Raspberry Pi-stichting start bulkverkoop microcontroller aan fabrikanten

De Raspberry Pi-stichting heeft een webwinkel geopend voor de bulkverkoop van microcontrollers aan bedrijven. Volgens de stichting zijn andere microcontrollers door de chiptekorten slecht verkrijgbaar. Bedrijven kunnen de RP2040 gebruiken om eigen hardware te maken.

Volgens de Raspberry-stichting komen er soms verzoeken binnen voor het leveren van duizenden chips. Bedrijven die dergelijke grote aantallen van de microcontroller kunnen kopen, kunnen dat voortaan direct via de stichting doen. Daarvoor is een webshop geopend die de RP2040 op rollen aanbiedt. De prijs per chip is 0,8 dollar bij 500 stuks en 0,7 dollar bij afname van 3400 stuks.

RP2040-bulkverkoop

Sinds juni vorig jaar verkoopt de Raspberry Pi-stichting de RP2040-microcontroller los voor 1 dollar per stuk. Die verkoop verloopt via de gebruikelijke verkoopkanalen van de stichting. Dat zijn winkels en webshops die direct aan consumenten leveren. De stichting leverde de microcontrollers al in bulk aan hardwarefabrikanten, maar dat gebeurde alleen op afspraak. De nieuwe webwinkel moet het makkelijker maken voor nieuwe partijen om aan microcontrollers te komen.

Volgens de Raspberry-stichting zijn veel andere microcontrollers door de chiptekorten slecht verkrijgbaar. De RP2040 wordt gemaakt op de 40LP-node van TSMC. Voor een microcontroller is dat een relatief modern procedé. De chips hebben per stuk een oppervlak van 2mm², waardoor er zo'n 21.000 stuks op een 300mm-wafer passen. De stichting zegt genoeg wafers gereserveerd te hebben om 20 miljoen microcontrollers te kunnen produceren en er is meer capaciteit op komst.

De RP2040 zit ook op de Raspberry Pi Pico, die begin vorig jaar verscheen. Die complete module kost 4,50 euro. De microcontroller bestaat uit twee Arm Cortex-M0+-cores met een kloksnelheid van 133MHz en 264 kilobyte aan geheugen. De volledige soc zit in een QFN56-package van 7x7mm.

Raspberry Pi RP2040-microcontrollers op rol

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-01-2022 • 16:39

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
22
4
0
7
Wijzig sortering
Ik mis in het artikel een klein beetje waarvoor deze microcontrollers gebruikt worden en zelf dus even opgezocht, misschien dat dit voor andere nog interessant is:

Ze worden o.a. gebruikt als alternatief voor Arduino of in combinatie met. Waarbij de RP2040 gebruikt wordt om minder complexe projecten uit te voeren die niet de grootte en de kracht van een volledige Raspberry Pi nodig heeft, maar niet in een Arduino-platform ontwikkelt kan of wilt worden.

Met deze hardware zou je dus machine learning frameworks zoals TensorFlow Lite draaien kunnen draaien, en voortbouwend op wat de Raspberry Pi single board computers kunnen. Handig voor de makersgemeenschap (prototyping en eventueel daarna grootschalige productie). Voordeel van de RP2040, is zoals ik lees, de hoge prestaties bij een laag stroomverbruik en de verschillende aantal low-power modi om batterijen langer te laten werken (bij mobiel gebruik, al is een laag energiegebruik altijd mooi meegenomen). Wat weer effectief kan zijn bij het ontwikkelen van embedded toepassingen die robuustheid en een lange levensduur vereisen voor industrieel gebruik.
Een van de meest in het oog springende kenmerken van de RP2040 is het unieke Programmeerbare I/O (PIO) subsysteem, dat extra rekenkracht en flexibiliteit biedt aan geavanceerde gebruikers. PIO kan worden opgevat als het gebruik van eenvoudige toestandsmachines die de rekencapaciteiten van de hoofd-CPU aanvullen. Aangezien CPU's slechts één rekentaak tegelijk kunnen uitvoeren, stelt PIO ons in staat eenvoudige maar resource-intensieve taken aan deze toestandsmachines over te dragen, en zo waardevolle hulpbronnen op de hoofdcomputer vrij te maken.
@Christoxz Daar moet ik je deels gelijk in geven, maar persoonlijk wist na het lezen van dit bericht dus zelf niet helemaal waar deze 'auto' voor gebruikt kan worden of wat deze auto zo uniek maakt in gebruik/features/use cases. Dat ligt trouwens volkomen aan mijn kennis over 'auto's'.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 17 januari 2022 17:21]

Microcontrollers worden ontzettend veel toegepast, omdat ze zo goedkoop zijn en makkelijk te integreren. Vaak zijn ze ook ontzichtbaar en daardoor gauw over het oog te zien. Ik weet de exacte aantallen niet, maar kan wel met zekerheid stellen dat microcontrollers in veelvouden worden gemaakt dan reguliere computers, smartphones, enz.

Je hebt namelijk best kans dat een microcontroller de toetsaanslagen op jouw keyboard registreert en vervolgens over USB aanbiedt aan een computer host.
Een Macbook (en zo ook andere laptops) heeft een microcontroller aan boord die "housekeeping" doet in het apparaat: denk aan de power knop monitoren of om de backlight van het scherm kunnen dimmen (I/O taken), maar soms ook het correct aansturen van voedingcircuits waar een besturingssysteem niet eens invloed op kan/mag hebben (bijvoorbeeld batterij opladen, temperatuur beveiligingen, enz.).

Maar ook in hele normale apparaten.. Een Senseo zou niets doen zonder microcontroller. Er is immers een klein stukje software verantwoordelijk voor het uitlezen van de drukknopjes, de temperatuur/waterniveau sensors, en het aansturen van verhittingselement en waterpomp. :)
Moderne auto's tellen tientallen microcontrollers. Denk aan de berekeningen die veiligheidssystemen zoals ABS/ESP moeten doen, maar ook iets heel simpels als een buitenspiegel aansturen of een drukknop op je dashboard uit lezen.

RPi maakt met name apparatuur voor onderwijs markten en hobbyisten. In principe kan je zaken als machine learning e.d. op elke microcontroller met genoeg rekenkracht draaien. Wat de RP2040 interessant maakt is de lage kosten (<=1 euro is goedkoop), zeer goede documentatie, niche peripherals (zoals PIO) en een brede community waar je terrecht kan voor vragen.
Let alleen wel op dat de lage kosten wel mogelijk worden gemaakt door (oa) het verplaatsen van "necessary" componenten naar buiten de chip.

Eerste die me meteen opvallen is het vereiste van een externe ROM en de noodzaak voor meerdere power domeinen (1.1V voor core, 1.8V/3.3V voor de rest).

Nu krijg je er wel het een en ander voor terug, zoals een dual-core, relatief veel RAM, zeker voor de prijs, en een royale assortment aan peripherals. USB is een luxe in deze prijsklasse. Je kan de flexibiliteit van ROM ook als pre zien.

Dat maakt de praktische prijs van de chip eerder richting de 2 a 3 euro. Qua value niets mis mee, maar niet echt een <1 euro chip.
Ik mis in het artikel een klein beetje waarvoor deze microcontrollers gebruikt worden
Er wordt wel gelinkt naar het nieuws artikel van de release van de Pico & de RP2040 controller met een prima uitleg: nieuws: Raspberry Pi Foundation brengt Pi Pico-module uit met eigen chip van ...

Een auto, GPU of CPU wordt ook niet continue uitgelegd.
Er is niet echt een antwoord op de vraag "Voor wat wordt het gebruikt?". Die zingen zijn zo goedkoop dat je ze letterlijk voor alles kan gebruiken. Ik heb die zelfs in de nachtlamp van mijn dochter gestoken om de LEDs in de lamp van kleur te laten veranderen.
De stichting leverde de microcontrollers al in bulk aan hardwarefabrikanten, maar dat gebeurde alleen op afspraak.
Zijn hier voorbeelden van?
Normaal gesproken moet je een sales team contacteren om bestellingen te plaatsen voor grote orders. Soms valt daar ook wel extra service of korting op te bedingen, maar dat zal bij RPI denk ik wel meevallen omdat ze meestal al computerapparaten in de markt zetten voor bodem prijzen. Extra service waar je aan kan denken is het voorprogrammeren van ICs in de fabriek (bijvoorbeeld een bootloader), of als je maar genoeg betaald soms ook je eigen logo/markering er op zetten...

Andere distributie kanalen zijn elektronica groothandels zoals Digikey, Farnell, Mouser, enz. waarbij je ook kleinere aantallen kan bestellen. Echter natuurlijk wel met opslag om het magazijn/de pickerpickers van te betalen. Bijvoorbeeld als je bij Digikey de RP2040 besteld, kan je de 3400 stuks nog gewoon op een rol krijgen, echter meestal wel voor hogere prijzen dan direct bij de leverancier. Veel andere ICs hebben ook meerdere prijsstaffels, echter blijkbaar bij niet bij de RP2040 (wellicht zo afgesproken omdat het wel redelijk een "educational product" is/blijft).

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 17 januari 2022 17:10]

Arduino heeft ook een (of meerdere?) bordjes uitgebracht met een pi pico er op.
De Nano RP2040 connect. Een nachtmerrie om te programmeren voor dual core. Arduino moet(?) de EmbedOS als compiler/firmware gebruiken, en het barst van de bugs, waardoor embedOS vaak in fault mode komt. Enige leuke is de python support, maar of je daarmee je embedded Stm32, Lpc54 of AstSam wilt vervangen is maar de vraag....
Fabrikanten als Adafruit, Arduino, Sparkfun en Pimoroni konden de losse microcontroller al kopen in bulk en hebben eerder producten uitgebracht met de RP2040. De Raspberry Pi Foundation verkoopt de chip nu ook per stuk aan consumenten.
nieuws: Raspberry Pi RP2040-microcontroller is los te koop voor 1 dollar
Ik snap dat dit enkel over de microcontroller gaat en niet over het hele apparaat. Maar als consument voelt dit toch niet helemaal lekker.... Er is in heel NL geen Raspberry Pi te krijgen, met soms een verwachte levertijd van pas half 2022. Zo'n PI bevat veel meer dan die microcontroller uiteraard, maar het voelt toch als focus die niet helemaal op de juiste plek ligt.
Ik betwijfel of het een focusprobleem is: De RP2040 is hun eigen chip, de chips van de gewone Raspberry's worden bij Broadcom gekocht. Als Broadcom geen chips levert, kan de Raspberry Pi-stichting ze niet op een printplaat solderen. Voor de RP2040 kunnen ze direct met TSMC schakelen en gezien de grote hoeveelheid chips die uit een wafeltje gesneden kunnen worden, hebben ze waarschijnlijk niet zoveel wafeltjes van TSMC nodig.
Het voordeel van 40LP is bovendien dat het een 300mm wafer proces is. Niet alleen zijn de dies de helft van 65 nm, maar je hebt ook nog eens 2,25x zoveel oppervlak per wafer. Zoals het artikel al zegt: 21.000 per wafer, en TSMC gaat niet voor 1 wafer van mask wisselen. Die maken in één keer een hele batch aan wafers. 't zou zo kunnen dat één run 50 wafers is, met dus meer dan een miljoen dies.
De Pico is prima verkrijgbaar zo te zien: pricewatch: Raspberry Pi Pico
De Raspberry Pi's bevatten een totaal andere (veel grotere) chip, die op een compleet ander procedé wordt gemaakt.
das heel gek, ik heb mid december een bestelling geplaatst voor een Raspberry Pi 4 en ik kreeg hem een week later thuisgestuurd.
Lucky. Ook voor een gangbare prijs? Beschikbaarheid is echt een ramp, en dat is globaal bekend.
ik heb het gekocht bij electronicavoorjou, dat is een webshop. aangeschaft voor 63 euro incl btw
raspberry pi 4 b 4GB

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 17 januari 2022 16:55]

Homepage:
Verwachte Raspberry Pi levermomenten
– RPI 4B – 8GB – Rond 14-02-2022

– RPI 4B – 4GB – Rond 14-02-2022

– RPI 4B – 2GB – Feb 2022

– RPI 4B – 1GB – Mei 2022

– Zero 2W – Op voorraad

– Pi 400 kit – Feb 2022

– Pi 400 unit – Op voorraad
Interesting dat ze je een Pi 4 hebben gestuurd, wellicht oudere stock geweest, ken de naam verder ook niet.
RPI 4B – 4GB


deze heb ik
Leadtime is 53 weken... groot gebruikers wachten al maanden op oa de cm3...
De Pico Pi is toch ruim op voorraad?

De normale, "echte", grote Raspberry Pi's zijn inderdaad niet verkrijgbaar maar dat is echt een andere categorie apparaat. Op een Pico Pi wil je geen compleet OS draaien zoals dat op een "echte" Pi wel comfortabel werkt.
Het gaat om een totaal andere chip dan die in een Raspberry Pi 4. Deze chip zit op de Pico, de alternatief van de Arduino
Los van het feit dat het een andere chip is dan op de full-size pi, is het alsnog niet zo gek.

Die chips worden in eigen opdracht geproduceerd op grote schaal, dus daar zullen redelijk stabiele aanvoer van hebben. Voor de rest van de hardware zijn ze afhankelijk van de rest van de enorm overspannen componentenmarkt.

Dan kunnen ze de eigen chips op de plank laten liggen, maar als er markt voor is (en dat is er, zeker nu) kun je er ook wat nuttigs mee doen. Tegen de tijd dat ze weer componenten hebben voor eigen productie pakken ze gewoon de cpu's die dan van de band rollen.

Nu houden ze nog een beetje inkomsten (voorraad houden kost ook geld) en helpen ze in potentie nog een beetje om de marktdruk te verminderen.
Ik heb de Pi 4 model b 4 GB bij raspberry store gewoon binnen 2 werkdagen ontvangen ook al stond op de site dat hij niet op voorraad was. Misschien een gelukje.
Hier zijn ze denk ik wel snel leverbaar
Zo snel dat meer vraag en 1 aanbod is.
Aan tweedehands voor 2 keer de normale verkoopprijs
Net als @Netrunner heb ik ook recent een Raspberry Pi 4 (4GB) besteld en snel geleverd gekregen, in een bundel met adapter en 16GB geheugenkaartje voor € 83. 1 oktober besteld bij SOS Solutions, 4 oktober verzonden. Het was zeker geen oude voorraad, want het is er 1 met de nieuwe C0 stepping van de CPU.
Er zijn idd compleet geen Pi's meer te krijgen -- heb zelfs wat projecten 'on hold' gezet (Pi3 volstaat technisch maar niet veel minder). Zelfs het klipperizen van 3D printers is lastig als je wat meer wilt (resonance compensation via ADXL345 en dingen als klipperscreen ipv kleine reprap paneeltjes...) zijn lastig. Zelfs het raspberry pi touchscreen is lastig te krijgen. Maar ik snap dat dit los staat hiervan en dit meer de arduino-like chips zijn, en dat de reden dat we geen pi's meer hebben meer in de richting power management, broadcom, en netwerkpoorten e.d. zit... Ugh...
Ze worden in batches geproduceerd, eerst weer de 8Gb modellen, dan de 4Gb en tenslotte de 2Gb modellen van de Pi 4, daarna ws. pas weer de Pi 3 modellen.
Zero2 al eens overwogen?
Deze zijn zo te zien nog wel redelijk goed te verkrijgen. Hebben alleen geen ethernet poort, maar vanwege de lage prijs houd je dan nog wel budget over voor een losse USB ethernet adapter.
Zelf heb ik even mogen spelen met deze microcontroller. Het is een verrassend krachtig dingetje met een zeer gunstig prijskaartje.

Een m0+ is niets om naar huis te schrijven maar doordat het een dual-core is kan je twee processen tegelijk draaien. Mocht je toch in de problemen komen qua performance dan kan je de PIO co-processors gebruiken om basale taken asynchroon uit te voeren.

Programmeren in de Arduino IDE en optioneel met MicroPython in Thonny geeft de Pi Pico een vlakke leercurve. Blinky kan je in een paar minuten hebben draaien.
Mijn ervaring is dat bij grote codes en wat complexer gebruik van multi core, de embedOS steevast in fault mode beland. Wordt nu al de 'orange leds of hell' genoemd... even wachten op stabielere support?
Is dit niet de oplossing voor chips tekorten in bijvoorbeeld de autobranche?
Nee. De RP2040 is niet rated voor automotive use. Los daarvan is het voor veel zaken gewoon lang niet krachtig genoeg, of mist het specifieke kenmerken op basis waarvan er juist een keuze wordt gemaakt voor chip A of B. De tekorten raken ook niet alleen de microcontrollers, maar ook veel 'minder slimme/allround' ICs met een heel specifiek doel. Ook is een bestaand design 'even' aanpassen een kostbare onderneming waarbij ook zaken als langdurig testen en certificering mee kunnen spelen. Een hobby IC als de RP2040 ga je niet snel je vingers aan willen branden als het om bijvoorbeeld airbags gaat. Als je ziet wat het kost om een productielijn stil te leggen zal een fabrikant ook echt wel kijken naar wat acceptabele alternatieven zouden zijn. Ze zijn er vaak gewoon niet, en daar gaat de RP2040 weinig verandering in brengen, in ieder geval niet op korte termijn.

Als je het hele verhaal doortrekt zou je misschien eerder het omgekeerde kunnen zeggen: het massaal fabriceren van de RP2040, die voor zover mij bekend nog niet in een commercieel product zit, leidt juist tot minder capaciteit bij de fabs om andere IC's te maken waar wel een tekort aan is. Maar dat is misschien een beetje negatief ingestoken kijk op de zaken :)

Blijft een leuk ding hoor die RP2040, begrijp me niet verkeerd. Maar het is gewoon voor heel veel zaken geen vervanging.
Top, had er al een voorraadje in backorder staan :) Mooi alternatief voor SAMD21 e.d. die jaar levertijd hebben.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 17 januari 2022 17:37]

En ondertussen is de pi4 voor consumenten erg lastig te krijgen. Nu weet ik dat het de chip van de Pico is, maar toch steekt dat wat.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 18 januari 2022 11:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee