EKWB brengt waterblokken voor workstation-gpu's van AMD en Nvidia uit

EKWB heeft een nieuwe reeks waterblokken voor workstation-gpu's uitgebracht. Het gaat hierbij om koelblokken voor Nvidia Quadro- en AMD Radeon Pro-gpu's. De waterblokken hebben een bovenkant van roestvast staal, en worden op 23 juni verscheept.

EKWB brengt de waterblokken uit onder een 'Pro'-noemer. Het bedrijf brengt waterblokken uit voor de AMD Radeon Pro WX9100 op basis van de Vega-architectuur. Ook komt het bedrijf met verschillende koelblokken die compatibel zijn met de Nvidia Quadro RTX 8000, 6000, en 4000, en de GeForce RTX 2080 Ti.

De waterblokken worden gemaakt van vernikkeld koper en hebben een bovenkant van roestvast staal. De waterblokken reiken de complete pcb-lengte en koelen daarmee de gpu zelf, de geheugenchips en de vrm's. De waterblokken hebben daarnaast een singleslot-ontwerp met geïntegreerde i/o-plate. Gebruikers dienen dus de standaard i/o-shield te vervangen. De waterblokkenfabrikant komt verder met bijbehorende backplates voor de gpu's, die zijn gemaakt van aluminium en zwart zijn afgewerkt.

De waterblokken voor de RTX 8000 en 6000 kosten ieder 250 euro, terwijl die voor de RTX 4000, RTX 2080 Ti en Radeon Pro WX9100 zo'n 190 euro per stuk kosten. De backplates kosten 45 euro, met uitzondering voor de backplate voor de RTX 4000, die 40 euro kost. De producten zijn vooruit te bestellen op de website van EKWB, en worden naar verwachting op 23 juni verzonden. EKWB bracht eerder al waterblokken in deze stijl uit voor de AMD FirePro W9000 en Nvidia Tesla V100 en Quadro K6000.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

20-06-2020 • 17:16

51 Linkedin

Reacties (51)

Wijzig sortering
Ik loop dagelijks (pre corona) door rijen met workstations etc, deze staan 24/7 te ronken. Waterkoeling lijkt me dan nou net geen meerwaarde hebben die toch relatief meer maintenance nodig hebben. Je kan het minimaliseren door een GLycol mix van vloeistof te gebruiken om algen groei etc tegen te gaan. Maar je moet toch van tijd tot tijd waterkoelings systemen een maintenance beurt te geven. Zie heir zelf nou geen enorme markt voor binnen al een niche markt. Vind deze blokken er wel heel mooi uit zien. Gewoon minimalistisch met vrij stevig ogende schroefen. Het oogt enigzins industrieel vs de gebruikele plastic top covers.
Algen groei is afhankelijk van licht en de Redfield ratio. (Nitraat/ fosfaat verhouding met name) Daarnaast moet er eerst alg in komen. Dat zit niet in kraanwater. (Kraanwater is met o.a. UV en een micronfilter behandeld) Daarnaast komt het uit de bodem.
Dan zit je nog met zuurstof enz. Dat er dus zomaar algengroei in komt lijkt mij heel sterk. Dan doe je toch iets verkeerd. ;) Grootste euvel zou kunnen zijn dat de weekmakers uit de slangen gaan en die gaan lekken maar dat kan jaren duren.
Er kan zeker alg in kraanwater zitten. In NL heeft het vrijwel nooit de kans om te groeien door de korte verblijftijden van drinkwater in de leidingen. Dan blijft de alg onschuldig en onmerkbaar. Bij de aanleg van leidingen wordt 'stilstaand water', door b.v. dode eindes, altijd voorkomen om bacteriele groei tegen te gaan.

Laat je water lang genoeg in een bakje zitten bij kamertemperatuur, dan zie je vanzelf een groene aanslag verschijnen. Dat is alg.

Bron: mijn werk :+
Uhm.... als dat bakje open is, dan snap ik waar de 'alg' vandaan komt.

De sporen uit kraanwater zelf zijn minimaal en zullen in een gesloten systeem, ontnomen van zuurstof (zuurstof neemt grof af door de verhoogde temperatuur van het medium, herhaaldelijk in niet ideale temperatuur omstandigheden niet gaan groeien. Alg in een systeem is zeker bij een 24/7 systeem niet realistisch om aan te nemen en dat is vooraf gaande van het volgende punt.

Je gebruikt demi-water... geen kraanwater... en al helemaal geen kraanwater in professionele installaties. Dat is gewoon niet verdedigbaar imo.


Dat als rant even aan de kant gezet, mijn werk zit in verwarmingsinstallaties en alg is niet waar het probleem zit, er zijn legio andere problemen en inderdaad wat glycol (met inhibitor) toevoegen werkt dan prima (kijkt schuin naar zijn desktop die absoluut niet professionele menging heeft, al 2 jaar op dezelfde inhoud zonder enig alg ondanks direct zonlicht elke namiddag).

Het voordeel in dit verhaal is vooral de betere koeling, niet de vermindering van werk, van geheugen en stabielere koeling van de chip. Daarmee behaal je (ok, vooral theoretisch) betere efficientie en kan een kaart langer en stabieler mee. Nu zal ik echter ook toegeven dat ik geen voordeel zie voor workstations, die dagelijks, zo niet wekelijks, uit gaan... af koelen... een cyclus doorgaan en eigenlijk dan juist problemen veroorzaken. Een server zou juist wel voordeel behalen, maar niemand durft een server waterkoeling te geven (tenminste, datacenter is niet gecharmeerd... al is het prive-ervaring... mijn server mag het center niet in).

Er is echt wel voordeel op dit verhaal, maar het lijkt me wat vroeg voordat het toegelaten wordt. In eerlijkheid, de gedachte dat de bovenste server lekt... is een enge ;)
Euh die komt niet zomaar aanwaaien hoor (tenzij je het buiten zet) ;) Alg maakt zuurstof, een verminderde hoeveelheid in het water is dus geen probleem.

Het zit er dus wel in en het zuurstofgehalte is geen probleem. Alg gaat ook juist groeien wanneer het water warmer wordt. Nou is een koelsysteem inderdaad niet de beste plek, maar dode punten in het systeem en een bepaald temperatuurbereik is voldoende. Dan gaat het groeien.

En ja, je gebruikt demiwater maar het ging over kraanwater.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 21 juni 2020 10:54]

Ok, even kort:

- het komt wel aanwaaien, ook in je huis... want huizen zijn bijzonder open in ventilatie termen
- kraanwater bevat bijzonder weinig alg-sporen of algen, ook de afwezigheid van licht werkt tegen
- alg heeft zuurstof nodig om ionen via oxidatie als voedsel terug te krijgen
- alg heeft ook co2 nodig....
- temperatuur stijging van 20 naar 30 graden is een afname van 22% zuurstof in het water en dus vertraging van oxidatie.
- dood/stil water vereist nog wel zonlicht voor alg-groei
- kraanwater bevat genoeg bron voor initiele groei, maar voor voortzetting heb je meer nodig en vooral ook variatie...

Algen in je loop is meer dan alleen kraanwater gebruiken... Zonder een open loop of menging van metalen mag het echt niet stand houden en werkt alles tegen de verdere groei van algen. Heb je algen, controleer de rest eerst... nog los van de vraag.. is het echt alg of eerder 'gunk' / afbraak van metalen.

Nu is de makkelijke variant om gewoon wat antivries en demiwater te halen bij de Gamma/Praxis/Hornbach/autogarage etc. voor een paar euro. Een menging van meer dan 20% te leveren (want indien je mono-propyleen hebt wordt dat voeding) en dan los je ook alles op, maar we waren inderdaad over kraanwater aan het discussieren :D
"- het komt wel aanwaaien, ook in je huis... want huizen zijn bijzonder open in ventilatie termen"
Kan inderdaad gebeuren, maar ik doelde meer op de vorming in een gesloten systeem. Daar komt het niet in aanwaaien.

"kraanwater bevat bijzonder weinig alg-sporen of algen, ook de afwezigheid van licht werkt tegen"
Ik zei ook niets over de hoeveelheid, maar een beetje is genoeg wanneer de omstandigheden goed genoeg zijn.

"alg heeft zuurstof nodig om ionen via oxidatie als voedsel terug te krijgen"
Hangt van de alg af. Veel soorten hebben aan water + zonlicht voldoende. O.a. de soort die bij mij in m'n koffiezetapparaat begint te groeien tijdens de zomer als ik er water in laat zitten :| Het systeem is overigens niet echt luchtdicht (anders zou ie vaccuum zuigen). Maar kijk eens naar een aquarium. Wat moet je daar doen om algen buiten te houden? CO2 "bemesting". Letterlijk lucht het systeem in pompen.

"temperatuur stijging van 20 naar 30 graden is een afname van 22% zuurstof in het water en dus vertraging van oxidatie."
Ze hebben ook niet veel zuurstof nodig, dat produceert de alg. Net als bomen vormen ze CO2 om in C (om de groeien) en O2. Warm water vinden algen prima. Vandaar dat we in de zomers ook steeds meer te horen krijgen over blauwalg.

"dood/stil water vereist nog wel zonlicht voor alg-groei"
Klopt, dat is om bacteriële vorming en afzettingen tegen te gaan, niet zozeer alg. Ik dacht ik gooi het er maar even bij :P

"kraanwater bevat genoeg bron voor initiele groei, maar voor voortzetting heb je meer nodig en vooral ook variatie..."
Voor voortzetting is, zoals je zelf al zei, zonlicht en temperatuur van belang.

"Algen in je loop is meer dan alleen kraanwater gebruiken... Zonder een open loop of menging van metalen mag het echt niet stand houden en werkt alles tegen de verdere groei van algen. Heb je algen, controleer de rest eerst... nog los van de vraag.. is het echt alg of eerder 'gunk' / afbraak van metalen."
Het ging in eerste instantie om de opmerking dat er geen alg in het kraanwater zit. Dat is dus niet waar. Of het vervolgens ook echt in je computerkast en het koelsysteem kan gaan groeien...? Als er gedurende de dag licht op de computer staat (en dit hoeft geen direct licht te zijn) dan zou dat best eens kunnen.

Dus ja, gebruik nou maar gewoon demiwater + wat additieven :)
Ik vind dit wel een leuk draadje. Er wordt best weinig gepraat over ons drinkwater terwijl het in NL juist zo prima geregeld is. Oh wacht... dat is waarschijnlijk de reden :+
Nee... gewoon nee op zoveel.
Wiki Fotosynthese

Je hebt zoveel meer nodig dan enkel water en licht... of zelfs CO2... het is gewoon een te lange nee om hier op door te gaan. Er bestaan geen organismes die jouw statement Veel soorten hebben aan water + zonlicht voldoende. waar maakt. Gewoon, bestaan niet. Alleen al de phosphor die nodig is om de Calvin cycle te laten werken... De hele set van voorbeelden van koffieapparaat die ion-rijk kraanwater aangeleverd krijgt tot een mini-eco systeem als een aquarium. Nee... nee echt niet.

Fijne avond, het is mooi weer inmiddels.
Prima dat je nee zegt, maar m'n koffiezetapparaat vertoont toch echt alg als ik het een paar dagen laat staan in een warmere periode. Het is annekdotisch, maar goed.
Aangezien je bron letterlijk vermeld dat niet alle algen dat proces gebruiken is de bron niet behulpzaam.
Dus een 'te lange lange nee' als reactie helpt niet.
Daarnaast zijn er genoeg meldingen online over algen in waterkoelingen van computers. Dus alle 'nee dat kan niet'... blijkbaar gebeurt er toch iets zodat het wel kan.

Fijne avond gewenst!
Helemaal gelijk heb je, gewoon stoppen bij de intro en niet uitzoeken waarom er staat 'most algea'. Direct hele uitleg over fotosynthese opzij schuiven. Antwoord is trouwens heterotrophs en als je zou uitzoeken wat dat zijn, zou jij snappen dat die niet gaan overleven in een mineraal arme omgeving.

Je koffieapparaat heeft algen, omdat je er constant voeding in doet... via het kraanwater en het toegang heeft tot CO2 en zonlicht, want goedkoop keuken plastic blokt geen 100% licht en je apparaat is een open systeem. Precies dat wat een waterloop niet is, open en vol met voeding...

De bron is letterlijk de uitleg hoe complex fotosynthese is en dat er meer speelt dan wat 'water en zonlicht', maar omdat er een paar type heterotrophs algea bestaan, is het inderdaad compleet te negeren.

De rest is beantwoord.
Beetje jammer zo, de toon was goed.
Nee, ik schuif de uitleg totaal niet opzij. Wat jij wel doet is mijn uitleg over waarom alle benodigde factoren in een koeling aanwezig kunnen zijn opzij schuiven.

Dat van m'n koffiezetapparaat was bekend, je herhaalt letterlijk wat ik zelf al zei. Maar dat is dus als voorbeeld dat er wel degelijk alg in kraanwater kan zitten. Waar hebben we dan nog discussie over?

Je doet het uiteindelijk af met "de rest is beantwoord", terwijl het je betoog tegenspreekt. Er zijn meerdere meldingen te vinden van mensen met alg in hun koelsysteem. De zelfde groene aanslag. Punt. Nogmaals, waar discussiëren we dan nog over wanneer het in eerste instantie ging over het wel of niet aanwezig zijn van alg in kraanwater, waarop het antwoord "ja, dat kan" is?
Als kraanwater alg zou bevatten zou het ook Mycobacterium sporen kunnen bevatten en was half NL geïnfecteerd (of algen(sporen) moeten kleiner zijn?
Alg zit ook in de lucht. De UV + micronfilter zouden de alg er uit moeten halen. Tuurlijk het is geen 100%.

Vanaf de gebruikers kant zou het er in kunnen komen. (Of als ze na de uv enz. De leidingen open maken)

Maar vanwege mijn werk en opleiding heb ik maandag toch contact met Vitens en de Unie van waterschappen. Dus zal het dan gelijk even navragen. Ik kan het ook verkeerd hebben en dit was destijds de lezing van Vitens. (Wel privé, dus de consumenten versie en maandag vraag ik de professionele ;) )

Ik denk dat Gunk biofilm is en de weekmakers. Officiël zou je er demiwater met een bepaalde verhouding zouten in moeten doen. Water geleid geen stroom, de opgeloste stoffen er in wel. In demi water worden die er heel erg uitgehaald en in MilliQ water zijn ze er eigenlijk zo goed als helemaal uit. Als je alleen demiwater in leidingen zou doen dan gaan ze sneller de weekmakers die de slangen flexibel maken eruit halen. (Dit kan alsnog jaren duren soms hoor) Dat zou nog wel eens onderdeel kunnen zijn van die Gunk. Aangezien het electrischeteit slechter geleid wordt warmte waarschijnlijk ook slechter geleid.
Ook al wordt er demiwater met een additief gebruikt, nieuwe radiatoren worden echter eerst met gewoon kraanwater doorgespoeld om eventuele vervuiling na fabricage eruit te spoelen. Er kunnen dan al kleine sporen achterblijven !

Bij slechte flexibele leidingen kunnen weekmakers al na een paar maanden het cpu koelblok met microkanalen dicht laten slibben. Alle flexibele leidingen geven uiteindelijk troep in de loep, al binnen 2 jaar.
Zelfs de medisch gekeurde bloedzakken voor bloedtransfusies geven weekmakers af !

Gebruik daarom zelf tegenwoordig hard tubing om verlost te zijn van die weekmakers.
Graag! Want als ze claimen 100% algvrij te zijn hebben ze toch wat uit te leggen :+
Zoals er staat: kraanwater heeft een te korte doorlooptijd en is te koud voor de alg om zich te intwikkelen. Die groei van bacterien en andere dingen is ook de reden waarom er een max temperatuur is voorgeschreven.

Oh ja, kraanwater hoeft niet uit de bodem te komen. Dit hangt sterk af van de regio in NL. Er zijn online mooie kaartjes te vinden van pompstations en waterinlaten. Limburg pompt veel grondwater op, Brabant ook, in Rotterdam heb je bv de Berenplaat: een enorm reservoir waar water uit de rivier wordt opgenomen om drinkwater van te maken.
In Noord Holland heeft PWN een combinatie: water wordt door enorme leidingen richting the duinen gepompt, daar gefiltreerd en vervolgens gezuiverd. Dat gebied is overigens ook open voor bezoekers. Op hun website hebben ze een hele uitleg over waar het allemaal vandaan komt.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 21 juni 2020 13:24]

Demiwater zou echter afdoende moeten zijn in gesloten loops :)
Demi water is agressief voor metaal.
Er moet echt een additief in!
In de procesindustrie kom je demiwater genoeg tegen icm metalen leidingen. Bepaalde legeringen kunnen hier goed tegen. (Voornamelijk RVS)

Gaat het om kleine stromingen dan zul je veelal kunststof tegenkomen.

[Reactie gewijzigd door sjaggy op 21 juni 2020 13:39]

Volgens mij gaat demiwater, zoals pe0mot al zegt, vreten aan metalen onderdelen. Demiwater (gedemineraliseerd water) gaat ionen uitwisselen met metaal. Ik heb een keer een klus gehad in Rotterdam met demiwaterleidingen (gebruikt in de industrie), daar wordt kunststof gebruikt. Nou weet ik de exacte wetenschap niet, maar ik vermoed dat er inderdaad een additief in moet als je het in je PC gaat gebruiken.
Aan de andere kant: in warmteleidingen zit ook demiwater. Nou ben ik de afgelopen 2 jaar veel aan het werk geweest met die dingen maar weet ik niet of die stalen leidingen nou nog bescherming aan de binnenkant hebben. Ik ga het eens navragen bij onze technoloog :)

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 21 juni 2020 13:27]

Bij mij op het werk hebben wij flink wat demiwater leidingen liggen en deze zijn vrijwel allemaal gemaakt van RVS :)
Maar waterkoeling spul is niet van RVS gemaakt. Altijd van aluminium of (nickel-plated) koper
Is misschien de verkeerde terminologie hoor, maar de zogenaamde "gunk" dat na verloop van tijd opbouwt. Is dat niet mede door impurities die zichzelf gaan vermenigvuldigen etc?

Je ziet toch relatief vaak zelf sbij closed loop cooler gunk build up waar je dan uiteindelijk blockages ziet bij die dunne coolfins boven de chip-die etc.
Moet zeggen heb zekf altijd gewoon op koelvloeistof gedraai ipv water. Betere warmte overdracht en geen enkel onderhoud nodig jaren met dit closed systeem gedraait.

Mijn systeem was zelfs enorm groot, dubble pomp en resoirvoir in de aparte koel toren er langs met hydrolische koppelingen zodat het makkelijk lekloos ontkoppeld kon worden voor transport naar lan.

Enige probleem is meerdere matterialen in zelfde loop dus je moet in een van de reservoirs. Een onedeler blokje leggen zodat dat de corrosie op onstaat.
Geen idee welke n00b dus in een waterkoeling gewoon water gaat gieten, dat is gewoon om problemen vragen, en zeker niet het beste middel.

Wat wel een punt is, zelf met speciale vloeistoffen is goo afzetting een issue, met water is dat nog meer het geval, voel maar eens je waterleidingen van binnen, zit gewoon een soort slijmlaag in, Mt speciale vloeistoffen, en je zeker als je met kleurstoffen gaat spelen deze goo kan ontstaan alleen minder snel die overal gaan aankoeken, in je pomp gaat zitten en op hoeken en bochten gaat klonten.
Heb zelf transparante vloeistof nu aantal maanden in mijn loop zitten, en ik zie al kleurverschil optreden (het word minder transparant) en zal het over aantal maanden ook moeten vervangen, met kleurstof gaat dit nog veel sneller gebeuren.

Maar goed, ik heb wat nieuwe oplossingen gezien met waterkoeling die juist weer heel geschikt zijn voor Datacentres en serverparken en ook voor die markt is bedoelt waarbij de hele machine, inclusief PSU en andere onderdelen onder spanning in zijn geheel zonder heatsinks worden gedompeld, en zeer goede resultaten mee worden behaalt, waarmee zware aircosystemen in datacentres straks overbodig worden.

Denk ook dat professionele waterkoeling voor serverparken zeer zeker een ding gaat worden, waarbij de focus meer op energiebesparing ligt als daadwerkelijk verbeterende koeling voor de apparatuur zelf, al zal dit wellicht ook mee spelen als voordeel, gezien men geen heatsinks en dergelijke nodig heeft voor deze oplossing

[Reactie gewijzigd door ArranChace op 21 juni 2020 16:40]

Ik heb al algen in een watercooling loop. Die kwamen er na 3 weken in, maar m'n PC stond bij het raam. Ik had gedemineraliseerd water gebruikt zonder toevoeging. Ik dacht wel even verder te kunnen op gewoon demi water tot m'n extra onderdelen er waren.

Daarna alles schoon gemaakt en Mayhems Pastel er in gedaan. Deze vloeistof laat geen UV licht door en bevat een biocide en inhibitor. Ondertussen draait m'n systeem al 2 jaar met dezelfde vloeistof en temperatuur en flowrate is nog steeds zoals dag 1.

Dus door de juiste vloeistof te gebruiken (dit kan gewoon demi water zijn, maar met additief) kan een WC loop vrij lang onderhoudsvrij gebruikt worden indien je alles op voorhand goed gespoeld hebt.

Deze blokken lijken me vooral hulp te bieden als 3 of 4 van die kaarten in een desktop workstation wil steken, want dan ga je het niet meer trekken met de standaard luchtkoelers omdat die te dicht op elkaar zitten.
Niet alles kan met industriële fans gekoeld worden en ook de afvoer van die hitte moet efficiënter. Datacenters zijn de laatste jaren al warmer geworden, terwijl de dichtheid van de hittebronnen is toegenomen bij zowel GPU's als CPU's. Je ziet steeds meer waterkoeling in datacenters, juist door de mogelijkheid om de hitte bron van de afvoer te kunnen scheiden. Dat is iets wat bij workstations aar je ook al snel 280W (Threadripper/moderne Intel) + 220W/GPU moet afvoeren.

Glycol zal ik overigens niet snel gebruiken als coolant want hoewel het niet bevriest, is het erg slecht in het opnemen en afvoeren van warmte. Er zijn andere anti-corrosie en anti-bio middelen, die lang mee kunnen gaan, en andere manieren om een loop zonder downtime te verversen.

Dat gesteld hebbende, gok ik dat je deze zaken eerder aan de OEM kant van het verhaal gaat zien, dan bij grote bedrijven die het zelf doen. EK levert een hoop OEM producten!
Anoniem: 310408
@Umbrah20 juni 2020 19:02
je ziet steeds meer waterkoeling in datacenters,
Ik neem zonder meer aan dat het meer voor komt dan tien jaar geleden maar net als ZeroNinem kom ik ze gewoon absoluut nooit tegen. gewoon teveel mogelijkheden voor problemen.

Daarnaast, 'waterkoeling' op zich bestaat niet he? Het is een manier om warmte te verplaatsen, pas als je de warmte aan de omgeving hebt afgegeven via een radiator ben je er van af. In een gaming rig heeft het zin omdat je er de warmte mee uit de kast kan krijgen maar dat is een aan server in een datacentrum nooit een probleem omdat je het rek nooit met water kan koelen.

Als jij zegt dat het steeds meer voorkomt kan je ons ook vast wel wat voorbeelden geven van systemen die werkelijk in gebruik zijn? Waarbij de CPU's door water gekoeld zijn?
Update, net gesproken met een vriend die niets anders doet dan Amazon, Google en Microsoft data centrums. Heeft ook nog nooit een water koeling gezien die niet alleen als test geplaats was. Volgens hem is het nergers werkelijk op enige schaal in gebruik. Hij moet er ook niet aan denken om een waterloop te vullen in een rack based server.
Waterkoeling heb je ook vooral wat aan als je je systeem stiller wil maken, omdat je de koelcapaciteit verspreidt over een groter oppervlak. Direct op een CPU passen nou eenmaal geen 3 140mm ventilatoren, tenzij je goed kan proppen. :+

Voor meer koelcapaciteit hoef je het vaak niet te doen, dan is meer airflow gewoon veel effectiever en dat kost minder onderhoud.
TLDR:
Ja, in de bestaande datacenters is een vloeistof koeloplossing nog niet echt doorgedrongen.
En ja, de toekomstige koelbehoefte lijkt de huidige luchtkoeling koelcapaciteit te gaan overstijgen.
En ja, het is heel waarschijnlijk dat vloeistofkoeling op wat voor manier dan ook betrokken raakt in toekomstige koeloplossingen. Het is alleen nog geen uitgemaakte zaak in welke vorm dit precies gebeurt.

Concrete voorbeelden van waterkoeling in datacenters is altijd weer een ding apart, maar doordat datacenters de opdracht hebben energiegebruik en warmte-uitstoot terug te dringen kunnen we wel vaststellen dat het "speelt". Het wordt relevant als:
 • de hardwaredichtheid en load de te realiseren koelcapaciteit van lucht koeling overstijgt
 • de datacenter eigenaar investeringsruimte heeft
 • de datacenter eigenaar het kan meenemen in de plannen voor een nieuw datacenter
Voor een impressie, kijk bijvoorbeeld naar bronnen als Berkeley, Center of expertise Energy Efficiency Datacenters, hpcwire, arstechnica. In het arstechnica artikel wordt trouwens een concreet voorbeeld genoemd, het Ohio Supercomputer Center. Deze organisatie is al even weer overtuigd van vloeistofkoeling, met de meest recente aanvulling gebouwd door Dell EMC. Nu is de situatie van een supercomputer center niet altijd direct te overdraagbaar op een datacenter met standaardhardware. Dell EMC Development onderkende echter in 2017 al dat vloeistof koeling in mainstream datacenter de te volgen logische ontwikkeling wordt:
Multicore technology enabled somewhat of a reset by holding a status-quo on X86 processor cooling requirements and allowing designers to focus on pushing the efficiency of system layoutsto manage the rest of the heat load in a server. Performance gains were possible without increasing chip power, but multicore has finally run its course. The industry is back to increasing chip power dissipation to gain performance and pushed liquid cooling back into the mainstream server discussion.
Dus ja, de beweging is zeker gaande, maar wat je zelf ook zegt, de adaptie in de markt moet nog volgen. En om te voorkomen dat we nu in de tunnelvisie duiken, ken je dat Sandia lab nog, van die innovatieve luchtspleet-cpu koeler? Die hebben een mine is bigger uitvergroting gemaakt van een CPU luchtkoeler met heat pipes (2016). In essentie is ook een heatpipe luchtkoeler als een vloeistof koeler te zien, al is het warmtetransport mechanisme anders (verdamping en condensatie). Sandia zelf noemt het ding een thermosyphon cooler [PDF met meer info].

Het kan dus nog meer kanten op. In reactie op je tweede zin, de controverse tussen water en luchtkoeling is misschien wel een niet bestaande ;) .

[Reactie gewijzigd door teacup op 21 juni 2020 12:13]

Ik zie enkel maar waterkoeling in de rack-deuren in een datacenter, niet in de systemen. De meeste systemen komen niet zomaar met verbindingen voor een waterkoelingsnetwerk, teveel werk, te weinig ondersteuning, teveel dat kan misgaan.

IBM doet het voor hun BlueGene etc, maar dan krijg je ook het hele fysieke (scheve) rack en de koelingssystemen erbij. Commercieel zie ik nergens waterkoeling. Het is inderdaad een niche markt, ik ken maar weinig mensen die een systeem zelf samenstellen om een Quadro erin te proppen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 20 juni 2020 23:51]

Anoniem: 599181
@Sn0wblind20 juni 2020 19:32
Monopropyleenglycol en monoethyleenglycol hebben op hun eigen geen anti-corrossie en anti-bacteriële eigenschappen. Dat zijn de additieven zelf die dit doen.

En de enige echte reden waarom deze worden toegevoegd is om het vriespunt naar omlaag te krijgen zodat de vloeistof niet bevriest bij bvb -15 ipv 0 graden.
Wat bij een normale waterkoeling setup dus ook totaal geen zin heeft. Alleen bij extreme opstellingen waar je bijvoobeeld een chiller gebruikt om het koelwater onder kamertemperatuur te koelen, maar dan heb je het vaak vooral over 'omdat het kan' builds en geen productie setups.

En natuurlijk om te zorgen dat je koelwater niet bevriest als je de PC auto buiten parkeert. :Y)
Is het niet zo, dat het met waterkoeling ook makkelijker wordt ivm warmte terugwinning. Want ook data centrums en grote server ruimtes gaan dit steeds meer doen, wel of niet gedwongen door de overheden.
Waterkoeling is inderdaad veel te vinden in datacenters, maar niet in de computersystemen. De racks worden gekoeld, ofwel zit de waterkoeling in de deuren of boven/onder/tussen het rack verwerkt. Het systeem van Dell, HP etc komt niet met waterkoeling. IBM doet het wel, maar enkel voor een specifieke opzet en dan brengen ze zelf de racks ook.

Waterkoeling kun je ook in thuis en commerciele gebouwen vinden, een radiator-systeem kan in beide richtingen werken.
AIO is relatief onderhouds vrij. Ik heb enkele sets gehad en meerdere jaren gebruikt. Enige wat je hoeft te doen is zo nu en dan de radiator(s) schoon te zuigen, en dat is het wel. Water vervangen maar 1x gedaan. Er was minimaal verlies in geweest dus ik zou het niet noodzakelijk achten.

Maar wat een prijzen voor die blokken. 8)7
Tip, gebruik autokoelvloeistof. Heb dat 10 jaar lang gebruikt en nooit problemen mee gehad.
Alleen verdampte er heel langzaam wat vloeistof en moest ik 1 keer per jaar een beetje bijvullen.
Roestvast staal. :)

Roestvrij bestaat niet, ook roestvast staal krijgt een oxidelaag, alleen sluit deze het onderliggende metaal af voor zuurstof en verhindert zodoende verdere oxidatie.

Mand! :+
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk - ik heb het bij dezen gefikst, bedankt voor het opmerken :)
Taaltechnisch mag het allebei, Genootschap Onze Taal heeft er het volgende over te zeggen: "Roestvrij staal en roestvast staal zijn allebei juist, maar roestvrij staal is het gebruikelijkst."

De manier waarop een bepaalde roestvastheid bereikt wordt heeft natuurlijk niks te maken met het woord. Roestvrij staal betekent hetzelfde als roestvast staal.

Edit: @theobril, Je hebt helemaal gelijk, dit is de reden waarom ik normaal nooit mierenneuk over taal |:( .

[Reactie gewijzigd door Majorbang op 20 juni 2020 22:11]

Hmm...

Roest-vrij. 'vrij van roest'
Roest-vast. 'de hoeveelheid roest blijft constant'

Roestvast is dus wel degelijk, als je kijkt naar de betekenis van de componenten van het woord, 'correcter' te stellen.
Is het mierenneukerij?.. blijkbaar niet want ik weet zeker dat er veel mensen denken dat 'roestvrij' staal geheel geen roest kent/heeft.
Als we dan toch gaan mierenneuken... roestvrij staal is dus vrij van roest, dus elke vorm van staal kan roestvrij zijn.... Zolang er dus geen oxidatie is, is roestvrij staal correct...
Roest en oxidatie zijn 2 verschillende dingen. RVS en ook aluminium kunnen wel degelijk oxideren. Maar in veel gevallen. Niet roesten.

Betreft Nederlands of het correct is, is nogal lastig. Je hebt namelijk het genootschap onze taal en je hebt de Taalunie. Ze houden er beiden andere regels op na.
Roest is de benaming voor FE2O3, wat ontstaat door de oxidatie van ijzer. Staal is voornamelijk ijzer, en vormt dus roest bij oxidatie. In de context van RVS is roest dus gelijk aan oxidatie.
Aluminium doet niet terzake in deze context.

Wat betreft het genootschap en de unie... taalkundigen, niet echt experts op het gebied van chemie...
RVS kan ook roesten afhankelijk van de legering. Aluminium kan wel oxideren maar niet roesten. Nikkel kan ook oxideren maar roest als ik het goed heb ook niet. En in RVS zit vaak wel nikkel.

Daarom haalde ik aluminium aan. Dat oxideert wel, maar roest niet. We bedoelen volgens mij hetzelfde.

Interessant weetje overigens; mensen hebben ook ijzer voor transport zuurstof met hemoglobine. Vissen hebben soms 6 soorten hemoglobine met ijzer en wel een celkern in hun rode bloedcellen.
Kreeftachtigen en mossels gebruiken koper inplaats van ijzer voor zuurstof transport.

Genootschap onze taal: is eigenlijk de leidraad voor de media en de media neemt daar ook in deel (kranten enz.)
Taalunie: overheid.
Nu komt het idiote het is in het verleden voorgekomen dat de overheid de regels veranderde. Maar Het genootschap onze taal er gewoon een lange tijd schijt aan had.
RVS bestaat grotendeels uit ijzer. Als het oxideert ontstaat er voornamelijk roest... ook al zit er een beetje nikkel of aluminium in.
"Roestvrij staal betekend hetzelfde als roestvast staal. " Genootschap Onze Taal heeft misschien ook wel een mening over hoe je werkwoorden vervoegt, dus als je toch op hun site bent, check it out :)
Ze hebben zelfs een heel artikel over het vervoegen van betekenen: https://onzetaal.nl/taaladvies/betekent-betekend/
Vind de oplossing wel erg prijzig moet ik zeggen. Ik verwacht van 'industial' juist dat het allemaal niet zo mooi hoeft, alles om de kosten te drukken. Dan zijn de onderhoudskosten ook nog eens hoger.. Blijven we toch maar op air voorlopig.
zie veel reacties hier waar alles gericht is op racks en server oplossingen, maar wat van de workstations voor gebruikers die niet vanaf een server werken maar hun eigen high compute workstation nodig hebben op hun werk plek? Mijn vriendin heeft een behoorlijk workstation voor haar werk nodig en klaagt ook regelmatig over het geluid op die blowers van die Quadro's en voorheen haar Titan (en ze wil er maar geen mee naar huis nemen :+ ).
Voor haar zou een OEM workstation met een Custom loop ideal zijn, in haar situatie zou zelfs geheugen de moeite waard zijn om te in een custom loop te proppen.
Over die bovenkant van roestvast staal wordt het mij niet helder of die een zuiver esthetische esthetische rol heeft, of ook nog een thermische functie heeft. Roestvaststaal is een slechte thermische geleider. Misschien is het echt het doel om de warmte alleen door de vloeistof te laten afvoeren. De optionele backplate is echter weer van mat geanodiseerd Aluminium, die juist weer warmte zal uitstralen. Dit komt op mij inconsistent over.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee