Netgear Orbi AX4200-meshrouter met een of twee satellieten kost 500 en 700 euro

Netgear heeft de europrijzen en verkrijgbaarheid van zijn Orbi AX4200-meshrouter bekendgemaakt. De RBK753-uitvoering, die bestaat uit een router en twee satellieten, kost 700 euro en verschijnt op 29 juli. De RBK752 met één satelliet volgt op 5 augustus voor 500 euro.

Netgears Orbi AX4200-meshsysteem is een goedkopere variant van de Orbi AX6000, die sinds vorig jaar verkrijgbaar is. Netgear presenteerde de AX4200-sets begin deze maand in de Verenigde Staten. De meshrouter heeft een 802.11ax-radio met wifi 6-ondersteuning, en een maximale bandbreedte van 600Mbit/s op 2,4GHz en 1200Mbit/s op 5GHz. De AX6000-sets halen hogere maximale snelheden.

Op de Orbi-router zit een gigabit-wan-poort en er zijn drie gigabit-ethernetaansluitingen aanwezig. Op de satelliet zitten ook twee ethernetaansluitingen. Zowel de router als de satelliet is voorzien van een soc met vier cores op 1,4GHz. In de router zitten 1GB ram en 512MB flashgeheugen.

De RKB753-variant van de Orbi AX4200-serie verschijnt eerst in de winkels. Dat is een combinatie van router en twee satellieten. Deze set kost 700 euro en is te koop vanaf 29 juli. Vanaf 5 augustus is ook de RKB752-uitvoering met router en één satelliet te koop, voor een adviesprijs van 500 euro. Netgears vorig jaar uitgebrachte AX6200-systeem staat momenteel in de Pricewatch voor zo'n 1100 en 790 euro in vergelijkbare configuraties.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-07-2020 • 15:52

67 Linkedin

Reacties (67)

67
64
54
6
0
8
Wijzig sortering
Je betaald voor gemak, althans tot je problemen ervaart met Netgear producten. Netgear biedt maar 90 dagen ondersteuning en dit zou prominenter vermeld moeten worden.

Voor verdere problemen ben je aangewezen op het forum en betaald support.

AX is leuk maar biedt momenteel te weinig meer waarde aangezien veel nog op AC zit. (of ouder)

Daarnaast is UniFi, TP-Link, aruba, Zyxel of andere prosumer hardware langdurig waarschijnlijk de betere keuze.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 6 juli 2020 18:34]

AX is leuk maar biedt momenteel te weinig meer waarde aangezien veel nog of AC zit.
Pas als de eerste OpenWRT router onder de 100 EUR de nieuwe draadloze standaard ondersteund wordt het economisch interessant voor tweakende tweakers om in te stappen. Tot die tijd heeft het geen haast. ;)
Mwoah. Een leuke AX-router voor 150 euro is echt niet slecht (TP-Link Archer AX50), als je nu aan vervangende apparatuur toe bent.

Als je nog prima functionerende AC-spulletjes hebt, gewoon lekker houden.

Het zal nog wel wat jaartjes duren voordat AX-clients gemeengoed zijn, maar wel leuk om al toekomstvast te zijn.

@ViTO_xp Ach ja. Doe wat je wil, maar het is natuurlijk nog wel Tweakers.net en niet de Consumentenbond.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 juli 2020 21:46]

Toekomstvast is heel relatief. De innovatietheorie van Rogers lijkt me een beter te volgen model.

Als je aldoor "toekomstvast" in de reinste zin van het woord wilt zijn, koop je dus steeds de nieuwste techniek, maar betaal je de hoofdprijs: early adaptor adopter.

Ik persoonlijk verkies een veiliger "toekomstvastheid" door steeds in het late majority segment van de golf te blijven. Als je nu degelijke 802.11ac wave 2 apparatuur aanschaft kun je nog jaren vooruit, maar zijn alle kinderziektes er wel uit.

@Keypunchie Precies dat. Als tweaker ben je toch helemaal niet bezig met een term als toekomstvast, maar wil je spelen met de laatste technieken. Maar om dit als "toekomstvast" te promoten bij minder onderlegde familie/vrienden/kennissen lijkt me niet slim. Voorlopig hebben ze er nog niets tot zeer weinig aan, maar ondertussen snijd je wel je zelf in vingers. Want als het niet werkt... ;)

[Reactie gewijzigd door ViTO_xp op 7 juli 2020 12:14]

ja maar op die manier loop je dan wel 4 jaar achter op features. Wave 2 komt uit 2016. Het duurt even voor de kinderziektes eruit zijn ja, maar na een jaar valt daar echt al wel voldoende over te zeggen. Ik ben wat dat betreft meestal ietwat terughoudender omdat de prijzen en features dan wat beter gematched zijn, maar over het algemeen kunnen we echt wel met 6 maanden leuk spul verwachten hoor. Ik geef het tot eind van het jaar voor een partij als Ubiquiti een hele range heeft liggen aan AP's voor betaalbare prijzen (~90).
Een early adopter is geen early adapter :)
Je betaald voor gemak, althans tot je problemen ervaart met Netgear producten. Netgear biedt maar 90 dagen ondersteuning en dit zou prominenter vermeld moeten worden.

Voor verdere problemen ben je aangewezen op het forum en betaald support.
Oh, zelfs binnen die 90 dagen heb je geen hol aan de Netgear netwerk support, ik heb zulke slechte ervaring met Netgear 'professionele' wifi accesspoints dat ik waarschijnlijk nooit meer Netgear netwerk apparatuur aanschaf. Dit was trouwens bij een klant en niet voor me zelf. De Netgear NAS support loopt/liep trouwens via een andere afdeling en kon ik alleen maar uitstekend vinden, zelfs als ze niet altijd een oplossing hadden.
Dat is anders niet de ervaring die ik heb met Netgear.
3 jaar na aankoop deed de router het niet meer, Mediamarkt heeft helaas geen klantenservice, dus de klantenservice van Netgear gebeld. Analyse gedaan van de router, bleek een antenne kapot te zijn, kon ik met 30% korting een nieuwe aanschaffen.
waarom is dit zo duur, welke thuisgebruiker geeft dit uit aan een router?
Wat een prijzen zeg, voor dit bedrag koop je al een kleine Unifi set-up. Mogelijk ontbreekt mij de kennis waarom dit zo erg aan de prijs is, maar ik vindt het best fors voor een mesh-set.
Waarschijnlijk is het zo duur omdat ze er wifi-6 op kunnen zetten. Zou hierbij ook voor Unifi gaan, die doen overigens ook mesh.
Je hebt al Wi-Fi 6 routers vanaf €90,- volgens de pricewatch, het zullen uiteraard niet de beste zijn. Maar! Voor de prijs van de RKB753 set kan je vijf keer een TP-Link AX10 kopen of drie keer de AX 50 met vergelijkbare theoretische Wi-Fi snelheden. Dan betaal je een flinke premium voor het plug-n-play mesh aspect imo.
Netwerkapparatuur is soms schandalig duur. Er is ook weinig tot geen focus op idle verbruik. Routers staan dag en nacht aan en elke watt 24/7 kost ~€2 op jaarbasis (reken maar uit). Ik heb nu een unit die idle rond de 5 watt zit, waar alternatieven al richting de 10 watt of meer zitten. Let er op dat als je een mesh hebt waarbij de satellites zo'n 10~15 watt idle verbruiken per stuk, je dus €60~€90 per jaar aan energiekosten kwijt bent als er 3 satellieten in je woning staan ;).

[Reactie gewijzigd door Nas T op 6 juli 2020 17:01]

Ik merk dat er inderdaad weinig focus is op energieverbruik. Erg jammer. Elke luxe router verbruikt meer dan 20 watt. Ik heb nog een oudere staan die maar 4 watt verbruikt. Het is soms lastig zoeken naar een moderne router, met een laag verbruik, duidelijk vermeld in de specs of online reviews/testen.

Is leuk al die top snelheden, maar vaak heb ik dat via Wifi niet nodig. Dan liever minder snel, maar wel zuinig.
Elke luxe router verbruikt meer dan 20 watt
Euhm nee? Een Ubiquiti USG 3P verbruikt maximaal 7W. Je heb het hier zeker over die combi apparaten? dat is een ander verhaal.

Maar echt prosumer spul en low end enterprise zit wel degelijk op energieverbruik. Dat is nou eenmaal belangrijk als je bijvoorbeeld via POE moet voeden. een ac-lite vraagt max 6,5W. controller erbij voor beheer en je zit nog steeds ver onder de 20W.

Het zijn dus niet zozeer de luxe routers, maar meer de gehypte consumenten spullen die zoveel energie verbruiken.
Dat is fijn om te weten. Ook eens naar kijken dan.
Deze routers koop je als je gefrustreerd ben geraakt van een eenvoudig klein (zuinig) routertje met en of 2 antennes. Deze heeft er 7 en wat meer intelligentie aan boord. Natuurlijk als je verder wil zenden met een sterker signaal gaat het verbruik omhoog.
Ach het mooiste is wan poort van 1gb en wifi deel kan in theorie 2,4gb halen. Tja op papier want in de praktijk werkt het dus op max 1gb van je wan.

2,5gb is brakke standaard moet je dus ook weer switch voor hebben. Afgezien daarvan wifi theoretische snelheden, beetje beton en hup de 5 ghz snelheid is weg en 2.4 heel stuk minder.

Deze bedragen zijn gewoon te gek voor woorden en er zijn idd genoeg alternatieven voor veel minder.
Ach het mooiste is wan poort van 1gb en wifi deel kan in theorie 2,4gb halen. Tja op papier want in de praktijk werkt het dus op max 1gb van je wan.
De hoge snelheden heb je dan ook vooral voor je lokale netwerk-verkeer, denk ik zo.

Ik bedoel, ik heb een 50 Mbps internetverbinding, maar toch geen enkel moment spijt dat ik intern op Gigabit bekabeld heb.
Als je klein netwerk hebt gaat het misschien op. Dan kun je nas aan deze router koppelen en en dan kun je draadloos die snelheid wel halen. Maar uiteindelijk betaal je nu gewoon te veel terwijl de snelheid voor veel mensen niet eens haalbaar is.
Je hebt wireless adapter nodig die ook die snelheden aankan, dus lees meerdere antennes. Veel smartphones halen dat dan weer niet.
ook dan alleen draadloos. Backhaul bedraad is max 1gbit? Dus een NAS oid trek je dan zo dicht.
Bedraad apparaat van 1 Gbit dicht trekken kan ik mee leven, denk ik zo :D

Het bedrade gedeelde is dedicated 1 Gbit, het draadloze is hoger... maar gedeelde bandbreedte. Zodra je meerdere apparaten actief hebt, zul je niet meer het maximum halen. Zelfs met MU-MIMO.

Mijn enige punt is domweg: Dat er hogere snelheden op LAN vs. WAN zijn, waar @bbob1970 op wees, is normaal en wenselijk.

Niet al je communicatie is met het internet, immers.

802.11ax is niet overdreven als je (zoals veel Tweakers) veel apparaten in huis hebt. Dan is het een stapje beter dan wifi 5. Langzaam maar zeker zul je meer Wifi 6 clients krijgen.

Of je er nu in moet investeren? Niet als je al ac-spullen hebt, die het goed doen, maar als je nu je netwerk wilt uitbreiden of baalt van een ouder n-netwerk en nieuwe techniek leuk vindt, ga ervoor, zou ik zeggen.
Jawel. Juist als je meerdere clients hebt. Dit zijn systemen die meerdere radios combineren op de specsheet. Die 6Gbps is dus juist gecombineerd en alleen te halen als je meerdere apparaten gebruikt. Dat is met name ook het hele punt van AX met mu-mimo.

Overigens zijn er voor consumenten misschien niet heel veel snellere wan lijntjes (max 10gbit) in principe is de max natuurlijk ook maar arbitrair als je maar genoeg betaald. Net als in je LAN.
Jawel. Juist als je meerdere clients hebt. Dit zijn systemen die meerdere radios combineren op de specshee
ja, hallo. Uiteraard bedoel ik “niet meer het maximum met 1 cliënt”. Voor elk wifi-systeem geldt dat de maximale bandbreedte een combinatie/optelling is.

Het totale maximum blijft *altijd* gelijk. :-/

Krijg de indruk dat je hier contrair formuleert om het contrair formuleren. Dat het zeer normaal is dat de WAN een lagere snelheid heeft dan de LAN is een gegeven dat niet met AX begonnen is.

Succes met je 10 gbit consumenten-WAN, in de tussentijd is de rest van Nederland allang blij als ze boven de 100Mbps komen.

@supersnathan94
Ben het een beetje zat, deze discussie gaat nergens heen. Orbi? Als je zou lezen, zie je dat ik het over de TP-Link AX50 had. Maar veel succes in je gevecht met stropoppen!

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 7 juli 2020 11:36]

ja, hallo. Uiteraard bedoel ik “niet meer het maximum met 1 cliënt”.
Ja en wat bedoel je daar dan mee? Je WAN download of wat?
Krijg de indruk dat je hier contrair formuleert om het contrair formuleren. Dat het zeer normaal is dat de WAN een lagere snelheid heeft dan de LAN is een gegeven dat niet met AX begonnen is.
Tuurlijk en als je wel hoger hebt dan ga je niet met dit soort prul lopen kutten.
Succes met je 10 gbit consumenten-WAN, in de tussentijd is de rest van Nederland allang blij als ze boven de 100Mbps komen.
Klopt.

Echter vergeten jullie dat het in LAN dus ook maar 1Gbit is. Heb je een NAS met iets meer peut (LACP 4 poorten trunk) dan heb je daar niet zoveel aan als die ORBI primary dat niet kan leveren. Maar goed. Komt er op neer dat een fatsoenlijk gebalanceerd netwerk design met deze dingen dus eigenlijk slecht mogelijk is.
Da's de algemene trend bij WiFi 6 apparaten momenteel. Heb een aantal WiFi 6 clients momenteel (PC, SP7 en telefoons) maar de AP's en routers zijn blijkbaar het verdienmodel.
De RBK1200 is verkrijgbaar onder de €200, die is vergelijkbaar met de RBK752 maar dan WiFi 5. Kost minder dan de helft 8)7
Omdat ze een dedicated wireless backhaul hebben. Zijn eigenlijk 2 routers in 1 per device.
Wel heel erg aan de prijs, kun je beter 2 x R320 nemen, echt oer degelijke wifi en levenslange garantie. In het buitenland voor onder de €200 te verkrijgen.
wat heb je een levenslange garantie als elke 4 jaar er een nieuwe netwerkstandaard uitkomt met hogere snelheden?
De meeste mensen gebruiken wifi voor internet toegang, de nieuwe wifi standaarden gaan je daar niet veel verder mee helpen. De n standaard (wifi 4) op 2.4 Ghz is voor de meeste mensen nog steeds het beste van twee werelden, het grote bereik en toch minimaal de snelheid van de internet verbinding.

Heb het bij veel klanten gezien dat ze de hoogste frequentie kiezen omdat ze denken dat dit beter is, maar als je bijvoorbeeld achter een stenen muur in de tuin zit kan het prima zo zijn dat dankzij het kortere bereik van 5Ghz dat deze een stuk langzamer is dan als deze op 2.4Ghz staat ingesteld.

Nu kun je ze beide aanzetten maar in de praktijk blijven clients vaak hangen op 5Ghz waardoor je soms belabberd internet krijgt. Dus in sommige situaties is de standaard van 10+ jaar geleden zelfs nog superieur aan die van de nieuwe standaarden.

Nu is levenslange garantie wellicht een mooie marketing term maar deze ap's kunnen zeker de komende 15-20 jaar hangen wel een fijn gevoel als je een fabrikant hebt die achter hun producten staat, ook met updates.
6 juli 2020 17:11
De meeste mensen gebruiken wifi voor internet toegang, de nieuwe wifi standaarden gaan je daar niet veel verder mee helpen. De n standaard (wifi 4) op 2.4 Ghz is voor de meeste mensen nog steeds het beste van twee werelden, het grote bereik en toch minimaal de snelheid van de internet verbinding.
Als je op het platteland woont in een vrijstaand huis, wellicht.

In de stad en zeker in een appartementencomplex is de 2.4Ghz band al snel te vol en daar wil je toch echt 5Ghz hebben, met het gebrek aan bereik als *feature*.

Samen met DFS heb je dan de snelheden en bandbreedte om ook echt van een snelle verbinding gebruik te maken.
In hoge appartementgebouwen is dit inderdaad vaak de beste opties, 5ghz heeft veel meer niet overlappende kanalen dan dat 2.4ghz heeft. Maar voor lage appartementen, rijtjeshuizen enz is 2.4Ghz vaak een goed alternatief. De meeste aansluiten gaan niet hoger dan 100mbit. Sluit geregeld netwerken aan en het verschilt natuurlijk per geval maar het viel me op dat ik de laatste tijd veel de 5ghz band uitzet omdat koppige apparaten hem blijven vasthouden. Dan heb je bijvoorbeeld in de tuin 1 down en 0.5 up op 5Ghz en op 2.4Ghz gewoon 40 down en 10 up. Je kan natuurlijk ook gewoon extra ap's ophangen maar niet iedereen wil daar extra voor betalen wanneer er een goed alternatief is.
En anders 2 x R510 , heb er 3 draaien en het is gewoonweg geweldig spul ookal ziet het er niet echt mooi uit.
3 nog wel, met de R5XX kun je makkelijk 200+ clients per ap connecten. Kun je nog eens iemand uitnodigen :9

Heb je ze unleashed geflashed of met een zone director?
Unleashed, werkt als een tiet. App werkt ook goed en makkelijk. Je kan er heel veel mee en 'overkill' voor thuis maar dan heb je ook wat.

Voor de geinteresseerde kijk eens 2de hands, flashen naar Unleashed en je hebt voor 200-250 euro gewoon een uitstekend AP.
Zijn deze apparaten ook aan elkaar te knopen dmv een ethernetkabel? anders zie ik weinig nut voor deze Orbi's in mijn kantoor met veel gewapend betonnen muren.
Dit is mogelijk dmv een zogenoemde ethernet backhaul.
Als je nu, een paar, access points koopt van merk X, kan je dan via 1 SSID werken?
OF moet je dan toch een mesh hebben?

Heb gemerkt dat, bij gebruik van verschillende merken door elkaar, je wel dezelfde SSID naam kan maken, maar dat "hopt" ie niet over
Heb gemerkt dat, bij gebruik van verschillende merken door elkaar, je wel dezelfde SSID naam kan maken, maar dat "hopt" ie niet over
Theoretisch zou het niet uit mogen maken, zolang de accesspoints maar binnen hetzelfde vlan zitten. Het is de client die bepaalt wanneer en waarheen er "gehopt" wordt, niet het accesspoint.
Hmmm normaal gesproken stel je juist de minimale rssi op de ap in en is de ap dus leidend.
Dat verandert niets aan het feit dat de client bepaalt wanneer er geroamd wordt.
het AP geeft alleen een hint over minimale RSSI aan de client. het is nog steeds aan de client om dan ook daadwerkelijk te switchen.

probleem is ws dat er apparatuur gebruikt wordt die geen 802.11k/r/v voor roaming mogelijkheden ondersteund. Dan kun je dit soort hints wel versturen, maar als de client er niet op reageerd heeft het alsnog geen zin.
Bij mesh netwerken is dat niet altijd het geval, er zijn mesh netwerken met seamless handover, daarbij wordt het door de accespoint " overgedragen ". In principe gebeurt dat ook bij mobiele netwerken (LTE bijvoorbeeld). Anders zou je telefoon gesprek wegvallen (vooral bij VoIP) wanneer je tussen masten wisselt.

[Reactie gewijzigd door un1ty op 6 juli 2020 19:34]

er zijn mesh netwerken met seamless handover, daarbij wordt het door de accespoint " overgedragen "
Nee die geven alleen aan de client door dat het beter is om te switchen. Client bepaald nog steeds.
dit zijn geen prijzen die nog bij een consumenten product passen wat mij betreft. ik vermoet dan ook dat deze vooral de kleine mkb kantoorpantjes met dit product willen aanspreken. maar hoe dan ook, dan is netgear voor mij niet het eerste merk waar ik aan denk. ze hebben aardige switches die het leuk doen, maar geef mij dan toch maar, fortinet / HPE / ubiquity / cisco small business in die prijs range. die weten ook hoe het werkt op de non-mkb markt.

[Reactie gewijzigd door dezejongeman op 6 juli 2020 16:23]

Wat een grap.

Bij Wifi7 moet je waarschijnlijk client licenses kopen
Ik kan niet wachten totdat het kwartje valt bij fabrikanten en dat ze satellieten gaan maken die een combinatie doen tussen powerline en wifi-repeater.
Dus de hoofd-apparaat(router) stuurt z'n signaal via WIFI maar ook tegelijk via zijn eigen stopcontact.
De meegeleverde satellieten pakken het WIFI signaal op, maar pakken het ook op via de stopcontact.
Vervolgens gebruikt hij algoritmes om te bepalen of hij het WIFI signaal gebruikt, of het powerline signaal, of een combinatie(hoger throughput) van die twee om dan WIFI te verspreiden door het huis.

(En ja. Ik weet dat het drama zal zijn om te bedenken hoe je omgaat met data-pakketjes die op andere snelheid arriveren via WIFI dan via Powerline.)
Ik heb zelf de Netgear Orbi RBK852. Bij aankoop twijfelde ik over de prijs maar wat een geweldig apparaat. Setup was super eenvoudig en snel opgezet en sindsdien werkt het gewoon perfect. Hiervoor veel problemen met voornamelijk wifi in de tuin doordat de gehele achterkant van glas is, wat het signaal tegenhoudt maar dat is helemaal opgelost. Nooit meer een drop, hick-up of ook maar dat ik dacht van het mag wel wat sneller. Geen omkijken naar, misschien zelfs wel een beetje saai als tweaker dat het zonder tussenkomst van de gebruiker zo perfect werkt :P Perfect systeem voor mij en de hoge prijs dubbel en dwars waard.
Je zal dan wel bijzonder glas moeten hebben of een lel van een tuin :) . Mijn trouwe R8000 staat op de vensterbank achter dubbel glas (jaren 90?) mijn tuin in te gluren (als AP via ethenet). Mijn PC (MSI Trident X 9th) staat 15 meter verderop in een tuinhuis van steen en veel enkel glas in de schuifdeuren. Tuin is iets meer dan 10 meter lang. Ik haal 260 Mbit gemiddeld via 5 GHz Wifi 5. Ook de FritzBox (7590) geeft daar nog signaal. Die moet een extra muur (bouwjaar 1919) en 6 meter extra overbruggen. Tenminste 72 Mbit, op Wifi 4 en 2.4 GHz dan wel.
Moet wel toegeven dan 20 meter overbruggen in mijn "oude" huis uit 2005, inclusief muur en plafond, niet zo best ging met de R8000. Ook niet op 2.4 GHz. Devolo 1200+ WIFI bij de muur aansluitend aan de tuin bood toen wel soelaas. Met naadloze overgang naar het bereik van de tweede ontvanger op zolder. Minder duur dan de Orbi die ik ook overwogen heb.
Ik denk meer dat het aan het glas ligt. Het gaat om een hele glazen achterpui van grond tot plafond(2016 gezet) met HR++ glas erin. Ik heb wel eens gelezen dat dit komt door een bepaalde laag op dit soort glas die wifi zeer slecht doorlaat. Je merkte hiervoor namelijk ook dat het beter ging op het moment dat de openslaande deuren open stonden maar alsnog was het zeer slecht achterin de tuin(10 meter diep ongeveer, maar hier staat toevallig mijn overkapping en loungeset dus wel fijn om hier internet te hebben). Meterkast waar de Orbi router(en hiervoor een Asus RT-AC66N) staat zit ook aan de voorkant van het huis dus daar zitten nog een aantal muren/plafond tussen.

Nu met de Orbi staat de satelliet in de dakkapel aan de tuin kant en de router nog steeds in de meterkast op de begane grond aan de voorkant van het huis. En het bereik is erg goed, ik haal achterin de tuin dan ook nog gewoon mijn 300mbps internet snelheid als ik een speedtest doe of films stream etc.

Voor mij is dit in ieder geval een erg goede oplossing
Aha, dat zou inderdaad wel kunnen. In mijn vorige woning had ik ook HR++ glas. En voor zo ver ik weet (ik ben niet geschoold in techniek, maar wel geïnteresseerd) zit er op HR++ glas een metaalfilm (flinterdun uiteraard). Heb ik ook even moeten opzoeken. Dat zou jouw ervaring prima kunnen verklaren. Dat je beter bereik hebt met de deuren open, is een duidelijke aanwijzing dat de ramen WIFI straling tegenhoudt.
En dank voor het delen van je setup, misschien kunnen andere Tweakers daar ook wat aan hebben. Het is altijd zo'n gedoe. Ik raakte in mijn oude huis al signaal kwijt als ik tussen de router en repeater liep (rood licht op de repeater). Ik zou zo'n Orbi satelliet op de plek van de R8000 kunnen zetten (mijn neefjes van 6 en 8 vinden dat ding eng omdat zij vinden dat de R8000 op een spin lijkt) en een Orbi inderdaad bij de overkapte voorkant van mijn tuinhuis. R8000 als AP is zeker geen slechte oplossing voor mij, maar ik moet dat ding dan weer verslepen voor updates of veranderen van instellingen. De Orbi vind ik wel qua design beslist niet storend om te zien. En met jouw ervaring raak ik toch wel meer gecharmeerd van die mesh-wifi apparatuur (Orbi).
Ik heb wel eens gelezen dat dit komt door een bepaalde laag op dit soort glas die wifi zeer slecht doorlaat.
Absorberen is één ding, maar bepaalde soorten glas reflecteren wifi, en dat is nog veel erger vanwege interferentie die het veroorzaakt.
Ik vind het een absurde prijs in iedergeval. Geef mij maar voor dat geld een Unifi setup.
Je bedoelt dat je nu wifi in de tuin hebt omdat je daar zo'n sateliet hebt hangen?
De satteliet staat binnen maar wel aan de kant van de tuin. Voor mij is het algemene bereik enorm verbeterd
Kan je dan niet beter zoiets als dit kopen in een groep zetten kost iets meer moeite.


Wel minder bandbreedte maar hoeveel mensen hebben nou daadwerkelijk 6000 mbs nodig

[Reactie gewijzigd door Amdwarrior op 6 juli 2020 16:04]

Die 6gbps is verspreid over meerdere clients. Niet per device.

Zolang er geen 5 of 10Gbit backhaul opzit is het overigens nog steeds waardeloos want dan heb je overboeking van 6:1 met je gigabit lijntje.

Ubiquiti is bezig met AP’s die 2500mbps doen en ze hebben nu een POE switch voor de wifi 6 AP’s in early access staan die 12x 2,5gbit heeft. Dan kun je die bandbreedte ook daadwerkelijk nuttig inzetten met bekabelde infra erachter. Anders kun je alleen “snel” communiceren met andere clients die aan dezelfde AP hangen.
WiFi 6 wordt bij deze devices volledig gecovered met de backhaul.
En de 4 Gbe poorten gaan ook over de backhaul.
Ja en de rest van je netwerk dan? Of heb jij alles draadloos aangesloten?

Zolang die netgear geen trunking ondersteund met een andere switch waar bijvoorbeeld iets als een NAS aan hangt kom je gewoon niet verder dan Gbit/s

Die onderlinge communicatie van de mesh points zal me een wordt wezen. Dat zal vast prima gaan. Het gaat er juist om dat het ook proportioneel is tot de rest van het netwerk. Anders heb je er helemaal niks aan.
Ik had als test geen beiabelde backhaul en mijn NAS met 2x1Gbps op een Satalite aangesloten. Haalde vanaf Satelte twee, met 2 pc's nagenoeg 2x 1Gbps. Dus met de Netgear zit dat wel goed.

Had eerst twee losse routers "welke" mesh ondersteunden, maar dat woog niet op tegen de Netgears.

Daarnaast, alles gewopon Gbit, dus waarom zou ik meer nodig hebben op het moment. Mijn "oude" 10Gbp glas spullen liggen te verstoffen omdat ik er geen doel meer voor heb.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 7 juli 2020 23:31]

Leuk zo'n link naar een mobiele website ;)

https://www.banggood.com/...s=search&cur_warehouse=CN

Gewoon wachten tot er wat meer wifi 6 mesh apparatuur op de markt komt. Rond black friday komen er vast een paar leuke aanbiedingen :)

[Reactie gewijzigd door surfdude op 6 juli 2020 17:23]

Waarschijnlijk merkt een "normaal" persoon niet of jij een standaard Tmobile router hebt (ik) of eentje met 5ms minder latency.
Iedereen die een lage latency wil?
Niet dat er een verband is tussen latency en bandbreedte.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee