Ontwikkelaar toont modulaire Linux-computer met klikbare modules

Een ontwikkelaar werkt aan een modulaire PocKit-computer die werkt met magnetische modules. De computer is sinds 2019 in ontwikkeling, maar de maker toonde onlangs een demovideo van een build die Linux draait met een Raspberry Pi Compute Module.

Project PocKit lijkt enigszins op de modulaire Project Ara-smartphone die Google jaren geleden heeft getoond en later schrapte, merkt ook Liliputing op. De modulaire PocKit-computer zit verwerkt in een behuizing die is gemaakt met een 3d-printer. Dit omhulsel herbergt de printplaat en de neodymium-magneten die gebruikt worden om de hardwaremodules mee te bevestigen.

De computer maakt standaard gebruik van een 'Core' met STM32- en ESP32-processors. De PocKit kan echter ook worden uitgebreid met een Raspberry Pi Compute Module voor meer rekenkracht. Hoewel de PocKit ook werkt zonder een Compute Module, biedt de mini-pc dankzij de Raspberry Pi-module ook ondersteuning voor Linux, blijkt uit een video van de maker. De ontwikkelaar meldt niet om welke Compute Module het gaat, maar de demovideo noemt een BCM2837B0-soc, die wordt gebruikt in de Raspberry Pi Compute Module 3+ uit 2019.

De ontwikkelaar toont daarnaast verschillende modules, die de maker 'blocks' noemt. Deze blokken kunnen via magneten worden 'vastgeklikt' aan de PocKit. De PocKit-website stelt dat er meer dan 24 van dergelijke modules beschikbaar zullen zijn. Verder zou de computer wifi en Bluetooth Low Energy ondersteunen, waarmee het systeem geschikt is voor iot-toepassingen.

De maker toont verschillende blocks, bijvoorbeeld in een soort Linux-desktopmodus. Daarin wordt de PocKit wordt voorzien van een camera, een HDMI-uitbreiding, microSD-kaartlezer, een RJ45-ethernetconnector, 3,5mm-jack en een module met USB-aansluitingen. De mini-pc kan ook van een eigen beeldscherm voorzien worden, waarmee de computer als handheld gebruikt kan worden. Daarvoor gebruikt de ontwikkelaar een joystick of trackpad die als muis functioneert en een klein, Blackberry-achtig toetsenbord. Deze build kon daarnaast voorzien worden van een GPS-module, temperatuursensor of een LoRa-kit.

Afbeeldingen via Project PocKit

Naast de mogelijkheid om Linux te draaien met een Compute Module, heeft de ontwikkelaar van PocKit eerder al andere gebruiksscenario's getoond. Zo kan de draagbare computer ingezet worden als een slimme plantensensor, die de vochtigheid van potgrond meet. Deze informatie kan vervolgens getoond worden op een andere PocKit met een of meerdere kleine schermen. Gebruikers kunnen met bepaalde hardware instellen dat de planten automatisch water krijgen wanneer de potgrond te droog is. De maker toont ook een build waarin de computer functioneert als automatische handzeeppomp.

De ontwikkelaar laat op Reddit weten dat Project PocKit nog niet volledig af is. Het is dus nog niet bekend wanneer de mini-pc in de verkoop gaat of wat de adviesprijs wordt. De ontwikkelaar brengt wel updates over de status van het project uit op zijn website. Daarnaast meldt de maker op Reddit dat hij enkele aspecten van het project open-source zal maken, zodat mensen hun eigen block-modules kunnen maken.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

24-03-2021 • 21:00

79 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (79)

Wijzig sortering
Ik zie hier nog wel wat in voor de thuisautomatisering. Eén format bedieningspaneel wat je overal naast de deur op de muur kunt plakken. Afhankelijk van wat de klant wil kan het bedieningspaneel fysieke knoppen, een touchscreen, lampjes, draaischakelaars, een camera, lichtsensor, nabijheidssensor, ir-transmitter, etc, etc bevatten. Dat alles makkelijk aanpasbaar en op een goedkope computer, ik zie wel mogelijkheden!
Ik wacht nog steeds op de home automation tablet. met een touch screen die naar home assistant linkt, ofwel in de tablet, ofwel in een aparte unit
Waarom wachten? De app is toch al gewoon beschikbaar?
Je kunt trouwens Home Assistant ook casten naar een Chromecast:
Home Assistant Cast.
Hier wordt je toch zielsgelukkig van.
Wat een ongelofelijk gaaf project.
Helaas snapt de meerderheid van de mensheid hier helemaal niets van.

Dit concept gaat helaas niet aanslaan bij de massa.

Het bestaat al enigszins in de vorm van modulaire smartphones die ook niet aan slaan.

Het lijkt me wel ideaal voor in het onderwijs.
Helaas snapt de meerderheid van de mensheid hier helemaal niets van. Dit concept gaat helaas niet aanslaan bij de massa.
Dit dachten ze ook bij computers en smartphones hun entree.

Yet, here we are.
Dit is geen argument, want dan kan je dit bij alles zeggen. Dan zou dus alles maar aan moeten slaan...
Meer andersom: als we het niet proberen, komt het succes nooit.
Sommige dingen kan je maar 1x proberen.
Maar heel veel dingen hebben meerdere iteraties nodig om succesvol te worden. Voor de iPhone waren er al smartphones en voor de iPad waren er al tablets.
Dit specifieke product hoeft ook niet echt aan te slaan bij de massa lijkt mij.
Anoniem: 310408
@Uruk-Hai24 maart 2021 21:40
Het lijkt me wel ideaal voor in het onderwijs.
Dan moet het wel bijzonder foolproof en stabiel zijn. Ik kan je min of meer verzekeren dat over 5 jaar er niet een van deze computers in onderwijs gebruikt word. In het onderwijs is er geen geld voor experimenten.

Persoonlijk vind ik het super gaaf. Niemand zit erop te wachten, helaas.
in het onderwijs liggen bakken met geld voor experimenten (men doet alleen graag overkomen dat het niet zo is), een kleine greep uit de afgelopen 5jr;
- arduino's
- bbc micro bot
- raspberry
- hololens (AR)
- Vive (VR)
- 3d printers
- tik-tak-to voetbal
- drones

ongetwijfeld dat ik nog nodige vergeet, maar als er ergens veel geexperimenteerd wordt met fancy/hippe/nieuwe dingen, dan is het wel onderwijsland. Of het educatief allemaal even nuttig is - laat ik in het midden (voornamelijk voor opendagen kijkt het leuk)

Ik verwacht dan ook dat systeem als deze zeker gaat aanslaan; het is net wat toegankelijker dan arduino :+ maar breder toepasbaar dan bbc microbot.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 25 maart 2021 09:07]

Vergeet Lego niet die kan je ook bij dat rijtje toevoegen!

https://education.lego.com/nl-nl/

Die zijn ook erg goed vertegenwoordigd in het onderwijs!
Misschien niet van afgelopen vijf jaar maar veel langer natuurlijk al.
Lego doet het zeker niet slecht in het onderwijs zeker met technic Lego mindstorms waar je robots mee kan programmeren!
Ik denk dat het een echte doelgroep mist. De mensen die niet zelf aan breakout willen doen maar ook geen voorgekauwd hat-systeem willen...
Het eerste waar ik aan denk is hetzelfde soort publiek als waar de Microbit voor bedoeld is.
De enige die vindt dat het een succes voor de massa moet zijn, ben jij geloof ik :)
Nou, dat denk ik eerlijk gezegd niet.

Stel dat de massa zonder moeite alleen nog modulaire systemen zou adopteren.

Stel je dat nu eens voor.

Dan gaat allerlei apparatuur ineens veel langer mee, afvalbergen groeien veel minder hard.

Lijkt mij dan toch dat ik bij lange na niet de enige ben die vindt dat zoiets als dit een succes voor de massa moet zijn.
Jammer dat 100 RPI's samen qua prestatie nog steeds niks voorstellen naast een recente laptop. Modulaire computing kernen in een cluster-achtige opstelling is veel te inefficient. Voor wie alleen maar high-res FPS wil zien is het helemaal geen optie. Helaas is dat de massa.
Het grappige is dat een RPI4 voor de massa voldoende zal zijn, de meeste mensen gebruiken een computer voor wat mail en websites bezoeken. Ik ken een legio aan mensen die een veel te zware computer hebben staan voor de taken die hij moet doen, hier is nog veel in te winnen alleen willen bedrijven zoveel mogelijk winst maken dus zullen ze altijd de duurdere systemen aanbevelen.

De massa speel geen high FPS spellen, en als ze het al spelen hebben ze er een spelcomputer voor staan.
Ik heb hem nog niet geprobeerd. De RPI 3 vond ik nog behoorlijk ondermaats, niet acceptabel voor een bruikbare desktop. Het mooiste is als iets als Raspbian zichzelf ook op het systeem van compilen. Op een RPI 3 duurt dat waarschijnlijk 2-4 dagen met een USB-harddisk voor de verwerking en een andere voor swapspace.
Daarom is Raspbian ook al precompiled en slechts een image die je kopiëert en draait. Het is geen unieke samenstelling van modules dus werkt 1 kernel prima i.t.t. en regulier desktop met allerlei verschillende hardware combinaties.
Het geeft wel aan dat op ARM-gebaseerde SBC's er nog niet helemaal bij horen. Op een dual-core X86 PC van 10 jaar oud met een beetje snel opslagapparaat is dit gewoon te doen.
Voor de voortgang van een OS-distributie voor een bepaald systeem is het belangrijk dat de ontwikkeling ervan ook daarwerkelijk op dat systeem gebeurt. Je moet daar niet een andere computer voor nodig hebben.
Ik zie geen enkele noodzaak tot ontwikkelen op het target platform, zou een dure hobby worden anders voor mij en gelukkig gebruik ik daar een andere "gewone" computer voor en werk ik niet op een ARM, ARM64 of RISC-V systeem.
Dure hobby? Gewoon een niet haalbare hobby, tenzij je onbeperkt tijd hebt om op je compiler te wachten.
De andere opties zijn precompiled programmatuur gebruiken (afhankelijkheid/beveiliginsrisico) of "heen en weer lopen" tussen je target systeem en je X86 cross-compile systeem (inefficient testen/ontwikkelen).
Dat je target-hardware te traag is om zijn eigen software binnen acceptabele tijd te bouwen is een niet te onderschatten probleem dat verder strekt dan ongemak voor hobbyisten.
Haha nou dat gaat ook wat ver maar ik loop tegen vrijwel geen enkele beperking aan als ik aan het cross compilen ben. Het enige wat soms vervelend is via een serial verbinding debuggen maar verder is het een prima hobby die weinig beperkingen kent. Ik denk dat je een probleem denkt te zien wat er echt niet is.

Edit en mocht je het zakelijk/professioneel willen doen dan is een vergelijkbaar platform of devkit ook geen enkel probleem. En cross compilen traag en omslachtig? Het is werkelijk niet anders dan gewoon compilen maar dan met andere vlaggetjes. :?

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 25 maart 2021 21:28]

Ok, dat je het OS + progammatuur op een andere computer moet compileren omdat de target-hardware daar te traag voor is is geen probleem. :O
Aha :) het klonk alsof het zou falen als het geen groot commercieel was, maar ik begrijp nu dat je dat je graag zou willen dat het een succes wordt. Je acht de kans alleen klein (helaas).
Dat klopt. Ik zou inderdaad graag willen dat het een groot succes wordt.

Ik zou ook héél graag willen dat initiatieven zoals Fairphone een groot succes worden.

Maar hopen, begrijpen en weten zijn niet hetzelfde.
Ik ben het volledig met je eens (typend vanaf een standaard mobile helaas)
ik kijk hiernaar en ik denk direct waarom in godsnaam magneten, wat is er mis met, schroefjes en een (flat)cable

ik ben helemaal vóór het idee dat bepaalde (vooral lange-duur: zoals koelkasten, tv's etc) goederen repareerbaar zijn (en liefst nog zonder dat je daar een specialist voor moet laten komen die alleen al 200 moet rekenen aan voorrijkosten). maar tegelijk moet je dingen ook niet over-engenearen ... een telefoon die ik met 2 kleine schroefjes uitelkaar kan halen, de accu los kan maken, het scherm kan vervangen of de laadpoort of het moederbordje met de rest van de hardware of de opslag chip, de modemchip het ram de optische sensor van de camera de volume knop ... de vraag zal altijd zijn, ja maar .... de opslag is stuk, die had niet vastgesoldeerd mogen zijn, ja maar de camerasensor of de fingerprintreader of of... hoeveel je ook modulair maakt er zullen altijd dingen zijn die toch niet los te vervangen zijn... en dan zijn er nog de kosten van:
extra materiaal nodig voor de brackets, extra stroom nodig omdat kabels minder geleiden dan lanes op een pcb en nog veel meer problemen die ik niet eens weet of ken...

een fabrikant zal altijd een midden moeten vinden tussen, flexibiliteit (repareerbaarheid) en de vraag welke onderdelen te reparen moeten zijn,

alles is hoe dan ook onmogelijk --> dus wat dan wel baterijen gaan vaak stuk (laden niet meer goed) en schermen krassen of barsten vaak laadpoorten (maar die zou je nog kunnen weglaten met technieken zoals magsafe en QI) gaan ook vaak sneller stuk. maar ook UFS heeft er soms een handje van kapot te gaan als je teveel data erop schrijft zou dat chipje die beoorde vijf jaar wel volhouden?

ik ben vooral erg benieuwd naar de wettelijke eisen die er onherroepelijk gaan komen, en het effect op kosten, ontwerp, en milieu dat dan gaat hebben.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 25 maart 2021 00:32]

Het probleem is dat dat tegen het kapitalisme in gaat, een bedrijf kan extra geld verdienen met zijn eigen stekkertjes en adapters, etc. Dus dat moet de overheid een beetje in goede banen leiden.
Vandaar ook de grote USB flop, dat was door bedrijven verzonnen. Gelukkig maar dat de overheid instapte en een beter alternatief voor USB bedacht.

Oh nee, zo werkt het niet. Stekkertjes zijn goedkoop als bedrijven ze per miljard kunnen inkopen.
In principe doen mensen dat al. Men koopt nieuwe banden zonder de auto weg te gooien en een nieuwe CV ketel zonder een nieuw huis te laten bouwen.

Bij die voorbeelden is de kosten/baten analyse echter een no-brainer. Hoe kleiner en goedkoper een systeem is, hoe minder overtuigend het verschil.

Dit project maakt de modulaire keuze iets makkelijker, maar ik vermoed dat dat voor de meeste mensen niet doorslaggevend is, of in elke geval ondergeschikt aan kosten en functionaliteit.
Alsof je de achterliggende techniek hoeft te snappen? Ik durf te beweren dat veel mensen de achterliggende techniek van oxidatie niet begrijpen, toch kunnen ze prima leven.
Voor de meerderheid van de mensheid is de techniek ook niet het doel. Voor de meerderheid is technologie slechts een middel om iets voor elkaar te krijgen.

Ik zie ook het nut niet zo voor het onderwijs. Daar hebben we al Pi's, ESP32's, Arduino's etc voor.
Ik snap het idee wel, maar ik word er niet warm of koud van. Zoals al gezegd, het zit ergens tussen 'echt' DIY en een consumentenproduct in, leuk project en kan ooit een leuk platform worden maar er is nog een flinke weg te gaan
Er hoeft niet veel begrepen te worden om met blokjes te werken denk ik. De meeste hebben een te dure computer voor hun taken, deze kan geupgrade worden naar wens. Nu alleen nog grotere schermen.
De meeste mensen hebben ook geen v6 of tesla nodig voor woonwerk verkeer. Je onderschat het ‘status’ verhaal (een duurdere macbook dan de buurman)
Het bestaat al enigszins in de vorm van modulaire smartphones die ook niet aan slaan.
Smartphones zijn mogelijk geworden dankzij extreme vormen van integratie. Alles werd compacter en kreeg meer mogelijkheden zodat telefoons meer functionaliteit kwijt konden in minder behuizing. De stap terug daar discrete componenten was een absurde wending in het plot die niemand met enige realiteitszin en technische kennis kon geloven. Dat is niet te vergelijken met modulaire computers die nog steeds bestaan en geliefd zijn.
Er op zich niks absurd aan de ontwikkeling van de Fairphone.

Het is alleen jammer dat er onder de early adopters veel gewone consumenten zijn die gewoon een goed toestel verwachten, terwijl er genoeg reviews te vinden zijn die aantonen dat de Fairphone eigenlijk nog niet af is, met een hoop anti-reclame / aversie tot gevolg. Er moet nog flink gesleuteld worden aan de Fairphone voordat hij mainstream kan worden, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is.
Persoonlijk kan ik hierop niet wachten als DIY fan.
Maar je hebt wel gelijk, dit zal niet aanslaan op een grote massa.
Echter is de DIY community behoorlijk groot aan het worden (massa hoeft niet altijd en zeker niet voor niche spulen ).

Ik merk wel helaas dat de nieuwe generatie dommer wordt (te veel Tik Tok?) en het ging net zo goed toen ik in de tech savy periode (tienerjaren) belande.
Dit is iets voor de echte Tweaker! Ik denk niet dat het erg praktisch is... je kan dezelfde functionaliteit meestal beter kopen in een compleet pakketje... maar niet deze flexibiliteit!
Ik denk wel dat dit alleen kans van slagen heeft als het 100% open wordt, a la raspberry pi. met een compleet homeautomatisering, waar een groot deel van de programma's of in de modules zitten of direct uit een "app-store" herkernt worden als je het blokje erin prikt. Zodat je ze zo erin kan prikken om b.v. je gordijnen automatisch te sluiten. koop "gordijnmotors merk X", met bijpassend blokje en voila.
Wie zegt dat het móet aanslaan bij de massa? Ook voor niche toepassingen is een markt, al was het maar onze tweakersmarkt ;)
Helemaal mee eens!
Dit is super-prachtig!
Anoniem: 22438
@AJediIAm25 maart 2021 09:36
Inderdaad, wat een geweldig project.

En ik bedenk me nu, dit wil ik ook met ESP32 en Tasmota of ESPHome.

Stel zelf je senors samen met wat modules zonder gezeik met solderen. Een soort van: "Iedereen kan home automatiseren met Ravensburger" Het zou ook leuk zijn voor prototypes alvorens je de stap zet naar solderen.
Leuk idee. Daar heb ik nog niet eerder aan gedacht. Ik zou best wat extra willen betalen om snel aan de slag te kunnen met een sensor project als ik het later eenvoudig kan converteren naar goedkope gesoldeerde sensoren.
Denk niet dat het hotswap is, maar zeker wel prettig als je on de fly iets wil toevoegen!

Edit: Zoals velen dus al hebben aangemerkt, het is dus blijkbaar wel hotswap door toepassing van diverse slimmigheden.

[Reactie gewijzigd door Jaïr.exe op 24 maart 2021 23:20]

Check de video. Het lijkt er op dat het hotswapping by design ondersteunt.
Denk dan dat het I2C bus gebruikt. SDA/SCL is wat lastiger. Ben wel erg benieuwd naar de software want dit kan je gebruiken voor veel ESP32/STM32/Pi projecten, gnagnagna

Edit: Zoals GekkePrutser goed opmerkte, ik bedoel SPI ipv SDA/SCL

[Reactie gewijzigd door Jaïr.exe op 24 maart 2021 21:41]

I2C bus == SDA/SCL :)

Ik denk dat je SPI bedoelt dan?
Yup klopt, had even een brainfart :)
SPI moet dan paar keer gecheckt worden om zeker te zijn dat er een device aan gehangen is, of een soortvan buffer eraan hangen.

Nagoed, we gaan het checken!

[Reactie gewijzigd door Jaïr.exe op 24 maart 2021 21:40]

Ieder block heeft zijn eigen STM8 die zijn ID communiceert met de mainboard STM32 dus ze zijn wel hotswap.
Ik vraag me toch af hoe dit werkt. Simpele modules zullen vrij makkelijk via GPIO of via een SPI/i2C bus kunnen verbinden. Maar voor bijv. HDMI of een camera-module lijkt me dat je toch een dedicated bus nodig hebt. Zijn er dan bepaalde posities gereserveerd voor bepaalde modules?
Ja, maar... de romantiek van dupontkabeltjes dan? ;)
Erg nice hoor!
Derde level na de arduino en de raspberry pi zelf. Dit gaat heel erg hard gaan, let op. ::*)
Heel knap gedaan - vooral de HDMI aansluiting: wat voor data bus kan dit aan?
Helaas praat die voice-over met vocal fry :(
Pff alleen al voor dat klik geluid zou ik dit kopen :9~
Wat een fantastisch project is dit! Ook echt bruikbare tech waar de massa misschien best interesse in heeft.
Dit doet me denken aan het project Phonebloks echter door Google overgekocht en gekilled.

[Reactie gewijzigd door Davy de Vries op 24 maart 2021 22:10]

Phonebloks was eigenlijk een concept, google wou het alleen maar uitbrengen. Maar had motorola toen verkocht aan lenovo.
Wow, dit is zo ontzettend tof, zo moet alle apparaten woorden, maar dat zal alleen nooit gebeuren, omdat fabrikanten dan minder verdienen, en veel meer verdienen als we iedere paar jaar iets nieuws van ze kopen.

"Als" dit straks te koop is, zou ik het echt willen kopen, kan je echt leuk mee spellen, en kinderen moeten dit juist heel leuk vinden.

edit spel fout

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 25 maart 2021 18:30]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee