God of War is een serie die ik best tof vind, ik heb de eerste game wel pas op de Playstation 3 gespeeld, maar was er wel meteen een liefhebber van. Toen in 2018 God of War uitkwam met een andere setting, was ik er best benieuwd naar. De vraag is natuurlijk, is deze verandering een slimme zet geweest? In deze review vertel ik er van alles over.
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, ik vond deze verandering erg goed, het zorgde voor een veel diepere gameplay, en hield deels ook eer aan het klassieke spel. Waar de gameplay in de vorige game erg centraal stond, vond ik nu dat het verhaal ook heel erg goed vooruitkwam, misschien wel iets meer dan de gameplay. Ik heb de game 2 keer volledig uitgespeeld, waarvan 1x op de Playstation 4 en 1x op de Playstation 5, deze review is dan opgebouwd in combinatie van mijn ervaring van beide versies.
Laten we beginnen met het verhaal, want ik zij het al dat deze heel erg centraal staat in deze game. Waar je in de vorige games te maken had met de Griekse mythologie, heb je nu te maken met de Noordse mythologie. Het spel speelt zich voor een groot deel af in Midgard, het rijk van de mensen, maar je bezoekt ook andere gebieden. Het verhaal begint eigenlijk heel droevig, want de vrouw van Kratos is namelijk dood. Samen met en zijn jonge zoon Atreus, willen ze de laatste wens van hun vrouw en moeder vervullen. Het duo moeten een lange reis afleggen, want haar laatste wens was om haar as te laten uitstrooien op de hoogste piek van de negen rijken.
Onderweg komen Kratos en Atreus verschillende monsters uit de Noordse mythologie tegen, en hebben verschillende goden, waaronder de zonen van Thor en Odin het gemunt op Kratos. Tevens vecht Atreus ook nog met zichzelf, want hij blijkt half reus en half god te zijn. Voor de mensen die het niet weten, zijn vader Kratos, uit de vorige games, is namelijk een God, zoals de titel van het spel al aangeeft is hij de God van oorlog. Kratos is met een Noorse vrouw getrouwd en zij was een afstammeling van de reuzen. Atreus weet dit niet en word op een gegeven moment ook ziek. Tijdens je avontuur kom je veel verhalen tegen die met de Noordse mythologie te maken hebben, dat wordt heel mooi naar voren gebracht, echt tof gedaan. Misschien klinkt het verhaal heel eenvoudig als ik het zo omschrijf, maar geloof me dat dit vrij uitgebreid verteld wordt.
De Gameplay is erg goed, daar kan ik kort en krachtig over zijn. De besturing is gewoon heel goed en dat merk je ook gewoon in de gameplay terug. Als je een gevecht verliest, wat regelmatig voor kan komen, dan ligt het niet aan de besturing. De reden dat je verliest kan zijn dat je net niet goed genoeg je best hebt gedaan, maar ook dat je nog niet de juiste uitrusting hebt, of dat je gewoon nog niet sterk genoeg bent. Gelukkig kun je die pittigere gevechten op een later tijdstip nog altijd een keer over doen, en dat is echt wel een pluspunt van dit spel. Ik ben ook eerlijk, als je deze gevechten op een later tijdstip doet, en het lukt je, dan voelt dit wel lekker.
Mocht je een keer tijdens je zoektocht wat submissie doen, of gewoon wat willen verkennen, dan kan dat in veel gevallen ook gewoon. Vaker in het spel stelt onder andere Atreus voor om wat te gaan verkennen, de keus is dan aan jou of je dit wel of niet wilt doen. Heel vaak loont het zich ook om wat te gaan verkennen, want soms vind je net weer een onderdeel dat je weer mist voor je volgende upgrade. Hoe je hem ook speelt, de game biedt genoeg afwisseling en zorgt ervoor dat het ook leuk blijft.
Dat Sony met zijn exclusieve games bekend staat om grafische plaatjes, is geen geheim. En man o man, want heeft Santa Monica deze game mooi weten neer te zetten. Of je hem nu op de Playstation 4 of Playstation 5 speelt, deze game is erg mooi. Alles, maar ook echt alles is met zorg behandeld. Van de muziek tot de gesproken teksten, allemaal supermooi gedaan. Ik bleef soms gewoon staan om eens rustig om me heen kijken, zo mooi vond ik de omgeving gemaakt. Elk gebied heeft een andere sfeer, en is weer op zijn manier heel erg mooi gemaakt. Het acteer werk tussen de personages komt erg goed tot leven, en ook hier zo je weer dat men met zorg en liefde aan deze game heeft gewerkt. Ik klink misschien te positief, maar dat ben ik ook gewoon en als ik deze game speel, dan word ik gewoon heel blij. Zoals gezegd heb ik deze game op de Playstation 4 en Playstation 5 gespeeld, en beide versies zijn gewoon top, zeker met een OLED-TV. Ook het geluid in combinatie met Dolby Atmos is erg mooi.
De muziek in God of War is gewoon top, Bear McCreary heeft echt top werk geleverd, want de muziek heeft echt goede diepgang en emotie erin zitten. Ik vond de muziek zo mooi, dat ik van deze game de Vinyl gekocht heb, deze luister ik nog regelmatig. Als je goed naar de theme song luistert, dan zijn het eindelijk maar 3 tonen die je hoort, dit vond ik wel leuk, vooral omdat het in theorie simpel lijkt maar gewoon tof klinkt. Muziek is iets dat je moet horen, en daarom deel ik de main theme graag met jullie.
De grote vraag natuurlijk, heeft deze game een Replay waarde? Dat is voor mij een hele makkelijk, dat is gewoon ja. Zelfs als je net als mij alles verkend en gedaan hebt, dan nog is de game zo sterk dat je hem gewoon een 2de of zelfs een 3de keer zou kunnen spelen. Ik heb de game op zowel de Playstation 4 als op de Playstation 5 helemaal uitgespeeld, en heb er enorm van genoten. Mijn vrouw heeft toen ik hem voor de 2de keer ging spelen meegekeken, en ook zij vond deze game een plaatje op alle punten.
Hoewel ik normaal niet iemand ben die zich met trophies bezighoudt, heb ik deze game wel helemaal Platinum gespeeld. Ik heb om dit te doen eerst het verhaal gespeeld en ben daarna alle extra's gaan doen, hier heb ik ongeveer 32 uur over gedaan. Toen ik zag dat ik op 85% zat, en de laatste paar niet super lastig waren, had ik zoiets van, nu ga ik ook 100% proberen, en zie hieronder, dat is me gelukt. Wel wil ik erbij zeggen dat sommige trophies pittiger waren dan ik dacht, maar het is me uiteindelijk gelukt.
God of War is een prachtige game, en naar mijn mening een terechte winnaar van de Game Awards van 2018. De game ging een nieuwe kant op, maar hield ook eer aan het origineel, en dat heeft voor mijn gevoel heel goed uitgepakt. Ik ben wel eerlijk, ik vind persoonlijk God of War: Ragnarök beter dan deze, maar zonder deze game hadden we Ragnarök nooit gehad. De game oogt prachtig, de muziek is tof en de gameplay is uitdagend. Het verhaal kent heel veel diepgang, en dat terwijl het doel zo eenvoudig op papier klinkt. Dit is een game die je gewoon een keer moet spelen, en of je dat nu op de Playstation 4 of Playstation 5 doet, die game is op beide consoles erg tof.