Hacker maakt Widevine-package beschikbaar om Netflix op Raspberry Pi te streamen

Een programmeur heeft een package voor de Raspberry Pi uitgebracht waarmee het mogelijk is om Netflix en Amazon Prime op de minicomputer te gebruiken. Daar was altijd een aparte browser voor nodig, maar nu is er een package die dat standaard kan.

De package voegt Widevine toe aan de browser van de Pi en is gebouwd door een hacker genaamd Ventz. Die bouwde eerder al de Chromium Media Edition voor de Pi, een aparte versie van de Chromium-browser waarin de user agent was aangepast, zodat het mogelijk was daar Netflix mee te streamen. Netflix, Amazon en veel andere streamingdiensten gebruiken Widevine DRM als auteursrechtenbeschermingstool, maar die was niet beschikbaar op de Raspberry Pi.

Ventz heeft Widevine nu beschikbaar gemaakt op de Raspberry Pi 4 en Raspberry Pi 400. Gebruikers kunnen het installeren door simpelweg sudo apt-get install libwidevinecdm0 in te voeren. Met Widevine kunnen gebruikers ook Disney+ en HBO streamen, maar ook audiodiensten zoals Spotify en Pandora.

Widevine Ventz

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

18-03-2021 • 09:29

137

Reacties (137)

137
130
57
11
0
56
Wijzig sortering
Hoezo is dit een hacker en niet een ontwikkelaar?
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Senaxx18 maart 2021 09:41
Omdat 'ontwikkelaar' had kunnen impliceren dat hij aan de RaspPi-stichting was verbonden of het op een andere manier officieel had kunnen zijn. Maar het is niet officieel, vandaar dat ik voor hacker ging.

Gerelateerd: ik probeer de term hacker de laatste tijd vaker te gebruiken buiten de criminele context om, om die negatieve connotatie rondom dat woord weg te halen. Dat leek me in dit geval prima te doen aangezien dit echt een voorbeeld is van iemand die iets in elkaar hackt.
ik probeer de term hacker de laatste tijd vaker te gebruiken buiten de criminele context om, om die negatieve connotatie rondom dat woord weg te halen.
Andersom lijk je het tegendeel te bereiken: aan de Widevine-package én aan de betreffende ontwikkelaar komt nu een luchtje te hangen alsof het illegaal zou zijn.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @T-men18 maart 2021 09:47
Daarover kun je in cirkels blijven draaien. Dat luchtje komt omdát hackers nu alleen in criminele context worden genoemd en om dat te veranderen moet de term vaker 'normaal' worden gebruikt.
Je beseft toch dat de persoon in kwestie een software engineer is :-), je mag die gerust een ontwikkelaar noemen. hacker is ook juist maar de definitie die jij geeft aan onwikkelaar is:
1. fout (waarom zou een ontwikkelaar automatisch "officieel" zijn of gelieerd aan de voorgenoemde organisatie.
ont·wik·ke·laar (meervoud: ontwikkelaars)
1
(m,v) iem. die iets ontwikkelt
2. hij is het gewoonweg :-)
3. Je meld het probleem het de semantiek rond het woord hacker, en je voegt zelf semantiek van je eigen toe aan het woord ontwikkelaar. <->
4. ding zit ondertussen gewoonweg in een rep :-)

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 22 juli 2024 17:38]

wow met zo'n slechte definitie proberen weg te komen?

wat is precies ontwikkelen volgens jou, wat doe je als 'programmeur/ontwikkelaar'

om je een voorbeeld te noemen wat buiten de ICT als ontwikkelen wordt gezien kijk ik even naar de mens.
'er was eens een zaadcel die niets anders kon dan omhoog 'zwemmen' naar de plek waar ie kon samensmelten met een eicel. geen gedachte, geen bewustzijn, geen hogere (of zelfs lagere hersenfuncties, gewoon één cel). en dan ontwikkelt het zich van niets, naar een volwaardig kind met organen en hersenen en de beginselen van bewustzijn en na de geboorte ontwikkkelt het zich verder van een huilende poepmachine tot een volwassen man/vrouw die zijn mening kan geven hier op tweakers.

als je libwidevine ontwikkelt, begin je dus met niets, (nuja een idee of een probleem) en dan ontwikkel je dat tot uiteindelijk een werkend stukje programmatuur. in deze zin is daar geen sprake van, het is vermoedelijk niet zo dat de binairies worden gepatcht of aangepast (kraken) maar ze worden zeker ook niet ontwikkeld (zoals dat bij reverse engeneren zou gebeuren). ze worden gewoon uit hun huidige verband gerukt en misplaats in een andere... bij hardware noem je dat doorgaans modden (aanpassen), bij software meestal hacken.
die definitie komt gewoon uit de woordenboek, dus niet een reeks woorden waarmee je de definitie volledig doet passen in je kraam zoals jij het doet.
Je hoeft me natuurlijk niet te geloven maar kijken dan bv naar de synoniemen van ontwikkeling:
1) Beloop 2) Beschaving 3) Bevordering 4) Beweging 5) Bloei 6) Cultuur 7) Ervaring 8) Evolutie 9) Gebeurtenis 10) Geestelijke vorming 11) Groei 12) Licht 13) Loop 14) Ontplooiing 15) Ontwerp 16) Schaakterm 17) Tentoonspreiding 18) Trend 19) Uitbreiding 20) Uitwerking 21) Verloop 22) Voortgang 23) Vooruitgang

Maar om je even een voorbeeld te geven van buiten de ICT:
Het kind heeft sinds de beroerte een positieve ontwikkeling doorgemaakt.
Waar kan je zien dat het in de officiele repository zit? Hoef ik alleen te updaten om dit te gebruiken?
Mag ik even mijn volledige support onderstrepen voor het gebruik van het woord hacker buiten de criminele context. Hacken is dingen gebruiken waar ze origineel niet voor bedoeld zijn. Eigenlijk zijn alle tweakers (mensen die computers finetunen) ook hackers. Ik knutsel thuis met raspberry pi's en robotica en gebruik daarbij continu zaken anders dan waarvoor ze bedoeld zijn. Dat is ook hacken.

Laten we bij hacker niet meer denken aan het beeld van de man met de bivakmuts achter de computer, maar aan iemand die de capaciteit heeft om voorbij de status quo te denken en de kunde heeft om zijn ideeën realiteit te maken. Zoals bijvoorbeeld deze Ventz die zijn kunde heeft ingezet om iets te bereiken wat hij mogelijk achtte.
Dat beeld hebben we toch vooral door de reclamefilmpjes bij VHS en dvd, of niet soms 😃
Thx stichting brein 😂
Zitten hackers tegenwoordig nog steeds met een bivakmuts achter de computer dan :D
Alleen als ze het koud hebben :+
Ja, inclusief koevoet :X
Ongekleurd nieuws schrijven is ook altijd nog een optie.
Ongekleurd nieuws schrijven is ook altijd nog een optie.
Nope, dat is nooit een optie. Journalisme, meen ik me te herinneren, bestaat juist als tegenreactie op het 'staatsnieuws', waarbij de overheid zijn onderdanen precies verteld wat zij wil dat ze weten. Journalisme is dus precies niet het eenvoudigweg kopiëren van informatie.

Journalisme begint al bij de beslissing of je wel of niet over een onderwerp gaat schrijven. Daar maak je de eerste beslissing over wat wel en niet relevant is. Dan moet je kiezen hoe je het verwoord, welke kant van het verhaal je wel belicht en welke je weg laat of onder belicht. Het is eenvoudig van de zijlijn te denken dat ieder journalist het verkeerd doet, maar dan begrijp je feitelijk niet wat journalisten doen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 17:38]

Het lijkt me echt moeilijk als journalist om een titel te vinden die een beetje normaal is. Op den duur snappen ze het zelf niet meer om consequent te schrijven: zie "hacker" in de titel, eerste woord in de tekst "programmeur".

Ik herinner mij eenzelfde soort titel-discussie bij een artikel over een bedrijf die zijn "deuren sloot", maar het ging enkel over de fysieke winkels, om de online shop verder uit te bouwen ... Achteraf toch aangepast door een telefoontje van de winkel in kwestie. De clickbate titels zijn nooit ver weg ...

bron: junkchaser in 'reviews: Paradigit sluit fysieke winkels - Hoe pc-winkels uit ...
In professionele context tussen software ontwikkelaars hebben "hackers" nog altijd een negatieve connotatie. Dat zijn het type ontwikkelaars die heel snel functionaliteit "bij mekaar hacken" zonder aan de lange termijn gevolgen te denken.

Ik weet dat het origineel geen negatief woord was, maar dat is het over de jaren heen wel geworden, zowel in, als buiten de sector.
Dat zijn het type ontwikkelaars die heel snel functionaliteit "bij mekaar hacken" zonder aan de lange termijn gevolgen te denken.
Volgens mij is dat precies wat hier gebeurt is. Ik verwacht dan binnen afzienbare tijd deze oplossing op een of andere manier, bewust of onbewust, weer stuk gaat. Het is niet zozeer dat deze hacker niet aan de langetermijngevolgen heeft gedacht, maar dat hij er geen invloed op heeft omdat hij geen ontwikkelaar is die officieel bij de life cycle van widevine betrokken is.
Je hebt gelijk. Bij ons op de werkvloer betekent "een hack" meestal een snelle fix ipv het netjes op te lossen. Maar alsnog is het geen illegale manier. Het is gewoon een manier om dingen te gebruiken op een manier die eigenlijk niet zo bedoeld is. Soms even nodig (bij een hotfix bv), soms gewoon leuk, en soms is het een ander woord voor "uitvinder zijn".
Ik vind de term ongepast. Een hacker (white of black hat) maakt gebruik van een kwetsbaarheid om een zekere vorm van controle over een systeem te krijgen. Daar is hier geen sprake van, dit is gewoon een port van Google Widevine. Dat maakt het tot een ontwikkelaar, in dit geval niet verbonden aan de Raspberry Pi stichting.

De persoon die een kwetsbaarheid in iOS weet te misbruiken zodat je het ding kan jailbreaken noemen we toch ook een ontwikkelaar?
een port suggereert toegang tot de broncode .. die is er niet.

en om jailbrakers ontwikkelaars te noemen, ik weet niet of ik het daarwel mee eens kan zijn,
als je een programma maakt om het eenvoudig mogelijk te maken zoiets te doen ben je, wat mij betreft een ontwikkelaar van 'hacksoftware'
Ik denk dat je even op Github moet kijken. Bijna 200 repo's met de tekst widevine erin.

https://tweakers.net/zoeken/?keyword=ontwikkelaar+jailbreak . De algemene strekking is als "Ontwikkelaar brengt jailbreak uit voor xyz".
Sorry, maar een hack is idd iets gebruiken voor een doel waar het origineel niet voor gemaakt is en niet per definitie iemand die kwetsbaarheden in software zoekt en exploiteert. Dat het begrip zo verworden is is jammer, ik houd wel van de originele definitie....
Ik vind de term ongepast. Een hacker (white of black hat) maakt gebruik van een kwetsbaarheid om een zekere vorm van controle over een systeem te krijgen.
Dat is slechts 1 van de manieren waarop het woord 'hacker' gebruikt wordt.

Er zijn verschillende beschrijvingen van toepassing voor 'hacker' of 'hacken', afhankelijk van de context waarin je je begeeft:
1) In open source projecten wordt 'hacker' vaak gebruikt voor iemand die een nuttige bijdrage geeft aan de ontwikkeling van de code van het project (e.g. linux kernel hacker).
2) In R&D van sommige bedrijven (in ieder geval waar ik zelf gewerkt heb) wordt een 'hack' vaak gebruikt om een oplossing te beschrijven die systemen anders gebruikt dan bedoelt. De term 'hacker' wordt nogal eens gebruikt om iemand te duiden die afwijkt van gebruikelijke methoden om snel iets gedaan te krijgen.
3) In security context wordt de term gebruikt zoals jij hem ziet, om iemand te duiden die zich ongeautoriseerd toegang probeert te verschaffen tot een systeem dat beveiligd is.

Overigens, de term 'ontwikkelaar' wordt ook in verschillende contexten verschillend gebruikt. En vergeet niet dat je best een ontwikkelaar kan zijn, en toch dingen doen die niet per se met ontwikkelen te maken hebben.
De meeste ontwikkelaars kunnen best een stukje software porten naar een ander platform, is niet perse ontwikkelen, maar ben je daarmee dan geen ontwikkelaar meer?
Hij/Zei die heeft bedacht dat je een (stoffer en) blik kan gebruiken om een emmer water te vullen in een WC is een hacker.

Hij/Zei die heeft bedacht dat je gordels kunt schoon maken door ze via knijpers aan het eind te monteren kunt laten weken in een emmer sop... is een hacker.

Dus nee ;-)
witte hoed hacker (google: "white hat meaning")
of creatieve code-kraker, ben je meteen van het engels af (journalistieke voorkeur)
of tweaker ;)
Een hacker is voor mij iemand die een bestaand programma aanpast. Dat kan dus zowel illegaal zijn: in strijd met EULA of kraken van registratie, als legaal: bijvoorbeeld verbeteringen aanbrengen in het programma.
In dit geval is dus duidelijk geen sprake van een hacker, maar van een developer.
een developer ontwikkeld (van niets: geen code, naar iets: een werkend stukje software), een hacker kraakt of maakt oneigenlijk gebruik, (van iets bestaands: chromeOS binairies, iets anders maken: een package voor de rPi).

je geeft zelf het antwoord al alleen klopt je conclusie niet. Ik vermoed dat je je een beetje blind staart op het 'kraken van beveiligingen' - waarbij je voorbij gaat aan het feit dat er wél een verbetering aan in libwidevine wordt gemaakt namelijk een manier om hem te misbruiken op hardware die eigenlijk niet bedoeld was
Ik vertaal de term hacker met oneigenlijk gebruik van een situatie, wel of niet wederrechtelijk van aard.

M.s. zou de term developer hier beter van toepassing zijn, de software is gemaakt voor de rpi, voorheen bestond die niet, functionaliteit is toegevoegd, niet aangepast.
After a lot of research and trial and error, I discovered a much more elegant solution – use the extracted ChromeOS (armv7l – yay) binaries and insert them into Chromium + make everything think it’s ChromeOS (user agent)
Uit één van de blogposts die ingaat op de achtergrond van deze package. Dat vind ik toch redelijk goed matchen op wat je zelf aangeeft.
Ik vertaal de term hacker met oneigenlijk gebruik van een situatie, wel of niet wederrechtelijk van aard.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 22 juli 2024 17:38]

Tja, gezien de lange thread over wel of niet hacker (gezonde discussie overigens) is misschien dan de conclusie dat beide termen toepasbaar zijn ? Waar ik eigenlijk meer op ageer is dat de term hacker m.s. uitgehold wordt, c.f. als ik een wasknijper op een veger schroef, ben ik dan aan het hacken ? Ah well, de meerderheid beslist.
Waar ik eigenlijk meer op ageer is dat de term hacker m.s. uitgehold wordt, c.f. als ik een wasknijper op een veger schroef, ben ik dan aan het hacken ?
Sowieso een valse vergelijking wat mij betreft en feitelijk gebeurt het eerder andersom.
Binnen de tech wereld heeft de term hacker al decennia (teruggaande naar de jaren 80 minimaal) een vele bredere betekenis. Dat is ook de betekenis die je zelf eerst aanhaalde, namelijk het inzetten/aanpassen van iets in een situatie waar het niet voor ontworpen/bedoelt is.
Pas de afgelopen jaren wordt de term geclaimd door media binnen een hyper specifieke context van computer criminaliteit.
News Flash: het uit de context slopen van gecompileerde code en het vervolgens gebruiken op een systeem waarvoor het niet bedoeld is, is wettelijk gezien al 'oneigenlijk' en mogelijk zelfs 'wederechtelijk'
Nu kan het zijn dat google dit gedoogd, maar als er mensen gaan zien die middels dit package op de pi eindelijk netflixdownloaders werkend weten te krijgen zul je zien dat google (eigenaar van de software) weldegelijk een notice-and-takedown verzoek zal 'moeten' sturen.

Volgens google is de rasberry pi niet geschikt voor widevine omdat er een of andere beveiliging mist in de cpu oid anders was er vermoedelijk al lang een chrome package gereleased.

Dus als je ondanks het bovenstaande dan toch een en ander werkend maakt en released ben je gewoon een hacker.

Een developer zou het namelijk anders aanpakken; die zou widevine reverse-engeneeren en vervolgens een opensource implementatie schrijven voor libwidevine
Kortom: Je probeert de criminele bijsmaak van het woord ‘hacker’ weg te poetsen, door het te gebruiken voor iemand die geen hacker is.

Een soort journalistiek hacken dus :Y)
Nee, Hij probeert de criminele bijsmaak van het woord hacker weg te poetsen, door het te gebruiken in de correcte context.
Journalistiek heeft jarenlang het woord hacker misbruikt, waardoor het een criminele bijsmaak heeft gekregen bij leken. De juiste term voor een criminele hacker is dus, jawel "criminele hacker" en de juiste term voor een hacker is (je raad het vast wel) "hacker".
Het lijkt me niet meer dan logisch dat je woorden probeert te gebruiken in de juiste context, anders ben je gewoon aan het liegen of onzin aan het vertellen.

Het is fijn als iemand tot het besef komt een bepaalde term niet goed gebruikt werd en zijn leven betert. Het woord alsnog correct gaat gebruiken. Alleen krijg ik nu de indruk dat er een overcompensatie plaatsvindt. Doorslaan naar de andere kant creëert een vergelijkbaar, nieuw probleem.

Sowieso zit ik als lezer al helemaal niet te wachten op verborgen agenda’s en dergelijke mediaspinnnerij. Het lijkt wel of allerlei bedrijven zich geroepen voelen De Nederlander te moeten heropvoeden door nogal geforceerd (politiek) correcte termen te gaan gebruiken.

De NS die niet meer ‘dames en heren’ wil zeggen en dat soort flauwekul.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @bbob18 maart 2021 10:15
Bij ransomware-aanvallen spreken we al niet meer over 'hackers' maar bijna standaard over 'de criminelen'. Dat verschil is best makkelijk.
Begrijp het alleen voor de massa zal dat niet duidelijk zijn. Gezien het tegenwoordig massa publiek dat jullie trekken is de naam hackers daar nog steeds iets negatiefs. Als je dan iets wil bereiken die dat dan binnen jullie hele persgroep. Nu zul je daardoor toch verwarring blijven zaaien.
Je kop begin je met hacker en dat is meer clickbait te noemen
Niet echt. En beetje Tweaker hoort toch wel te weten dat 'hacker' an sich niet per se crimineel of anderzijds negatief is.
cracker ;-)
Die term werd vroeger ook nogal eens gebruikt, meestal om software beveiliging van een programma te omzeilen zodat je het zonder licentie kon gebruiken.
Zit daarmee erg dicht aan tegen de term 'hacker' zoals die in security context gebruikt wordt.
Een Criminele Hacker? Daar zouden ze een term voor moeten verzinnen...
Misschien een samenvoeging van die 2? Iemand een idee? ;)
Geniaal dat jij +1 krijgt voor de inkopper en ik 0 haha
Daarom bestond cracker al wel in diezelfde context.
The ;) didnt give it away? :)
Ik moet bekennen dat ik serieus getafeld had waardoor ik wat laat mijn bed uitrolde en na mijn post meteen dacht 'oh shit!' :z
Een Ethische Hackers? Daar zouden ze een term voor moeten verzinnen...
Misschien een samenvoeging van die 2 ? Iemand een Idee?
Die termen bestaan al;
  • White hat hackers: deze groep past software aan of exploiteren bugs om iets aan de praat te krijgen niet perse waar het origineel voor bedoeld was. Deze hackers worden bijvoorbeeld ingezet om veiligheidslekken op te sporen en te rapporteren aan desbetreffende eigenaren.
  • Black hat hackers: deze groep houdt zich vooral bezig met het criminele element, denk bij deze groep aan mensen die ransomware maken en toepassen, virussen schrijven en/of backdoors/exploits misbruiken voor eigen gewin
  • Grey hat hackers: deze groep valt tussen de black hat en white hat hackers in en zullen vaak legitieme white hat werkzaamheden hebben maar daarnaast zich ook bezig houden met black hat activiteiten.
Vooral Hollywood en traditionele media misbruiken de term hacker om vooral een slecht beeld te schetsen van wat de werkzaamheden zijn van deze personen en/of groepen.
Daarom hacker kun je weer als verzamelnaam zien en de schrijver van dit artikel heeft er voor gekozen dat een hacker volgens zijn redenatie een white-hat hacker is. Probleem is natuurlijk dat hacker in het algemeen niet als white hat gezien wordt.
Hat(ted) hackers, hhackers. ?
Security hackers, shackers ?
Sommigen verdelen ze zelfs in de volgende kleuren (voor informatie veiligheid dan):
white,grey,black,blue,green,red.
Al denk ik bij red hat meer aan een Linux distributie :+
Er bestond ook nog zoiets als phracker en phreaker, maar dat had voornamelijk met telefoonnetwerken te maken, pre-internet/www tijdperk

[Reactie gewijzigd door darkfader op 22 juli 2024 17:38]

je beseft je toch hopelijk wel dat 'de ongeïnformeerde media' die maar wat roept een napraat over complexe computer-problematiek het woord hacker verkeerd zijn gaan gebruiken en dat het dus ook diezelfde media (of beter de geïnformeerde media) zou kunnen zijn die zoiets hersteld.

Taal is wat men er van maakt, in positieve- én in negatieve zin.

je zou dus kunnen zeggen dat er 2 mogelijkheden zijn:
1: je herstelt (of rehabiliteert) het woord 'hacker'
2: je verzint een nieuw woord om zo een nieuwe (correcte) connotatie tussen beiden te kunnen bewerkstelligen

Beide oplossingen zijn taalkundig gezien correct, maar doorgaans zie je dat de meesten taalkundigen optie 1 boven optie 2 prefereren 'want taalverloedering'

mij boeit het overigens niet, zolang een medium (in dit geval tweakers) maar consequent is in het gebruik én uiteindelijk aansluiting zoekt wanneer de massa één van beide opties als oplossing adopteert.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 17:38]

Ik ben het wel met je eens, maar dit is het concept "roepende in de woestijn".. tegen de stroom in zwemmen. Kansloos en dus verspilde moeite. Alleen al het feit dat er discussie is in de comments over het gebruik hiervan, waar dit er niet geweest zou zijn als hij gewoon developer oid had gebruikt, is daar bewijs van.
Maar is dit legaal of illegaal? Widevine certificatie is niet officieel voor de rpi toch? Het er dan wel 'inhacken' lijkt mij twijfelachtig. Wel leuk, maar ook twijfelachtig.
Daarom wordt het ook een hacker genoemd en geen programmeur of ontwikkelaar.

Om even Wikipedia erbij te pakken:

"A computer hacker is a computer expert who uses their technical knowledge to achieve a goal or overcome an obstacle, within a computerized system by non-standard means."

Dat laatste is dus waarom het een hack genoemd wordt en niet gewoon "Widevine nu beschikbaar voor RPI". Het is namelijk niet officieel beschikbaar gemaakt via de browser van RPi zelf. Of het illegaal is is aan juristen, maar dit is gewoon een hack voor RPi die Widevine beschikbaar maakt voor de RPi-browser. Tot nu toe was een aparte browser nodig, omdat Google Chrome bijvoorbeeld wel gewoon Widevine heeft, ook op de RPi.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 17:38]

Hoezo is dit ‘non-standard means’? Alles gaat volgens de regels van het spel:
De package voegt Widevine toe aan de browser van de Pi
Als dit al hacken is, is elke plugin, ja zelfs elke app die niet van de fabrikant van het OS is, een hack.
After a lot of research and trial and error, I discovered a much more elegant solution – use the extracted ChromeOS (armv7l – yay) binaries and insert them into Chromium + make everything think it’s ChromeOS (user agent)
Uit één van de blogposts die ingaat op de achtergrond van deze package. Dat is toch echt "non-standard means".

[Reactie gewijzigd door Creesch op 22 juli 2024 17:38]

Om even wiki erbij te pakken in het Nederlands
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hacker
Een hacker (soms ook wel kraker of cracker genoemd), is een persoon die binnendringt in een computernetwerk door de beveiliging te omzeilen. Niet altijd met de bedoeling om illegaal informatie toe te eigenen, maar veelal om aan te tonen dat het netwerk onvoldoende beveiligd is. Er zijn wel hackers met criminele bedoelingen (black hats), echter, voor velen is het een sport om beveiligde netwerken te kraken en waar mogelijk op een ethische wijze te melden (ethische hacker).[1]
Daarna moet het dan iets duidelijker worden
Binnen de hackersgemeenschap wordt wel onderscheid gemaakt tussen hackers en crackers. Een veelgenoemd verschil tussen hackers en crackers is dat hackers hun handelingen vaak verrichten als uiting van constructieve creativiteit ("voor de kunst van het bouwen") of als goedbedoelde handelingen (zoeken naar veiligheidslekken om deze later te kunnen dichten). Soms huren bedrijven hackers in om de beveiliging van hun systemen te testen. Crackers handelen uit crimineel, ideologisch of vernielzuchtig oogpunt.
Maar echt duidelijk is het dan ook weer niet
Hackers zelf noemen degenen die uit criminele oogmerken een systeem "kraken" ook wel black-hat hackers. Zelf noemen ze zich white-hat hackers, analoog aan cowboyfilms waarin de "kwaden" zwarte hoeden droegen en de "goeden" witte hoeden. Ook zijn er grey-hat hackers, een kruising tussen crackers en hackers. Het komt voor dat crackers hun activiteiten proberen te verbergen door zich als hacker voor te doen.
We hebben dus hackers en crackers maar hackers zelf noemen het ban weer whitehat of blackt hat of al beetje van beide greyhat.

Conclusie het is echt heel duidelijk 8)7
dan zie je toch dat wiki vooral een menings-dingetje is en vooral geen feiten-dingetje,

als één en het zelfde artikel (lemmet) in verschillende talen iets totaal anders vertelt dan weet je dat het niet goed zit, je zou nog kunnen stellen dat het een ethiek-dingetje is waar wij hier zouden spreken over zwangerschapsafbreking en men in andere kringen praat over babymoord. Maar zulke dingen horen niet thuis in een encyclopedie.

dit lijkt me een enorme bug in wiki die snel opgelost moet worden,
Dit kom je in wiki wel vaker tegen, verschillen tussen hoe men iets in de ene taal / land omschrijft en in de andere taal/land.
Even snel hier gekeken: https://de.wikipedia.org/wiki/Hacker
Daar heeft een hacker weer een andere betekenis. Mocht je Duits kunnen lezen die wiki is wel heel uitgebreid over de term, waar het vandaan komt teruggaand tot de jaren 50 de ontwikkeling van de term.
Tot nu de de beste.

Maar uiteindelijk komt het er toch op neer wat de massa er onder verstaat. Die ziet de term hacker in het algemeen denk ik als negatief.
Niet als het vaak genoeg gebruikt wordt in combinatie met niet-illegale praktijken, wat nou juist het doel is van Tijs.
Je hebt denk ik nu ook kans dat Netflix, HBO of een van de andere media giganten een takedown verzoek voor deze package / repository gaan indienen en dan mag hij dit mooi weer uit de lucht halen.
dat zal google dan moeten doen, die zijn rechthebbende op de broncode en binairies van libwidevine, google chrome en ChromeOS, niet Netflix of HBO.

dat wil nog niet zeggen dat deze partijen niet bij google zullen gaan klagen als ze teveel misbruik denken te zien.
dus eigenlijk een Zelfstandig ontwikkelaar?
Niet helemaal, de handeling die deze persoon heeft moeten doen kunnen toch echt onder de noemer "hacken" worden ondergebracht. Hacken hier duidt hier simpelweg op het soort werk wat gedaan moet worden om Widevine beschikbaar te maken op deze manier.

Widevine wordt standaard niet beschikbaar gesteld als iets wat je makkelijk kan compileren of downloaden en is normaliter onderdeel van Chrome (maar zit niet standaard in Chromium). Dat betekent dus dat om dit beschikbaar te stellen Widevine hier uitgevist moest worden en dan op een dusdanige manier repackaged dat het breed beschikbaar is in het OS.

Uit één van de blogposts die ingaat op de achtergrond van deze package.
After a lot of research and trial and error, I discovered a much more elegant solution – use the extracted ChromeOS (armv7l – yay) binaries and insert them into Chromium + make everything think it’s ChromeOS (user agent)
Zie ook deze reactie jozuf in 'nieuws: Hacker maakt Widevine-package beschikbaar om Netflix op Ras...
The hacker culture is a subculture of individuals who enjoy the intellectual challenge of creatively overcoming limitations of software systems to achieve novel and clever outcomes
https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_culture

[Reactie gewijzigd door Creesch op 22 juli 2024 17:38]

Je had ook de term "programmeur" kunnen gebruiken. Zoals het 2e woord in de inleiding.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @masterwillems18 maart 2021 09:56
Klopt, dat was hetzelfde geweest. Ik leg alleen maar uit waarom ik hiervoor koos.
ik probeer de term hacker de laatste tijd vaker te gebruiken buiten de criminele context om, om die negatieve connotatie rondom dat woord weg te halen.
Prima initiatief, @TijsZonderH! Hulde. Verandering kost tijd, maar de doorzetter wint.

Wellicht heeft over 10jaar de geuzennaam piraat ook een positieve connotatie. Voorlopig in NL nog niet.
[...]

Wellicht heeft over 10jaar de geuzennaam piraat ook een positieve connotatie. Voorlopig in NL nog niet.
Hmm, ik ben radiozendamateur maar zeker geen piraat! Piraten zijn echt heel andere wezens.

[Reactie gewijzigd door DjoeC op 22 juli 2024 17:38]

Dat gezegd hebbende, vind ik jullie radiozendamateurs helemaal geen amateurs. Al helemaal niet als je uitkomt met een full license. Maar deze piraat groet u. 73.
Dat gezegd hebbende, vind ik jullie radiozendamateurs helemaal geen amateurs. Al helemaal niet als je uitkomt met een full license. Maar deze piraat groet u. 73.
Nou, soms gaat t echt wel amateuristisch houtje touwtje 8-) Maar, we drijven af...
Aangezien de package volgens de blog nu in de officiële repository zit van de raspberry pi, is de term externe ontwikkelaar misschien beter geschikt.
Dus iedereen die software maakt voor Windows, Linux, iOS of wat dan ook moet nu hacker genoemd worden als ze niet direct gelieerd zijn aan de genoemde bedrijven? Lijkt mij een uitermate slecht idee om woorden op die manier willekeurig te gaan gebruiken.

Deze persoon is een ontwikkelaar, al zou je wel kunnen zeggen dat deze ontwikkelaar een Widevine package in elkaar heeft gehackt als je daarmee de originele betekenis van het woord wil aanhalen.
Dus iedereen die software maakt voor Windows, Linux, iOS of wat dan ook moet nu hacker genoemd worden als ze niet direct gelieerd zijn aan de genoemde bedrijven?
Dat is dan ook niet waar het hier om gaat. Het gaat hier specifiek om de handelingen die deze persoon heeft moeten uitvoeren om dit beschikbaar te maken. Deze sluiten prima aan bij de definitie die @jozuf aanhaalt hier jozuf in 'nieuws: Hacker maakt Widevine-package beschikbaar om Netflix op Ras...

Zie ook deze blogposts die ingaat op de achtergrond van de package. Specifiek dit stukje.
After a lot of research and trial and error, I discovered a much more elegant solution – use the extracted ChromeOS (armv7l – yay) binaries and insert them into Chromium + make everything think it’s ChromeOS (user agent)
ik probeer de term hacker de laatste tijd vaker te gebruiken buiten de criminele context om, om die negatieve connotatie rondom dat woord weg te halen.
Definitie van hacker:
a person who uses computers to gain unauthorized access to data.

Hoe dekt dat hier de lading?
Nou, nee...

Zie een van de vroege definities van hacker:
http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html#what_is:
technical adeptness and a delight in solving problems and overcoming limits. ...... There is another group of people who loudly call themselves hackers, but aren't. These are people (mainly adolescent males) who get a kick out of breaking into computers and phreaking the phone system. Real hackers call these people ‘crackers’ and want nothing to do with them ..... The basic difference is this: hackers build things, crackers break them.
Hacking kan ook betrekking hebben op het (op ingenieuze wijze) in elkaar zetten van hardware. Een mooi voorbeeld van hardware hacks kun je vinden op https://hackaday.com/
Dat stellen dat de term ontwikkelaar verkeerd kan worden opgevat is net zo'n circel gebruiken als bij de term hacker gebeurt. Lijkt me niet heel redelijk om dat selectief toe te passen. Los van het prima initiatief om voor de term hacker regelmatig te laten zien als positief.

Daarbij vraag ik me af of het logisch is om bij het verwijzen naar een ontwikkelaar dat te kunnen opvatten alsof een hele groep. Het specificeren dat het om een apart persoon gaat is niet voor niets, dat komt juist omdat het niet vanuit de groep is.
Het is een "modder" dus...
Ik probeer de laatste tijd vaker ontwikkelaar te noemen i.p.v. developer, omdat ik vind dat Nederlandse woorden niet verloren moeten gaan.

Gebruik a.u.b. alleen hacker als dit ook echt nodig is. Als deze lib hacks gebruikt om iets voor elkaar te krijgen vind ik het prima, maar iemand die buiten de rPi stichting iets ontwikkeld, is geen hacker. Dan kan je net zo goed alle anders ontwikkelaars van distro's voor de rPi hackers noemen.
'ontwikkelaar' kunnen impliceren dat hij aan de RaspPi-stichting was verbonden? Dus volgens jou zou iemand die iets uitbrengt voor de Pi dan automatisch impliceren dat die aan die stichting verbonden is. Daarmee zou je kunnen suggereren dat elke developer die voor windows iets uit brengt verbonden is aan Microsoft 8)7
Ik snap je insteek en normaal ben ik het volledig met je eens. Alleen met dit artikel had je het beter niet kunnen doen.

Je zegt dat een ontwikkelaar in dienst is van bijvoorbeeld de raspberry pi stichting. Alleen de meeste programma's zijn van Debian of Raspian. En het bedrijf Debian bestaat niet. Het is een project. Ze ontvangen donaties via de spi: https://www.spi-inc.org/

Wat betreft de term hacker voor legale doeleinden: het kraken van DRM is grijs gebied maar in veel gevallen wordt het toch echt als illigaal gezien. Of het kraken /maken van de widevive plugin voor RPI dus legaal is valt te bezien. Wat je dus eigenlijk wilt bereiken licht dus volledig aan het perspectief.

Ik ben in iedergeval super blij dat het werkt. Maar werkt dit ook voor de Rpi3?

Ik zou eerder voor de term White of in dit geval omdat het grijs gebied is greyhat hacker gaan. Of je moet weten dat de makers van de Widevine plugin er geen bezwaar tegen hebben dan is het White hat = oftewel ethisch.

En anders black of cracker. (Black als ze hacken zonder toestemming en publiceren maar er zelf geen illigale dingen mee doen)

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 22 juli 2024 17:38]

Is het dan niet een idee om de benaming (white hat) hacker te gebruiken in plaats van alleen hacker?
Hacker? Ik ben zelf programmeur, maar tot nader order zeker geen hacker.
Beetje kort door de bocht.
Je kan je ook beperken tot 1 aspect, n.l. dat Widevine-package beschikbaar is voor de Pi. In de titel dus "Hacker maakt" weghalen en in de eerste hyperlink 'een hacker' te vervangen door 'iemand'. Op mij maakt tweakers met de huidige titel en tekst geen goede indrukt. Ik snap je redenatie wel, maar vind het onverstandig.
Gerelateerd: ik probeer de term hacker de laatste tijd vaker te gebruiken buiten de criminele context om, om die negatieve connotatie rondom dat woord weg te halen. Dat leek me in dit geval prima te doen aangezien dit echt een voorbeeld is van iemand die iets in elkaar hackt.
_/-\o_
Back in the day was een criminele hacker, een cracker dacht ik :)
Oorspronkelijke definitie van een hacker;
The hacker culture is a subculture of individuals who enjoy the intellectual challenge of creatively overcoming limitations of software systems to achieve novel and clever outcomes
https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_culture

lijkt mij dus prima in deze context. Dit itt een cracker, hacker wordt tegenwoordig vaak als synoniem van een cracker gebruikt;
A cracker is someone who breaks into someone else's computer system, often on a network
https://searchsecurity.te...hes%20computer%20security.
Jij en ik weten het verschil, de minder inzichtelijke niet.

Beetje Jedi == Sith, terwijl het Jedi != Sith is.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 22 juli 2024 17:38]

Bijna goed, het is Jedi ~= Sith.
Het één sluit het ander niet uit en hacker is sowieso niet perse iets negatiefs. Hacken hier duidt hier simpelweg op het soort werk wat gedaan moet worden om Widevine beschikbaar te maken op deze manier.

Widevine wordt standaard niet beschikbaar gesteld als iets wat je makkelijk kan compileren of downloaden en is normaliter onderdeel van Chrome (maar zit niet standaard in Chromium). Dat betekent dus waarschijnlijk dat om dit beschikbaar te stellen Widevine hier uitgevist moest worden en dan op een dusdanige manier repackaged dat het breed beschikbaar is in het OS.

Edit:

Zie ook dit blog artikel van de ontwikkelaar/hacker. Specifiek:
After a lot of research and trial and error, I discovered a much more elegant solution – use the extracted ChromeOS (armv7l – yay) binaries and insert them into Chromium + make everything think it’s ChromeOS (user agent)
Het is dus simpelweg het creatief gebruiken van middelen op een manier waarvoor ze eigenlijk niet bedoelt zijn om daarmee je doel te bereiken. In andere woorden "hacken" ;)

[Reactie gewijzigd door Creesch op 22 juli 2024 17:38]

Afgaande op wat je hebt gequote, lijkt het niks anders dan een copy/paste van de binaries?
De code voor zover die in de blogpost staat doet niet veel anders dan de binary blobs inladen.
De taal is Python dus anders dan de bytecode conversie van Python zelf wordt er niks gecompileerd.
Eigenlijk lijkt het meer op een gevalletje meer geluk dan wijsheid.
Geen idee hoe moeilijk of makkelijk het is om de binaries uit ChromeOS te plukken en alles aan de raspberry kant aan te passen dat het ook geaccepteerd word. Daarnaast moest dit ook allemaal uitgezocht worden ook al is de uiteindelijke handeling wellicht zeer simpel.
Omdat hij een systeem omzeilt?
Noem het dan een softwarecreatieveling / software-enthousiasteling?
Hacker is daar al decennia de gebruikte term voor binnen de tech wereld en dit is een website gericht op tech enthousiastelingen dus ik zie niet in waarom er een andere term gebruikt zou moeten worden. Zoals @TijsZonderH terecht aangeeft heeft het inderdaad een wat negatieve connotatie die onterecht is. Dit komt mede doordat het woord hacker buiten de tech wereld eigenlijk misbruikt wordt voor alles wat ook maar enigzins met computer criminaliteit te maken heeft. Er is wat mij betreft echter geen reden om hier in mee te gaan en vind het dan ook goed dat op tweakers de term ook in de neutralere context wordt gebruikt.
Alsjeblieft niet. Als hacker ben ik blij dat het eindelijk eens in de juiste context gebruikt wordt.
Een systeem beschikbaar maken die door officiele kanalen niet beschikbaar is gesteld is wel degelijk hacking.
Die gast heeft niet alleen zijn browsertje geopend, maar een package aangemaakt waarbij dus blijkbaar een user agent is aangepast. Ookal is dit een kleine wijziging, het is een hack.
Omdat het screenshot een terminal venster laat zien. Iedereen weet dat je dan met hackers te maken hebt. :+
Ik denk omdat het eigenlijk niet de bedoeling is om NEtflix op de RPi te streamen, en door de User Agent aan te passen wel. Het is niet echt 'hacken', maar het is ook weer meer dan gewoon programmeren, want de normale browser op de RPi kan het niet.
Ik schaal het onder Grey Hat Hacker:
Grey Hat

As the name suggests, these individuals utilize aspects from black and white hat hackers, but will usually seek out vulnerabilities in a system without an owner’s permission or knowledge. While they’ll report any issues they encounter to the owner, they’ll also request some sort of compensation or incentive. Should the owner not respond or reject their proposition, a grey hat hacker might exploit the newfound flaws. Grey hat hackers aren’t malicious by nature, but do seek to have their efforts rewarded. Since grey hat hackers don’t have permission to access the system by its owner, their actions are ultimately considered illegal, despite any alarming findings they might reveal.
WideVine is een Closed Source DRM, welke dus geen informatie aan de "hacker" heeft afgestaan.
Ontwikkelaars hebben een backlog van 400 tickets, ruiken wat muffig & hebben geen tijd voor deze zaken.

/s
Omdat hij gebruik maakt van blockchain, betaald wordt in bitcoin en zich laat bijstaan door AI natuurlijk.
Zo bijzonder is dit toch niet? De libraries voor ARM64 zijn beschikbaar en hoeven enkel op de juiste plek geplaatst te worden. Nu is er een DEB package die dat doet. Dat is goed, maar niet erg nieuwswaardig.

Verder mis ik in het artikel over welke distributie het gaat. Dat zal wel Raspberry Pi OS zijn, maar dat had duidelijker kunnen zijn. Niet iedereen draait Raspberry Pi OS. Soms vanwege praktische redenen, soms vanwege principiële redenen.

Veel belangrijker:
Wordt hardwareacceleratie van de videostreams ondersteund? In het verleden was decryptie geen probleem, maar konden de streams niet hardwarematig gedecodeerd worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:38]

libraries voor ARM64 zijn beschikbaar en hoeven enkel op de juiste plek geplaatst te worden.
Die zijn dus niet standaard beschikbaar. Zie ook deze blogpost
If you are not familiar with this, the short version is that Netflix (and many others, ex: Spotify) use the WideVine “Content Protection System” – aka DRM, and if you want to watch Netflix or something else that uses it, you need to have a WideVine plugin+browse supported integration. Chrome, Firefox, and Safari make it available for x86/amd64 systems, but not for ARM since technically they don’t have ARM builds.

Chromium, the project Chrome is based on, does have an ARM build, but it does not include any DRM support, and technically it does not include widevine support by default (*caveat here, which helps us later)
So long story short, the question becomes “how do you enable DRM/WideVine support in Chromium?”.

It seems there are two main solutions out there: use an old (v51, 55, 56, 60) version of Chromium which has been “patched” with widevine support (kusti8’s version seems to be the most popular one – except since the new Netflix changes, that also does not work), which requires uninstalling the latest Chromium available, installing the old/patched one, and dropping in older widevine plugins; the second option is to use Vivaldi – a proprietary fork of Opera which also has been “sort of patched”, but it still needs a valid libwidevinecdm plugin (see bellow) and it has it’s own issues (and also…it’s Opera…in 2019…who uses Opera?)

After a lot of research and trial and error, I discovered a much more elegant solution – use the extracted ChromeOS (armv7l – yay) binaries and insert them into Chromium + make everything think it’s ChromeOS (user agent)
After a lot of research and trial and error, I discovered a much more elegant solution – use the extracted ChromeOS (armv7l – yay) binaries and insert them into Chromium + make everything think it’s ChromeOS (user agent)
Daar zit de clue. Dat is wel redelijk indrukwekkend. Jammer dat het nog geen arm64 is.

Lijkt een beetje op netflix-1080p-firefox, waar ook veel moeite gedaan wordt om ChromeOS voldoende te simuleren, waar kennelijk een uitzondering voor bestaat bij bijvoorbeeld Netflix. Met een lager niveau van beveiliging is het daarmee alsnog mogelijk om iets in 1080p te kijken.

[edit]
Lijkt erop dat dit nog steeds het afspelen enkel in software doet. Jammer.
It seems the Pi’s raw CPU frequency is still not powerful enough for decoding 100% of the time. While 97-98% of the time is good enough, (...)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:38]

Waar lees je precies dat het enkel softwarematig decoding doet? Chrome/Chromium doen standaard enkel aan software-decoding, tenzij je het geforceerd aan zet (tenminste wat ik weet van Linux):
https://wiki.archlinux.or...rdware_video_acceleration

Gelukkig zitten de VA-API patches nu wel in Chromium, maar je moet er dus nogal wat dingen voor doen, laat staan dat het goed werkt op je systeem. Bij Intel en AMD (met amdgpu) zou dit het gemakkelijkste moeten zijn, bij NVIDIA zitten er nogal wat haken en ogen aan.

Of de rPi4 echt goed kan omgaan met 1080p of hoger video's weet ik niet zeker, je moet ook daarvoor het VRAM/GPU RAM opkrikken in config.txt en daarnaast misschien overklokken als je geen framedrops wilt hebben.

Offtopic: het is al beter dan op de eerste gens, maar ik heb de rPi's altijd net iets te weinig gevonden als MCE en het is er niet perse voor bedoeld (persoonlijke mening).

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 17:38]

Hmm. Sinds Kodi v18 zit daar al een Widevine pakket middels inputstream(helper) in. Wat dat betreft zie ik dus niet eens zozeer de nieuwswaarde van deze. Maar: in geval van Kodi plukt deze de hele Chrome recovery image van internet, en haalt daar de juiste bestanden uit. De losse binaries mogen niet zomaar gedistribueert worden, enkel de hele image. Hoe zit dat bij deze implementatie?

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 22 juli 2024 17:38]

Die Widevine loophole wordt gebruikt door de Retrospect plugin. Erg jammer dat het updaten van Widevine wat langer duurt omdat die steeds opnieuw uit de Chrome-image moet worden gepeuterd. Maar goed, prima mogelijkheid om van de meeste Nederlandstalige zenders de uitzendingen terug te kunnen kijken binnen Kodi.
Het gaat me niet om de tijd die het duurt om die update te doen, daar heb ik weinig last van. Maar ik ben benieuwd hoe Kodi / inputstream Widevine niet los mag distribueren, en deze package wel?
Dit pakket toch ook niet? Het is de gebruiker die dit pakket moet installeren, de auteur geeft nogal weinig informatie want apt-get draait mogelijk niet op andere disto's voor de rPi.
Precies! Dit (ISO mounten, installer package mounten, Widevine extracten.) is blijkbaar de enige manier om Widevine in een omgeving buiten Google of browser te gebruiken. Alle architecturen die niet door Google worden ondersteunt hebben dus sowieso pech. Hier nog wat Historie.
Dit wilde ik ook net reageren. Verscjil is nu natuurlijk dat er een .deb is die je snel/makkelijk kunt updaten/installeren, het downloaden en extracten van de recovery image duurt toch altijd wel weer even.

Nu ben ik dus benieuwd of met installeren van dit package de methode via inputstream overbodig is...
Netflix vind ik wat minder spannend omdat dat al via mijn KPN doosje kan. Dat ook Amazon Prime en Disney+ kunnen vind ik nieuws, want daarvoor ontbreken de apps bij KPN. Van het weekend maar eens proberen of het ook op een 3B+ kan!
Niet dat de Amazon Prime app fantastisch werkt, maar deze is wel degelijk beschikbaar bij KPN (zender 203).
Oh kijk, dat wist ik niet. Thanks!
Is het ook al mogelijk om netflix en dergelijke met de eigen UI te draaien?

De laatste keer dat ik het probeerde kon ik wel streamen, maar was niks van de UI van Netflix was aanwezig. Enkel een soort folder structuur met categorieën en daarin de content. Kodi had wel wat skins die het een beetje lieten lijken op netflix, maar het blijft een beperkte UI (geen info, covers, previews etc).

Of zit je dan echt vast aan een native Netflix release?
Hiermee kan je Netflix openen in Chromium op de Pi, daarmee heb je ook de netflix interface te pakken. Waar jij denk ik op doelt is een Kodi netflix plugin.
Dat is ook al iets, op zich.
Plugin zou leuk zijn inderdaad, maar als het zo in de browser werkt is het misschien ook al prima.

Misschien dat eens proberen. Thanks.
Er is zo veel moois te doen met wat los staande .sh files...

In de VS zijn best wat zaken verboden dankzij patenten, anti-temper wetgevingen en dergelijke. De standaard oplossing is dan om bepaalde bestanden in Frankrijk (VLC, FFmpeg) te hosten of eventueel in Rusland, als het om malware tools gaat.

Westerse distributies kunnen dit soort bestanden dus niet standaard opnemen in hun systeem want de VS doet dan lastig, maar ze kunnen natuurlijk wel geschreven instructies toevoegen waarmee die bestanden alsnog gedownload kunnen worden. Deze geschreven instructies willen toevallig in Bash Engels geschreven zijn 8-)
Wat is het verschil met de code in het plaatje en sudo apt-get install libwidevinecdm0?
Eigenlijk hoort het plaatje er niet echt bij, het is meer een aanvulling voor deze lib:
Je installeert libwidevinecdm0, maar daarnaast moet je nog browser aanpassingen doen als je echt native wilt hebben. Deze browser is dus al voor je gepatched waardoor je zelf die veranderingen niet hoeft te doen.
Ah ik heb nu het plaatje en de sudo code gedaan :P maja
Interessant vooralsnog moet in als ik amazon prime in HD wil kijken Windows opstarten. Zou wel fijn zijn als dat ook onder linux ook in HD kan.
Kunnen jullie het screenshot in het bericht niet beter weghalen? Met deze lib is het zo als ik het lees mogelijk om de originele apps te gebruiken en hoeven gebruikers niet meer met scripts aan de gang.

Overigens wel vreemd, op Arch Linux kan ik chromium-widevine installeren die deze lib installeert voor Chromium-browsers, wat maakt dit precies anders? Het enige dat ik opmerk is dat het pakket in AUR enkel op x64 platforms kan worden geïnstalleerd, is deze dan geport naar ARM?
Ik dacht, laat ik het (Netflix) ook eens proberen op de pi 3b. Wat blijkt, het werkt ook! Soort van. Helaas is de pi3 wel een beetje traag. Zonder overclock werkt het net niet zonder stotteren. Met overclock nog niet geprobeerd.

M.a.w. in het artikel staat "voor de raspberri pi 4 en 400". Dat klopt dus.

[Reactie gewijzigd door Cageman1984 op 22 juli 2024 17:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.