Gigabyte kondigt qhd-monitor met noisecancellation voor microfoons aan - update

Gigabyte komt met een 27"-monitor met actieve noisecancellation voor microfoons. Dit gaat via een ingebouwde 3,5mm-jack. Het scherm heeft een resolutie van 2560x1440 pixels met een verversingssnelheid van 165Hz en ondersteunt FreeSync 2.

De Aorus CV27Q bevat een koptelefoonversterker met een signal-to-noiseratio van 120dB. De versterker ondersteunt koptelefoons met een maximale weerstand van 600 ohm. De monitor bevat daarnaast een microfoon-input met actieve noisecancellation. Hiervoor gebruikt het scherm twee ingebouwde microfoons die omgevingsgeluid opvangen en onderdrukken. Hierbij belooft Gigabyte dat het onderscheid kan maken tussen omgevingsgeluid en de stem van de gebruiker. Het signaal komt via de monitor binnen, waarna het omgevingsgeluid wordt onderdrukt voordat het naar de aangesloten pc wordt gestuurd.

Het scherm heeft een va-paneel met een kromming van 1500R, wat overeenkomt met de kromming van een cirkel met een straal van 1,5 meter. De contrastverhouding is 1:3000 en de maximale helderheid bedraagt 400cd/m², waarmee de CV27Q ook een DisplayHDR 400-label van de VESA heeft gekregen. Dat is de laagste categorie die de organisatie toekent aan monitoren die hdr ondersteunen. FreeSync 2 wordt ondersteund, inclusief lfc, waardoor ook lage fps-waarden worden gesynchroniseerd met bepaalde verversingssnelheden van de monitor.

De CV27Q maakt gebruikt van wat de fabrikant Black Equalizer 2.0 noemt. Volgens Gigabyte werkt dit door het scherm in 1296 subgebieden op te delen, waarbij elk gebied individueel wordt afgestemd om donkere delen lichter weer te geven, zonder de algehele helderheid van de monitor op te krikken. Dit moet gamers helpen om meer te kunnen zien in donkere delen van een spelwereld.

Het paneel heeft een kleurdiepte van 8bit en kan 90 procent van de dci-p3-kleurenruimte weergeven. De reactiesnelheid bedraagt 1ms, al betreft dit niet de grijs-naar-grijsresponstijd maar de mprt, waarbij het gaat om de perceptie van de hoeveelheid blur.

De CV27Q heeft een displayport 1.4-aansluiting die volgens Gigabyte een bandbreedte van 32,4Gbit/s heeft. Daardoor kan de monitor volgens de fabrikant een 2k-resolutie combineren met 165Hz, hdr en 8bit-kleuren. Verder beschikt het scherm over twee hdmi 2.0-poorten. De monitor wordt geleverd met een monitorvoet die met 13cm in hoogte verstelbaar is en 20 graden op zijn as kan draaien.

Het scherm maakt ook gebruik van Gigabyte's OSD Sidekick, waarmee scherminstellingen kunnen worden aangepast met een toetsenbord en muis. Normaal gesproken gebeurt dit met aparte knoppen op de monitor. Wanneer de CV27Q precies wordt uitgebracht is nog onbekend. Ook heeft Gigabyte nog geen prijs bekendgemaakt.

Update, 15:04: In tegenstelling tot wat eerder in het bericht stond, heeft de monitor geen actieve noisecancellation voor koptelefoons. Het artikel is hierop aangepast.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

13-09-2019 • 14:14

33 Linkedin

Reacties (32)

32
29
18
2
0
9
Wijzig sortering
Jo, dit gaat nooit werken. Voor geluiden boven de 300 Hz moet je al dichter dan ~25 cm (1/4 golflengte) van de monitor af gaan zitten voordat noise cancelling überhaupt iets doet. Actieve geluidsdemping in koptelefoons werkt doordat de microfoons dichtbij de speaker en je oor zit. Ik ben echt heel benieuwd naar de testresultaten, maar anders is dit gewoon een scam, vergelijkbaar met Muzo (zie video van Electroboom: https://www.youtube.com/watch?v=MCW5HUkrr-o)

Edit: het gaat hier om ruisonderdrukking van de microfoon, niet van de koptelefoon. Toch vraag ik me af of dit wel beter gaat werken. Het geluid dat je microfoon in komt heeft natuurlijk een hele andere fase dan het geluid dat het beeldscherm in gaat, zelfs al staat de microfoon maar 30 cm voor het scherm.

[Reactie gewijzigd door Blokmeister op 13 september 2019 15:18]

Inderdaad, wilde ik ook net antwoorden. Ik heb zelf noise-cancelation algoritmen geïmplementeerd (o.a. in het Bosch Dicentis conferentiesysteem, waar de microfoon pal naast de luidspreker zit) en kan dus wel zeggen dat ik er wat kaas van gegeten heb.

Je compenseert de geluiden die je oor ingaan met geluid in tegenfase. Daarvoor is het belangrijk dat je precies weet wat voor geluidsgolven je oor ingaan. Het kan niet zo zijn dat je met alleen microfoons in een monitor zomaar kan bepalen a) waar de oren na de persoon zich in de ruimte bevinden, b) wat alle geluiden bij de oren van deze persoon zijn, c) wat de geluidskarakteristiek van een willekeurige hoofdtelefoon is, etc, ect.

Als noise canceling niet perfect afgestemd is, wordt de noise juist versterkt!
Ik heb geen idee hoe ze dit hebben kunnen laten werken. Het lijkt fysisch onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 13 september 2019 14:45]

Ik zou niet meteen zeggen dat het "fysisch onmogelijk" is, maar zo'n opstelling vergt wel wat flinke innovaties op meerdere gebieden. Al zou je het werkend krijgen, zet je zoiets niet als eerste in een monitor natuurlijk..

Artikel is hier ook op aangepast, blijkt alleen om de microfoon te gaan.
Maar dit systeem is niet voor jou bedoeld maar voor de mensen die naar jouw microfoon aan het luisteren zijn op discord oid.

Dit systeem dempt omgevingsgeluiden die binnen komen via je microfoon zodat alleen je stem overblijft.

In dat geval wil je juist veel afstand tussen je headset en de noise cancelling mics zodat je omgeving van stem kan scheiden.

Zie ook de Gigabyte AD27QD.
De ANC werkt dan ook alleen om achtergrond geluid te reduceren.
Mensen, het gaat hier om noise cancellation op je microfoon input, niet op de koptelefoon output. Dit systeem zorgt dat alleen je stem door komt als je in de microfoon praat en niet je omgevingsgeluid.

Hetzelfde systeem als bij de AD27QD.
Oh... staat lekker duidelijk in het artikel. :(
...met actieve noisecancellation. Dit gaat via een ingebouwde koptelefoonversterker.
Ik heb maar even een "geachte redactie" geopend

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 13 september 2019 14:45]

Correct. Ik heb het artikel hierop aangepast. Bedankt voor het melden!
Noise Cancellation is fijn in een vliegtuig of trein, ik snap niet wat de toevoeging is voor tijdens het gamen tenzij je onder een snelweg of treinstation woont..?
De ventilatoren in je pc en of airco
Je hebt een koptelefoon op maar dan hoor je de fans nog steeds? Dan gaat er iets niet goed toch?
Ligt er aan hoe luid je luisterd, en of je een open of closed headphones hebt. Zelf houdt ik niet van closed headphones. Ik neem dan ook genoegen met een beetje omgevings/fan geluid die open headphones met zich mee brengen.
Denk dat hij bedoeld, een beetje game PC kan tegenwoordig best geruisloos, of iig heel stil.

Moet hem in dit geval gelijk geven.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 14 september 2019 12:58]

Nou. Ik heb hier airco schuin boven m'n hoofd hangen, maar als ik die nog hoor met een hoofdtelefoon op en ook maar heel zachtjes muziek aan dan is het heel knap.

Ik heb twee van de beste noise cancelling headphones (Bose QC35II en Sony XM3 voor m'n vriendin) en we gebruiken deze écht alleen buitenshuis op een druk kantoor, vliegveld etc. Thuis wel geprobeerd maar het maakt dan miniem verschil in storende geluiden omdat het meeste sowieso niet zo storend is. En bijvoorbeeld stromend water of vaat die in/uitgeruimd wordt is geen enkel NC algoritme tegen opgewassen.

Ik vraag me inderdaad af wat het nut is van noise cancellation in een scherm. Veel te plaatsgebonden!
Ik ga er vanuit dat het meer bedoeld is om onderstaande eruit te filteren.

- geluid van je keyboard (typen etc.)
- Ventilatoren in je Case
- Andere denkbare achtergrond geluiden m.u.v je stem.
Wat voor achtergrondgeluid heb jij dat je daar noise cancellation voor nodig hebt? Woon jij ín een vliegtuig?
Ik heb de vorige broertje van deze (Aorus AD27QD). Kan van harte de Aorus monitoren aanbevelen! Alleen voor de OSD is het al waard, naast dat het fantastisch beeld geeft.
Ben ik de enige die de foto meer op een ultrawide vind lijken dan een normaal 16:9 scherm?
Nee...
Die marketing-afdeling van Gigabyte kan er wat van ;)

[Reactie gewijzigd door Brousant op 13 september 2019 16:00]

Prachtig schermpje! Nu maar hopen of hij ook G-Sync compatible is.
Ja, net als deze zal het dat hoogstwaarschijnlijk zijn. https://youtu.be/VIXEyOawWlI

[Reactie gewijzigd door Evernote op 13 september 2019 18:16]

Kortom even wachten op https://www.gigabyte.com/Monitors/AORUS-FI27Q-P#kf, want aan kromming doen we niet in Europa :-)
Zover ik altijd heb begrepen is die noise cancellation in een beeldscherm juist niet voor jouwzelf, maar voor je luisteraars, bv wanneer je online streamt o.i.d. Hij filtert het achtergrond geluid uit je microfoon signaal zodat je beter verstaanbaar bent.

Of dat bij dit scherm ook zo is kan ik niet opmaken uit dit artikel (of te vluchtig gelezen)

Edit: Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=rvMcgs9p7UE (Andere monitor)

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 13 september 2019 14:27]

Ze spreken over een koptelefoonversterker. Niet over een microfoon input.
Tip: Altijd ff de bron bekijken want er gaat met regelmaat informatie verloren bij het vertalen.
Using an exclusive IC design with microphone array, the ANC feature cancels the ambient noise making the communication with your teammates much better than before.
Maar dat wordt gevolgd door:

"The upgraded ANC 2.0 provides 120 dB signal-to-noise-ratio (SNR) and supports high impedance headphones up to 600 ohm(Ω)."

Dat is wel heel verwarrend als die ANC alleen betrekking heeft op de in de monitor ingebouwde microfoons en niet op een aangesloten hoofdtelefoon...

(ik ben geneigd om ervan uit te gaan dat ook bij Gigabyte iemand niet weet waar de klepel hangt)

[Reactie gewijzigd door Brousant op 13 september 2019 14:43]

Misschien juist voor als je je vriendin niet wilt horen :)

Als stofzuigen bij dat opruimen hoort bijv.
Daarvoor is toch de Budahbox bedacht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee