Raspberry Pi Foundation brengt Pi Zero 2 W uit met quadcore-soc en 512MB ram

De Raspberry Pi Foundation heeft de Raspberry Pi Zero 2 W uitgebracht. De opvolger van de kleine singleboardcomputer heeft een quadcore-processor en dubbel zoveel ram als zijn voorganger. De 2 W heeft ook wifi en Bluetooth 4.2 aan boord.

De Pi Zero 2 W is de opvolger van de originele Pi Zero uit 2015. De nieuwe singleboardcomputer heeft dezelfde formfactor als die eerdere Pi, met 40 I/O-pins, een MicroSD-kaartlezer en een mini-HDMI-poort. De belangrijkste vernieuwing is dat de computer veel sneller moet zijn. In tegenstelling tot de singlecore-soc die de originele Pi Zero nog gebruikte, heeft de Pi Zero 2 W dezelfde Broadcom BCM2710A1 die de Raspberry Pi 3 ook had. Het gaat om een quadcore-cpu met vier Arm Cortex-A53-cores die op 1GHz worden geklokt. Ook het geheugen is uitgebreid; de Zero 2 W heeft 512MB aan Lpddr2-sdram.

Raspberry Pi Zero W 2

De nieuwe singleboard heeft wifi aan boord, net als de Pi Zero W uit 2017. Gebruikers zijn daardoor niet meer overgeleverd aan een USB-naar-ethernetverbinding. De Zero 2 W heeft Wi-Fi 4 802.11b/g/n op 2.4GHz aan boord. Ook kunnen gebruikers apparaten verbinden via Bluetooth 4.2 BLE.

Het apparaat wordt van stroom voorzien met een 5V/2.5A-lader via de USB-poorten. Dat zijn overigens wel nog steeds micro-USB-poorten en geen USB-C-aansluitingen. De makers komen naast de Pi ook met een eigen voeding met een micro-USB-connector. Die zou ook moeten werken met de oudere Raspberry Pi 3B of 3B+.

De Pi Zero W 2 is te koop voor 15 dollar. Sommige retailers verkopen het apparaat voor 17,95 euro. De Raspberry Pi Foundation waarschuwt dat de computer mogelijk slecht verkrijgbaar wordt. Dit jaar verkoopt de stichting nog 200.000 exemplaren. In de eerste helft van volgend jaar komen daar nog eens 250.000 stuks bij.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

28-10-2021 • 09:18

218

Submitter: Jax

Reacties (218)

218
216
87
3
0
114
Wijzig sortering
De opvolger van de kleine singleboardcomputer heeft een quadcore-processor en dubbel zoveel ram als zijn voorganger.
Klopt niet. De Raspberry Pi Zero heeft ook 512 MB RAM. De enige Pi met 256 MB RAM was de eerste generatie Pi 1.
In tegenstelling tot de singlecore-soc die de originele Pi Zero nog gebruikte, heeft de Pi Zero 2 W dezelfde Broadcom BCM2710A1 die de Raspberry Pi 3 ook had.
Suggereert dat de Raspberry Pi 3 niet meer verkocht wordt. Dit is niet waar.
Het apparaat wordt van stroom voorzien met een 5V/2.5A-lader via de USB-poorten. Dat zijn overigens wel nog steeds micro-USB-poorten en geen USB-C-aansluitingen.
Dat is gedaan om de form factor exact hetzelfde te houden, zodat oudere accessoires en cases bruikbaar zijn met het nieuwe model. Dat is dan ook de reden dat de video-aansluiting nog steeds mini-HDMI is, ook al zijn daar betere oplossingen voor (micro-HDMI of USB-C met Alt DP Mode).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:56]

[...]
Dat is gedaan om de form factor exact hetzelfde te houden, zodat oudere accessoires en cases bruikbaar zijn met het nieuwe model. Dat is dan ook de reden dat de video-aansluiting nog steeds mini-HDMI is, ook al zijn daar betere oplossingen voor (micro-HDMI of USB-C met Alt DP Mode).
Ja maar wanneer gaan ze dan wel over? Leuk die backwards compatibility maar zo gaan ze wel achterlopen en je moet een keer door naar de nieuwe generatie. Had liever gezien dat ze de I/O vernieuwd hadden en de oude Pi langer doorgeproduceerd hadden.

Zou mij ook niks verbazen als USB-C (2x) gewoon een stuk duurder was.
Ja maar wanneer gaan ze dan wel over? Leuk die backwards compatibility maar zo gaan ze wel achterlopen en je moet een keer door naar de nieuwe generatie.
Achterlopen ten opzichte van wat?
Had liever gezien dat ze de I/O vernieuwd hadden en de oude Pi langer doorgeproduceerd hadden.
Waar staat dat ze ophouden met het produceren van de Pi Zero (W)?
[...]
Achterlopen ten opzichte van wat?
Ten opzichte van de nieuwe standaard en huidige techniek? Als je nooit iets verandert omdat het dan oude producten breekt, lijkt mij vrij logisch. Want wanneer gaan ze dan wel over naar USB-C? Want ja de Pi Zero 1 & 2 hadden beide micro-USB dus als we nu overstappen dan hebben we zoveel producten die niet passen!
Hoe langer je wacht hoe erger het wordt, de oude Pi komt ook uit 2015 dus een I/O upgrade had van mij zeker wel gemogen
Waar staat dat ze ophouden met het produceren van de Pi Zero (W)?
Dacht ik ergens gelezen te hebben maar dat klopt inderdaad niet, maar zie niet meer echt het bestaansrecht van de Pi Zero tenzij hij veel goedkoper is.
[...]

Ten opzichte van de nieuwe standaard en huidige techniek?
De laatste keer dat ik naar de standaarden keek, waren micro-USB, USB 2.0 en USB-OTG nog niet dood verklaard.
Als je nooit iets verandert omdat het dan oude producten breekt, lijkt mij vrij logisch.
Nu gooi je het op een extreem: 'nooit'. Zie bijvoorbeeld de Pi 4, waar men koos voor een andere form factor.
Want wanneer gaan ze dan wel over naar USB-C? Want ja de Pi Zero 1 & 2 hadden beide micro-USB dus als we nu overstappen dan hebben we zoveel producten die niet passen!
Functioneel voldoen de nieuwe aansluitingen van de Pi Zero, dus er is geen reden om dat te veranderen. Voor de Pi 4 zijn er technisch nieuwe eisen (nieuwe SoC, plaatsing componenten, micro-HDMI om twee HDMI aansluitingen te hebben), waardoor men meteen kon overschakelen van micro-USB naar USB-C.

Voor de Pi Zero zijn die wijzigingen er niet. De SoC van de Zero W heeft dezelfde I/O ondersteuning als die van de Zero 2 W.
Hoe langer je wacht hoe erger het wordt,
Wat wordt erger? Waarom zou men moeten vernieuwen enkel maar om te vernieuwen, als er technisch en functionele geen behoefte niets wordt opgeofferd door de oude aansluitingen te behouden?
Dacht ik ergens gelezen te hebben maar dat klopt inderdaad niet, maar zie niet meer echt het bestaansrecht van de Pi Zero tenzij hij veel goedkoper is.
De Pi Zero is goedkoper, en de Pi Zero W ook.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:56]

Microusb is gewoon een kt aansluiting met die pinnetjes. Het is gewoon fijn als alles usb c aansluiting wordt, het is immers ook de nieuwe standaard. Niet raar dat mensen dat willen.
Er zijn gewoon meerdere belangen: Dat niet iedere bouwer van een behuizing direct een nieuwe versie moet maken is echt wel het één en ander waard. Een Raspberry heeft bovendien andere toepassingsgebieden waarvan er veel vaste opstellingen zijn en de stroom minder vaak aan- en afgesloten wordt. Dan wordt het belang van USB-C automatisch minder groot.
Ik begrijp je verwachtingen niet helemaal, we hebben het hier niet over een high end systeem, maar over een computing module van 15 euro. Het is al een hele upgrade tov de vorige serie, maar blijft een oude chip met beperkte functionaliteit.
In de toepassingen waar je deze gebruikt, maakt het weinig uit welk type usb aansluiting je hebt, want hij blijft er toch in. En door dezelfde aansluitingen te gebruiken die ze eerder hadden, wordt het een drop-in replacement.
En? Pi's zijn geen smartphones. Dit zijn embedded hobby dingen die ergens aangesloten worden en daar hun leven doorbrengen. In goedkope embedded toepassingen heb je precies niets aan usb-c, want niets anders heeft het. Je accesoires niet, je behuizing niet, je bekabeling niet en dus ook je programmeerbare bordje niet.

Het zou verschrikkelijk dom zijn om een Pi te ontwerpen die from the get go een dongle nodig heeft om compatible te zijn met de omgeving van de vorige zero die hij vervangt. De Pi moet hier niet de trendsetter willen zijn, maar zich aanpassen aan wat nu werkt.

Dat hele HURDUR MOET USBC HAAT AAN MICRO HURDUR houden ze maar lekker op de consumenten markt waar men moeilijk doet om van die pedantische onzin. De meest compatibele oplossing is hier de beste oplossing en dat is micro

Wanneer gaan ze dan wel over? Zodra er vraag naar komt. Die is op dit moment bijna nihil. Vernieuwen om het vernieuwen is typisch een consumenten hardware ding. In de embedded wereld is het vooropgesteld "if it ain't broke, don't fix it" en op dit moment is er voor Pi's een infrastructuur qua randapparatuur die via micro werkt.

Ik snap uit je comments dat je nul komma nul nut hebt voor een zero en er nog nooit iets mee gedaan hebt, dus wellicht iets meer open minded zijn en kijken hoe de daadwerkelijke doelgroep voor dit product reageert op dit apparaat. Zij gaan het immers kopen, jij niet.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:56]

Gast zoek een hobby en doe ff normaal. Ik weet niet met welk been jij uit je bed bent gestapt om mij zo persoonlijk aan te vallen omdat ik usb c wens ipv micro usb hoef je niet te doen alsof het de einde van de wereld is, chill een beetje. Jij bepaald ook helemaal niet wat ik wel of niet mag kopen.
Heb ik je persoonlijk aangevallen dan? Volgensmij zeg ik nergens iets negatiefs over jou als persoon. :)
Ik verwacht dat het stroomverbruik van de oude pi zero w lager is. Voor projecten die de performance niet nodig hebben en 24/7 aan staan is de oude zero w beter.
je kan op één core draaien (wel na reboot) dan scheelt het niet veel, maar ja dan kan je bijna net zo goed een gewone Zero W kopen. Wifi en HDMI uitzetten scheelt ook als je toepassing het toelaat.
De usb c connector is over het algemeen nog steeds een stuk duurder dan mirco poorten. Dan zou de totaalprijs wel wat oplopen
USB C form factor kan gecombineerd worden met goedkope USB2 chipset. Veel USB C kabels zijn ook slechts USB 2. In de winkels heb ik de USB C 3,1 GEN 2 compatbile kabels nog niet eens gezien
De fysieke poort is al duurder. Strakkere toleranties, kleinere componenten (denk aan de contacten). En van micro poorten is er waarschijnlijk nog een heleboel oude en dus goedkope voorraad
dezelfde Broadcom BCM2710A1 die de Raspberry Pi 3 ook had.
zou waar kunnen zijn,
de 3B heeft nu de BCM2837
en de 3B+ en 3A+ BCM2837B0

ik weet niet of er ooit in het verleden een wijziging is geweest om wat voor een rede dan ook. Er staat me in ieder geval niks van bij.
de 3B heeft nu de BCM2837
De 3B heeft altijd een BCM2837 gehad (opvolger van de 2836 en 2835), betreft een apart (ouder) model t.o.v. de 3B+, en wordt nog steeds verkocht.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:56]

Precies, rare claim inderdaad.
Misschien verwijzen ze naar de BCM2711 die op de RPi4 zit? Dat is nog steeds niet de BCM2710...
Erg welkom die nieuwe CPU. De nieuwere ARM instructieset maakt dat hij veel makkelijker inzetbaar is met standaard linux distributies.
Zijn er hier mensen met échte day-to-day use cases voor Raspberry Pi's? Ik heb er thuis 1 liggen maar merk dat ik er (te) weinig mee doe.
Yes, gebruik hem voor Kodi als media center (RPi 3).
Kun je met fatsoenlijke 4k en HDR vergeten, zeker de rpi3. Maar ook de rpi4 is daar niet voldoende voor eigenlijk. Beeldkwaliteit laat ook te wensen over. Het kan, maar er zijn goedkopere en betere opties met bijvoorbeeld een AMlogic s905x3 met coreelec. De rpi3 en 4 werkt als mediacenter, maar lang niet zo goed als een apparaat met een SoC die er voor gemaakt is. Zo'n S905x3 kastje voor coreelec heb je ook gerust rond de 30 euro, inclusief behuizing, afstandsbediening en de nodige poorten die je zou willen.

Het probleem met de RPI vind ik altijd dat 't allemaal net niet is iedere keer. Het is een manusje van alles, maar nergens echt goed in. PiHole kan bijvoorbeeld ook, maar daar zou je 't weer overkill voor kunnen noemen. En Pihole kent ook de nodige beperkingen. DNS filtering is niet altijd even praktisch. Zeker tegenwoordig niet meer.

Veel mensen die spelen met een rpi hebben eigenlijk ook een NAS draaien. Die kan alles dat een rpi kan en meer. Waarom een los device neerzetten als je 't gewoon op je NAS kunt zetten. De overige use cases zijn bijna allemaal zo'n beetje samen te vatten als een 'omdat het kan', niet omdat het echt nuttig is.
Het probleem met de RPI vind ik altijd dat 't allemaal net niet is iedere keer. Het is een manusje van alles, maar nergens echt goed in.
Ik gebruik een Raspberry Pi 4 met 8 GB geheugen als build machine voor verschillende ARM(64) zaken. Zo hoef ik geen crosscompiler chains bij te houden. Ook kan alles in het geheugen gebouwd worden, tot grote images aan toe. Dit maakt alles een stuk vlotter en voorkomt slijtage van het opslaggeheugen.

Verder heb ik nog wat oudere Pi's draaien voor verschillende kleine taken. Zo heb ik een netwerkserver voor een set oudere HP printer en scanner die enkel USB ondersteuning hebben. Ook heb ik verschillende interacties met low-level apparatuur hier en daar (seriële verbindingen, etc.), waar een Pi bijzonder handig voor is.

Een Pi Zero kan je bijvoorbeeld prima inzetten als muisemulator die op willekeurige tijden de aanwijzer een minuscuul stukje beweegt. Handig voor de thuiswerkers die het zat zijn dat hun computer om de zoveel tijd op slot gaat/zichzelf uitschakelt. :P

Ook heb ik wel eens met een Pi een uitbreiding gemaakt voor een oude auto, om Bluetooth ondersteuning toe te voegen aan de origineel meegeleverde radio (die niet zomaar te vervangen is met een aftermarket unit). Dat integreerde ook met het scherm van de auto en met de knoppen van de radio en het stuur.

Voor veel van deze voorbeelden zijn er andere oplossingen. Geen daarvan zijn zo goedkoop, goed verkrijgbaar, en goed ondersteund als de Pi. Het is die combinatie die ervoor zorgt dat ik voor dit soort zaken bij de Pi terugkom.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:56]

Heb je meer informatie over printer-/scannerserver op een Pi? Ik heb een HP all-in-one waarvan het scannen niet compatibel is met ChromeOS (voor een non-profit organisatie) en zoek nog een goedkope manier om dat op te lossen.
voor chrome os zou ik eens kijken naar papercut.
https://www.papercut.com/tour/raspberry-pi/
https://github.com/PaperC...RaspberryPiReleaseStation

blijkbaar draait de printserver zelf niet op RPI enkel de release station, so disregard my comment

[Reactie gewijzigd door maevian op 22 juli 2024 13:56]

Heb je meer informatie over printer-/scannerserver op een Pi?
De printer wordt simpelweg ondersteund via CUPS, via een raw printer queue. Hierdoor kunnen Linux en Windows machines via HTTP(S) printen.

De functionaliteit van de scanner wordt ontsloten via SANE en scanbd. De scanner wordt niet direct gebruikt door clients. Wanneer op een knop op de scanner wordt gedrukt, begint die automatisch met (enkelzijdig of dubbelzijdig) scannen. De Pi converteert het naar PDF of JPG, en stuurt het door naar een SMB share/WebDAV repository. Vanuit daar is het beschikbaar voor andere computers.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:56]

[...]

Een Pi Zero kan je bijvoorbeeld prima inzetten als muisemulator die op willekeurige tijden de aanwijzer een minuscuul stukje beweegt. Handig voor de thuiswerkers die het zat zijn dat hun computer om de zoveel tijd op slot gaat/zichzelf uitschakelt. :P
Een plectrum tussen je Ctrl toets werkt ook en kost je geen stroom O-)
Die moet je plaatsen en weghalen. De Pi kan je verbonden houden, ook terwijl je met de computer werkt. De muisbeweging is zo klein dat niet eens een pixel bewogen wordt, maar groot genoeg om door het OS opgepikt te worden.

Luiheid dient de tweaker. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:56]

Ik ben te lui om een Pi aan te sluiten als ik ook gewoon caffeine kan instaleren ;)
Ik ben te lui om een Pi aan te sluiten als ik ook gewoon caffeine kan instaleren ;)
En nu voor zakelijke notebooks waarbij dat niet kan/mag. :P
Ik ben te lui om een Pi aan te sluiten als ik ook gewoon caffeine kan installeren ;)
En nu voor zakelijke notebooks waarbij dat niet kan/mag. :P
Dan mag een mouse jiggler waarschijnlijk ook niet ;)
Daarnaast kun je caffeine vast ook wel in je homedir zetten i.p.v. in het systeem te installeren en ander moet je even een root shell starten via grub }> .
Caffeine wordt niet geïnstalleerd, dus geen adminrechten nodig :+
Er zijn andere manieren om te voorkomen dat een gebruiker eigen code draait, reactief en proactief.
Een lockscreen ontstaat enkel als je enige tijd niks doet. Meestal doe ik wel iets als ik thuis werk. Ook als ik bijvoorbeeld gewoon wat aan het lezen ben dan scroll ik wel wat enzo.

Het enige moment wanneer ik een lockscreen krijg is na een (kleine) pauze. Dat vind ik ook niet erg een paar keer op een dag. Als je scherm veel te snel op lockscreen gaat, als je bijvoorbeeld alleen een kopje koffie bent gaan halen, dan kun je de timeout hiervan wellicht wat hoger zetten.

Een rpi hiervoor inzetten valt voor mij een beetje in de categorie 'omdat het kan', want enige noodzaak zie ik niet. Dat is de kritiek die de pi wel vaker krijgt, ook in dit draadje. Natuurlijk is het leuk om zelf oplossingen te verzinnen en te knutselen met de pi. Dit moedig ik verder ook alleen maar aan. Toch bekruipt mij het gevoel dat men vaak oplossingen zoekt met de rpi voor problemen die prima zonder rpi op te lossen zijn.
Als je scherm veel te snel op lockscreen gaat, als je bijvoorbeeld alleen een kopje koffie bent gaan halen, dan kun je de timeout hiervan wellicht wat hoger zetten.
In de aanname dat je dat mag/kan met een zakelijke laptop.
Een rpi hiervoor inzetten valt voor mij een beetje in de categorie 'omdat het kan', want enige noodzaak zie ik niet.
Dat jij de noodzaak niet inziet, houdt niet in dat die noodzaak er niet is. Het ligt aan jouw fantasie en inlevingsvermogen, niet aan de realiteit. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:56]

Tja de realiteit is altijd weerbarstiger dan hoe het er idealiter uit zou zien.

Als je de lockout tijd niet mag/ kan aanpassen bij een zakelijke laptop, dan is een workaround die de sessie actief houd natuurlijk ook bedenkelijk.

Dit maakt je usecase overigens wel begrijpelijker. Bedrijven hebben wel vaker restricties of protocollen die haaks op de productiviteit staan. Als werknemers daardoor workarounds gaan verzinnen ben je natuurlijk nog verder van huis.
Een Raspberry gebruiken voor iets zo simpel als de muis bewegen is een gebrek aan kennis van betere alternatieven. Een simpele microcontroller kan dit al prima afhandelen.
Een Pi Zero kan je bijvoorbeeld prima inzetten als muisemulator die op willekeurige tijden de aanwijzer een minuscuul stukje beweegt. Handig voor de thuiswerkers die het zat zijn dat hun computer om de zoveel tijd op slot gaat/zichzelf uitschakelt. :P

Ook heb ik wel eens met een Pi een uitbreiding gemaakt voor een oude auto, om Bluetooth ondersteuning toe te voegen aan de origineel meegeleverde radio (die niet zomaar te vervangen is met een aftermarket unit). Dat integreerde ook met het scherm van de auto en met de knoppen van de radio en het stuur.
Altijd leuke projecten, maar beetje overkill om daar een rpi voor te gebruiken. een ESP8266 is voldoende en kost een fractie en verbruikt flink minder stroom.
Maargoed, soms is "omdat het kan" goed genoeg :)

[Reactie gewijzigd door Razwer op 22 juli 2024 13:56]

Je geeft in je post al aan waarom mensen voor van alles en nogwat een Raspberry inzetten: het is een manusje van alles. Er is voor allerlei doeleinden een betere specifieke oplossing, al ga je dan voorbij aan het leerzame onderdeel van dit het zelf doen. Ik geloof dat dit ook het idee achter de Raspberry is.
Ook met andere apparaten die beter geschikt zijn voor een doel kun je zelf knutselen hè. Een Odroid C4 bijvoorbeeld.
Dat klopt, maar de community is daar niet zo groot van, mede door de verkochte aantallen, beschikbaarheid en prijs. Een grotere community geeft zekerheid dat zaken bijgehouden worden (software, documentatie, voorbeelden).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:56]

"Het probleem met de RPI vind ik altijd dat 't allemaal net niet is iedere keer."
Hier al een paar jaar een Synology NAS met een Pi3b gekoppeld aan een AudioEngine MDAC, gekoppeld aan het geluidssysteem. Draait 24/7 als een zonnetje.

Speelt vanaf de NAS alles aan FLAC en MP3, terwijl voor de vrouw of sociale aangelegenheden ook Spotify via Raspotify speelt via diezelfde dac. "It just works"

Na wat zoeken heb ik de installatie in de vingers (5m configuratie vanaf een clean install) en is het al ver voorbij het 'net niet' stadium. Ja, je moet er moeite voor doen. Voor de doelgroep die voldoening haalt uit puzzelen, vogelen en uitbreiden is het een voordelige en leuke manier van knutselen. :)

Als video-mediaspeler ben ik gestopt met zoeken sinds we een Nvidia Shield in huis hebben. Die is qua WAF onovertroffen.
Een NAS kan veel, maar als je die voor van alles tegelijk gebruikt gaat de performance wel behoorlijk achteruit. Taken naar een apart device overbrengen is dan een mooie oplossing.
Een Pi is heel goed bruikbaar om je home-automation aan te sturen. Zodra je daar sensoren aan hebt gekoppeld (bijv voor de zonnewering) is een NAS al geen alternatief meer.

Zelf heb ik er een op de 3D printer zitten en eentje voor de home-automation. Voor wat zelfbouw robotjes heb ik ook een zero, pi3B+ liggen en is er nog een pi4 in bestelling.
Waarom zou een NAS in combinatie met sensoren geen alternatief zijn? Op een Synology NAS kun je prima een docker container met Home Assistant draaien, en daarnaast een Zigbee-stick en slimme meter verbinden, om maar wat te noemen.

(toegegeven, in DSM7 moet je daar iets meer moeite voor doen omdat de USB-poorten niet maar out of the box gebruikt kunnen/mogen worden)
Docker op een NAS is mij nooit goed bevallen. Het kost mij te veel prestatieverlies van de NAS (Synology DS 211j) en echt stabiel heb ik het nooit kunnen krijgen.
Met een dedicated Pi lees ik met gemak de slimme meter, omvormer, meerdere licht en temperatuur sensoren uit. Zonnewering, rolluiken, gordijnen en het buitenlicht worden aan de hand van die sensoren netjes aangestuurd. Zigbee is niet eens nodig, wifi werkt prima.
Dit klopt helemaal. De grote MAAR zit hem wel in de support. Het komt regelmatig voor dat er andere onderdelen op het moederboordje zit van de chinese s905x* kastjes. Hierdoor kun je als je pech hebt bij iedere box weer de juiste drivers gaan zitten zoeken. (zelfs wanneer je er 10 besteld van hetzelfde type :( )

Maar als je een s905x3 vindt dat 100% werkt, heb je inderdaad de perfecte linux server / client voor gemiddeld 30 euro.

Ontopic:
Als er nu eens een Pi uit zou komen dat perfect is voor domotica.
- onboard flash geheugen
- zigbee , rf , zwave ondersteuning
- voor een Pi prijs.

Dan kun je leuke dingen maken.
Ik gebruik er op dit moment 3 en wil nog een 4e (dus als het een Pi4 4GB of 8GB is en je wil ‘m kwijt, pm me maar)
1 is voor Deconz (Zigbee controller)
1 is voor FreePBX (Telefoon centrale)
1 is voor ZwaveJS (Zwave controller)
Alles wordt gevoed met Power over Ethernet en heeft een SSD ipv een SD.

Dus, ja, er zijn genoeg redenen om een Pi te gebruiken.
Time to take it to the next level, bouw een kubernetes cluster en draai al je services als pods :9~
Met Deconz gaat dat helaas niet lukken, ik heb daar (door de grote van het netwerk) heel veel problemen mee gehad (100+ devices)
Zodra je in een VM Deconz gaat draaien (ESXi, Docker en VirtualBox geprobeerd) crasht de stick heel vaak.
Nu het direct op de host draait werkt het stabiel, dus die kan al niet naar Kubernetes.
Daarbij wil ik het juist apart draaien omdat ik niet wil dat Zigbee en Z-Wave iedere keer het netwerk weer moeten opbouwen na een update van de host.
Nu kan dat gescheiden gebeuren waardoor de impact in de huisautomatisering beperkt is.
Deconz in een Docker-container op mijn NAS ging anders prima met zo’n 100 devices. Ik had wel wat gedoe met Zigbee Green Power-devices, maar dat was omdat er een probleem was met openssl in die Docker-container (bugje dus).
Hier lukte dat dus niet, met Docker in Home Assistant "hopte" de USB stick steeds van ttyS0 naar ttyS1 naar ttyS2, en als je de host dan een volledige reboot gaf stond ie weer op ttyS0.
Ook als je /dev/serial/by-id gebruikte verloor hij steeds de verbinding met de Conbee 2
Dit is geprobeerd op een NUC met een i5, een NUC met een i3, een Pi4, een Pi3 en iedere keer hetzelfde probleem.
Nu draait de Phoscon image direct op een Pi4 met een SSD, en in maanden geen crash meer gehad terwijl het voorheen minimaal 4x per week en soms 2x per dag was, en vooral als dat 's nachts gebeurd, en je de volgende ochtend in het donker naar beneden moet omdat de lichten niet aangaan, ben je niet blij.
Dat snap ik ja. Het lijkt me in ieder geval niet inherent aan Conbee II + Deconz via Docker te liggen, want bij mij draaide dat gewoon heel stabiel.

Maar ik heb Deconz nu ook op een Pi draaien, aangezien Zigbee Green Power een must is voor mij. En ook omdat de laatste OS-versie voor mijn NAS standaard geen usb-devices anders dan opslagmedia enzo ondersteunt.
Pi-Hole is waar veel mensen het bijvoorbeeld voor gebruiken of voor Home Assistant. Ik zelf gebruik ze voor aansturing van m'n 3d printers i.c.m. Klipper.
En daar is deze Pi Zero 2 zeer geschikt voor! (3d printen)
Kon al met de Pi Zero maar dan praktisch zonder camera
En dat is dan ook de reden waarom ik een Pi zero 2 heb besteld! Verwacht inderdaad dat ik nu probleemloos een webcam kan aansluiten zonder dat dit problemen gaat geven.
Ga ik vanavond ook doen! Stuk goedkoper dan eentje van €40 :)
Beetje jammer dat er ook een usb verloopje bij moet, misschien iets via UART ofzo verzinnen :D
Voor een paar euro heb je een usb hat met 4 poorten uit China, of voor iets meer lokaal
https://www.kiwi-electron...berry-pi-usb-hub-hat-2988 zoiets

[Reactie gewijzigd door Blamm op 22 juli 2024 13:56]

Kon al met de Pi Zero maar dan praktisch zonder camera
Nieuwere Pi Zero's hebben een camera aansluiting. De GPU is van de Pi 1-3 en Zero hetzelfde op alle modellen, dus aan de prestaties zal het niet liggen. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:56]

Praktisch zonder camera bedoel ik dat je 3d printer functionaliteit niet meer goed werkt als je de camera aan zet, niet dat 't helemaal niet kan :D
Voor beide zaken gebruikte ik ook een Pi maar heb dit inmiddels gevirtualiseerd. Zoals hierboven ook al benoemd hebben de mensen die vaak met een Pi klooien eigenlijk vaak ook wel een Nas of server die die taken ook op zich kan nemen.
Nu heb ik er 2 liggen en eigenlijk geen idee wat ik er mee zou kunnen of willen, misschien dat ik ooit zo'n info spiegel bouw.
Mijn Pi 4 is mijn server :Y)
Zoals Jese- al aangeeft, is mijn (Orange) Pi mijn server en daarvoor in de plaats komt er weer een ARM SBC op het moment dat ik tevreden ben over de specificatie daarvan. Een Quartz64 zou op zich al voldoen, maar ik hoop op iets meer rekenkracht door middel van een SoC zoals RK3588.
Ik draai op het moment een server met een Xeon 2680 V2 en zoek eigenlijk al iets met een hogere clock omdat ik ook game servers draai. Omdat ik soms 20 vm's draai heb ik ook nog eens veel cores nodig.

In jullie geval is zoiets natuurlijk een uitkomst. Op het moment dat bovenstaande kan op een ARM dan graag, zou eigenlijk ook wel iets zuiniger willen.
In jouw geval heb je inderdaad serieuze hardware nodig. Ik zou hetzelfde doen, als ik al die zaken op één machine zou willen draaien. Ik heb speciaal een laptop alleen voor virtuele en geëmuleerde machines met QEMU. Dan kan ik er een paar naast elkaar draaien, mocht ik dat willen.

Voor lichtere servers is het meest betaalbaar is een Honeycomb of Clearfog LX2K van Solid-Run, maar ook de cores in die NXP Layerscape SoC zijn relatief traag in vergelijking met die van jouw Xeon 2680 V2. Het wordt tijd voor betaalbare servers met nieuwere en snellere cores.

En voor gameservers zit je daarnaast nog met x86 compatibiliteit, tenzij de broncode beschikbaar is voor vrije spellen. Dus alleen al hierom zul je zeker de komende jaren een x86 server aan moeten houden.
wat je wil eigenlijk..... Ik heb zelf mijn domotica erop lopen en kubernetes cluster(tje) voor wat andere hobby(thuis dingetjes). Verder gebruik ik een zero om de data van mijn bleuthooth weegschaal te onderscheppen en in een database the zetten. Heb ook nog een TOR accesspoint lopen op 1 zodat als je met die wifi verbind alles via TOR gaat.

beetje googlen op usefull pi projects of iets dergelijks geeft genoeg suggesties.

[Reactie gewijzigd door Walluz op 22 juli 2024 13:56]

Volledig offtopic, maar ik ben nu toch benieuwd waarom je de data van een weegschaal in een database stort. Is dat om de voorgang van je dieet te volgen of betreft het een keukenweegschaal en is het voor je drugslab? Of heb je een nog veel spannender hobby waarbij zoiets van pas komt?
nee is een weegschaal die ook BMI, vet percentage etc doet meten en vond het leuk om daar met grafana grafiekjes op te maken. Puur om grafan te leren. De grafieken zelf word ik niet percee vrolijk van :-P
De grafieken zelf word ik niet percee vrolijk van :-P
:P
Bij een aantal mensen heb ik daar home assistant op draaien of een Unifi controller met pi hole.

Zelf heb ik hier een Raspberry pi draaien als P1 lezer voor het uitlezen van de slimme meter en eentje als muziek server met daarop Volumio en een externe USB DAC.
Anoniem: 532949 @Hoover28 oktober 2021 09:42
Zelf heb ik hier een Raspberry pi draaien als P1 lezer voor het uitlezen van de slimme meter
Klinkt interessant is dit lastig om op te zetten?
supermakkelijk: image op je Pi en een kabeltje kopen (zelf maken kan ook eventueel) en in je meter prikken: https://www.ztatz.nl/p1-monitor/
Thanks, dat wilde ik ook gaan doen, maar ik vroeg mij exact hetzelfde af - P1 kabel ligt al een tijdje stof in te vangen ;).
enige uitzoekdingetje is hoe je de seriele instellingen moet configureren voor je meter, ik dacht 115200/8/geen en 1 stopbit voor meeste poorten
Is een heel computertotaal artikel over geweest een paar maanden terug. Ziet er niet super moeilijk uit als je kan werken met een Pi.

Link: https://computertotaal.nl...ezen-met-je-raspberry-pi/
p1mon image downloaden (https://www.ztatz.nl/) en op een sd kaart zetten. Vervolgens een p1 to usb kabeltje op de kop tikken (ali expresss of google is your friend). Daarna kan een kind de was doen.
Geeft goeie directe inzichten in je gebruik.
Of deze: http://www.esp8266thingies.nl/wp/ - dan is geen kabel nodig van je PI naar de slimme meter.
Nee helemaal niet. Er zijn verschillende oplossingen.
Ik gebruik zelf DSMR-reader om dit te doen.
En via MQTT stuur ik de gegevens door naar Home Assistant.

https://dsmr-reader.readt...tml#hardware-requirements
Ik heb Unifi Controller op de pi overwogen, maar naar mijn idee zijn de pi's niet heel geschikt als een set-and-forget optie omdat de SD kaart eenvoudig corrupt raakt wanneer de stroom uitvalt. Heb je daar een oplossing voor gevonden of gok je erop dat dit niet zo snel gebeurt?
Je kunt gewoon via USB booten. Ikzelf heb een SSD in een sata naar USB kastje van Amazon basics zitten voor mijn gecombineerde domoticz/squeezeserver setup
Oh dat is interessant! Ben ik zelf nooit tegengekomen. Ik ga er naar kijken, thanks!
Zoals anderen zeggen, ik heb ook het hele huis vol hangen ermee:
- Simpele IP cam (IP cams hebben vaak vervelende cloud functionaliteit die ik niet wil ivm privacy
- Print server met CUPS (tot voor kort)
- Home Assistant op mijn pi 4 (met gebruik van GPIO inputs)
- Een Pi om mee te nemen naar hotels ipv een laptop
- Unifi Controller + Pihole in 1
- TV ontvanger met streaming (TVHeadend)
- Kodi media player
- Android pi met whatsapp er op om te koppelen aan Matrix

Dus ja ik gebruik ze heel veel. Ik heb wel enkele usecases die vroeger met een pi gingen vervangen door ESP8266/ESP32s. Bijvoorbeeld simpele sensoren zoals de temperatuur van mijn koelkast/vriezer gaan nu met die modules en ESPHome.
- Android pi met whatsapp er op om te koppelen aan Matrix
Deze vind ik heel interessant. Heb je hier wellicht wat meer info over of een howto? Heb wel gevonden dat je Whatsapp ook in een Android VM kan draaien, maar heb nog een Pi liggen dus...
Voor de pi gebruik ik de Lineageos build van KonstaKang: https://konstakang.com/devices/rpi4/ en https://konstakang.com/devices/rpi3/

Voor de matrix server zelf gebruik ik de uitstekende ansible playbook: https://github.com/spanta...s/configuring-playbook.md

Maar je kan dit laatste ook uitbesteden aan Element zelf voor 5 euro per maand: nieuws: Element krijgt betaalde One-app met bridges voor WhatsApp, Signal en ...

Maar in dat geval moet je nog steeds ergens continu de whatsapp client draaien (de bridge werkt nog niet met de multi-device beta van whatsapp!) dus daar komt die pi dan goed van pas als je het niet op je telefoon wil hebben.

Als je de bridges zelf draait is het allemaal helemaal gratis.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:56]

Nice! Ik neem aan dat je voor Whatsapp op je PI dan wel je eigen nummer gebruikt? Maw als iemand naar mij een whatsapp bericht stuurt op mijn persoonlijke nummer, dan komt dit binnen via de Pi, wordt ingebracht in de homeserver via de bridge en kan je uitlezen met de Element app? Ik neem aan dat je dan ook ziet wie het bericht gestuurd heeft en als je in element een reply stuurt het ook via deze route weer terug gaat?

Verder zal het uitlezen van meta-data door FB nog steeds hetzelfde zijn alleen heb je een gecentraliseerde app niet waar?
Ja zo werkt het ongeveer. Ik draai momenteel whatsapp weer wel op mijn telefoon trouwens, maar dan in een "Work Profile" container (Via de "Island" app). Op die manier kan hij dan niet mijn hele adresboek leegmelken :) Ik doe dit omdat ik momenteel veel telefoongesprekken doe via WhatsApp en dat is nou net het enige dat niet via de bridge werkt. Dat kan ook niet want de bridge werkt via WhatsApp Web en daarmee kan dat ook niet.

Ja, je ziet het verkeer beide kanten op. Je contactpersonen op WhatsApp verschijnen gewoon in Element met "(WA)" erachter (zo kan je contacten op verschillende diensten uit elkaar houden) en groepschats komen onder "Rooms". Ook functies als plaatjes, videos etc werken gewoon. Je kan ook een nieuwe chat starten met een nummer door een commando te geven aan de bot.

Een ander voordeel is dat je op meerdere apparaten in kan loggen (ook meerdere mobieltjes!) en zelfs in een terminal je chats kan zien. Voor mij ook zeer belangrijk. Ook wordt je chat historie centraal opgeslagen op je homeserver.

Het uitlezen van metadata zal wel hetzelfde zijn, maar je hebt doordat je de app niet op je telefoon hebt (ideaal gezien) wel dat hij veel minder data van je telefoon kan vergaren. Je adresboek, welke andere apps je allemaal hebt, trackers enz. Dit kan je dus wel een beetje afschermen met apps als Island. Maar dit vind ik nog wat betrouwbaarder.

Je chat metadata kan je niet afschermen natuurlijk als die nog via het WA netwerk loopt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:56]

Ik heb er eentje aan mijn slimme meter hangen en eentje in gebruik als mediaspeler. Voordeel van een Pi t.o.v. bijv. een ESP is dat de Pi persistant storage heeft. Daardoor kan hij data bufferen mocht mijn hoofd server uitvallen.
Kan opzicht met een ESP natuurlijk ook als je een SDKaart gebruikt als buffer.
Zeker. Geweldig device (Pi 3B+): het is mijn VPN server, DNS (pihole) server en een rudimentaire Nextcloud NAS. Tevens heb ik er ook in het verleden networkmonitoring met Check_MK op gedraaid.

Het is wel "set it and forget it": ik ben er niet dagelijks meer mee aan het pielen, nee.

[Reactie gewijzigd door Praetoriani op 22 juli 2024 13:56]

Is hij dan wel snel genoeg?
Yup. Alleen dat Check_MK er bij werd een beetje zwaar.
Ik draaide vroeger op 2 pi3's een Minecraft server voor m'n dochters maar nadat ze geen Minecraft meer spelen doen ze niets meer.

Ook mijn pi hole heb ik inmiddels uitgezet.
Zeker! Heb mijn hele huis geautomatiseerd met Home Assistant :)

Aangezien zo'n SD-kaartje niet super reliable kan zijn voor 24/7 taken heb ik wel een SSD als boot drive.
Ik draai Home Assistant voor smarthome functies met daarbij ook Adguard (vergelijkbaar met Pi-Hole) en ben van plan binnenkort ook Sonarr en Radarr toe te voegen icm Samba sharing / Plex. Draait op een Rpi 4.
draai er HASS.io op (RPi 4 4gb) heb nog een defecte liggen 1B
Zeker,

Ik heb een bedrijf die gebruik maakt van raspberry pi's voor narrowcasting. Makkelijk computertje, zo achter allerdaagse tv's weggewerkt en er draait mijn narrowcasting software op.

Bij andere locaties gebruiken we de rpi met dac module voor een rechteninclusieve gepersonaliseerde achtergrondmuziek radio. Ook met eigen software erop.

Deze staan bij 600+ klanten bij ons in Europa.
Bij mij draait een 3B:
- PiHole
- Domotica voor zWave lampen en klik-aan-klik uit automatisering
- YCast (Vtuner) voor internet radio
- Logging/monitoring voor de zonnepanelen

Hij levert dus dagelijks diensten maar doe er verder nooit wat mee. Het draait gewoon en ligt ergens in de meterkast stof te verzamelen.
TIp: Stof ze af en toe af, dan kan ze haar warmte beter kwijt en gaat ze langer mee :)
[Insert duimpje omhoog smiley hier]
Home Assistant, mits je een model met genoeg RAM hebt. Ik had de goedkoopste Pi 3, en toen viel het toch wel tegen. Ik denk dat het 512MB is, dus voor de Home Assistant is de Zero W 2 wel krap waarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 22 juli 2024 13:56]

Hangt ook van je interesses af aangezien je er een hoop mee kan doen. Als je inspiratie wil opdoen dit youtube kanaal gaat bijna exclusief over raspberry pi's en laat een hoop (niche) use cases zien.
Ik gebruik een 3b voor Domoticz.
Ik heb een pi zero w met een DAC als Spotify connect ontvanger aan een oude buizen radio hangen :)

[Reactie gewijzigd door proditaki op 22 juli 2024 13:56]

Denk maar aan pihole bijvoorbeeld, veel voor domotica, media speler, "slimme" meter uitlezen ... En je kan het gewoon ook als computer gebruiken. Dit is ook ideaal voor landen waar het budget niet zo groot is. Je kan gebruik maken een browser en een tekstverwerker etc. Er zijn use cases genoeg. Dit bordje is daar nu niet echt voor bedoeld en eerder voor kleinere toepassingen of als je toch wat logica nodig hebt om iets aan te sturen. Er bestaan ettelijke boeken over "things you can build with your pi".
PiVPN
PiHole
Heb een dementieklok gemaakt voor familie (klok/agenda etc)
Ik heb eenEr liggen projecten voor nog veel meer toepassingen (Kodi b.v., maar die gaat waarschijnlijk op een Pi concurrent draaien, nl. een OdroidN2+). Ook een weerstation, IR-camera (voor hemel-nachtfoto's) enz. en zo verder.
Ik heb inmiddels dus 1 Pi-Zero, een Pi3B (buiten gebruik maar op reserve), een Pi400 en 5 Pi4B's in bezit (waarvan ook nog één op 'reserve', dat is een kleintje (2GB RAM) die ik ooit ergens heel goedkoop kon kopen).

Echt: 'the sky is the limit'.

Nog een tip: ik gebruik ze vaak in groepjes aan één dikke voeding (ik gebruik momenteel een 65 Watt voeding (die op alle poorten ca. 2,5A kan leveren en verder ook OK is, qua kwaliteit dus) die ik via 'ali' aanschafte om drie Pi's te voeden en er hangen er ook nog twee aan een IKEA multiport-lader... :)). Dat scheelt veel troep aan kabels!

[Reactie gewijzigd door rikster op 22 juli 2024 13:56]

Leuke projectjes. Ik heb zelf ook nog 2 Raspberry Pi's liggen, maar ik moet je bekennen dat ik ze zelden gebruikt heb, aangezien ik alles op mijn 2 NASsen draai. Misschien dat ik ze ga inzetten voor het draaien van oude games (RetroPi, oid). Het zijn leuke SBC's, maar je moet er wel echt een goede usercase voor hebben, anders liggen ze maar stof te happen.
Mijn beregeningscomputer was stuk, die heb ik nu vervangen door een Rpi zero met Domoticz erop. Nu nog een beetje dom volgens handmatig in te stellen schema, maar moet nog een scriptje maken op basis van gevallen regen, temperatuur en weersvoorspelling. Eventueel de bodem vochtigheid meten.

Ook een Pi om de P1 poort uit te lezen en te loggen, stroom en gas verbruik.

Verder als domotica systeem thuis en op kantoor. Op kantoor inclusief het bedienen van de overheaddeuren van de laaddocks.

Als laatste nog eentje bij het zwembad, voor het in- en uitschakelen van de verwarming en lampen, en open/dicht doen van de zwembad lamellen afdekking.
Ik heb thuis 2 Pi4s en ik heb op 1 een aantal back up docker containers draaien mocht mijn server er spontaan mee ophouden. De 2e gebruik ik voor mijn magic mirror en hier wil ik bluetooth aanwezigheidsdetectie doen icm homeassistant maar nog geen tijd gehad om dat te implementeren.
Ik gebruik mijn PI4 vooral al mediacenter (Kodi/Libreelec) dagelijks.
Werkt zonder problemen als een zonnetje :)
Ik heb een tijd lang m'n Pi3 B+ laten folden voor de Dutch Power Cows. Bracht toch een acceptabele score op voor een relatief oké stroomverbruik (en het was winter, dus de restwarmte kwam ook van pas).
Zelfde had ik met mijn oudje. Een pine a64. Deze staat recentelijk weer te draaien met https://dietpi.com/ + pi-hole. Zeer eenvoudig op te zetten en het werkt best wel lekker.
heb er 2 in gebruik. 1 retropie/kodi(3b) en 1 met android tv(4). De 3b heeft moeite met 1080p hevc.

[Reactie gewijzigd door tapkcir op 22 juli 2024 13:56]

Ja hoor. Als NAS, met pihole, webserver, netwerk versies van dingen maken zoals netwerkprinter, Apple airplay voor een stereo installatie, media center, game server (bijv. Minecraft hosten) retro game machine, etc. En je kunt hem ook als lichte desktop pc gebruiken. En ik ken een voorbeeld van iemand die het als iPad uitbreiding gebruikt voor zijn software development.

Zelf doe ik het (nog) niet. Deel van toepassingen heb ik al op een andere manier, heb ik niet nodig of durf ik nog niet aan. (Ik wil gaan beveiligingslek in mijn netwerk en ik heb ook gewoon een dagelijkse baan en kan me niet permitteren internettoegang te verliezen omdat iets niet werkt zoals het moet). Dus voorlopig heb ik een pi 4 liggen die niet nuttig gebruikt wordt.
Deze bordjes zijn erg geschikt om zelf een (slimme) deurbel met camera van te maken.

De GPIOs zijn bruikbaar om een drukknop uit te lezen, en met V412 kan een rtsp server opgezet worden.
Je zou er zelfs opencv op kunnen draaien om human detection uit te voeren (of dlib met een neuraal netwerk).

Voor zaken zoals pi-hole of een kodi toepassing zou ik liever kiezen voor een bordje dat bekabeld aangesloten kan worden.
Gebruik er eentje voor home assistant. De reden daarvoor is dat die per se in de meterkast moest ivm zigbee/z-wave antennes en kabeltje naar de slimme meter. Dit werkt uitstekend.

Twee andere liggen inderdaad een beetje stof te happen op dit moment. Hoe leuk ze ook zijn, ze zijn bijna altijd trager dan een oud PC'tje met wat virtual machines. Bij home assistant merk ik dat niet zo, maar bij een hoop andere use-cases wel.
Ik heb een verzameling Raspberry Pi's, en één ervan gebruik ik als Commodore 64 emulator. De RPi 3 en 4 zijn makkelijk snel genoeg om de Commodore 64 en een hele reeks andere spelcomputers uit de jaren '80 te emuleren.

Ik heb er ook nog een leuk kastje bij, zoiets als dit zodat hij er ook nog uitziet als een miniatuur-C64 :)
Ik heb er 2. Eentje hangt aan de modem en houdt rommel buiten met AdGuardHome.
De andere hangt aan de TV en heeft Retropie waardoor ik mijn dochters oude spelletjes kan laten spelen.
Pi Zero met Homebridge. Stroomverbruik is minimaal en hiermee werken al mijn zigbee lampen met HomeKit ("Hey Siri, zet alle lampen uit") en kan ik met mijn telefoon de TV (Ziggo Next) bedienen.

Tijdje geëxperimenteerd met pihole, maar dat lukte performance wise net niet (wellicht met de zero 2 wel, maar zou ook goed kunnen dat de wifi toch een bottleneck is).

Ook mijn beveiligingscamera's nog niet verbonden (voor homekit ondersteuning), omdat ik verwachtte dat dit qua performance niet ging lukken.

Allemaal nutteloze gimmicks, maar wel leuk :)

[Reactie gewijzigd door pietje63 op 22 juli 2024 13:56]

Voor de camera's gebruik ik Zoneminder maar idd - performance is wel een dingetje...
Zeer leuk inderdaad.

Vreemd dat Pi-Hole niet lukte, draai hier ondertussen al een aantal jaar PI-Hole op 2 Pi Zero W's...
Zeker, raspberry pi os op een pi 3b met daaraan een externe hdd. Samba share opgezet en de pi draait 24/7. Ideaal voor video's te delen in het netwerk, en amper stroomverbruik.
Ik gebruik een RPI2 als Pihole,
een RPI 3 met Domoticz( met P1 smart meter uitlezer),
RPI3 met Kodi op logeerkamer en
RPI4 met KODI in woonkamer.
Dus ja dagelijks worden 3 van de 4 RPI's gebruikt.
Op de Logeerkamer word RPI 3 alleen gebruikt wanneer we ziekjes zijn en toch een film/serie willen kijken :P

[Reactie gewijzigd door geintje op 22 juli 2024 13:56]

Amai nog niet.
- 1 (raspberry pi2) draait willekeurige Python (Crypto) scripts voor automatisch kopen & verkopen
- 1 (raspberry pi 4) draait Pihole / VPN / DNS
- 1 (Raspberry pi zero) leest mijn zonnepanelen uit dmv een seriële verbinding.
- 1 draait als Volumio / Moode voor mijn retro radiomeubel via BT / Cast / Airplay / internetradio te kunnen gebruiken.
Aansturing van mijn 3d printer dmv Klipper en Octoprint.
Daarnaast nog de mogelijkheid om de raspberry pi als steamlink te gebruiken.
Gebruik er een als Spotify Connect endpoint, zodat ik Spotify kan gebruiken icm met mijn oude analoge versterker. En eentje in de meterkast om de slimme meter uit te lezen.
octopi om 3d printer aan te sturen:
aparte pi waarop home automation gedoe op zit
pi voor magic mirror.
1 zero pi om watermeter af te lezen.


op komst, pi om om webcams aan te sturen en image recognition op te doen.
Aangezien ik mijn Netatmo co2 meters helemaal zat ben, vanwege het cloud abo, ga ik een aantal pi zero's inzetten met een co2 en temperatuur sensor eraan. Tevens wil ik die dan als thermostaat voor de infrarood panelen (verwarming) op de bovenverdieping gebruiken.
Ik gebruik er eentje voor:
- PiVPN.
- Pihole
- Unifi controller

Hangt in de meterkast, set and forget.
Ik heb er 3 liggen (beetje spreiden, dat mocht er 1 crashen dat niet alles instort :) )
- Domoticz + dashticz
- OMV + Plexserver
- PiHole + VPN server
Naast day to day use cases zijn de Pi's van oorsprong natuurlijk vooral educationeel. Vooral met de Pi zero's is dit heel gaaf, vanwege de formfactor (en prijs), dat ook veel mobielere projectjes toestaat.
Ik gebruik hem voor:
- Pi-hole
- pivpn
- UniFi controller

:)
Zeker. Domoticz op 3 verschillende pi's met daarop alles gekoppeld qua domoticz: klikaanklikuit (vandaar 3x want antenne), Tuya, Xiaomi, P1, zonnepanelen, Zwave, mqtt, thermostaat, Unifi.

Daarnaast gebruik ik er 1 als Logitech Squeezebox client. Op de PI zitten dan luidsprekers aangesloten en kan ik centraal de muziek bewaren. Had deze toch nog over zeg maar.
Bij mij is het als volgt
PiHole, Unifi controller, Remote relais. Dit verdeelt over 2 Pi's.
Jazeker, hier een aantal pi's draaien met camera en motioneyeos, werkt perfect als wifi camera.
En nog 2 pi's die dienst doen als pihole dns adblocker (1 main en 1 secondairy als backup)
Ik heb een tijd Recalbox op een Pi3 gedraaid (retro-gaming en Kodi) en Home Assistant op een Pi4. Het werkte allebei prima, maar heb nu toch een Nuc onder de TV en HA als Docker op een Core i3 gebaseerde server (waar steeds meer op gaat draaien, nu al meer dan 10 dingen denk ik). Ik heb nog wel een Pi 1B aan de P1 poort van mijn slimme meter hangen, tenminste, tot dat deze of volgende week mijn slimme lezer+ (https://www.zuidwijk.com/product/slimmelezer-plus/) binnenkomt.

Maw, ik gebruik ze vaak voor "prototyping" (blijkbaar), als ik iets serieus wil houden voor de langere termijn (zoals HA en een HTPC en een P1 poort lezer) dan ga ik toch vaak over naar iets sterkers of meer toegepast. Ik doe dat niet bewust maar ik betrap mijzelf er over de jaren heen steeds weer op. Een los apparaatje blijft toch... Een extra los apparaatje. Wel ideaal om supersnel iets op te zetten wat gewoon werkt en verder geen invloed heeft op je bestaande dingen.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 13:56]

Iets in je eigen netwerk kunnen hosten is natuurlijk super handig zoals genoemd in alle andere voorbeelden, maar dat zou je in principe ook op elke andere Linux computer kunnen doen.

Wat ik er tof aan vind is dat je een eigen product kunt maken d.m.v. de GPIO pins. Tegelijkertijd heb je het bekende van een OS samen met de software die je daar op kan draaien en degelijke computing power. Je hebt dan het beste van een arduino en een reguliere computer op één printplaatje in handen op een bereikbare en simpele manier.
- Slimme meter uitlezen (pi 0w)
- Controller voor 3D-printer in combinatie met Octoprint (pi 4)
- Mediaplayer (pi 3)
- Controller voor Ambilight (pi 2)
- Home Assistant (pi 3)
En wat te denken van de UniFi Controller - al dan niet icm Pi-hole en Unbound.

Dat draait bij mij op de 2B en op de 4 (2GB) draai ik LibreElec (Kodi).

Ik moet nog even uitzoeken hoe ik - op een 3B - de P1 kan uitlezen.
ik heb 24/7 draaien:

een 2tal raspberry pi 2 voor pihole (want redundancy) met pihole om minder last te hebben van advertenties
en een raspberry pi zero w met software voor de p1 poort van de slimme meter

daarnaast gebruik ik een raspberry 4 of anders een 3b(+) voor kodi (libre-elec) om ...

en sporadisch een raspberry pi 2 als vpn server met wireguard, indien nodig (bijvoorbeeld vanaf vakantie adres)

als je er een hebt liggen kan ik je een adblocker (bijvoorbeeld pihole) wel aanraden
Ik heb een Pi4 met HomeAssistant (HassOS) draaien, 24/7. Zigbee stick erin, IKEA Tradfri hub uit m'n netwerk gehaald, 30 lampen/schakelaars erop, allerhande integraties met zonnepanelen, P1 kabel erin voor d'n slimme meter, AdGuard Home erop als adblocker, BitWarden als passwordmanager aan het hosten, heerlijk! En nog steeds maar 10% CPU belasting maximaal.
Ik heb er 1 in de meterkast hangen om de G/W/L meters uit te lezen, Ik gebruik er 1 voor modelbaanbesturing en ik heb een Pi Zero op het balkon liggen voor de aansturing van het bewateringsysteem. Oh, en ik gebruik een Pi voor Octoprint, voor de aansturing van mijn 3D printer.
Ja hoor, gebruik er twee.

Rpi 3 voor Pihole / dhcp servertje
Rpi zero w voor domoticz.
Draai Pi hole op een zero w, en ben bezig een in een oude radio te plaatsen zodat die ook wat meer functionaliteit krijgt, en heb één aan de slimme meter hangen die mijn energie monitort (maar ik eigenlijk nooit naar kijk)
Ik gebruik er een voor Home Assistant (slimme meter, meer niet).
En nu één en later twee voor 3D printers (MainsailOS en straks RatOS).

Mijn media player is een Khadas VIM3L met CoreELEC, en nog een met Volumio, waar ook de Tone board op zit.
2 pi's in gebruik met Moode en Volumio voor radio, podcasts en muziek, soort budget Sonos.
1 pi in gebruik met Retropie voor de arcade spellen die ik vroeger veel speelde.
Pi zero voor pihole.
2 pi's voor kodi; plex/youtube voor media en het streamen van Newpipe.

Voor 4K HDR gebruik ik helaas nog een Shield maar wellicht binnenkort een hardkernel oplossing als er stock is.

Hass en motioneye heb ik in het verleden ook gedraaid via de pi.

[Reactie gewijzigd door toxicunderGroov op 22 juli 2024 13:56]

Jep, ik heb er drie in gebruik.
  • Een Pi 4 als Home Assistant server
  • Een Pi 3B+ als Octoprint server voor een 3D printer
  • Een Pi Zero W voor Pi-Hole
Mogelijk komt daar binnenkort nog een Pi bij voor een DIY ambilight projectje met Hyperion.

Als je Pi stof ligt te verzamelen zou is het misschien te overwegen om het op Vraag & Aanbod of Marktplaats te zetten? Electronica raakt verouderd, dus op deze manier kan het nog gebruikt worden voordat het zover is.

Als je nog een keer met een Pi aan de slag wil (wat ik zeker aanmoediging), dan kun je gewoon een (tweedehands) recente generatie Pi aanschaffen.
Ik gebruik hem als monitor voor mijn roeimachine (zie https://github.com/laberning/openrowingmonitor).
Op mijn primaire NAS (QNAP TS-873) had ik van alles draaien en maak dagelijks een backup naar een tweede NAS. Om niet afhankelijk te zijn van mijn primaire NAS en volledig blind ben als deze uitvalt, heb ik een paar jaar geleden besloten om functies te spreiden over meerdere pi's.
- uitlezen van slimme meter over P1 poort en Domoticz op een Pi 3B
- PiHole op een Pi Zero
- NextCloud en Syncthing op een Pi 3B
- HypriotOS met Dockers voor monitoring (Netdata, Telegraf, Chronograf, Xymon, Grafana, Portainer) op een Pi 3B
- RetroPie op een Pi 3B
- OpenMediaVault als NAS voor media op een Pine64 Rock64 (was sneller dan Pi 3 toen de Pi 4 er nog niet was)
- OpenHAB met Dockers als Home Assistant, Netdata, Telegraf voor domotica en monitoring op een Rock Pi 4B vanwege NVMe slot
- Berryboot om te testen met verschillende ARM distributies en setups op een Pi 4B
- TwisterOS als Pi desktop op een Pi 4B

De meeste Pi's maken dagelijks een backup naar de primaire NAS, zodat ik in geval van uitval snel een Pi weer operationeel heb. Deze setup heb ik nu enkele jaren naar tevredenheid draaien en heb er weinig omkijken naar. Ik wil de setup nog uitbreiden om automatische updates met Ansible te doen.
Ik heb een pi zero met pihole op. Een adblocker voor het hele netwerk.
Draait homeassistent op. Werkt super.
Dsmr doorgeefluik naar HA wat in de cloud draait.
Mijn Pi Zero wordt continu gebruikt, hangt in de kast bij mijn router. Ik gebruik hem als Pi-Hole dns server (blokkeert malicious sites en ads). Daarboven draait dan nog een Wireguard server, deze VPN gebruiken mijn apparaten alleen voor DNS requests (DNS-only VPN).

Mijn smartphone/laptop connecteren dan met mijn Pi-Hole ook als ik buitenshuis ben.
Ik heb zelf een Kubernetes-clustertje draaien van 3 RPi 4's. Deze draait voornamelijk spul voor mijn Domotica.
Daarnast nog een RPi 3 voor Zigbee2Mqtt, een aantal om 3D Printers aan te sturen en een Compute Module 4 met een DFRobot Mini Router (van de week in gebruik genomen) als mijn router.

Binnenkort wil ik nog een klein NASje bouwen met een RPi4/Compute Module 4 om als video surveillance in te richten.
Ik gebruik 4 Raspberry Pi's

Eentje voor VPN server zodat ik buitenlandse content van mijn mediastreamer kan zien.
Eentje voor openHAB voor huis automatisering
Eentje in SmartMirror
en de laatste als Printserver om met een oudere Laserjet via al mijn apparten te kunnen printen
Heb er 1 draaien om mijn slimme meter uit te lezen met P1Monitor. Verder heb ik er nog 1 om mijn oude speakerset aan te sturen met https://moodeaudio.org/
Ik had een Pi zero W over en wist ook niet wat er mee te doen, maar heb er een UMeter Live (https://umeter.nl/umeter-live/) van gemaakt hangt in de meterkast en ik kan nu heel veel data zien over het verbruik. Erg handig met deze gasprijzen.
Mijn Domoticz installatie draait op een Pi. Verder heb ik een Navidrome audio server, omdat ik ook de content van mijn cd's altijd beschikbaar wil hebben, die niet op Spotify staat.
Ik draai een bitcoin full node op in combinatie met een lightning node + wallet
Hoe doe je dat met opslag dan?
1TB SSD eraan hangen, bijvoorbeeld de Samsung T5. Dat werkt prima.
Ik heb het een tijdje gebruikt om beelden van mijn beveiligingscamera's door te sturen naar een harde schijf. Was een flutoplossing en gewoon netwerkshare achtig, had met een betere router ook wel gekund. Later voor wat desktoptaken die ik 24/7 wilde draaien, en daarna als een soort "snelle Linux VM" die snel te benaderen was in mijn huis zonder dat ik moeite hoefde te doen, beetje het idee dat je krijgt bij een goedkope VPS. Ook nog even Pi Hole gebruikt, maar was overbodig omdat uBlock wel voldeed. Voor smarthome dingen gebruik ik altijd gewoon de hubs die ervoor verkocht worden.

Inmiddels is mijn Pi4 2GB dan ook veranderd in een "standaard" servertje. Er draait een Plex server die (zonder transcoden) perfect werkt, ook een Airsonic server voor muziek en ik gebruik het al aanwezige SFTP voor het beheren van bestanden (heb er ook nog wat downloadclients op staan en een VPN, om direct op de Pi te downloaden). Beetje NAS taken dus eigenlijk, maar wel dagelijks in gebruik.
Ik heb een ‘egel cam’ gebaseerd op een pi met ir camera om ‘mijn’ egel in de tuin te bespioneren. (Motioneyeos erop)

Verder heb ik twee pi zero-w waarop volumio draait (dus met hifiberry hat) en daarmee AirPlay clients / audio spelers zijn.

Ik heb er nog eentje liggen met Kodi (openelec) erop als mediaspeler.

In mijn meterkast hangt nog een oude pi met daarop pi-hole (adblocker dus).

Verder nog eentje in een ‘handheld console’ casing met daarop Retro-pi om alle arcade en console games uit mijn jeugd te spelen.

En verder nog eentje om te experimenteren met het aansturen / uitlezen van vanallesennogwat.

Dus een vijftal hebben day-to-day usecases. De anderen zijn hobby. :)
Ik gebruik een oude RasPi 1B die als NUT server fungeert en 2 RasPi 3s plus een RasPi Zero W die als Volumio cliënt gebruikt worden.
Ja. Ik heb een rpi 3b als web/mailserver. Verder een 3b waar mijn unifi controller / OpenVPN / piHole / bit warden / mqtt / node red op draait.
Ik heb (met iemand uit Hongarije) een HDMI interface voor de ZX Spectrum ontwikkeld, met de RPi0 als kern, omdat daar zo'n beetje alles in zit dat je nodig hebt, inclusief HDMI licentie.
Hiervan zijn er ruim 1000 van verkocht inmiddels!

De Pi Zero is maar €5, alhoewel die momenteel overal uitverkocht is, en het er op lijkt dat het nog maanden duurt voordat die weer op voorraad is.
Ik zal in de tussentijd nagaan of we de Zero 2 kunnen gebruiken om features (zoals audio over HDMI) kunnen toevoegen.
Pihole of Wireguard erop (of beide) voor de roadwarrior met allways on VPN naar huis zodat je op public wifi bij klanten kan connecteren zonder in te leveren op security
Ik gebruik mijn Pi 2b voor PiHole en Home Assistant en achterop de tv bungelt een pi zero voor een zelf geknutselde ambilight.
Ik gebruik m als NDI player en een andere om stroom/gas/water mee uit te lezen en Domoticz en vpn server. Ohja en pihole natuurlijk

[Reactie gewijzigd door Gelomidor op 22 juli 2024 13:56]

Idem hier...2 zelfs. :/ Ooit één als media speler gebruikt, maar dat nu al een beter kastje voor.

De enige plek waar ik een RPi (1e generatie zelfs) iets zie doen, is op mijn werk, waar deze op een display het dashboard met de status van de servers toont.
RPI is leuk om met hardware te programeren. Zo is ook het project begonnen.
1 RPI doet hier de domotica. (Unipi neuron)
Zet er eens Pihole op, of kodi, of een printserver.
Ik gebruik er een om xiaomi thermo-/hygrometers met bluetooth te sniffen, de data gaat naar een fa m4v2 met domoticz. In de speelgoeddoos liggen er een stuk of 5, een nieuwe rpi zero per projekt compenseert het gedoe om steeds microsd kaartjes te labelen en met 1 rpi proberen 'kosten' te besparen...
Een kratje Heineken of een rpi, die keuze is snel gemaakt. Heineken is het geld niet waard :)
Zeker. Realtime monitoren van crypto wallets en huidige koersen (Python/GCC), displayen van de crypto info op een scherm (Desktop OS met browser in Kiosk mode), muziek streamen naar een server (LiquidSoap als automation als er geen live uitzending is), OctoPrint voor twee 3d Printers, kunstuitingen van dochterlief (allerhande videoprojecten) etc.
Het apparaat kan worden opgeladen met een 5V/2.5A-lader via de USB-poorten.
Zit er een batterij in dan? Dat zie ik nergens terug..?
Neen, hij wordt van stroom voorzien via micro-USB, is gefikst :)
Dat is het enige jammere aan zo'n Pi Zero-formaat. Die lompe kabels die je vervolgens nodig hebt vergeleken met de grootte van het ding zelf. Die USB-kabel maakt het gelijk enorm bulky.
Op de vorige Pi Zero kan je gewoon 5V rechtstreeks op de juiste GPIO pin aansluiten en rechtstreeks poweren. Dit omzeilt wel een aantal chips, waardoor je iets voorzichtiger moet zijn.

Draai op deze manier al een tijdje de Pi Zero w.
Klopt, bij de HDMI interface voor de ZX Spectrum die we hebben ontwikkeld, haalt de Pi Zero z'n 5V van de ZX Spectrum bus via GPIO, en diezelfde Pi Zero voedt met z'n onboard 3.3V vreg notabene een CPLD chip op de interface, erg efficiënt!

Overigens zal die 2.5A voeding spec erg overkill, en alleen genoemd wanneer je allerlei accessoires aansluit via USB, GPIO, en de camera.
Onze interface gebruikt slechts 140mA @5V, inclusief Pi Zero!
De Zero 2 zal wel iets meer gebruiken, ik zal het eens meten (zojuist eentje besteld).

[Reactie gewijzigd door ByteDelight op 22 juli 2024 13:56]


[...]
Zit er een batterij in dan? Dat zie ik nergens terug..?
ze zullen wel adapter of voeding of powersupply of iets in die richting bedoelen...
Ooooh super, ik zat net te denken dat ik eigenlijk zoiets moet hebben omdat de oude Zero W net te traag is om een videostream betrouwbaar te draaien. Had net weer mijn deurcam gereboot :P De stream zelf gaat wel maar het hele gebeuren eromheen (RPOS of MotionEye) maakt het zwaar (ik gebruik zelf RPOS)

Wat ik van de zero's wel jammer vind is dat je er maar 1 per klant mag bestellen. Bij deze is dat begrijpelijk omdat hij slecht leverbaar is, maar de oude Zero was prima leverbaar en toch heeft het nooit gemogen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:56]

De Pi Zero (1) had toch al 512MB Ram
Klopt maar de SoC van deze is veel sneller.

Edit: Ah je refereert aan deze zin in het artikel:
Ook het geheugen is uitgebreid; de Zero 2 W heeft 512MB aan Lpddr2-sdram.
Inderdaad, de Zero 1 had ook 512MB.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:56]

Yup, titel van het bericht was ook eerst anders, ergens in de trend van "Dubbel geheugen"

Maar dat is nu recht getrokken,


Had er wel graag 1GB in gezien, maar ik snap waarom 512MB het is
Ja. Waarschijnlijk is dit een verschil in soort ram.
Ik kan het zo snel niet vinden maar de Zero 1 specificeert alleen RAM, en de Zero 2 specificeert SDRAM. Als de Zero 1 DRAM in plaats van SDRAM heeft is dat wel een upgrade.
OW geweldig dit!
Ik ben benieuwd naar het verbruik want dat was bij de Zero echt wel extreem laag te krijgen (voor een Pi).
Mijn Zero (non-W) verbruikt met wat kleine tweaks onder de 1 watt (sub 200 mAh) wat voor een 247 device best fijn is :)
Helaas is hij nét te traag om meerdere taken tegelijk te doen dus dit is een welkome upgrade :)

.
De nieuwe singleboard heeft wifi aan boord, net als de Pi Zero W uit 2017. Gebruikers zijn daardoor niet meer overgeleverd aan een USB-naar-ethernetverbinding.
Euhm niet meer afhankelijk van een USB wifi dongle maar als je gewoon bedraad ethernet wilt dus nog wel.

[Reactie gewijzigd door sapphire op 22 juli 2024 13:56]

ik gebruik de pi zero al jaren omdat deze veel minder stroom verbruikt dan andere pi's
helaas was deze voor sommige oplossing alleen niet krachtig genoeg waardoor ik een 3 heb moeten inzetten.

Deze heeft 64 bit, wat zeker welkom is. Ik had alleen gehoopt dat de nieuwe versie iets meer geheugen aan boord zou hebben. maar ik snap met het doel en de huidige prijzen wel waarom deze is blijven steken op 512
Net dit nieuwe dingetje besteld bij Kiwi Electronics! Ik heb een hele resem Pies. Ben er gek van, volgens mij vermenigvuldigen ze ook in de schuif van mijn bureau... Heb een:

- Pi 400 in de eetkamer als werk PC met het knappe Dietpi op (dietpi.com)
- 3B+ met Home-assistant
- Pi-hole
-Octopi voor 3D printer

en nog een paar losse met camera voor allsky cam en om op telescopen te gebruiken.

Het is waar dat je sommige dingen daarna liever gat virtualiseren, mijn Nextcloud is nu een VM. Maar voor andere dingen is het top. En vergeet niet dat het een kleine edge computer is... Heel veel programma's of containers lijkt mij niet optimaal.
Ik zit al een paar maanden te wachten om een PI Zero W te kopen omdat ze een lange tijd niet op voorraad waren. Nu weet ik waarom. Komt mij dus prima uit want deze is beter. Jammer dat er nog geen 5 GHz ondersteuning is maar snellere chip is welkom.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.