Raspberry Pi fuseert met stichting die kinderen leert programmeren

De Raspberry Pi Foundation fuseert met de CoderDojo Foundation, een Ierse stichting die wereldwijd vrijwilligers inzet om kinderen te leren programmeren. Door samen te gaan willen de stichtingen meer 'dojo's' openen. In 2020 moeten dat er wereldwijd vijfduizend zijn.

CoderDojo benadrukt in zijn aankondiging van de fusie dat de stichting hardwareneutraal blijft. De samenwerking zal niet betekenen dat er alleen nog maar met Raspberry Pi-hardware wordt gewerkt. Ook blijft de stichting zelfstandig opereren, onder eigen naam.

Concreet betekent de fusie dat Philip Colligan, de oprichter van de Raspberry Pi Foundation, toetreedt tot het bestuur van CoderDojo, terwijl de oprichters van die stichting lid zullen worden van de Raspberry Pi Foundation. Ierse instanties moeten de fusie nog goedkeuren.

Op dit moment zijn er zo'n 1250 CoderDojo-locaties in 69 landen. Ongeveer 35.000 kinderen bezoeken de locaties. In Nederland en België zijn er tientallen programmeerdojo's.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-05-2017 • 09:49

66 Linkedin

Reacties (66)

66
66
51
4
0
5
Wijzig sortering
Hoop enorm dat dit in Nederland ook flink gaat worden gepusht. Programmeren is, net als elke andere taal, makkelijker te leren als je nog heel jong bent. En zodra je de algemene theorie snapt kan je het ook makkelijk toepassen op heel veel andere talen die je nog niet kan. Bovendien helpt dit enorm met het ontwikkelen van het probleemoplossend vermogen, iets dat naar mijn mening opeens volledig wordt vergeten zodra men voor een scherm zit, 'het doet 't niet dus het doet 't niet'.

Edit: Heb het idee dat ik niet helemaal goed ben begrepen, denk dat 'net als elke andere taal' men een beetje op het verkeerde been heeft gezet, gezien ik het juist wel redelijk eens ben met de mensen die het niet eens zijn met mij;) Mijn vergelijking met een normale taal gaat niet verder dan dat ik bedoel dat het op jonge leeftijd makkelijker te leren is (daarover zo meer). Als ik 'programmeren' zeg bedoel ik inderdaad niet één specifieke taal leren. Ik bedoel het in de algemene zin van, zoals al gezegd is, logisch en gestructureerd nadenken. Ik ben het alleen dus niet eens met mensen die zeggen dat het op latere leeftijd even makkelijk aan te leren is. Gestructureerd leren nadenken is deels iets dat je gewoon ligt of niet, maar als dat van jongs af aan al is aangeleerd door dit soort lessen zal je dat ook nooit meer zomaar loslaten, net zoals (nogmaals, naar mijn mening) ongestructureerd en chaotisch nadenken op latere leeftijd ook steeds verder vastgeroest raakt.

[Reactie gewijzigd door PeterBennink op 26 mei 2017 15:17]

Op coderdojo.nl kan je zien dat over bijna heel Nederland al Dojo's actief zijn. En als je vind dat er een ontbreekt in je eigen dorp/stad: zoek een 4-tal gelijkgezinde mensen en start er gewoon zelf een op! :) De plaatselijke overheid zal je over het algemeen met open armen ontvangen bij zulke initiatieven. Zo heb ik dat gedaan samen met een collega-student van aan de universiteit en we zijn 2 jaar later nog altijd met veel plezier samen met meerdere andere vrijwilligers elke maand ~25 kinderen het logisch redeneren aan het aanbrengen.

Het programmeren op zich hoeft niet echt het doel te zijn, hoewel het concept 'maak je eigen spel' wel een enorme motivator is voor de kids. Scratch is daar dus ideaal voor. Maar concepten als CS Unplugged bieden prachtige alternatieven hiervoor die zelfs geen computer vereisen, dus mogelijkheden genoeg.
edit: typfoutjes opgelost

[Reactie gewijzigd door Glodenox op 27 mei 2017 00:02]

Wat erg dit. Kinderen leren programmeren op de basisschool. Doet me denken aan een stripje in sigmund heel lang geleden: Juf: er is Fristi in mijn tablet gekomen.

Hoe kan je kinderen dit aanbieden? Een printplaat met een taal: gaan ze dat als spinner gebruiken? Dan nog die taal, wil je dat gaan aanbieden als nog niet eens iedereen Nederlands spreekt. Dan zijn er nog een paar probleemkinderen die tegenwoordig bij de gewone kinderen zitten. Voldoende budget voor handenarbeid is er geeneens en de juffen en meesters lopen nu al op hun tenen vanwege de werkdruk.

Maar het voornaamste: andere vakken zijn belangrijker dan programmeren, waar moet de tijd vandaan komen? Aardrijkskunde, geschiedenis, verkeer, gymnastiek, handvaardigheid? Niet belangrijk meer?

Dit is gewoon een verschrikkelijk slecht plan
Gelukkig ben je volledig fout in de basis van je argument. Het gaat namelijk niet over het aanleren van programmeren, noch over een echt vak. Het gaat over logisch redeneren. Het achter elkaar plaatsen van blokjes om een figuurtje te laten bewegen valt voor sommigen misschien onder programmeren, maar voor kinderen is dit eerder spelen. Dit is gewoon een vaardigheid die kinderen kunnen aanleren wanneer ze kunnen rekenen en lezen.

In onze situatie is dit een sessie die we op zaterdagvoormiddag organiseren. Los van school dus, vergelijkbaar met een muziekles, voetbaltraining of andere naschoolse activiteit. En in dit geval zelfs maar eens per maand, dus je kan bezwaarlijk gaan stellen dat dit wordt opgedrongen aan kinderen (ter info: kinderen waarbij de ouders dit opdringen zie je meestal maar 1 sessie).

Je gaat er trouwens ook van uit dat dit op de basisschool een echt vak zou zijn. Dat heb ik nog niet tegengekomen in de praktijk en lijkt me persoonlijk ook niet nodig. Voor het logisch redeneren aan te wakkeren heb je geen jaar nodig. Het gaat eerder over een dagje daarmee spelen en ervaring opdoen, misschien wat vergelijkbaar met het concept van een sportdag. Zij die meer interesse hier in hebben zullen het dan zelf wel uitzoeken.
Ik snap niet dat jij zo gigantisch gedownmod wordt.

Ik ben het er niet met je standpunt eens, maar "mods" dit is gewoon zijn mening, misschien irrelevant ja.
Op coderdojo.nl kan je zien dat over bijna heel Nederland al Dojo's actief zijn. En als je vind dat er een ontbreekt in je eigen dorp/stad: zoek een 4-tal gelijkgezinde mensen en start er gewoon zelf een op! :)
Klinkt leuk, maar zijn er ook mensen die hierbij ondersteuning bieden.
De plaatselijke overheid zal je over het algemeen met open armen ontvangen bij zulke initiatieven. Zo heb ik dat gedaan samen met een collega-student van aan de universiteit en we zijn 2 jaar later nog altijd met veel plezier samen met meerdere andere vrijwilligers elke maand ~25 kinderen het logisch redeneren aan het aanbrengen.
25 kinderen op een gemeente van 225.020 inwoners, dan zouden we statistisch gezien hier 4½ kind moeten hebben. Beetje weinig, vandaar dat er hier nooit iets van de grond komt.
Wat voor ondersteuning verwacht je hierbij? Persoonlijk heb ik eerst een tweetal maanden als coach meegeholpen bij een bestaande Dojo vooraleer we de onze gestart hebben. Zo hadden we het concept meteen onder de knie. Verder is er op coderdojobelgium.be een formulier waar mensen die interesse hebben om te coachen zich kunnen aanmelden (ik spreek hier voor België aangezien dat mijn ervaring is). Als er trouwens hier iemand meeleest die denkt 'he, dat wil ik wel eens doen': zeker aanmelden! We blijven altijd op zoek naar extra coaches!

Naast de coaches hebben we ook de 'cooks' die zich tijdens de sessie bezig houden met de inschrijvingen en bijvoorbeeld het in orde brengen van de drank en snacks. Vaak neemt de lead coach dit ook op zich, maar ook vaak doet iemand met minder technische aanleg dit.

Die 25 kinderen is geen vast getal voor alle Dojo's. Dit hebben we in onze gemeente met 22.500 inwoners als limiet gezet omwille van het aantal coaches en de grootte van de zaal. Hiermee kunnen we jaarlijks zo'n 80 verschillende kinderen aanspreken. In steden is het niet ongebruikelijk dat er grotere Dojo's plaatsvinden met 50 kids of meer en dat dit om de twee weken in plaats van om de maand gedaan wordt. We doen opzettelijk lokaal bijna nooit aan publiciteit omdat we anders veel te veel kinderen teleur moeten stellen... Onze wachtlijst is in een rustige maand ongeveer de helft van onze capaciteit.

[Reactie gewijzigd door Glodenox op 31 mei 2017 14:35]

Zonet even op coderdojobelgium.be gekeken. De dichtsbijzijnde zijn Bredene en Zandhoven en daar zitten we ongeveer midden tussenin (en dan een beetje naar het Noorden, tot aan de Schelde) (Alhoewel lichtervelde en Tielt vergelijkbaar ver zijn), dat is toch niet echt in de buurt. Daarbij is 3 juni een zaterdag en dan hebben we altijd al andere verplichtingen (Even verder gekeken, maar ook Eeklo en St.Niklaas op 24-6 is een zaterdag). Gent noemt geen datum maar is notoir voor parkeren.

Middelburg staat ook de lijst maar daar zijn geen data geplant. Dan moet er nog tol bij en ook daar is parkeren een probleem (én er komt tol bij)
Kortom, beste zou zijn als er iets hier georganiseerd zou worden waarna de geïnteresseerde lokalen er op in kunnen haken.

En wat het coachen betreft, zou iets leuks kunnen zijn, maar nu nog een te grote horde (ook vanwege prive-tijd)
Hoop enorm dat dit in Nederland ook flink gaat worden gepusht. Programmeren is, net als elke andere taal, makkelijker te leren als je nog heel jong bent.
Sorry hoor, maar wat een onzin :) Programmeren is niet de taal; dat is slechts een heel klein aspect en ook makkelijk te leren als je ouder bent. Programmeren is een manier van logisch en gestructureerd kunnen denken, voor- en nadelen van algoritmes kennen, een groter ontwerp in je gedachte kunnen zien. Het heeft heel weinig met taal te maken. Frans leren of C++ is een compleet ander iets.
Anoniem: 470811
@Zoijar26 mei 2017 10:18
Eens. Programmeren kan beter vergeleken worden met muziek-schrijven (de noten enzo). Je bent tegelijk bezig met de klank van 1 noot in een bepaalde positie, terwijl het geheel moet harmonieus moet klinken als, well.., 1 geheel.

Musici die een nieuw vak zoeken blijken erg goed te zijn in het oppikken van programmeren.

http://www.huffingtonpost...hy-musici_b_10714288.html
Programmeren an sich ben ik een beetje huiverig voor: juist omdat het zo'n mode-term is waardoor je volgens mij groot risico loopt dat er 'een hip bedrijfje' even een middagje gastles komt geven: kost veel, levert niks op.

Wel heel belangrijk vind ik een herwaardering van 'logisch denken en redeneren' (dan heb ik het nadrukkelijk over wiskunde-achtig denken en niet over filosofie gedoe).
Hou verdomme op met de kleuters al aan te praten dat 'wiskunde iets moeilijks is wat jij vast toch niet snapt'.

En dat begint denk ik met herwaardering van exacte vakken op de pabo. Universitaire titel verplicht voor basisschool-leraren en hoger: voor! (En dan bedoel ik natuurlijk een echte titel en niet 'de pabo is vanaf heden tot universitaire studie benoemt, dus gum die BSc maar uit en zet MSc op je diploma').
Een leraar moet imo zelf van leren houden, en daar zie ik het heden ten dage veel te vaak fout gaan.
Programmeren kan je inderdaad zeer ruim of zeer nauw zien. Dat kan gaan van logisch redeneren tot in een specifieke taal code kunnen schrijven. Bij CoderDojo slaat dit eerder op het ruime aspect, hoewel het ook mogelijk is voor kids om zich te verdiepen in een programmeertaal als ze dit willen. Dit kan wat verschillen van locatie tot locatie, maar de algemene trend is dat kids gewoon met hun eigen projectjes in helemaal andere talen mogen afkomen naar een Dojo en dat de coaches hen daar in de mate van het mogelijke en redelijke zullen proberen te steunen bij problemen.

Over de kostprijs: het wordt hier nergens vermeld, maar de door CoderDojo georganiseerde sessies zijn altijd 100% gratis. Om de drank en snacks ter plekke te bekostigen wordt er soms de mogelijkheid gegeven om een vrije bijdrage te geven, maar veel meer dan een euro of twee wordt daar niet voor verwacht. Deze sessie worden onbezoldigd door vrijwilligers georganiseerd, waarbij de nationale CoderDojo-organisatie voornamelijk helpt met administratie en een verzekering. CoderDojo laat ook niet toe dat er reclame is naar de kinderen toe indien een bedrijf aan sponsoring doet.
Is het niet handiger dat het meer op basisscholen wordt geleerd?
Nou moeten die kinderen ook nog naar een dojo toegaan.
Op zich wel, maar dat gaat dan weer ten koste van andere dingen. En laten we eerlijk zijn: een BASISschool moet zich met basis dingen bezighouden. Hoe leuk en nuttig programmeren ook is of kan zijn, een basisvaardigheid om je door het leven te helpen is het niet.
En logisch en gestructureerd nadenken is niet de basis?
Basic dan maar doen? Scheelt 1 letter... Toen ik tien was op de basisschool geleerd en nog steeds profijt van :)
Daar was ik destijds ook mee begonnen ja, QBASIC onder MS-DOS ;)
Ik heb nog op papier codes voor Turbo Pascal zitten pennen voor een proefwerk in m'n eerste jaar TI. :9
En inderdaad: logisch denken, verbanden zien, consequenties inschatten; het heeft mij veel voordelen opgeleverd, ook al ben ik nu in een ander werkveld actief.
Basic dan maar doen? Scheelt 1 letter... Toen ik tien was op de basisschool geleerd en nog steeds profijt van :)
Auch.
Toen ik in het 4e van het VWO zat was het facultatief (Commodore 64) maar toen er teveel enthousiasme was onder de leerlingen is het geschrapt en mochten de leraren eerst. Het jaar daarna was het weer al afgeschaf.
Voor techneuten en wetenschappers onder andere, maar voor andere groepen hoeft dat zeker niet het geval te zijn.
Wellicht is het jouw ideaalbeeld om in een volledig logische en gestructureerde samenleving te leven, de mijne is dat zeker niet.
Een volledig logische en gestructureerde samenleving dat gaat misschien wel weer te ver, maar ik ken genoeg mensen die in zaken als chemtrails en andere onzin geloven. Mensen die hun kinderen niet laten vaccineren. Kijk, als je in chemtrails gelooft, ga je gang, maar als die onzin zo ver gaat dat je je kinderen in gevaar brengt omdat je jezelf hebt wijs gemaakt dat je net het tegenovergestelde doet....
Je haalt wat dingen door elkaar. Niet logisch en/of gestructureerd nadenken betekent niet gelijk dat je in chemtrails gelooft of tegen vaccinatie bent. Sterker nog, je kunt met logisch en gestructureerd denken juist ook tot de conclusie komen dat vaccinatie van je kinderen geen goed ding is.
Van ziektekiemen kun je ziek worden, vaccins kunnen verzwakte ziektekiemen bevatten, dus van vaccins kun je ziek worden...
Logisch en gestructureerd....
Totdat je de argumenten hoort van die lui.....
Zelf ook even logisch nadenken: 'Zwart is een kleur' betekend niet "een kleur staat gelijk aan zwart".
Klassieke fout implicatie, wat je zegt. En wat je zegt, implicatie, ik ben nog geen zinnig argument voor die zaken tegengekomen, betekent niet dat ze niet bestaan... maar tot het tegendeel bewezen is...
Zeker wel! En daarvoor is het ook een geweldig middel. Je kan er alleen wel over discussieren of je daarvoor programmeren op de basisschool moet geven. Het is niet zo dat kinderen die er nu vanaf komen totaal onlogisch denken en ongestructureerd te werk gaan. Deze vaardigheden krijgen ze al mee door de huidige onderwerpen die behandeld worden.
Hoog(er)begaafde kinderen hebben juist dit soort prikkels hard nodig. Het vele ouderhollands rijtjes stampen is waar dit soort kinderen op afhaken en vaak thuis komen te zitten. Nieuwe onderwerpen zoals programmeren zorgt ervoor dat de kinderen die een stuk sneller zijn hun hersenen weer gaan gebruiken.
Het lijkt me geweldig voor een basis school! Ik heb een aantal collega's die met nu kinderen programmeren. Het enthousiasme en de dingen die ze maken zijn echt geweldig.

Ik kan me voorstellen dat een school wat hulp nodig heeft om een leuk pakketje op te zetten. Gelukkig zijn er vrijwilligers en organisaties die daar bij helpen.
Ter informatie: CoderDojo helpt scholen over het algemeen niet rechtstreeks. Dit vanuit de optiek dat een school geen neutraal domein is (ik ben me ervan bewust dat er hier en daar wat uitzonderingen zijn). Wat er wel met veel plezier wordt toegelaten is dat leerkrachten komen meehelpen als coach op een Dojo. Zo kunnen ze zeer snel ervaring opdoen die ze daarna in de klas kunnen gebruiken.

Wat er wel nu en dan gebeurt (althans in België) is dat vrijwilligers van CoderDojo cursussen organiseren bij pedagogische studiedagen die in het teken staan van STEM.
Ik denk dat ze vanuit de Ierse achtergrond ook wat terughoudend zijn om direct met scholen te werken. Hier in Ierland staan de meeste (bijna alle) scholen onder curatele van de Katholieke kerk en die zijn erg anti-wetenschap. Het is zelfs een groot probleem dat kinderen die gedoopt zijn voorrang krijgen met plaatsing. Heel veel mensen die niet Katholiek zijn, laten hun kinderen toch maar dopen omdat ze anders 20-30km verder weg een school moeten zoeken.

Mijn vriendin heeft wel eens tegen een groep kinderen genoemd dat wij mensen van de apen afstammen en oh wat heeft ze daar een klachten over gehad van die school.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 mei 2017 12:01]

Ah, die context kende ik nog niet. Ik ging er altijd van uit dat dit was om kinderen uit het schoolgevoel te trekken en om te voorkomen dat scholen op deze manier quasi gratis hun aanzien konden verbeteren. Bedankt om dit te delen!
Ik merk in onze omgeving (midden België) op dat er meerdere leerkrachten basisonderwijs effectief een les met Scratch in hun programma ingebouwd hebben. Op enkele pedagogische studiedagen hebben leerkrachten de mogelijkheid gekregen om ervaring op te doen met dit programma en dit daarna in de praktijk omgezet. Dus in feite is dit al een realiteit aan het worden :D

We hebben ook gehoord van enkele kids uit onze Dojo die op school een spreekbeurt over CoderDojo gegeven hebben en daarna met de hele klas spelletjes hebben leren schrijven met Scratch. Op deze manier kunnen de Dojo's als een beginpunt werken voor het verspreiden van de kennis.
Het pushen is denk ik niet het grootste probleem, maar wie wil kinderen gaan leren programmeren? Op mijn huidige school hebben we een docent die informatica geeft en dit jaar met pensioen gaat, hij heeft Nederlands gestudeerd en de helft van de klas weet meer over de lesstof dan hij. Toen we een website in elkaar zetten en vroegen "waarom gebeurd dit" werd er gezegd "dat weet ik niet, zorg dat het werkt". Dit is op het stedelijkgymnijmegen, een van de rijkere scholen. De ICT is hier ook een lachertje, ons wifinetwerk is opgezet door iemand van 15 (serieus :D)
In het kort, informatica docenten zijn zeer schaars omdat wanneer je software science of iets in die richting hebt gestudeerd dan kan je veel meer verdienen dan het armzalige docenten loon. Ook moet je docenten hebben die de ontwikkelingen van de techniek bijhouden en zo gaat het lijstje maar door wat een informatica docent moet kunnen. Er is te weinig animo voor docenten.

[Reactie gewijzigd door Randomguy369 op 26 mei 2017 10:10]

Ik werk momenteel in loondienst, maar mocht ik in de toekomst weer freelance gaan werken, dan lijkt me dat best wel leuk (vrijwillig zelfs).

Ik denk dat je het ook in die hoek moet zoeken. Buiten dat het ook een stuk maatschappelijk verantwoord ondernemen is, dient het zelfs een veel directer doel.

Voor een softwarebedrijf kan het meer dan interessant zijn om al vanaf de basisschool talenten in hun eigen regio eruit te kunnen pikken. Stel je voor, een 21-jarige vers afgestudeerde met 12 jaar ervaring.. dan zijn ze er ;)

[Reactie gewijzigd door kakanox op 26 mei 2017 10:18]

Het vinden van coaches is inderdaad een van de grootste problemen. Doordat we onze sessies beperken tot maar 1 maal per maand is het echter niet zo'n grote last om hier in mee te draaien en als je dat eenmaal gedaan hebt en die voldoening gevoeld hebt, dan smaakt dat meestal naar meer :) De fout die veel mensen maken is trouwens ook dat men het coachen veel te complex inschat. Als het over Scratch gaat, is het eigenlijk al voldoende als je ooit in een ver verleden eens geprogrammeerd hebt en een tweetal uurtjes zelf met Scratch gespeeld hebt. Met die ervaring kan je al 95% van de vragen van de kids beantwoorden. En voor die andere vragen zijn er de coaches die meer ervaring hebben met Scratch.

Persoonlijk vind ik het beheer van het schoolnetwerk niet echt een taak van een docent, maar eerder van een firma die weet wat ze doet. Dat zal waarschijnlijk trouwens ook kostenefficiënter zijn dan het zelf te doen.
Programmeren is prima te leren als je ouder bent en je moet het zeker niet vergelijken met een gewone taal want dat is toch echt wat anders.

Dat het een taal heet betekend niet dat ze hetzelfde zijn.
Anoniem: 509351
@PeterBennink27 mei 2017 15:08
Ik lees vaak argumenten gaande het leren programmeren aan kinderen wat jij aandraagt, bijv. dus dat het je probleemoplossend vermogen verbeterd enz. Maar ik heb tot heden geen statistisch bewijs hiervoor gezien.

Het lijkt voor mij een aanname die ergens logisch is om te maken, maar of het klopt betwijfel ik.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 509351 op 27 mei 2017 15:10]

Anoniem: 145867
26 mei 2017 09:55
Van mij mag een lichte vorm van programmeren van computers wel als standaard opgenomen worden in het lespakket van jongeren. Dan heb ik het niet over die hard programmeren... Het gaat meer om dat men leert probleem op te lossen. Je leert zoveel meer dan alleen programmeren. Je leert analyseren, je leert begrijpen hoe computers uberhaupt een beetje werken en nog veel meer. Op de basis school vroeger had ik hiervoor schaakles en toernooien tegen andere basis scholen. Maar dat zie ik nergens meer?? Denk dat programmeren een moderne goede vervanging is om bepaalde vaardigheden aan te leren. Niks mis mee!
In de vroegere Technologische Opvoeding les moesten we met "borden" AND OR NOT connecties maken die dan wel of niet de lampjes/buzzers lieten werken.. dat is eigenlijk al een basis vorm van programmeren..

Maar ik denk dat misschien Scratch tegenwoordig een betere mogelijkheid is.. :)
Ik heb dat nog gedaan bij natuurkunde op de middelbare school. Vond ik echt vet en sloeg er een 'beetje' in door met als gevolg dat de leraar zo had van 'hmm ja, ik kan hier niks anders voor geven dan een 10' :P.

Verder is dit wel interessant om te volgen als je wilt weten hoe een computer werkt: https://www.coursera.org/learn/build-a-computer. Hierin maak je een (simpele) computer waarbij je begint met alleen maar nand poortjes.
Die bordjes herinner ik me ook, eenzelfde verhaal hier :) Maar op zich biedt dit soort bordjes niet de mogelijkheid om met lussen te werken of het concept 'event-driven' uit te leggen, wat toch wel een beperking is ten opzichte van wat er op softwarevlak allemaal beschikbaar is. Het grootste verborgen voordeel aan Scratch vind ik nog het aanleren van hoe een assenstelsel werkt. Doordat je in twee dimensies moet werken ga je op een bepaald punt met de x en y-coördinaten moeten gaan werken. Mijn punten voor wiskunde zouden een pak hoger gelegen hebben in het middelbaar als ik dit concept al op voorhand begrepen had.
Die bordjes gebruiken ze nu nog steeds joh, alleen had je er wel een stuk of 6 nodig voordat je een fatsoenlijk systeem in elkaar kon zetten. Scratch is wel veel goedkoper dan al die systeemborden, en desnoods kan je iets als systematic overwegen als school zijnde, werkt precies hetzelfde als zo'n bord.
Grappig, je draait het om. Analyseren leidt tot begrip hoe iets in elkaar zit. Daarna kun je het probleem oplossen. Mogelijk is programmeren de beste oplossing voor het probleem maar dat kan ook iets anders zijn.

Schoolschaken gebeurt nog wel hoor, kijk maar op http://www.schaakbond.nl/jeugd/schoolschaken.
Ben toch benieuwd hoe de stichting na de fusie hardware neutraal denkt te blijven.

[Reactie gewijzigd door MaabuS op 26 mei 2017 10:09]

Vrij simpel: door nog altijd alle Dojo's volledig autonoom te laten werken en eigen keuzes te laten maken. In onze Dojo hebben we nog nooit 'van bovenuit' instructies gekregen hoe we iets moeten doen (op administratief vlak na dan). Nu is het misschien mogelijk dat we vanuit de foundation wat hardware van Raspberry Pi zouden krijgen of zo, maar dan nog kunnen we er zelf voor kiezen om daar niets mee te doen.
Okee, als de onafhankelijkheid blijft is het prima. Echter, de Dojos zijn wereldwijd een success. De Raspberry Jams zitten voornamelijk in de UK. Het lijkt erop dat de Raspberry Pi foundation aanschuift bij de Dojos om invloed uit te kunnen oefenen.

Raspberry Jam map: https://www.raspberrypi.org/jam/#map-section
Voor de CoderDojo map moet je ff doorklikken op https://coderdojo.com/

[Reactie gewijzigd door MaabuS op 26 mei 2017 10:51]

Dat risico bestaat inderdaad, maar daar zal CoderDojo wel aan gedacht hebben, lijkt me. Op zich lijkt me dit beter dan parallel gelijkaardige sessies te organiseren. Binnen België en Nederland zie ik hier in elk geval niet meteen een gevaar voor ontstaan.

Ook heb ik de indruk dat 'fuseren' niet echt de juiste term is hier. De organisaties blijven los van elkaar bestaan, maar doen voornamelijk aan kruisbestuiving in het bestuur.
Sorry dat ik kritisch blijf hoor, maar wat wordt er dan kruisbestuifd en hebben de Dojos daar het bestuur van de Raspberry Pi stichting voor nodig?
Sinds wanneer moeten mensen zich verontschuldigen om kritisch te zijn? ;)

De exacte afspraken ken ik zelf ook niet. De CoderDojo Foundation blijft als onafhankelijke organisatie bestaan. Waarschijnlijk is dit eerder iets onder het motto 'samen staan we sterker in de maatschappij' of zo. Ik ga er vooral van uit dat men op deze manier de Raspberry Jams neutraler gaat kunnen maken en in de tegengestelde richting goedkoper aan Raspberry-producten zal kunnen komen. Maar de lokale organisaties (en in België ook nationale organisatie - Nederland is losser georganiseerd) blijven dezelfde zonder enige inmenging, dus ik zou hier geen veranderingen verwachten. In onze Dojo hebben we in het verleden voornamelijk met Arduino gewerkt als we iets met hardware wilden doen, dat gaat nu niet plots gaan veranderen.
Als ik tegenwoordig zie dat de kinderen totaal niet geinterreseerd zijn in het hoe en waarom, hoop ik ook dat dit een succes word.
Ik organiseer al meer dan 2 jaar een lokale CoderDojo en ik kan je verzekeren: de kinderen zijn allemaal zeer enthousiast! Het gaat dan natuurlijk wel alleen over de kids die echt er voor kiezen om de sessies bij te wonen. Zoals met alles zal niet iedereen hier interesse in hebben.

Voor zover ik weet gaat deze samenwerking met Raspberry Pi niet meteen iets veranderen bij ons. Hoogstwaarschijnlijk zal de foundation gratis Raspberry Pi's gaan verdelen onder de Dojo's en gaan we de opgedane ervaring delen met de workshops for kids van Raspberry Pi, maar verder zie ik niets speciaals gebeuren hierdoor.
Is er vanuit coderdojo ook lesmateriaal beschikbaar? Kon het strakjes niet zo goed vinden en ben zeker geïnteresseerd om te kijken of hier in de buurt wat op kan zetten.
Hoe het in Nederland geregeld is weet ik niet zeker, maar je hebt van de CoderDojo Foundation de Kata-wiki waar je allerhande gegevens kan vinden en er is ook de 'public drive' van CoderDojo Belgium waar je veel materiaal kan vinden.

Voor dojo's in Nederland kan je op coderdojo.nl/meehelpen/opstarten de meeste informatie vinden om aan de slag te gaan. Als er vragen zijn mag je me die altijd DM'en, hoewel het waarschijnlijk beter is om een actieve dojo in je omgeving te contacteren omdat zij de situatie in Nederland beter kennen dan ik ;)
Leuk project ! Je ziet nu ook dat er steeds meer van dat soort 'demo-bordjes' op de markt komen :

- Raspberry Pi series :
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1405320525.jpeg

- Banana Pi series :
http://kaiser-edv.de/tmp/eLJYkI/BPi-M3-top-middle.jpg

- Orange Pi series :
http://files.linuxgizmos.com/orangepi_one_top.jpg

- Beagle Board series :
http://beagleboard.org/static/images/BeagleBoard-X15.png

- HiKey Kirin 960 Android Board :
http://www.96boards.org/w...-960-SD-front-500x330.jpg

Ieder bordje heeft zo z'n eigen toepassing. Zelf heb ik nu een 'Orange Pi' gekocht met Allwinner H3 SoC. Die was maar enkele euro's duurder (rond de € 15) dan de Raspberry Pi Zero W (single-core) maar wordt geleverd met een quadcore processor die ondersteuning heeft voor 1080p en zelfs 4K (h.265 @ 30fps).
Ik ben aan het wachten op het vliegtuig voor 3 van die Oranges inclusief 3x een extensie-bordje met audio-jack en 2x USB voor rond de 10,- per set. Ben erg benieuwd hoe stabiel en compatible het is i.c.m. Raspbian.
Ben erg benieuwd hoe stabiel en compatible het is i.c.m. Raspbian.
Leuk, hoe ga je een raspberry pi en orange pi combineren? Alleen software of ook hardware?
Niet zozeer combineren maar veranderen van hardware. omdat ze iets sneller zouden moeten zijn, direct werkende audio hebben en de RPI zero's maar beperkt leverbaar zijn.
Het achterliggende bedrijf is naar mijn idee ambitieus bezig met een intussen al vrij grote familie aan open source ARM bordjes. Hieruit kan een interessante standaard ontstaan. Desondanks heb ik ook negatieve reviews over ze gelezen, met name over de 'customer support'. De community erachter moet nog wat meer groeien, denk ik dus ik doe mee.
Heb zelf een OrangePi PC 2 met H5 soc, maar krijg deze niet aan de praat.
Alle mogelijke voedingen die ik heb liggen al geprobeerd, maar het ding wil maar niet booten :(
Misschien een kapotte of niet-ondersteunde SD-kaart ? Raspbian zou daar mee moeten kunnen werken - het zijn tenslotte beide ARM-SoC's. Het kan hoogstens zijn dat je misschien een andere kernel nodig hebt om alle instructies van de Allwinner processor goed te laten werken.
Zal eens een ander kaartje proberen, maar hetzelfde kaartje werkt in m'n Rpi (uiteraard met een ander OS).

Maar als het aan de kaart zou liggen zou je toch op z'n minst een LED moeten zien branden of een foutmelding krijgen. Ik krijg namelijk helemaal niets.
Normaal gesproken wel; bij de Raspberry Zero W gaat er een klein groen LEDje branden zodra je de stroom insteekt en knippert bij activiteit op de microSD-kaart. Ik verwacht zoiets ook bij de Orange Pi.

Ik heb het PCB zo eens bekeken, maar zie op de plaatjes nergens een LED zitten. Bij de Raspberry is dit een SMD variant die erg klein is, dus dat ik ze bij de Orange Pi niet zie zitten wil niet zeggen dat ze er niet is.

Bekijk anders eens de pagina van jouw model. In de lijst met specificaties staat of er een power- en/of status-LED op zit :

http://www.orangepi.org/

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 26 mei 2017 20:57]

Heb mijn zoon mn oude commodore 128 gegeven met turbo pascal. Ook op internet is deze vrij te downloaden en in dosbox te gebruiken.

Turbopascal is laagdrempelig, duidelijk en een oudig. Ideaal voor kids.

Uiteraard is de raspberry hier ook een super middel voor.
Interessant! Ik woon in Ierland en CoderDojo is inderdaad heel groot hier. Verschillende mensen van onze hackerspace zijn er bij betrokken (ikzelf niet want ik heb helemaal niks met onderwijs).

Ik denk dat dit een goede ontwikkeling is voor CoderDojo, al lopen ze sowieso behoorlijk goed.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 mei 2017 11:59]

Kijk zo'n dojo wil ik nog wel in geloven en is een top idee. Stuk beter dan het op de basisschool gaan geven.
Het design van Scratch komt mij bekend voor van iets van 15-20 jaar geleden, weet alleen niet meer wat... volgens mij stukje pc software.
Interessante discussie ontstaat hier :) Dat is altijd goed!
Aan de pro-programmeren kant mis ik nog wel twee zeer belangrijke aspecten.

Het is absoluut niet zo dat kinderen het MOETEN leren en het is ook niet zo dat je zonder programmeren niet door het leven kan. Echter is het wél basiskennis wat je op de basisschool zou moeten leren. Simpelweg vanwege het feit dat we steeds meer afhankelijk worden van techniek en van een digitale maatschappij.

Ik kan het er prima mee eens zijn dat programmeren geen basisonderwijs hoeft te zijn, maar er is momenteel een enorme kloof tussen ouders en kinderen als het om digitale geletterdheid gaat. Ouders beginnen nog maar net te zien hoe internet bankieren en online shoppen bijvoorbeeld werkt. Laat staan dat ze aan hun kinderen kunnen meegeven wat een beveiligde verbinding is, of hoe ze phising mail kunnen herkennen etc. Slechts een voorbeeld van "basiskennis" die je toch steeds meer nodig hebt om je veilig te kunnen begeven in een digitale samenleving.

Ten tweede kan programmeren ook een creatieve uitlaatklep zijn. Kinderen hebben de meest rijke fantasie! Sommige kunnen dit uiten door te tekenen of kleien, maar degenen die bijv. al iets simpels als Scratch onder de knie hebben kunnen ook ineens hele verhalen in elkaar gaan zetten. Dit is ook iets van je veel ziet bij de dojo's. Kinderen krijgen de basis uitgelegd van een bepaalde taal en worden vervolgens helemaal los gelaten. Daar komen de mooiste dingen uit!

Als er dan aan het eind van de rit ook nog een aantal kinderen over zijn die daadwerkelijk het vak in willen gaan dan is dat nog eens een extra win. Want laten we wel wezen, er is nou eenmaal een zwaar tekort aan developers, niet alleen in Europa, maar wereldwijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee