Raspberry Pi Foundation kondigt 6 euro kostende koeling aan voor Pi 4

De Raspberry Pi Foundation heeft een 5,95 euro kostende heatsink en ventilator aangekondigd voor gebruik met cases van de Pi 4. De koeling moet de kloksnelheid hoog houden bij intensief gebruik van de singleboardcomputer.

De koeling kan 1,4cfm, kubieke voet per minuut, verplaatsen met de ventilator, terwijl er ook een heatsink van 18x18x10mm in zit. De koeling past in het deksel van de officiële Pi 4-case en is bedoeld om daarmee te gebruiken. De ventilator koelt het hele bordje, de heatsink zit over de processor. De ventilator is in te stellen om in te schakelen bij een bepaalde temperatuur. Dat is via de software in te stellen. Hij wordt gevoed via de 5V-gpio-aansluiting van de Pi zelf.

Het is voor het eerst dat de Raspberry Pi Foundation een koeling presenteert voor de singleboardcomputer. Eerdere versies hadden geen koeling. Het is onbekend hoeveel invloed de koeling precies heeft op de prestaties van de kleine computer. De koeling komt per direct uit voor 5,95 euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-12-2020 • 07:10

117

Reacties (117)

117
117
58
12
0
50
Wijzig sortering
Ik heb zelf een raspberry pi 4 met zo'n 5V fan en zelfs de PS4 is stil daarmee vergeleken. Gelukkig blijft die ook al aardig cool als de fan op 3,3V draait. Je kunt op https://www.freva.com/nl/...-raspberry-pi-aansluiten/ lezen welke GPIO pinnen je daarvoor moet gebruiken.

Mijn raspberry pi 4 draait al maanden 24/7 gentoo-on-rpi-64bit met de fan op 3,3V en de CPU op 2 GHz. Works like a charm.
Of een passieve koeling behuizing kopen.. werkt super :). Geen geluid en voldoende koeling.
Precies! Ik heb een "Flirc Case" voor m'n Pi4 De idle temp. ging van 59 naar 35 graden.
Het ligt er maar net aan welk merk fan het is.

Ik heb wel eens een behuizingen gekocht, inclusief fan, waarbij de fan idd enorme herrie maakte.
Maar ik heb ook een behuizing gehad waarbij de fan bijna niet te horen was.
Beide gewoon op de 5V aansluiting.
Onthou ook dat het aan welk merk mens het ligt. Sommige mensen zijn er een stuk gevoeliger voor. Daarnaast ligt het ook aan de omgeving. Ik maak mij opeens een stuk minder druk over een fan sinds ik aan een andere weg woon ;)
Beste is een casing te kopen waar jezelf een standaard fan formaat in kan zetten. Sommigen casings die met fan geleverd worden hebben soms vreemde afmetingen.
Op Ali Express veel type fans, heb zo verschillende modellen en merken gekocht. Groot verschil in kwaliteit en geluidsvolume.
Je kan fans op 3v of 5v zetten en daarin is ook een groot verschil in geluidvolume.
Ze kunnen ook gewoon minder goed koelen natuurlijk. Of stiekem een weerstandje gebruiken om de fan op een lager voltage te laten draaien.
Leuk voor de lagere geluidsproductie, niet leuk voor het verbruik (=warmte ontwikkeling).
Beter dus, waar mogelijk om te kiezen voor een lagere spanning.
Dat sec het OS blijft draaien is een ding, maar wat draai je er verder op? Hoe wordt je RasPI belast?
Door alledaags gebruik. Ik heb een RPi4 met 8 GB ram die dienst doet als desktop. That's right. Dit wordt getypt op de RPi4.
Ik neem toch aan dat je niet 24/7 zit te typen, dus die rpi van je zou je ook gewoon uit kunnen zetten als je er niet achter zit 👍
Ik neem toch aan dat je niet 24/7 zit te typen, dus die rpi van je zou je ook gewoon uit kunnen zetten als je er niet achter zit 👍
Het mooie van moderne computers is iets dat heet 'multi-tasking'. Een Raspberry Pi 4 met 8 GB geheugen is een prima desktop, maar ook bijvoorbeeld een prima webserver, printserver, ... ;)

Verder geeft @H1MSELF1SH aan dat hij Gentoo draait. Als hij zijn Pi niet zelf gebruikt, dan is zijn Pi wel bezig met het compileren en installeren van updates. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:52]

Hier komt met de stoomboot een rpi 400, dan ben je pas echt op een rpi aan het tiepen :)
Zodra de RPi 400 met een AZERTY uitkomt bestel ik er ook één. Beloofd!
Dank je! Meteen besteld :)
Mijn RPi4 doet 24/7 dienst als Kubernetes cluster waar mijn domotica-software op draait. Ik heb hem wel passief gekoeld omdat dat prima gaat wat temperaturen betreft en ik inderdaad iemand ben die een fan heel irritant vindt.
Dit wil ik ook. Inclusief weerstation en als ik gek doe inclusief een geofoon. Mag ik zo brutaal zijn om te vragen of je pointers hebt?
Vragen mag altijd lijkt me. Maar ik weet niet wat je met pointers bedoelt 8-) Wat wil je weten?
Ik dacht dat Gentoo niet meer bestond. Of ben ik nu in de war met Knoppix?

Bij de rpi 4 zat toch eigenlijk standaard al een fan als je vaak een behuizing kocht?
Gentoo bestaat zeker nog. Knoppix trouwens ook. Verwar je Gentoo en Funtoo niet? Funtoo heeft net aangekondigd dat ze gaan samenwerken met de ontwikkelaars van Sabayon.

Niet elke RPi4 case heeft een fan hoor. Maar ze hebben wel allemaal bijna plaats voorzien voor zo'n kleine fan.
Bij Gentoo is het toch de bedoeling dat de packages op je eigen systeem worden gecompileerd? Of hebben ze voor de Pi wel pre compiled packages? Anders ben je dagen bezig...
Het is in theorie mogelijk om alles te compileren voor de RPi4 en er bestaat ook zoiets als distccd waarbij je het zware compile werk kan laten doen door een snellere CPU in je netwerk. Maar ik houd het zelf op https://github.com/sakaki-/gentoo-on-rpi-64bit . Dit heeft een eigen overlay met precompiled packages.
Met het commando "genup" update je de image tot de laatste versie. Deze update kan de eerste keer wel even duren.
Het is in theorie mogelijk om alles te compileren voor de RPi4 en er bestaat ook zoiets als distccd waarbij je het zware compile werk kan laten doen door een snellere CPU in je netwerk. Maar ik houd het zelf op https://github.com/sakaki-/gentoo-on-rpi-64bit .
30 Oct 2020: sadly, due to legal obligations arising from a recent change in my 'real world' job, I must announce I am standing down as maintainer of this project with immediate effect. For the meantime, I will leave the repo up (for historical interest, and since the images may be of use still in certain applications); however, there will be no further updates to the underlying binhost etc., nor will I be accepting / actioning further pull requests or bug reports from this point. Email requests for support will also have to be politely declined, so, please treat this as an effective EOL notice.
Met het commando "genup" update je de image tot de laatste versie. Deze update kan de eerste keer wel even duren.
De eerstvolgende update gaat zeker even duren. :+

Als je toch al gebruik maakt van precompiled packages kan je ook eens Arch Linux ARM overwegen. Dan heb je gewoon een rolling release, zonder grote updates.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:52]

Gentoo cross-compile tool. Hiermee kan een bootable RPi root gemaakt worden:
https://github.com/deorder/gentoo-crossdev-tools

Overlay met een aantal fixes voor o.a. RPi ondersteuning:
https://github.com/deorder/gentoo-overlay
Jammer dat dit project als EOL wordt beschouwd door de maintainer.
Mijn laatste uitgebreide ervaring met Gentoo was ergens in 2005 op een HP-UX machine uit 1995. Die machine had spec's die door de R-Pi 1 al worden overtroffen. In die tijd liet je het systeem gewoon een nacht stampen en het draait. Daarna is het de charme van tools als 'make' die er voor zorgen dat lang niet alles moet worden hercompileerd. Toen wel een voordeel dat een (diff van een) gewijzigde source veel minder bandbreedte gebruikt dan alle gewijzigde binaries.

Misschien moet ik het maar weer eens doen, een hele eigen gentoo build. Gewoon omdat het kan.
Ik had het rond die tijd op een Dell laptop met een Pentium 4, ding stond ook de hele nacht te compileren. Geen idee waarom je dat nu nog zou willen. Wel veel van Gentoo kunnen leren destijds. Knee deep into Linux :P
Voor een R-Pi zou ik wel weer een gentoo willen bakken. En dan specifieke versies voor wat er mee wil/kan zodat er beslist niet te veel in zit en alles lean-and-mean op elkaar aansluit.

Maar voorlopig neem ik niet eens tijd om de RPi in de meterkast bij te werken...
Gentoo is wel een keer al hun documentatie kwijt geraakt. Dat was natuurlijk een flinke klap.
Met distcc of is hij 24/7 aan het updaten?
Geen van beiden. M'n RPi staat 24/7 op maar draait uiteraard niet 24/7 zware load. Ik gebruik hem als desktop elke dag.
Is dat een overclock? Ik heb nu een passieve heatsink die tot nu toe prima werkt voor me (heb ffmpeg 30 minuten laten transcoderen en werd niet te heet om te throttlen).
Ja. Standaard draait de Rpi4 op minder dan 2 GHz. Ik denk 1,5 GHz (maar niet zeker).
Wie meer wil weten over het hoe en wat, leuk stukje van de ontwerper over de airflow:
https://www.raspberrypi.o...he-raspberry-pi-case-fan/

Wie zijn Pi niet in zijn huisje stopt, heeft helemaal normaliter geen extra koeling nodig. Dat standaard huisje is meer een sauna :o

Draait naakt op 24h op 45-50 graden.

Voor de rest is de Pi400 een aanrader: huis, toetsenbord, passief gekoeld en standaard overgeklokt naar 1800.
Hij krijgt 5V aan stroom
Stroom druk je uit in Ampère, Spanning in Volt.

Over stroom gesproken, dat wordt nergens gespecificeerd. Het zal wel meevallen, maar mijn ervaring is dat de voediingen die bij de Pi geleverd worden niet altijd voldoende stroom kunnen leveren als je meer randapparaten aansluit, zoals een USB dongle voor een draadloos toetsenbord/muis, een losse WiFi adapter en een GPS ontvanger. En te weinig stroom is, los van stabiliteit, ook funest voor de SD kaart.
De Pi valt prima en heel stil te koelen, maar dan kost het je wel wat. Ik heb hier 24/7 een Pi4 draaien in een Argon ONE behuizing (https://www.kiwi-electronics.nl/argon-case-for-rpi4) en dat gaat echt geweldig, die behuizing is een droom. Fannetje gaat trapsgewijs aan aan boven zestig graden, dat gebeurt eigenlijk nooit omdat die passieve koeling (de behuizing is één groot koelblok) zo goed werkt :) .
Heb je ook de Sata M2 print er in zitten?
Wel geprobeerd maar je kunt niet bestellen op die pagina. Ik heb uiteindelijk maar een SSD in een gewone externe behuizing bijgekocht.

[Reactie gewijzigd door goudvisblub op 22 juli 2024 13:52]

Ik vind deze toch nog het leuks, ventilator die met heatsink op de processor zit, goede voeding en losse SSD behuizing die je er in schuift.
https://nl.aliexpress.com...042311.0.0.2bcf4c4d1pwNe8
Thank you! ik was al op zoek naar deze voor de Rpi 4 om mijn Rpi 3 retro gaming set te vervangen :D gelijk besteld!
Mijne pakt nu idle zonder fan: 56.5 graden

Ik ben toch benieuwd wat dat met de levensduur doet van de pi4...
Weinig. Een hogere temperatuur is mogelijk zelfs beter voor de levensduur omdat het het tin whiskers probleem verminderd.
Natuurlijk moet je niet op 150 graden gaan draaien of constant grote schommelingen hebben, er zijn grenzen, maar zelfs met 75 graden voelt een processor zich nog prima. Een mens daarentegen vind het niet leuk om iets van 75 graden aan te raken.
Mijne zit op 63 graden continue, met PiHole en Domoticz als primaire processen.
Verbaast me toch dat die zo hoog zit: mijn Pi3 zit met dezelfde dingen op 53 graden. En wordt eigenlijk intensiever gebruikt omdat die op aan de P1 poort hangt van de slimme meter (en dus iedere 5 seconden data krijgt te verwerken).

Maar zoals @Roland684 al aangeeft: het kan geen kwaad. :)

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 22 juli 2024 13:52]

De mijne gebruik ik als NAS met externe USB SSD, dus 90% vd tijd idle.
TIP: Wat ik heb gemerkt, het scheelt nogal of je de SSD op de USB3 of op de USB2 poort aansluit.
Ja met USB2 is het wel iets trager maar voor mijn doel (fileserver voor mediaplayer) is het snel genoeg.
Met een passieve (flirc) case is de PI (4b) momenteel 36 graden:

$ cat /sys/class/thermal/thermal_zone0/temp
36511

[Reactie gewijzigd door mekkieboek op 22 juli 2024 13:52]

Wel jammer. Hoe dan ook toch een beetje de ziel eruit door de fan erin. De charme was juist de eenvoud en geen geluid.

Maar goed. Voor de prestaties zal het beter zijn.

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 22 juli 2024 13:52]

Je /hoeft/ hem net te gebruiken.
Alleen als je top performance wil heeft de chip koeling nodig.
Je /hoeft/ hem net te gebruiken.
Gezien hoe heet de Pi 4 wordt, en dat een hogere frequentie van extremere temperatuurverschillen over de levensduur van elektronica diezelfde levensduur kan verkorten, is het zeker verstandig om te koelen.

Ik twijfel alleen of dit een goede prijs is. Een fannetje bevat bewegende onderdelen en slijt, en je moet nog steeds eerst een case kopen. Zelf heb ik ervaring met dit koelblok (ook eventueel met ventilators), die in Nederland te verkrijgen is voor ~15 EUR en voor een stuk minder in China. Dat is alles in één, en koelt ook alle relevante chips (SoC, RAM, USB controller). Ook blijven alle connectoren beschikbaar.

Verder schijnt de Flirc Raspberry Pi case ook goed te zijn qua koeling voor een soortgelijke prijs, maar de toegang tot interne aansluitingen is daarmee beperkter.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:52]

Is levensduur van een pi zo belangrijk? Ik heb er ook een aantal (pi3 nog), voor projecten, liggen gewoon in een kast uit het zicht. Ik vraag mij af (nog los van het geluid) of de prijs van een case en ventilator het waard is voor de extra levensduur, in verhouding met de prijs van een pi.

Ik bedoel, 20euro om een 40euro pc langer te laten meegaan, op het punt dat hij toch al verouderd is, lijkt mij te duur.

Wanneer je toch al een case gebruikt, of maximale performance moet hebben (hoewel je imo dan beter een ander toestel neemt) is het te overwegen om er een fan op te zetten. Maar enkel voor levensduur? Niet de moeite.
Is levensduur van een pi zo belangrijk? Ik heb er ook een aantal (pi3 nog), voor projecten, liggen gewoon in een kast uit het zicht. Ik vraag mij af (nog los van het geluid) of de prijs van een case en ventilator het waard is voor de extra levensduur, in verhouding met de prijs van een pi.

Ik bedoel, 20euro om een 40euro pc langer te laten meegaan, op het punt dat hij toch al verouderd is, lijkt mij te duur.
Je gooit nu de Raspberry Pi 3 B(+) en Raspberry Pi 4 op één hoop. Dat is onterecht. Een Pi 3B+ is veel makkelijker op zichzelf koel te houden t.o.v. een Pi 4. Daar zit een wereld van verschil tussen. Verder zijn er van de Pi 4 duurdere modellen met meer geheugen, wat een investering van ~10 EUR (koelblok uit China) rechtvaardigt. Ook is er nog zoiets als uptime, wat voor sommige systemen wel handig is. ;)
Heb zelf inderdaad geen pi4, geen idee hoe warm die loopt. Maar ik veronderstel dat die niet crasht, maar gewoon trager loopt, wanneer hij warm wordt?

Komt nog bij dat de meeste hardware best wat warmte kan hebben. Dus, puur voor levensduur, lijkt het mij nog steeds duur, als het al iets uit haalt
Als je de CPU niet regelmatig gethrottled wilt hebben moet je echt een koelblok hebben. Een videootje converteren of iets compileren is anders echt merkbaar trager.
Ik heb de Flirc case en die werkt prima. Heb de Pi een tijdlang vol belast en temp bleef goed en er was geen spraken van throtteling.
Mwauh, de Flirc case heb ik ook, maar nog steeds wordt het een heet ding (draai Kodi erop).
Defineer heet? Ik heb net een stresstest gedaan door alle cores op 100% te belasten en de temperatuur komt niet boven de 55 graden.

Vind ik best netjes
Hij ligt hier in een tv-meubel en was op een gegeven moment bloedheet en finaal vastgelopen. Alleen die case is dus niet genoeg voor iets als Kodi wat permanent aanstaat op een plek met gebrekkige airflow..
Maar dan zal een fan ook niet helpen, dan stook je alsnog enkel je TV meubel warm...
Zelfs die ene fan kan net genoeg beweging in de lucht rondom zetten om een soort van "doorstroom" te hebben zodat de lucht in de meubel tenminste ietswat gemakkelijker circuleert dan alleen te kunnen rekenen op convection. Het is niet optimaal, true, maar het blijft ocharm 15-20 Watt op full load...
Tsja ok een tv meubel met weinig of geen airfow waar waarschijnlijk ook een versterker oid lekker warmte staat te produceren gaat niet echt helpen inderdaad.

Kan je de Pi aangezien die lekker klein is niet achter je meubel oid kwijt? meer airflow enzo.
Ik heb die case ook en vind dat hij zijn werk doet, maar echt niet optimaal.
Zo is dat plastic aan de bovenkant natuurlijk een isolator en zonder ziet de case er niet uit.
Het koelblok is niet massief maar hol, zal goedkoper zijn, maar verre van ideaal.
Wanneer ik de case op pak en deze heeft een temperatuur tegen de 50 graden, vind ik dat best warm.

Van mij hadden er best koelribben op gemogen en had het koelblok massief mogen zijn voor een paar euro extra.
De tweede, met fan, draait hier. Bij normaal gebruik op 33/34 graden. Zonder de fan aan te sluiten doet deze 42 graden. Alles is beter dan het originele behuizing, daarmee zat ik op 55 graden. En dat met alleen een pi-hole en een unifi controller.
Ik heb een Raspberry Pi case dat zelf één groot metalen heatsink is. Werkt perfect.
Pimoroni Aluminium Heatsink Case for Raspberry Pi 4

JOY-iT Armor Aluminium Heatsink Case with Dual Fan for Raspberry Pi 4

[Reactie gewijzigd door NoUser op 22 juli 2024 13:52]

Het was veel beter geweest als ze een deksel hadden gemaakt met een aluminium deel erin die precies contact maakt op de chip. Zodat de behuizing fungeerde als koeling. die fan slaat ook nergens op want het enige wat die doet is de hete lucht rond blazen in de behuizing. (Ik lees hier dat er al oplossingen zijn hiervoor)

[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 13:52]

Daarom dat ik geen grote fan ben van de 4. Leuk die performance, maar voor mij is de charme juist dat het een goedkope veelzijdige low powered computer board is. Ik zou liever een upgrade van de zero zien met een modernere instructie set zodat je rechtstreeks over ssh kan programmeren met Visual Code.
Hoezo een nieuwere instructie set?
Zero draait op ARM 6, maar VS Code remote development heeft minstens ARM 7 nodig (RPi 2 of hoger)
Ah nieuws voor mij! Hartelijk dank!
Ik ben sowieso geen fan van de raspi. Het is leuk dat je er wat simpele dingen op kunt draaien maar ik merk dat met home assistant erop en meerdere camera's de rekenkracht en het geheugen veel te weinig is.
Ik denk dat hij daar ook niet voor gemaakt is, hoewel het werkt. Zonder camera's werkt home assistant best goed, inclusief extra tools.

Ook voor kodi en retro games is hij best goed.

Maar vooral voor aansturing met gpio is hij handig.

Voor echte computer ben je beter met andere (duurdere) systemen.
Een kleine heat sink werkt ook uitstekend: gewoon met dunne dubbelzijdige tape erop en klaar.
Je kunt ook alleen de heatsink gebruiken. Zal vast al helpen.
Heb een heatsink case, vele malen beter dan een plastic case waar je Pi in verstopt zit. Zorgen dat de thermal pads goed aansluiten en klaar.
Linkje naar je gebruikte case?
En als je de PoE HAT gebruikt heb je al een fan. :)
Dit gebruik ik is dus.
Samen met Ubuntu en een kleine aanpassing in "sudo nano /etc/udev/rules.d/50-rpi-fan.rules".
Hiermee gaat de fan alleen aan bij 60 graden.
Dit is bij mij nooit, mijn PI draait rustig door op 50 graden.
Hoe lees je überhaupt te tempratuur van je Pi uit? ik heb dat nog nooit ergens gevonden.
Probeer eens cat /sys/class/thermal/thermal_zone0/temp
of

vcgencmd measure_temp
Als je Raspbian/Ubuntu hebt geinstalleerd kan je lm-sensors installeren ('sudo apt install lm-sensors').
Daarna kan je met 'sensors' (of 'watch sensors') een temperatuur uitlezen.

Als je Pi-Hole gebruikt staat de temperatuur links bovenin de webinterface van Pi-Hole
gewoon een leuk temp scriptje, noem het maar iets als: temp.sh

#!/bin/bash
while true
do
cpuTemp0=$(cat /sys/class/thermal/thermal_zone0/temp)
cpuTemp1=$(($cpuTemp0/1000))
cpuTemp2=$(($cpuTemp0/100))
cpuTempM=$(($cpuTemp2 %$cpuTemp1))
clear
echo "CPU temp=$cpuTemp1.$cpuTempM'C"
echo "GPU $(vcgencmd measure_temp)"
sleep 5
done
Ik heb voor al mijn raspberry pi 4 computers een argon one behuizing gehaald. Deze houd de PI heel erg netjes cool is van metaal en heeft een fan met een scriptje om de snelheid te managen dus je hoort hem niet. En met het bijgeleverde adapter bordje komen alle aansluitingen aan de achterkant ipv rondom de pi te zitten ideaal!

p.s. on-topic dit is wel een leuke en goedkope oplossing maar hiermee geven ze indirect wel toe dat de Rpi4 een beetje een heethoofd is ;)

[Reactie gewijzigd door copywizard op 22 juli 2024 13:52]

zit nog met dat oude argos mp3 speler merk in mijn hoofd ;)
Er is inmiddels ook een m.2 versie van (mbv usb3 bruggetje) voor diegenen die niet veel vertrouwen hebben in de betrouwbaarheid van het sd-kaartje ^_^.
Ik ben wel benieuwd wat de temperatuur is met de fan aan. Zelf gebruik ik de flirc case en zit gemiddeld op 42 graden, met een iets hogere piek bij intensief gebruik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.