Bedrijf achter Raspberry-Pi-laptop kondigt nieuw model aan

Pi-Top heeft een nieuw model van zijn gelijknamige Raspberry Pi-laptop aangekondigd. De nieuwe versie beschikt onder meer over een verbeterd scherm en maakt gebruik van een aangepast toetsenbord.

Volgens het bedrijf is het toetsenbord van de laptop omlaag te schuiven waardoor de binnenkant van het apparaat zichtbaar wordt. Zo is toegang mogelijk tot een magnetische rail, waarop verschillende componenten en accessoires toe te voegen zijn. De vernieuwde laptop, die draait op een Raspberry Pi, heeft een 14"-fullhd-scherm aan boord dat 180 graden kan bewegen. De vorige versie moest het doen met een 13,3"-scherm met een resolutie van 1366x768 pixels. Er is nu ook een heatsink en een trackpad aanwezig naast een accu die 6 tot 8 uur mee moet gaan.

De laptop draait op een eigen besturingssysteem met de naam pi-topOS Polaris, dat is gebaseerd op Raspbian Jessie en verschillende tools bevat om te leren programmeren. Daarnaast zijn er verschillende productiviteitstools aanwezig. Er wordt bij de nieuwe versie een zogenaamd Inventor's Kit meegeleverd, waarmee kinderen bijvoorbeeld een muziekapparaat of een kleine robot kunnen bouwen. De prijs van de Pi-Top komt neer op 319 dollar inclusief een Raspberry Pi 3, maar hij kan ook zonder worden geleverd.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

13-10-2017 • 20:30

88 Linkedin

Reacties (88)

88
86
46
5
0
19
Wijzig sortering
Hij is niet goedkoop, maar heel duur vind ik dit concept ook niet. Natuurlijk kun je ook voor dit geld voor je kind een budget windows laptop of volwaardige chromebook met veel betere prestaties.

Als je dat koopt voor je kind, kan je kind er ook veel op leren, maar heb je ook kans dat je kind een groot gedeelte van zijn tijd loopt te surfen en gamen. Deze zelfbouw laptop komt niet alleen met een mooi FHD-scherm, maar ook met de uitdaging de laptop zelf te bouwen en met Pi-Top OS. Een OS vol uitdagingen en mogelijkheden om te leren coderen en projecten te maken. Wil je kind een spelletje spelen, dan wordt hij/zij eerst uitgedaagd er een te maken!

Wat dat betreft biedt deze Pi-top in mijn optiek veel meer leuke uitdagingen voor een kind om zich te ontwikkelen, dan een gewone laptop. Iets dat in mijn euro's de prijs meer dan rechtvaardigt.
Heb ik alleen de vraag hoe je wil gaan gamen op een rPi. Is nou niet echt een grafisch zwaargewicht XD
Er zijn zat games beschikbaar, naast dat er via de pi store genoeg spellen te vinden die je al dan niet gratis kunt installeren kun je er ook gewoon emulators mee draaien. Meest bekekende game voor de kids zijn o.a. Minecraft Pi editie, OpenTTD, en FreeCiv die gratis gedownload kunnen worden.

Lijst van games:
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=51794
http://www.makeuseof.com/...rry-pi-without-emulation/

Daarnaast heb je nog ExaGear Desktop. Emuleer x86 op je pi die je kunt combineren met Wine zo is het mogelijk om PC-spelletjes te spelen die zijn uitgekomen vanaf de jaren' 90 tot het begin van de jaren' 2000. Hierdoor is het mogelijk om Unreal Tournament en Half life te spelen op je pi.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 13 oktober 2017 23:31]

Er zijn zat games beschikbaar, naast dat er via de pi store genoeg spellen te vinden die je al dan niet gratis kunt installeren kun je er ook gewoon emulators mee draaien. Meest bekekende game voor de kids zijn o.a. Minecraft Pi editie,
In plaats van Minecraft, kun je ook Minetest installeren. Volledig Free Software en grotere werelden. Ondanks kleinere community veel mods, weliswaar grafisch wat blokkiger.

Edit: linkje naar Minetest toegevoegd

[Reactie gewijzigd door wankel op 16 oktober 2017 11:11]

nou hier :) prima gaming laptop, zeker voor old school games en ports :D
Zet er RetroPie bij en je hebt zo’n 10.000 games tot je beschikking waarvan er heel vol nog steeds mateloos populair zijn, getuige ook de run op de Mini-NES en Mini-SNES.
De kracht van een goede (of interessante, of leuke, of onderhoudende, etc.) game zit dan ook niet noodzakelijk in grafische topprestaties.
Leuk en leerzaam, maar de meeste kinderen willen gewoon zonder problemen snapchat/instagram kunnen gebruiken; en hun ps4-spelletjes starten. De kinderen die dat zelf willen maken, daar zijn er toch echt minder van.
Er zijn er minder van, maar ze bestaan wel hoor :) Kijk maar naar het CoderDojo initiatief bijvoorbeeld, daar komt toch aardig wat volk op af...
PS4 spelletjes starten op een laptop? Geef ik je te doen...
Ik denk dat je mijn opmerking niet begrijpt: het gaat er niet om dat die kinderen PS4-spelletjes op hun laptop willen spelen, maar dat ze kant-en-klare apps willen gebruiken en games willen spelen. Maar een klein groepje zal daadwerkelijk actief zelf willen knutselen.
Wil je kind een spelletje spelen, dan wordt hij/zij eerst uitgedaagd er een te maken!
Of om een emulator te installeren (wat ook een goeie uitdaging is voor een kind). Waarom een spel maken al kan je met minder werk toegang hebben tot duizenden spellen? O-)
Bij voorbeeld omdat dat illegaal is, tenzij het kind de rechten bezit om die "duizenden spellen" in de emulator te draaien. En dat is vermoedelijk zelden tot nooit het geval.
prgrammeren kan je ook uiteraard met windows.
Is de PineBook64 (https://www.pine64.org/?page_id=3707) dan niet een beter alternatief? Niet de beste oplossing (http://www.makeuseof.com/tag/pinebook-64-review/) maar wel een beter prijs/kwaliteit verhouding IMHO
Het probleem van de RPI3 blijft het beperkte RAM van slechts 1 GB. Leuk speeltje voor interessante projecten. Echter waardeloos als desktop of laptop vervanger. $319 voor een kleuter speelgoed computer |:(
Het probleem van de RPI3 blijft het beperkte RAM van slechts 1 GB. Leuk speeltje voor interessante projecten. Echter waardeloos als desktop of laptop vervanger. $319 voor een kleuter speelgoed computer |:(
Aanstaande jaar waarschijnlijk de uitbreiding/upgrade
1.5GHz en 2GB geheugen, en ( durf te dromen ) vaste storage van zo'n 8GB.

Ik draai mijn Pi3's nu rechtstreeks vanaf USB, en dat gaat al vlotter dan met een SDcard, maar geïntegreerde opslag zou mooi zijn
Als het je om geheugen gaat en software support je minder boeit kun je een ROCK64 bordje kopen met 4GB ram in dezelfde pasvorm als een Raspberry Pi, en die in de laptophuls stoppen :)
Als je aan de slag wil met slechte manuals, outdated images etc dan is dat zeker een optie... helaas spreek ik uit ervaring, er ligt een pine64 niks te doen..
Een pi is toch wel een stuk beter beschreven en met veel veeel veeeeel meer support dan een pine64. Ik ben daar ook in getuind... samen met n behuizing die ruk is... ding heeft het nooit fatsoenlijk gedaan en kw de markt op zonder dat er displaydrivers beschikbaar waren. |:(

[Reactie gewijzigd door Bert op 14 oktober 2017 08:15]

Jep. De betere optie is de Odroid C2. Weliswaar 'maar' 2GB geheugen maar wel de beste software support buiten de RPi.
En die nooit zulke goede ondersteuning zal krijgen vanuit de community, deels dankzij de Rockchip die erop zit. Daar draait geen OS op dat een kind speelsgewijs leert programmeren/technisch nadenken. Daar komt een OS op dat een kind meteen in een diep golfslagbad gooit op stand 11, buiten terwijl er een orkaan overwaait. ;)

Voor technisch ervaren mensen is het leuk, maar vaak zorgt de beperkte ondersteuning voor een korte levensduur van dit soort spul qua software, en moet men veel meer moeite doen om basale zaken erop aan de praat te krijgen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 oktober 2017 23:00]

Misschien prima voor een klein kind? Alternatief voor OLPC?
De OLPC is een geheel ander project.
Je weet wel. Voor ieder kind een laptop. Niet om te programmeren, maar om te leren omgaan met een computer.
En dat in de derde wereld.
Het doet er niet toe waar het voor bedoeld is. Het gaat er om wat je er mee kunt.

Qua hardware scheelt het niet zo ongeloofelijk veel:

"The XO-1.5 includes a new VIA C7-M processor and a new chipset providing a 3D graphics engine and an HD video decoder. It has 1GB of RAM and built-in storage of 4 GB, with an option for 8 GB"

Zie ook de fotos. De kleur van de case is exact dezelfde kleur groen. Kan geen toeval zijn.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 13 oktober 2017 21:55]

Waarschijnlijk heeft die ook een ingebouwd GPRS modem (want er is in de derde wereldlanden meestal geen wifi en ook geen 3g / 4g) en bijvoorbeeld een mogelijkheid om op zonne energie opgeladen te worden.
Op de eerdere link die ik linkte staat ergens 802.11s. Of ze dat ook allemaal hebben weet ik niet.

Zonneenergie lijkt mij in Afrika behoorlijk handig.
Qua hardware scheelt het niet zo ongeloofelijk veel:
Het scheelt wel in hardware, de OLPC heeft namelijk geen GPIO, wat hem veel minder inzetbaar maakt voor taken waar je een Pi (en de PiTop) wel voor in kunt zetten.
De XO-1.5 stamt uit 2010 of iets dergelijks. Ondertussen zitten ze op de XO-4 met behoorlijk andere specs.
Dat neemt niet weg dat de XO-1.5 een erg leuke laptop is. Ik heb zelf aan een project in Senegal meegewerkt waar 100 XO-1.5 laptops zijn ingezet. Nu, ruim 7 jaar verder zijn er nog zeker 60 van die 100 laptops in gebruik.
Zo veel geheugen heeft er nooit in mijn XT, 286, 386 of PII gezeten :)
Dus 1GB kan voor heel veel dingen gewoon 100% voldoen.
En m'n Android 7 telefoon met 4GB geheugen en 64GB opslag, heeft tot nu toe nog nooit de 1GB grens in geheugengebruik gehaald, dus die 3GB extra loopt sinds de aanschaf niets te doen.

Dus hoe brak moet je projectjes schrijven om die geheugen limiet van de PI3 te vinden :)
Trouwens full HD youtube afspelen terwijl je tegelijkertijd gewoon andere dingen aan het doen bent op de PI3 gaat prima.

Leer je direct je software zo te schrijven dat hij data als stream verwerkt, is zeer effectief voor zowel geheugengebruik, I/O als CPU belasting (immers je krijgt een lage gelijkmatige load i.p.v. pieken, en je verwerking is ook nog eerder klaar doordat je minder idle tijd hebt : win-win).

[Reactie gewijzigd door djwice op 14 oktober 2017 12:58]

Pfff, een Asus ultrabookje met een (veel) krachtigere processor, Windows 10, 64GB opslag, 4GB RAM en dezelfde grootte is zo'n 120 euro goedkoper. Keus is niet zo heel moeilijk...
Dat ligt er dus net aan wat je wilt, een gewone laptop heeft meer risico's door virussen en sneller toegang tot het internet met alle mogelijke gevolgen van dien. Daarnaast krijg je naast de laptop ook heel veel accessoires erbij om met de rPi meer dingen te doen dan alleen in dit 'laptopje' te laten zitten. Er zitten onderdelen bij om er een kleine robot mee te bouwen of een radio of muziekapparaat. En de kinderen kunnen dus in een beschermde omgeving spelen met dit concept. Dit is interessanter en beter voor de ontwikkeling dan ze een laptop geven waar de hele dag alleen maar het gekrijs van Enzo Knol uit komt.
Wat weerhoudt je er van om Windows er af te gooien en Ubuntu of Mint er op te gooien? Dan heb je hetzelfde OS als op de Pi.
Weet je wat, koop je er voor 3 tientjes nog een Pi bij, kunnen ze alsnog een robot bouwen. Ben je nog 90 euro goedkoper uit...
Dat is zeker een optie, het is maar net wat je wil voor je kind. Het leuke hieraan is dat je er dus ook direct een toetsenbord touchpad en scherm bij hebt wat ze eventueel zouden kunnen gebruiken bij hun projectjes. Alles los kopen kan zeker maar dit is wel een leuke manier om het als een mooi geheel te zien. Het is maar net wat jij er voor over hebt en ik vind dit geen hele gekke prijs als je bedenkt dat ze de rPi hiermee toch ook in een mooie behuizing hebben gestopt waar ook nog eens een heatsink in zit.
Linux werkt lang niet altijd goed op nieuwere systemen. Die tijden zijn voorbij.
8)7

Dat was lang, lang geleden zo. Tegenwoordig is het toch echt andersom hoor.
Niet echt, omgekeerd juist, op nieuwe PC's is Linux zeer zeker niet zomaar compatible, ben al meerdere problemen tegen gekomen op nieuwe Win 10 laptops.
Nee hoor, nieuwere systemen zijn vaak echt voor Windows 10 gemaakt en bewust ongeschikt voor Linux. Vaak gaat het om laptops. Het is dan ook aan de gebruiker om de juiste hardware te kopen en niet aan de developers van Linux om alle hardware te ondersteunen.
Wat een regelrechte ONZIN. JUIST nu werkt Linux optimaal...
Op m'n ASUS EeeBook X205TA heb ik Linux (Ubuntu) helaas nooit goed draaiende gekregen.
Nee hoor, niks onzin, op veel nieuwe systemen juist minder.
Dit is zeker geen onzin:
Nvidia met IntelHD graphics geeft echt problemen als je een extern scherm aan wilt sluiten en Optimus niet uit kan zetten in je Bios. Wat dacht je verder nog van allerlei touchpad en sound drivers die ontbreken op linux.

Bij oudere laptops is dit een minder groot probleem, maar wil je de nieuwste en snelste laptop dan kan je een hoop problemen verwachten. Je kan dan beter een barebonetje aanschaffen en zelf je hardware kiezen.
Heeft dat met de UEFI BIOS te maken of..?
Er draait geen RiscOS op intel.
Andere arch, exact hetzelfde OS....
Nee, niet exact hetzelfde OS. RiscOS is niet Linux. RiscOS draait alleen op arm of onder emulatie.
Waarom zet je op een tweedehands laptop dan geen ubuntu en scratch?
Dan gooi je er Linux(bijvoorbeeld de niet-pi-Debian) op als je het internet eng vindt. De enige manier om de prijs te verantwoorden is de oplage, maar na de netbook rage ooit is dit toch echt flink overpriced. Als ze nou zonnecellen hadden toegevoegd waardoor hij nooit aan het stroom hoefde had hij nog een USP.
PFFFffffff !!!! Wat een geklaag hier!

Het is naar mijn idee niet te vergelijken met welke laptop dan ook. Als je dat vergelijk maakt
heb je het beoogde doel niet begrepen naar mijn idee. Daarbij is het bijbehorende
marktsegment veel kleiner dan voor normale laptops. Dan kun je andere prijzen verwachten.

Ik vind het een leuke opzet omdat je je eigen hardware er bij in kunt bouwen. Als ik zie dat
je hier een systeem hebt met een accu, een display, nette behuizing. Ga dat eens los kopen
voor een projectje waar je je eigen hardware in wilt bouwen. Dat tikt hard aan...

Ik vind het een tof ding, anders maar weer het gekloot met een losse Pi, breadboard er aan,
een los toetsenbord, een losse muis, een los scherm, het geheel werkt niet op accu en is al
helemaal niet fatsoenlijk verplaatsbaar.

Nu heb je een nette behuizing, een accu in je systeem, lader, scherm en je kunt het meenemen
voor veld testen etc... Een mooie super nette ontwikkelomgeving. En dat voor dat geld...

Kom op jongens, dit is tweakers! Dit is niet een "wat is de goedkoopste laptop" topic.
Amen! Dit moet je in principe niet vergelijken met een laptop.
Het is een origineel idee.
Juist. Het is voor onderwijs en experimenteren. In een zeer sjieke behuizing.
Van de vorige versie heb ik er 2 gekocht voor de kinderen (12 jaar) en ook om zelf wat te testen met linux en zo.
Zijn er ook Nederlandstalige instructies voor kinderen? Want het lijkt me super iets voor m'n dochter van 7, maar Engels is dan nog wel een bottleneck.
Interessant, maar is 319 dollar niet een beetje teveel voor een op de Raspberry Pi gebaseerde computer? Met dat geld kan men tegenwoordig wel een aardige, snellere basislaptop kopen...
idd RPi was origineel gemaakt om het zo goedkoop mogelijk te houden, dit wijkt daar wel ver vanaf.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 14 oktober 2017 11:49]

Pi-top is een extern bedrijf dat accesoires maakt voor Raspberry Pi. De kostprijs staat dus los van het origineel dat nog altijd een zeer goeie prijs/kwaliteit heeft. Als je met een Ferrari boodschappen gaat doen in de Aldi, dan is de Aldiwaar nog altijd even goedkoop en met dezelfde kwaliteit als voor iemand die er met de fiets naartoe gaat.
Die vergelijking is krom, je kan die ferrari ook gebruiken om bij de AH boodschappen te doen. Dit is wanneer ferrari een ALDI-auto zou maken waarmee je alleen maar bij de Aldi mag winkelen.
Met 14 inch Full HD scherm zijn er toch niet zoveel laptops rond de 300 euro te koop.

Daarbij moet je dit kopen om hun idee te steunen. Ze kunnen natuurlijk nooit opboksen tegen de grote merken. Ik ben een luie hobbyist en zie mijzelf wel zo'n ding halen.
Tegelijker tijd zijn de laptops die te koop zijn met full hd een stuk sneller. Heb een paar dagen de pi als desktop gebruikt, maar waus.... dat is lang wachten op je browser en andere dagelijke taken.
raspberry pi 3 is toch aardig vlot moet ik zeggen, gebruik hem hier zelf ook aan de TV om even snel te youtube oid.

Kan ook aan je micro sd kaartje liggen misschien.
Dat zou best wel eens het issue kunnen zijn, als het goed is heb ik nog wel een snellere SD kaartje liggen, zal dat dit weekend eens testen. Bedankt voor de tip.

Merkte vooral dat hij langzaam was met zwaardere webapplicaties zoals google-drive en diverse apps zoals libre office. Ook meerder tabbladen gingen langzaam. Allemaal voorbeelden van apps die cachen naar de schijf dus wel een testje waard.
Het i seen raspberry pi + uitgebreide accessoire. Van mij hoeft het ook niet want ik ben heel tevreden met mijn Pi's, origineel is deze laptop wel.
Anoniem: 776095
13 oktober 2017 20:43
Die concurrenten zouden veel beter zijn dan een rpi3. 2gb RAM maakt een enorm verschil! Verder heeft de concurrentie veel betere processoren. Rpi4 zou leuk moeten zijn, maar daarvoor ga ik geen rpi laptop kopen, zeker niet voor 319 dollar!
Ik heb toevallig de Odroid C2

Draait Kodi in 4K en je kan er zelfs Android op draaien.
Echter, als je de Netflix app draait op android, kom je niet hoger dan 720P omdat het niet officieel door Android ondersteund wordt...
USB poorten van de XU4 zijn vrijwel allemaal disfunctioneel. Weet niet waaraan het ligt, maar na 2 hou ik het voor gezien.
Ik denk dat ze hier de plank mee mis slaan.
De Raspberry pi is een perfect apparaat echter voor een beetje meer heb je een hoop meer.
Bijvoorbeeld:
https://www.bol.com/nl/p/...32/?suggestionType=browse


na het lezen van het laatste stuk herzie ik mijn bericht volledig.
De laptop draait op een eigen besturingssysteem met de naam pi-topOS Polaris, dat is gebaseerd op Raspbian Jessie en verschillende tools bevat om te leren programmeren. Daarnaast zijn er verschillende productiviteitstools aanwezig. Er wordt bij de nieuwe versie een zogenaamd Inventor's Kit meegeleverd, waarmee kinderen bijvoorbeeld een muziekapparaat of een kleine robot kunnen bouwen. De prijs van de Pi-Top komt neer op 319 dollar inclusief een Raspberry Pi 3, maar hij kan ook zonder worden geleverd.

Ik overweeg zelfs om er 1 aan te schaffen.

[Reactie gewijzigd door lagefrequentie op 14 oktober 2017 09:12]

Geestig hoe bij de comments staat "niet in staat om te multitasken". Je vraagt je af of het dan MSDOS is maar nee. Natuurlijk kunnen ze wel multitasken. Je kunt alleen geen 20 tabs open hebben staan.

Het is allemaal maar net wat je er mee wilt doen. Standaard draait zo'n RPi op XFce en dat werkt meer dan goed met 1 GB RAM.
Ik denk dan je niet echt begrijpt wat het doel is van een Raspberry Pi: experimenteren, programmeren en je fantasie gebruiken. Die standaard Windows laptop is totaal wat anders.
De RPI is na mijn mening een leuk, goedkoop computertje voor allerlei interessante experimenten. Meer ook niet. Verre van "perfect".

Vooral de 1 GB aan RAM is een "bottleneck".

Ik heb zowat alle besturingssystemen op de RPI2- en 3 getest, inclusief het volstrekt belachelijke Windows 10. Maar verder dan een slecht werkend BBS, MSX en/of Commodore-Amiga on steroids kom ik niet.

Ubuntu MATE for Raspberry PI, is na mijn mening het enige fatsoenlijke en gebruikersvriendelijke besturingssysteem voor de RPI en dat project ligt al jaren stil.

De Raspberry PI Foundation had haar RAM kunnen upgraden naar 2 GB bij de introductie van de RPI3, maar om de een of andere onduidelijke reden hebben ze dit nagelaten #FAIL :(
Geheugen is de laatste tijd disproportioneel duur. Op een computertje van 40 piek ga je dat merken in de prijs. Daarnaast zet een upgrade van 1 naar 2 gieg niet erg veel zoden aan de dijk. 4GB zou dan een stuk interessanter zijn (bij gebrek aan snelle swap) maar dan verdubbelt de prijs praktisch en schiet je voorbij aan het idee achter de pi.
Hoe heb je dan ooit Linux laten draaien op een 386? En een BBS op een C64? Ik vind het wonderbaarlijk dat jij Linux niet zo kunt compileren dat hij met 1GB RAM ruim voldoende heeft.
Ook Windows 95 heeft nooit 1 GB ram gekend (let wel 8MB was het toen), laat staan Windows 3.11 of OS/2.
En ook m'n Android 7 telefoon heeft ruim zat aan 1GB.

Wat is de reden dat er nu ineens zo veel RAM geheugen nodig hebt?

[Reactie gewijzigd door djwice op 14 oktober 2017 13:09]

Een simpele website hosten met apache kan ook prima met 1GB. Meer ram is wel handig ivm caching maar meer ook niet.
Ik zelf zou dan nginx kiezen, m.i. moet je veel binaries hebben om uit of cache te lopen met 1Gb. Een site met 3.000 pagina's heeft vaak zelfs ruim genoeg aan 256MB cache.
Onnozel en bevooroordeeld antwoord. Ik heb SuSE Linux 6.1 Professional op een Pentium 166 MMX met 16 MB RAM gedraaid.

Het probleem is de werkomgeving, MATE of Pixel. Heb zelfs Fluxbox als alternatief geïnstalleerd, maar ook dat werkt niet goed op de nieuwste release van Raspbian. DOSBox kan ik er niet eens op draaien.

Daarnaast heb ik nooit een BBS op een C64 gedraaid, maar op een PC/XT, Amiga en later 386.

En een Linux distributie compileren? Die tijd heb ik gehad met Gentoo, geen interesse meer in, zeker niet op een trage RPI3B met 1 GB RAM.
Onnozel en bevooroordeeld antwoord. Ik heb SuSE Linux 6.1 Professional op een Pentium 166 MMX met 16 MB RAM gedraaid.
Hah, n00b. Die kon je al gewoon van CD installeren ipv dat je de echt vroege Slackware op floppies moest inladen ;)
|Linux op een 386 kon wel ja, maar het was absoluut geen vetpot. Mijn linux-routertje begon pas lekker te draaien toen ik hem van 386dx40/2MB naar 486DX2/66-8MB upgradede. Tuurlijk, met 4MB kon het ook net maar met 2 MB was het echt knudde.

Wat niet wegneemt dat een hele gigabyte natuurlijk prima kan.
Voor dit geld koop je een volwaardige laptop (of chromebook) met een celeron / pentium. Als je genoegen neemt met een 2e hands model dan heb je makkelijk een i5 machine voor dit geld.
Ik snap de prijs van deze machine dus ook totaal niet maar moet ook zeggen dat ik hem erg lelijk vind. het is letterlijk een een pie vastschroeven onder een toetsenbord met een schermpje erbij. Iets wat je (als je een beetje handig en inventief bent) zelf gemakkelijk kan bouwen voor een euro of 100 tot 150. Zelfs zonder 3d printer.

[Reactie gewijzigd door jeffer op 13 oktober 2017 21:01]

Het gaat om een totaal andere doelgroep.

En blijkbaar is er een markt voor, want dit is een opvolgend model.
Ik moet zeggen dat ik de vorige versie betere looks vind hebben.
https://www.kiwi-electron...raspberry-pi-laptop-grijs

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 13 oktober 2017 22:30]

"Iets wat je (als je een beetje handig en inventief bent) zelf gemakkelijk kan bouwen voor een euro of 100"
(Ik houd even jou ondergrens aan)
Fijn dat jij zo handig en inventief bent.
Ook fijn dat, met jouw bouwplan, wij er zelfs zonder 3d printer eentje in elkaar kunnen zetten.
Fine, begin eens met welk fullHD scherm en HDMI controller je in je project gaat zetten tegen een zodanige prijs dat je van je 100 euro nog genoeg wisselgeld hebt om een toetsenbord en voeding van te kopen plus een kast te bouwen. Geef info, ipv loos roepen.

Kapotte laptop weten te scoren voor niks die iemand in je omgeving weggooit, toevallig? Dan hoef je alleen de controller te kopen en dan kan het inderdaad net voor zo'n prijs. Maar als jij op zoek gaat naar FullHD defecte laptops waarbij het scherm nog werkt op, laten we zeggen, marktplaats, dan gaat het lastig worden.
Anoniem: 974897
14 oktober 2017 07:31
Interessante ontwikkeling maar twijfel want het lijkt mij geen koopje.
Ik vermoed dat het voornamelijk handig is voor tweakers en mensen die veel ontwikkelen op de pi. Misschien is het daar ook handig voor.

Maar voor dit geld koop je beter een echte laptop natuurlijk.
Als je een laptop wilt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee