Door Paul Hulsebosch

Redacteur

God of War Review

Kratos is veel beter op z'n oude dag

Conclusie

Sony is met deze God of War een flink andere weg ingeslagen, en dat pakt verrassend goed uit. Net als bij de reboot van Tomb Raider is dit nieuwe deel beter dan de voorgaande, op vergelijkbare wijze. Ook hier is de hoofdrolspeler niet nog stoerder en sterker geworden, maar juist menselijker en kwetsbaarder. Kratos is nog steeds de God of War, maar leidt inmiddels liefst een teruggetrokken leven in de bossen van het hoge noorden. Het avontuur dat hij daar beleeft met zijn wat tengere zoontje vormt de hoofdmoot van het verhaal. Centraal daarin staat de ontwikkeling van de band tussen de stuurse vader en zijn schuchtere zoon. Dat verhaal komt in al zijn gevoelige kanten goed uit de verf, en het is bovendien verweven door alle aspecten van de game. De twee beleven van alles en hebben elkaar daarbij meer nodig dan ze vooraf beseffen. Zoon Atreus speelt niet alleen buiten de gevechten een grote rol, maar staat ook al knokkend zijn mannetje. Hij is op dat vlak een prettig hulpmiddel.

God of War is echter veel meer dan een mooie game met een goed verhaal waarin stevig geknokt wordt. Het verhaal is lineair, maar dat geldt niet voor de volgorde waarin je de spelwereld kunt verkennen. Naast de stukken waarin je het verhaal volgt, zijn er veel zijwegen die zeer de moeite waard zijn. De afwisseling tussen verhaal, verkennen, puzzelen en vechten maakt de game veel gevarieerder dan de voorgaande delen. Voeg daarbij het uitgebreide opwaardeersysteem, de vele vele geheimen die zijn te ontdekken en de voorwerpen die je kunt verzamelen, en je hebt een uitstekende game. Een game die goed is voor erg veel spelplezier en die je op speelse wijze ook nog lekker veel Noorse mythologie bijbrengt. De game heeft bovendien een lange campagne en hij is niet afgelopen als je het verhaal hebt afgerond. In tijden waarin vrijwel elke game een online component heeft, is alleen dat al een zegen: een game waarin het geheel draait om een fijne campagne. En dan is het helemaal mooi als die campagne deze kwaliteit heeft.

Getest

God of War (2018), PS4

Prijs bij publicatie: € 56,-

Vanaf € 9,99

Vergelijk prijzen

Reacties (162)

Wijzig sortering
De game draait daarbij over het algemeen ook soepel op de PS4 Pro, waar wij hem op gespeeld hebben.
Dit baart mij toch zorgen, hoe zit het dan met de mensen die een PS4 hebben? Zijn daar meer framedrops?
Op de 'normale' PS4 draait de game op 1080p/ 30fps.
Zover ik begreep kun je op de PS4 pro de instellingen wijzigen naar 4K/30fps of naar 1080p/unlocked fps. Waarbij ik wel een aantal keer naar voren heb horen komen dat wanneer je de FPS unlocked, je vaker last hebt van verschillen hierin die kunnen opvallen. Wanneer de game bijvoorbeeld van 50-60 fps terug naar 20-30 fps schiet gaat dit opvallen. Het is dus niet zo dat voor deze game de PS4 pro, naast de 4K resolutie, veel voordelen met zich meebrengt. Ikzelf speel nog op 1080p, dus voor mij is de normale PS4 nog voldoende.
Digital foundry heeft dit helemaal uitgezocht:
https://www.youtube.com/watch?v=0HlwTz5x_18

kort antwoord, het draait super op beide consoles :)
Wat ik raar vindt: Over het algemeen soepel. Soms wat framedrops op de PS 4pro.
Hoe kan je een spel ontwikkelen op 1 platform en dan nog framedrops hebben op de snelste machine?
Dan is dat toch niet goed ontwikkeld?
En inderdaad, hoe gedraagt hij zich op de normale PS 4?
Volgens mij komt dat voornamelijk door de 4k resolutie.

[Reactie gewijzigd door BrutalDave op 20 april 2018 09:48]

snap ik, maar dan nog is het toch slecht ontwikkelen? je ontwikkelt een 4 k spel op een PS4 pro maar hebt dan framedrops...
Het is niet zo dat je met meerdere platformen rekening hoeft te houden. Het is 1 platform met 2 machines. De PS4 en de PS 4 Pro.

[Reactie gewijzigd door mike0001 op 20 april 2018 10:30]

Dat ligt aan de hardware, die zowel bij de PS4 als de PS4 Pro eigenlijk zwaar ondermaats is. Met veel trucage en 'minder zichtbare' kwaliteitsverminderingen komen ze dan op 4K tot speelbare framerates. Als je 20-30 FPS speelbaar kunt noemen dan. Naast de GPU heeft ook een zwakke CPU met laag geklokte, verouderde cores niet echt meegeholpen.

Dit is eigenlijk al bekend sinds vóór de release van de eerste PS4 en dit zag ik van mijlen ver aankomen en wordt ook geregeld bevestigd met performance patches voor net uitgekomen console titels. Fallout 4 was ook zo'n goed voorbeeld. Met heel veel zorg en moeite wordt een stabiele FPS behaald, vooral door in veel passages in-game zaken te beperken, denk aan draw distance en zo. Dat wordt dan verkocht als 'optimalisatie'. Een mooie term inderdaad ;) Feitelijk is de console tegenwoordig een zwakke game PC die constant overvraagd wordt. Gemak heeft een prijs, zeggen ze weleens. Dit is 'm.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 april 2018 18:57]

dit is pure onzin, de game draait gewoon solide 30 FPS zoals bedoeld, en de game draait gewoon prima.
en op de pro kan je ook met unlocked framerate draaien en dan ligt deze ergends tussen de 40-60 in.

en het is altijd een balans van (grafische)features, framerate en resolutie.
checkerboarding is gewoon een goede techniek om meer pixels te renderen met minimale impact op performance. Als de consoles 3x zo snel waren geweest werden veel van de zelfde trucs alsnog toegepast, omdat uiteindelijk het om het beste beeld gaat, niet hoe je tot dat beeld komt. liever 4K checkerboarding met goede effecten en stabielere framerate, dan gewoon 4K maar minder goede kwaliteit lighting.
Het is een afweging tussen pracht en praal,resolutie en fps.
Als je een game met wat framedrops de noemer 'slecht ontwikkeld' geeft dan kan je beter stoppen met gamen. Natuurlijk is een stabiele framerate belangrijk maar overdrijven is ook een kunst :p vooral als je ziet wat men uit hardware uit 2012/2013 weet te persen.
Ik heb toch echt veel liever een hoge (en stabiele) framerate dan wat glimmendere graphics. Vooral voor een snelle actiegame heb ik toch graag minimaal 60FPS. Allemaal leuk en aardig die hogere graphics maar dat moet niet ten koste gaan van gameplay, en voor mij is een hoge/stabiele framerate toch wel belangrijk voor een goeie gameplay-ervaring.
Ik heb bij de release van de PS4 veel first-party games gehaald en bijna allemaal draaien ze op sub-par 30 FPS, ik krijg het idee dat ze de boel veel te veel proberen te pushen op zaken die er minder toe doen (graphics en 4K) en daar hebben verschillende games al onder geleden tot het punt dat ik ze niet meer verder wou spelen, bv. Until Dawn welke belachelijk lage framerates had op bepaalde momenten.
Oh, mee eens hoor, hoef je mij niet uit te leggen. Maar het grote deel van de markt geeft daar uiteindelijk weinig om, en om een spel dan maar 'slecht ontwikkeld' te noemen is simpelweg kort door de bocht. Mijn voorkeur gaat ook uit naar hoge en stabiele framerates, maar zolang de paar framedrops de gameplay niet hinderen vind ik het ook al snel prima als het gewoon een goed spel is verder.
bij GoW 3 werden hoofdstukken door verschillende teams uitgewerkt, verrassend genoeg was dat visueel te herkennen; ene stuk van grot was low-res textures, loop je 2min. verder, ineens high-quality textures en models. Die variatie in gebruik van textures en models, lijkt in GoW4 mede aanwezig te zijn. Verwacht dat die manier van werken in GoW4 doorgezet is, en daardoor wisselende momenten framedrops kunt krijgen .... maybe?
Kijk anders gerust rustig allemaal even de DF video van een week geleden?

Overigens zijn er al 2 of 3 patches uit geloof ik. Die dips stellen weinig voor.
De game is prima ontwikkeld, uitmuntend zelfs. Bijna elke AAA console game heeft wel ergens een framedrop. En die framedrops zijn er nauwelijks. Zie Digital foundry op ytube
https://youtu.be/0HlwTz5x_18
Op een traditionele PS4 draait GoW uiteraard op lagere grafische instellingen.
Van wat ik gehoord heb zijn daar de framedrops minimaal aanwezig.
De game draait op de normale PS4 stabiel op 30fps, heb je een PS4 PRO dan kun je kiezen voor 1080P 60fps of 4K 30 FPS.

Ik heb hem zelf nog niet gespeeld maar volgens de meeste recensies draait hij op de normale PS4 dus stabiel op 30fps en ziet de game er ook dan schitterend uit.
Er is geen 60 fps, ja als je naar de lucht kijkt. Verder is er door de variabele framerate veel geschok. De 30fps cap werkt beter.
Geschok? Ik heb echt nergens last van.
Misschien ligt het aan je toestel waarop je speelt.
Dat denk ik niet, kijk het filmpje van Digital foundry maar eens voor de tech analyse.
Het beeld is schitterend en heb geen last van schokkerig beeld oid.
Een hele verademing wat graphics betreft als je al je halve leven alleen COD speelt.
Heb net een weekendje met het spel doorgebracht en het draait uitstekend op een PS4 Slim. Ziet er prachtig uit, 99.9% gewoon 30fps. Een enkele keer een drop als er echt enorm veel particles/effects zijn maar dat is echt een enorme uitzondering.
maar juist menselijker en kwetsbaarder.
Persoonlijk vind ik dit een nare trend.
Is een beetje het probleem van de genres en de game-industrie op het moment.

Er is geen grote animo meer voor je stoere actieheld die gewoon alles afknalt zonder een traan te laten, en in een singeplayer only game willen mensen voor vele uren een diepgaand en emotioneel plot. Net als een film uit de bios, of een goede televisie serie.

De games waar dat niet zo is zijn vooral de multiplayer games, de PUBG/COD/BF/etc. waar er vaak een kleine story in zit maar vooral alles gefocussed is op de multiplayer functies.

De echte hack & slash of shoot em ups bestaan eigenlijk niet meer, in ieder geval niet onder AAA devs. Singleplayer games moeten allemaal cinematisch zijn, memorabel, een hoofdpersoon met een brein.

Zeker als je een story hebt van tientallen uren, is het extreem lastig om dat allemaal met een generieke held te doen.

Maarja, als ik al de filmpjes zie van God of War, heeft het niets van de actie verloren, het is nog steeds een bruut spel, alleen is Kratos niet langer een kartonnen doos die maar 1 emotie heeft.
Pcies, en dat is (naar mijn smaak) pure winst. Nog steeds veel actie, maar nu wat minder hersenloos. :)
En gewoon weer eens een lekkere game waarbij je niet dingen online hoeft te doen. Niets tegen online, maar lekker kunnen verdwalen in een mooie campagne blijft heerlijk.
Dat dus! Heb van de originele GoW ook al wel kunnen genieten, maar het was, buiten de voor toen grafische pracht en praal, toch wat simpeler qua gameplay. Het feit dat je nu kunt backtracken, dingen kunt ontdekken, meerdere wegen hebt die naar Rome leiden, etc. maken de game haast tot een verkapte open world game, maar dan met Kratos. En ook ik ben iemand die het heerlijk vindt om zo af en toe in een offline spelwereld te verdwalen, zonder dat er allemaal van die irritante online mannetjes mij dwars proberen te zitten. Ach, ik mis ook de skills. :)

Skyrim voor de PS4 gaat weer even een paar weken wat minder gespeeld worden. :)
Ieder zijn ding, maar persoonlijk ben ik hier erg blij mee. Waar een game als DOOM op z'n tijd fantastisch is ben ik blij dat we tegenwoordig ook in de echte actie games gewoon een goed verhaal of goed uitgewerkte personages krijgen. De nieuwe Wolfenstein games vond ik ook een stuk memorabeler door de karakters die je wel even bij blijven.
De laatste Wolfenstein doet het op dit vlak ook goed.
Het is dus basically een griekse variatie op de succesvolle film 'Logan'?
Eerder andersom GOW bestaat al heel lang!
Heb ze allemaal gespeeld en zijn stuk voor stuk geweldig! Nog niet eens zo zeer de game play maar zeker het verhaal.

Vind alleen beetje raar dat er staat veel gevarieerder, dan vervolgens bij de cons... vijand weinig variatie :s
De gameplay als geheel is veel gevarieerder. Er is meer verhaal, je hebt meer vrijheid om tussendoor de vele side missions te doen, Er valt meer op te waarderen en meer te verzamelen. Maar de game heeft wat vijanden betreft een stuk of 6 basismodellen waarvan je steeds varianten tegenkomt. Een type met vuur, eenzelfde type, maar dan met ijs, hetzelfde mannetje maar dan met een schild. Prima verder je alleen vaak dezelfde basisfiguren tegenover je. Het is een klein minpuntje aan een verder uitstekende game.
Heeft de aankleding van de modellen ook invloed op de combat? Bijvoorbeeld dat een vijand met een schild eerst dat schild afhandig gemaakt moet worden alvorens je hem normaal kunt verslaan zoals in de voorgaande GoW games?
Ja, verder zal ik daar niets over spoilen ;)
Een beetje zoals de originele darksouls met zijn "standaard algorites" voor de bosses? haha

Ik moet zeggen dat de originele GOW ook vrij eentonig werd qua bossfights, maar dan was het nog steeds een absoluut leipe game. Vooral voor die tijd
Ik ben mij bewust van het lange bestaan. Zelf ben ik ook begonnen bij het eerste spel en het is oprecht de enige reden in mijn ogen om ooit een PS te kopen.

Maar, ik had het juist vooral over het verhaal. Het verhaal waar de onkwetsbare held opeens oud is en opeens een kind heeft wat redding nodig heeft... Daarmee was Old Man Logan denk ik eerder, niet? Vind het gewoon erg toevallig dat deze film vorig jaar gigantisch succesvol was en GOW opeens eenzelfde basis legt voor het verhaal.
Je had natuurlijk ook The Last of Us, waarbij een cynische survivor een koppige tiener moet escorteren.

En die kwam uit VOOR Logan :+
Nouja... de ook succesvolle comic 'Old Man Logan' (2008, waar de film op gebaseerd is) was er toen ook al natuurlijk ;)

Ik zeg ook niet dat Logan de OG is ofzo hoor. Het lijkt alleen een trend te worden.
Léon: The Professional, geweldige film :)

Ach en zo kun je bezig blijven. Films zijn veelal gebaseerd op verhalen en boeken.
Er zijn ook genoeg echte verhalen waarbij een ouder met zoon of dochter probeert te overleven.
Denk dat ze al wel iets langer met deze game bezig zijn dan vanaf vorig jaar ;)
Zeker Bloodborne nog nooit gespeeld. GoW serie is infantiel in vergelijking.
Neen, GOW bestaat al heel lang, maar tot nu was het een emotieloze game met een zeer boze Kratos en verder 0 binding met characters. GOW1,2 en 3 hebben 0 gelijkenissen met Logan. Ik snap zijn reactie m.b.t. deel 4 wel :)

"In the near future, a weary Logan cares for an ailing Professor X, somewhere on the Mexican border. However, Logan's attempts to hide from the world, and his legacy, are upended when a young mutant arrives, pursued by dark forces. "

En laten we eerlijk zijn... GOW1 is van 2005, de 1e x-men uit 1963 :P
Nee, want bij Logan was zijn dochter ook een moordmachine. Zoontje van Kratos is dat absoluut niet.
Het concept van een ouder figuur die een jonger figuur begeleid op hun gezamenlijke reis is verre van nieuw ;)
Jup, dat hadden we met The Last of Us ook al :+
of The Road van Cormac McCarthy, of The Dark Tower van Stephen King, enzovoort ;)
Zeer nette review van een prachtige game! Wat ik stiekem mis van een website als Tweakers.net is de aanvulling van een wat meer technische benadering. De game draait op de PS4 en PS4 Pro op 30fps, 1080p op de gewone PS4 en 4K middels checkerboard rendering op de Pro. Daarbij hebben de makers heel veel mooie technieken gebruikt om deze God of War tot één van de mooiste titels van deze generatie consoles te laten zijn. In zijn algemeenheid gaat voor mij gameplay boven graphics, maar als het beide kan dan is dat wel een benoeming waard.

[Reactie gewijzigd door Major_ton op 20 april 2018 12:11]

Sorry maar 30fps is gewoon teleurstellend.

Op dit moment met ratchet en clank bezig en de "stuttering" is vervelend merkbaar. Zeker als je uit een overwatch of bf1 komt.

[Reactie gewijzigd door IngamerX op 20 april 2018 14:56]

Ik heb R&C tweemaal uitgespeeld op de PS4Pro, maar heb totaal geen stuttering opgemerkt. 30 fps is imho ook niet erg, als het maar stabiel is.
Tja misschien dat sommige mensen er vatbaar voor zijn en anderen niet.

Hardware.info heeft een jaar of twee geleden al met een uitgebreid panel aangetoond dat het merendeel van de mensen het verschil tussen 60 en 120 fps kon onderscheiden.

Zelf zie ik ook een duidelijk verschil tussen 60 en 30 fps. 30 fps is niet vloeiend, en dat is wat ik met "stuttering" bedoel. De animaties zijn waziger en schokkeriger, al zij het op een constante met goede frametimes waardoor er geen sprake is van framedrops of screen tearing. In dat opzichy draait een Tera wel weer 60fps maar is dat weer niet te hachelen door slechte frametimes met als gevolg microstutter en screen tearing.
Inderdaad, R&C vraagt teveel van de PS4 en heeft het op teveel punten heel moeilijk. De framerate duikt regelmatig onder de 30 ... Dit was overigens de laatste game welke ik voor de ps4 heb aangeschaft. Terug naar pc met een strakke 60fps de laatste jaren, wat een verademing.

Hier had ik wel zin aan maar 30fps met drops ... nee dank je :)
Nee hoor, als je hem op de PS4 Pro speelt heb je de keuze tussen twee grafische instellingen. De een geeft prioriteit aan de resolutie, de ander aan de framerate. In onze videoreview hebben we gekozen voor de zogenaamde performance modus. De game draait dan weliswaar in de 1080p-resolutie, maar wel met een hogere framerate van maximaal 60 fps. Dit in tegenstelling tot de graphics modus waarbij de game wel in 4K draait, maar met een maximale framerate van 30 fps.
Mijn laatste zin sloeg op games in het algemeen, niet specifiek op GoW. Anyway, de performance mode is zonder een VRR optie een aanfluiting aangezien je met een enorme inconsistente frame pacing te maken krijgt. Alles onder de 60fps levert direct judder en stutters op, omdat een 60Hz of 120Hz paneel de frames niet meer goed kan verdelen. Dan dus liever een nagenoeg locked 30fps in de 4K mode. Hopelijk gaat Sony VRR implementeren voor de PS4. De Xbox One X én S kunnen dit ook ondanks de HDMI 2.0b output. Veel high-end TV's van 2018 gaan dit ook ondersteunen zoals de Samsung QLED TV's en Samsung NU8000 series. Ook de LG C8, E8, G8 en W8 OLED TV's gaan VRR ondersteunen.
Voor die info ga ik tegenwoordig naar Digital Foundry. Die gaan er redelijk diep op in :)

https://www.youtube.com/watch?v=0HlwTz5x_18

(Heb de God of War video zelf nog niet bekeken overigens)
Ik heb de video wel bekeken en is zeker de moeite waard! Wat dat aangaat is DF een leuke bron van informatie. Inconsistente frame pacing is echt belabberd voor de game ervaring! Ik ben daarom echt blij dat VRR meer gemeengoed gaat worden voor consolegaming.
Top. Ik gam hem zelf komend weekend nog een keer bekijken :)
Klinkt weer als een goede game. 'Moet' je voor deze ook de voorgaande delen gespeeld te hebben om het een beetje te kunnen volgen? Ik heb zelf alleen deel 1 en 2 gespeeld op de PS2 destijds.
Nee, dit is juist de 1e game met een hele andere setting en verhaal.
Dit is geen reboot maar een voortzetting van het verhaal.
Nee hoor, je kan er prima aan beginnen. Anders is er op Youtube vast wel een korte samenvatting te vinden :)
Kratos heeft alle Griekse goden uit wraak vermoord en is naar Scandinavië gegaan waar hij blijkbaar een vrouw met kind heeft. Met een verse godenfamilie kan hij voorlopig weer lekker los. Meer hoef je niet te weten.
Yes! Nog een mustplay. Het wordt een goede zomer op deze manier.
Gisteren een paar uur kunnen spelen/streamen en ik vind het geweldig!

Santa Monica is naar mijn mening de juiste weg ingeslagen met de franchise. Het laat zien dat zij ook een sterk emotionele waarde kunnen toevoegen aan een game, waarbij het alsnog super bruut blijft!

Kan niet wachten om verder te spelen, maar eerst aan het werk en genieten van het weer!
Leuke review, ik ben erg benieuwd naar dit spel. Vanmiddag valt hij in de bus :)
Vanmiddag ophalen in de stad ben echt benieuwd, ik heb erg genoten van de vorige delen.
Ik hoop alleen dat ik deze nieuwe setting net zo gaaf ga vinden, hier zit nog steeds een grote twijfel in.

Ik heb de playstation headset opgeladen dus vanavond sluit ik mij op, en ga ik het beleven :).
Over een uurtje heb ik hem binnen, als de scores niet liegen moet dit een toppertje zijn. Kan nietw wachten.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee