Op Project Cars-engine gebaseerde simracer Automobilista 2 is uitgebracht

Versie 1.0 van simracer Automobilista 2 is beschikbaar op Steam. Ontwikkelaar Reiza Studios heeft samengewerkt met de makers van Project Cars en dezelfde Madness-engine gebruikt. De game heeft vr-ondersteuning en is te koop voor 37 euro.

Volgens de makers is Automobilista 2 een uitgebreide simulator van de Braziliaanse motorsport, waar bijna tien jaar aan is gewerkt. De game bevat raceklassen en circuits die in Brazilië gebruikt worden, maar ook een aantal internationale circuits. Hoewel de 1.0-versie van de game nu beschikbaar is, zeggen de makers dat er een plan is voor verdere ontwikkeling op de lange termijn, waarbij steeds nieuwe gamemodi, auto's en circuits worden toegevoegd.

Reiza Studios somt op zijn forum alle vernieuwingen op die in versie 1.0 van de game zijn doorgevoerd. De game heeft dynamische weersomstandigheden en vr-ondersteuning. Op Steam kost het spel 37 euro, maar om alle inhoud te verkrijgen, is ook een season pass vereist. Die kost nog eens 90 euro.

Automobilista 2 is gericht op realisme. De makers zijn in zee gegaan met de ontwikkelaars van Project Cars en hebben dezelfde Madness-engine gebruikt. De ontwikkelaars van de Project Cars-games werden vorig jaar ingelijfd door Codemasters. Inmiddels is Project Cars 3 aangekondigd, de eerste game in de serie onder de nieuwe uitgever. Het derde deel is veel minder realistisch dan zijn voorgangers.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-07-2020 • 10:18

48 Linkedin

Submitter: ghavannunen

Reacties (48)

48
48
20
2
0
23
Wijzig sortering
Ik lees hierboven/-onder toch enige sceptische vragen en/of opmerkingen over de studio en het spel. Laat ik wat insight proberen te geven. Ik speel zelf vanaf EA (Early Access :+ ) versie, vraag mij zo niet meer welke, maar een goede paar maanden is het al wel.

- Ze geven inderdaad aan dat het een WIP is, maar algeheel genomen staat er een flink totaalpakket al te koop voor 37 euro. Een breed scala aan auto's, van karts (superkart is eeeeeerg leuk!), V8s, Formule auto's tot trucks en een heel zootje wat ik vergeet. Voor iedereen wat. Zelfde geld voor banen, veel banen en veel historic. Ook de wat minder bekende banen.
- De updates tijdens EA waren zeer frequent en duidelijk gecommuniceerd wat er veranderd was. Het waren niet zomaar minor updates. Voor een EA is er erg goed aan gewerkt. FFB bijvoorbeeld voelt wat mij betreft heerlijk, waar in het begin nog veel verloren ging. Oftewel, dat ze nog dingen willen aanpassen geloof ik wel, en op basis van de periode in EA geloof ik dat dit zondermeer goedkomt
- Nordschleife is geteast / bevestigd (!!!!!!!!!!)
- VR werkt out of the box grandioos. Strak 90FPS, niet zozeer op de zwaarste hardware. Rechtermuisknop is terugknop in VR, werkt heerlijk. Er is echt over nagedacht. Toegegeven dat de HUD nog wel wat finetuning kan gebruiken, maar algeheel genomen is VR een verademing hoe soepel dit loopt. Tel daarbij op de dag/nacht/regen/onweer alle weerseffecten volledig in te stellen zijn, inclusief overgangen en het is werkelijk waar een feest. Mijn inziens werkt VR in AMS2 beter/soepeler dan in AC, en AC heeft het toch ook wel op orde. (ACC i'm looking at you....)
- De engine van PC2 zie je zekers terug in elementen, maar qua FFB / physics merk je er verder weinig van. Reiza heeft er echt iets eigen van gemaakt (en beter!) dan PC2.
- Server opzetten online is piece of cake. Is zelfs te vullen met AI indien gewild. Veel opties, presets zijn (of waren? weet niet of het er nu in zit) onderweg. Dus heel gemakkelijk samen te racen, kost niets extra's.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is gewoon een zeer complete SIM met veel varatie. VR werkt grandioos heerlijk. Multiplayer is zeer gemakkelijk te gebruiken. En misschien nog wel het belangrijkste, FFB vind ik momenteel heerlijk, slides zijn goed op te vangen en desgewild zelfs bewust in te zetten.

Al redelijk wat uurtjes in kwijt geraakt, lopen genieten met glimlach van oor tot oor. Lopen janken van het lachen in MP met wat vrienden. Ik ben hiermee nog wel flink wat tijd kwijt :)

Wat latere edit. Tijdje terug al wat races georganiseerd in AMS2. Bedoeling is dit weer op te pakken. Zie topic
Automobilista 2

[Reactie gewijzigd door Mu.siQ op 1 juli 2020 17:13]

Hoe is de support voor G29? :)
Ik speel met G29, herkent hij direct en nog geen problemen gehad.
Interessante vraag ;)
Mijn fanatec spul pakte hij direct. G29 zal ook wel geen probleem zijn.
Even opletten met afkortingen. Dacht bij het zien van EA in caps direct aan Electronic Arts. Duurde even voor ik de klik maakte naar early access.
Even opletten met afkortingen. Dacht bij het zien van EA in caps direct aan Electronic Arts. Duurde even voor ik de klik maakte naar early access.
Ik speel zelf vanaf Electronic Arts versie.
De updates tijdens Electronic Arts waren zeer frequent en duidelijk gecommuniceerd wat er veranderd was.
Voor een Electronic Arts is er erg goed aan gewerkt.
Iets meer koffie perhaps?
Als je kijkt naar de kwaliteit (bij release) van de games die onder de vlag van EA zijn uitgebracht kan de afkorting net zo goed Early Access betekenen. :+

Wat ik mij afvraag; wat maakt het verschil waardoor Automobilista meer realisme heeft dan PC1/2 terwijl dit is gebouwd op dezelfde engine.
Reiza maakt het verschil...

(Check de grondige reviews)

[Reactie gewijzigd door TiezZ_BE op 2 juli 2020 09:49]

Alleen de graphics engine is hetzelfde, de physics engine komt van Rfactor 2.
Ik ben benieuwd hoe de physics dan zijn want die waren volgens mij niet al te betrouwbaar in PC2. Verder klinkt 90 euro voor de season pass extreem hoog, maar zal denk ik te maken hebben met de relatief lagere aanschafprijs van de basegame. Ben benieuwd wat ze voor dat geld willen gaan bieden.

OT:
De ontwikkelaars van de Project Cars-games werden vorig jaar ingelijfd door Codemasters.
Dit wist ik niet, maar al mijn hoop op PC3 is nu verdwenen. F1 20xx lijkt ieder jaar maar weinig vooruitgang te bieden. VR is er nog steeds niet.
Weet niet op welke engine automobilista 1 gebaseerd was, maar deze stond zeer hoog aangeschreven onder de pros. Atze kerkhof noemde het zelfs de beste.
Automobilista 1 engine was de ISI GMotor2. Dat is de zelfde engine als waar rFactor 1 en 2 ook op draaien. Automobilista 1 zie ik als rFactor 1.5 en ik heb de sim helemaal grijs gespeeld, sterker nog, ik speel het nu nog steeds.

Wat heel veel mensen afgeschrikt heeft, is dat AMS2 op de Madness enige draait van Project CARS2 en de physics van PC2 nu niet altijd even betrouwbaar was. Ik heb de game al sinds de eerste beta en het rijdt totaal niet als PC2. De FFB(ForceFeedBack) voelt voor mij aan als iRacing. Het is logisch en je voelt wanneer de auto grip verliest. Helaas is de door de overgang naar de Madness engine de flatspotting van de banden verloren gegaan. Dat vond ik zo vet aan AMS1, je stuur vibreerde gewoon uit je handen als je een paar keer een goeie lock-up had. De AI is wel een beetje als dat van PC2, soms zien ze je niet en rijden ze tegen je aan, maar dat is in het echt ook wel eens het geval.

VR, 1 woord, fantastisch.

Ik zeg dat Automobilista 2 de echte opvolger is van Project CARS 2 en niet Project CARS 3.
Oei, ik zat nét te bedenken dat ik AMS2 wou aanschaffen, maar als ik dan lees dat de FFB lijkt op die van iRacing laat ik hem nog even liggen. Weinig sims die zo 'doods' aanvoelen als iRacing, had gehoopt dat het wat meer richting rf2 zou gaan.
uhh wacht.... Vind je FFB dood voelen van iRacing?!?! Wat voor gear gebruik je? Heb je wel de juiste configuratie?
Ja, vergeleken met alle andere sims die ik gereden heb (AMS, AC(C), rf1/2) is het by far de minste van het rijtje. Het is namelijk feitelijk ondermaats, al is het alleen al door de zeer trage FFB update van 60HZ waardoor alle details wegmiddelen, zeker bij mijn 'large Mige' OSW DD. Wanneer je middels een 3rd-party tool de 360HZ FFB geprobeerd hebt weet je dat het stukken beter kan maar daarin is de vertraging echt niet mee te rijden. Hierdoor zijn de sowieso niet te corrigeren slides al helemaal een verassing.
Enige dat ik wel beter vind bij iRacing is het aanvoelen of wielen blokkeren. Maar wees eerlijk, wanneer er geen verschil zit bij bijv. een high-downforce Formule 3(.5) wagen in kracht tussen een bocht insturen bij 30km/u of 250km/u dan is er echt iets mis (iets dat dan AC juist weer heel goed doet). Geen flatspots is een ander groot gemis en zorgt er voor dat je je banden dusdanig kunt mishandelen in iRacing zonder andere nadelige gevolgen als vreemd temperatuurverloop en slijtage dat het niet realistisch is. In rf2 mag je gerust eerder de pits in na een flinke schuiver omdat je door de flatspots amper je stuur kunt vasthouden.
Klinkt als dat ik RF2 eens moet proberen! :) iRacing begint een duur grapje te worden maar ik haal er wel veel fun uit.

Hiervoor de F1 games van codemaster gespeeld maar dat kan ik nu echt niet meer, het voelt veel te arcade. F1 2019 is ronduit slecht qua besturing.

FR2 en automobilista 2 maar eens uit proberen.
Ik speel iRacing niet, maar heb vele uren in AC zitten en heb ook PC2 en ACC gespeeld.
De ffb in AC is erg goed, ACC iets minder en PC2 ronduit slecht.
De ffb in AMS2 is op zn minst vergelijkbaar met AC en met sommige auto-track combinaties zelfs beter.
AMS2 ondersteund overigens ook custom ffb profielen. Die van Karsten Hvidberg is top
Ik vind de FFB van AMS2 heel veel beter dan die van iRacing, laat je je daar niet door tegen houden. Verre van doods.
Ik geef je helemaal gelijk. De FFB is gelukkig extreem veel beter als die van iRacing! Ik heb enkel met de F301 gereden en die voelt heerlijk aan. Ik rij met een accuforce v2 stuurtje en je voelt zonder iets aan te passen aan de FFB heel goed het rubber op het tarmac. Je lijkt wel met een auto te rijden ipv op een treinspoor.
Kleine correctie:
Automobilista is gebaseerd op de engine van rFactor 1.
Project CARS 1, 2 en 3 zijn gebaseerd op de engine van rFactor 1, met wat modificaties.
rFactor 2 heeft een veel modernere versie van de "gMotor" engine.
Project CARS 1, 2 en 3 zijn gebaseerd op de engine van rFactor 1, met wat modificaties.
Heb je hier een bron van? Ik dacht dat PC1 doorontwikkeling was van NFS: Shift 1 en 2. (zelfde ontwikkelaars)
Dat had ik er misschien even bij moeten zeggen, want je hebt gelijk, Project CARS is doorontwikkeld op basis van NFS shift 1 en 2, en die zijn weer gebaseerd op de rFactor 1 engine. Slightly Mad is origineel zelfs begonnen als een "modding team" en heeft destijds een populaire mod ontwikkeld die uiteindelijk een stand-alone game werd genaamd GTR (die was nog op een voorloper van de rFactor 1 engine gebaseerd).
Interessant. GTR is toch ook een soort van voorloper op Race 07? Ik meen me te herinneren dat die dezelfde engine hadden en beide ontwikkeld waren door SimBin
Dat klopt. SimBin is ontstaan uit de groep "modders" die uiteindelijk de GTR game gemaakt hebben, met daarna onder andere GTR2 en Race 07. Later is er een deel van SimBin afgesplitst onder de naam Slightly Mad Studios.
Physics =/= engine
Dit spel speelt veel anders dan PC2. Voor mij als PC2 fan is dit echt een top game veel realistischer maar wel uitstekende VR support.
Volgens mij zijn physics vrijwel altijd een essentieel onderdeel van een engine. Er zijn bijvoorbeeld naar mijn weten geen enkele Source spellen die niet de physics van Havok gebruiken (Havok is de physics engine van de Source engine).

Mij lijkt het juist dat physics dé reden zijn om een bestaande engine te gebruiken (voor race sims). Wellicht in mindere mate graphics en AI. Maar goed ik ben geen ontwikkelaar en ik werk ook niet aan Automobilista dus het zijn vermoedens. :)

Overigens als je kijkt op de product pagina van de Madness engine zie je dat physics er onderdeel van is:
https://www.slightlymadstudios.com/madness/

Edit: Ik wil overigens niet zeggen dat de physics identiek zullen zijn aan die van PC2. Ook niet dat die van Automobilista 2 of PC2 per definitie slecht zijn. Ik ga ervan uit dat er heel veel in de engine te tweaken valt, vandaar dat ik zeg dat ik benieuwd ben ;)

[Reactie gewijzigd door soulcrusher op 1 juli 2020 11:27]

Automobilista is best een ondergewaardeerde sim. Moet verre van onderdoen voor Assetto Corsa of iRacing en zeer boeiend voor mensen die geen nood hebben aan een georganiseerde schedule zoals iracing.

Ik ga em alvast wel eens proberen want ziet er zeer goed uit om tussendoor eens mee te spelen! Ik hoor er alvast enkel goede dingen over in mijn omgeving!
Ik had hem zelf al in early access gepakt en hoewel je merkt dat het op de basis van PJC2 gebouwd is, vind ik deze game tot nog toe fijner. Waar ik bij PJC2 soms wat consistentie miste in de kwaliteit van auto's, was dat tot nog toe bij Automobilista 2 niet het geval. Wellicht dat ik hem vanmiddag eens even aanslinger om te kijken hoe de nieuwe modi zijn (en hopen dat career je hier niet verplicht in de regen te rijden...)
Als ik lees dat er 10 jaar aan gewerkt is, hoe gaan ze dan de kosten terugverdienen en dan eventueel ook nog wat aan verdienen? Klinkt meer als labour of love dan een serieus project...
10 jaar ergens tijd en energie in steken vind ik toch vrij serieus.
Ik snap sowieso niet wat je nou eigenlijk probeert te zeggen anders dan dat je enorm zuur overkomt.
De eerste opmerking van livePulse snijdt wel hout natuurlijk. De fanbase voor dit soort games is niet enorm groot (wel fanatiek volgens mij). Ik behoor er zelf niet toe, dus correct me if i'm wrong. 10 Jaar ontwikkelen zal toch flinke kostenpost opleveren.

Het eerste deel van de tweede opmerking snijdt ook nog hout. Maar dat een "labour of love" geen serieus project kan zijn ontgaat me even. Dat vat jij denk ik als enorm zuur op? Ik denk dat ik de tekst gewoon anders lees.
Jammer dat je het als zuur opvat, zo bedoel ik het totaal niet. Als je een game uitbrengt moeten toch ook de kosten gedenkt zijn en wil je er wat aan verdienen toch? Dus hoe langer een project duurt, hoe duurder het wordt. Dat klinkt dan òf als labour of love, òf als bodemloze put. Jij mag uitmaken wat het meest positief klinkt.
Ik kan me ook voorstellen dat het echt een labour of love is, omdat het dat waarschijnlijk is, anders had het project allang afgeschreven geweest i.v.m. kosten/baten toch? Maargoed, dat zou ik dus wel willen weten, ook vanwege @nlmarvin's opmerking over de grootte van de fanbase.
Dan las ik het anders dan jij bedoelde. Sorry :)
Het leest alsof het spel nog niet af is als ze nog zoveel willen doen. Dan is 37 euro (en 90 euro voor de season pass al helemaal) best fors
De meeste triple a games tegenwoordig zijn ook nooit 'af' bij release, maar kosten wel de volle prijs + vaak ook nog DLC/season pass of een intake store
Ik heb helaas een refund moeten doen.
Na installeren en spelen van automobilista 2 was m'n FFB in m'n main sim Assetto Corsa helemaal overhoop, moest de gain wel 20% terugschroeven. Dat soort geklooi kan ik niet hebben.
Kon het ook niet ongedaan krijgen.
Schijnt een probleem te zijn met automobilista 2 en Logitech stuurtjes (ik heb zelf de G25), dat automobilista 2 registry settings o.i.d. veranderd.
Je hebt wel een nieuw profiel voor AMS2 aangemaakt in de logitech software hoop ik? Anders worden de instellingen idd in de war geschopt. Ik ben dit nl nog niet eerder tegengekomen.
In mijn ogen een enorme verbetering in vergelijking met Project Cars 3.

Ik heb ook begrepen dat veel Project Cars 3 liefhebbers vrezen dat mensen overstappen naar deze Sim.
Laten we eerst een pc3 spelen rn dan pas conclusies trekken 😁
is mp op Automobilista 2? eerste deel had dat niet.
Ja.

Edit; mp = multiplayer?

[Reactie gewijzigd door Darkangle op 1 juli 2020 13:48]

Ik wil de game opzich wel aanschaffen maar de mod community lijkt niet of nauwelijks iets te kunnen of willen doen in deze game op het moment. Wel jammer want zou graag in mid 90's F1 mod zien voor deze sim de wagen is er al al hebben ze dan dezelfde shape. Ben ook benieuwd of er dan een driver en car performance file is zodat de teams op realistische posities rond rijden.
Ik heb er geen bewijs van maar ik meen gelezen te hebben dat dit bewust is gedaan door de ontwikkelaars.
De kracht van bv Rfactor 1 was juist de modding community, maar hier werd weinig op verdiend.
Dit lijken ze nu dus te hebben dichtgetimmerd.
Ik heb ook nog geen mods gevonden, maar ook geen downloadable tracks.

Onlangs heb ik zowel PC2 als AM2 gekocht en met beiden heb ik een "net niet" gevoel. We zijn teveel verwend met Rfactor 1 denk ik.
Ik hoop dat ze wat hebben gedaan met o.a. de replay recording opties.
Er zijn zoveel dingen die ik met AM2 niet fijn vond, al betwijfel ik of ze dit hebben gefixed.
Teveel om op te noemen hier nu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee