Nvidia bevestigt komst 12-pinsconnector voor voeding van videokaarten

In een video over de ontwerpen van videokaarten en mogelijke verbeteringen heeft Nvidia de komst van een 12-pinsconnector voor de voeding van videokaarten bevestigd. De komst van zo'n connector werd al verwacht nadat onder meer Seasonic een 12-pinsvoedingskabel toonde.

In de video wordt onder meer een ontwerptekening getoond van een voedingsconnector met twaalf pinnen. De connector is op een aparte manier, rechtopstaand, op het pcb gemonteerd en volgens Nvidia-technicus Gabriele Gorla is deze oplossing een stuk compacter dan de reguliere oplossing van twee 8-pinsconnectors. De 12-pinsconnector is door middel van een adapter compatibel met pci-e-kabels met acht pinnen. Deze oplossing met kleinere connectors voor de voeding leidt volgens Nvidia tot meer ruimte op het pcb voor signaalbedrading. Dat zou volgens Nvidia kunnen leiden tot een ontwerp waarin minder sprake van crosstalk is. Dat fenomeen kan optreden bij draden die dicht bij elkaar lopen en zodoende elkaar beïnvloeden, waardoor een deel van het signaal van de ene draad zichtbaar wordt in de andere.

De komst van deze nieuwe connector werd al verwacht. Er waren al eerder geruchten over een mogelijke 12-pinsvoedingsstekker voor Nvidia's komende GeForce-videokaarten, die gebaseerd zullen zijn op de Ampère-architectuur. Onlangs toonde fabrikant Seasonic al een foto van een 12-pinsvoedingskabel, waarvan wordt aangenomen dat deze bedoeld is voor de komende Nvidia GeForce RTX 3000-serie. Seasonic gaf aan de kabel enkel te gebruiken om te testen en Nvidia heeft ook nog niet laten weten of de nieuwe connector wordt toegepast en zo ja, bij welke videokaarten.

In de video gaat het bedrijf ook onder meer in op het herontwerpen van koelingsoplossingen om de airflow te verbeteren en bepaalde beperkingen op koelingsgebied van huidige videokaarten weg te nemen. Aan het einde van de video lijkt een kort shot zichtbaar te zijn van wat wellicht de RTX 3090 gaat worden. De beperkt zichtbare details lijken op de foto's die eerder naar buiten kwamen van de vermeende Geforce RTX 3090-videokaart.

Waarschijnlijk zal op dinsdag meer duidelijk worden. Dan houdt Nvidia een GeForce-livestream waarin het vermoedelijk zijn komende RTX 30-videokaarten aankondigt. Die moeten de huidige kaarten van de RTX 2000-serie opvolgen, die Nvidia twee jaar geleden aankondigde. De videokaarten uit de vermoedelijke RTX 3000-serie zullen gebruikmaken van de Ampere-architectuur, die al wordt toegepast voor datacenter-gpu's.

Door Joris Jansen

Redacteur

26-08-2020 • 16:32

117 Linkedin

Reacties (117)

Wijzig sortering
Ik weet niet of ik hier heel excited van moet worden. Ik snap dat in de hele opmars van de krachtigere GPU's over de jaren er een oplossing moest gevonden worden voor extra stroom bij de GPU's te krijgen.
Had mijn inziens toch wel een veel mooiere oplossing geweest moesten ze nu eindelijk de stroom eens via een slot laten gaan langs het moederbord. Nu moet je nog steeds met een kabel naar je videokaart gaan, vaak dwars over andere insteekkaarten.

Het was initieel een 'quick' fix in mijn ogen maar waarom niet gewoon een soort van extra slide-in slot achter de PCI-E slot waar ze de nodige stroom naar de kaart kunnen pompen? Lijkt me toch geen compleet onmogelijke opdracht?

Zoveel verschil zal het wel niet maken op vlak van airflow nu. Nu loopt er gewoon nog steeds een dikke knoert van een kabel dwars door je kast om bij de top van de videokaart te geraken.

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 26 augustus 2020 16:44]

Een enkele connector-pin van een ATX voeding daar mag 3 ampere doorheen gaan, daar is deze op gespecificeerd en gedimensioneerd. De 8 pins connnector heeft vier pinnen voor 12 volt en vier voor ground, die elk dus 3 ampere mogen dragen. Een enkele 8 pins connector mag/kan dus 4x3= 12 ampère leveren. Op 12 volt is dit zo'n 150 watt.

Stel je zou de 300 watt dat een videokaart verbruikt uit het moederbord halen dan moet er dus ook 300 watt (= 25 amperes) van de voeding naar het moederbord toe. Hiertoe heb je dus 8 pinnen nodig voor de 12 volt, plus 8 pinnen voor de ground. Deze 16 pinnen zitten niet standaard op een 24 pins ATX voeding,. dus moet je deze pinnen extra aansluiten op het moederbord. Vervolgens moet het moederbord deze gigantische stroom door een PCI-E naar de videokaart persen. Dit is een uitdaging aangezien een moederbord én een PCI-E slot niet gedimensioneerd zijn op dit soort stromen. Men zal dus zowel het moederbord als het pci-e slot moeten aanpassen om de stroom van die die16 pinnen te laten lopen naar de videokaart.
Of, fabrikanten maken die 16 pinnen voor de 12 volt (bedoeld voor de videokaarten) op de videokaart zelf. De connector is toch al nodig. En het scheelt heel veel in het ontwerp van een moederbord en de opbouw van een PCI-e slot. het is dus gewoon praktisch de stroom aanbieden waar het nodig is.

Maar die 3 ampére per pin is dus ook de reden dat er naast een cpu een extra connector zit voor 12 volt. Die vier 12 volt draden die op de 24 pins ATX connector zitten kunnen/mogen maar 12 ampères/150 watt leveren. Hiervan is 75 watt gereserveerd voor de PCI-E sloten, want een PCI-E kaart mag maximaal dit vermogen via het PCI_E slot leveren. Hiertoe blijft er niet heel veel vermogen over voor de cpu. Dus om een beetje deftige cpu vermogen te voorzien heb je extra 12 volt pinnen nodig, en dan ook het liefst op de plek waar je ze nodig hebt; dus bij de cpu.
Wat mij betreft stappen we over naar een EC5-connector en -stekker. Lekker compact en er kan 120 ampére doorheen. Waarom iedereen met 3A pinnetjes blijft rotzooien voor apparaten die tientallen ampéres nodig hebben is me nooit helemaal duidelijk geworden.
EC5 is niet locking, enkel 2 pins verkrijgbaar, en er is voor zover ik weet geen PCB mountable variant van.
(en max 2 pins is een issue, bij een 6/8/12 pins GPU connector worden niet alle pins voor stroomvoorziening gebruikt, er worden ook pins voor detectie gebruikt)

Het zijn leuke connectoren voor RC gebruik, hoewel ik zelf XT60/90 prefereer.

Nog vergeten, EC5 moet gesoldeerd worden, en kan niet gekrimpt worden zoals Molex pinnen, wat productie complexer (en dus duurder) maakt

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 26 augustus 2020 23:40]

Dit is de PCB-monteerbare versie:

https://sc01.alicdn.com/kf/HTB1LBigX5DxK1Rjy1zcq6yGeXXal.jpg

En hier is een 3-pinsversie:

https://sc01.alicdn.com/kf/HTB1aSoea.vMR1JjSZPcq6A1tFXaj.jpg

Voor de rest prima overwegingen, maar wat niet bestaat kan natuurlijk gemaakt worden, ze zijn ten slotte ook in staat die 12-pins connector vanuit het niets te introduceren.

In ieder geval zou ik graag twee wat dikkere aders door mijn kast laten lopen in plaats van de gruwelijke kabelspaghetti die nu uit voedingen komt.
ze zijn ten slotte ook in staat die 12-pins connector vanuit het niets te introduceren.
Nee, die komt niet uit het niets, het is een standaard Molex connector die al even bestaat. Alleen voor deze specifieke toepassing is hij nieuw.
Ik blijf om diezelfde reden verbaasd waarom SATA devices een boelveel pins voedingskabel hebben, met dezelfde spanning over allerlei dunne adertjes, alleen om de stroom te spreiden.
Dat blijft één van de meest bizarre evoluties van de PC ooit: We zijn van molex naar SATA-connectoren overgestapt om 3,3 Volt toe te voegen en vanwege de extra pinnetjes meer stroom te kunnen leveren, alleen is daar nooit gebruik van gemaakt. Er zijn mogelijk honderden miljoenen voedingen geproduceerd met 3,3V-kabels naar de SATA, en nooit is er één apparaat verschenen dat er gebruik van maakte. Het enige wat het heeft opgeleverd is nog meer chaos in de behuizing van een computer.
Omdat het lastig is zoveel vermogen door een relatief dunne en drukbevolkte PCB te duwen. Stroom zal ergens vandaan moeten komen, en als je geen kabels door je kast wil hebben lopen, dan zal dat ergens aan de rand van de PCB moeten gebeuren. Wil je vanaf daar naar je PCIe slot, zul je een aardig afstand af moeten leggen. Dat kan, maar betekent ook dat je geen ruimte hebt voor andere datalijnen, waardoor je PCB een stuk complexer gaat worden. Of dikker. En beide kosten gewoon veel geld.

Grote stroomvreters wil je dus niet via je PCB laten gaan, maar gewoon via losse kabels. En dat zal voorlopig nog wel zo blijven verwacht ik.
Goh, call me crazy, maar een soort van slot a la PCI-E 1x dat rechtstreeks aan de achterkant van het moederbord gevoed kan worden met een platte connector bv, dat zou toch zeker tot de mogelijkheden moeten behoren.

Je hebt nu de backplate van de CPU's die vaak open zijn in vrijwel alle nieuwe kasten, kunnen ze in principe ook gewoon openingen laten waar je deze powersource zou moeten inpluggen voor de PCI-E kaarten.

Hoeft heus niet zo een extreem gecompliceerd iets te zijn om dat te implementeren zou ik dan denken (los van alle PCB elektronica die je dan natuurlijk enigszins moet verplaatsen rondom)

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 26 augustus 2020 16:55]

Op zich best een goed idee en waarschijnlijk technisch ook nog wel haalbaar, alleen zal je daarvoor vrijwel zeker een nieuw moederbord formaat moeten gaan introduceren dat niet compatible is met bestaande behuizingen etc. Zo veel plek is er niet op het gemiddelde moederbord, en veel onderdelen kunnen gewoon niet verplaatst worden omdat ze anders niet meer in de kast passen, niet compatible zijn met bestaande koelers, etc. enz. Het is niet voor niks dat de meest gangbare moederbord formaten al 20+ jaar gebruikt worden.
Dan moet je nogsteeds dwars door de PCB heen. dus over dat hele vlak kunnen geen traces lopen. nogal hinderlijk en duur. daarnaast ga je dan ook iets van koeling voor de PCB en shielding voor de signaal paden eromheen moeten hebben. nee ik denk dat gewoon aan het uiteinde zoals nu standaard is maar dan de achterkant ipv de voorkant een betere optie is.
Je hebt nu de backplate van de CPU's die vaak open zijn in vrijwel alle nieuwe kasten
Bij het merendeel van de gebruikte behuizingen is dit niet zo, en is er ook geen ruimte voor onder het moederbord.
Hou er rekening mee dat zelfbouw maar een klein deel van de markt is, en de het overgrote deel van PC's geleverd wordt door de grotere OEM's zoals HP en Dell in compacte behuizingen die daar geen ruimte voor hebben.
Een nieuwe formfactor voor moederborden en behuizingen, die eigenlijk als enige meerwaarde heeft dat het er leuker uitziet achter het raampje, daar zitten ze echt niet op te wachten.
Ik denk dat je dit soort vermogens gewoon niet door je mobo PCB wil laten lopen, menig PCB designer zal een aardig potje vloeken als ie even een 30-40 ampere aan 12V extra door zn data traces heen moet routen, en uiteindelijk moet er dan toch op het mobo weer ergens een aansluiting komen om al die extra amps van de voeding te verkrijgen, de 24 en 4/8 pin connectors die er al zitten kunnen dat er niet zomaar bij hebben.

En dan krijg je het verhaal, ga je ook elk bottom end instap mobo deze 30+A stroomcapaciteit geven voor een high end videokaart? of moet straks de consument ook nog geen opletten of zijn mobo wel compatible is met de GPU?

Ik denk dat de huidige aanpak van aparte power kabels voor als een PCIe kaart over de 75w van het slot gaat prima is, ik denk dat het probleem eerder bij het alsmaar meer power zuipen van de GPUs ligt. Het verbaast me ook behoorlijk dat Nvidia juist met deze generatie jump meer power wil, terwijl ze met de node jump naar 7nm juist zuiniger zouden moeten zijn.

En eentje uit de oude doos: mijn eerste high end GPU, de GF 4 Ti, draaide vrolijk binnen de 25w die het AGP slot destijds leverde, en daarmee speelde ik ook alles wat ik wou, best raar dat zelfs op 1080p je eigenlijk maar net wegkomt met drie keer het vermogen
Het schijnt dat het ddr6x geheugen fors meer vraagt aan stroom niet de gpu zelf. Er zijn ook geruchten dat er een co cpu aanwezigbis.
Maar nooit zoveel dat er extra prik vanaf de voeding moet komen. :) Het is ook maar de vraag of de kaart het echt nodig gaat hebben, de huidige aansluitingen kunnen ook meer leveren dan de kaarten werkelijk gebruiken, het is alleen verstandiger om niet op de grens te gaan zitten.
Het probleem zit hem niet zozeer in de aansluitingen zelf. De mini-fit jr. terminals zijn ontworpen voor een stuk of 10 ampère. Dat is dus 120W per paar (plus en min) terminals. Een 6-pin stekker kan dus 360W aan.

Het probleem zit 'm erin dat de specificaties van de ATX, EPS en PCI-E kabels zijn gebaseerd op 20AWG draad dat minder ampère kan dragen dan de 18AWG draad die tegenwoordig de standaard is voor degelijke voedingen.
Ik heb de gf 4200 ti gehad. Bijna 20 jaar geleden. De reden dat gpu’s meer zijn gaan verbruiken is dat door miniaturisering met steeds meer transistors kan proppen op een gelijke die size. Dus gelijke kost maar meer rekenkracht per volume. Toen was het nog 150nm, nu max 12nm.

12nm verbruikt natuurlijk minder per transistor dan 150 nm nodes van toen maar het aantal transistors neemt verhoudingsgewijs veel meer toe dan de miniaturisering omdat o.a het aantal lagen ook toeneemt in die 0,5mm dikte. Dus het verbruik per oppervlakte stijgt zonder dat de kost stijgt. Al stijgt de rekenkracht natuurlijk wel lineair mee met het aantal transistors.

Al is de ‘die size’ van snelste RTX kaarten ook wel toegenomen om 4K en RT te kunnen bolwerken. Al betaal je dan ook de hoofdprijs voor die grote chips.

Games bestaan nu uit meer polygonen, werelden zijn groter (in field of view) en 60 fps is zowat de standaard terwijl vroeger 30 fps ok was.

Nu kunnen grafische kaarten veel polygonen aan op hoge framerates in grote werelden met giga texture (dankzij ssd) Na extra detail is de volgende stap waaraan ze transistors gaan voor inzetten sowieso Ray Tracing = het realistisch belichten van objecten en ruimtes.

Ook dat vraagt gigantisch veel rekenkracht maar de render engines zijn ook veel beter geworden. Zie M$ Flight simulator. Die engine puurt letterlijk alles uit de GPU-kracht vandaag. Beeld je in dat RT de komende 2-3 jaar dubbel zoveel rekenkracht krijgt je een boost is realisme dat we de afgelopen 10 jaar niet meegemaakt hebben.

Flight sims van de eeuwwisseling en die van 2020 zijn een gigantisch verschil. Mits wat en wat lagere frame rate en resolutie kan je zelf met een budget/midrange kaart pracht en praal toveren.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 26 augustus 2020 22:03]

Omdat deze kaarten ook in een high-end workstation of server systeem moeten passen (die met 60+ PCI-e lanes), en misschien wil iemand wel 4 van deze kaarten draaien voor render/compute/AI o.i.d.
Hoe ga je dan bvb 4x 75W extra bovenop de bestaande spec van 75W per slot toevoeren? (Dat is potentieel 600W!)

Er zit een bovengrens aan hoeveel stroom je kan blijven opstapelen in een moederbord ontwerp. Je ziet ook al dat moederborden extra Molex connectors hebben om die 75W/slot spec te halen, dat zal dan alleen nog maar gekker worden.

Als je dan extra kabels gaat aansluiten, is het niet zo gek om dat direct op de insteekkaart te doen. Scheelt voor NVIDA ook veel moeite voor (open) standaardisering werk, want we hebben met Gsync wel gezien hoeveel ze daar om geven..
In het kader van de noviteiten op het gebied van voedingen heeft Linus van LinusTechTips recentelijk een videoreview gedeeld over een pre-retail versie van een ATX12VO
-voeding.

Je ziet hier dat er tal van connectors zijn veranderd t.o.v. de huidige standaard.

Hier te vinden:
https://www.youtube.com/watch?v=heyGtgdfN7A
persoonlijk denk ik dat printsporen in het algemeen te dun zijn voor grotere stroomsterktes.
En al zou dat lukken dan wordt dat op het moederbord ook warm hetgeen niet wenselijk is.
PCB design waar er hoge stromen zijn wordt er uiteraard goed rekening gehouden met ontwerp.
Zo kunnen ze kiezen voor multilayer PCB waar de power layers dik genoeg zijn.
Ipv 1oz 3oz en breed en paar.
Daarnaast vereist grootverbruikende chip met zeer lage VCC multi fase spanning omzetting. Zijn er enorme hoeveelheid Vcc en Vss pinnen die elk ook dichtbij bypass condensatoren hebben.
Die PCB ontwikkelaars voor gkaarten en mobo weten wel waar ze mee bezig zijn.
Gezien de hoge frequenties is keuze van materiaal tussen de layers ook belangrijk.
Naast onderdrukken van EM RF straling .
Via het mainboard kan nu 75 watt aangevoerd worden. Om dat te vergroten is misschien een uitdaging, maar zeker geen onmogelijkheid. Ik denk dat de PEG kabel goedkoper is dan voor een ieder, ook voor hen die die extra stroomvoorziening niet behoeve, een mainboard te ontwikkelen met zwaar uitgevoerde sporen.
Kijk eens /in/ een voeding... daar zit ook gewoon een pcb in ;). Met heel dikke sporen, dat wel.
Maar het kan dus wel over sporen.
Buiten het feit dat de formfactor het nu gewoon niet toestaat, is het ook qua EMI een probleem om high power sporen langs laag voltage/data te laten lopen. Het veroorzaakt de moederbord designer een hoop extra hoofdpijn, alleen zodat wij bouwers geen kabeltje hoeven te plaatsen :) Wat mij wel fijn zou lijken is als ze die connectors nou eens wat lager op de kaart monteren, en niet helemaal bovenop. Je zit inderdaad altijd met zo'n rot connector die ergens vandaan moet komen.
Ik bouw graag kleine cases en zou het fijner vinden als die connector lager zat.
Offtopic in datzelfde kader:
Ik kan ook niet wachten tot het gemeengoed wordt dat moederborden een 1x 12V aansluiting krijgen ipv ATX 24-pin
Misschien 20 jaar geleden een optie, tegenwoordig moeten ze de boel behoorlijk optimizen qua lanes, en dan ook nog ruimtegebrek als feit.
Mm goed punt, dat klopt inderdaad wel.
Neemt niet weg of het wenselijk is om zulke printsporen op een moederbord te plaatsen
soortvan maar het is een beetje bedrog om dat lanes van de PCB te noemen zoals we het hier erover hebben. uiteindelijk zijn die "lanes" gedoopt in tin, en zijn die PCB's vaak dual of zelfs enkel zijdig. op welk punt is iets gewoon een gesmolten kabel die je ertegenaan plakt?
Kijk eens /in/ een voeding... daar zit ook gewoon een pcb in
Kijk eens naar de maat van die PCB, en vergelijk dat met een moederbord....
De mac pro lukt het prima ;)

En een voeding bestaat grotendeels uit PCB, zoals MeMoRy zegt.
Intel heeft een nieuwe variant van de ATX-standaard voorgesteld waarin er alleen een 12V connector van de voeding naar het moederbord gaat en alle voltage-transformaties op het moederbord plaatsvinden. Alle overige apparatuur krijgt dan ook de stroom via het moederbord, in plaats van direct vanuit de voeding.

Met zo'n systeem, is het logisch om de stroomvoorziening richting de videokaart op een wat nettere manier op te zetten, bijvoorbeeld door een aansluiting heel dicht bij het PCI-E slot.
Dat is omdat ATX decenia mee gaat en PLL chips en andere prehistorische chip procede verdwenen zijn in mobo toepassing, zoals chips die 5V Vcc benutten.
Op mobo gkaart elke kaart heb chips die chips gebruiken allemaal een andere Vcc dat houd in dat dicht bij die chip een DC/DC conversie is. Het toegepaste DC/DC techniek is sterk afhankelijk van hoe laag de Vcc is en hoeveel stroom het verbruikt. CPU en GPU hebben dus dicht bij de chip multifase DC/DC conversie.
De 5V van voeding worden in moderne PC vaak niet gebruikt.
Daarnaast is de ATX standaard bedoeld met de nadruk op OEM build dus vermogen piek wat behoord tot stock TDP. Die 12pin is meer bedoeld voor overklok en daarom is de voeding van OC mobo en OC gkaarten zwaar overbemeten over marge.

Om stroom te reduceren en efficienter vermogen te tranporteren geld I in kwadraat x R dus om I te verlagen moet de voltage omhoog. Ipv 12V is 24V 48V
De reden dat auto van 6V naar 12V en soms 24V hebben en vrachtwagens 24V en naar 48V willen. Bij electrische voertuigen aanzienlijke hoger spanning hebben waar highpower voertuigen zelfs 900V gaan.
De reden dat energie centrales ook hoogspanning gebruiken om verliezen te reduceren. De zware stromen voor hoogvermogen chips van rond de enkele Volt is zeer locaal tussen powerplanes van Multie fase DC/DC die rij langs of half rondom de hoog vermogen chip staan waar paar honderd Vcc pinnen locaal dicht bij de pin of sub PCB hele rits aan bypas SMD condensators.
Er voeding die 1 hoofd rail gebruikt met externe DC/DC converse module langs de Hoogte van de tower case zodat de lagere spanning korte kabel naar de gebruiker hebben en daarmee in laag spanning hoge stroom de kabel connector verliezen reduceren tov voeding is die 12V ook lage spanning. Op interne niveau mobo is dit hoge spanning lage stroom.
Ook bij 12VO is volgens mij sprake van directe bekabeling vanuit de voeding naar bijv. de GPU. En waarom zou je ook een omweg willen via het moederbord (voor 12v)? Enige reden die ik kan bedenken is voor superstrakke builds, niet echt een significant punt om een standaard omheen te ontwerpen.
De intel 12V only standaard zorgt blijkbaar voor een veel lager stroomverbruik dan een normaal systeem. Zie video van LTT over het onderwerp: https://www.youtube.com/watch?v=heyGtgdfN7A
Daar gaat het helemaal niet over?
Daar zullen ook best wat limieten op zitten. Een beetje transformeren ver uit de buurt van high speed communicatie traces kan nog wel. Maar ik zou nooit een bord kopen dat spanning staat te transformeren recht naast een PCIe 4.0 slot. De elektrische/magnetische velden die je staat op te wekken zullen niet zuinig zijn. Flink wat elektromagnetische straling, die je PCIe traces weer mooi oppikken. Dat is een heleboel storing.
Ik vermoed dat de transformator-electronica allemaal in de buurt van de 12V aansluiting zal zitten (waar dan weer weinig data traces zullen worden geplaatst) en dat de traces op het moederbord die de voedingsstroom naar de componenten brengt al de juiste voltages met zich meedragen.
Het lijkt me alleszins geen onmogelijke taak.

Ik vind het (eerlijk) ook absurd met de modding mentaliteit hier soms. Hoe kan de intiële post van me nu gezien worden als off-topic? Lijkt me toch exact te zijn wat ik daar stel. Ze borduren verder op een oude oplossing die nog steeds niet ideaal is. Mag toch in vraag gesteld worden?
Het mobo gaat de overige 3 en 5v regelen. 12v gaat nog steeds direct het onderdeel. Dus je fans en hdds etc gaan vanaf dan via het mobo.
Met zo'n systeem, is het logisch om de stroomvoorziening richting de videokaart op een wat nettere manier op te zetten,
Het doel van ATX 12VO is niet netheid, maar efficiëntie, en die wordt bereikt door een hoog voltage te gebruiken en deze pas dicht bij de verbruiker te verlagen.
Nu wordt dat voor componenten die lagere voltages gebruiken al in de voeding gedaan, met ATX 12VO wordt het op het moederbord gedaan, wat dichter bij de verbruikers zit.
GPU's worden al direct van 12V voorzien, regelen zelf de lagere spanningen. Die zijn dus al op een efficiënte wijze aangesloten .

Daarnaast zijn de verbruikers waarvoor het moederbord met ATX 12 VO de spanning moet gaan leveren van een heel andere orde als GPU's, Zaken als SSD's en USB devices verbruiken vele malen minder stroom dan een high-end GPU.
En hoe ga je 300 watt via het moederbord naar dat slot krijgen? Het is zeker niet onmogelijk, maar zal een moederbord complexer en duurder maken en je zult weer extra kabels tussen de voeding en het moederbord nodig hebben.
Het is veel efficienter als de benodigde stroom een zo kort mogelijke weg volgt, dus direct van de voeding naar de GPU.
Het is efficiënter als de mobo bepaalt wanneer en hoeveel er omgezet moet worden. Het gaat erom dat er helemaal geen 3v en 5v rails meer zijn dus alle verlies wat je PSU genereert heb je al gewonnen voordat je begint.
In plaats van 12v ->3v ->1v krijg je dus 12v -> 1v elke omzet stap minder is pure winst.
In dit geval heb je niet 10 kabels nodig op je PSU maar hooguit 1 voor de mobo en 1 voor elke gpu waarbij ze allemaal standaard 12v zijn.
In plaats van 12v ->3v ->1v krijg je dus 12v -> 1v elke omzet stap minder is pure winst.
Diverse componenten op een videokaart hebben andere (hogere) voltages nodig dan 1v. HDMI maakt bijvoorbeeld gebruik van 5 V, GDDR6 gebruikt 1.35 V en zo zijn er nog meer afwijkingen. Daarnaast, als je voltage omlaag gaat, gaat de stroom omhoog. 300 Watt op 12 Volt resulteert in een stroom van 25 A, wil je diezelfde 300 Watt op 1 volt leveren, dan praat je over stromen van 300 A....
Het is niet voor niks we in Nederland een hoogspanningsnetwerk met voltages tot 380.000 volt gebruiken voor het transport van energie over langere afstanden, het is efficiënter om het zo te doen.
Het is efficiënter om een zo hoog mogelijke spanning zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker (de GPU) te brengen als het gaat om grotere verbruikers.

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 26 augustus 2020 22:56]

Dat 1v was een enkele voorbeeld. De gebruikte voltages variëren overal. Het punt is dat de mobo of in jou voorbeeld de GPU zelf bepaalt wat het waar nodig heeft.
Het is dan niet afhankelijk van meerdere rails vanaf de PSU en kan dus veel efficiënter om gaan met de stroom.
Degene die al tests hebben uitgevoerd met een volledig opgezet ATX12VO setup melden dat het best indrukwekkend is wat het oplevert tijdens idle en laag/midden verbruik van de systeem.
Tijdens volle belasting is het verschil niet zo denderend wat ook logisch te verklaren valt.

Ik kijk er in ieder geval erg naar uit want 160 watt basis verbruik om enkel even tweakers.net te bezoeken is een beetje te gek als dat ook terug geschroefd kan worden naar ~100 watt.
Het is dan niet afhankelijk van meerdere rails vanaf de PSU en kan dus veel efficiënter om gaan met de stroom.
Maar dat is voor GPU's nu al het geval, die worden gevoed met 12 volt.
ATX 12VO is ook simpelweg te implementeren zonder enige aanpassingen aan de manier waarop de GPU zijn stroom krijgt, die werken namelijk al op 12 volt.
Eigenlijk kun je stellen dat GPU's al ATX12VO compliant zijn.
Je vergeet alleen dat je dus 2 aparte kabels nodig hebt die ieder op een eigen rail in de PSU zit aangesloten om het stabiel te houden.
De nieuwe connector maakt dat 6+8 / 8+8 of 6+6 geheel overbodig.
Het ATX standaard is al zo stok oud dat het wel een keer tijd wordt om het een facelift te geven.
De intel engineers weten echt wel wat ze doen.
De intel engineers weten echt wel wat ze doen.
Klopt, en voorzover ik weet hebben ze niks veranderd aan de manier waarop GPU's voeding krijgen.
De PCI Express Graphics Card Connector wordt dan ook nog steeds aanbevolen in de design guide die Intel heeft opgesteld voor ATX 12VO, als de GPU meer dan 75 Watt gebruikt.
Bron: https://www.intel.com/con...-atx12vo-design-guide.pdf (Pagina 33)

Tja, de Intel engineers weten echt wel wat ze doen, en laten daarom grotere stromen niet via het moederbord lopen als dat niet nodig is.. :)
Uhm ik heb nergens gezegd dat de stroom middels het mobo moet lopen.
Kijk even terug in de posts, daar ging de discussie over....
Misschien de originele poster maar dat ben ik niet. Ik ging inhaken op je opmerking over hoeveel kabels er overal lopen en dat je er juist minder heb met ATX12VO om het simpeler en efficiënter te maken.
Dit is zowel het voordeel als het nadeel van een iteratief ontwerp. Aan de ene kant verandert er nu vrij weinig; er komen wat extra pinnetjes bij en nieuwe voedingen zullen hier een losse kabel voor hebben. Aan de andere kant worden mogelijk mooiere oplossingen overgeslagen.

Ik denk echter dat het volledig opnieuw ontwerpen van de moederbordstandaarden niet een betere oplossing zou zijn. Met PCIe gen 4 kun je ook niet direct een videokaart draaien die zoveel stroom eist, dus dan zou je een passthrough-kabel via je moederbord hebben lopen. Ik heb dan liever een stevige losse kabel met minder risico voor het moederbord zelf.
Met je eens, wat ook een nadeel nu aan deze "oplossing" is, denk maar in hoe lang die soldeerpunten het gaan houden met aansluiten en loshalen.
Nu merk je al bij laptops hoe snel een power connector los komt/afbreekt, dit zie ik hier ook gaan gebeuren. En dan kan je toch vaak je graka op terug sturen ivm garantie, of de boot mislopen en graka naar een reparateur brengen of zelfs de klikko in :F .
Dat is inderdaad een risico, maar als die zo fragiel blijken te zijn dan zal daar ook heel snel een oplossing voor komen. Misschien niet de reference versie, maar ik neem aan dat grotere fabrikanten die het echt moeten hebben van verbeteringen bovenop de basismodellen hier gewoon een stevigere oplossing voor gaan gebruiken
Om stroomvoorziening via het moederbord in nog grotere mate te doen dan nu al het geval is lijkt mij een uitermate slecht idee.

De traces zijn bijvoorbeeld al erg dun, dat betekent een bepaalde weerstand. Bord warmt op, spanning is minder betrouwbaar (zal lager uitvallen dan eigenlijk de bedoeling is), en het maakt een bepaald limiet op het totale geleverde vernogen. Daarnaast zal er ook een bepaalde storing optreden, want met het vermogen dat je door de traces wil jagen wek je aardig wat elektrische en magnetische velden op. Dat gaan je PCIe 4.0 data traces leuk vinden.
Laagfrequent magnetisch veld heeft weinig invloed op signaal traces.
Zijn niet voor niets allemaal differentiële signalen.

Signalen op een moederbord zijn allemaal behoorlijk hoogfrequent, daar heeft een storing van enkele tientallen kilohertz(van de schakelende voeding op de grafische kaart) erg weinig invloed op.

Het is inderdaad meer de enorme stromen die hele dikke traces nodig hebben en de warmte die daardoor wordt opgewekt.

[Reactie gewijzigd door fordrwd4ever op 26 augustus 2020 17:46]

Power traces hoeven geen traces te zijn. Omdat daar waar koper weg geëtst moet worden juist voor etsen een kosten plaatje is , heeft men liever ground of powe fill. Je kan power net zodanig plaatsen dat fill kan gebruiken en dat is vaak al stuk laag ohmig . Met multie layer board kan kiezen voor verschillende koper diktes wel of geen ground plane wel of geen apparte mix power plane. Een mobo is nogal grote PCB dus genoeg ruimte voor voor lokale power planes.
Een strook van hoek tot hoek kan +12V rail zijn.
De stroomvoorziening zit net apart omdat je die niet door je moederbord wilt laten lopen. Hoe meer stroom er door je moederbord loopt hoe meer interferentie je hebt met signaal lanes, zoals ook in het artikel wordt aangegeven. Daarom dat de stroomvoorziening van de CPU ook apart loopt en dicht bij de CPU zit.
Stroom en magnetic field gaan hand in hand en elke kabel en trace heeft een EM interferentie en dus antenne werking en voor de goedkeuring moet de EM binnen de perken blijven. Maar je ziet dat mobo een grote PCB is dus het kort houden traces gaat niet altijd lukken. Opzich zijn hoog frequente schommelingen over kabel of trace een EM probleem dus signaal data traces tussen conponenten moeten zo kort mogelijk.
Gevoelige traces hebben vaak hogere preoriteit bij design. Power layer vereenvoudigen electric circuit pad stroom gebruiker moet afleggen.
Bypass condensators zorgen voor dempen van hoogfrequente stroom belastingen
Houd in dat stroom schommelingen tot de 1st dichtbijzijnde condensater dat zijn die dicht bij Vdd Vss pin wordt gezet het extreems is , bijvoorbeeld 100nF SMD bij gevoelige chip nog extra condensator die nog hogere frequenties bypassed. Bij gemeen schappelijke voeding punt een wat grotere waarde 4,7 microF wat betekend dat de stroom fluctuaties aan de kant van gebruiker tov C groot zijn en de kant van de voeding gedempt dus meer constante stroom over de langere power trace waardoor je EM reduceerd op . Elke C heeft een ESR ELR waarde wat bepaald welke frequenties het bypassed elco is meer voor de low freq en tantalium voor de high en elke C heeft dus zijn datasheet die aangeeft voor welke freqentie die goed demp want bij cpu zijn die freqenties zo hoog dat ESR en ELR de parasitaire capaciteit en inductieve een grotere rol krijgen. Chip data sheets geven ook bypass condensator advies aan en waarde. Bij gevoelige chip wordt er vaak ook veel dieper op ingegaan en zijn ook groterdeel van de datasheet.
8 layers dik zijn die pcb's daar moet je geen sporen tussen gaan leggen die zo stroomsterkes moeten verwerken.
Waarom koop je dan niet een kabel die een fractie langer is, dan kan je hem netjes wegwerken en loopt de kabel dus niet dwars door je kast heen.... En ZO dik is die kabel ook weer niet (ik heb een 1080TI dus ik heb een idee hoe dik de kabel dan is)...
Hopelijk komt er ook een adapter (kabel) met 2x 6 pin aansluiting? Ik kan me voorstellen dat een 1x 12 pin wellicht niet in elk gat van een PC kast zal passen ivm de grootte.
Ik had laatst een foto gezien waar de 12pins aanzienlijk kleiner is, deze is niet dezelfde grootte als een pin van 6/8/24 pin.
Ik had laatst een foto gezien waar de 12pins aanzienlijk kleiner is, deze is niet dezelfde grootte als een pin van 6/8/24 pin.
Ah, leuk en goed om te weten!
Lijkt op Molex Nanofit, tov de huidige Microfit.
In het plaatje staat al die er bij zit: "using an included adapter". Over het algemeen is elke 8 pins kabel ook een 6 pins kabel toch? Die laatste 2 zijn los zeg maar.
Nee hoor. Mijn kabels van Cablemod zijn gewoon volledig 8 pins aan elkaar.
Oh dat heb ik nog nooit gezien, dat lijkt mij niet zo handig :/
Kabels hebben twee kanten, als de 12pins niet door een gat past, dan steek je de andere kant door het gat..
Enkel met modulaire voedingen...
Ik heb nog geen enkele non-modulaire voeding gezien met een 12 pins connector :P
Dus zul je een adapterkabel moeten gebruiken, en die heeft maar aan één kant een 12 pins connector.
welk gat bedoel je dan? immers is het nog steeds kleiner dan een 24 pinner.
Elke kast is weer anders natuurlijk. Het is ook niet zo dat elke kabel ook dezelfde route neemt als de 24 pinner.
De meeste voedingen hebben nu ook al 6+2-pin kabels i.p.v. een 8-pin, lijkt me dat 6+6 de standaard gaat zijn, maar dat ligt er geheel aan wat de fabrikanten van voedingen gaan doen.
Waarom meteen 12 pinnen? Is toch complete overkill voor alles behalve het absolute topmodel? Waarom stappen ze niet over naar de EPS connector oid? kun je incl. pcie slot tot 300w EN heb je de optie om een 4pin te plaatsen. Deze 12pin zal dan tot 350 + 75w pcie gaan. Welke consument stopt dat in zijn systeem?
Deze connectoren worden een slag kleiner dan de huidige. Molex's Nanofit lijn ten opzichte van Microfit. Per pin kan Nanofit in de 12-pins variant maximaal 6.17 A leveren. Omdat je maar 6 van de pinnen kan gebruiken als voeding (over de andere 6 gaat de stroom weer terug naar GND) heb je dus 6 x 6.17 = 37A tot je beschikking. Bij 12V komt dat neer op 444W. Dat is bij 20AWG, de grootste pennetjes aan de binnenkant.

Best overkill, maar vergeet niet dat deze connector bijna net zo klein is als een enkele 6-pins microfit zoals we die nu gebruiken.
Bij veel aftermarket zag je al 2*6, 6+8 of 2*8 pins, dat was tock ook geen probleem :?
Ziet er een beetje fragiel uit zo rechtopstaand, je drukt het zo scheef.
Ik denk eigenlijk dat de aansluiten waar je als gebruiker je kabels in duwt nog gewoon aan de buitenkant van de koeler zal zitten, waarna ze door gelust worden naar deze aansluiting.
Mja dat had ik met mn huidige kabels ook al. Dat je dus zo'n 6+2 kabel erin moet drukken en blijkt dat het stuk met de 2 aansluitinkjes toch net niet goed erin zit waardoor ie op de vreemdste momenten ineens de pc uit zet. En natuurlijk is er bij dat soort problemen nergens een fatsoenlijke error te vinden.

Ben benieuwd hoe de kabels waar nu dus zo'n 6+2 bij bungelt wel weer fatsoenlijk in deze 12 te steken is. En of zo'n adapter wel weer voldoende ruimte laat om de kabels fatsoenlijk weg te werken zodat er een minimale impact op airflow is.

Ik blijf erbij, dit soort shit had al jaren geleden verbeterd moeten worden met kabels, dan wel 1 van de 2 plekken waar je hem in steekt, die een variabele stroomvoorziening kunnen doorlussen zodat je niet meer met 6, 8, 12 of een combinatie daarvan hoeft te lopen kloten. Sowieso vind ik dat er veel teveel (verschillende) kabels bij een gemiddelde Pc gebruikt worden. Leuk zo'n levende standaard, maar ze hadden bepaalde zaken prima kunnen vervangen met nieuwe moederbord versies. Het is niet alsof kasten nou echt 20 jaar mee moeten gaan en eigenlijk zou het beter zijn als oude producten adapters gebruiken en nieuwe producten daar geen last van hebben.
De aansluiting is niet groter dan een 1x8pinsconnector, en als je goed kijkt op de tekening zie je dat er extra steun achter de connector zit. En het wordt hooguit misschien een probleem als je dat ding heel vaak ontkoppeld/koppeld.
Dat is geen steun, dat is om de pinnen van de connector aan de printplaat te verbinden.
Huidige videokaarten/connectoren hebben dit al.
Als Nvidia zoveel stroom nodig heeft betekent waarschijnlijk dat ze flink overklokken. Als het goed is zijn ze bang voor AMD, net zoals Intel met hun 5,3ghz cpu's. Ben erg benieuwd wat waar AMD meer komt.
Op aftermarket kaarten vind je 2*6, 2*8 of 6+8. Dus 12 pins is niet echt bijzonder.

En bang, ik denk dat dat wel mee zal vallen. Ik verwacht niet dat AMD 50% sneller dan Nvdia zal zijn.
Nee, ik denk ook dat AMD onder de top van Nvidia zal blijven. Hopelijk gaat AMD hun kaarten wel agressief prijzen om marktaandeel terug te veroveren.
Is dat rechtop staand ontwerp niet heel gevoelig als je de kabel erin/eruit doet?
Meestal kun je niet de achterkant vasthouden voor tegendruk als er een koeler op zit.
En je moet best wel wat kracht zetten.
Wellicht dat als de koeler er op zit, die voor extra versteviging van de plug zorgt.
Ik denk dat het net zo stevig is als het huidige ontwerp, hierbij pak je immers ook de achterkant niet vast doordat deze vast zit in de behuizing.

Dit ontwerp is misschien wel beter dan het huidige, je kunt in ieder geval mooier de kabels weg werken.
Het oppervlakte waarin de connector vast gemaakt kan worden is wel een stuk kleiner
Ik hoop niet dat nieuwe kabels moet halen alleen voor 12 pin connector, wil wel graag black white kabels blijven matchen en niet een aparte kabel aansluiten, hopelijk komen er ook cablemod kabels in dat laatste geval.
Die zullen er op niet al te lange termijn echt wel gaan komen.
2 6pin pcie connectors naast elkaar was dat nu zo moelijk.
is het zelfde als die 12 pin

bij een 8 pin connector zijn die 2 extra draden enkel massa.
1 echte massa omdat sommige 6 pin connectors maar 2 massa's en 3 12v aansluitingen hebben (vraag me niet waarom)
en 1 sense draad om de gpu te laten weten dat er een 8 pin inzit.
Deze 12pin is veel compacter dan die 2x6pins connectoren.
Vraag mij af hoe dit eruit ziet als je een singleslot waterkoeler blok op je kaart zet.. Zou dit dan erg uitsteken?
Krijg je weer allemaal gezeik met verloopstukjes. |:( Weet niet of het ook geldt voor dit soort stekkers. Maar die verloopstukjes van molex naar sata vliegen nog wel eens in de fik. Doe mij maar gewoon 2x8 pin voor de gpu.

[Reactie gewijzigd door ds65ag5g5as78a op 26 augustus 2020 17:45]

Dan had je maar een modulaire voeding moeten halen.

Op mijn Seasonic voeding: inventaris: WhiteNoise had ik bv deze kabel kunnen halen: nieuws: Seasonic toont 12-pinsvoedingskabel voor Nvidia-videokaarten en dan was ik klaar geweest zonder verloopkabeltjes, alleen ben ik niet van plan om een G/RTX 3xxx te halen.
Dan had je maar een modulaire voeding moeten halen.
In mijn mATX cube case is geen plek voor een modulaire voeding. De ruimte voor de voeding is daar dusdanig compact dat het van belang is waar de schakelaar en contrastekker aan de achterkant zitten, maar ook waar de kabelboom uit de voeding komt aan de voorkant.
Ja dat is niet altijd even handig, maar wel mooi aan de buitenkant. En dat is toch waar ik tegenaan kijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee