ASUS en EKWB introduceren RTX 3000-videokaarten met voorgeïnstalleerd waterblok

ASUS komt met drie RTX 3000-videokaarten met een voorgeïnstalleerd waterblok. Het bedrijf maakt deze gpu's in samenwerking met EKWB. De RTX 3090- en 3080-modellen moeten medio november uitkomen en de RTX 3070-variant volgt enkele weken later.

ASUS kondigde de komst van zijn watergekoelde RTX 3000-videokaarten eerder deze week aan op Facebook en kort daarna publiceerde EKWB een blogpost met meer informatie. De waterblokken zijn gebaseerd op EKWB's Quantum Vector-ontwerpen, maar zijn aangepast voor de pcb-ontwerpen van ASUS. Ook is het waterblok voorzien van een ASUS-merknaam. Het koeloppervlak is gemaakt van vernikkeld koper en de bovenkant is acrylplaat.

De ASUS EKWB RTX 3090/3080 (links) en de RTX 3070-variant

EKWB voorziet de videokaarten verder van een aluminium backplate, maar het bedrijf toont daarvan geen afbeeldingen. De videokaarten hebben een singleslot-ontwerp met drie DisplayPort 1.4a-aansluitingen en een HDMI 2.1-connector. De getoonde RTX 3090- en 3080-videokaarten hebben daarnaast twee 8-pinsaansluitingen voor de stroomvoorziening.

Opvallend is de RTX 3070-variant, die een enkele 12-pinsconnector voor stroom lijkt te hebben, net als het referentiemodel van Nvidia. Aangepaste RTX 3070-videokaarten gebruiken doorgaans 8-pinsaansluitingen. Ook het RTX 3070-waterblok zelf is opvallend, aangezien de inlets en outlets aan de zijkant van het koelblok zijn geplaatst.

EKWB meldt dat de videokaart is bedoeld voor gebruikers die een custom loop willen bouwen, maar niet zelf de koeler van hun videokaart willen vervangen door een waterblok. Het bedrijf meldt daarnaast dat de RTX 3090- en RTX 3080-modellen medio november beschikbaar komen. De RTX 3070-variant moet eind deze maand volgen. De adviesprijzen zijn nog niet bekendgemaakt. Ook de kloksnelheden worden niet genoemd.

De ASUS EKWB GeForce RTX 3090/3080 (links) en het RTX 3070-model

Door Daan van Monsjou

Redacteur

01-11-2020 • 17:26

39 Linkedin

Reacties (39)

Wijzig sortering
Leuk hoor dat EK wederom samenwerkt met AIB's. Echter verbleekt dit ontwerp met die van EK zelf voor de FE kaarten van Nvidia. De unieke locatie van de fittings moet een heel strak resultaat opleveren in een loop met een distro-plate/reservoir-combo.

Edit: Dit is dus alleen maar mogelijk omdat Nvidia zo'n compacte PCB hebben gemaakt met een onconventionele PCB met hap eruit in een V-vorm. Het is ook nuttig dat de 12-pin voedingsstekker de compactheid van de PCB faciliteert.

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 1 november 2020 17:46]

Oof dit is wel een hele mooie combi inderdaad. Sterker ngo, dit zorgt ervoor dat ik dan met een vrij efficiente loop zelfs de GPU zou kunnen waterkoelen in mijn SSF tower waar de GPU verticaal in hangt.
Het waterblok is maar 20cm lang, de 3080FE i.c.m. dit blok is echt een fantastische oplossing voor de hele kleine SSF builds inderdaad!

Konden we maar een 3080FE kopen! :( :)
had ik een FE op de kop kunnen tikken, had ik dit zo gedaan.
Opzich leuk, grote nadelen zijn dat deze kaarten altijd duurder zijn dan losse video kaart + waterblock en ook nog eens veel lastiger tweede hands te verkopen zijn. Mensen die waterkoelen zijn over het algemeen “enthusiasts” en zullen niet een oude kaart tweede hands kopen, die willen juist de nieuwste.
eigenlijk raar want de kosten van hun luchtkoeler vallen weg
Eens, daarnaast ben ik geen van van de EKWB koelblokken omdat het halve pcb zichtbaar is.

Doe mij maar Watercool/Aquacomputer blokken, ogen mooier en koelen vaak ook het beste.
delen van het PCB waar geen warmteontwikkeling is moeten ook niet gekoeld worden. De verspreiding van warmte door het PCB zelf is redelijk beperkt, aangezien het van isolerend materiaal gemaakt is. Daarom dat de achterkant vaak amper gekoeld wordt, omdat de hitte vooral door de componenten waar veel stroom door gejaagd wordt wordt ontwikkeld.
Ik denk dat je mij verkeerd begrijpt. Ik heb het niet over de achterkant of koeling van pcb delen.

EKWB maakt hun acetal full cover blokken deels doorzichtig, hierdoor is veel van het pcb zichtbaar, tenzij je de volledig zwarte versie koopt.

Bij Watercool/Aquacomputer blokken zijn de blokken niet doorzichtig.
De ek acetal blokken zijn altijd zwart, en full cover tja .... die bedekken volledig de pcb...

De acrylic is doorzichtig ...

[Reactie gewijzigd door hatex op 1 november 2020 19:17]

Acetal moest csq/acrylic zijn*

Ze bedekken wel de pcb, maar zijn doorzichtig waardoor de kaart in een verticale set-up, in mijn ogen, niet fraai oogt door alle zichtbare componenten van het pcb.

EVGA bijv. deed dat met hun blokken toch een stuk fraaier.
Kunt ook eens hier kijken : http://www.liquidextasy.de/

Heeft een tijdje geleden een block voor mn evga sr-2 gemaakt.... super !
toch kan een backplate helpen, recht achter de GPU is een hotspot, en een backplate kan die hitte dus ook weer verdelen over een groot oppervlakte om het te koelen, en het toont gewoon mooier ;)
een backplate zie je nog wel eens ja, maar een watergekoelde achterkant ben ik bvb nog nooit tegengekomen. Daarom schreef ik ook amper en niet dat er geen koeling was.
Active XCS van Aquacomputer
Allergrootste nadeel is dat ze niet te krijgen zijn ;-)
Kun je voorbeelden geven van de kaarten die duurder zijn?

Dit soort voor-geïnstalleerde watergekoelde videokaarten zijn moeilijk te vinden. Van de laatste 2 generaties (1000 en 2000) ken ik alleen de Waterforce WB serie van Gigabyte. (inno 3d heeft ze ook zie ik in de Pricewatch)

Prijsvergelijking 2080 super:

Neem bijvoorbeeld de luchtgekoelde Gigabyte GeForce RTX 2080 Super Gaming OC 8G Die is op 5 oktober 2019 geïntroduceerd en had een vrij stabiele prijs van rond de €800 tot juni 2020 (was er toen geen nieuws over de 3000 serie?)

Een waterblock kost zo €100 a €200 (kon zo geen specifiek block vinden bij ekwb)

Dan is er de watergekoelde Gigabyte GeForce RTX 2080 Super Gaming OC Waterforce WB 8G Deze is op 5 december 2019 geïntroduceerd en had vanaf januari een fluctuerende prijs tussen €830 en €880 tot juni 2020.

Bij deze serie is een voor-geïnstalleerd waterblok dus goedkoper?

Er is ook de duurdere Gigabyte Aorus GeForce RTX 2080 Super Waterforce WB 8G (introductie 17 augustus 2019) maar daar betaal je ook maar 100 a 130 euro boven de prijs van de luchtkoeler. (met meer display uitgangen, een RGB lichtshow en volgens mij een ander (beter?) PCB)
Dit setje betekent wel dat je kan waterkoelen zonder het risico een PCB trace te vernachelen of een weerstandje mee te nemen. Het is zo alleen nog standaard dingen op standaard dingen schroeven. Stel je koopt de rest ook van EK dan is het risico echt minimaal.

Dit product is niet gericht op goons zoals wij, maar op mensen die het wel mooi spul vinden maar er niet alles van weten.
Jammer dat je je uniek gefreesde blokje uit alu hebt laten maken, een beetje tweakert schrapt sowieso al het alu uit zn loop...

Nah ja , je hebt ook halve pluisjes schijnbaar :+


Overigens neem ik nog steeds mn petje af voor sommige builds ook al zijn de onderdelen dan "zo maar te koop"

[Reactie gewijzigd door hatex op 1 november 2020 19:05]

Vroegâh had je gewoon heel veel minder keuze ;)

Mijn eerste (en enige) blokken waren gemaakt door een medetweaker die in kleine oplage een serie maakten. Pomp was een aquarium/vijverpomp en de radiator een enorm gevaarte met 2x 120mm fans!!!! Reservoir had alu delen, want er was amper iets anders vergelijkbaars wat ik wilde in mijn build.

Ik snap @Flagg wel. Vroeger moest je voor je build je case goed uitkiezen want een radiator mount zat er niet in, dat was gewoon meten, meten en dan zelf zagen. Effectief was je je halve case aan het verzagen om het uberhaupt passend te krijgen.

Iets anders dan de lastige keuze welk merk fittings je je zal nemen of welke positie je je radiator in je kast zal schroeven :+
Waarom je - 1 krijgt is me een raadsel :?
Lekker waterkoeling gatekeepen. Als iemand niet de moeite wilt doen (of het risico wilt nemen) met zijn/haar GPU dan is het toch prima als diegene een kant en klare oplossing koopt?

Het is echt absurd om te denken dat waterkoeling alleen op een specifieke manier mag.
Ohjee, jij hebt liever een zelfbouw blokke wat qua techniek en efficientie niet bij een perfect uitgewerkt koelblok in de buurt kan komen en hangt er liever een rumoerig eheim pompje aan. De kwaliteit van waterkoelings hardware is nu fors beter en door de uitwerking toegankelijk geworden. Betrouwbaar voor 24/7 te draaien. Wat is daar mis mee? Heb je liever geen beter spul?
Spijtig dat er geen makkelijke manier is om die kaarten om te draaien. Maken ze er zo iets moois van, kan ik in mijn case enkel de backplate zien :'(
Oh die is er wel hoor!
Je kunt heel makkelijk je kaart een kwartslag draaien, zodat dit de kant wordt waar je tegenaan kijkt.

Je moet alleen opletten of je een universele moet gebruiken die wat dieper in de kast valt, of een normale. Bij sommige kasten, als je alle I/O shields er uit haalt, is dat 1 groot gat. Als dat niet is, en je wilt die verbindingstikken er niet uit slopen, moet je er 1 hebben die wat verder naar binnen valt.

https://store.cablemod.co...et-2-x-displayport-black/

Deze valt wat dieper in de kast, en heeft extra kabels met een haakse connector zodat je je monitor nog aan kunt sluiten op je grafische kaart.
Ik heb zoiets al eens voorbij zien komen, zijn ook kasten met standaard een haaks montagepunt.
Maar slijten de lagers van de fans zo niet sneller? Ik kan me voorstellen dat door hem te kantelen je al snel een disbalans hebt waardoor er andere krachten op het lager komen te staan dan waarvoor deze ontwikkeld is.
daarom is het vooral bedoeld voor water gekoelde.
Als je hem verticaal plaatst heb je zoiezo slechte airflow met normale fans op je gpu door je side panel
Al zie je die dan weer niet op de foto's van de kasten/brackets, maar gewoon luchtgekoelde.
Daar zit ook wat in, al heb je ook veel geperforeerde side panels tegenwoordig, maar daar ga je natuurlijk niet je GPU mooi voor plaatsen als je hem toch niet kan zien.
Dat valt in het geval van waterkoeling dan ook wel weg ;)
Precies, maar bij waterkoeling heb je die perforatie niet nodig voor air flow bij je gpu. ^^
Ik heb een upside down case (CPU onder en GPU boven).
Je kan daar eens naar kijken.
Wat een graphic geweld de laatste maanden van het jaar, moet er maar eens goed voor gaan zitten voor onze nieuwe tower haha
Verkrijgbaar in februari 2021.
De losse kaart, de losse koeler of de combinatie van beiden ? Ik denk dat de losse koeler in februari nog wel haalbaar is, maar de rest... gezien de leverproblemen bij Nvidia...
Ik word een beetje moe van het 30 series nieuws voor iets dat vooralsnog niet te krijgen is... nu een 3065ti super met waterkoeling en 5784 cuda cores en mogelijk 11.3gb vram op 26 november om 16:34

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 2 november 2020 00:04]

Hmm ASUS en EKWB maken GPU's? Ik dacht altijd dat deze door Nvidia gemaakt werden en dat ASUS de grafische kaart maakte en in dit geval EKWB de koeling verzorgde.

Je leert elke dag weer wat nieuws op tweakers. Ik vraag me wel af hoe deze nieuwe ASUS EKWB GPU een zelfde naam kan hebben als de Nvidia GPU, lijkt me dat er een rechtszaak aan zit te komen. Ook zou ik heel graag wat meer informatie over deze nieuwe GPU willen zien is deze ongeveer even snel als de Nvidia GPU met de zelfde naam? Of omdat dit de eerste (voor zo ver ik weet) GPU is van ASUS en EKWB is het meer een soort van entry level GPU die net als de nieuwe intel GPU maar net aan mee kan komen aan de onderkant van de markt?

Maar goed even on-topic leuk dat ASUS niet alleen een watergekoelde grafische kaart met een Nvidia GPU bouwt maar daar ook een waterkoeling expert als EKWB bij betrekt. Het geeft mij een stuk meer het idee dat als je zo'n ding koopt je waarschijnlijk een goede oplossing in handen hebt dan ik zou hebben als ASUS zelf met een waterblok zou komen.
Want laten we eerlijk wezen een waterblok maken is niet zo moeilijk een waterblok maken dat ook echt goed performd is een stuk lastiger dan het op het lijkt. Als je het aan een expert over kan laten zou je dom zijn zelf maar wat aan te rommelen in een vak gebied dat niet jouw specialiteit is.

Lijkt me leuk om te zien hoe veel beter of juist niet deze grafische kaarten presteren ten opzichte van een "standaard" 3rd party lucht gekoelde kaart. Misschien een idee voor een toekomstige benchmark test?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee