Raspberry Pi introduceert HAT voor lego

Raspberry Pi heeft een nieuwe 'Build HAT'-add-on geïntroduceerd. Hiermee is het mogelijk om LEGO's Spike-robotcomponenten te programmeren via de Pi. Ook bepaalde andere legosets, zoals Mindstorms Robot Uitvinder, zijn nu zo programmeerbaar.

Met de Build HAT kunnen alle legorobotcomponenten die een LPF2-, of LEGO Power Functions version 2-connector gebruiken, geprogrammeerd worden met de Raspberry Pi. Hieronder vallen in ieder geval de Spike-sets van LEGO Education, waarvoor deze HAT specifiek is gemaakt. Raspberry Pi meldt zelf dat ook de Robot Uitvinder-set van de LEGO Mindstorms-collectie compatibel is. De Build HAT kost 25 dollar. Wanneer het board uitkomt, is nog niet bekend.

Bij de Spike-sets wordt al een hub geleverd waarmee Python-programma's opgeslagen en uitgevoerd kunnen worden. Anders dan die hub, bevat de Raspberry ook GPIO-pinnen. Hoewel de Build HAT zelf moet worden aangesloten met die pinnen, kunnen gebruikers met de ongebruikte pinnen meer componenten toevoegen, wat volgens Raspberry extra flexibiliteit moet geven bij het maken van projecten.

De Build HAT bestaat uit een RP2040-microcontroller. Ook heeft deze 'slechts' vier LPF2-connectors, in tegenstelling tot de zes op de Spike-hubs van LEGO zelf, waarmee de legomotoren en -sensoren in werking worden gesteld. De HAT kan worden aangesloten op alle Raspberry Pi-boards met een 40-pin-GPIO-header, hoewel er voor koppeling met de Raspberry Pi 400 nog een extra GPIO-verlengkabel nodig is. Om aangesloten legocomponenten met de Build HAT te programmeren, heeft Raspberry Pi een bijbehorende Python-library gemaakt.

Raspberry Pi verkoopt voor dit uitbreidingsbord los een 48W-voeding waarmee volgens het bedrijf zowel de HAT, de aangesloten legomotoren als de Raspberry Pi zelf van stroom kunnen worden voorzien. Deze voeding gaat vijftien dollar kosten.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

19-10-2021 • 12:02

70 Linkedin

Submitter: m3gA

Reacties (70)

70
69
28
5
0
27
Wijzig sortering
Van LEGO kan je alles maken
een boot een vliegtuig of een trein
Een huis met echte daken
Heel groot of misschien wel piepklein
Dus bedenk de gekste zaken
Want spelen met LEGO is fijn
Wat is iedereen zjin obsessie toch met Lego?
De volwassen Lego community is huge!
Er zijn lokale FB groepen waarin vele duizenden gelijkgezinden hun projecten en passie delen.
Voor mezelf is het de ultime ontspanning. Ik kan vele avonden zoet zijn met een grote 18+ doos.
Het maakt mijn werkhoofd leeg, alle stress valt weg.
Dit heeft niets met kinderen of iets dergelijks te maken.
Ik zeg altijd, kinderen spelen met Lego. Volwassenen bouwen met Lego.

En heerlijk om zelf je creatie te bouwen, alleen ik kom altijd Lego blokjes te kort....
Dan moet je eens kijken op steentjeswereld.nl. Da's een Nederlander tussen Groningen en Drachten. Levert twee keer per week als ik het me goed herinner. De meeste steentjes heeft hij wel, en anders kan hij er vast wel aan komen.
Zo dacht ik er ook over, totdat ik het toch weer eens ging proberen. Het is echt heerlijk meditatief. Je hoofd leegmaken en wat moois maken :)
Helemaal mee eens. Zo ben ik heerlijk een week zoet geweest met de Bugatti Chiron :*)
Er is vast wel iemand die zo'n pi nu in een modded versie weet te proppen. _/-\o_
Precies dit... het werkt voor mij ook echt ultiem ontspannend en een soort meditatief wel zelfs ja.
Als kind vond ik het al fantastisch, maar nu als volwassene is dat misschien juist nog wel erger geworden... Met als enorm groot voordeel dat ik nu gewoon (elke :P ) dikke set kan kopen als ik daar zin in heb... en niet meer kwijlend uren dozen sta te betasten bij de speelgoedwinkel, wetende dat ik de meeste sets nooit zou gaan krijgen ...
Mijn zoon heeft in ieder geval niks te klagen, zeker sinds corona is het echt weer een beetje doorgeslagen :P :9~
Ik snap je vraag wel. Volgens mij zijn het vooral mensen met kinderen die opnieuw verliefd worden op het spul, tenminste als ik in mijn omgeving kijk. Ik heb ook het idee dat de populariteit van Lego de afgelopen jaren onder volwassenen sowieso een stuk groter is geworden, vooral door de grote en (extreem) dure pakketten en fan service.

Geef me een doos lego en ik begin vanzelf te bouwen maar het is 30 jaar geleden dat ik ermee speelde en ik heb niet de behoefte om het opnieuw op te pakken.
Daarbij duikt Lego ook nog eens op de trends die lopen zoals Minecraft en Mario... maar ook Fender, Harry Potter, Adidas, Disney, Star Wars, Jurassic World, Nasa en... noem maar op komt er wel iets uit voor Lego zeker de laatste jaren...
De hype op LEGO is momenteel zo groot. Kan niet anders dan dat dit net als de Titanic met een gigantische klap uit elkaar spat.
De hype op LEGO is momenteel zo groot. Kan niet anders dan dat dit net als de Titanic met een gigantische klap uit elkaar spat.
Twee vragen:
 • Is dit een verwijzing naar de LEGO Titanic die volgende maand uitkomt, of was je woordkeuze stom toeval?
 • Hoezo is de Titanic "uit elkaar gespat"? Ja okee, ze is in tweeën gebroken, maar dat is toch wel iets anders.
Verdiep jij je dan eerst maar eens in de geschiedenis van het merk Lego.

Lego heeft al wel vaker met ups en downs te maken gehad.

Dat bedrijf gaat echt niet zomaar kapot hoor.

Het is ook vrij moeilijk om de Lego steentjes exact na te maken. Lepin uit China heeft bijvoorbeeld een poging gewaagd en vrijwel alle Lego sets nagemaakt, maar testers zijn er achter gekomen dat Lepin modellen sneller uit elkaar vallen en dat Lepin onderdelen zoals klepjes slechter op elkaar aansluiten.

Tel daarbij op dat die Lego steentjes makkelijk meerdere generaties mee gaan.
Lees hier maar eens hoe lang één zo'n steentje mechanisch gezien mee kan:
https://bitrebels.com/geek/lifespan-lego-how-long-they-last/

Hier een artikel over hoe lang Lego er over doet om af te breken in open water:
https://thefactsource.com...de-the-lego-bricks-study/
Helemaal naar onderen scrollen en je weet: 100-1300 jaar.

Lego gaat ons allemaal overleven.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 19 oktober 2021 20:44]

Alleen blijven ze moeite houden met de blauwe kleur. We hebben Lego van een aantal decennia oud en je ziet dat blauw niet blauw blijft. Vooral bij Duplo trouwens. Maar als je dus contact opneemt met de klantenservice dan sturen ze je nieuwe blokjes toe! Of die blokjes nou 2 dagen of 20 jaar oud zijn maakt niet uit.
Goed, ik heb ook wat Lepin spul en wat anders Chinees gebeuren. Het is toch net anders. Het past net niet zo lekker, de boekjes zijn waardeloos.. Maar als ik mijn kinderen bezig zie met een Chinese doos van 15 Euro dan ben ik blij dat ik niet de echte Lego van 50 Euro hen in de handjes heb gedrukt.
Volgens mij zijn het vooral mensen met kinderen die opnieuw verliefd worden op het spul, tenminste als ik in mijn omgeving kijk.
Je vergeet de werkende man/vrouw die nu een vast deel van het inkomen kan besteden aan 'iets leuks' i.p.v. als kind moeten wachten op een verjaardag, feestdag of lang sparen.

De '18+' sets of zwarte dozen van recentere sets getuigen ervan dat Lego de volwassen koper serieus genoeg neemt om deze te targetten. Tel daarbij op dat meerdere sets (Piraten van Barracuda Baai, Spookhuis) bewust hints hebben naar sets uit de jaren 90, wat herinneringen aan vroeger oproept die een kind van nu niet zal snappen. En vergeet allerlei 'show' sets zoals de onlangs uitgebrachte Titanic (9000+ stukjes), klassieke piano, typemachine, schaalmodellen van oldtimers, het Colosseum, alle modular gebouwen en het Barcelona stadion niet die stuk voor stuk weinig speelplezier voor een kind zouden geven.

Volgens mij zijn er geen officiële cijfers, maar dat ergens tussen de 30%-50% van Lego kopers volwassen is durf ik best te geloven.
Of mensen die als kind verlangde naar een bepaalde set, maar nooit konden kopen en nu eindelijk het inkomen hebben die set (tweedehands) te kopen.

En dan ontdekken dat er nu nóg mooiere sets zijn.

En voor je het weet zit je op het Tweakers Lego forum, Rebrickable en Lego Ideas en koop je sets via BrickWatch en losse steentjes via BrickLink.

En dan blijk je gewoon onbeperkt toegang te hebben tot alle steentjes in alle kleuren en kun je alle sets bouwen via Stud.io en dan blijk je ook nog zelf 3D renders en bouwinstructie te kunnen maken voor eigen creaties...

Gewoon CAD voor LEGO wat wil je nog meer?
Oh en BrickLink en Lego Studio zijn inmiddels onderdeel van de Lego Group.

[Reactie gewijzigd door djwice op 20 oktober 2021 09:30]

Veelzijdig speelgoed, je kan er mee bouwen wat je zelf wel?

Vroeger veel mee gespeeld, en stiekem wil ik zelfs nu lego kopen voor men eigen. :+
Tijdloos speelgoed, mijn zoon (6) speelt met lego waar ik 35 jaar geleden mee speelde .
En af en toe koopt papa een mooie set om samen te bouwen!
Als er iets Tweaker-waardig is, is het LEGO wel!
Zelfs een Technic Hub van lego is verkrijgbaar lijkt me al tweakers waardig.
Wat is iedereen zjin obsessie toch met Lego?
Op een site voor mensen die het leuk vinden om zelf hun eigen computer te bouwen (dat is uiteindelijk waarom het hier "tweakers" heet) verbaast het me niet dat het ultieme zelf-bouw speelgoed ontzettend populair is. Iets zelf ontwerpen, bouwen, afbreken-aanpassen-en-verbeterd-weer-opbouwen (je zou het bijna "debuggen" noemen :p ) is nou eenmaal erg leuk, zeker als jijzelf (en niet je baas) bepaalt wát je precies gaat bouwen. Voor een heleboel mensen komt daar ook nog eens een flinke portie nostalgie bij.

Zeker de combinatie met electronica (zoals in dit geval een Raspberry Pi) is geniaal: met een RPi kun je leuke dingen doen, maar als je meer output wilt dan een paar ledjes dan wordt het opeens een heel stuk lastiger. Het kan prima, natuurlijk, maar het is veel meer werk. Hetzelfde geldt voor input: een paar drukknopjes zijn snel genoeg gemaakt, een draaiknop ook nog wel, maar dan is het uit met de (lekker simpele) pret. Met Lego heb je zowel voor input als output opeens veel meer mogelijkheden én kun je er een hele robot van bouwen met al je andere steentjes.
Jij hebt als kind nooit met Lego gespeeld?
Ik wel een mijn kinderen ook, en hoe leuk ik ook de grote lego sets vind. Ik kan het niet in me opbrengen om daar terug mee te spelen. Zolang mijn kinderen het maar leuk vinden. En ik wil ze gerust helpen met iets te maken enzo, maar ik ga niet meer zoals vroeger ermee spelen. Er zijn ook ontzettend veel blokjes bijgekomen. En tegenwoordig heb je 20-30 sets nodig om iets deftig groots te kunnen bouwen of zo van die dozen. Het enige wat wij apart hielden was "city", "space", "piraten", "ridders", "technics" en dat lag per categorie allemaal gewoon door elkaar en maar dingen maken. Na zoveel jaar de dozen terug boven gehaald, alles in elkaar gestoken ... en we hebben slechts 3-4 blokjes moeten bestellen, en dan alles naar een 2de hands winkel gedaan en een habbekrats voor gekregen. Als je bekijkt hoeveel sommige van die oude sets nu gaan ...
Maar ik kan me gerust inbeelden dat mensen die terug willen doen, het was leuk voor mij, voor sommige kan dit nog altijd leuk zijn. Bekijk oude video games ... Leuk en nostalgie, maar de prijzen voor sommige games, sorry dat is het echt niet waard hoor. Mijn eerste games waren pacman, racing, basketbal, hangman en nog zo een paar dingen op zo een stokoude philips tv spelconsole. Ik heb ook zo eens een snes mini gekocht en dacht cool we gaan effe terug zelda spelen, leuk voor 15 minuten. Geef mij dan maar een nieuwe game. Ieder zijn eigen ding.
Het enige wat ik misschien nog zou kopen van lego is zo een storm trooper helm, die batmobile en die bugatti. Alleen is de vraag, waar ga ik die zetten :)
Lego kun je ook niet vergelijken met pakweg 40 jaar terug veel complexer en uitgebreider maar de basis blijft het zelfde blokje.
En waar je voorkeur ook ligt de één met lego en de ander met Playmobil terwijl die ook uitgebreider is geworden en meer in keuze en thema's
Ik had vroeger ook veel lego mijn beide dochters kregen ook lego Friends geweldig samen met mijn dochters aan het bouwen ja de meisjes vinden lego ook mooi dat was vroeger wel anders en meer op jongens gericht meisjes hielden niet zo van bouwen.
Als je tegenwoordig op beurzen kijkt wat voor constructies ze tegenwoordig bouwen van lego veel door volwassenen zowel man als vrouw, ik vind het geweldig en de populariteit is alleen maar gegroeid ook wel logisch lego komt steeds meer met verassingen en uitbreidingen zowel voor jong als oud.
Koop eens een doos zou ik zeggen, dan weet je het
Behalve dat het het meest tijdloze en fantasierijkste speelgoed in de historie van speelgoed is?
Ik weet het ook niet... :+
Omdat het het meest veelzijdige constructiespeelgoed is en het zich leent om talloze hobbies, variërend van modelbouw van voertuigen en bijvoorbeeld hijskranen tot en met compleet functionele assemblagelijnen tot en met architectuur, mee te beoefenen.

Er zijn bijvoorbeeld alleen al aan de bouw van hyperrealistische en volledig functionele schaalmodellen van trucks (met als uitgangspunt de grootste maat banden, die bij oude Technic sets werden verkocht) talloze hobbyisten bezig, die ook in verenigingsverband werken, op hobbybeurzen staan, etc.
Lego is ook een aardig prototyping tool
Je kan met een CAD pakket iets ontwerpen en dan komt er een Bill of Materials uit
Die kun je gewoon indienen bij bepaalde webwinkels en je krijgt je zelf gemaakt bouwpakket gewoon thuis gestuurd....
https://www.lego.com/nl-nl/product/lego-titanic-10294

Ik zou de eerste kleuter die dit in elkaar weet te krijgen wel eens willen zien.

Je bent nooit te oud om te spelen. Je wordt pas écht oud als je stópt met spelen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 19 oktober 2021 17:58]

Is wel vet, maar er heeft ooit al een schooljongen uit IJsland een minifig-schaalmodel van de Titanic gebouwd.

https://www.hln.be/het-le...lego-ter-wereld~a0a4a3c1/
Absoluut niet mee eens.
Ik ben opgegroeid met lego (zoals bijna iedereen hier, waarschijnlijk).

En heb een paar jaar geleden een paar sets voor mijzelf gekocht, puur voor de lol.
Dat was niet enkel nostalgie; dat was heerlijk om te doen!

En die verkleutering van de maatschappij?
Die vind ik géén vergelijk met lego. Lego is geen 'verkleutering', vind ik.
Ik ben 42, en heb sinds vorig jaar de complete LEGO Overwatch serie bij elkaar. En m'n vrouw heeft laatst de Nintendo Entertainment System set gekocht.. en ze wil het ?-blok van de Mario 64-serie nog. En m'n dochter (14) heeft héél veel Harry Potter Lego inmiddels. En die wil nog naar de Star Wars serie. En ik wil het Stranger Things-huis nog wel eigenlijk.
Zelf niet echt thuis in hoe de GPIO werkt, wat de mogelijkheden en limitaties zijn, maar zou je nog een HAT kunnen stacken voor bijvoorbeeld 8 LPF2 connectors?
Dat hangt af van de implementatie. In beginsel is de Raspberry Pi zo gemaakt dat hoedjes gestapeld kunnen worden en dus toegang tot de GPIO-pinnen krijgen. De architect dient dan evenwel een aantal GPIO-pinnen te reserveren voor het adresseren van de juiste hat, immers, iedere hat moet kunnen weten of hij aangesproken wordt. GPIO-pinnen kun je vrij inzetten voor wat je wilt, daarom is het immer "general purpose IO", dus de programmeur moet expliciet een adresseringsmechanisme inbouwen.

De firmware van de microcontroller moet op zijn beurt de GPIO-pinnen die voor adressering gebruikt worden uitlezen om dan te bepalen of hij aangesproken wordt of niet.
Hmm, moeilijk te zeggen nog dus op dit punt, ligt er dus puur aan of de pinnen niet vastgezet zijn in de MCU van de HAT zelf, heb ik dat correct begrepen?
De Pi heeft 40 pinnen op de GPIO-connector, waarvan er 28 daadwerkelijk GPIO-pinnen zijn. Als je het naïef implementeert verdeel je die pinnen over de LFP2-connectoren en stuur je elke LFP2-connector via zijn eigen pinnen aan. Er is dan geen ruimte voor een 2e hoedje, de pinnen zijn opgebruikt.

Als je het slimmer implementeert, dan schakel je bijvoorbeeld een paar pinnen in de SPI-mode, dat is een serieel protocol. De RP2040 kan ook pinnen in SPI-mode schakelen, en dan kunnen de Pi en RP2040 via de SPI-bus met elkaar communiceren. Je hebt dan een "pijp" waar je bytes overheen kunt sturen tussen beide computers en voor SPI zijn maar 4 pinnen nodig, dus je houdt er nog 24 over. SPI werkt op de Raspberry PI op 125MHz, dat is meer dan genoeg bandbreedte voor dit doel. Over die "pijp" implementeer je een eigen protocol om de LFP2-connectoren aan te sturen.

Van de pinnen die je overhoudt kun je er een paar reserveren om de juiste hoed te selecteren. Je kunt bijvoorbeeld 3 pinnen toewijzen, daarmee zijn 8 mogelijke combinatie mogelijk en op die manier kun je 8 hoedjes aansturen. De firmware op de RP2040 controleert dan die 3 pinnen en bepaalt aan de hand van of hij zijn eigen nummer ziet of hij zijn SPI-hardware activeert of niet.
Als de HAT op I²C gebaseerd is, zoals Powered Up ook, dan kun je nog wel wat bordjes schakelen. Mits de adressen van de bordjes in te stellen zijn.
GPIO pinnen zijn general purpose, een paar pinnen geven power, met andere kun je weer zelf een input of output programmeren, sommige van die pinnen kun je ook koppelen aan interne hardware waardoor die als serziële composiet of als spi bus gebruikt kan worden, die zitten echter wel vast aan bepaalde pinnen
Pybricks is ook leuk. Dan kun je zonder extra hardware direct met Python aan de slag mits je een Powerd UP Hub hebt. Die heb je vaak wel als je met Mindstorms aan de slag gaat.
Powered Up ≠ Mindstorms he, lijkt allemaal wel op elkaar, maar is niet precies hetzelfde. Spike (dat is wel de nieuwste Mindstorms versie), Boost, WeDo 2.0, zelfs Duplo treintjes, en Powered Up zijn allemaal LEGO Bluetooth oplossingen.

Iig mooi dat die HAT nu een soort officiële LEGO - Raspberry Pi fusie is, want zou kunnen betekenen dat LEGO in de toekomst toch ook wat meer voor de knutselaars binnen bereik komt.
Dat is waar, maar ik zie het niet zo snel gebruikt worden in treintjes.
Tenzij je losse PU-motoren hebt, heb je bij elke set wel een hub.

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 19 oktober 2021 22:24]

Niet in treintjes zelf, maar mogelijk wel handig voor wissels/seinen, hoewel je er vermoedelijk dan wel een flink aantal nodig hebt voor een wat grotere baan. Maar wellicht komt er ooit een Pi Zero editie... Zou ws. net passen in een treinwagon. Maar is eigenlijk ook niet nodig, want als je vanaf de Pi gewoon de Powered Up unit aanstuurt via Bluetooth...
Helemaal omdat een van de eerste RPi behuizingen een lego setje was.
Oftewel geen Power Functions, maar de nieuwe Powered Up.
Anoniem: 30722
19 oktober 2021 12:04
Hahaha, nice!
Alleen jammer dat de minstorm set zo prijzig is, maar ik kan de humor hier van inzien ;)
Wat is precies de humor hiervan? Het is toch gewoon hartstikke tof en kan je weer gebruiken voor allerlei robot builds!
Nou, dat is de humor ervan. Dat je niet Lego gebruikt om de mogelijkheden te geven, maar heel wat anders. Ander woord kan ook zijn.. “mooi!”. Ik vind het ook wel jammer dat de mind storm zo duur is alleen, zou top zijn voor mijn zoontje.
Je kan ook Lego huren tegenwoordig!
Ohhh kijk dat is interessant, dank. Ga ik eens opzoeken!
Ik heb bewust de link weggelaten aangezien iedereen wel kan Googlen.
Zeker doen! Ik ben al een hele tijd lid en echt allerlei leuke normaal onbetaalbare Lego sets kunnen bouwen al. Enige nadeel is dat je het wel ook weer moet afbreken haha.
Super idd, ga het denk ik doen. :)
En bij dat afbreken gaat niet alles meer netjes in de zakjes met de juiste nummering. Bij de kleinere sets is dat niet zo'n issue. Maar heb begin dit jaar de Millenium Falcon en de Liebherr gebouwd, en als je dan net een onderdeel hebt waar er maar 1 van is, dan zoek je je het rambam....
Je moet alles in zakjes doen op kleur, dus inderdaad niet op nummer. Ik geef toe dat dat niet ideaal is nee. De hele grote sets zoals de Millennium Falcon sla ik daarom ook over, want inderdaad je zoekt je een ongeluk met ook nog eens de mogelijkheid dat dat stukje helemaal ontbreekt. Maar voor middelgrote sets en dingen zoals om Mindstorms uit te proberen is het perfect.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 21 oktober 2021 12:19]

Sterker nog, ik had dit misschien wel eerder verwacht van Raspberry/Lego...
Zou de raspberry pi 5 eens uit kunnen komen binnen nu en een maand of 9 ?
zou even rustig wachten tot 3-14, en daarna pas onrustig worden over dat er nog steeds geen powerknop op zit en/of geen ingebouwde opslag bij zit.
14 maart, international "Pi" dag. (3.14...) Die dag wordt vaak wat aangekondigd door de raspberry pi organisatie.

Al verwacht ik niet meteen een Pi 5. De Pi 4 is relatief gezien nog niet zo oud:
 • Pi 1: Feb 2012
 • Pi 2: Feb 2015 (+ 36m)
 • Pi 3: Feb 2016 (+12m)
 • Pi 4: Jun 2019 (+40m)
Als ze weer 40 maanden wachten komt de volgende op Sep 2022.

https://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi#Raspberry_Pi
Weet er iemand of de lego boost motor ook een lpf2 motor is?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee