Spaanse cryptovaluta-advertenties voor groot publiek vergen melding vooraf

Spanje scherpt het toezicht op het promoten van cryptovaluta aan. Als er sprake is van advertenties voor een doelpubliek van meer dan 100.000 mensen, moet de Spaanse kapitaalmarkttoezichthouder daarover vooraf worden ingelicht.

De nieuwe voorschriften staan in een Spaanstalig document van de Comisión Nacional del Mercado de Valores, ofwel de National Securities Market Commission van Spanje. In het Engelstalige persbericht schrijft CNMV dat dit regime van voorafgaande communicatie bij massa-advertentiecampagnes betekent dat minstens tien dagen voor publicatie een melding moet zijn gemaakt bij de toezichthouder. Als daar niet aan wordt voldaan, kunnen boetes tot 300.000 euro volgen.

In de circulaire staan geen voorschriften die gerelateerd zijn aan de geadverteerde producten, hun leveranciers of de diensten die hiermee gepaard gaan. Er is dus geen regulering ten aanzien van de directe inhoud. Wel wordt nu voorgeschreven dat de campagnes duidelijk, gebalanceerd en eerlijk zijn en geen misleidende content bevatten.

Ook moet er prominente informatie in staan over de risico's en een standaard geformuleerde waarschuwing moet ingevoegd worden: 'Investeringen in cryptoactiva zijn niet gereguleerd. Ze zijn mogelijk niet geschikt voor particuliere beleggers en het volledige geïnvesteerde bedrag kan verloren gaan'.

De regels gelden niet alleen voor dienstverleners die in cryptovaluta handelen en adverteren, maar ook voor advertentiediensten en natuurlijke personen of rechtspersonen die dit soort activiteiten op eigen initiatief of namens derden ontplooien. Daarbij worden ook influencers genoemd. De circulaire wordt op 17 februari van kracht.

Rodrigo Buenaventura, de directeur van de CNMV, zegt in een interview met de Financial Times erg blij te zijn met deze nieuwe regels. Volgens hem zal het enige orde aanbrengen bij de manier hoe cryptovaluta worden gepromoot, niet alleen via de traditionele media, maar ook via influencers. Influencers moeten straks in Spanje ook bekendmaken of ze hun promotie bezoldigd doen.

Europees niveau

De komst van deze Spaanse regels is waarschijnlijk mede het gevolg van het vooralsnog uitblijven van EU-regels. In Europees verband wordt er wel over dergelijke regulering gesproken en er zijn voorstellen gedaan, maar daar is nog geen overeenstemming over. Buenaventura zegt dat Spanje en andere landen nu beslissen dat er niet nog 'een paar jaar' op EU-regels kan worden gewacht.

Spanje is zo ongeveer het eerste Europese land dat op deze manier regels en een regime opstelt voor specifiek het reguleren van het promoten van cryptovaluta. Frankrijk let sinds eind vorig jaar al scherper op influencers die cryptovaluta aanprijzen.

Situatie Nederland

In Nederland heeft toezichthouder AFM vorig maand gewaarschuwd voor zogeheten finfluencers, ofwel influencers die financieel advies geven over beleggingen, zoals cryptovaluta. De AFM wees hen op de regels inzake onlinepublicaties over beleggen, maar in Nederland is er nog geen strak geregeld toezicht op deze markt. Wel deed de AFM onlangs een onderzoek naar ruim 150 finfluencers. De waakhond concludeerde dat zij veelal een risicovolle werkwijze hanteren, vaak beleggingsadvies geven zonder de verplichte vergunning en risicovolle producten als cryptovaluta aanprijzen.

Cryptovaluta vallen in Nederland vooralsnog grotendeels buiten het financiële toezicht, al zijn nieuwe regels wel in de maak. Door het gebrek aan regels kan de waakhond nu nog weinig anders dan waarschuwen over de risico's en influencers bewegen om transparant te zijn over de voor- en nadelen van een product. De AFM zegt terughoudend te zijn over handelen in cryptovaluta 'vanwege de sterk fluctuerende koersen en omdat cryptovaluta kwetsbaar zijn voor misleiding, oplichting en manipulatie'.

Door Joris Jansen

Redacteur

17-01-2022 • 16:01

69

Reacties (69)

69
65
40
6
0
12
Wijzig sortering
In m'n vorige werk voor een Nederlandse bank was er altijd enorm veel schrik dat er ook maar ergens een woord zou kunnen geïnterpreteerd worden als "advies" in artikels, advertenties, banners,... en moest er overal een waarschuwing bij dat beleggen kon leiden tot geldverlies. En dan heb je TikTokkers en Instagram influencers die gewoon mensen hun geld aftroggelen, maar daar weet de overheid niet wat tegen te doen!
Het gebruik van het woord cryptovaluta in dit artikel is ook niet echt juist. De meeste gedegen en legitieme advertenties voor crypto-projecten gaan juist om een blockchain die meer doet dan enkel transacties. Een toegevoegde waarde hebben dus.

Wat mij betreft mag er een keihard verbod komen op advertenties als "met $DOGE de boot gemist? Investeer dan nu in $XXX en go to the moon!".
De suggestie met dit artikel wordt gewekt dat er ook eerlijke reclame is voor grote doelgroepen....Ben erg benieuwd naar wat voorbeelden.
precies dat; mensen 'willen mee doen' maar weten eigenlijk amper hoe het werkt, hoe je het 'goed' doet, wat de risico's zijn. Kennis vna me heeft praktisch al zijn euros erin gestopt; is voor 200K 'opgelicht'.

de gemiddelde consument denkt het goed te doen, maar voor mij als IT'er vond/vind ik het al lastig te volgen.
Al je geld steken in iets waar je niks van begrijpt is natuurlijk wel een prestatie. Ik snap nooit hoe die mensen zover geld hebben opgespaard als ze zo weinig financieel verstand hebben.
Zat in een “zwarte” sok :+ na 55jr werken. En dat gooi je dan “weg”

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 04:49]

maar voor mij als IT'er vond/vind ik het al lastig te volgen.
Dat komt omdat, ondanks wat men denkt, de meeste coins niks met IT te maken hebben, maar een finacieel product zijn.
Meeste 'crypto-projecten' zijn gecentraliseerd en hebben helemaal geen blockchain techniek nodig om te werken. Gebakken lucht. De oprichter heeft toch alle macht dankzij premine of een dergelijk systeem. Ik neem even Eth als voorbeeld. 70 procent premine en Vitalik meent te kunnen doen wat hij wil afgaand op zijn tweets. Laat die blockchain back-end dan maar gewoon aan de kant.

Leuke meme thread over Eth
https://imgur.com/a/JM66BEO

Er zijn slechts een handje vol echte cryptocurrencies.
https://codepen.io/realcrypto/full/MWKgXYg
En ondertussen mag je gerust heel je maandsalaris overmaken naar de Toto. Maar zodra het crypto is, is het gevaarlijk...
Lubach heeft er een 'leuke' aflevering over.
https://youtu.be/2q68kkSNK4Y
Jij-bak, crypto's zijn een nieuw product dus zijn nu "makkelijker" tegen te houden. In de gok-markt waar je het over hebt wordt ook nog wel wat aan regulering gedaan.
Klinkt gek maar heel misschien zou iemand ook even kunnen nadenken voordat hij al zijn geld investeert en dan gaat huilen dat het weg is
Nee hoor, helemaal niet gek, dat is een zuiver standpunt.

Daar ben ik het ook mee eens, als diegene daarvoor ook volledige informatie krijgt. Zoals verplichte disclaimers over risico.
Ik was inderdaad een beetje sarcastisch. Het lijkt net alsof een beetje gezond verstand ook te veel gevraagd is in 2022.
(mag geen upvote geven maar +1)

https://en.m.wikipedia.or...ommon_sense_is_not_common

Men is nou eenmaal vatbaar voor misleiding (icesave, pink sheets, gokverslavingen) en uiteindelijk komen de kosten daarvan bij de gemeenschap te liggen of bij instabiliteit op de markt / gezichtsverlies van crypto's.

Maar ja, het zou op zich fijn zijn als iedereen de zin "als het te mooi is om waar te zijn..." moet overtypen voordat ze de computer aanzetten.

Ben ook geen fan van het kapotreguleren / dichtgooien van markten en beperken tot institutionele beleggers. Aan de andere kant is mijn handelsalgoritme "als m'n oom er over begint, dan ga ik short".

[Reactie gewijzigd door maxboone op 23 juli 2024 04:49]

Gokken is terdege wel gereguleerd,
alleen is er (nog) geen sprake van fatsoenlijk toezicht.

https://www.rijksoverheid...escherming-online-gokkers

De geintjes die oa de TOTO uithaalt kan al niet meer.
Eigenlijk best gek dat er toezicht nodig is voor het naleven van wettelijke regels door overheidsorganisaties zelf.

Toto is van Lotto, is van de Nederlandse loterijen, is van de overheid.
Er is helemaal geen sprake van fatsoen..

Ondertussen vallen de 'brieven' van de 'vriendenloterij' nog steeds op mijn deurmat. Ondanks dat ik een 'Nee, Nee' sticker op mijn brievenbus heb. Maar dat geld niet want er staat 'aan de bewoners van het adres' op. En dan van die walgelijke teksten om je maar te overtuigen om te gaan gokken...
'Ontvang gegarandeerd 20 euro!'
' Zie binnen 1 minuut of je 100.000 euro hebt gewonnen!' Nadat je een abonnement hebt afgesloten uiteraard....
'Win meer, beleef meer' Terwijl je statisch geen enkele kans hebt...

Ondertussen is geadresseerde reclamepost een van de grootste ergernissen volgens de consumentenbond.

Men vereist van de grote techgiganten dat ze mensen niet mogelijk beïnvloeden en hier valt een bak papier op mijn deurmat vol met kleuren en teksten om je maar te laten starten met gokken (ik ben geen lid en nooit lid geweest).

Een kennis vroeg mijn advies omdat hij een 'gratis' lot geactiveerd en daarna direct het abonnement had opgezegd. Helaas begon de loterij gewoon geld van zijn rekening te halen. Gebeld met de lotterij: 'nee wordt direct regelt meneer'. Maand later weer een afschrift dus ik adviseer om de bank te bellen en te storneren (het terugdraaien van een automatische incasso). Bank geeft aan, jammer maar loterijen kun je niet storneren. Je mag mooi op je knietjes terug naar de loterij en hopen dat ze meewerken.
Voorbeeld.
Een abonnement dat je direct of kort na inschrijving direct kunt opzeggen, terwijl je de eerste deelname gratis hebt gekregen. Zo doe ik deze maand eenmalig gratis mee aan de Postcodeloterij. Kostte 5 minuten werk, code invoeren online, paar dagen later toen ik m'n lotnummer kreeg, geannuleerd. De laatste trekking waar ik aan mee doe is die van januari. Waarom een winstkans die niets kost, laten liggen?

Het probleem zijn gemakzuchtige papzakken die vervolgens ingeschreven blijven staan.
Het probleem zijn gemakzuchtige papzakken die vervolgens ingeschreven blijven staan.

Tja, maar het is wel verleiding... En de grote techbedrijven worden ervoor op de vingers getikt maar gok organisaties? Nee, dat moet kunnen, toch?

De postcode loterij is letterlijk bedacht om sociale druk uit te voeren. Wat nou als hij in jouw buurt valt? Je buurman miljonair en jij niet!
Hoewel ik zelf niks heb met zulk soort kansspellen, is dat wel duidelijk voor iedereen dat het een kansspel is. Als bij crypto advertenties ze ook duidelijk maken dat je aan het gokken bent in de hoop dat een andere sucker de shitcoin voor meer van je koopt later, dan zou ik er ook minder problemen mee hebben.

Edit: En onderstaande post is dus het probleem. Bij Toto zullen weinig mensen denken dat ze aan het investeren zijn, bij Doge (of heel veel andere) denken mensen dat dus wel.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 23 juli 2024 04:49]

Dat het voor iedereen duidelijk is dat de toto een kansspel is ook verre van waar, er zijn een heleboel mensen verslaafd aan gokken en die denken echt dat ze er snel veel geld mee gaan winnen en die vergokken al hun geld, en de rest, het is een groot probleem.

Het toch nog alsnog gewoon investeren als iemand dogecoin koopt? Ze kopen het toch in de hoop het later voor meer te verkopen, dat heet toch investeren? Of jij het een slimme investering vind of niet is een ander onderwerp.
Punt is dat je niet aan het gokken bent met crypto, maar aan het inversteren.

Een hogere koers van een munt word grotendeels bepaald door het succes van het netwerk, of crypto adoptie. Dit laatste is nog steeds zeer dominant waardoor het lastig word om te voorspellen wat het toekomstbeeld van crypto is.
Er zijn inderdad wel degelijk onderliggende fundamentele drijfveren achter sommige cryptocurrencies en er zijn ook zeker aandelen waarbij dergelijke gok-achtige / hype effecten optreden (c.q. de short squeezes van WSB, dotcom-bubbel, ...).

Echter, afhankelijk van het financiele product dat je op de markt brengt zijn er reguleringen. Crypto's kunnen zeker investeringen zijn, maar er zijn ook genoeg investeringen welke een volledige gok zijn. Je kan m.i. crypto's goed vergelijken met pink sheets.

Pink sheets zijn ook investeringen, maar daarvan zijn advertenties met goede redenen de grond in gereguleerd.
Oh maar ik ben ook niet tegen reguleren hoor. Van mij mogen ze gerust disclaimers plaatsen dat je geld kan verliezen en dat CEX aan KYC moeten voldoen.

Helaas zie je nog steeds dat mensen denken dat het een soort get rich quick scheme is. Maar dat is het niet. Als je flink geld wil verdienen met crypto's moet je weten waar je mee bezig bent, en kan ke geld ook flink verliezen.
Je speculeert. De koers van crypto wordt bepaald door de instroom van speculanten. Niet door het gebruik van het netwerk in de reeele economie, want dat is zo goed als non existent.
Ook met "gewoon" inversteren speculeer je. Inversteren is altijd "gokken" en "speculeren". Want je speculeert dat bedrijf A het beter gaat doen dan bedrijf B. Als je ASML aandelen koopt ipv Ahold, dan speculeer je toch dat ASML het beter gaat doen?

Maar als we het toch over gokken hebt: laten we beginnen bestaan van een gokmiddel genaamd "futures". Dit zijn termijn contracten waarop je speculeert of de prijs van een financieel product. Dit is letterlijk gokken op wat de prijs is van b.v een aandeel in de toekomst. Als deze lager is voor de verval datum dan wat jij aangeeft.

En laten we niet vergeten wat er in de dotcombubbel is gebeurd. Jawel, speculeren wie het grootste word. Alle internet bedrijfjes beloofde goude bergen, maar als je niet in de bedrijven die decdotcombubbel overleeft hadden. En wat was de dotcombubbel precies? Just, speculeren op WEB2.0.

Zolang je niet in een of andere shitcoin stopt, ben je gewoon aan het inversteren. Uiteraard ben ik het eens dat er meer toezicht/waarschuwingen modig zijn, want als ik zie wat er gebeurd met shitcoins mag daar wel wat aan gedaan worden.

Uiteindelijk speculeer ik dat de crypto's waar ik in inversteer het goed gaan doen in web3.0/metaverse, net als dat ik speculeer dat ASML nog groter gaat worden. De metaverse zal de toekomst worden of we het willen of niet. En daar kan je beter wat geld mee verdienen :)

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 23 juli 2024 04:49]

In theorie wel ja, maar de hoeveelheid shitcoins die een pump en dump doen en de volatiliteit van de markt maakt het wel gewoon gokken voor iedereen die niet weet wat ze doen. En juist dat laatste is waar het over gaat natuurlijk, bij beleggen zijn er veel meer disclaimers dan random crypto sites waar je binnen een minuutje voor 10.000 euro aan crypto hebt gekocht.

Bij investeren heb je daarnaast nog te maken met mensen, plannen van een bedrijf, een vooruitzicht. Bij crypto, wat puur gebaseerd is op 'wat wil je er voor geven' heb je veel minder informatie om goed te kunnen handelen. Koop jij een coin en besluit Elon 10 minuten later dat die coin slecht is voor zijn portemonnee, dan heb je pech en ben jij 10% van je geld kwijt.
Dat werkt precies zo met beleggen. Als een verkeerde beslissing wordt gemaakt, crasht de koers.

Ik ben ook tegen shit coins, omdat ze een bedreiging zijn voor de adoptie van crypto, daarom speculeer ik niet op Doge of vergelijkbare coins, maar in netwerken met een use case. Dat zijn soms ook hele kleine, waar ik vroeg bij hoop te zijn en soms crypto waar ik relatief gezien net ff te laat bij was om 100x te kunnen. Polygon Matic is er bijv. zo eentje. Net ff te laat ingestapt, tja.

Het grote gevaar komt vooral van TikTok, YT en Twitter influencers. Er wordt geen eigen onderzoek gedaan, er wordt blind gekocht op basis van een paar shills in de hoop mee te kunnen liften op het success van een ander. Dat principe geldt voor letterlijk alles. Er zijn figuren die je leren hoe je een man moet zijn, wel even 99$ per maand aftikken. Zo ook met crypto. Als je dom bent, maak je brokken en ben je blut. Persoonlijk zie ik geen reden om nog meer regels te binden aan reclames e.d. Je bent er zelf bij. Je hebt zelf je onderzoek niet gedaan en je bent door je eigen toedoen failliet gegaan. Sommige mensen zouden tegen zichzelf beschermd moeten worden, maar daar moet je reglementair geen rekening mee houden, want dan kunnen we alles wel verbieden.
En daar ben ik het op zich met je eens. Er zijn te veel mensen die niet weten wat ze doen en daar gaan ze de mist in. Zoals @Sissors zegt, er zijn inderdaat mensen die met de tong uit hun bek, en wapperende handjes zo €1000 in doge stoppen. Echter, moet je niet alle cryptoinversteerders op een hoop gooien. Want ik ga geen 20x leverage trade doen op Doge, want dat is superdom.

Dus hoe ik het b.v doe: Kijkend naar Vechain. Vechchain is een blockchain waarmee bepaald kan worden die eigenlijk bijhoud waar verschillende goederen vandaan komen. Met andere woorden, je zou met voedsel precies kunnen bijhouden wie, wat in je voedsel stopt. BMW gaat Vechain gebruiken in hun Verifycar om kilometer en brandstof fraude tegen te gaan. In de whitepaper staat ook precies wat het doet. En het bedrijf van Vechain verteld op hun site heel duidelijk wat hun toekomstdoelen.

Perfect, hier wil ik wel geld in stoppen. Ik zie over 5 jaar wel hoe hoog of laag Vechain staan.

Dus als ik daar in inversteer, ben ik dan aan het gokken? En zo ja, wat is dan het verschil met aandelen kopen van ASML na het horen vam hun toekomstplannen?

Zijn er algemene problemen met crypto? Jazeker dit zijn oa:

- Mensen die 20x leverage traden.
- Memecoins en nieuwe coins die zomaar gekocht kunnen worden.
- Pump en Dumps die vrij publiekelijk zijn als je in de juiste Telegramchannel zit.
- Crypto kent gigantisch veel FUD.
Nee, het is gokken, je bezit niets; crypto is virtueel.
Kwestie van bij het mismoderatietopic aankloppen.

Mensen zijn gewoon pissed dat ze geen videokaart kunnen krijgen. Hierdoor worden anti-crypto meningen de hemel in geprezen en pro-crypto meningen krijgen minnetjes. En op de een of andere manier zijn het altijd mensen die nog nooit crypto's hebben gekocht die alles van cryptorisico's weten.

Feit is dat ik gelijk heb. Afhankelijk van je definitie van gokken/speculeren zit er geen verschil tussen aandelen of crypto's. Niemand koopt aandelen omdat een bedrijf "al groot is" maar omdat een bedrijf beloofd te groeien. En beloofde groei=speculeren. Crypto kent dat ook in iets andere zin.

Het probleem met crypto is dat er amper regulatie opzit waardoor je dus pumps en dumps krijgt, elke malloot kan 20x leverage traden en de koers volitile is. En dat is het echte probleem binnen van crypto. En dat zal zichzelf oplossen gezien meer en meer grote inversteerders ook in crypto inversteren.
Maar dan zeg je dus 'Spanje doet dit, terwijl dit andere ding in Nederland wel mag'. Beetje appels met peren.

Er is zeker wat aan te merken op het hele stukje gokken in Nederland, maar hoe staat dat in verhouding met crypto in Spanje? Ik vind het wel logisch dat er toezicht is op financiele producten, zeker iets als Bitcoin waar gewoon heel veel mensen heel veel geld kunnen verliezen omdat ze mee worden genomen in de hype van 'nieuw, crypto, nft's, de toekomst' terwijl ze eigenlijk geen flauw idee hebben hoe het zit, en dat ze echt 0 bescherming hebben als er iets gebeurt.
Valt mij tevens op dat de laatste tijd op zowel radio als TV veel reclame gemaakt wordt voor Crypto Exchanges/brokers. Dit terwijl de koers van de meeste crypto valuta al ruim twee maanden nagenoeg stil staat.
Wellicht is dat precies de reden dat ze graag meer Euro's richting de exchanges willen.
Vind het ook vrij bizar hoe hier in Nederland mee wordt omgesprongen en zou niet misstaan hier wat strakker op te letten.
Zo hoorde ik laatst op Radio 538 de actie "Hier met je rekening" welke gesponsord wordt door Bitvavo met kans op een bitcoin rekening met €40.000
https://www.538.nl/gespon...et-40-000-euro-in-bitcoin
wat is daar mis mee dan? Het winnen van 40.000 euro aan cryptovaluta? Wie moet daar op letten en waarom?
Dit soort advertenties normaliseert Crypto waar an sich niets mis mee is, echter is Crypto in zijn huidige vorm niets anders dan speculatie zonder enige onderliggende waarde. Prima als mensen daar geld mee willen verdienen, maar het op de nationale radio promoten is wat vreemd. Je mag ook geen reclame maken voor een of ander piramide spel.
Dan is forex trading dus volgens jou ook speculeren zonder onderliggende waarde?

De euro en dollar hebben namelijk ook geen onderliggende waarde.
Klopt, dat is ook gokken op eventuele toekomstige waarde. Met het verschil dat dit in het geval van aandelen in een bedrijf nog wel onderliggende waarde vertegenwoordigd, namelijk de prestaties van het bedrijf (goederen/diensten)

Persoonlijk geloof ik dat de wereld misschien wel wat beter zou zijn als we dit soort zaken niet zouden toestaan.
Geen waarde? Er ligt een complete economie ten grondslag aan de euro en de dollar. Aandelen in een bedrijf zijn precies dat; die hebben ook een onderliggende waarde, namelijk dat bedrijf.
Cryptovaluta hebben geen enkele intrensieke waarde; het is wat de gek ervoor geeft. En het is een pyramidespel; zodra er niemand meer met echt geld in wil stappen, is jouw shitcoin waardeloos.
Forex traden is in de meeste gevallen inderdaad pure speculatie.
Ik vind je vergelijking een beetje vreemd. Nee, je mag geen reclame maken voor een piramide spel. Maar dat ga je toch niet vergelijken met een prijsvraag wat gesponsord is door een Bitcoin exchange?

En over onderliggende waarde: Hebben Goud en Zilver een degelijke onderliggende waarde? Kan je toch ook al 100 jaar kopen/verkopen op exchanges.
Goud zilver diamanten etc is in zijn huidige vorm ook speculatie met geen enkele onderliggende waarde of maatschappelijke doel. Puur schaarste.
Ik stoor me persoonlijk meer aan gok-advertenties of 'koop nu deze coin' reclames. Maar crypto winnen lijkt me weinig mis mee tenzij er een gok-element inztit (lijkt hier niet zo te zijn)?
Iedereen weet dat Toto gokken is.
Veel mensen doen alsof traden met Crypto je rijk kan maken...een baan...etc etc...fomo..
Zie influencer (ook neppe) doen alsof ze super rijk zjn geworden door coin-x.
Vooral als deze door een BN-er gemarkiteerd word.

Toto\gokken is veel onschuldiger. Mits je verslaaft bent.
Door het gebrek aan regels kan de waakhond nu nog weinig anders dan waarschuwen over de risico's en influencers bewegen om transparant te zijn over de voor- en nadelen van een product
en over het feit dat ze al dan niet een persoonlijk voordeel zouden kunnen behalen, want vaak ruikt dit naar pump&dump praktijken
Cryptovaluta vallen in Nederland vooralsnog grotendeels buiten het financiële toezicht, al zijn nieuwe regels wel in de maak.
Ik denk niet dat hier het probleem is dat er te weinig toezicht zou zijn. Het probleem dat je hier vooral limiteert zich niet enkel tot de cryptovaluta. De zogenaamde 'finfluencers' doen exact hetzelfde voor de 'reguliere' markten, die volgens deze zin wel onder 'toezicht' zouden staan. Het gaat er meer om dat de waakhond niet genoeg middelen heeft om jan en alleman die op elke site een filmpje plaatsen te controleren, en dat snap ik volledig. Je hoeft YouTube nog maar open te klikken, en 1 keer te zoeken op een investeringsvideo (in welke markt dan ook) en heel je home page staat vol met dit soort 'adviezen'.
Cryptos als geld zouden compleet verboden moeten worden. Ongeveer 98% is in bezit van een paar entiteiten. Het is ongelovelijk slecht voor het milieu. Het voegt nul waarde. toe. Het lijkt meer op gokken of speculeren. Het gros van de mensen verliest geld. Percentage is nagenoeg gelijk aan dat van een gok fruit machine in de kroeg. Adverteren zou echt niet moeten mogen. Blockchain als tech ergens anders voor is wel een goed idee. Dat staat hier helemaal los van.
Crypto als "value exchange" heeft best wel bestaansrecht. Niets houd mensen tegen om een fictive waarde aan een muntje te koppelen en die dan vervolgens als ruilmiddel in te zetten.

Alhoewel crypto op dit moment een grote milieu impact heeft werken de grote jongens (Bitcoin weet ik niet, maar ETH in ieder geval) aan "proof of stake" waardoor je niet meer hoeft te valideren op basis van rekenkracht maar dit doet op basis van reputatie. Daarmee zou ook; voor dit specifieke netwerk, de impact op het milieu teruggedrongen moeten worden.

Het is een beetje jammer om er zo negatief naar te kijken en niet te kijken naar potentiele voordelen die crypto als betaalmiddel/ruilmiddel heeft.
Crypto als "value exchange" heeft best wel bestaansrecht. Niets houd mensen tegen om een fictive waarde aan een muntje te koppelen en die dan vervolgens als ruilmiddel in te zetten.
Dat heet speculeren, en daar heeft de wereld helemaal niets aan. Schuiven met geld, waar uiteindelijk de rijken rijker van worden.
In deze context is "speculeren": 1. (inerg) inzetten op een bepaalde kans, meestal met hoog risico

Dat doe je niet, want als je het als ruilmiddel gebruikt is er geen risico, je krijgt het geruilde goed/dienst/valuta dan in je ruil; net zoals jij nu met je euro's doet.
De enige reden om cryptocurrency als puur betaalmiddel te willen gebruiken is om dat los van het toeziend oog van een/de centrale autoriteit te doen. Daar zijn geldige redenen voor. Het betekent echter wel per definitie dat zo'n valuta instabiel zal zijn, en daarmee is het dus ook automatisch een speculatieobject, wat de instabiliteit weer voedt, enzovoorts.
En geld wordt nooit meer uitgegeven....
Nee, want de primaire functie van kunst is nuttig. Dat het óók als speculatiemiddel gebruikt kan worden doet daar niets aan af.
Dan ben ik wel erg benieuwd wat in jouw ogen de primaire functie van kunst is... :?
Mwua, als je puur crypto koopt, dan moet je het heel slecht gedaan hebben wil je verlies hebben de afgelopen 2 jaar. Kijk voor de grap eens naar de prijzen 2 jaar geleden: https://coinmarketcap.com/historical/20200105/

Bij de top 50 munten heb je het slecht gedaan wanneer de waarde x2 is gegaan.

leveraged trading natuurlijk een ander verhaal. Daar zijn meer verliezers, en is meer gokken.
Ik snap niet waar je deze informatie vandaan haalt want het overgrote deel klopt gewoon totaal niet
zouden toch een hoop shit uit de wereld helpen als alle crypto weer 0 zouden zijn, gelijk aan hun viruele waarde.

Videokaarten eindelijk normale prijzen.
De enegie-prijzen kunnen dan eindelijk zakken & veel minder milieu verspilling.
De luie speculatieve millionairs weer arm en op zoek naar hun volgende fake project.

Kom er maar in cryptospeculaten!
Inderdaad, ik ben ook zwaar voorstander voor totale verbod op cyrptovaluatie. Het kon vast koerst niet eens vasthouden, als je denkt dat je te veel had betaald (vanwege koers), dan heb je pech, want je krijgt geld niet terug. Denk daar vooral aan!!!
Het benadeelt de mensen zeker ook, een foutje dan kom je zwaar in de problemen. Daarom is cryptovaluatie niet heel erg betrouwbaar.
Nee hoor. Ik zou graag willen dat het anders is. Maar cryptos voldoen (om ze maar even allemaal over een kam te scheren) aan alle 4 de punten. Ik kan er wel een paar extra nog bij halen. Bijvoorbeeld dat in bepaalde arme landen mensen moeten wijken voor crypto fabrieken. Of dat bepaalde hardware niet meer te krijgen is doordat miners ze inpikken.
Dat laatste is gewoon kapitalisme. Dat mensen "geen spelletjes meer kunnen spelen" omdat anderen geld proberen te verdienen met dezelfde hardware is gewoon kapitalisme in werking. Niets mis mee naar mijn mening.

"meer kunnen", ze kunnen nog prima spelletjes spelen maar hun 2-5 jaar oude hardware is opeens niet goed genoeg meer.

[Reactie gewijzigd door Seditiar op 23 juli 2024 04:49]

Ze zouden die advertenties beter verbieden want het meeste is gewoon oplichting
Dus adverteerders, gooi wat extra eigenschappen bij je doelgroep

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.