Raspberry Pi Foundation brengt toetsenbord met ingebouwde computer uit

De Raspberry Pi Foundation heeft de Raspberry Pi 400 gepresenteerd, een toetsenbord met ingebouwde computer. De hardware is vergelijkbaar met de vorig jaar gepresenteerde Pi 4. Het product moet de kleine computer toegankelijker maken voor beginners.

De Raspberry Pi 400 verscheen maandag op de website van de fabrikant. De computer heeft de lay-out van een compact toetsenbord met, afhankelijk van de regio, 78 of 79 toetsen. De poorten zitten aan de achterkant, met onder meer twee Micro HDMI-poorten, een USB-C-aansluiting voor stroomtoevoer en enkele USB-A-poorten voor toebehoren. Er zijn ook een microSD-slot en een 40-pins-gpio. Voor bedraad internet is een ethernetpoort aanwezig.

De toetsenbordcomputer draait op dezelfde Broadcom BCM2711-soc als de Pi 4, maar de vier Cortex A72-kernen komen in de Pi 400 tot 1,8GHz in plaats van 1,5GHz. In het toetsenbord zit 4GB Lpddr4-geheugen, terwijl de hardware WiFi 5 ondersteunt via 802.11ac op 2,4GHz en 5GHz. Het product meet 28,6x12,2x2,3cm.

De Pi 400 kost los 70 dollar, terwijl een kit met stroomkabel, HDMI-kabel, microSD-kaart met OS erop en een fysiek exemplaar van de Beginner's Guide 100 dollar moet kosten. De kit kost in Nederland rond 101 euro.

Raspberry Pi 400Raspberry Pi 400Raspberry Pi 400Raspberry Pi 400

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

02-11-2020 • 09:44

232

Submitter: hsb85

Reacties (232)

232
227
68
8
1
37
Wijzig sortering
Kijk, das nou mooi spul voor mijn 11 jarige zoon die ik wil leren programmeren. En leuk Sinterklaas cadeautje. Thanks T.net. Zonder dit bericht had ik het wellicht niet geweten.

Edit: zojuist besteld voor kleine @lilYzord

[Reactie gewijzigd door Yzord op 24 juli 2024 09:11]

Wat is hiervan het voordeel bovenop een Odroid C2 of een losse RPi dan?
In het geval van de use case waar je op reageert is hier het voordeel dat je als ouder voor je kind een volledig product aanschaft dat wellicht wat robuuster is dan het losse bordje die je nog in een behuizing moet stoppen etc.

Het maakt het allemaal net wat toegankelijk als je met de Pi bezig wil vanuit een software hoek en niet zo wil pielen met de hardware zelf.

Edit:

Ik zit nu ook deze video te kijken en hoewel ik er in bovenstaande artikel even overheen gelezen had zit er dus ook een beginnershandboek bij. Wat dat betreft dus een ideaal pakket om aan je kind te geven als je nog helemaal niks wat dat betreft in huis hebt omdat alles er in zit.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 24 juli 2024 09:11]

Is wel in het Engels.
De kids van tegenwoordig kunnen al heel vroeg Engels. Anders gebruiken ze live translation via hun smartphone wel :)
Ik vind een RPi te klein/licht. Door alle (stugge) kabels (usb, HDMI en hij mijn RPi2 netwerk en voeding) zijn het de kabels die bepalen waar en hoe hij ligt. Ik overweeg de volgende keer een metalen case aan te schaffen, maar ik ga er sowieso een toetsenbord op aansluiten: waarom de RPi dan niet integreren in dat toetsenbord? (Antwoord: omdat ik nu een draadloos toetsenbord gebruik die de dongle deelt met de muis.)

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 24 juli 2024 09:11]

Als je een monitor met poot hebt en vrije VESA montage plek, kun je je pi daaraan vastschroeven. Korte HDMI kabeltje en misschien zelfs stroom van de monitor aftappen mits de usb genoeg stroom geeft.

https://duckduckgo.com/?q...ting&ia=images&iax=images

[Reactie gewijzigd door HakanX op 24 juli 2024 09:11]

Ik kan de Flirc behuizing van harte aanbevelen. Erg strak kastje dat ook als heat sink werkt.

https://flirc.tv/more/raspberry-pi-case
Vind het maar een druk uiterlijk met reclame erop, dan vind ik deze (die ik zelf heb aangeschaft) toch wat strakker: https://www.amazon.de/gp/product/B07Z6GK85H
dat is alleen de kartonnen doos die er druk uit ziet, het kastje zelf ziet er wel strak uit.

[Reactie gewijzigd door cco op 24 juli 2024 09:11]

Dank voor de tip, ook een mooi kastje!
Er zijn nog veel meer met een aluminium body te vinden. De een wat goedkoper of duurder dan de andere. Bijvoorbeeld met een fan zijn duurder, maar mogelijk niet altijd beter.

Goed kijken dus, maar thanks voor de tip. :)
Leuke case iid. maar hebben ze hun schroefjes al op punt? Mijn Pi 3 B+ heb ik net in de case gekregen, maar de schroefjes zijn nu wel om zeep.
Inderdaad. De kabels, en de positie daarvan, zijn mijn grootste nadeelpunt van een Pi. Je hebt altijd aan twee kanten kabels uit het ding steken. Wat prima is als je hem ergens onder in een kast kan neerleggen en de kabels vast kan tapen o.i.d. maar in alle andere situaties is het veel minder praktisch. Je kan allemaal kabels kopen met 90 graden hoeken (of verloopstukjes) maar dat brengt de kosten van gebruik dan weer omhoog. Hopelijk komt de Pi5 (of Pi4B+) met alleen USB-C / mini USB poorten zodat ze alles naast de RJ-45 connector kunnen plaatsen.
Op zich hoeft er alleen een stroomkabel uit te steken. Als je het nog op een beeldscherm wil aansluiten eventueel nog een hdmi, maar die zit aan dezelfde kant als de micro usb. De rest kan allemaal draadloos.
De auteur begint met een feit:
Microphony: where electronic devices turn (airborne) mechanical vibrations into electrical noise.
Dit is waar voor buizen, de elektroden in de buizen kunnen soms een beetje bewegen, waardoor ze effectief kunnen werken als een microfoon.
that electrical noise can disturb, among other things, a DAC’s sensitive clocks to inflict a minor hit to sound quality.
Eeeh right... |:( Een DAC bevat geen buizen in de voeding, hooguit in de analoge trap. Zelfs de aller, allergoedkoopste Aliexpress special zal geen fluctuatie hebben in de voedingsspanning door mechanische trillingen. Bovendien heeft een klokgenerator een ripple rejection ratio die ordes van grootte hoger ligt dat de toleranties van de rest van de componenten.
Dat zijn audiofielen. Als je je daar in verdiep kom je in een ander universum terecht waar alles anders is. VOL... SLAGEN bizar wat je daar tegen kom.
klopt;
daar hebben we op GoT dan ook een prachtig topic over: Zilveren HIFI-kabels gesmeed door elfen bij maanlicht #6 https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1965236/0 !
Helemaal mee eens. Maar 't werkt wel om kleine apparaatjes stabiel te houden :)
Die deurstoppers zijn feitelijk beton in een metalen huls. Kun je dus hel goed (en goedkoper) zelf iets met beton maken, in de vorm die je wil (Zakje beton mix 1kg is een paar euri bij de bouwmarkt)

[Reactie gewijzigd door Bo Diddley op 24 juli 2024 09:11]

Mij teveel werk voor een deurstopper van een 10-tje.. Moet niet alles willen 'tweaken' :D
2.49 bij de action voor een set van 2

https://www.action.com/nl-nl/p/deurstoppers/

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 24 juli 2024 09:11]

Goed punt wat betreft die kabels, wel iets om mee te wegen inderdaad.
All de kabels naar je toetsenboord dat is fijn. liever een Pi 4 met 4GB achter de TV en dan draadloze toetsenboord en muis, werk veel fijner
liever een Pi 4 met 4GB achter de TV
Ik heb een muur achter de TV. Daarom heb ik ook zo weinig mogelijk kabels naar de TV lopen.
maar dat gaat met dit toetsenbord niet veranderen, erger nog die kabels moeten helemaal van je TV naar het toetsenbord.
Dit is ook niet bedoeld om als mediaplayer o.i.d. aan je TV te hangen. Dit is bedoeld om te (leren) programmeren of als mini pctje mee te nemen.

Als je het achter je TV wilt, is dit absoluut niet de oplossing.
Als ik de video’s zie, valt de stugheid van de meegeleverde kabel juist mee. Het is niet zo’n duimdikke zwarte HDMI-kabel zoals meestal.
Ik refereerde ook naar mijn huidige RPi2: ethernet, full size HDMI, die dingen zijn niet meer van deze tijd dus wellicht is het nu beter. Dat is een ervaring die ik echter niet heb dus niet kan delen.
alles in 1, maakt het compact en veilig voor kinderhanden.
Deze vraag is erg vaak gesteld, had makkelijk zelf kunnen vinden in de voor de hand liggende forums.

Belangrijkste reden is de grotere community op rpi.

Leren programmeren kun je trouwens net zo makkelijk doen op iedere pc, laptop dat eventueel thuis staat.
Even lezen, hij vraagt het voordeel van ingebouwd tov. normale pi of odroid.
Wat is het voordeel van een behuizing en een toetsenbord in een stijl?
En ik reageer op zijn verzoek tot vergelijking met de odroid.

Wat zou ik dan niet goed gelezen hebben?
gaat het niet om; je doet bijdehand en dat hoeft niet ("Deze vraag is erg vaak gesteld, had makkelijk zelf kunnen vinden in de voor de hand liggende forums").

Er zijn altijd mensen die gewoon even het antwoord willen geven.

[Reactie gewijzigd door Hkuit op 23 juli 2024 14:49]

Zucht... gaat het wel om. Ikk heb antwoord gegeven en wees er gelijk op dat het net zo makkelijk zelf te vinden was.
Weinig. Extra USB poortje :Y)
het voordeel van deze boven een normale RPI is dat je alles in 1 mooi kastje hebt.
.oisyn Moderator Devschuur® @Yzord2 november 2020 10:03
Wat spreekt je hier precies aan aan dan, in het geval van leren programmeren? Is een PC of laptop niet vele malen fijner om op te werken? Als het je te doen is om de GPIO pins dan is een USB breakout bordje zoals deze wellicht interessanter.
Het is een goedkope op een ARM SoC gebaseerde PC, die uitstekend geschikt is om kinderen op te laten leren programmeren. Ik zie niet hoe een ander apparaat dat gemakkelijker of fijner zou moeten maken. 4-8 GB is ook ruim voldoende voor een gemiddelde IDE zoals GNOME Builder, Kdevelop of Visual Studio Code.
.oisyn Moderator Devschuur® @psychicist2 november 2020 12:44
Het is een goedkope op een ARM SoC gebaseerde PC
Is dat het argument dan? Zodat ze gewoon hun eigen goedkope PC hebben? Er werd expliciet gezegd "om te leren programmeren", dus ik ging uit van de toegevoegde waarde van het product zelf voor specifiek dat doeleinde. Om dat te doen hoeven ze natuurlijk niet hun eigen PC te hebben. Ik heb het ook geleerd op de PC van mijn ouders :)
Waarom niet? Ze zijn goedkoop en als ze iets slopen, kunnen ze leren het ook zelf op te lossen zonder enige schade aan de PC van de ouders toe te brengen. Dat is mogelijk door de extreem lage prijs van deze apparaten. In jouw tijd was een PC nog een stuk duurder :)

En natuurlijk is de Raspberry Pi voornamelijk ontwikkeld om kinderen op een laagdrempelige manier bekend te laten raken met computerhardware en ervoor en erop te programmeren. In mijn tijd had ik daar een goedkope MSX2 voor en tegenwoordig is dat een Raspberry Pi.
.oisyn Moderator Devschuur® @psychicist2 november 2020 13:20
Waarom niet?
Oh ik trek dat idee helemaal niet in twijfel :). Ik heb alleen het idee dat er meer achter @Yzord's opmerking zat dan gewoon "ideaal als goedkope PC voor mijn zoon" (die hij toevallig wil gebruiken om hem te leren programmeren). Je kunt overigens ook prima uit de voeten met een tablet (waar kinderen vandaag de dag vaak al toegang toe hebben) en toetsenbord. Kwa leren programmeren zijn er namelijk ontzettend veel online tools, er is weinig reden om dat nog per se lokaal te willen doen. Ik probeer mijn oudste dochter (8 ) nu een beetje in te wijden in Scratch. En die heeft al een Android tablet (met BT toetsenbord), dus dat is ideaal.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 24 juli 2024 09:11]

En een hele grote pre is natuurlijk het ecosysteem aan projecten dat rond de RPi is ontstaan.
Voor 150 euro koop je op ebay een t440p, moet je ook geen muis of scherm niet meer kopen en heeft je kind een compleet apparaat met geweldig toetsenbord om te leren programmeren.
En voor 70 euro en een of ander scherm ben je hier ook klaar met een mooi apparaat. Wat is precies het punt dat je wilt maken?
Geschiedenis herhaald zich. :P
Zo heb ik Basic geleerd op mijn ATARI 1040STFM https://nl.wikipedia.org/wiki/Atari_ST
Yes, ik op mijn MSX.
Yep ik ook op de MSX. Basic programma intikken en dan het programmeren leren met debuggen. Zo ben ik in deze wereld gekomen.

Jammer dat ze hier de muis niet meteen draadloos hebben toegevoegd.
En is er ondersteuning voor Direct Wifi? (Het display/De tv ook draadloos.)

Edit: hint voor online MSX en Atari spellen: file-hunter.com (ook de Turbo-R is in de simulatie aanwezig)

Edit 2: Voor een dagje nostagie: Homecomputer museum the Helmond Daar staan ze nog aan om te kunnen bedienen. }>

[Reactie gewijzigd door cruysen op 24 juli 2024 09:11]

Oude man... Ik heb bij een vriendje op een zx80 gespeeld en heb daarna zelf een zx81 gehaald.
en ik op mijn Atari 600XL....
En ik op de Apple ][, heerlijk lemonade, startrek in 40x24 tekst/quasigraphics :)
Micro-Professor MPF-1, zo'n plastic "boek" met een Z80, keyboard en 8x 7-segments LED display.

https://en.wikipedia.org/wiki/Micro-Professor_MPF-I
Hah, ooit nog eens MPF-III gehad, leuk ding dat en appel comptatible (te maken) was en cp/m kon draaien. Vooral heerlijk keyboard. Jammer dat ik die heb weggedaan :( ...
ZX Spectrum hier.
Heb een paar jaar geleden een Sinclair museumpje in m'n hobbykamer aangelegd, met daarin nu 2 ZX80's. Leuke dingetjes, erg fragiel, dat wel.
Mijn geheugen begint al wat minder te worden, maar poke -1,170 zit er wel in ge-etst :)
Was deze poke niet voor de Philips MSX? Was de poke voor Sony niet poke -1,255?
Edit (link is naar een forum op Tweakers over MSX ;) )

[Reactie gewijzigd door cruysen op 24 juli 2024 09:11]

Dan ga ik toch liever voor call -151, edit, daarna 300G, bij fouten PR#6, en later load "*",8,1 om maar niet meer te herinneren aan SUBMIT UCX$CONFIG /QUEUE=NITE batchjob, newconfig -v bnet, dan is yum update && reboot altijd beter..

[Reactie gewijzigd door tweazer op 24 juli 2024 09:11]

Daar moest ik ook aan denken
Met gewoon op de zij sloten switches gesoldeerd.
Wat geen pauze, heel je computer klok op pauze
Huh, dat gebruikte m'n jongste kind toen ze 2 a 3 was? Calculator met geluidjes ?
Vtech pre computer 2000 is het exacte model, maar er is ouder en ook nieuwer.
Er is zelfs in de jaren 90 een spelletjescomputer door vtech uitgebracht, innards het beste te vergelijken met een apple ][, helaas weinig succesvol door een raar gebruik van cartridges, ondanks een zeer goede prijs/hardware verhouding (verkoopprijs was een paar tientjes). Soortgelijke hardware is later nog specifieker uitgekomen met 1 spel, bijvoorbeeld 'Dora' computer die een doolhof door moet (dora vtech tv globe)

[Reactie gewijzigd door tweazer op 24 juli 2024 09:11]

Ben ooit begonnen op een Ohio Superboard II http://oldcomputers.net/osi-600.html met Basic en 6502 assembler
Idem op een pet3016. Toch eens kijken of die ergens in de woonkamer mag, als retro design dan :*)
http://oldcomputers.net/pet2001.html
Leuke site.

[Reactie gewijzigd door punthoofd op 24 juli 2024 09:11]

In de tijd dat ik bij Telec werkte stond er ook zo'n ding op de toonbank. Leuk ding, maar onbeschrijfelijk duur.
Ik had destijds mijn oog eerst op een Elektuur Junior http://retro.hansotten.nl/6502-sbc/elektuur-junior/ laten vallen, maar toen kwam ik achter het bestaan van de OSI. Die kon voor hetzelfde geld veel meer.
You're my friend...
En dan paar jaar later de MSX 8020 (of 8010) pas...

[Reactie gewijzigd door roches op 24 juli 2024 09:11]

Basic op de Commodore VIC-20 :)
En dan vooral dat ene poke commando niet gebruikte waar je je poorten mee verziekte omdat je niet geloofde dat je vanuit software soms de hardware kapot wist te krijgen...
Ja, dan weet je dat de jaren gaan tellen. Ik moest meteen denken aan mijn Amiga en Commodore 16. :) (ik heb ze beiden nog en recent opgeknapt)

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 24 juli 2024 09:11]

Hmm, dus dan ben ik nog niet zo oud. VIC20 :-)
Oei, Apple ][ met 4kb geheugen...
Ik kreeg al flashbacks naar mijn oude Commodore 64.
En ik leerde programmeren in BASIC op een Texas Instruments TI-99/4A.
Een sharp 1403H heeft mij prima geholpen om matrices snel door te rekenen, mooi spul in de jaren 90..
en ik had thuis een Sinclair ZX81* maar ik kan nog steeds niet programmeren... :P


(lees 'ik ben nog ouder...')

[huh, ik zie nu pas al die andere reacties, o.a. met een ZX81 en zelfs een ZX80. En ik maar denken dat ik origineel was (en oud)!]

[Reactie gewijzigd door Hkuit op 24 juli 2024 09:11]

Ga hem ook bestellen deze maand. Had net zoiets nodig.
kijk eens naar (bbc) micro bit; https://microbit.org/

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juli 2024 09:11]

Misschien is de bendoobox dan wat voor hem?
Leren programmeren en daar voor hardware aanschaffen, is de oude laptop/pc thuis niet ruimschoots voldoende?
Leuk cadeau, ja. Je had ook een losse Pi kunnen kopen als je zoon wil leren programmeren. Wat is hier de meerwaarde dan van om te leren programmeren?
Heb mijn dochters leren programmeren middels een populair online avonturen spel. Echt een aanrader als je als ouder tenminste de basics beheerst. Je kon kiezen tussen java en python.

Je moet dan je avatar besturen en steeds iets complexere commandos geven.
Ik heb mijn zoontje in de zomervakantie hiermee leren programmeren.
Ubisoft rabbids code
https://store.ubi.com/us/...20to%20play&source=detail

Daarna pas overgestapt naar scratch voor meer mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door jaijai op 24 juli 2024 09:11]

welke software?
dank!
Code combat

Heel leuk spel om de basics te leren.
Ik vermoed Code Combat
Klopt Code Combat. De kids vonden het erg leuk om ze te leren.
Ja, ik wil t ook wel even weten.
Het was code combat, kon toen een gratis account aanmaken. Zag zojuist dat dit nog steeds kan.
Hier alvast een teardown met wat er nou in zit

https://youtu.be/OqpylxLhw98
Oftewel, de eerste RPi met (hopelijk) POE ondersteuning vanaf de fabriek :) Dat heeft ook wel even geduurd.

Te makkelijk de aanname gedaan op basis van wat ik zag i.p.v. (dus niet) hoorde :)

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 24 juli 2024 09:11]

Is dat zo? In de video hoorde ik hem noemen dat de chip het wel ondersteund maar de Pi zelf niet. Of begreep ik dat nu verkeerd?
Ik keek het filmpje op mijn werk zonder geluid. De aanname was POE geschikte chip = POE ondersteuning, maar blijkbaar toch niet :(
Ik geloof dat dit eenvoudig te fixen is met een PoE HAT
Ja, maar dan is dus weer een extern relatief prijzig bord.
Inderdaad. Precies mijn andere punt. De Pi is een super ding en kan veel, maar door de lay-out van de pcb heb je aan alle kanten kabels in of uitsteken waardoor het netjes wegleggen van het ding een obstakel wordt. Of je koop dure kabels met een 90-graden hoek (of verloop stukje) of een PoE hat, wat het dus een duur grapje maakt.
Volgens mij wordt in de video gezegd dat alleen de chip voor de ethernetpoort PoE+ ondersteund, maar de Pi 400 zelf niet.
Rond 05:07 is er ingezoomd op de board en er staat "Made in the UK". Zeldzaam op dit soort goedkopere boards te zien die niet in Azië worden gemaakt.

Denk ook dat er straks andere creatieve versie komen die gebruikers zelf ontwikkelen/3D printern gebaseerd op de Pi 400 board.

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 24 juli 2024 09:11]

Rond 05:07 is er ingezoomd op de board en er staat "Made in the UK". Zeldzaam op dit soort goedkopere boards te zien die niet in Azië worden gemaakt.
Zou Sony UK weer keihard aan het werk zijn voor de rpi foundation ?
Misschien leuk om te zien: The Raspberry Pi 400 Teardown https://www.youtube.com/watch?v=OqpylxLhw98
Samenvatting: Gemiddeld 16% sneller dan de normale Pi 4.
En dat is, surprise surprise, procentueel het verschil in kloksnelheid.

Aantekening: dat is voor beiden op standaard klok, maar beiden kunnen zonder probleem op 2100MHz draaien. Moet je voor de gewone Pi4 wel voor wat koeling zorgen aangezien die standaard geen addionele koeling heeft en kan gaan throttlen bij hoge belasting.

Het enigste verschil is dus feitelijk dat de 400 ingebouwde passieve koeling heeft en daardoor standaard wat hoger geklokt kan worden.
Supergaaf! Hoe cool dat een handzaam toetsenbord een complete computer bevat.

Haha, al die zure reacties hierop. Ik denk ik reageer positief/enthousiast i.p.v. de meerderheid van de standaard kritische/negatieve reacties :)

[Reactie gewijzigd door pepijntb op 24 juli 2024 09:11]

Wat een idee! Uniek!

Nee serieus, kreeg bij het lezen al nostalgische gevoelens naar mijn oude C64. Zo op het eerste gezicht goed uitgewerkt, denk dat dit echt voor kinderen een hele goede introductie kan zijn in ‘computeren’. Het enige wat er voor nodig is, wat destijds bij de c64 wel het geval was, is games! Minecraft is natuurlijk al top, maar kan een pi4 niet ook fortnite draaien?
Een Pi is erg goed in retro gaming, maar ik denk dat een spel als Fortnite toch iets teveel gevraagd is.
Waarom? Een mid-range android telefoon kan het ook draaien. Een pi4 is behoorlijk krachtig.
Bottleneck is video...
Hahaha :)

Ja cool.... doet me aan mijn Acorn Electron denken.....
daar kon een datacasetterecorder aan ...
en een Plus 1 uitbreiding , handig om softwarecatridges en een printer te kunnen inpluggen
en een Plus 3 uitbreiding, handig om 3,5 inch floppy's te kunnen slikken...
en een tweede losse drive er naast : 1 voor de software en 1 voor de data....
en een rombox zodat je extra software en tools kon installeren op eprom (*ADDT :) )

en toen was hij zo lang dat hij zowat mijn hele bureau besloeg... daar moest dan weer een monitor stand over heen , want die kon daar nooit achter....

Wat een verademing dat later alles in een kast onder je bureau kon :D

cirkeltje weer rond

[Reactie gewijzigd door hatex op 24 juli 2024 09:11]

Supergaaf! Hoe cool dat een handzaam toetsenbord een complete computer bevat.

Haha, al die zure reacties hierop. Ik denk ik reageer positief/enthousiast i.p.v. de meerderheid van de standaard kritische/negatieve reacties :)
Is heel handig, de Commodore VIC-20 had het al en de Commodore 64 en de Commodore 128, en Amiga 500 (Plus) en de Amiga 600 en de Amiga 1200, dan heb je alles behalve je voeding en muis en monitor + kabels bij elkaar, goede oude tijd, dat alles nog lekker simpel was.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 24 juli 2024 09:11]

Dat was ook het eerste wat in mij op kwam :)
Dat was de eerste die wij in huis hadden, ik kon net lezen :)
Een Commodore 64 2020!
Is die ooit uitgekomen?
Net als de VIC-20, mijn eerste... :)
Van die zure reacties moet je je gewoon niets aantrekken. Die vinden het gewoon niet leuk dat met iedere generatie van de Raspberry Pi er steeds leukere dingen gedaan kunnen tegen een blijvend zachte prijs.
Inderdaad, nog een scherm en batterij erbij en je hebt een mobiele pc!
Hoezo? De RPi4 is langzamer dan de meeste instapsmartphones.
Er zijn weinig instapsmartphones die GNU/Linux draaien en een 40 pin GPIO connector hebben.

Iets algemener:
Leuk apparaat voor de beginner! En met de GPIO aansluiting op deze manier is het een leuke knipoog naar de Commodore 64 en diens 'user port' (en andere computers van die tijd die iets dergelijks hadden).

Zelf ontwikkel ik liever op/voor Pi's via het netwerk. Bij mij belandt de Pi vaak ergens enkel op stroom en Ethernet aangesloten, met gpu_mem=16 in config.txt om zoveel mogelijk bruikbaar geheugen te hebben. Ik laat deze passeren, maar hij ziet er erg aaibaar zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 09:11]

En in de zelfde prijs klasse..
Een instapsmartphone is toch wel 160+ EUR
Ik heb die van mij aangesloten op de TV voor als ik een keer iets lokaal wil testen. Maar meestal doe ik ook alles gewoon vanaf mijn laptop via het netwerk. Het is nu nog wachten op wat krachtigere ARM laptops, zodat ik volledig native ARM kan gaan zonder qua snelheid compromissen te hoeven sluiten.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 24 juli 2024 09:11]

Compleet andere usecase,
Prijsklasse,
product
Instapsmartphones hebben lauwe cortex A50-reeks gebaseerde cores, geen A70-reeks gebaseerde cores, dus zijn ze trager dan deze Pi400 en niet sneller.
Smartphones hebben over het algemeen geen fysiek toetsenbord. Daar loopt de vergelijking al mank. HDMI out is ook zeldzaam. Want men gebruikt Chromecasts om de TV te besturen met de smartphone. En wat doet men daar dan zoal op? Nou, niet bijvoorbeeld programmeren zoals @Yzord met z'n 11 jarige zoon wil leren op dit bordje.
Ik ben niet helemaal op de hoogte van de werking van de RPi op het moment maar is het mogelijk om een volledige win10 omgeving op zo'n dingetje te draaien? Misschien wel iets voor mijn ouders dan :P
Ja en nee. De RPi heeft een ARM processor maar er is wel een half gebakken Windows 10 versie voor de Pi maar die is ongelooflijk traag en veel software werkt dan amper. Ubuntu draait veel beter op zo'n dingetje :)
De Windows 10 versie die (ondersteund) op een Pi draait is de Windows 10 IoT, dus inderdaad geen volwaardige Windows omgeving. Je kunt er een commandline op starten en verder de machine remote benaderen via bijvoorbeeld SSH of remote PowerShell.

Is dus echt bedoeld voor IoT oplossingen en niet als el-cheapo Windows desktop.

Dat gezegd hebbende, kun je wel een desktop omgeving Windows op ARM draaien, dit doet Microsoft zelf nu ook met de nieuwe Surface Pro X, waarbij je x86 en x64 programma's kunt emuleren. Of deze ook op een Pi goed zal draaien is nog maar de vraag, want deze versie heeft wel een flinke ARM processor nodig en in de Pi zit geen zwaargewicht (extra info).
Er is gewoon al lang een port van de volledige ARM versie van Windows 10 voor de Pi. Het werkt steeds beter en met de nieuwe firmware kan je vanaf een SSD booten. Er zijn nog een aantal drivers die niet helemaal werken, maar zelfs x86 emulatie werkt al op de Pi via Windows 10.
Maar er is werken en er is werkbaar.
In alles dat ik heb gelezen over de Windows 10 op ARM en een Raspberry Pi is dat het ontzettend traag is en daarmee dus niet werkbaar.
Daarnaast is het niet ondersteund vanuit Microsoft, dus als je er problemen mee krijgt, zul je het zelf op mogen lossen. Nu is dat voor een beetje tweaker vast wel te doen, maar Windows 10 op een RBPi is dus geen goede oplossing voor je kind/oma/tante Bep.
hmm... ik zou mijn ouders maar al te graag laten overstappen op ubuntu maar ze willen nog wel eens wat software draaien die alleen voor windows gemaakt is.
Niks mis met Windows gebruiken als het niet anders kan. Ik heb zelf helaas ook nog al te veel software die alleen werkt op Windows. Al zal ik digibete familieleden wel Ubuntu aansmeren, omdat ze dan geen rommel van het internet kunnen downloaden haha
Waarom zou je dat willen dat je ouders op Ubuntu overstappen?
Ja, dat is mogelijk https://www.tomshardware....l-windows-10-raspberry-pi. Al is het volgens mij niet 100% officieel ondersteund, dus ik weet niet of het geschikt is voor non-tweakers.
Recent developments have now made it possible to run Windows 10 somewhat-competently on a Raspberry Pi 4, at least as a proof-of-concept
Niet echt aan te raden, IMO.
Het is een ARM cpu, dus dat zal lastig worden.
Je kunt er wel prima Linux op draaien.
ik hoop wel dat die Usb-C charging kabel een beetje stevig aangesloten is zodat deze niet direct losraakt als je het toetsenbord na je toetrekt. met onze Dell Usb-C laptops hoef je soms maar een klein beetje te bewegen en de kabel floept er al uit.
Ik ben ook benieuwd hoe lang de micro HDMI aansluiting het uithoud met het verplaatsen van het toetsenbord.
Leuk, beetje Commodore64, MSX. Zie dat de frequentie is verhoogd van 1,5 GHz naar 1,8 GHz; benieuwd of dat nog voor warmte uitmaakt en of dat merkbaar is via het toetsenbord.
benieuwd of dat nog voor warmte uitmaakt en of dat merkbaar is via het toetsenbord.
Gezien de gigantische heatsink (voor een Pi): Waarschijnlijk niet!

Then again: We zullen zien!
lekker in de winter , verwarmd toetsenbord :)
Geinig ding. Nou had ik wel graag een normale HDMI-poort gezien. Heb je toch weer een verloopstekker of aparte kabel nodig, die raak je altijd kwijt |:( of vergeet het ding ergens. Een standaard hdmi-kabel heb je meestal wel liggen.
Micro-hdmi zorgt ook voor een relatief zware kabel aan een hele kleine stekker. Had kort geleden nog een breuk.
Anoniem: 30722 2 november 2020 10:21
Super cool!
Doet me denken aan de tijd van de MSX, C64, Amiga enzo!
Gewoon je hele computer in het keyboard, alleen iets kleiner en sneller tegenwoordig 🙈

Had wel mooi geweest als hij stroom en video over usb-c gedaan! Monitor, 1 kabel en klaar ben je!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 24 juli 2024 09:11]

Zou het werken met een docking station van (bijv) HP? Ik heb er nog 1 liggen die ik niet voor mijn laptop gebruik, maar waar naast video en stroom ook usb en ehternet overheen kan laten lopen.
Dat kan de Pi dus niet. Was met de 4 ook al zo.
Ik denk nog vaak met weemoed aan mijn Amiga 500! Dat was echt een mooie tijd met 5.25 drives. Met xcopy de hele dag kopieëren :). Ik moest er ook gelijk aan denken. Gelukkig is deze iets handzamer.
En je diskettes van Single naar Double side knippen met een klein schaartje, of speciaal tangetje 🤣
Haha ja dat is waar ook! Briljant was dat. Was eigenlijk de mooiste computer tijd. Prutsen met ic’s en geluidskaarten en custom switches inbouwen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.