Raspberry Pi Foundation brengt krachtiger 3B+-model met 5GHz-wifi uit

De Raspberry Pi Foundation heeft de opvolger van het bestaande 3B-bordje gepresenteerd in de vorm van de Raspberry Pi Model 3B+. Deze is onder meer voorzien van een 1,4GHz-Broadcom-soc en kan verbinding maken met 5GHz-wifi.

De nieuwe versie is voorzien van dezelfde 2837-chip van Broadcom als de voorganger, op basis van een ARM Cortex A53-processor, al is sprake van een aangepaste package. Het gaat bij de chip, preciezer de BCM2837B0, om een exemplaar met heatspreader en geoptimaliseerde power integrity, waardoor een 200MHz hogere klokfrequentie behaald kan worden of een lagere spanning bij minder belasting. De stichting waarschuwt dat het nieuwe model 'significant meer energie verbruikt dan de 3B' en dat daarom een voeding van hoge kwaliteit belangrijk is.

Daarnaast maakt het nieuwe model gebruik van een soortgelijke antenne als de Raspberry Pi Zero W, die iets meer dan een jaar geleden uitkwam. Dualband-wifi-ac, bluetooth 4.2 en ble worden verzorgd door een Cypress CYW43455-chip, terwijl de inmiddels twee jaar oude voorganger het moest doen met een BCM43438 van Broadcom. Volgens de stichting is de prestatie op 2,4GHz iets beter ten opzichte van de 3B en liggen de prestaties op 5GHz een stuk hoger. Dat is niet gek, omdat de Model 3B daar geen ondersteuning voor had.

De onderdelen voor draadloze connectiviteit zijn in een hoek op het bordje ondergebracht onder een metalen afdekking met het bekende Raspberry Pi-logo. Dit heeft tot gevolg dat het apparaat onder de regels van de Amerikaanse waakhond FCC als radiomodule gezien kan worden, wat volgens de stichting lagere testkosten met zich meebrengt.

Ook op het gebied van bedrade connectiviteit zijn verbeteringen doorgevoerd. Zo is er nu ondersteuning voor gigabitethernet dankzij de LAN7512-usb 2.0-hub en ethernetcontroller van Microchip. Ondanks de beperking door usb 2.0 moet het nieuwe model ongeveer een drie keer zo hoge bandbreedte leveren als zijn voorganger. Er is ondersteuning voor PoE en er moet binnenkort een HAT uitkomen waarmee de 5V kan worden opgebracht die nodig is om de Raspberry Pi te laten draaien.

Ten slotte is 1GB lpddr2-geheugen aanwezig, net als een hdmi-aansluiting, vier usb 2.0-poorten en ruimte voor een micro-sd-kaart. De stichting zegt niet te stoppen met oudere modellen. Het bordje heeft een prijs van 35 dollar, wat hier neerkomt op 40 euro. Verschillende webwinkels bieden het bordje inmiddels aan.

Raspberry Pi 3B+ stats

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

14-03-2018 • 10:26

169

Submitter: dennisschr17

Reacties (169)

169
168
143
12
0
7
Wijzig sortering
kan iemand bij uitleggen waarom ze bij deze oude processor blijven hangen.
Vroeger hadden ze indrukwekkende specs voor de prijs, maar inmiddels zijn ze ingehaald door Chinese concurreren.
Ik zeg niet dat dit nu direct heel duur is voor wat je krijgt, alleen vroeger was de prijs/kwaliteit nog wat beter.

Ik zit met smart te wachten op versie 4 die krachtig genoeg moet zijn voor "4k 10-bit HDR" met een fatsoenlijke bitrate. zo'n apparaat met de community die erachter zit zou mij weer overhalen er weer een aan te schaffen.
Vroeger hadden ze indrukwekkende specs voor de prijs, maar inmiddels zijn ze ingehaald door Chinese concurreren.
Ik zeg niet dat dit nu direct heel duur is voor wat je krijgt, alleen vroeger was de prijs/kwaliteit nog wat beter.
Kanttekening:
Die Chinese concurrenten gebruiken gebruiken vaak SoCs van Allwinner die nogal laks is met het onderhoud en opensourcen van drivers van haar producten. En die heeft een instelling van "het werkt, dus het is goed", in plaats van zoveel mogelijk performance.

Dan betaal ik liever wat meer in de wetenschap dat ik niet compleet van een vendor afhankelijk ben en dat er een mogelijkheid is om in de toekomst recentere versies van Linux / Android te draaien dan enkel de huidge versies.
Dit beantwoord niet JBVisual zijn vraag. Er zijn nog heel wat andere manufacturen dat niet enkel op de Allwinner en deze worden ook gebruikt op "Chinese" ... sorry maar sommige merken zijn Koreaans ...

https://www.pine64.org/?product=rock64-media-board-computer
Rockchip RK3328

http://www.hardkernel.com....php?g_code=G143452239825
Samsung Exynos5422

En dan spreken we nog niet eens over het feit dat er genoeg alternatieve SOC zijn zoals qualcomm, samsung enz waar Raspberry Pi foundation van gebruik kan maken.

Na de Pi2 is men blijkbaar blijven steken in hun eigen succes. Want je vind volop de informatie van hun uit, dat ze niet eens van plan zijn om een nieuw Pi uit te brengen voor 2018. Mogelijk pas in 2019... en dat kwam van het paard zijn eigen bek.

Terwijl op dit moment de concurrentie zit te vernieuwen...

http://www.hardkernel.com....php?g_code=G150229074080
2.5" Mini PC + Samsung Exynos5422 + massive heatsink
Is ook een 3.5" variant.

http://www.hardkernel.com....php?g_code=G150152508314
4 Cluster met ingebouwde heatsink.

https://www.cnx-software....ne-a64-systems-on-module/
7 Cluster board ...

De lijst is best lang ... En de merken hierboven doen wel hun best voor een deftige community en support op te bouwen.

En dan spreken we nog niet over de concurrentie dat de Orange Pi ( de Chinese Allwinter brol ) haalt op prijs gebied.
Van de zijlijn is dat allemaal heel makkelijk. Lekker naar de specs en de prijs kijken en denken dat daar alles mee gezegd is. Ik rij een gewone Ford. Kost wel wat, maar die kan wel makkelijker onderhouden worden door een monteur, is degelijk en veilig. Onderdelen zijn nog lang verkrijgbaar enz. Mijn ene buurman rijdt een vergelijkbare Skoda. Veel beter specs, maar voor een stuk lager bedrag. Mijn andere buurman rijdt in een geïmporteerde auto uit India. Ook vergelijkbaar, maar met nóg beter specs dan de Skoda, en nog véél goedkoper. Hij gaat er alleen nooit mee rijden, want dat durft hij niet. Misschien een flauw voorbeeld, maar een die misschien beter aansluit bij de beleving van niet-ontwikkelaars.

Een mini-pc kan op papier prachtige specs laten zien, maar probeer er maar eens iets voor te ontwikkelen. En als er één SoC is waar ieder zelfrespecterende ontwikkelaar met een boog omheen loopt, dat is het de Rockchip wel. Wat een kutding :p Probeer allereerst maar gewoon eens de specsheet van de Rockchip te vinden en te lezen en dan die van de Broadcom en Allwinners. Alleen dat is al een wereld van verschil.

Daarnaast is het voornamelijke probleem ook niet de CPU's, maar de GPU's. Wat voor Rockchip geldt, geldt wat betreft de GPU's voor de MALI's. Ik blijf daar ver van, want er is simpelweg niet voor te ontwikkelen.

Als je je wilt inlezen kijk dan gewoon naar de sun8i documentatie. Dat is de ploeg die achter Allwinner support zit voor Linux. Het is niet voor niks dat de OrangePi mainline kernel nog op 3.10 zit terwijl de RPi al ver in versie 4 zit.

Er zijn wel een paar vakidioten die het proberen. Kijk maar eens naar Armbian. Maar lees dan tevens alle beperkingen waar ze tegenaan lopen.
Sun4i hetzelfde. Allwinner A10 / A20.
Anoniem: 105188 @CurlyMo14 maart 2018 21:12
Exact wat ik wilde zeggen. Heb hier op mijn tafel meerdere bordjes liggen en uit ervaring weet ik dat ik toch liever de rPi heb dan andere. OPI is leuk en aardig maar hebben allemaal thermal issues waardoor ze heel snel en heel hard throttlen. Daarnaast is de ondersteuning vanuit China 0 en is er geen community. Armbian zijn harde kernel devs die hem flippen als je een vraag stelt welke niet gaat over iets wat diep in de kernel of hardware zit.

ODroid is leuk maar er is ook geen ondersteuning voor en community is er ook niet echt.

rPi is toch de defacto standaard, RPi foundation is zelf zeer actief en daarnaast zit er een mega community bij.

De concurrentie ziet er op papier misschien mooi uit maar in de praktijk valt het zwaar tegen. Er wordt niet actief aan gewerkt en dat betekent bugs bugs bugs. Stabiliteit laat te wensen over en tenzij jezelf mega veel tijd wil steken in debuggen en optimaliseren moet je ook niet verwachten dat iets zomaar werkt en dat het blijft werken.
Het antwoord is simpel, ze blijven bij deze SoC omdat het meeste wat nu al ontwikkeld is voor de Pi op alle Pi's compatible blijft. Het is een ontwikkel/experimenteer platform wat vooral leunt op de community die hiervoor met projecten e.d. uitkomt.
Daarom is het ook zo'n succes, de support vanuit de foundation i.c.m. de community die uitkomt met veel projecten. De Pi is niet ontwikkeld om een 4K UHD player van te maken, is leuk als het kan, maar verreweg van het doel van het apparaat.

Waarom zijn die alternatieve bordjes geen groot succes zoals de Pi nu wel? Omdat de support vanuit de community vrij laag is. De Raspberry Pi is vooral neergezet om compatible te blijven, maar toch extra functionaliteit toe te voegen.

Wanneer de RPi foundation over gaat op een geheel nieuwe snellere SoC, dan zal dit helemaal van de grond af aan opgezet moeten worden. Zou kunnen werken, maar heeft een hoog risico op falen.
Omdat de support vanuit de community vrij laag is.
Als aanvulling, niet alleen vanuit de community maar mogelijk ook vanuit de fabrikant. De Pi Foundation luistert naar gebruikers en brengt ook zoveel mogelijk open-source uit.

Al wil je UHD video afspelen met Kodi zonder een PC te bouwen, ga dan voor iets als een leuke ODROID C2. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:22]

Anoniem: 145867 @Wulfklaue14 maart 2018 18:14
Ik heb ooit zo'n super krachtige Samsung Exynos board gekocht. Maar toen wist ik net zoals jij er heel weinig vanaf. Zo'n board heeft hele slechte support en alle peripherals op zo'n SoC zijn allemaal speciale hardware met speciale blobs aan binaries waarvan de source niet open is en geen update krijgt en ga zo maar door.

Je bent geen groot bedrijf die daar ff een team developers op zet. Dus ben jij NIKS. En dus zijn zulke chips die jij benoemd gewoon hartstikke waardeloos voor de hobby community.

Liever een Raspberry Pi dan een andere board die betere specs is. Ik weet zeker dat jij niet van die alternatieve boards hebt gekocht. Anders was je er zelf wel achter gekomen.
Volgens mij is de crux vooral dat de RPI Foundation niet het streven heeft om met hoge frequentie nieuwe/krachtigere hardware uit te brengen. De RPI's zijn simpelweg een middel, niet het doel.
De Raspberry is gewoon een vele male beter dan al die chinese troep

En dan niet kwa performance misschien maar wel kwa open source etc.


Rockchip all winner allemaal leuk maar worden zeer slecht onderhouden door de fabriek kwa updates en de meeste zijn half open source. Of ze leveren een brakke sdk.
Ik kan me zomaar voorstellen dat ze een (wurg?-)contract hebben met Broadcom, waar ze van Broadcom moeten afnemen voor een x aantal jaar.
Inderdaad, ik heb hier verschillende OrangePi varianten liggen, maar in het verleden nooit kunnen inzetten voor videogerelateerde toepassingen vanwege het ontbreken van een goede open-source video driver. Allwinner heeft lange tijd enkel binaries openbaar gemaakt die iets of wat hardware accelerated video decoding/encoding aanboden, maar deze waren moeilijk te integreren in software zoals Kodi en vaak foutief omgingen met GPL licenties en dergelijken. Onlangs heeft de community via reverse engineering wel wat vooruitgang gemaakt op het vlak van een open-source video driver, maar het blijft een prutswerk door de slechte support en documentatie van Allwinner.
Maar de Raspberry Pi is ook niet Open Source. In de kernel drivers voor de Broadcom SoC zitten ook blobs.
De informatie die ik hierover kan vinden op internet zegt met name dat het argumen prijs is. Daarom blijft een rapsberry pi 4 eigenlijk ook uit. voornaamste reden is dat ze voor meer rekenkracht naar een kleiner productieprocess moeten dan het huidige 28nm. 28nm is eigenlijk een sweetpoint qua kosten, kleiner dan dat worden eigenlijk de kosten hoger, dit omdat er multipatterning nodig is of 3d transistors zoals ze dit noemen. Hierbij moet je dus effectief meerdere keren belichten met meer maskers en is het moeilijker en duurt het langer om een ic te maken. Totdat de EUV machines echt goedkoper worden (als dit ooit al zou gebeuren) zal dit zo blijven. Wat ik begreep is dat de raspberry foundation wil graag dit gunstige prijspunt blijven hanteren en ik denk ook terecht, want dat is hun voornaamste onderscheidende factor.

Veel raspberry pi klonen zijn duurder en eventuele chinese varianten als deze al krachitger zijn is dit heel marginaal en missen ze bepaalde onderdelen of functionaliteit soms. Commerciele alternatieven zijn zelden voordeliger alleen al omdat rapberry pi hier geen winstmarge op heeft of wil hebben. Vanuit commercieel oogpunt is dat heel moeilijk te beconcureren.
Neemt niet weg dat ze best wel wat meer geheugen erop zouden mogen solderen.
Die 1 GB is best wel krap. Je loopt aardig snel tegen die limiet op.
Maar goed, 5 GHz WiFi en Gbit ethernet en een optie voor PoE is natuurlijk alweer een mooie stap.
Geheugen is onbetaalbaar op dit moment, dus dan zou de Pi duurder worden.
Als je dat wilt dan kun je een odroid kopen.
Kun je daar ook Raspbian op draaien, dezelfde versie die je op een Pi draait?
Ik zou namelijk een wat krachtiger Pi willen hebben als build-server voor applicaties die op een Pi draaien.
Je kunt er linux op draaien, en of dat nu raspbian is of een andere versie dat maakt niet veel uit. De meeste linux distro's kunnen dezelfde applicaties en tools draaien.
Een build server draaien op een odroid lijkt me geen probleem.
Het probleem is dat je bij het bouwproces helaas gebruik moet maken van bepaalde stukken code die alleen op een ARM draaien en volgens mij zijn ook daar nogal wat restricties op welke ARM. Anders was het ook niet zo'n probleem en zou ik het wel bouwen op mijn dual Xeon Linux workstation.
Wat hieronder gezegd wordt klopt allemaal, maar ze vergeten de term te noemen die erbij hoort: cross-compilation. Vrijwel alle serieuze programmeurs doen dat, omdat hun tijd hun lief is. Zo bouw ik mijn applicaties vanaf een amd64 VM voor een i386, mipsel, arm, mingw (Windows binaries) en amd64 zelf. De meeste cross-compilers zijn gewoon te vinden in de standaard repositories van je linux distro. Als je zelf een cross-compiler wilt bouwen, dan kan je kijken naar https://crosstool-ng.github.io/. Die tool maakt dat super simpel.
De raspberry pi desktop kun je ook voor x86 krijgen, die draai ik op mijn Xeon server als VNC honeypot bijvoorbeeld. Lekker licht en toch een volledige desktop voor mensen om in rond te grasduinen.
Ik bouw Raspberry Pi baremetal applicaties op een Intel NUC. Dit gaat rasendsnel en is SoC specifiek.
Voorheen met newlib en libgcc. Maar ondertussen volledige onafhankelijk van externe libraries.
Zie hier mijn omgeving : http://www.raspberrypi-dm...m/development-environment
nou ja, lijkt mij dat dit een revisie is die men zonder al te grote aanpassingen door kon voeren. 4K / 10-bit HDR support zit momenteel (naar mijn weten) nog niet in geen enkele Broadcom, dus men zal wel wachten totdat VideoCore V is uitgerold (ik zie de RPI foundation namelijk niet zomaar naar een andere fabrikant switchen).

toevoeging: Volgens mij zal een 'krachtige RPI' nooit echt het doel zijn van de RPI Foundation; het doel blijft zoveel mogelijk mensen (vooral de jeugd) aan het programmeren/tweaken te krijgen. Laat niet weg dat ik ook graag specs voor de RPI4 zou willen zien die het de perfecte Kodi-box maken; maar daar is het ding simpelweg niet voor ontworpen.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 22 juli 2024 14:22]

De ARM SoCs van broadcom doe huidige vuplus ontvangers gebruiken kunnen 10bit 4k met hdr
Bv.
BCM 7376
BCM 7444S
BCM 7252S
Dus broadcom kan dit zeker ook in een raspberry geschikte SoC steken

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 22 juli 2024 14:22]

ja, en je kan ook een Ferrari-motor in een Fiat 500 bouwen. Natuurlijk is de techniek er; maar als je opeens 4K UHD door zo'n RPI-achtig (betaalbaar+zuinig) bordje wil sturen dan moet er nog wel wat meer gebeuren dan alleen een andere SoC er in solderen.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 22 juli 2024 14:22]

Ze willen ook open source blijven ondersteunen, vandaar dat ze vasthouden aan VideoCore. Een switch is niet waarschijnlijk.
kan iemand bij uitleggen waarom ze bij deze oude processor blijven hangen.
Kosten + het open source zijn van de SoC. En de gigantische community die voor deze SoC ontwikkelt is ook nog wel een pluspunt natuurlijk.

Edit: de SoC is helemaal niet open source, thanks merethan!

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 22 juli 2024 14:22]

De SoC is niet "open source". De ondersteuning is goed, oa door heel veel open source projecten, maar dat maakt de SoC nog niet "open source".

Sterker nog, er is wat open source betreft best wel wat aan te merken op de RPi. Denk de binary blob voor 3d acceleratie en de bootloader blob.

[Reactie gewijzigd door merethan op 22 juli 2024 14:22]

Je hebt gelijk, ik heb ergens eens gehoord dat dat zo was, maar na zoeken op internet moet ik hier van terug komen. Bedankt voor de heads up!
Als je de FAQ bij de aankondiging leest zie je dat ze niet minder open willen worden maar meer. Socs met slechte ondersteuning en geen open source drivers willen ze dus niet.

Afgezien van dat ben je niet echt de doelgroep, ze maken deze bordjes niet zodat we goedkope media spelers kunnen maken. Het doel is mensen dingen te laten ontdekken en leren.

Overigens vind ik de performance van de gewone 3 prima. Voor mij zeker het geld waard.
met "weer" bedoel ik dat ik er al een paar heb.
ik vind dit de upgrade niet echt waard. Maar ik zou het leuk vinden om ook mijn ouderwetse smart tv van een leuke upgrade te voorzien. Er zijn genoeg media spelers van rond de €80 a €100 die voldoen aan mijn eisen voor een media speler. Alleen is het veel leuker om hem zelf in elkaar te zetten, en te kunnen aanpassen al dan niet met hulp van de community.
Het is een Rπ +-model, niet een Rπ 4. +-modellen hebben nooit echt schokkende aanpassingen.
Zijn er niet-raspi's die dit aan kunnen? Het klinkt een beetje als voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.
Jammer dat er niet gekeken wordt naar het extra stroomverbruik.
Yeah, 1Gbit Ethernet! =D Nu nog een sata poort en dan is de Rpi de perfecte NAS ^^
"1Gbit Ethernet": Als ik goed lees wel max 315MBps (wat me logisch lijkt vermits het via USB2.0 loopt).
Let wel op het is maar 300 Mbit.

- Gigabit Ethernet over USB 2.0 (maximum throughput 300 Mbps)
Specification
Ben bang dat je voor NAS eigenschappen een beetje de plank misslaat. Ook al zat er een sata poort op zijn er veeeeeel betere opties.
Je komt hier al gauw in de problemen mee omdat de devices op een gedeelde USB bus zitten. Je kunt een hoop aansluiten, maar maximale doorvoersnelheden haal je niet.
Ik gebruik al een paar jaar een Banana PI als simpele NAS / backup server met een paar HDDs aangesloten.
Die heeft sowieso een 1Gbit en SATA aansluiting, neem aan dat er nog wel meer zijn met die opties.
Met een paar HDD's?
Hoe heb je die aangesloten: usb of sata of iets anders?

Ik overweeg namelijk zelf ook een Banana Pi om als NAS server te gebruiken.
Ik heb één externe HDD ( 1GB ) aangesloten via USB, de andere ( ook 1 GB ) ligt los aangesloten via de SATA aansluiting.
Via een crontab job, wat een simpel Rsync commando uitvoert, kopieer ik 's nachts alle wijzigingen van de ene schijf naar de andere. Het werkt prima, heb er geen omkijken naar.

[Reactie gewijzigd door XGmode op 22 juli 2024 14:22]

met 1gb geheugen?
Lol, waarom niet?
Ondanks dat de filosofie van de Raspberry Pi Foundation goed is worden de Raspberry's inmiddels sinds enkele jaren ook door een heel ander segment gebruikt, ze zijn niet meer uitsluitend de aanbieder van een pc voor 40 euro voor economisch slecht ontwikkelde landen.

Persoonlijk zou ik het erg prettig vinden als er een Pi uit zou komen die wel boven de gebruikelijke prijs uitstijgt, zij het met behoud van de huidige modellen.

Ik zou gerust 70 euro neerleggen voor een Pi met usb 3.0, gigabit ethernet, 4k HDMI output, en een veel degelijkere CPU/GPU.

Per slot van rekening als ik zie wat ze weten te presteren voor het kleine bedrag wat de huidige iteratie kost kan ik me voorstellen dat een dergelijk model wel over een quadcore cpu boven de 2Ghz moet kunnen beschikken.

Heb toch vaak gemerkt dat bij intensief gebruik van kodi met meerdere addons de Pi vaak gewoon net een beetje kracht tekort komt, verder zou een veel krachtigere CPU/GPU ook veel meer mogelijkheden bieden bij het gebruik van Retropie.

For the time bein wacht ik wel op de Pi4, al hoop ik wel dat deze richting de hierboven genoemde specs gaat, zelfs al zou dat een prijsverhoging met zich meebrengen :Y)

En alvorens een medetweaker me wijst op het gebruik van alternatieven zoals de Banana Pi, dit soort producten valt of staat met de community en de developers die erachter zitten, geen enkele concurrent heeft een dergelijk sterke community als de originele raspberry pi O-)

[Reactie gewijzigd door Damien65535 op 22 juli 2024 14:22]

De Raspberry Pi is op een aantal punten vooruitstrevend geweest. Een belangrijke is ze weer hebben laten zien er héél veel winst te behalen valt met goed en efficiënt programmeerwerk. Dat je überhaupt Kodi aardig soepel weet te draaien is voor een groot deel te danken aan een vaste kern aan die-hard ontwikkelaars (o.a. van de RPi Foundation, Kodi, OpenElec) die het uiterste uit de CPU en GPU hebben weten te halen. De RPi Foundation heeft dan wel een algemene visie wat betreft het educatie doeleinde, maar dat betekent niet dat de dev's niet zelf hun eigen passies erop nahouden en dus ook graag hun RPi willen inzetten als media-speler :p.

Kodi:
popcornmix (RPi): https://github.com/xbmc/xbmc/pulls/popcornmix
srau (OpenElec): https://github.com/xbmc/xbmc/pulls/sraue

Ik ben er vanaf het begin bij (ooit als XBian dev) en het is echt indrukwekkend hoeveel verschil er zat tussen de eerste distro's met Kodi en diezelfde distro's (op dezelfde apparaten) nu. Zware FullHD films hoefde je in het begin echt niet te proberen, dat werkte simpelweg niet tot slecht, andere dan de standaard skins hoefde je niet te proberen wegens stutter. Nu kan dat allemaal wel.

Dat is dus óók een deel van hun visie. Betere apparaten zijn leuk, maar begin met het daadwerkelijk benutten van wat er al is.

Juist in de huidige tijd is die voortgang erg belangrijk want de verbeterde code zorgt ervoor dat bijv. Kodi ook met minder resources draait op andere platforms zoals je standaard x64 PC, die daarmee minder energie verbruikt.

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 22 juli 2024 14:22]

Het begon volgens mij als ontwikkelbord voor scholen/uni's, met dien verstande dat iedereen ze mag kopen. En dat is maar goed ook want nu word er geld verdiend ondanks dat de Pi Made in UK is.

Ik heb zelf nog een Orange Pi zero 256MB met Armbian voor gebruik icm OpenVPN en PiHole. Draait al een jaar geen omkijken naar. Het enige buggy daarbij was network manager, maar sinds ik die eraf heb gehaald en met de interfaces file werk zoals gewoonlijk werkt het vlekkeloos

[Reactie gewijzigd door pennywiser op 22 juli 2024 14:22]

Jammer, dat er nog altijd 1GB ram op zit, had graag 2 gezien.

verder wel interessant door de poe ondersteuning
Ik zie meer noodzaak in USB 3 support. Opzich is de pi een prima apparaat om als NAS te dienen bijv. Maar zowel netwerk als usb zijn op basis van USB 2.0. Gigabitsnelheden ga je dus ook nooit halen vanwege deze belemmering.

Tuurlijk, Netwerk is sneller met deze nieuwe versie, maar nog steeds niet wat je graag zou willen.
Voor jouw doel hebben ze een bandana pi ontwikkeld met bijvoorbeeld SATA poorten en meer geheugen: https://www.conrad.nl/nl/...-377019253678_pla-1524274
Dat er een SATA poort op een SBC zit, wil nog niet zeggen dat je hiermee hogere snelheden haalt. Vaak zit de SATA op een gecombineerde bus met USB.
@geerttttt voor "NAS bordjes" kijk ik regelmatig naar ARMbian. Deze groep ontwikkeld veel software, geoptimaliseerd voor verschillende SBC's. Mogelijk interessante topics voor jou:
https://forum.armbian.com/topic/1440-h3-devices-as-nas/
https://forum.armbian.com...ooking-for-board-for-nas/
https://forum.armbian.com...ges-for-sbc-with-armbian/

Voor een NAS maak ik zelf gebruik van een Odroid HC1 (intussen is er ook een HC2 uitgekomen, deze ondersteunt naast 2.5" ook 3.5" schijven) en een Banana Pi M1. De laatste maakt dagelijks backups van de eerste (qua kosten misschien niet efficiënt, maar ik had reeds een Banana Pi toen ik de HC1 kocht).

Verder ontopic: een leuke update, maar voor mij niet dusdanig dat ik naar de winkel moet rennen om deze te kopen.
Waar heb je de HC1 gekocht en weet je ook het verbruik als ik vragen mag?

Ziet er goed uit. Ik zat eerst te denken aan een RPI3 als NAS. Bevalt de HC1?
Via Ebay bij Pollin Electronic (toentertijd bij Ebay besteld vanwege een korting van € 15,- als je met PayPal betaald). Denk er ook aan de voeding (5V4A wordt aangeraden). Geen micro USB, maar een DC barrel van 5.5/2.1 mm).

Het verbruik heb ik zelf niet gemeten, tkaiser op het Armbian forum wel, zie hier.

Verder ben ik meer dan tevreden over de HC1. Meer performance t.o.v. van een Banana Pi, welke (op NAS gebied) weer betere performance heeft dan een Rapsberry Pi.
Bedankt voor de links. Ook heel interessant topic over het verbruik. Hij legt het goed en duidelijk uit :)

Welke voeding gebruik je? Die van Hardkernel zelf of een andere? Ik heb er naar gegoogled en zie veel verschillende. Een voeding van hoge kwaliteit is belangrijk. Ik zie dat Pollin er ook een heeft maar heb nog nooit van dat merk gehoord en weet de kwaliteit er niet van.
Ik had nog een 12V voeding en een buck convertor liggen die ik hiervoor in wilde zetten. Helaas leverde deze te weinig vermorgen om de HDD op te spinnen. Heb daarom bij Ledstripkoning deze voeding besteld. De behuizing van de voeding die bij Pollin te koop is lijkt hetzelfde te zijn als de voeding die bij Hardkernel (fabrikant van de Odroid spulletjes) te koop is. De kwaliteit is mij verder niet bekend.
Verdere vragen kan je via DM stellen, we zijn al een tijdje off-topic :)
Ik heb een OrangePi PC+ en een Odroid C2 in gebruik als ZFS backup target :) 64bit en resp. 1 en 2GB geheugen. Gaat prima.
Ik zie de Pi als NAS nog steeds niet als ideale oplossing. Onder andere vanwege de USB 2.0, maar ook omdat er een gebrek is aan RAID/JBOD mogelijkheden.
Ja natuurlijk kun je 2 Pi's met elkaar laten synchroniseren, maar ook dat is geen ideale oplossing. Nee voor een NAS zou ik toch voor andere oplossingen gaan.
Ik zie de Pi als NAS nog steeds niet als ideale oplossing. Onder andere vanwege de USB 2.0, maar ook omdat er een gebrek is aan RAID/JBOD mogelijkheden.
RAID/JBOD zijn softwarezaken. De soorten en aantallen I/O aansluitingen en ondersteunde bandbreedte zijn te beperkt, waaronder het eerder aangehaalde USB 2.0 probleem.

Iets algemener, het artikel noemt dat:
Ten slotte is 1GB lpddr2-geheugen aanwezig, net als een hdmi-aansluiting, vier usb 2.0-poorten en ruimte voor een micro-sd-kaart.
Er is natuurlijk ook de 3,5mm aansluiting met stereo geluid uit en composite video uit. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:22]

leuk heb je USB 3.0, kun je dus hoge datasnelheid halen, kan alleen de CPU het niet allemaal handlen, dus is die hoge datasnelheid niet echt zinvol. Dat zal ook eerder de reden zijn, dus omdat het met de huidige cpu gewoonweg niet zinvol is tenopzichte van USB2.0.
Ja, inderdaad. Voor mij is en blijft het grootste gemis USB3.0. Daar had ik echt op gehoopt.

Misschien versie 4. Ik hoop het.
Maar het is tenminste goedkoop; als je een goed NAS systeem wilt moet je daar goeie hardware voor kopen.
Blijkbaar is PoE ondersteuning via een apart verkrijgbare PoE HAT.
Ja op de website van de Raspberrypi organisatie staat een foto van de module, https://www.raspberrypi.o...8/03/770A6342-768x515.jpg

de Poe electronica zou waarschijnlijk de BOM te duur maken om nog voor het zelfde prijs punt te verkopen
Wat doet doe PoE dan? Heb je dan voor de pi geen externe voeding via de micro usb nodig en de voeding voor de Pi kan via je PoE switch en ethernet naar de Pi?
Ja dus, zo te lezen in de verdere reactie

[Reactie gewijzigd door Sildenafil op 22 juli 2024 14:22]

Exact dat idd, net zoals je een VoIP toestel of Wireless AP doorgaans aansluit.

Zelf gebruik ik jaren PoE-Splitter uit de PRC om mijn PI's te voeden middels PoE, werkt prima en ben hierdoor een stuk flexibeler in het plaatsen van mijn RPi's omdat ik geen spannings-outlet meer in de buurt nodig heb, enkel UTP :)

https://www.ebay.nl/itm/A...eedb82:g:a~AAAOSwHZ1Z04C9

[Reactie gewijzigd door MisteRMeesteR op 22 juli 2024 14:22]

Ik heb een aantal van deze in gebruik. Volgens mij precies hetzelfde, wel een stuk goedkoper 8-)
Was ook maar het eerste voorbeeld welke ik tegenkwam :P

Heb er tzt ook 4 voor €20 gekocht ;)
Als ik naar de plaatjes kijk dan lijkt het met de PoE HAT niet mogelijk om de GPIO te gebruiken.
Kon het niet goed zien maar is mijn vermoeden.
Dat is jammer, was al een tijdje opzoek naar deze oplossing.
maar gebruik ook GPIO voor 2 sensoren.
Iemand een idee?

Er is een nieuwe 4 pin header:
"We use a magjack that supports Power over Ethernet (PoE), and bring the relevant signals to a new 4-pin header"
Dus de GPIO is beschikbaar, alleen wat lastiger to connecten als ik naar de foto's kijk, die vallen over de pinnen heen.

[Reactie gewijzigd door Whaa op 22 juli 2024 14:22]

Het is een behoorlijke transformator. Die zet 48v om naar 5v, daarvoor is een nieuwe 4 pins header aanwezig (die 48v geeft en 5v neemt). Het is in ieder geval een stuk eleganter dan de oude shield oplossing: https://www.modmypi.com/i.../poe/DSC_0284-800x609.jpg
Ik denk niet dat het een transformator is :) Ik vermoed dat onder de fan een step-down chip zit, die de spoel die ernaast zit gebruikt.

@Brousant goed punt, I stand corrected!

[Reactie gewijzigd door borft op 22 juli 2024 14:22]

Ah ja iets met een spoel in ieder geval. Het lijkt in ieder geval niet te passen op het originele bord, naast dat het dan voor iedereen kosten toevoegt die maar een klein deel gebruikt. Op het plaatje lijkt het er niet op dat er iets onder de fan zit, maar dat die alleen wat extra nodige airflow toevoegt aan het geheel.
Het zou me erg verbazen als dat géén transformator zou zijn, want voor PoE is, net als voor gewoon Ethernet, galvanische isolatie tussen de kabel en het apparaat voorgeschreven.
Ik gebruik al jaren een losse POE Adapter voor mijn Raspberry Pi's (niet specifiek deze, er zijn een hoop van die dingen te koop). Pas wel op dat je een goede haalt voor een Pi3 aangezien de goedkopere varianten vaak niet stabiel 2.5A kunnen leveren op 5v. Werkt perfect en geen POE hat nodig (duur, past niet in de meeste cases, etc.
2GB is met de huidige geheugenprijzen niet realistisch als je de prijs hetzelfde wilt houden.
Ligt het aan mij, of is dit model eigenlijk niet zo interessant?
Grootste verkooppunt is (naast het kleine formaat) toch dat hij weinig stroom verbruikt?
Waarom dan nu 'significant' hoger verbruik, bij bijna gelijke prestaties? :?
Met name vanwege de nieuwe Wifi module. Als je voor weinig stroom verbruik gaat dan moet je sowieso de nieuwe modellen links laten liggen, de RPI 1 B heeft nog veruit het laagste verbruik en meest geschikt voor embedded systemen enzo.

Gelukkig worden de oude modellen ook nog verkocht, voor ieder wat wils dus.
Als je voor echte embedded toepassingen op basis van een Raspberry Pi gaat dan wil je het liefst de PiZero. Dezelfde specs als de Raspberry Pi 1B met hetzelfde verbruik, maar dan 2 keer zo klein.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 22 juli 2024 14:22]

Voor ECHTE embedded toepassingen ga je eerder richting arduino of esp8266 / esp32. Geen OS maar voor embedded heb je dat niet nodig.
Nou - het probleem daarmee is dat de programmeerbaarheid en onderhoudbaarheid een stuk slechter is. De paar centen die je ermee bespaard zijn niet gauw terugverdiend.
De 1B heb ik ook nog liggen, die draaide ooit Kodi, maar daarvoor is hij toch echt te traag geworden :z
Ik schakel thuis alle lampen via een 1B hiervoor is die prima geschikt. Een kleine usb webcam draait die ook prima voor motion detection bij voordeur. Veel meer doet die niet, upgraden kan soms behoorlijk lang duren bijv. :z De 3 is dan behoorlijk sneller.
Waar lees je dat de prestaties bijna gelijk zijn? Ik zie in de grafiek toch een 20+% hogere clock gedurende de test, en dat met lagere temperatuur.

Als je tegen de grenzen van de 3B aan loopt qua performance dan is de 3B+ denk ik toch een uitkomst.

Plus veel betere wireless perfomance over 5Ghz en netwerk.

Maar als ik het bericht zo lees zou hij ook op lagere voltages moeten kunnen draaien met een lager verbruik tot gevolg, of dit veel verschil maakt ten opzichte van de 3B weet ik niet maar het klinkt interessant.

Zonder cijfers vind ik het lastig om te zeggen hoe de trade off is.
Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel significanter het verbruik is, maar voor mij zou van 1.2Ghz naar 1.4Ghz niet echt genoeg prestatiewinst zijn om het veel hogere verbruik te rechtvaardigen.
Je moet natuurlijk ook naar de prijs kijken.
Je hebt al de ~40€ voor de 3B+, maar waarschijnlijk mag je dus ook wat €'s neertellen voor een nieuwe voeding...

Veel betere wifi op 5Ghz is niet moeilijk als het vorige model het gewoon niet had :P
Volgens mij valt dat wel mee qua voeding, hangt er natuurlijk af wat je gedaan hebt maar de officiële voeding die bij mijn 3B zat word gewoon aangeraden. Dus tenzij je momenteel een oplossing hebt die niet (fatsoenlijk) 2.5A kan leveren zit je goed.

Plus zoals ze zeggen je kunt hem op lagere voltages laten lopen voor minder verbruik. Dan heb je nog steeds de netwerk prestatie winst met waarschijnlijk minder verbruik op de zelfde frequentie als de 3B, met ook nog eens het voordeel dat de warmte beter word afgevoerd en je dus indien nodig wel lang op 1.2Ghz kunt draaien want de 3B dus blijkbaar niet goed kan.

En zoals je zelf ook hier onder zegt, de 1B voldoet ook niet meer voor alle toepassingen. Dus waarom zou de 3B niet een upgrade mogen?

[Reactie gewijzigd door LOTG op 22 juli 2024 14:22]

[...] en je dus indien nodig wel lang op 1.2Ghz kunt draaien want de 3B dus blijkbaar niet goed kan.
Dit wist ik dan weer niet.... Voor zover ik weet zelf nog nooit last van gehad (maar zoals ik hieronder ook zei, ik draai er enkel Kodi op :) )
Dan is het misschien wel weer te verantwoorden natuurlijk :)
Met heatsinks heb ik hier geen problemen mee gehad. Vraag me überhaupt af of er echt iets zou doorbranden, je leest maar zelden dat een CPU stuk gaat door oververhitting. In het ergste geval throttled hij tegenwoordig, en dan heb je duidelijke feedback dat er ergens iets te heet wordt.
Ik las laatst de geruchten dat er in 2018 geen nieuwe pi zou komen en dat we moesten wachten op 2019, maar dit is wel heel goed nieuws op Pi-Day. Hopelijk komt er binnenkort ook een nieuwe zero W die ook 5Ghz ondersteunt.
Het is ook meer een refresh dan een echt nieuw model (vandaar ook de naam 3b+ ipv 4).
Geen nieuwe nee. Wel een upgrade. Helaas moeten we nog wachten op de gloednieuwe (hopelijk met interessante specs).
Waar ik vooral benieuwd naar ben is of deze ook DFS op 5Ghz doet. Dat kan ik vrijwel nergens terugvinden
Grappig, power via PoE. Zie wel een aantal situaties waar dit mooi van pas zou kunnen komen. Leuk alternatief dan voor de Ubiquity cloud key.
Ja, inderdaad. Die mogelijkheid kwam ook gelijk in mij op. Ik vind die cloudkey relatief duur en dit is denkelijk nog flexibeler ook. Het onderzoeken waard.
Hmmm, in de pricewatch heb je een Cloud Key voor € 73,95
Een Rpi3+ starterkit kost € 63,99 (SOS Solutions)
De PoE HAT kost € 44,95 (SOS Solutions)

Met andere woorden, de Cloud Key is behoorlijk goedkoop.

Ik snap natuurlijk wel, dat je met een Rpi veel meer opties hebt, maar om je Network Controller te gebruiken voor andere services/applicaties/etc. lijkt mij nou ook niet echt heel erg handig securitywise.
De starterkit bevat ook een voeding, die heb je met PoE niet nodig. Ik denk dat de nieuwe PoE HAT dusdanig simpeler is dat hij ongeveer de helft zal kosten. Dus dan kom ik op:

39,99 Raspberry Pi 3B+
6,99 behuizing
22,50 PoE HAT
5,50 microSD kaartje
---
74,98 totaal

Oftewel het is ongeveer dezelfde prijs.

[Reactie gewijzigd door Jeroen op 22 juli 2024 14:22]

Maar een SD kaart van 6 euro is wel echt troosteloze bende. Traag, klein en onbetrouwbaar zijn dingen die bij me opkomen.
Al wel eens gebruikt? Ik gebruik allerlei kaarten in mijn Rpi3 en die simpele van een tientje van 3 jaar terug draait perfect nog.
Ja, daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Een door mij - en ongetwijfeld veel anderen - veel gemaakte denkfout is de prijs van het basisapparaat als eindprijs te nemen. Die PoE HAT valt me eigenlijk behoorlijk tegen moet ik zeggen.
De Poe Hat is toch nog niet te koop
https://www.sossolutions.nl/pi-supply-poe-switch-v2-5 dit is niet de officiële
Een andere optie (iets minder elegant) is poe splitter:

http://bit.ly/2FQcE1I

ik heb mijn PI hier op draaien en ondersteund gewoon 802.3af en draait als een zonnetje voor E5
Tip: https://nl.aliexpress.com...berry-Pi/32800364355.html

Dan hoef je geen hat te kopen van €45 en kun je gewoon een Pi2 of huidige Pi3 gebruiken. Ik gebruik hem zelf om een Rpi3 met Kodi erop van stroom te voorzien, is nog nooit herstart omdat de stroomtoevoer niet voldoende was :)
Ik zou graag sata aansluiting zien.
zodat ik geen corrupte sd kaartjes heb steeds.
ken dat filmpje idd.
maar helaas is usb boot nogal afhankelijk van welke hardware.
en bij mij met 3 verschillende usb>sata converters en usb hd heb ik het helaas niet werkend gekregen.
gebruik nu pi-drive en boot alleen van sd
Alternatief een USB stick, ik gebruik de SanDisk voor meerde Pi’s.
https://www.raspberrypi.o...-i-usb-mass-storage-boot/
usb=stick word ook corrupt net zo snel bijna als een sd kaart
Jammer weer geen x265 ondersteuning.
Genoeg (goedkopere) alternatieven die dat wel hebben..
Dat valt mee. Odriod is er 1 van maar lastig leverbaar.
OrangePi, cheap en goed leverbaar, zelfs in NL zelf (maar ik zou em gewoon via AliExpress halen dan).
Waarvoor word x265 gebruikt dan? Het is echt een non-issue voor 99% van de content..
Veel betere compressie en geen kwalietijds verlies. Je ziet nog niet veel content omdat de scene zich er nog niet mee bezig houdt. Dit komt waarschijnlijk omdat er nog geen scene regels zijn voor x265 content. Maar wel aardig wat non scene spul.
De video chip is niet veranderd. Dit gaat dus nog steeds via de software. Ja het kan. Alleen de vraag is hoe goed zal het lopen? En wat als e bitrate omhoog gaat?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.