EKWB toont onzichtbare behuizing waarin alleen zwevende componenten te zien zijn

Componentenfabrikant EKWB heeft een computerkast gemaakt zonder behuizing. Dat is geen schrijffout; de QuantumX NoCase bestaat uit een serie aluminium balken die zo zijn opgesteld dat na het monteren alleen nog de componenten en de waterkoeling zichtbaar moeten zijn.

Tweakers spotte de EK QuantumX NoCase op de CES-beurs. Het gaat om een uit de hand gelopen grap die EKWB al tijd geleden teasede, maar na enthousiaste reacties van fans echt heeft gemaakt. Het bedrijf heeft nu de NoCase in de QuantumX-lijn gemaakt, die doet wat de naam voorspelt: het is een kast, maar dan zonder de daadwerkelijke case. De QuantumX NoCase bestaat uit een wirwar van aluminium balken die steunen op twee pootjes en die voorzien zijn van een frontpaneel. De balken, met daarin gaten voor schroeven, zijn zo gepositioneerd dat gebruikers er hun componenten in vast kunnen zetten zodat de case als het ware verdwijnt.

EK QuantumX NoCase

In het model dat Tweakers op de beurs spotte, had EKWB een Z790-moederbord van ASUS ingebouwd, samen met een AMD RX 7900 XTX-gpu en een Silverstone-voeding. EK zette er verder zelf de Velocity 2 D- en een Vector Red Devil-waterkoeler in voor de cpu- en gpu-koeling, met in totaal twaalf ventilators aan onder-, boven- en zijkant van de 'case'.

Het model wordt in een beperkte oplage uitgebracht. Mede daarom en omdat het gaat om een ontwerp dat veel handwerk vereist, is de prijs hoog. De case kost 2000 euro, maar daarvoor krijgen gebruikers er wel een customdistroplate voor de waterkoeling bij, net als de cpu- en gpu-koelers.

EK QuantumX NoCase 2

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

12-01-2024 • 10:03

68

Reacties (68)

68
67
31
0
0
32
Wijzig sortering
Fancy kast! Maar is het nog wel een kast te noemen? Een functie van een kast is natuurlijk wel het beschermen van de componenten, en deze draagt daar maar weinig aan bij. Daarnaast, voor 2000 euro kun je een high-end 4K-gaming pc bouwen (inclusief kast). Wat een bizarre prijs, zeg.
Ik denk dat, gezien de hoge prijs, ze niet mikken op de consumentenmarkt maar eerder op bijvoorbeeld PC winkels die zo'n case dan kopen als toonzaal model om de nieuwste GPU in te tonen.
Je kan zo'n frame natuurlijk ook uit een 3D-printer laten rollen

Gesteld dat ze de distro aan de voorkant een bestaand ontwerp is zal de prijs vnl met lage oplage te maken hebben
Ik ben niet zo thuis in het 3d printen, maar gaat dat sterk genoeg zijn? Ik vermoed dat je alles dan een stuk dikker zou moeten maken om het gewicht van hedendaagse componenten (vooral de videokaart) veilig te dragen.
Ik ben er wel in thuis. Dat is echt ruim sterk genoeg. Er zijn verschillende plastic soorten en aangezien je de lagen aan elkaar smelt krijg je, bij de goede instellingen, een structureel sterke print. Ik heb auto en motorfiets onderdelen geprint. Teller behuizingen voor motoren die aan 1 kant maar vast zitten met meerdere tellers er in, waarbij het volle gewicht op twee bouten hangt, geen probleem. Ophangingen voor lampen voor een offroad auto zit er ook al een paar jaar op zonder problemen. Dit kun je vele malen makkelijker bouwen.
Sterkte is een ding, maar deze iele balkjes in geprinte vorm zijn zeer waarschijnlijk veel te slap (beweeglijk): het zal wellicht niet breken, maar alles hangt door. Dus of met een bijzonder print material komen, of veel dikkere balken, of een betere structuur waar dingen beter 3D aan elkaar hangen als een vakwerk.

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 24 juli 2024 21:31]

Nee dat is geen issue, al helemaal niet als je bijvoorbeeld met CarbonX filament print.

Dat is wat duurder, maar bijzonder zou ik nu niet noemen.
Klinkt bijna als de moeite waard om van de foto's een 3D model te maken met print model voor CarbonX filament.

Als de metalen voor €2000,- te koop zijn en je met €120,- of minder aan filament die kast kunt printen, is het model wel wat tientjes per kast waard.
Vervolgvraag. Ken je goede ontwerpen? Ik zit er ook wel eens over te denken om een Frankstein pc in een 3d geprinte kast te bouwen, maar kon nog niet echt iets vinden...
Hoe zit het met gegenereerde hitte door componenten? Heeft dat effect op de print? Ik ben er niet in thuis, maar een vriend van me printte ooit een onderzetter en de mok mocht niet te warm zijn kreeg ik te horen.
CarbonX moet op 360-390graden geprint worden en heeft een glass transition temperatuur van 165 graden celcius.

Je kan het dan ook niet op iedere printer gebruiken. Je hebt sowieso een upgrade van je hot end, heated bed en een verwarmde kamer nodig. (die kamer verwarmen kan prima door in een closed case je heated bed een uur voor het printen aan te zetten.

Een iets minder extreem filament wat op meer printers bruikbaar is, is PC-PBT. Gevolg is wel dat het mindergoed tegen grote hitte kan, maar dit soort cases is open, de montage delen raken in principe niet de hete delen en warme lucht stijgt. Dus een GPU (enige onderdeel wat genoeg hitte produceert in moderne PC's) bovenin monteren en het moet werken.
Gezien de manier waarop de krachten verdeeld worden, is dat geen enkel probleem. Ik zou het niet met PLA doen. Je kunt nylonx gebruiken of een fiber infused filament, om een hoge stijfheid te genereren. Echt geen probleem. De bovenste radiator rust op 3 punten. Echt doorzakken zal het niet doen.
3D printen van metaal kan behoorlijk sterk zijn, maar is ook evenredig kostbaar.
Je kunt dan niet zo plat gaan, hoewel ik verwacht dat het plat is omdat ze de alu delen hebben geCNC'd.
Je zal staan te kijken hoe sterk geprintte onderdelen zijn, in veel gevallen is de buigsterkte van PLA hoger dan dat van aluminium, en het buigt nog verder terug ook. Als je met driehoeken in alle dimensies gaat werken zou je een nog veel compacter design moeten kunnen maken. Enige waar je wel rekening mee moet houden is dat 60 graden celsius (bij PLA) ongeveer de max is voor duurzaamheid, en dat het broos wordt na verloop van tijd.
ABS en PETG hebben hier minder last van maar dat is weer lastiger printen
Kan prima sterk zat zijn, maar tenzij je hem uit metaal laat sinteren ga je geheid problemen krijgen.
Moederbord en andere componenten kunnen zich niet aarden via een kunststof frame.
Anoniem: 63072 @Tim.C13 januari 2024 16:46
Alle componenten zijn geaard via de de voeding, er is geen enkel component in een moderne PC dat optisch gekoppeld is, ze krijgen allemaal hun stroom (en aarde) van dezelfde voeding.
Ik weet natuurlijk ook wel dat er een aardekabel naar de voeding gaat middels de 24 pin stekker, maar voor zover ik weet zijn alle schroefgaten van een moederbord wel verbonden met de aarde, is dit slechts voorzorgmaatregel?

Ben zelf geen elektrotechnicus, meer van de mechanische kant. Opheldering is welkom!
Anoniem: 63072 @Tim.C13 januari 2024 20:59
Ik test nieuwe PCs op de kartonnen doos van het moederbord. Dat werkt stabiel zonder enig probleem.

Maar ik vindt het wel een interessante vraag. Waarom zijn die schroeven geaard, als het via de voeding al geaard is?

En wat als de voeding in een stekkerdoos zonder randaarde wordt gestoken? Dat laatste heb ik nog nooit gedaan, maar mijn laptop werkt regelmatig zonder aarding en heeft geen problemen.

Zou het interessant vinden als iemand hier meer over weet te zeggen.
Kan, maar ik heb ook nog een hoop technisch lego in een doos liggen waar nu niets mee gedaan wordt ...
en vervolgens het geheel weer in een vitrine te stoppen :+
"Kijken doe je met je ogen, jongeman!"
Dit soort producten zijn ook niet bedoeld voor winkels, maar meer voor de pers zodat bijvoorbeeld Tweakers een artikel over ekwb schrijft.
Dit is idd "omdat het kan" en niet als een serieus product bedoelt. Iets wat je wel vaker ziet op een beurs als CES.
Kast niet, behuizing wel. Zoals de titel ook aangeeft.
Al zal het in het Engels nog steeds een "case" heten, zoals ook in het bericht vermeld word.

Ben het met je eens dat een kast beschermt, maar voor puur thuis gebruik kan het mijn inziens prima.
Wat doe je anders met een kast? Meenemen tijdens een triathlon?
Een kast is ook een kooi van Faraday, en vermoedelijk voldoet een PC op basis van deze "kast" niet aan de emissie-eisen.
Emissie eisen voor een PC kast, nou heb ik toch echt alles gehoord. Het is geen magnetron.
FCC class B. Niet bedoeld als radio-zender, geen vergunning nodig voor het gebruik (los van eventuele WiFI modules, die wél bedoeld zijn als radiozender, en daarvoor gecertificeerd)
Leuk, maar los van het feit dat we hier niks te maken hebben met de FCC, vallen kasten hier alsnog niet onder.
The FCC does NOT currently authorize motherboards, cases and internal power supplies. Vendor claims that they are selling "FCC-certified cases," "FCC-certified motherboards" or "FCC-certified internal power supplies" are false.
https://transition.fcc.go...letins/oet62/oet62rev.pdf
Gezien praktisch iedere kast tegenwoordig een glas- of acrylplaat heeft zal dat toch wel niet het geval zijn?
Puur en alleen tegen stof helpt een kast al veel. (Al moet je ook met een kast nog regelmatig stof verwijderen)
Niet per se verplaatsen tijdens een triathlon, maar op het moment dat hij op een bureau staat (want je wilt hem wel laten zien natuurlijk) is het wel heel makkelijk om er tegenaan te stoten, iets tegenaan te gooien, een glas water erin te gieten, etc.
Misschien de kast niet meteen naast je monitor plaatsen?
Indien mogelijk natuurlijk.
Daar staat dan weer tegenover dat he kan besparen op fancy fans. Die ben je nu niet meer nodig natuurlijk.
Mijn kat kennende zou hij het een lekker warm plekje vinden om in te kruipen. Inderdaad niet geschikt voor elk huishouden :D
de prijs is voor de kast, de distributieplaat en waterblokken voor cpu en gpu.

maar dan nog is de prijs aan de hoge kant.

[Reactie gewijzigd door Koakie D op 24 juli 2024 21:31]

Tja, dat kan eigenlijk ook alleen fatsoenlijk met waterkoeling.
Bij luchtkoeling heb je de behuizing zelf ook nodig voor de airflow.

Of zou je met ventilatoren die dicht genoeg op de apparatuur zitten ook weg kunnen komen?

Bij een server waar de ventilatoren een stuk van de koeling afzitten, is de bovenplaat bijvoorbeeld wel cruciaal.
Maar ik bedenk me zojuist dat het bij een CPU koeler niet veel anders is dan bij een waterkoeling radiator.

[Reactie gewijzigd door Accretion op 24 juli 2024 21:31]

Ik dacht altijd dat de airflow in een kast idd nodig was, maar dat je met een open bench alleen de standaard koelers (CPU en videokaart koeler) nodig had. Omdat die zelf al verse lucht aanleveren en de warme lucht zonder problemen verspreid kan worden.
Je kamer wordt nu gelijk mee verwarmd met de open delen die warmte genereren.
En dat wordt niet gedaan als de componenten in een kast zitten terwijl de kast in dezelfde kamer staat?
Das niet waar, omdat een server de koelblokken en ventilators gescheiden hebben, moet er wel met een duct/behuizing gewerkt worden. Normale componenten hebben zelf geschikte koeling en werken prima zonder behuizing. Uitzonderingen en extreme situaties daargelaten.
De behuizing is grotendeels de reden voor (problemen met) airflow omdat de warme lucht per definitie ophoopt in de kast; de wanden voorkomen dat de lucht zich door de leefruimte kan verspreiden puur op basis van de component eigen (gpu/cpu) fans.
Dus kwam er exhaust fan, en later ook intake fans, en dust filters, top exhast etc. Allemaal gewoon fixes omdat een kast nou eenmaal niet open is.


Tegenwoordig zijn er echter meer componenten met een warmteprobleem zoals de moederbord componenten, RAM bankjes of je m.2 SSD. Daardoor heb je bij de zwaardere high-end (en vooral icm overclocking) tegenwoordig wel meer vraag naar een behuizing zodat je airflow over deze passieve componenten kan forceren.

Ironie: met de rit naar lager verbruik/wattages op de CPU in combinatie met verbeterde koeling zijn vaak de moederbord componenten of GPU je bottleneck en niet je CPU temperatuur (welke vroeger juist het grootste knelpunt was).
Tja, dat kan eigenlijk ook alleen fatsoenlijk met waterkoeling.
Bij luchtkoeling heb je de behuizing zelf ook nodig voor de airflow.
Je componenten werken ook prima op een open opstelling. Het is wat meer werk met afstoffen, meer niet.

Je moet even opletten dat de VRM van het moederbord voldoende passieve koeling heeft en anders een fan op het socket mikken of een downdraft koeler gebruiken. In de meeste gevallen is dit geen probleem.
Alle andere componenten redden zich prima

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 21:31]

Met een open kast heb je die airflow niet nodig en is de natuurlijke convectie genoeg voor alle onderdelen die niet sowieso al een eigen fan hebben (cpu, gpu, sommige moederborden).

Bewijs: open air bench opstellingen werken al jaren prima
Zonder behuizing is wel wat sterk uitgedrukt. De behuizing is teruggebracht tot de minimaal vereiste steun en bevestigingspunten die onderling verbonden zijn (anders stort het natuurlijk in). Het is dus een super minimalistische open behuizing.
Wat je beschrijft is een frame. Zonder panelen kun je het toch echt geen behuizing noemen.

Een garage zonder muren is ook geen 'minimale' garage maar een carport.
Zit er ook een Dyson stofzuiger bij om het stof er uit te zuigen of moeten al die fans zorgen dat er niets in komt? Dan moet je de hele dag dat ding aan hebben staan..

Aan de andere kant .geek wise is het wel mooi gedaan en ziet er vet uit... wel heel duur dat je zoals @Esumontere ook al zegt... je voor die prijs een dikke computer hebt met kast. Benieuwd of dit een ontwikkeling is waar ze daadwerkelijk verder mee kunnen of dat het een eenmalige gadget/fantweak is.

Zonde als het dit is:
"Leuk dat het kan, maar heeft niets opgeleverd qua lessons learned of voor nieuwe innovaties"
Zelf heb ik best wel wat ervaring met open air cases, en de stof opbouw valt naar mijn mening reuze mee. Zou dan meer te maken hebben met de hoeveelheid stof in je eigen woning en wel of niet roken bijvoorbeeld.

Ik deed meestal 1x per maand even wat perslucht langs de componenten en alles zag er weer perfect uit.
Ik denk dat het niet veel meer (of misschien zelfs minder) stof zal vangen als een dichte kast.

Je hebt meer kans op neerdalend stof op de componenten als de PC uit staat, maar als hij aan staat zullen de fans een zelfde hoeveelheid stof door de pc circuleren, waarbij het bij een dichte kast zelfs mogelijk meer opgesloten zal worden omdat het in bepaalde hoeken van de kast niet weg kan.

Een dichte kast heeft ook gewoon een lucht intake door de fans, wat stof van buiten aantrekt.
Gaaf idee en geeft een fascinerend effect. Ik kan het me niet veroorloven om 2000 euro uit te geven aan een behuizing, maar het is goede inspiratie om zelfs iets vergelijkbaars te ontwerpen en (laten) maken.
Gezien de prijs zullen ze deze misschien volledig 3D (metaal) printen, eigenlijk sinteren.
Waarom? Dit zijn toch recht toe recht aan panelen van +- 5 mm. Lijkt me eerder dit met een CNC of laser gesneden is en vervolgens geanodiseerd. Persoonlijk snap ik nog steeds niet waarom dit zo duur is. Natuurlijk een kleine oplage betekend dat er verhoudingsgewijs veel engineering per kast in zit, maar 2.000 euro daar kan ik hier toch wel heel wat plaatjes voor laten snijden.

Qua concept desalniettemin natuurlijk wel leuk, het is toch wel geweldig om te zien hoeverre kasten door de jaren heen zijn verandert. Ik had vroeger nog een oude beige/gele lompe ATX kast en nu kun je het qua design en materiaal zo gek niet verzinnen.
Ik zie mezelf al deze voor 5 tientjes op de kop tikken @aliexpress.
Anoniem: 454358 12 januari 2024 10:37
jammer van dat frontpaneel, dat kan toch mooier? Kleine zwart gespoten alu koker met wat aansluiten en aan knop oid?
Het idee is dat het frontpaneel voor een groot deel gevuld wordt met vloeistof. Een uitgebreide versie van dit dus: https://admin.titanrig.co...Cooling_Distro-min_3_.png

Dat is een stuk stijlvoller dan een boel buizen en geeft het geheel ook wat stijfheid.

[Reactie gewijzigd door roelst1 op 24 juli 2024 21:31]

Ziet er tof uit hoor, begrijp me niet verkeerd, maar als ik het goed begrijp, krijg je dus eigenlijk minder product, deze systeem behuizing bestaat immers uit minder materiaal dan een "normale" systeem behuizing, maar vervolgens mag je er aanzienlijk meer voor betalen, dus je mag meer betalen voor minder product simpel gezegd, vreemd, maar goed iedereen kent het gezechte wel, het is maar net wat een gek er voor geeft, maar mij niet gezien in elk geval :/
Minder materiaal, maar veel meer werk (dus manuren) om hem te maken. En die manuren voor het ontwerpen moeten verdeeld worden over veel minder exemplaren dan een reguliere kast.

Materiaal is verre van de enige kostenpost in een productieproces.
Voor 2000 euro lukt dit toch ook wel zelf?

Tekenen en bij 247 tailorsteel bestellen :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.