Raspberry Compute Module 3+ met so-dimm-formfactor komt uit voor 25 dollar

De Raspberry Pi-stichting brengt een nieuwe versie van zijn Compute Module uit. De CM3+ is gebaseerd op de hardware van de reguliere Pi 3B+, maar heeft een so-dimm-formfactor. Fabrikanten kunnen de module inbouwen in andere producten.

Er komen verschillende varianten van de Compute Module 3+. Het goedkoopste model, met een adviesprijs van 25 dollar, is de Lite-versie zonder emmc-opslag. Er zijn ook varianten met 8, 16 en 32GB flashgeheugen, die kosten respectievelijk 30, 35 en 40 dollar. De Raspberry Pi-stichting brengt de Compute Module uit, zodat fabrikanten deze eenvoudig kunnen inbouwen in andere hardware. NEC maakt bijvoorbeeld monitoren met eerdere versies van de Compute Module.

De Broadcom BCM2837B0-soc is in de CM3+ geklokt op 1,2GHz. Bij de Raspberry Pi 3B+ is dat 1,4GHz, maar vanwege warmteontwikkeling is de variant op de module lager geklokt. Volgens de makers is de nieuwe module efficiënter dan zijn voorganger. De warmteontwikkeling is gelijk, maar het CM3+-model presteert beter.

Hoewel de module zelf geen aansluitingen heeft, ondersteunt de Compute Module meer interfaces dan een reguliere Pi. De module kan twee camera's en twee schermen aansturen en kan ook meer gpio-headers aansturen. Die aansluitingen kunnen fabrikanten zelf in hun hardware integreren, maar er is ook een CMIO-bord beschikbaar, waar de module ingeprikt kan worden. De Raspberry-stichting biedt dat bord samen met de module aan in een kit voor ontwikkelaars.

De nieuwe Compute Module 3+ is de opvolger van de CM3-variant, die begin 2017 verscheen. In 2014 bracht de Raspberry Pi-stichting de eerste versie van de Compute Module uit, die gebaseerd was op de eerste versie van de reguliere Pi. Het nieuwe model zal minimaal tot 2026 te koop zijn. De vorige versie wordt nog tot en met 2023 geleverd zoals bij de aankondiging werd beloofd, maar wordt nu niet meer aanbevolen voor integratie in nieuwe producten.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-01-2019 • 13:43

97 Linkedin

Reacties (97)

97
97
49
8
0
36
Wijzig sortering
Televisiefabrikanten, letten we op? :P
Daar zou zoiets wel handig voor zijn, voor het draaien van Linux of wat dan ook. (o.a. Kodi, of surveillance monitoring zoals MotionEyeOS)
Het liefst een slot die makkelijk toegankelijk is, zodat je over een jaar of 5 eenvoudig een nieuwere versie erin kan drukken. Wishful thinking helaas O-)
Schermen van NEC hebben dit al, wij gebruiken dit oa voor onze digital signage.

https://www.nec-display-s...RRYPI3-COMPUTEMODEL.xhtml
Om de vijf jaar... voor 25 dollar kan je wel vaker je smart TV upgraden dan.

Trouwens niet alleen smart TV's... we hebben hier enorme Xerox copiers staan waar precies een CPU in zit van 20 jaar geleden. Ik begrijp niet dat men dergelijke producten nog op de markt durft brengen.
Als het werkt, dan werkt het toch. Een simpele of oude CPU kan al voldoende zijn. Vaak is betrouwbaarheid belangrijker.
Waarom denk je dat ze voor ruimte missies vaak hele oude CPU's gebruiken? Omdat ze daar echt alle in&outs van weten. Hubble van 29 jaar geleden heeft een CPU die sinds 1980 in de ruimte wordt gebruikt, laat staan wanneer hij ontworpen is...
De belangrijkste reden is dat die CPU's dusdanig groot zijn, dat je niet alle elektronen uit een transistor mept met één geladen deeltje uit de ruimte. Een moderne x86 heeft een vrij continue stroom single-bit errors in de ruimte. ECC kan een deel fixen, maar je hebt geen ECC op je registers.
Een RPI is best wel betrouwbaar voor dit soort functionaliteit... de reden bij Hubble is van een totaal andere orde (en ook omdat je geen technieker ter plaatse kan sturen).

[Reactie gewijzigd door r2504 op 28 januari 2019 15:50]

Anoniem: 167912
@r250428 januari 2019 18:59
en ook omdat je geen technieker ter plaatse kan sturen
Tuurlijk wel. Is al enkele malen gebeurd ook. Maar zal wel een kostelijke zaak zijn
er worden speciale versies voor ruimtetuigen gemaakt die bestand zijn tegen kosmische straling, niet gewoon extreem oude hardware omdat die goed gekend is.
Wat moet een copieer doen??

Met voldoende geheugen om data te onthouden. Wat bij Xerox dmv een normale hdd is met eigen encryptie. En wat User authenticatie hoeft de printer niet veel meer te doen.

Als een processor van 20 jaar gelden dit al kan. Waarom dan een nieuwe er in hangen?? Tenzij dit andere voordelen met zich mee brengt.
Juist kopieer machines zijn op het gebied van parallel processen van grote hoeveelheden data, super ge-advanceerd:
Zie b.v. Océ Scalable Raster Architecture (SRA) Print Controller
Zelf in 2007 al eens een architectuur gezien van een fabrikant met 5000 RISC-cores waarbij elke core verantwoordelijk was voor 1 pixel lijn.
Misschien wil ie hem upgraden voor 3d printing, waarom zo negatief :+
Moderne toestellen laten inderdaad toe (third-party) plugins te installeren voor oa. geavanceerde workflow.

Maar los hiervan is de navigatie op de meeste copiers (en dan heb ik het over best wel grotere toestellen) wat mij betreft totaal ondermaats. Gewoon navigeren in een lijstje met opdrachten die staan te wachten, of het logboek raadplegen, ... gaan gewoon ontzettend traag.
Wat moet een scanner/printer allemaal doen?

Nou, met een CPU van 20 jaar geleden zal OCR er niet inzitten. Of encrypted email. Of deduplication. Of nog één van 20 andere functies waar ik nu niet direct op kom.

Vergeet niet, documenten zijn essentieel voor organisaties. Dan is het logisch om daar geld aan uit te geven. Natuurlijk geven bedrijven liever minder geld uit, wat pleit voor een oude CPU, maar als bedrijven geld uitgeven dan is het vaak efficienter om dat uit te geven aan techniek : personeel zijn terugkerende kosten.
Omdat die producten in grote hoeveelheden worden geproduceert wordt er vaak bespaard op continue kosten (hardware) en meer gestoken in eenmalige kosten (software).

Stel ik fabrieceer een miljoen printers, en bespaar 1 euro op de CPU, dan bespaar ik een miljoen euro. Daar kan ik best een software team een weekje voor laten optimaliseren.
Wishfull thinking inderdaad, want ze willen het liefst dat je elk 5 jaar een nieuwe TV koopt, milieu is aardig en al maar de (economie) schoorsteen moet blijven roken natuurlijk. Stel je voor een tv die 10 jaar mee gaat of laptop of telefoon die 6 jaar mee gaat. Dan gaan de elektronica fabrikanten failliet.
De meeste tvs werken nog wel na 10 jaar hoor. Alleen loopt de software achter. En vaak is verbruik en oudere techniek een reden om hem van de hand te doen.
ik zeg ook niet dat ze niet werken na 10 jaar, ik zeg dat de fabrikanten liever willen dat jij om het jaar een TV koopt zo gezegd. Natuurlijk werkt je tv nog na 10 jaar, maar je smart-tv gedeelte niet meer, of je krijgt reclames of de apps werken niet meer etc. Dan kiezen veel mensen voor een nieuwe TV: want geen tweakers.
Maar ze gaan nu ook 10 jaar mee en fabrikanten zijn niet falliet. En ja software ondersteuning loopt altijd achter op hoe lang de hardware mee gaat.

En een smart tv box met android tv bestelen bij bv bol.com kan iedere non tweaker. En werkt het zelfde. Alleen mis je 1 hdmi poort en je hebt een andere afstandbediening. Voor de meeste is dat geen probleem. Vroeger had je ook tig afstandbedienings.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 28 januari 2019 16:21]

Volgens mij hangt aan de meeste TVs van 5 jaar of ouder een smartbox/horizonbox/kpnbox en wordt de levensduur zo verlengt.

Intel heeft zijn compute card ook al even beschikbaar, maar ik zie nauwelijks beweging vanuit partners.

Het bedrijf dat de Nexdock laptop/telefoondocking uitbracht zou hier iets mee gaan doen, maar het is nog zeer stil. Ik vraag me af of hier wel echt een markt voor is. Volgens mij zijn er te weinig partijen die belang hebben bij een consumentenoplossing met verwisselbare brains. Voor industrieel is het natuurlijk anders
Maar je doet nu alsof zonder smart tv je tv het niet meer doet. Ja Smart tv kan handig zijn. Maar ook zonder smart tv werkt je tv prima.
Zeker, maar ik heb afgelopen week wegens een haperende Horizon box lineair TV moeten kijken en als je eenmaal gewend bent aan een tv programma kijken waneer je zelf wil is dat wil een enorme achteruitgang
En dan is de horizon box op zijn zachtst gezegd geen voorbeeld van moderne hard- en software...
Nee, met z'n draaiende schijven en opstart van 2 min :z
Mijn 55" LG TV stamt nog uit 2012. Gaat nog prima mee, staat elke dag aan, het smart gedeelte is al dood sinds 2013 ofzo, gebruikte voorheen Kodi, nu Apple TV, dus de TV gaat nog wel ff mee. Koop over een paar jaar wel weer een flagship OLED o.i.d, geen haast.
Ik gebruik me apparaten meestal wel langer dan 7 jaar :P
Dat was ook mijn gedachte ja. Zou fijn zijn als TV's gewoon met zo'n slot worden uitgevoerd waarin dan de 'smart' gestopt kan worden en dus een paar jaar later weer vervangen kan worden door een nieuwere versie (van bv de fabrikant zelf).
Als je kijkt naar standaarden waar we dat hebben, moet je vaak net zo hard weer een nieuwere versie van het insteekslot hebben: Processor sockets, DDR-geheugen-sloten, CI- en CI+-sloten. Nee ik denk niet dat dit zal werken.
Ze moeten durven on het simpel te houden. Als je een 4k aansluiting+hdmi CEC maakt dan is het eenvoudig om een volgende versie compatible te houden.
Mijn Samsung TV heeft dergelijk "upgrade" slot al durf ik niet te kijken wat de prijs van een nieuwe module is (trouwens als de apps op zich verdwijnen dan ben je met een sneller module niet echt veel verder).
Zoals hieronder al aangegeven heeft Samsung eens een aanzet gemaakt tot een industriestandaard. “Evolution Kit”.

Om het te versnellen zijn ze het zelf vanaf 2012 al in gaan bouwen. Alleen kost de laatste upgrademodulle uit 2018 dik 300 euro. De helft van een gemiddelde TV.
Maar mijn TV heeft net 1 zo'n kit gekregen, die ook al weer outdated is.
Gewoon OPS Slot inbouwen , net zoals je dat hebt in professionele displays, en je prikt erin wat jezelf wilt
Dat gaat alleen werken als er daadwerkelijk concurrentie is voor die modules. Als je voor een module voor een Samsung TV weer bij Samsung moet zijn gaan ze de prijsstelling altijd zo doen dat het aantrekkelijker is om een nieuwe TV te kopen.

Dus meerdere fabrikanten met dezelfde sloten, en dan ook nog zo dat modules niet afhankelijk zijn van specifieke hardwarecombinaties maar uitwisselbaar zijn. Anders gaat het nooit werken.
Ik geef het voorstel van Intel dan ook een grotere kans op omarming door de markt. Maar ook die komt niet echt van de grond.
https://www.intel.com/con...ds-kits/compute-card.html
Intel heeft in mei 2017 de kaart en partners aangekondigd. Als ik zoek zie ik alleen een beschikbare dock van ECS en kan ik van LG/Lenovo/HP/Nexdock niks vinden. Het lijkt een doodgeboren kindje
Leuk idee wel - smart tv's met een dergelijke module standaard meegelever met de software van de fabrikant, maar wel door de gebruiker vervangbaar door een nieuwer model, of een "Compute Module" met eigen software.

Zal wel niet gaan gebeuren - dat verhoogt plotseling de economische levensduur van TV's en daar zitten ze niet op te wachten natuurlijk.
Koop gewoon een grote monitor, en sluit daar een Pi op aan. Dat is goedkoper dan ee nsmart tv
Jammer dat je maar de keus hebt uit 2 schermen dan..
2 maar? Ik heb laatst in de pricewatch gekeken, en kon er uit 30 kiezen?!
TV moet voor mij toch minimaal 50" zijn, vandaar.
Nog nergens een UHD OLED monitor tegen gekomen met CEC en minimaal 65".
Tjah, als je dat echt denkt nodig te hebben
Ik zit rond te kijken voor een nieuwe TV, en heb nu een 55", dus zou graag willen upgraden naar een 65" OLED. Dan ontkom je er niet aan om een smart TV te kopen waarvan het smart gedeelte een zeer beperkte levensduur heeft.
Je moet ook even kijken naar de afstand vanaf de tv en of het uitmaakt of het UHD is of niet

https://lifehacker.com/ca...p-1080p-and-4k-1731323537
UHD is een beetje relatief. Zo'n beetje elk groot paneel van 65" of hoger, met OLED heeft gewoon UHD. Dus of UHD wel of niet nut heeft, OLED is voor mij een must bij een nieuw scherm.
ik heb nog een plasma uit 2005. doet het prima!
Natuurlijk. Maar vast geen smart tv. Ik heb zelf overigens ook geen smart tv juist vanwege planned obsolescense. En privacy / openheid van het platform.

Het idee van smart tv’s is best leuk maar zelf gebruik ik daar een htpc voor. Mijn vrouw zou liever een smart tv hebben omdat ze dan één apparaat mindet hoeft te bedienen. Gemak dient de mens...

Een dergelijke module zou daar een prima oplossing voor zijn
raspberry pi + addons, mijn vrouw vind het allemaal heerlijk werken.

Tevens gebruiken we kodi remote op onze telefoons.

[Reactie gewijzigd door PlowKing op 29 januari 2019 13:53]

Zolang het werkt vind ze het prachtig. Maar als het stukgaat is er niemand die er iets van snapt behalve ik, en dan wordt er nog wel eens op gevloekt ;) En Kodi is prachtige software, maar (in mijn ervaring) niet bijster stabiel.
Het staat al jaren te draaien zonder een probleem hier.

Enige probleem die ik had was dat mijn pi zijn SD kaartje stierf.
Natuurlijk. Maar vast geen smart tv. [...]
En dat maakt dus niet uit, gezien het volgende dat je stelt, een HTPC. Smart is ronduit bagger, is na een jaar of wat compleet achterhaald. Netflix app die in no-time voor geen meter meer werkt etc. Gewoon lekker een 3rd-party apparaat eronder hangen, dan maakt het hele smart gebeuren niet meer uit.
[...]
En dat maakt dus niet uit, gezien het volgende dat je stelt, een HTPC. Smart is ronduit bagger, is na een jaar of wat compleet achterhaald. Netflix app die in no-time voor geen meter meer werkt etc. Gewoon lekker een 3rd-party apparaat eronder hangen, dan maakt het hele smart gebeuren niet meer uit.
En dat was precies mijn punt. Ik heb bewust geen smart TV gekocht omdat dat sowieso lijdt tot snellere afschrijving. Een dergelijke vervangbare module (onafhankelijk van de fabrikant) zou daar wel een uitkomst zijn. Mag ook een vakje in de TV met ingebouwde USB en HDMI-connector zijn, waarbij IR-signalen van de afstandsbediening ook aan de module doorgegeven worden. En dat daar standaard iets van de fabrikant in zit met na een maand achterhaalde reut is prima, als je het maar zelf kunt vervangen.

Bijkomend probleem is dat als je op dit moment een nieuwe TV wilt kopen zonder Smart TV er wel een paar mogelijkheden zijn maar minstens driekwart van de opties afvalt.
Ik zeg nu erin bouwen!
Kan je zo'n ding nou gewoon in een so-dimm slot prikken en poweren/aanspreken vanuit je laptop?
Ja je kunt hem er in steken....maar ik verwacht dat het niet gaat werken.
Formfactor is niet automatisch zelfde pin layout :)
Maar de formfactor maakt wel dat hardware goedkoper te krijgen is
"But don’t go plugging the Compute Module into your laptop – the pins assignments aren’t even remotely the same!"
Bron: https://www.raspberrypi.o...mpute-module-new-product/
en https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=203898

Direct in je laptop zal dus niet werken. Een devbordje uitgerust met Sodimm slot, met een USB aansluiting naar je laptop werkt uiteraard wel.

[Reactie gewijzigd door Awesomehobo op 28 januari 2019 14:10]

inprikken ja,
Aanspreken nee, dan gaat de pi en/of laptop stuk waarschijnlijk stuk.

[Reactie gewijzigd door eth0 op 28 januari 2019 13:59]

Lijkt me niet dat dit zomaar compatibel is. Buiten de vergelijking lijkt me dit slechts een niet-compatibel formfactor waardoor jij als fabrikant een clusterboard kan maken met SO-DIMM slot's etc. Of dat je dan eenvoudig een Raspberry Pi kan vervangen in een apparaat (bijvoorbeeld bij robotica).

Stel jij maakt dan een robot, die heeft een (of meer) SO-DINN slots, prik je de Raspberry Pi erin, en bij problemen trek je de oude Pi eruit, en vervang je deze door de nieuwe. Zoals jij nu eigelijk geheugen vervangt.
Nee, het is bedoeld voor mensen die eigen PCB's ontwikkelen. De SODIMM fungeert zuiver als aansluiting.
Denk het niet.

Maar je zou er wel een laptop omheen kunnen bouwen en dan bij bv een nieuwere versie gewoon de RPi vervangen.
Je kan het doen. Of alles heel blijft, is een ander verhaal.
Waarom is er hier gekozen voor de formfactor van een sodimm geheugenmodule en niet bijvoorbeeld een PCI-E kaartje? Is het puur het gemak van de vele pinaansluitingen of is dit een soort industriestandaard voor embedded apparaten?
SO-DIMM is kleiner dan PCI-E. Deze bordjes worden veel in kleinere producten gebruikt waar een grote hoeveelheid aansluitingen in een kleine form-factor belangrijk is.
Ook zijn SO-DIMM connectoren goedkoper dan PCI-E connectoren.
En als laatste kunnen SO-DIMMs plat liggen, er zijn vrijwel geen haakse PCI-E sloten.
Ik denk dat hij mini-PCIe bedoelt, die liggen altijd plat. Of m.2 als modernere standaard.

Maar die hebben allemaal heel weinig pinnen, dat is in dit geval het probleem. Omdat de pinnen daar aan de kopse kant zitten in plaats van aan de lange kant zoals bij sodimm is er niet genoeg ruimte voor alle gpio.
Ik vermoed dat voor de SODIMM form factor is gekozen omdat het goedkoop is om te produceren (want het bestaat al) en relatief weinig ruimte inneemt. Een PCI-slot of -kaart steekt relatief verder uit.
Het is blijkbaar ontworkpen voor hun compute module, die je dan kan upgraden door er een nieuwe SOC in te prikken. Niet iets wat je dus in je eigen computer kan bijprikken.
Zullen we het op het laatste houden?
Als ik een gokje mag wagen is het omdat er voor SODIMM al platte connectors bestaan en voor PCIe is dat niet meteen het geval. :P
afmeting? verbruik? kosten?
Als je ook maar een klein beetje onderzoek uitvoert, klik je op de eerste link in het bericht en kom je op de website van Pi. Daar kun je de datasheet openen (https://www.raspberrypi.o.../rpi_DATA_CM3plus_1p0.pdf) en hier vind je alle antwoorden op jouw vragen. :z
Zie weinig meerwaarde hierin. Als je toch al de overige elektronica moet ontwerpen, lukt het je ook wel om zo'n Broadcom BGA op een print te plakken.
Mwoah, het bordje is een stuk eenvoudiger te ontwerpen dan de Compute Module zelf. En tevens een stuk makkelijker te fabriceren. Daarnaast worden de Broadcom BGA's die hierin zitten volgens mij niet zomaar aan iedereen geleverd (correct me if i'm wrong). Ik zat zo eens naar de schema's te kijken van de Dev Kit, en dat is niet zo moeilijk. https://docs-emea.rs-onli...1566/0900766b81566846.pdf.

Ik zie wel een paar potentiele toepassingen waarbij ik wel een custom baseboard met SODIMM durf te ontwerpen...
Denk maar aan smart tv's, als er zo'n module in zit kun je deze makkelijk vervangen voor een nieuwer model dan even die bga los solderen
Dat snap ik, maar hoe vaak gebeurt het dat zo'n ding kapot gaat. Terwijl iets in een socket plaatsen het ook weer kwetsbaarder maakt.
Ja als hij kapot gaat. Maar daar is dit helemaal niet voor. Dit is om hem later te kunnen upgraden, voor als de SoC verouderd is.
In de industrie, bijvoorbeeld auto industrie, daar zou dit het hart kunnen zijn van die assemblage robots. Die doen 24/7 non-stop hetzelfde werk, dan kan zo'n ding snel stuk gaan. Als t dan kwestie is van eruit trekken en nieuwe erin, kan een hoop monteur kosten schelen, dan zit je alleen nog met de bewegende onderdelen.
Zie weinig meerwaarde hierin. Als je toch al de overige elektronica moet ontwerpen, lukt het je ook wel om zo'n Broadcom BGA op een print te plakken.
Zie die maar eens te bestellen in aantallen van minder dan 100k of zo. Dat zijn geen componenten die bij distributeurs zijn te vinden.
Precies, en al krijg je er een paar ergens geritseld, dan krijg je alsnog niet zomaar een pinout / bootloader / overige data voor het ding. Zo'n Compute Module werkt prima voor kleinere oplages zonder veel gezeur.
Je vergist je. In PCB ontwerpen is high-speed logica (>100 Mhz) een stuk moeilijker dan low-speed logica. Met dit bordje heb je aansluitingen voor GPIO's, die je kunt gebruiken om simpele logica (knoppen, LEDjes, etc) op aan te sluiten, terwijl alle high-speed logic óf op het bordje zelf zit (SoC, geheugen, flash) óf direct naar buten doorgevoerd kan worden (Ethernet, USB).

Goede kans dat je eigen bordje dus een goedkoop 4-layer bord kan zijn, misschien zelfs 2 layers.
Is het nu ook mogelijk om meerdere van deze modules op 1 (custom) bord te prikken en tegelijk aan te spreken? Een multi cpu opstelling zeg maar.
Feitelijk maar 4.... de op dat board gebruikte Pi Zero's hebben maar één core, dus 16 in totaal.
Het mininodes board is geschikt voor 5 compute boards, en die hebben 4 cores aan boord, dus 20 in totaal.
Zag dit board ook laatst, helaas best duur 260 dollar + 5 modules zit je op 385 dollar. Dan heb je nog geen behuizing en voeding.
En geen POE, dat is nog wel de grootste misser
In ieder geval beter dan het standaard ontwikkelboard (CM3 DEV KIT) - daar zit zelfs geen eens ethernet op. Ik snap die keuze echt niet.
PoE behoort daar ook op te zitten ja.
Dat is helemaal niet zo heel duur voor een opleiding. Qua computerkracht is het niet spectaculair en kun je beter wat anders kopen maar het is een leuk middel om bijvoorbeeld te oefenen met clusters. Bij mij op de opleiding hebben ze een stellage voor iets als 50 Pi's om te oefenen met beveiliging en pen-testing.
Wat kun je daarmee doen eigenlijk? Enkele voorbeelden?
Is deze plug-compatible met de vorige?
Gezien de meer aansluitingen zou het upwards compatible moeten zijn.
Als de vorige ook SO-DIMM is, dan is de kans groot van wel.
Plug compatible, maar (iets) hoger. Aan de andere kant, ruimte had je daar waarschijnlijk toch al voor de koeling.
Er komen verschillende varianten van de Compute Module 3+. Het goedkoopste model, met een adviesprijs van 25 dollar, is de Lite-versie zonder emmc-opslag. Er zijn ook varianten met 8, 16 en 32GB flashgeheugen, die kosten respectievelijk 30, 35 en 40 dollar.
Mét 32GB eMMC voor 40 dollar? Klinkt goed. Dat zegt mogelijk ook iets over de toekomstige update voor de gewone Raspberry Pi: daar zal dan [hopelijk] minstens 8GB eMMC flashgeheugen op zitten(?) :9 :Y)
Waarom SO-DIMM? dit is al een aantal jaren een standaard formaat voor gebruik in b.v. machines, robots, etc. in fabrieken etc.

hier kun je e.e.a. vinden:

https://nl.mouser.com/Emb...uting/_/N-aez39?P=1yz9a1b

https://en.wikipedia.org/wiki/Computer-on-module

https://elinux.org/Computer-on-Module

p.s. zoek naar 'SOM'
Mooi, draait mame er ook op?
Dit is mooi voor een cluster zoals 5-node-raspberry-pi-3-com-carrier-boar !
Wat is jou ervaring met 'smart' clusteren van Compute Modules ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee