaar. De eerste Drake op de PS4 en de laatste zien er uitstekend uit. Dit zou je niet hebben met pc's als je 5 jaar terug nog dezelfde eGPU en CPU had.
Het hele ding rondom afstellen, kijken of je nog een OK GPU kaart hebt etc maakt het allemaal er niet makkelijker op. En is een console over het algemeen gewoon prima ook na zoveel jaar. De eerste Drake op de PS4 en de laatste zien er uitstekend uit. Dit zou je niet hebben met pc's als je 5 jaar terug nog dezelfde eGPU en CPU had.
Ik heb een HD7850, bijna dezelfde als de PS4 heeft en dat gaat nog prima kan ik je vertellen. Sterker nog ik kan er voor kiezen dat ik games speel op, maar met mindere graphics. Meestal door de release van nieuwe consoles, komen er pas weer spellen die minder afgesteld zijn op oudere kaarten.

Uiteraard heb je altijd meer overhead dan op consoles. Maar door Mantle (nu Vulkan) van AMD en DX12, verdwijnt die overhead steeds meer is mij ervaring. Ik speel bijvoorbeeld Destiny 2 zonder enkele problemen.

Daarnaast het zelf samenstellen van hardware vind ik zeer prettig van het hebben van een PC. (je bent een Tweaker of niet).

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 9 januari 2019 00:09]

Dat maakt de pro daarom juist zo appart, want wanneer de ps5 uitkomt wat wordt dan de support voor deze console?
Net als de overgang van de PS3 naar de PS4 denk ik dat er gewoon weer een transitieperiode gaat komen, waar games voor zowel de PS5 als de PS4 uitgebracht worden.
Als we naar het verleden kijken kun je zeggen dat iedere PlayStation gemiddeld 10 jaar lang games krijgt. Vindt ik persoonlijk niet slecht voor een investering van €399. En wellicht dat de PS5 backwards compatible is zodat je PS4 spellen kan spelen.
Als we naar het verleden kijken kun je zeggen dat iedere PlayStation gemiddeld 10 jaar lang games krijgt. Vindt ik persoonlijk niet slecht voor een investering van €399. En wellicht dat de PS5 backwards compatible is zodat je PS4 spellen kan spelen.
Maar hoe zit het met de Pro? Die is uitgekomen in 2016, velen hebben nu nog een PS4 pro gekocht ivm RDR4 (zoals ik).
De PS5 zal naar alle waarschijnlijkheid gewoon PS4 games ondersteunen. Door de overgang van een andere CPU soort (nu x86), was het niet mogelijk om native PS3 spellen te spelen op PS4.

Maarja nog waarschijnlijk 1/ 2 jaar wachten en we weten het zeker.
Waarom wilt iedereen lezen wat die wilt lezen? Ik heb het over andersom. In de PC-wereld kun je de meeste nieuwe games nog gewoon spelen op oudere generatie kaarten.
Oh Jesus daar gaan we weer.

"Mijn platform is lekker beter."

Gaat echt nooit veranderen hé. En dan raar vinden dat nongamers gamers wegzetten als infantiel.
Ik heb een switch, een Playstation Pro en een pc.

De discussie gaat over dat de lijn tussen consoles en pc's steeds vager wordt. Nu is de vraag wat het lot wordt voor de One X en de 4 Pro nu de nieuwe generatie in het verschiet ligt.
Als ze niet maken dat ps5 volledig compatibel blijft met je huidige ps4 library dan schieten ze zich echt in de voet.
In tegenstelling tot vroeger is er ook quasi geen technische beperking om het niet te doen.
Het tijdperk van de generaties is voorbij, zoals bij Microsoft deze generatie al met veel success is getoond en waarop Sony gewoon moet volgen.
Ik heb het over andersom. In de PC-wereld kun je de meeste games nog gewoon spelen op oudere generatie kaarten.
Ik vraag me altijd af of het echt veel uithaalt, die hele discussie. Maar toch: waarom worden zo veel games in eerste instantie voor consoles ontwikkeld en dan eventueel nog gefinetuned voor de PC hier en daar? Dat lijkt mij puur omdat er zoveel geld bij de consoles zit (te halen valt), als de PC zo'n ongelofelijk grote markt was vergeleken met de consoles dan was er wel ontwikkeld met de laatste grafische kaarten in het achterhoofd bij elke game of in elk geval een kaart die al sterker is dan een 5 jaar oude console.

Maar de realiteit is dat eerder de games wat strakker worden getrokken, hogere resolutie, enzovoorts. Maar niet primair ontwikkeld voor een krachtige PC, volgens mij. Ik snap dat dit misschien vloeken in de kerk is hier op Tweakers maar ja.

Los daarvan vind ik (persoonlijk!) ook de exclusives op de PS4 erg de moeite waard, en grafisch ook sterk.
Ik vraag me altijd af of het echt veel uithaalt, die hele discussie.
Nogmaals het was geen discussie van mij, maar eerder een speculatie wat met de harde lijn tussen consoles en PC gebeurd, door de Pro en One X
Maar toch: waarom worden zo veel games in eerste instantie voor consoles ontwikkeld en dan eventueel nog gefinetuned voor de PC hier en daar?
De PC-markt is een andere markt dan de console markt. Maar op de PC hadden we eerder Fortnite, PUBG, Crysis, Starcraft, World of Warcraft, CSGO, League of Legends en nog tal van meer als je een keer in de steammarkt kijkt. Tevens betalen mensen op de PC-markt liever niet te veel voor games. Ook speelt mee dat een boel PC-gamers een actievere houding hebben, omdat ze juist niet vanaf de bank gamen (dat is mijn ervaring trouwens ook).
Dat lijkt mij puur omdat er zoveel geld bij de consoles zit (te halen valt), als de PC zo'n ongelofelijk grote markt was vergeleken met de consoles dan was er wel ontwikkeld met de laatste grafische kaarten in het achterhoofd bij elke game of in elk geval een kaart die al sterker is dan een 5 jaar oude console.
Battlefield V is een goed voorbeeld dat dit niet zo is. Vergeet uiteraard de Crysis serie niet. Wat je nu ziet is dat games voor de PS4 Pro en de One X mindere optimalisaties krijgen. Zo is RDR2 op de pro maar marginaal beter dan de reguliere en HDR is fake en ziet er niet uit.
Maar de realiteit is dat eerder de games wat strakker worden getrokken, hogere resolutie, enzovoorts. Maar niet primair ontwikkeld voor een krachtige PC, volgens mij. Ik snap dat dit misschien vloeken in de kerk is hier op Tweakers maar ja.
Sommige games inderdaad niet, sommige wel. Gelukkig zijn games wel gemakkelijker te porten sinds we een x86-64 consoles hebbe,
Los daarvan vind ik (persoonlijk!) ook de exclusives op de PS4 erg de moeite waard, en grafisch ook sterk.
Dat mag. Ik heb alleen een PS4 om met vrienden te gamen. Het concept van de Switch vind ik veel vernieuwender en beter bij mij passen: ik reis veel en neem overal mijn switch mee naar toe.

De PS4 is imho niks meer dan een PC (zit een SoC van AMD in) waardoor Sony meer de touwtjes in handen heeft. Want vergeet niet op de PC hoeven we nog steeds niet te betalen voor onlinefunctionaliteit en op PC bepalen contentmakers of ze crossplay willen en niet Sony. (jij begon de flameware ;) ).

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 8 januari 2019 23:59]

Ze brengen toch niet voor niets "verbeterde" versies uit van die consoles? Dat heeft toch ook als doel om betere games of games beter te kunnen draaien?

En ja, die consoles verouderen net als een PC, anders zou je nu geen PS4 (Pro) hebben. Configuratie voor een moderne PC kan ook makkelijk jaren mee alvorens deze niet meer voldoet aan de minimum eisen voor een game.
Het is een optie voor wie graag wat extra betaalt voor een betere ervaring, maar alle games blijven gewoon op de basis versies van de consoles werken. Dat is ook het verschil met een PC. De One X en de PS4 Pro zitten nog in dezelfde generatie als de One en PS4. Alle games binnen die generatie zullen dus ook draaien op elke versie. Een PC kun je inderdaad ook jarenlang mee spelen, maar je bent meer zelf verantwoordelijk voor het controleren van minimum vereisten, er is geen garantie dat alles blijft draaien. Het is gewoon voor 'de pc' en verder moet je de systeemvereisten bekijken. Op de console is de game voor "PS4" en daarmee weet je zeker dat het draait op alle versies van de PS4 (om een voorbeeld te noemen).
Ik ben geen fan van de PS4 pro en de Xbox One S, dit laat eigenlijk zien dat de hardware niet vernieuwend genoeg was om de normale levensduur van een console te waarborgen.
Dit gold ook voor de vorige generatie. De PS3 en de Xbox 360 zijn in het begin van de HDTV-periode uitgekomen en zijn nooit in staat geweest om zonder sterke compromissen games in 1080p te vertonen. Dit omdat de consoles nooit gemaakt waren voor 720p+ - sterker nog, de Xbox 360 leek gewoon te zijn ontwikkeld als met name een 480p console (zie ook de beperkte 10MB EDRAM op de GPU) totdat Microsoft last minute besloot in de specwar het werkgeheugen van de 360 te verdubbelen van 256MB naar 512MB. Halverwege hun levensduur hadden een PS3 Pro en Xbox 360X die wel gewoon 1080p konden halen niet misstaan, en had je meteen veel minder korrelige versies van klassiekers als bijvoorbeeld Red Dead Redemption gehad.

En ik denk dat Microsoft en Sony ook graag een extra staartje aan de afgelopen generatie hadden gegeven om elkaar af te troeven in de nek-aan-nek race. Maar Microsoft en Sony hadden beide voor een dode architectuur gekozen. Beiden hadden verschillende fabrikanten voor de cpu en gpu, en konden daardoor moeilijk de zaken integreren. Beiden gebruikten PowerPC-chips waar 0,0 doorontwikkeling op was. De gpu van de Xbox 360 maakte gebruik van een soort bèta-versie van de architectuur die AMD tot 2011 gebruik van maakte, waar ook geen (compatible) doorontwikkeling op was gekomen. En Sony maakte gebruik van een nVidia-chip die bij release van de PS3 al achterhaald was.

Consolebouwers hadden hier waarschijnlijk al eerder aan willen beginnen, maar het is pas sinds ze in deze generatie gewone PC-hardware zijn gaan leveren dat het ook echt mogelijk is. En het is vrij raar eigenlijk, aangezien de tekortkomingen van de Xbox One en PS4 veel minder duidelijk waren dan die van de Xbox 360 en PS3.
Ik heb zelf een Xbox 360 en mijn broer had een PS3, en geen van ons beiden heeft ooit iets te klagen gehad over het uiterlijk van de games en de slechte kwaliteit ervan. Bij de launch van beide consoles was het verschil met pc games in ieder geval nog aanwezig, ik stond echt nog versteld van wat beide consoles tevoorschijn konden toveren. Dit gevoel was voor zowel de PS4 en Xbox One absoluut niet aanwezig, bestaande pc's waren op hardware gebied net zo ver als niet verder.
Dus ik weet niet of het jou persoonlijke gevoel is geweest dat de PS3 en Xbox 360 tekortkomingen hadden, maar dat gevoel heb ik nooit gehad.

Hoe wil je doorontwikkeling hebben op producten die volledig opnieuw ontwikkeld zijn, en specifiek ontwikkeld zijn voor de console. Dat de huidige consoles eigenlijk veredelde desktop computers zijn wil niet zeggen dat dit vroeger een verkeerde stap was. De consoles werden vroeger ontwikkeld om puur games te spelen, en dit is uitgebreid als multimedia apparaat om het product zo wat interessanter te maken.
De keuze dat men overgestapt is naar dezelfde architectuur als gewone PC's lijkt mij overduidelijk, er komen steeds meer functies bij die men bij een normale pc ook heeft en hardware en games ontwikkelen wordt steeds duurder. Als men games op meerdere platformen wil uitbrengen is dit eenvoudiger als alle apparaten dezelfde architectuur hebben. Een console is namelijk niets zonder games, en als ontwikkelaars zich moeten richten op een console of de PC, dan zullen er veel minder games beschikbaar zijn.

De PS4 en Xbox One hebben naar mijn mening een grote tekortkoming en dat is dat wanneer men ook een aardige PC heeft dat men eigenlijk geen console meer nodig heeft. Er zijn nog maar weinig exclusieve games, mijn console (PS4) heeft nog nooit zoveel stof gehapt. Daar waar ik bij de Xbox360 soms moest kiezen welke game ik wilde kopen, moet men bij de huidige consoles hopen dat er een interessant game uitkomt. Misschien dat dit ook komt dat games veel vaker gericht zijn op multiplayer, maar als er een nieuwe console uitkomt twijfel ik echt of ik er een ga aanschaffen of het geld beter kan gebruiken om mijn PC naar een tijd te upgraden.
Ik probeer niet te zeggen dat de PS3 en Xbox 360 minder speelbaar of leuk waren dan de PS4 en Xbox One. Wat ik zeg is dat games op Xbox 360 en PS3 veel meer technisch gecompromitteerd waren, met resoluties onder de 720 en framerateproblemen. Krachtigere varianten van de 360 en PS3 waren wat dat betreft een mooie toevoeging geweest. De Xbox One en PS4 hebben nooit problemen op die schaal gehad.
Dat jij geen fan bent van PS4 pro en Xbox One S laat eigenlijk zien dat de hardware niet vernieuwend genoeg was. Goh, ze verkopen anders prima volgens mij.
Volgens mij moet je goed lezen, of je zal het beter moeten verwoorden. Dit is de eerste generatie consoles waarbij men een nieuwe console uitbrengt waarbij er hardware gerelateerd zaken worden vernieuwt om zo een betere spelervaring te kunnen aanbieden. De games zien er namelijk veel beter uit bij de PS4 Pro en Xbox One X.

Ook mooi dat je zo goed kunt onderbouwen dat ze daadwerkelijk goed verkopen. Als je zulke zaken roept, zoek dan ook even wat cijfers op om je statement te onderbouwen.

De reden dat zowel de PS4 Pro en Xbox One X verkocht worden is omdat mensen game als Red Dead Redemption 2 graag met de beste instellingen willen spelen. Kijk ook eens voor de grap hoeveel consoles er te koop staan (2e hands).
zelfde met de PS2 hé, was ook een slim van :)
Maar geen Pro versie, daar doelde ik vooral op.
Dat maakt niet echt uit, het is allemaal nog het zelfde platform en je kan de zelfde spellen spelen. Hoe dan ook kan je er alleen maar blij mee zijn want dat betekend dat de 2e hands markt de komende jaren top gaat zijn. Veel games en consoles voor weinig.
Dat maakt wel uit want er was toen veel minder reden om een nieuwe te kopen, tenzij je oude kapot was. Nu zijn er zat mensen die van een PS4 naar een Pro upgraden (of van een One naar een One X).
Ik denk dat dat wel mee valt, ten tijde van de ps2 waren er ook mensen die er op uitgekeken waren en hem 2e hands aanboden of mensen die een defect model vervingen. De mensen die een ps4 pro kopen en nog een oude ps4 hebben zullen deze doorgaans ook gewoon verkopen aan iemand die op zoek is naar een ps4, ik zou atthans niet weten waarom ik op een oude ps4 zou gaan spelen als ik een pro zou hebben. En van het aantal verkochte consoles is nog geen 10% de pro.

Hoe dan ook, de ps4 verkoopt goed en daar mogen we blij mee zijn want dat betekend dat we er nog lang spellen voor zullen kunnen kopen.
Smokkelen met de cijfers is bij verkoop statistieken een beetje een gegeven. Er wordt bijvoorbeeld zelden tot nooit rekening gehouden met zaken zoals de potentiële afzetmarkt, in relatieve of absolute getallen.

Tekstboek voorbeeld: Doom uit 1993. In november '95 was Microsoft bezorgd omdat een videogame voor DOS beter verkocht dan Windows. Vijfentwintig jaar later heeft nog nooit een game meer verkocht dan Windows.

Terug naar de verkoopcijfers van de PS2 tegenover de PS4: Is de grote van de markt daarin ook meegenomen en hoe vergelijkt het met de verkopen van andere software?
Terug naar de verkoopcijfers van de PS2 tegenover de PS4: Is de grote van de markt daarin ook meegenomen en hoe vergelijkt het met de verkopen van andere software?
Bovendien zie je concurrenten het ook beter doen dan toen.
Xbox en Cube zaten net boven de 20 miljoen.

Nintendo gaat deze generatie ook richting de 40 miljoen stuks (Wiiu + Switch.. en ja.. WiiU is deze generatie). Microsoft..? Ergens rond de 40 ofzo? MS wil daar natuurlijk niks meer over zeggen, want het is "niet belangrijk meer voor ons".

Vorige generatie kwamen de 3 consoles tezamen rond de 270 miljoen stuks ofzo?
Dat is toch significant meer dan PS2, Cube en Xbox op +/- 200 miljoen.
Bekijk deze website: http://www.vgchartz.com

Deze is wel 97% accuraat met de resultaten.
Vgachartz is een van de meest betrouwbare sites die er zo dichtbij zit met de verkopen ;) en als je de statestieken bekijkt staat de dezelfde nummertje zoals hier..

Dus misschien ben jij niet zo accuraat?

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 8 januari 2019 18:14]

Vgchart combineerd compleet uit de lucht gegrepen schattingen met officiele cijfers. Daardoor weet je als leek totaal niet welke cijfers nou echt zijn of niet.
Ik zeg niet dat ze 100% accuraat zijn. Maar hun statestieken zijn wel erg hoog accuraat dacht 97% dat vele zeiden.

Volgens de site 18 december 2018 was het dus 90 miljoen exemplaren. Dus een maand verder en met de kerst etc zou de boost van 91 miljoen dus heel goed kunnen.

Ik pak altijd vgachartz erbij om te kijken en kijk dan zelf of ik me erin kan vinden of niet.
5,6 miljoen ps4s tijdens de feestdagen las ik.
De PS2 hd ook meerdere uitvoeringen. En is geen smokkelen, gewoon een grotere markt aanboren. Zijn er ook zat die speciaal op de PS4 Pro hebben gewacht.
Ben benieuwd wanneer het omslagpunt komt dat men de PS4 Slim versie nog scherper gaat prijzen. Zolang ze nu nog prima verkopen zal men daar nog geen haast mee hebben lijkt mij.
De 500gb slim was rond de kerst €188,- met 1 controller. Voor mijn zoontje de 1tb slim aangeschaft met 3 spellen en 1 controller voor €239,-
Voor dat geld stond hij niet in de Pricewatch, maar blijkbaar staat Intertoys daar niet in.
Off-topic: Om die reden loop ik zelf regelmatig, vooral voor 'de leuk', eens een Bart Smit / Intertoys in en doe ik een rondje langs de games-afdeling. Heel vaak (97%?) liggen er spellen en consoles die eenzelfde of een stuk hogere prijs hebben als/dan (:+) in de pricewatch te vinden is, maar zo nu en dan hebben ze een spel of console 'ineens' flink afgeprijsd en dan is 'ie dus ook echt nergens goedkoper te vinden.

Of dat nu is omdat ze een foutje maken of dat ze gewoon écht graag van het spel / de console af willen?
Ik weet het niet.

Loont dus af en toe wel de moeite.

On-topic:

Ik heb zelf heel lang geleden de eerste versie PS4 gekocht, daarna een PS4 slim gehad en nu in het bezit van een eerste generatie PS4 Pro, dus die getallen worden goed gespekt zo! :+
Zouden er veel mensen zijn die dit ook hebben gedaan en worden die dan ook allemaal gewoon meegenomen in die getallen? En hoe zit het met 'geleverd' en 'daadwerkelijk verkocht' ? Is het zo dat ze aantallen tellen die Sony naar retailers heeft versleept... of écht aantallen die winkels hebben verkocht aan klanten? Of zit ik nou stom te denken?
Sony telt alleen de verkochte exemplaren. Microsoft doet daar (deze generatie dan) nogal schimmig over, en geeft eigenlijk al sinds het begin van deze generatie, geen cijfers meer over. Logisch, want de XBox 1 generatie, in al zijn vormen, verkoopt minder dan de concurrent.

In plaats daarvan schermen ze met 'gebruikers van de XBox services', en tellen daar dan voor het gemak de PC gamers, die ooit op dat xbox icoontje geklikt hebben mee.

Zou ik ook doen, overigens, dat heet 'marketing'.
Is niet alleen marketing. Het gast MS vooral om het aantal stuks games wat verkocht wordt en hoeveel mense Live hebben. Daar wordt aan verdiend.
Ja, dat is dus precies 'marketing'. Voorheen focuste MS ook heel erg op verkochte units, juist omdat ze daar meer van verkochten dan Sony. Deze generatie gaat dat niet op, dus verleggen ze de aandacht naar een ander 'volume', namelijk #games verkocht en Live abbo's. Waarmee ze het hun installbase (verkochte aantal units) verbloemen.
Let maar op, als de XBox 2 straks meer verkoopt dan de PS5, geven ze ineens WEL weer verkochte units. Net zoals ze nu heel erg te koop lopen met het feit dat de XB1 'de krachtigste Console ter wereld' is.

Nogmaals, is een heel logische strategie, maar dat IS het wel. Pure marketing.
Daar redden ze het ook niet mee. En wat haalt het uit, verscheepte exemplaren heb je als bedrijf niks aan. Het is juist cool om te kunnen zeggen dat ze er zoveel verkocht hebben. Kan MS ook maar doet het gewoon niet omdat ze weten dat ze dan afgaan als een gieter.

Maar dit maakt het er echt niet aantrekkelijker op....
Off-topic: Om die reden loop ik zelf regelmatig, vooral voor 'de leuk', eens een Bart Smit / Intertoys in en doe ik een rondje langs de games-afdeling. Heel vaak (97%?) liggen er spellen en consoles die eenzelfde of een stuk hogere prijs hebben als/dan (:+) in de pricewatch te vinden is, maar zo nu en dan hebben ze een spel of console 'ineens' flink afgeprijsd en dan is 'ie dus ook echt nergens goedkoper te vinden.

Of dat nu is omdat ze een foutje maken of dat ze gewoon écht graag van het spel / de console af willen?
Ik weet het niet.

Loont dus af en toe wel de moeite.
Ik heb juist het idee Bart Smit / Intertoys juist minder interessant om te bezoeken. Waar vroeger voor de ps3 3 tot 4 rekken vol spellen stonden staat er nu nog maar 1. En waar een boekenzaak of en toe wel eens spellen verkocht zie ik het nu nooit meer. Of verkopen ze nog spellen van 2-3 jaar oud nog voor dezelfde prijs als toen die uit kwam. Tenminste bij mij in de regio.
Dat is een mooie prijs voor een dergelijke machine.
Maar dat was een jaar eerder ook zo rond de feestdagen en de prijzen gingen de rest van het jaar vrolijk weer terug omhoog (met zelden nog aanbiedingen die ook maar in de buurt kwamen). Het is maar zeer de vraag of er nu nog goede deals komen, tot we weer bij de volgende black friday aankomen.
De kerstdeals in de gaten houden. Ze geven maar liefst 100euro korting op de console.
Oh, nee, ik ben zelf niet op zoek; mijn punt was dat als ze 'm nog een stuk goedkoper maken er nog best wat rek in de verkoop zal zitten.
Of het de best verkochte console kan worden hangt er ook erg vanaf wanneer de opvolger word geïntroduceerd en hoe succesvol die is. Dit was 6 jaar voor de ps2 en er word gesproken over een 2020 release voor de ps5 waarmee het op 7 jaar zou komen. Wat echter nog onzeker is, is hoe die het gaat doen. De ps3 deed het in het begin echt niet goed, waardoor de ps2 redelijk for verkocht.
Maar zijn er van de Playstation 2 ook meerdere (verbeterde) varianten op de markt gekomen? Van de PS4 zijn inmiddels al meerdere verbeterde versies op de markt gekomen, wat de populariteit natuurlijk ook ten goede komt. Als dat niet zo zou zijn geweest, denk ik dat minder mensen de originele PS4 nog steeds zouden kopen. Dus kun je nog wel spreken van één PS4, of moeten we het per model gaan bekijken?
Maar niet een met meer rekenkracht/vermogen onder de kap.
Maar dat maakt ook geen reet uit, verlopen is verkopen.
Weet ik wel zeker van niet. Zijn zat mensen die erop hebben gewacht maar de gewone hadden gekocht als die er niet was geweest.
De PS2 werd dacht ik ook vaak gekocht als goedkope dvd-speler. Dat zal ook wel bijgedragen hebben.

Natuurlijk kan de PS4 ook dvd's en bd's afspelen, maar dat lijkt me in deze tijd van streaming een stuk minder relevant als dvd's toen. (Sony vindt dat volgens mij ook, aangezien de PS4 Pro geen uhd-bd's kan spelen, in tegenstelling tot de Xbox One S en X).
Maar die 5 jaar PS4 is dus 5 keer kerstverkopen waar de 5 jaar PS2 dat niet was. 5x kerstverkopen PS2 was goed voor 100 miljoen. Dus vind het nog niet een helemaal eerlijke vergelijking.
Alleen heeft de playstation 2 een launch gehad in Japan en kwam die pas later in de westerse landen. Met de PS4 was het net andersom. Als je die verschillen meetelt is de PS2 nog steeds beter verkocht. Rond de +/- 7.5 miljoen verschil.
Voor mij hebben ook de singleplayer exclusives de doorslag gegeven. Stuk voor stuk geweldige spellen! Normaal speel ik vooral PC, maar deze kon ik toch niet aan me voorbij laten gaan. Met name Dad of Boy, Detroid Become Human, en Horizon Zero Dawn heb ik erg van genoten! Echt pareltjes! Zo heb je er niet veel meer.
Dad of Boy heb ik nog nooit van gehoord. Ook op Metacritic kan ik niets vinden. Welk spel bedoel je precies?
Is een referentie (grapje) naar God Of War
Helder. Dank je wel!
(En iedereen die hetzelfde antwoord gaven)

Weer wat geleerd. :)
Als je Google gebruikt, zal hij waarschijnlijk God of War bedoelen.
ik vermoed dat dat God of War is :D
Ik bedoelde God of War. In het spel staat de dynamiek tussen Kratos en z'n zoon Atreus centraal. Vandaar dat veel mensen Dad of Boy als koosnaampje gebruiken voor deze game.
Oh ja, horizon zero dawn! Wat een game is dat zeg :9~ ! Die heeft wat uurtjes gemaakt op m'n PS4 Pro!
Ik kan ook Spiderman aanraden! Na GOW beste game voor mij dit jaar ;)
Inderdaad, was voor mij ook de doorslag om een PS4 Pro te halen en niet een Xbox One X.
Ook goed nieuws voor AMD, die 92 miljoen APU's weet te verkopen. Lekkere marges ook volgens mij. :)
Om eerlijk denk ik niet dat de marges heel groot zijn voor AMD per stuk, maar als je er 92 miljoen verkoopt in iets meer dan 5 jaar, kan je als nog dikke winst maken.
Volgens was het een dollar marge per stuk. Maar belangrijker is het ecosysteem dat AMD op deze manier verkoopt, en devs enigzins aan het werk schopt om voor AMD GPU's in het algemeen te gaan devven. Hierdoor zullen games hoe dan ook een stuk beter op AMD GPU's draaien.

[Reactie gewijzigd door Jism op 8 januari 2019 15:20]

Als je naar de cijfers van amd kijkt zie ik geen dikke winsten de afgelopen jaren. Het is al bijna 10 jaar dan weer verlies, dan break even en af en toe maken ze een beetje winst.

sony is ook niet gek, die bedingen scherpe prijzen. voordeel van amd is dat ze een gegarandeerde stroom aan cpu's hebben en dus capaciteit groter kunnen inkopen. Groter betekend goedkoper waardoor ze misschien op andere producten iets meer winst (of minder verlies) kunnen pakken.
Vergeet de APU’s voor de Xbox niet. Kom je totaal op 130-150mln APU’s.
Wel als je de console goedkoper kan produceren. Reken maar dat ze inmiddels echt wel winst maken op de console.
Ben dus benieuwd naar de volgende generatie consoles. Ik neem aan dat dit soort aantallen ook bij AMD (nog meer) draagvlak creëren om met een goed stukje maatwerk te komen.
Laten we het hopen. De cpu's van deze generatie hadden toch wel een tikkeltje sneller mogen zijn.
Bij launch waren deze generatie apu's snel zat ;)
En laten we ook niet vergeten dat het aan de ontwikkelaars is om een spel vloeiend te laten lopen op de console. Ze hoeven maar voor 1 stuk hardware met bekende rekenkracht en geheugen te ontwikkelen. Als het dan ruk loopt hebben ze of niet optimaal geprogrammeerd, of vragen ze meer dan dat de machine kan leveren.
Eh... nee? Bij launch waren die apu's vooral op CPU performance al gelijk achterhaald, maar AMD was destijds niet echt competitief op CPU performance vlak. Ze blinkten echter wel uit in het integreren van GPU's waardoor ze toch erg aantrekkelijk waren (qua prijs/performance). Ter vergelijking, mijn i5 2500K is ruim 2 jaar ouder dan de PS4 (release date), en toen ik hem kocht was hij al even op de markt. En dat ding maakt zwaar gehakt van de consoles. Natuurlijk is dat redelijk highend en niet eerlijk om te vergelijken met een console die in totaal maar 400 euro mocht kosten bij release, maar 'snel zat' zou ik ze toch echt niet willen noemen.
Nu is AMD stukken competitiever op CPU performance gebied met hun Zen cores, dus de hoop is dat dat ook kan vertalen naar de komende consoles, ook al zullen er natuurlijk wel wat concessies nodig zijn om de prijs niet al te zeer op te laten lopen.
Snel zat is nog steeds een prima antwoord, aangezien ze snel zat zijn voor de content die ze afspelen.
Dat is anders wat dan de situatie die u schetst, dat ze trager zijn dan een oudere i5.
In een ideale wereld was de Pro de launch Ps4.
Ja duh, dan is de NES (je weet wel, die 8 bit console) ook snel zat. Dat een console snel genoeg is voor de games die hij afspeelt is een gegeven want er wordt ontwikkeld voor de hardware die er in zit.
En zelfs dan klopt het nog niet echt, want er zijn genoeg games die de 30 FPS niet goed vast weten te houden. Waar dat door komt is niet altijd duidelijk (en ja ook optimalisatie heeft daar zijn aandeel in), maar dat de CPU de achilleshiel is van deze generatie is overduidelijk.
Als ze de nieuwe Ryzen 3xxx en Radeon 3xxx als basis gaan gebruiken moet het wel goedkomen toch?
Ja, iets Zen-based zal al een enorme sprong voorwaarts zijn vergeleken met de huidige Jaguar architectuur.
Ja sowieso de videokaart architectuur al. Als die gewoon prestaties levert zoals een RTX 2070 of mogelijk een 2080 (duimen duimen duimen) en een mooie octacore die hopelijk gekoeld wordt door zo'n vapor chamber wat xbox one x doet (zijn veel stiller dan de PS4 Pro) dan hebben we echt een dijk van een console.

Als de ontwikkelaars alles goed doorontwikkelen en optimaliseren dan kunnen we gewoon 4K@60 spelen. Xbox One X doet sowieso al 4K@30 (soms 4K@60) en PS4 Pro 4K@30 (of checkerboard) en dat met hardware van 3-4 jaar oud wat bij introductie al 'achterhaald' was.

Maar goed, met alleen de hardware zijn we er natuurlijk niet. Er moet ook nog iets te spelen zijn hopelijk worden we net zo verwend met top games als in 2017/2018 dat waren voor mij echt twee gouden jaren qua game releases. Een GTA VI zou welkom zijn evenals een nieuwe Witcher en NieR Automata.
PS4 is in Nederland, volgens mij, de best vertegenwoordigde console. Playstation heeft dan ook een goed aantal exclusives, welke Xbox in mijn opinie mist.

De One S van Xbox heeft een interessante positie aangenomen, ook met de ondersteuning van bijvoorbeeld 4K Blu-Ray en de One X welke op dit moment de best presterende console, op basis van DigitalFoundry testresultaten, lijkt te zijn.

Ben benieuwd waar we de komende jaren naar toe gaan met Playstation, Xbox en het hele cloud gebeuren! Ik blijf eerst nog even bij mijn One X ;)
Is ook wel te merken als ik naar game evenementen (release party's e.d.) ga. Daar staan namelijk er 9 van de 10 keer PlayStations.
Klopt, inderdaad. Ik was vorig jaar bijvoorbeeld bij Firstlook, het zijn of PS4's of PC's. Er was is het midden van het festival wel een plek waar veel Xbox One S consoles waren opgesteld waar je op kon gamen, maar dat was nou niet per se 'je van het'.
Ik heb de XBOX one X ook afgelopen herfst gekocht en de PS4 Pro was altijd mijn main console naast de wii/switch , maar eerlijk is eerlijk de XBOX one X is grafisch beter en vooral belangrijk hij is stil .

PS4 pro is een lawaaimaker en heb de console op zolder en speel er nog sniper elite op zo nu en dan en met kerst nog een spel gekocht die van Zero dawn en die speel ik.

Op de XBOX X speel ik RDRD 2 en Far Cry 5 op dit moment. Moet wel zeggen dat ik meer mensen ken op de playstation, maar speel niet zo veel online meer en mocht dat wel weer zo zijn dan koop ik denk ik wel een PS4 game :) tenzij mijn broertje ook de XBOX X koopt.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 8 januari 2019 16:32]

5.6 miljoen ps4's zijn er verkocht tijdens de feest periode.
https://www.sie.com/en/corporate/release/2019/190108.html

Sales man, ZhugeEx zegt dat er intotaal 18 miljoen ps4's zijn verkocht in 2018, dat is meer dan 2014, 2015 of 2016.

Naast de succelvolle exclusives, monster hunter world in Azie, heeft Fortnite misschien wel de grootste rol gespeeld.

Ook interessant nieuws, PSN heeft meer dan 90m gebruikers, dat is ongeveer net zoveel als wat Steam heeft.
Vraag me af hoeveel deals Sony ook met derde partijen maakt. KPN had bijvoorbeeld een actie waarbij nieuwe klanten die internet afnemen er een PS4 controller met Playstation Now voor 12 maand bij kregen.

Ik ging sowieso al switchen naar KPN dus de extra's interesseren me dan ook niet zoveel maar zat nog wel te denken om een Xbox One te halen om af en toe eens een spelletje te doen. Door die extra's die erbij zaten heb ik toch een Playstation 4 gekocht. Ging mij er dus niet echt om welke beter is maar puur omdat ik dan toch al de toebehoren heb.
Ik heb een PlayStation 4 Pro alleen in huis gehaald voor de exclusieve titels en die zijn iedere keer weer geweldig. Microsoft heeft zich altijd afgevraagd waarom de PlayStation het zoveel beter doet, nou dat is nou precies de reden. Niemand geeft een drol om een map pack dat 30 dagen eerder verschijnt, maar wel om (goede) games die niet voor een ander platform verschijnen. Bovendien kan ik alle exclusieve content van Microsoft ook gewoon op de pc spelen, waardoor ik helemaal geen reden heb om een Xbox in huis te halen.
Ik ben van mening dat Sony deze aantallen meer dan verdiend heeft deze generatie. Veel van hun first party studios hebben echt geweldige games uitgebracht. Denk aan Horizon Zero Dawn, Uncharted 4 en God of War. Voor mij hebben de studios echt het verschil gemaakt deze generatie en niet zo zeer de hardware. Alhoewel we controller toch ook een flink stuk beter is geworden t.o.v de ps3.

Natuurlijk resulteert dit ook in de uitbreiding van onze eigen Guerrilla Games.
De best verkochte console ooit dus in verhouding.
En verhouding tot wat?
jaarlijkse verkopen + life cycle van de meest verkochte PS2
92 miljoen in 6 jaar is minder dan de 101 miljoen die de PS2 in 6 jaar verkocht. In de tweede 6 jaar verkocht de PS2 ~57 miljoen keer, dus alleen als de huidige verkoopaantallen van de PS4 nog een jaar of 5 aanhouden gaat die daar voorbij en dat is niet de verwachting want dat vlakt altijd af naarmate de console ouder word.

Dus alleen als je de jaarlijkse verkopen van de eerste 6 jaar PS4 vergelijkt met de jaarlijkse verkopen van de totale 13 jaar PS2 dan heb je gelijk.

Als je vergelijkt met de eerste 6 jaar van de PS2 dan komt het wel in de buurt maar is het nog steeds minder.
De PS4 is 5 jaar op de markt. Kwam eind 2013 uit dus je moet wel eerlijk vergelijken. Dus de range die je zou moeten nemen is in ieder geval de eerste 62 maanden of preciezer zelfs de eerste 61 maanden en 2 weken.
Die extra maanden die de PS2 nodig had waren maart (release) tot december en dus als je even vaak een holiday season telt dan werd de PS2 toch beter verkocht.
Je vergeet ook de tijd waarin deze werd verkocht, er zijn veel meer mensen die zich nu een playstation kunnen veroorloven, het is beter geaccepteerd nu dan in 2003. Dus de afzetmarkt is nu groter dan ooit, dus de aantallen zouden veel groter moeten zijn om best verkochte console te zijn. (Op zich zijn smartphones zoals iPhones de meest verkochte consoles aangezien dat de grootste markt is voor "gamers")
sorry, maar de factor die je meeneemt is onzin en totaal irrelevant.
Nou nee de Wii heeft er 101 miljoen verkocht , en van de Nintendo DS zijn er meer dan 150 miljoen verkocht al is dat een handheld.

https://themysteriousworl...game-consoles-of-alltime/

Wat intressant is aan de curve van verkoop zie je dat hij met een mooie sinus naar het eind van zijn levenscyclus gaat. Zelfs de introductie van de PS4 Pro heeft er niet voor kunnen zorgen dat de verkopen toenamen, zoals een jaar na de launch.

[Reactie gewijzigd door terracide op 8 januari 2019 14:16]

Dan mag je ook even melden dat de PS2 er 158 miljoen heeft verkocht en de bestverkopende console ooit is.

Wat de persoon hierboven bedoeld is dat over dezelfde periode de PS4 meer heeft verkocht dan een Nintendo Wii of PS2 en daardoor nummer 1 staat.

De PS4 heeft nog veel rek de komende 2 jaar. Zeker in combinatie met een pricecut. Verwacht zo'n 15 miljoen in 2019 en 7 miljoen in 2020 en de console zal tegen de 120m lopen. Dat maakt het de op één na beste console ooit na PS2 in verkoop. Omzet gewijs zal het wel de nummer 1 ooit zijn.
Playstation 2 staat nog steeds bovenaan met ruim 157 miljoen.

PS4 komt op plaats 6 na Nintendo DS (154mio), Gameboy(118mio), PS1(104mio) en Wii (101mio)
Lol, met de feestdagen gekeken naar X-box en PS4.

Uiteindelijk Sony PS4 pro gekocht, dus ook mijn aankoop is onderdeel van de verkoopcijfers. :)

Als ras PC gamer heb ik toch opvallend veel lol met de PS4. Maar Bediening via controller zal ik wel nooit echt goed mee worden. Maar op een 60” inch FullHD OLED is het toch wel heel veel fun in de woonkamer. Niet echt te vergelijken met een PC met 28” 4K achter je bureau, is gewoon duidelijk andere ervaring.
Nee? Ik vind het juist fijn om games als Assassins Creed, GTA V, Tomb Raider etc. ook op de pc met een controller te spelen.
Gamepad is puur wennen. Ik dacht hetzelde toen ik destijds een PS3 kocht.
En zelfs FPS games gaan prima zodra de muscle memory werkt :)
Ja klopt. Ik heb nu zelf dat ik helemaal niets kan met muis en toetsenbord wanneer ik weer eens via de PC game. Went wel heel snel hoor ;)
Dat heb ik ook steeds. Lange tijd Destiny 1 en 2 op PS4 gespeeld, nu D2 op PC.
Overgang was echt wennen, en soms even terug naar PS4 is ook weer wennen.
Duurt gelukkig niet lang.

Voordeel van keyboard/muis snap ik, maar die van een gamepad ook wel.
Games als AC en Tomb Raider vind ik weer erg prettig met een gamepad spelen, en zou ik niet meer met keyboard/muis doen.
Ik raak er maar niet aan gewend.. blijf dat ding krampachtig vasthouden. Mijn duim blijft niet op die thumbstick liggen, sprinten door L3 in te drukken voelt als een hel en ik krijg koppijn van die trage draaicirkel (x/y as ) wat nog verergert wordt door lage refreshrate/fps in samenwerking met motion blur..

Platformers, racegames, puzzelgames, gezelschapsspellen.. heerlijk op console. Third person en vooral FPS? Mijn hand doet nu al pijn aan de gedachte :P
Motion Blur kun je vaak uitzetten, draaicirkel snelheid kun je ook vaak aanpassen.
Lage refreshrate/fps daar kan ik je niet bij helpen :-)

Maar hoe lang gebruik je nu gamepads?
Sommigen klagen al na 5 minuten...
Draaicirkel kun je aanpassen, maar het blijft een fixed rotation. Motion blur kan niet altijd uit aangezien het wel eens gebruikt wordt om render issues (zoals: popping) te verbloemen ( o.a. Killzone deed dit ).

Een platformer kan ik een paar uur spelen voordat ik last krijg van mijn duim (of wijsvinger voor sprint), een shooter sloopt mijn hand al binnen één game :P Dan zweet die controller uit mijn verkrampte hand. Vooral het indrukken van de thumbstick en tegelijkertijd sturen (sprint) is killing :'(

Met een toetsenbord/muis liggen mijn handen in een veel natuurlijkere/relaxtere houding en heb ik daar nog nooit last van gehad. Moet zeggen dat ik wél betere ervaringen had met die grote xbox360 controllers of zelfs die N64 controller.

[Reactie gewijzigd door quintox op 8 januari 2019 14:53]

Mja, sommige dingen kun je helaas niet instellen zoals je zou willen.

Ik gebruik zelf een Nacon gamepad. Tweede generatie, e-sports geval.
Xbox layout, die ik dan weer niet prettig vind, maar werkt wel erg prettig.
Merk ook dat die sneller reageert, en dat kan je aanpassen met software.
Ik zelf speel vooral veel GTA V en Forza horizon pc.
Met muis en toetsenbord gamen? Nooit meer. Als je van PS3 en Xbox 360 komt is spelen met muis en toetsenbord een enorm verschil en GTA V opnieuw leren spelen had ik geen zin in(vooral niet als je vooral racet) begonnen met een 360 controller en sinds een jaar een Xbox one controller.
Ik speel F1 op PC, maar wél met een Steam controller ;) Racen met een toetsenbord is niet te doen haha. Een stuur is iets te duur voor de zeldzame momenten dat ik het speel, dus een controller is the next best thing.
het grappige is dat ik wel een gaming toetsenbord heb. (logitech g213) maar vooral voor de aanpasbare RGB verlichting. maar om er op terug te komen, racen met muis en toetsenbord is inderdaad verschikkelijk en een stuur vind ik te duur en ik heb geen zin om allemaal divers te installeren
Tjah, wat houd je tegen om de PC op de TV aan te sluiten? Desnoods zelfs een controller.
Persoonlijk zou ik een console enkel overwegen voor exclusives en de nieuwe Spiderman game op de PS4 ziet er goed uit. Jammer dat die nooit naar de PC zal komen.
Nee, TV etc staat in de woonkamer, PC etc in de werk/studeer/hobby kamer. Dus dat gaat hem niet worden. Scheiden van rollen zeg maar :)

Woonkamer is TV, mediaplayer, console, maar PC is toch net een wat ander soort device. Die hoort bij ons niet naast de TV in de kamer.
Een lange HDMI en USB kabel door de muur/muren en je bent er ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee