Raspberry Pi 3 A+ is kleinere en goedkopere versie van Pi 3 B+

De Raspberry Foundation brengt de Pi 3A+ uit. Het nieuwe ontwikkelbordje heeft dezelfde 1,4GHz-quadcore-cpu als het 3B+-model, maar minder geheugen. De kleinere versie heeft ook geen ethernetaansluiting en maar één usb-poort.

Raspberry Pi 3 Model B+ en A+

Hoewel ethernet ontbreekt, heeft de Raspberry Pi 3A+ 5GHz-wifi aan boord. Wat functionaliteit betreft biedt het kleinere ontwikkelbordje daarmee alles van het grotere model; er zijn alleen minder aansluitingen en het geheugen is 512MB in plaats van 1GB. Ondanks het kleinere formaat is het thermal management van het nieuwe bordje volgens de makers verbeterd ten opzichte van de Pi Model 3B+.

De Raspberry Foundation bracht van de eerste Pi ook een kleinere A+-versie uit. De nieuwe Pi 3A+ heeft dezelfde afmetingen als dat bordje. Van de Raspberry Pi 2 verscheen geen kleine versie. In Nederland wordt de nieuwe Pi 3A+-versie aangeboden voor zo'n 28 euro. De eerder dit jaar uitgebrachte Pi 3B+-versie kost ongeveer 40 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-11-2018 • 09:40

117 Linkedin

Submitter: Merethil

Reacties (117)

117
117
54
6
0
54
Wijzig sortering
Zeker een mooi bordje, maar is 1 usb aansluiting niet heel weinig?! Volgens mij is het wel handig als je er minstens 2 hebt?
Dat ze de ethernet aansluiting afhalen is opzich niet heel erg in een budget model. Daar betaal je dan ook gewoon naar.
Mooi bordje en een prijs waarvoor iedereen gewoon eens kan proberen te spelen met techniek.
Ik draai er hass.io (Home Assistant) op en heb er nog nooit een usb device op hoeven aan te sluiten, installatie start automatisch vanaf de sd en configuratie en de rest via webpanel.

Ethernet heeft mijn voorkeur maar het zou ook prima via wifi kunnen, zeker aangezien hij een meter vanaf de AP vandaan ligt.
Ik zou bij een domotica toepassing potentieel juist veel USB aansluitingen verwachten; RFXcom, Zwave stick, P1 kabel, etc.
Maar gelukkig is er ook de B+

[Reactie gewijzigd door JaymzHetfield op 15 november 2018 12:00]

Voor mij staat de RPi synoniem voor GPIO. Alles wat je hier noemt werkt allemaal gewoon via de GPIO. Die z-wave stick is namelijk ook gewoon een seriële adapter met z-wave chip. De RFXcom volgens mij ook. Dat terwijl de RPi krachtig genoeg is om ook alle 433.92Mhz communicatie zelf af te handelen. Je hebt de RFXcom dus helemaal niet nodig. En je slimme meter communiceert ook gewoon serieel. Niks wat de RPi niet zonder USB kan.
De RPi is gemaakt voor de makers (herkenbare slogan ;) ). Een RFXcom is lekker makkelijk. De echte uitdaging zit hem er in om op de eerste versie van de RPi 433.92Mhz te kunnen decoderen. Dat is ook de reden dat ik zelf met pilight ben begonnen. Niet om te concurreren met Domoticz of Pimatic, maar om mijn eigen programmeer kunsten te verfijnen. Dus zo efficiënt mogelijk proberen te programmeren op een machine met maar beperkte resources. Dat het actief gebruikt wordt is een toffe bijkomstigheid.

Hetzelfde geldt voor de slimme meter. Het printje om een hex-inverter te bouwen is vrij simpel. Zelf voor makers met een goedkope soldeerbout en twee linker handen. Dan is het toch veel leuker om zelf een bordje bij elkaar te solderen met een paar transistor om vervolgens via de GPIO je meter data binnen te zien komen. Een kant-en-klare kabel is zo gekocht en Domoticz is zo ingesteld, maar daar zit de voldoening voor mij niet in.

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 16 november 2018 16:01]

Het meeste daarvan kun je gewoon rechtstreeks op de GPIO aansluiten.
Gebruik ik allemaal (nog) niet :)
Of een SSD, ben je gelijk je ene USB poort kwijt.
Ligt er maar net aan wat je ermee wilt doen. Voor veel toepassingen is 1 USB aansluiting genoeg, en betaal je dus niet onnodig voor extra aansluitingen die je toch niet gebruikt.
Laten we eerlijk wezen: een poortje meer of minder zet echt geen zoden aan de dijk. Net als die ethernet aansluiting

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 15 november 2018 10:41]

Daar vergis je je in. De SOC heeft maar 1 USB poort, welke op de model B wordt gesplitst in 4 USB poorten en een ethernet poort door een geintegreerde hub. Je bespaart dus niet alleen het geld van de connectors (waarbij de ethernet connector emt geintegreerde magnetics een dure is), maar ook het geld voor de USB/Ethernet hub chip met ondersteunende componenten.
Plus dat vergeleken met de totaalprijs, is de prijs van een paar extra connectors een stuk meer dan op bijv een fullsize moederbord.
En hij heeft hierdoor ook minder energie nodig, handig voor toepassingen met accu.
En compacter.
Zou dit niet evt op te lossen zijn met een usb hub, of zou dat teveel power vragen?
Power zal niet meteen het probleem moeten zijn, maar het mooie van een Pi is dat die lekker klein is. Zodra je er een hub aan gaat hangen haal je al dit voordeel weg.
Hangt er maar net van af of dat er altijd aan moet hangen natuurlijk. En hoeveel USB je nodig hebt, als dat meer is dan de B heeft dan moet je daar ook een hub :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 november 2018 09:51]

Dat is zeker waar, maar als ik een pi voor me zie dan zie ik gewoon een klein schermpje met een toetsenbord en muis, maar zoals al verder verbeterd is ondertussen, is een pi ook veel breder dan dat.
Dan heb je de verkeerde indruk van een pi. bijna niemand gebruikt dit bordje als werksysteem. het is voornamelijk gebruikt voor het aansturen van (geautomatiseerde) projecten. dan sluit je er een full sized monitor op aan om hem aan de praat te krijgen eenmalig waarna je m waarschijnlijk alleen maar op een scherm gaat aansluiten bij aanpassingen van je software of een restart.
En als je bij op het SD kaartje gelijk een file met de naam 'ssh' in de boot partitie zet, wordt ssh gelijk enabled bij eerste opstart. Op je dhcp server kun je wel zien welk IP adres de Pi gekregen heeft en kun je gelijk dus inloggen via ssh. Geen monitor/toetsenbord meer nodig. Bron: https://www.raspberrypi.org/documentation/remote-access/ssh/
Veel succes om dit te doen zonder Ethernet aansluiting. Of wilde je USB Ethernet gaan gebruiken ;)
Je kunt op het SD kaartje ook de SSID en password meegeven bij installatie. Dus dit gaat ook prima zonder ethernet aansluiting.
Bij hass.io stop je er eenmalig een USB stick in met ssid en pwd in een txt bestand. Geen ethernet nodig dan.
Of je gebruikt hem als Magic mirror een staat ie altijd op een monitor aangesloten
Ik gebruik een pi als pihole en ubiquiti cloud key. Met ssh toegang opgezet en afgezien van een ethernetkabel geen verdere aansluitingen gebruikt.
Mag ik vragen welke rpi je hiervoor gebruikt? Ben zelf ook opzoek naar een dergelijke oplossing.
Alvast bedankt.
PiHole heb ik zonder problemen op een Raspberry Pi 1B+ draaien.
Ik heb zelf pihole draaien op een 3b (geen +), maar volgens mij is dit overkill.
Ik ben van plan het op een pi zero te proberen (met ethernet aansluiting), maar ben hier nog niet aan toegekomen.
Volgens mij kan je pihole ook al prima draaien op een Zero W met USB ethernet adapter.

[Reactie gewijzigd door Podracer77 op 15 november 2018 13:00]

pihole werkt op elke ubuntu installatie en elke pi (ik draai het zelf meerdere malen in VM's op elke fysieke host in mijn labje)
Wist niet dat de cloud key software ook geinstalleerd kan worden op een rpi. Dat ga ik vanavond gelijk eens uitproberen! Thanks voor de tip
die is toch voor de zero?
Formaat is hetzelfde als de Zero, maar hij werkt op alle Pi's
Hij werkt met alle 40-pin GPIO Raspberry Pi's en qua formaat is hij ontworpen voor de Raspberry Pi Zero.
Dus dan bespaar je 12 euro op de Pi A+ en vervolgens ga je de USB uitbreiden voor 10 euro.
Volgens mij weegt dat niet op tegen wat je dan verder nog mist op de A+.
Dat klopt, maar dat is hier dan ook niet de vraag geweest. Men geeft aan te weinig USB poorten te hebben, dat ligt er maar aan welke functie je de pi mee geeft. Voor veel doelen heb je aan 1 USB neer dan genoeg, voor andere zaken kan je beter die 12€ meer uitgeven.
Als je een toetsenbord en muis aan je pi gaat hangen is je compacte kastje toch al niet meer zo compact. je kan de pi toch ook gewoon op de hub leggen?
Ook hier zijn goede oplossingen voor Logitech wireless 1 kleine usb dongel voor muis en keyboard
of bluetooth muis en keyboard.
Dan kun je beter de B+ kopen want in totaal zal die dan kleiner zijn.
Tenzij je al meer dan 2 aansluitingen nodig hebt natuurlijk. 1 vs 2 is nou ook weer niet een wereld van verschil
B+ heeft 4 USB aansluitingen
Er zijn ook usb hubs met hun eigen stroom voorziening
En je kan er ook zo een hub op knallen met een ingebouwde ethernet aansluiting, die herkent Raspbian out of the box.
Het probleem is denk ik dat de snelheid wordt gehalveerd, omdat er nou eenmaal maar een fysieke USB poort is die nu bijvoorbeeld gedeeld moet worden door 2 USB poorten op een USB hub. Dus het ligt er echt aan waar je de Raspberry voor gaat gebruiken.
Maakt de B versie ook niet gewoon gebruik van een USB hub? In dat geval heb je het snelheidsverlies sowieso :)
Alleen als je de Pi inzet als 'werkstation' zouden meer USB aansluitingen handig zijn inderdaad.
Als je de Pi gewoon headless inzet, zijn toetsenborg en muis toch overbodig, beheer kun je dan gewoon via SSH of webinterface doen (wat over WiFi gaat).
Je kunt de USB inzetten als voeding, maar daar is gewoon een microUSB aansluiting voor aanwezig. Meer aansluitingen zou je ook via een HAT kunnen regelen (PoE bijvoorbeeld, waarmee je ook direct een fysieke netwerkaansluiting hebt), maar dan ben je al snel duurder uit dan met een 3B+.

Voor iets dat ergens wat dingen aanstuurt of meetgegevens ontvangt en doorstuurt, is 1 USB aansluiting meestal wel genoeg, en anders kun je altijd nog een USB hubje op die ene poort aansluiten.
De A-varianten zijn niet bedoeld als werkstations. Als je dat wil, dan kan je beter een B-variant nemen.
Aan de andere kant, als je een autonoom apparaat wil maken, dan heb je niets aan kabels, en is een ethernet poort dus onnodige ballast, en 1 USB poort waarschijnlijk voldoende.
<sarc>
Apple komt er toch ook mee weg?
</sarc>
Denk dat dit bordje meer is voor projecten, bijvoorbeeld https://tweakers.net/geek...et-raspberry-pi-zero.html Waarin eigen pcb's gebruikt kunnen worden en ruimte cruciaal is. Poorten zijn minder interessant en via de pins kun je al een hoop aansluiten.
Dit soort bordjes hang je 1 keer een usb-keyboard aan en daarna doe je alles op afstand via wifi, ssh, vnc etc. Dit is niet gemaakt om een als dagelijkse desktop te gebruiken. Het kan wel natuurlijk.
Als je meer aansluitingen wil hebt moet je gewoon gaan voor de 3B+. De enige verschillen zijn grootte en aansluitingen, en die gereduceerde grootte is bereikt door minder aansluitingen toe te voegen.

Edit: en 512MB vs 1GB RAM, dit stond fout in het artikel (@michaelvink)

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 15 november 2018 10:18]

En 1GB vs 512MB aan RAM. Dat is best significant, want de 1GB van 3B+ is al redelijk krap bemeten.
Dat klopt. En ik vermoed dat dat bij de volgende generatie opgelost gaat worden. Maar dat zal ook een ingrijperendere aanpassing zijn. Nieuwe SOC, etc. Hopelijk gigabit ethernet, 4 GB geheugen, en een snellere CPU.
Zolang de Ethernetverbinding over dezelfde bus gaat als USB zal dat niet gebeuren vrees ik. Maar, wellicht dat een nieuwe SOC hier inderdaad verbeteringen in gaat brengen. Ik ben in ieder geval benieuwd!
De ene usb poort komt uit de broadcom chip. Als je er 2 wilt of meer moet er een usb hub op.

En dat hebben ze op het model 3 B+ gedaan.
Op de B heb je verschillende soldeerpuntern die je zou kunnen gebruiken voor extra USB poorten, ik denk dat deze die ook wel heeft. Hier kun je dan bijv een usb socket aan solderen, of direct een klein hubje zoals deze zodat hij vrij plat blijft, maar wel extra poorten heeft. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om uit te breiden via de GPIO pins, maar dan ga je weer de hoogte in :)
Hangt er net vanaf voor wat je hem gebruikt, ik zou een ethernet poort wel kunnen gebruiken en heb usb niet echt nodig, voor mijn Home Assistant op te draaien.
Dan neem je toch de B+? ...
Dit is een grote handicap van de Broadcom SOC die de Raspberry Pi gebruikt. Die heeft zelf slechts één USB-interface en daar moet eigenlijk alle I/O overheen.

De B-modellen hebben daarom een extra (energie-hongerige) USB-hub met ethernetaansluiting op het bord. En dat is nou net het onderdeel wat op de A-modellen "wegbezuinigd" is.

Een SATA-aansluiting zoals sommigen graag zouden zien, heeft dus ook geen enkel nut met de Broadcom CPU, want die ook alléén via diezelfde USB-interface aangesloten moeten worden.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 15 november 2018 15:09]

Ik vind Raspberry Pi een leuk product maar ze maken het er niet handiger op.Hoeveel Pi's heb je nu al en hoe moet je ze nu checken tussen de cijfers, letters en rekentekens? En dan heb je ook nog verschillen met hardware en afmetingen...
Er zijn feitelijk 3 soorten Pi's, van klein naar groot zijn dit:
  • De Zero
  • De A+
  • De B+
De Zero is het kleinst en heeft ook de minste aansluitingen. De B+ is het grootst met de meeste aansluitingen. Hoe hoger het nummer, hoe nieuwer de Pi is.
Dus versie nummers is performance, letters is grootte en aansluitingen
Er zijn 4 modellen:

- Model A
- Model B
- Zero
- Compute module

Model A is het eerste model, kwam uit in 2013 en is na 2 generaties (1, 1+) niet meer uitgebracht (nu is er dus de 3+). Dit model had bijv. geen onboard ethernet/LAN.

Model B is momenteel de 'leidende' model, het meest uitgebreide. Van dit model is dit jaar een nieuw product gereleased. Er zijn in totaal 6 generaties (1, 1+, 2, 2 v1.2, 3, 3+).

Zero is zo kaal en klein mogelijk. En verbruikt ook veel minder dan Model B. Van dit model zijn er 3 generaties: 1.2, 1.3, en W. De W-generatie bevat wireless-mogelijkheden.

Compute module is niet voor consumenten, maar voor de industrie. De formfactor/connector is SO-DIMM...


De recentste borden voor consumenten zijn dus:
- Raspberry Pi 3+ Model B (krachtig, duurder)
- Raspberry Pi 3+ Model A (kleiner + minder krachtig en goedkoper dan Model B )
- Raspberry Pi Zero W (klein, goedkoper)

[Reactie gewijzigd door YStec op 15 november 2018 12:08]

De W-generatie bevat wireless-mogelijkheden.
Vergeet niet dat er van die W nog een variant is, de WH. Hetzelfde als de W, maar dan met een gesoldeerde GPIO header.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi#Specificaties

Bepaal eerst wat je nodig hebt wat betreft aansluitingen/snelheid en zoek de overeenkomstige pi in de lijst.
Ik heb de nieuwste gehaald met camera module. Maar daar gaat het niet om. Het maakt het er (voor mij althans) niet overzichtelijker op.
Ook niet met die tabel?
Wat wil je dan? 1 model? Betere aanduiding? Het is volgens mij logischer dan bij de meeste producten.

Sorry, maar met alles wat je koopt (computers, auto, voedsel, huis) heb je keuzes te maken, omdat mensen nu eenmaal verschillende smaken en behoeftes hebben.
Ik zoek een bordje met 2 NIC's wil een testomgeving bouwen voor een firewall. Ik denk dat Rpi run from USB ondersteund dus een Opensense zou dus moeten werken.

Ik ben geen bedreiging dus een sterke firewall hoeft het niet te zijn natuurlijk, en is leuk om er mee te spelen.
Bestaat er geen HAT voor de Pi met Ethernet?
Volgens mij is dat voor Power OVer Ethernet voor de 3B+ en zit er geen ethernet connector op.
Nee, doelde het meer als vraag of er niet zoiets is als een ethernet HAT.
Natuurlijk zijn er dergelijke HATs, hiermee kun je je Pi zelfs PoE maken. Scheelt je ook weer kabels (als je tenminste ook een PoE switch hebt).
Zoals je kunt zien heeft die Hat geen eigen Ethernet connector; het is alleen de 48V PoE transformator. Dat werkt dus niet met deze 3A+
Hmm, te snel geklikt en niet goed gekeken dus.
Ik heb laatst bij de Action voor 3,99 een USB-ethernet adapter gehaald. Is niet geweldig natuurlijk, maar voor een testopstelling prima. Werkt out of the box op raspbian in ieder geval.
Zelf was ik ook opzoek naar iets die energiezuinig was maar tevens x86-64 en 2NIC's had.
Toen kwam ik uit bij de Gigabyte GA-SBCAP3350. De dual core celeron is niet wow qua benchmarks, maar de TDP is maar 6watt.
Heb het als router/server al een weekje draaiende, en bevalt me prima.
Ethernet op Raspberry's is altijd via USB. Op de 3B+ is dat een on-board USB-Ethernet adapter, maar op AliExpress kun je ook losse adapters krijgen. Op die manier kun je dus een tweede Ethernet poort toevoegen. Elke gangbare Linux variant snapt dat.
Pak je een B+ 3 en een extra USB ethernet, maar als je meer als 100mbit internet hebt... is het misschien niet meer zo handig. :)

Kunt eens kijken naar https://arstechnica.com/g...inux-router-from-scratch/ is wel duurder, maar kun je dus ook equivalent van pihole opdraaien etc..

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 15 november 2018 09:48]

Je zou toch een USB netwerkadapter kunnen nemen ?
moet het wired zijn? je hebt op een rpi 3 namelijk ethernet+wifi ....
Wat mij betreft is dit de perfecte combinatie van de raspberry pi 3 B+ en raspberry pi zero. Lekker compact en toch net zo krachtig.

Met onboard WiFi is 1 USB poort voldoende voor de meeste headless toepassingen zoals een slimme meter uitlezen, maar ook als desktop in combinatie met een beeldscherm met USB poorten (of bluetooth muis en toetsenbord).
Anoniem: 846301
15 november 2018 10:33
Interessante uitgave, wel moet ik zeggen dat minder memory naar mijn mening jammer is. Het bordje heeft al weinig ram, nu nog minder. Het is nog heel goed te gebruiken in vele omstandigheden, maar voor applicaties waar je net meer memory nodig hebt doet een pi het niet goed genoeg.
Off-topic:
Het is eigenlijk zonde dat RPi en Kodi zoveel in een adem worden genoemd. Er zijn zoveel andere leuke projecten met een RPi te verzinnen die tevens ook nog eens beter aansluiten op wat het ding kan.
In mijn ogen is de RPi ook niet echt top i.c.m. Kodi, zeker door de kleine geheugen print en de langzame verwerking van video, al is dit laatste wel te verbeteren door codec licenties te kopen en allemaal tweaks.

On-topic:
Ik begrijp de verwijdering van de ethernet poort op zich wel. Het kan al jaren over USB en zo'n poort neemt toch wel wat ruimte in de beslag. Wifi is daarin een prima alternatief en ook dit zou in theorie over USB kunnen. Echter had ik dan wel voor minstens één USB-poort meer gekozen, je hangt er een toetsenbord aan maar iets anders kan er niet meer bij. :S

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 15 november 2018 12:23]

Dit lijkt mij een uitstekend bordje voor sommige projecten die ik maak. Ik gebruik voor projecten waar ik alleen terminal output gebruik niet vaak LAN. Dus wifi is voldoende.

1x USB is ook geen probleem voor de meeste projecten gezien ik eigenlijk alleen met de GPIO pins werk.

Zo even snel lijkt het me dat ze op pi hat formaat hebben geknipt... de USB poort er op hebben gezet en released.

Ik zag ergens dat 1 poort weinig is. Maar een powered USB hub zal je probleem oplossen. Volgens mij had je toch maar 1 USB controller.
Mochten de heren nog een image zoeken voor een rasp / odroid / pine / enz. Probeer http://www.dietpi.com/ eens.
Nu nog een zonder hdmi
Je reactie is wat kort door de bocht, maar ik vind inderdaad ook dat er binnen de RPi familie weinig echt tussen de Zero en de B+ inzit. De zero is weer teveel gestript, deze te weinig. Een versie zonder HDMI, Jack, DSI en CSI of alleen de DSI poort zou handig zijn. Blijft LAN, Wifi en GPIO over. De mini micro-usb poort mag vervolgens opgewaardeerd worden tot een OTG UART. Oftewel, meer richting de ESP8266, maar dan wel met de mogelijkheid om een volledig OS te draaien.

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 15 november 2018 10:03]

Je reactie is wat kort door de bocht, maar ik vind inderdaad ook dat er binnen de RPi familie weinig echt tussen de Zero en de B+ inzit. De zero is weer teveel gestript, deze te weinig. Een versie zonder HDMI, Jack, DSI en CSI of alleen de DSI poort zou handig zijn.
Dat zit niet tussen de Zero en B+ in.
Blijft LAN, Wifi en GPIO over.
Een Pi die enkel op afstand gebruikt wordt en geen HDMI ondersteuning heeft klinkt niet gek. Volgens mij is het HDMI deel echter onderdeel van de SoC. Alleen voor afmetingen van de fysieke poort kan je daarin snijden, en de Pi Zero is al klein genoeg. Wel zou een micro-HDMI aansluiting gebruikt kunnen worden in plaats van mini-HDMI.
De mini-usb poort mag vervolgens opgewaardeerd worden tot een OTG UART.
Het is geen mini-USB, maar micro-USB. En op de Pi Zero kan je de (enige) data USB poort al in USB OTG mode gebruiken, waaronder ook voor UART.
Oftewel, meer richting de ESP8266, maar dan wel met de mogelijkheid om een volledig OS te draaien.
Dus de Zero.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 november 2018 11:03]

Dus de Zero
Nee, want deze heeft geen LAN en geen UART over USB. Hij heeft jammer genoeg dan weer wel HDMI.
Pi Zero is al klein genoeg
Dat vind ik wel meevallen. Zeker in vergelijking tot bijv. een Arduino Nano of een ESP12E. Nu hoeft het ook niet zó klein, maar kleiner kan wel.
Nee, want deze heeft geen LAN en geen UART over USB.
Jawel.
Because of this, if setup to, the Pi can act as a USB slave instead, providing virtual serial (a terminal), virtual ethernet, virtual mass storage device (pendrive) or even other virtual devices like HID, MIDI, or act as a virtual webcam!
Daarnaast heb je natuurlijk ook gewoon UART op de GPIO. Dat geeft al twee UART aansluitingen. Een beperkte UART aansluiting zou je nog van de Bluetooth verbinding af kunnen snoepen. En anders gooi je één of meer MAX3111's op de SPI bus en/of SC16IS750 op de I2C bus.
Dat vind ik wel meevallen. Zeker in vergelijking tot bijv. een Arduino Nano of een ESP12E. Nu hoeft het ook niet zó klein, maar kleiner kan wel.
Zonder de GPIO aansluiting (deels) op te offeren gaat hij niet smaller worden zonder pin compatibility te verliezen. Verder wordt de hoogte al beperkt tot de grootte van de SoC. Dat gaat niet kleiner worden.

Om een idee te krijgen wat minimaal nodig is, zie de Pi Compute Module.

Er is een reden waarom de Zero niet meer geheugen krijgt, en dat is omdat het geheugen onder de SoC geplaatst wordt. Dat kan met 512 MB, maar niet met 1 GB. Met andere woorden: er is gewoon niet meer ruimte te winnen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 november 2018 11:01]

Jawel.
Zo kan je natuurlijk alles wel recht praten Dat een RPi geen tweede RJ45 poort is dan ook niet waar, want die kan je ook bouwen op de GPIO ;) Het punt blijft dat ik niet makkelijk UART kan gebruiken over USB zonder dat ik daarvoor van alles hoef te configureren. Ik wil dat het dus gewoon standaard werkt. Net als bij andere systemen zoals veel routers. Dus letterlijk via een RS232 chip.
Zonder de GPIO aansluiting (deels) op te offeren gaat hij niet smaller worden zonder pin compatibility te verliezen.
Prima toch. Gewoon weer terug naar de 26 pin GPIO van de oude RPi's.
Er is een reden waarom de Zero niet meer geheugen krijgt, en dat is omdat het geheugen onder de SoC geplaatst wordt. Dat kan met 512 MB, maar niet met 1 GB. Met andere woorden: er is gewoon niet meer ruimte.
Daar heb je me ook niet over gehoord :)
[...]

Zo kan je natuurlijk alles wel recht praten
Niet alleen de makkelijk aan te vallen zaken uit mijn post noemen. Er zit gewoon USB over UART op de Pi Zero. Daarnaast kan je het met veel meer uitbreiden.
Het punt blijft dat ik niet makkelijk UART kan gebruiken over USB zonder dat ik daarvoor van alles hoef te configureren.
De Pi is een stuk uitgebreider dan de andere computers die je noemt. Een beetje configuratie is te verwachten. Ook is een kant-en-klare meegeleverde device tree instellen niet zo heel moeilijk.
Daar heb je me ook niet over gehoord :)
Uit je eerdere post:
Nu hoeft het ook niet zó klein, maar kleiner kan wel.
Als je echt kleiner wilt dan kan je de Compute Module nemen. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 november 2018 12:51]

Er zit gewoon USB over UART o de Pi Zero.
Bron of praktijk voorbeeld? Ik vind het nergens, maar laat me graag overtuigen.
De Pi is een stuk uitgebreider dan de andere computers die je noemt. Een beetje configuratie is te verwachten. Ook is een kant-en-klare meegeleverde device tree instellen niet zo heel moeilijk.
Klopt, en degene die mij kennen weten dat ik overal wel uit kom, maar dat wil niet zeggen dat het altijd aan mijn verwachtingen voldoet.
Bron of praktijk voorbeeld? Ik vind het nergens, maar laat me graag overtuigen.
Die had ik je al gegeven. Zelf heb ik dit al eens getest en gebruikt.
Die had ik je al gegeven. Zelf heb ik dit al eens getest en gebruikt.
We vallen in herhaling. Ik ken de USB OTG kernel modules natuurlijk. Ik heb het zelf ook gebruikt om een Zero in te zetten als externe HDD of FDD, of inderdaad de USB poort als UART. Dat is echter niet wat ik bedoel. Maar wat ik al zei, we vallen in herhaling.

* CurlyMo out
Zijn deze al beschikbaar op webshops? pricewatch gaf niks :(
Ja, Kiwi heeft ze al. En de UK shops, Reichelt. SOS is nog niet wakker ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee