Sitecom brengt mesh-wifisysteem Huddle uiterlijk halverwege december op de markt

Sitecom voegt een mesh-wifisysteem toe aan zijn aanbod. De Sitecom Huddle bestaat uit drie losse accesspoints die samen naadloze dekking moeten bieden in huizen die groot of van een onconventionele vorm zijn. Uiterlijk halverwege december moet de kit verkrijgbaar zijn.

De Huddle werkt op zowel 2,4 als 5GHz-frequenties en maakt gebruik van de standaarden 802.11b, g, n en ac. Op 2,4GHz-kanalen moeten clients maximaal 450Mbit/s downstreamsnelheid halen en op 5GHz wordt dat maximaal 1300Mbps. Het idee achter het mesh wifi-systeem is dat de verbinding waar nodig overhandigd wordt aan een ander accesspoint zonder dat een client hier iets van merkt of bijvoorbeeld een Skype-verbinding verliest. Het gaat om stations met een 3x3-antenne-opstelling met een gain van 5dBi. Op bekabeld gebied heeft het hoofdstation van de Huddle twee gigabit-ethernetpoorten, waarvan er een als wan-poort dient. De router draait op aangepaste OpenWrt-firmware.

Het voordeel ten opzichte van conventionele installaties bestaande uit een draadloos toegangspunt en een repeater is dat de handoff bij dergelijke mesh-opstellingen beter moet gaan. Waar het bij een opstelling met repeater afhankelijk is van de client of deze automatisch verbindt met het best mogelijke accesspoint op ieder moment, moet dat bij systemen als Huddle niet aan de orde zijn.

Hoewel het aanbod op het gebied van routersets die mesh-wifi bieden niet bijzonder groot is, gaat Huddle wel de concurrentie aan met een andere, vergelijkbare kit: de Netgear Orbi. Daarnaast is er ook nog Google Wifi en Eero Home Wifi, maar die zijn beide op het moment van schrijven in ieder geval niet verkrijgbaar in de Benelux. Een Huddle-pakket met drie stations kost 499 euro en een met twee stations kost 349 euro. Voor verdere uitbreiding van een mesh zijn losse stations verkrijgbaar voor 199 euro per stuk. Sitecom richt zich op een release in de eerste week van december, maar dit kan volgens het bedrijf uitlopen tot halverwege de maand.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

22-11-2016 • 16:24

49 Linkedin

Reacties (49)

Wijzig sortering
Vergeet de produkten van Ubiquiti niet. UniFi Mesh krijgt zeer goede reviews.
Ik heb zelf unifi's thuis en op kantoor, het is ontzettend goed spul alleen moet ik wel echt benadrukken dat het geen huis en tuin apparaten zijn. Je moet wel serieus aan de slag willen (niet bang zijn om via de shell in de apparaatjes te duiken) en bereid zijn om een management server te draaien. Unifi is dus zeker niet voor iedereen!

Ik heb het idee dat deze sitecoms wel meer ala huis tuin linksys routers worden. Dus wil je wel mesh maar niet het gedoe van proffesionele hardware zoals unifi is het misschien wel de moeite waard om hierop te wachten.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 november 2016 17:03]

De accesspoints werken ook prima zonder de management software hoor :D
Helaas is dat toch niet zo. Je zal zien dat als jij zero handoff aan hebt en de management server offline haalt je hele rare verbinding problemen gaat krijgen.
Geen Last van, hier thuis drie Long range hangen met Zero handoff en nooit issues met wifi
Dan heb je geluk. Ik krijg echt hele rare connectie problemen zodra de server eruit ligt. Zoals clients wel vol bereik aangeven maar geen verbinding hebben enzo. Ik heb dan ook gewoon een management server draaien op mijn virtual host cluster waarmee al mijn unifi apparaten remote connecten.
Hmm, dat verklaart misschien waarom ik de laatste tijd wat problemen heb met WIFI in huis nadat de server eruit geklapt is ... Toch maar eens fixen!
Ik draai de UniFi controller op mijn NAS (Synology / QNAP) in een Docker container. Lekker licht, kan 24/7 aan blijven staan (leuk voor de statistieken) en gebruikt bijna geen geheugen / CPU. Op het werk doe ik dat ook zo en beheer zowel alle AP's op kantoor in Monaco alsmede, via de VPN, in Dubai. Heerlijk!
Heb je een linkje van deze oplossing?
Dat kan alleen als je een x86 synology hebt volgens mij.
+1Anoniem: 842743
@ro8in22 november 2016 17:25
De hardware die we gebruiken is eigenlijk wel enterprise hardware alleen dan gebruiksvriendelijk gemaakt voor iedereen.
Ondanks dat Ubiquiti zijn Unifi materiaal zelf aanprijst als Enterprise WiFi vind ik dat ze toch nog in sommige dingen te kort komen.

Ik heb in het verleden al wel eens problemen gehad met hun proprietary Zero Handoff protocol. En is de vraag door vele naar ondersteuning voor 802.11k en 802.11r ondersteuning al enkele jaren te volgen op de forums. Het laatste dat ik heb vernomen is dat dit eindelijk in beta zou zijn :D

Er zijn wel andere merken zoals bv Aruba Networks Access Points die hier toch wel een beetje verder staan hiermee. Alleen spreken we dan ook over een ander prijskaartje...
UniFi is ontzettend mooi spul, het richt zich alleen meer op grote organisaties en bedrijven. Voor de consumenten hebben ze nu AmpliFi gelanceerd (https://www.amplifi.com/), wat makkelijk out of the box moet werken. AmpliFi wordt nu alleen nog in de USA verkocht, maar zal binnenkort ook wel naar Europa komen.
Ziet er inderdaad uit als erg mooi spul. Zelf heb ik het niet zo met mesh netwerken, heb het gevoel dat het de latency en stabiliteit niet echt ten goede komt.

Ik ben nog steeds op zoek naar een setje met een router met 4/5 Lan poorten en 2/3 bedrade access points, maar hier lijken maar weinig producten van op de markt te zijn.

Als alternatief zou je dan bijvoorbeeld een edgerouter x kunnen nemen met unify access pointes maar dit is zeker niet plug and play.
Door mesh kunnen we latency en stabiliteit enorm verbeteren. Dit komt met name doordat één station zijn input kan krijgen van twee andere stations. Dit in tegenstelling tot repeaters die meer een peer-to-peer verbinding opzetten met de vertragende gevolgen van dien. We werken daarnaast ook aan de mogelijkheid om ze bedraad aan te sluiten. Later meer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 842743 op 22 november 2016 17:56]

Binnenkort is eind dit jaar/begin 2017. Nog niet officieel bevestigd, maar indicatie. Mooi spul hoor.
Ik vind het prachtige producten maar er moet wel gezegd worden dat Ubiquiti zich niet houd aan de GPL terwijl ze wel gewoon GPL code gebruiken.

http://libertybsd.net/ubiquiti/
is het niet zo dat je door dit soort functies eigenlijk "1" AP maakt en dus een hoop totale bandbreedte verliest(in het geval dat mensen goed verdeeld zitten over de verschillende APS)?
Dat hangt er vanaf hoe de AP's aangesloten zijn. Indien de satalietstations draadloos verbinden met het basisstation dan kost dit inderdaad (een hoop) performance, maar als de satalietstations bekabeld zijn aangesloten kan elke AP de volle performance halen.
Als de sattelietstations via een andere radio (5GHz bv) zijn aangesloten maakt het niets uit voor de performance tegenover bedraad. Als je dat dan gaat vergelijken met de enkele router, meestal op een slechte plek geplaatst, bij 99% van de consumenten. Dan bieden dergelijke draadloze multistation wifi oplossingen een goede oplossing om relatief hoge snelheden over wireless te kunnen bieden door heel het huis heen.
Nee, je hebt verschillende AP's die wel 1 SSID uitzenden. Door bepaalde IEEE 802.11 standaarden wordt de traffic netjes verdeeld tussen de ap's en seamless overgezet van één ap naar de ander.
Standaraden als 802.11r/k verdelen niets, maar maken handover makkelijker. Uiteindelijk is het idee van een mesh dat de client de AP kiest die voor die client het beste signaal heeft. Maar de data zal nog steeds van daar naar de router moeten, en dat is in deze setup draadloos, en geeft dus contentie met de clients.

Merk verder ook op dat 802.11r/k eigenlijk enkel ondersteunt wordt door iPhone, een klein aantal Samsungs en aantal Windows 10 laptops met een bepaalde WiFi chipset. Wat mesh systemen dan dus soms ook doen is de conenctie met de client expliciet verbreken tussen een AP, wanneer het mesh systeem weet dat een andere AP beter zou zijn. Maar van verdelen per client is dan dus nogs teeds geen sprake.

De performance dip is doorgaans best flink tov een bedrade oplossing, maar dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk aangezien deze oplossingen vooral gebruikt worden wanneer de gebruiker juist geen draden wil of kan aanleggen voor de satelieten. Ik heb het zelf enige maanden thuis geprobeerd, maar ben toch overgestapt op bedrade oplossingen juist omdat je wel erg veel terugval kreeg in snelheid.
is het niet zo dat je door dit soort functies eigenlijk "1" AP maakt en dus een hoop totale bandbreedte verliest

Ja, absoluut. Bij thuisgebruk oplossingen wordt namelijk doorgaans de wifi zowel gebruikt voor de client-AP verbinding, maar ook de AP-AP/Router verbinding. Dat kan soms nog wel meevallen, als het systeem slim genoeg is om bijvoorbeeld 2.4GHz voor AP-AP te gebriuken, en 5GHz voor client-AP. Vaak kan men dat dynamisch. Maar enig prestatieverlies heb je altijd tov systemen waar men draad gebruikt voor inter-AP communciatie.
Ik blijf het toch vreemd vinden.
Ze geven aan old vs new wifi.
Old Wifi is dan Router, Range Extender en Powerline.
Slecht signaal wordt versterkt met een Extender en wordt er dus niet beter op.

Gezien deze AP's met elkaar in verbinding staan zou dit beter moeten zijn.
In de zin van switchen tussen AP's van de device is dit correct maar het signaal voor je verbinding is dezelfde setup als een range extender. Plaats 1 AP te ver van de ander af of naast een stoorzender en de rest in je chain gaat hier last van krijgen.

Zelf heb ik ook Ubiquiti Unifi waarbij elk AP bekabeld is. Hier heb je dan geen last van.
De Ubiquiti Amplifi lijkt ook het signaal van het ene AP te versterken naar het andere.

Stel je heb enkel behoefte om op de begane grond en de zonder wifi uit te zenden zit je met de Huddle en Amplifi behoorlijk in de knoop gezien je AP's moet toevoegen om het signaal naar zolder te krijgen i.p.v. een kabel trekken en die in te prikken op je AP op zolder.
Dit is niet helemaal waar. Doordat Huddle een mesh netwerk opzet krijgt één Huddle Station zijn informatie door van twee andere stations in plaats van één. Hierdoor reduceren we de vertraging die je hebt met repeaters en hebben andere stoorzenders minder kans.
Dus zou ik de ideale situatie willen kregen moet ik 2 paden naar die bovenste AP zien te maken. Nog paar extra AP's.
Zijn die dingen ook nog op het LAN in te prikken zodat ze op die manier met elkaar communiceren en maximaal signaal krijgen. Ook wanneer je ze ver uit elkaar hebt staan zodat er geen mesh gebouwd kan worden. Volgens mij niet.

Alles valt of staat dus met de connectie tussen de AP's.
Je device houd mooi 100% signaal maar als de connectie tussen de AP's slecht is zit je alsnog met een trage lijn.

Naar mijn idee een verbeterpuntje waard.
Zeker. Wired mogelijkheid komt er ook absoluut aan om ook op die vraag van mensen antwoord te geven. Dit zal dan zijn met of zonder behoud van mesh als je dat wenst.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 842743 op 22 november 2016 17:51]

Op bekabeld gebied heeft het hoofdstation van de Huddle twee gigabit-ethernetpoorten, waarvan er een als wan-poort dient.
Serieus :? Het is niet bepaald goedkoop en dan heb je maar 1 LAN poort? Ik heb m'n Synology NAS bekabeld aangesloten op de router, een RPi voor muziek streamen op de locatie van m'n router en ik heb met enige regelmaat een computer, laptop of zoals 2 weken terug een 2e NAS bekabeld aan de router. 1 poort is echt wel heel matig.
waarvoor heb je meer porten nodig die gebruik je toch gewoon van je router / switch ?
+1Anoniem: 842743
@HKLM_22 november 2016 17:31
Dat kan inderdaad. Het is wel zo dat Huddle zowel een router als een bridge kan zijn. De hardware detecteert automatisch of er op één van de UTP poorten een public-IP of een private-IP binnen komt. Zodra het IP adres public is gaat Huddle in Router modes of zodra het een IP adres is uit een privé reeks betreft gaat Huddle in bridge mode. Hierdoor krijg je dus geen dubbel-NAT. Dit kan je natuurlijk ook handmatig wijzigen als je wil.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 842743 op 22 november 2016 17:33]

Ik zie dit als een droom voor verkopers. De gemiddelde consument vraagt aan een winkeladviseur " nou mijnheer ik wil een deftige wifi router".

Een uitgelezen kans om als verkoper te zeggen " wil u echt overal in huis dekking dan raad ik u deze aan... " Terwijl mesh technologie eigenlijk weinig tot niets toevoegt in veel huizen in vergelijking met veel goedkopere alternatieven.

Het is nuttig voor zijn specifieke use cases (en het bedrijfsleven) maar ik vrees dat veel verkopers dit gaan misbruiken om hogere winstmarges te pakken.
ha ben benieuwd mijn ervaring als verkoper is dat mensen die niks van routers weten, vaak graag voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. (door de goedkoopste range extender op zolder in te prikken met een modem beneden in de kelder :S )

Dan heb je ook nog eens dat de prijsvechters als sitecom vaak dingen als wifi amplifier op range extenders zetten en andere termen die doen denken dat ze magisch het internet sneller maken.

Er zullen vast af en toe mensen om de tuin geleid worden als ze duidelijk met geld lopen te smijten maar met routers is een up sel naar een mid range model al lastig in een segment waar vaak weinig nooit bonnuse of extra credits te verdienen zijn. ( ten minste niet in de winkels waar ik gewerkt heb)

overigens neem ik zelf altijd wel de tijd om iemands netwerk door nemen en te kijken wat voor hem het beste zou kunnen werken als een klant dat wil maar vaak lopen ze weg met de goedkoopste sitecome extender want dat had hun neefje aangeraden.
De drempel is misschien wel net iets te hoog voor de meesten nog aan de huidige prijs.

Wat upselling betreft lijkt het me net dat mensen meer en meer richting "het betere" gaan op gebied van elektronica, dure smartphones en TV's verkopen ook allemaal prima.

Al heeft een dure wifi opstelling nu wel net iets minder cachet dan een kast van een TV natuurlijk :-)
Voor (heel wat) minder stel je een Ubiquiti netwerk samen.
Dan wist ik het wel.
Ik ook hoor, ik neem de unifi's. ;)
een pakket van 3 kost 499.- een single pack 199.-

Dit is een foutje in de tekst.
en dan nog langzame apparaten vs. snelle apparaten op het netwerk die elkaar lekker in de weg zitten. Ik weet niet hoe het is met deze routers.
Waarom is het zoo ontzettend duur? Netgear Orbi is ook superduur.
In de VS koop je Ubiqity's AmpliFi set (router + 2 mesh points) voor $199 8)7
In NL zal het dan wel €250 worden. Waarom zou je dan voor Sitecom of Netgear kiezen?

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 november 2016 17:09]

Google WiFi mesh netwerk. Tot wel 75% sneller dan de concurrentie. :Y) Ben benieuwd hoe dit zich verhoudt tot anderen zoals Sitecom https://blog.google/produ...putting-google-wifi-test/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee