Raspberry Pi-stichting brengt Compute Module 3 uit

De Raspberry Pi Foundation heeft de Compute Module 3 aangekondigd, die gebaseerd is op de hardware van de Raspberry Pi 3. Het bordje heeft een standaard ddr2-sodimm-formfactor en is bedoeld voor gebruik in verschillende producten.

De module is beschikbaar in twee versies. De eerste heeft een BCM2837-quadcore-processor aan boord met een kloksnelheid van 1,2GHz en beschikt over 1GB werkgeheugen. Daarnaast is 4GB flashgeheugen aanwezig. De tweede versie is een 'lite'-uitvoering, die over dezelfde processor en hetzelfde werkgeheugen beschikt, maar de opslag inruilt voor een sd-kaartinterface.

Deze uitvoering van de Compute Module is grotendeels backwards compatible met het ontwerp van de eerste uitvoering, waar de Raspberry Pi Foundation in 2014 mee kwam. Volgens de organisatie wordt deze versie niet overbodig en zal ze als een minder krachtige variant blijven bestaan naast de nieuwe producten. Het is de verwachting van Raspberry Pi-bedenker Eben Upton dat veel mensen naar de nieuwe variant zullen overstappen, schrijft PCWorld.

Het is niet de verwachting dat het model even populair wordt als de Raspberry Pi 3, die begin vorig jaar uitkwam. De organisatie verwacht een langzame en continue verkoop. Upton legt aan de site uit dat de nieuwe module ongeveer tien tot twaalf keer zo krachtig is als zijn voorganger. Daarmee stijgt ook het energiegebruik. Upton: "Als je de processors tot het uiterste brengt, trekt het bordje 4W." Ook in de slaapstand verbruikt de nieuwe versie meer energie, volgens Upton ongeveer 100mW.

De Compute Module mist aansluitingen die de normale Raspberry Pi wel heeft, bijvoorbeeld bluetooth, ethernet, wifi en hdmi. Deze zijn wel aan het bordje toe te voegen met de nodige connectors of met een breakout board dat over de nodige aansluitingen beschikt. Om dit mogelijk te maken komt de Raspberry Pi Foundation met een nieuwe versie van het breakout board.

De nieuwe versie van de Compute Module is onder andere te vinden in monitors van NEC en is verkrijgbaar voor ongeveer 30 dollar of 25 dollar voor de lite-versie. De duurdere versie komt daarmee op rond 34 euro inclusief btw. De prijs van de originele module is verlaagd naar 25 dollar.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

16-01-2017 • 15:14

42 Linkedin

Submitter: Jelv

Reacties (42)

42
41
30
2
0
10
Wijzig sortering
Tweakers, geef me eens een paar use-cases voor dit ding. (aangezien T.net het niet doet ;))
Je kan ze bijvoorbeeld in embeded hardware stoppen, zoals NEC dat doet: https://tweakers.net/nieu...monitoren-integreren.html
Wel zo makkelijk. Als na 3 of 5 jaar het computertje in de tv niet goed genoeg is voor de nieuwe software, kan je het computertje bijwerken om de rest van de hardware nog eens zo lang te laten mee gaan. En voor €50,- een tv van €500,- weer up-to-date brengen is zo slecht nog niet.
Ik denk dat die toepassingen vooral onzichtbaar zijn. De originele RPi 3 is bedoeld om voor consumenten en hobbyisten leuk knutsel computertje te bieden die ook nog wat met elektronica kan (icm Rpi hats), deze module is meer bedoeld om in producten geintegreerd te worden.

In de industrie kan je genoeg toepassingen voor vinden, zoals infrastructuur of gebouw automatisering of lekker algemeen en trendy: "Internet of things". Iig genoeg producten die met elektronica direct moeten praten (zoals CAN bus, sensors, motor drivers, etc. etc.), maar ook tegelijkertijd communicatie moet hebben via complexe protocollen zoals internet.

Als je ziet hoeveel moeite het kost om een 'bare metal' embedded microcontroller met internet te laten praten en dat ook stabiel voor langere tijd, is de keuze voor bvb het Linux platform snel gemaakt. Daar heb je immers threading, file systems, protocol stacks, etc. al ingebouwd zitten. Daarintegen om Linux te draaien heb je (vaak) een SoC nodig met wat extra DDR RAM, wat opzichzelf ook een aardig grote klus is om te engineeren. Dat kan bij hoge oplages of gekke form factors, maar bij projecten waar dat geen punt is is een RPi module heel interessant.
Als je een commercieel product rond een Pi wil ontwerpen, en de normale IO niet nodig hebt. Je zou bijvoorbeeld een soort tablet / draagbare spelcomputer kunnen produceren, wellicht met afneembare controllers.
bijkomend voordeel is dat je dan geen licentie kosten voor bijvoorbeeld HDMI hoeft te betalen. Wil je namelijk een gewone pi in een commercieel product gebruiken, dan schijn je alleen daar al $10.000 per jaar voor te moeten neertellen + nog een bedrag per product (bron:
https://olimex.wordpress..../hdmi-doubts/#comment-502)
Hou er wel rekening mee dat jouw link verwijst naar een commentaar uit 2012. Ondertussen zal er wel wat veranderd zijn.

Ik heb bijvoorbeeld de uitleg over royalties van beiden HDMI en Displayport gelezen en las dat je bij de eerste wel royalty's betaalt (paar cent per toestel), maar dat deze wegvallen als je ook content protection (of zoiets) toepast op die HDMI poort. Dus je kan het zelfs gratis implementeren.

Ik had dit opgezocht omdat ik mezelf de vraag stelde waarom zoveel HDMI wordt gebruikt, terwijl dat producenten DP helemaal gratis mogen implementeren.
offtopic:
Heb je daar een antwoord op? Ik vraag me namelijk nog steeds af waarom dat anno 2017 een incapabele HDMI2.0 standaard gemeengoed is op TV's en DP op zelfs de High-End OLED ontbreekt.
HDMI is de standaard die veel voor home cinema systemen gebruikt wordt, dus (HD)TV's, receivers, blu-ray spelers en nog meer. Displayport is vooral veel gebruikt voor pc's en monitoren, met bijvoorbeeld de mogelijkheid om schermen te daisy chainen waarbij je meerdere schermen op 1 displayport hebt.
Wat Thierry88 antwoordde.

Het gaat er vooral, volgens mij dan toch, om dat je HDMI het meeste vindt in apparaten en daarom de keuze voor de producent snel gemaakt is. Of een kleine royalty betalen of content protection toevoegen om dan een product te kunnen verkopen waar een grotere markt voor is. En dat hoewel DP meerdere keren superieur was tegenover de HDMI versie die op dat moment ook uit is, in termen van hogere Hz en resoluties die het kon ondersteunen.

Op higher end materiaal vind je dan sneller DP in terug, hoewel het in de meeste gevallen dan om computermateriaal gaat.

Er zullen wel nog andere factoren meespelen, maar dit is naar mijn denken de grootste reden. Waarom kies je anders een betalende en even goed ondersteunde (door de maker ervan) technologie tegenover een royalty-vrij alternatief? Andere factor is misschien ook marketing.

Kun je wat vergelijken met mp3 vs ogg.
Dit product is gericht op de zakelijk gebruik en industrie. Een markt die zelf zijn printplaten maakt zeg maar. Een bedrijf als Homey bijvoorbeeld. Of de zakelijke schermen van NEC zoals in het bericht staan.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 16 januari 2017 15:45]

Dit ding is wel geinig voor low volume embedded hardware waar je een leuk processortje in wil hebben.

Die Broadcom is via catalogushuizen (Farnell/Mouser) niet verkrijgbaar, dus ben je toegewezen op een distributeur die alleen in full reels handelt. Nou weet ik niet hoeveel processors er op een reel zitten, maar stel dat je een hardware applicatie aan het bouwen bent met een laag volume, laten we zeggen een of andere controller of testopstelling, dan kun je er op deze manier een processor 'in prikken'. Net zoiets als een Pentium 2 zeg maar.

Voor hogere volumes wil je gewoon die chip hebben en die hele Raspberry print + socket achterwege laten.
Usecase: Wegens de compacte formfactor had ik deze graag gebruikt op een zelf gebouwd bordje voor RetroPie in een SNES cartridge. Echter te prijzig en geen wifi/usb hub.
Ik vind op die website niet meteen terug of zij al zo'n v3 gebruiken of nog de originele. Enig idee?
Mijn Slice heeft iig de V1; ik zie op de site verder nog geen melding van dat men overstapt op V3. Er is momenteel ook wat onduidelijkheid ivm de overstap van openelec naar libreelec.

Gordon Hollingworth (een van de oprichters van FiveNinjas en head of software van de RPI Foundation) meldt wel dat er een libreelec build is voor de 'Slice 3'

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 16 januari 2017 16:12]

Dank, ik had dit gelezen.
Die op de site is nog gebaseerd op de originele Compute Module. Op het forum hebben een aantal enthousiastelingen al een How To geplaatst om over te stappen naar de nieuwe versie.
wow, wat een vet apparaatje! Ik had er nog nooit van gehoord. Het is dat ik geen mediaplayer meer gebruik tegenwoordig, maar anders had ik deze echt wel aangeschaft. Voor 190 pond incl 1 TB HDD is hij ook niet echt duur...
Ziet er leuk uit maar de ervaringen en bugs zijn toch wel een deal breaker voor mij.
Ook de snelheid waarmee data naar de interne HDD gezet kan worden schijnt nogal laag te zijn, vooral via netwerk en WiFi lijkt niet echt top te werken als ik zo wat door het forum lees.
Het blijft een verbinding tussen de usbport en netwerkaansluiting.
De usb2 ism 100Mb netwerk is nooit echt een snelheidsmonster geweest.

Om een stream op te zetten vanaf het netwerk gaat dat prima ( de gemiddelde NAS kan sneller 'leveren' dan de bitrate vereist, maar als je er op zit te 'wachten' is inderdaad overzetten met een teller op 10MB minus networkoverhead tráááag ;)
Bedenk iets met speciale hardware waar een computertje in zit voor de aansturing: TV-s, Printers, nas-systemen en de centraal-post van je 'Internet-Of-Things'.
Kan ik dit vergelijken met een blade-systeem? Dan nog een fabrikant die een blade-backplane maakt.
Als je genoeg hebt aan meerdere pi3s op een rij, ja.
Kan ik dit vergelijken met een blade-systeem? Dan nog een fabrikant die een blade-backplane maakt.
Denk niet dat je het zo moet zien. Het is gewoon een module om rekenopdrachten uit te voeren. Handig om aan een printplaat toe te voegen die je zelf ontwikkeld :)
Er bestaat al zo iets voor de rpi zero dus met deze vormfactor moet dit wel te doen zijn. Lijkt me dan wel leuk voor labo-tjes te bouwen ^^

http://hackaday.com/2016/...ro-cluster-packs-a-punch/
Deze vond ik ook een tijdje terug. Het formaat het de prijs hield me tegen. Plus dat de 1e versie een single core was. Nu het 4 core is wordt het een stuk interessanter. Hoop dat er dan ook setjes voor 6 stuks bijvoorbeeld uitkomen. (Niet te groot en ook nog te doen met weinig stroom).
Het zou mooi zijn als dit een standaard wordt voor smart tvs, en je middels een nieuwe so dimm module meer power kan toevoegen als dat nodig is na x jaar, ipv heel je tv te moeten upgraden.
Nou inderdaad! Hoeven producenten niet van die slechte wegwerp hardware te gebruiken en de consument kan fijn upgraden. Daarmee is overigens de winst van de producent wel weg: so never gonna happen :(
Ik had gehoopt op makkelijker verkrijgbare "moederborden" hiervoor
Simpel uitgewerkte baseboards, met hdmi + usb, om een mooi klein mediaspelertje of gameconsole te beginnen.

Maar als ze er al zijn, zijn ze te prijzig 'per stuk'
Wat houd je tegen om dat met een gewone Raspberry Pi 3 te doen?
Formaat ...
Zo'n module met alleen benodigde poorten kan platter/ smaller zijn
Je kan van een Rpi3 ook gewoon de niet gebruikte poorten afsolderen, heb je ook niet het hele sodimm slot etc nodig

Of als je compute behoeften wat minder zijn neem je een Zero
Zo hou je vooruitgang tegen natuurlijk.
Als elke fabrikant zo denkt, blijft het eenheidsworst.

Je kan wel poorten afsolderen, maar hoe ga je dat EMMC er op plaatsen dan ?

Dat iets 'kan' wil niet persé zeggen dat het dé manier is.

Ik wil best een device in elkaar zetten waar ik de ports kan plaatsen op de manier dat IK het wil, niet omdat de fabrikant zo bedacht heeft dat het goed zou moeten zijn.

Een computestick op een carrier/moederbord, waar de plaatsing van HDMI en/of USB vrij is.
De Pi3 is een prima mediaspeler, maar aan drie kanten steken draden / uitbreidingen uit, is gewoon niet lekker weg te werken, en ondanks de 9x6 cm neemt het met bekabeling gewoon best veel plek in
Nou ja hij heeft wel een punt. Als rekencentrum voor een kleine hogeschool of universiteit zou dit briljant zijn. 400 wat (met wat overhead natuurlijk) om 400 rekeneenheden te hebben? Kan je toch leuke simulaties op doen :).

Al was het alleen maar om efficiënt te leren programmeren en in plannen voor een rekencentrum :).
De Pi 3 gebruikt onder volle belasting ongeveer 750mA (http://blog.pimoroni.com/raspberry-pi-3/) dus dat komt neer op ongeveer 3,75W, oftewel evenveel als de Compute Module 3.
Ik denk dat de originele Pi zelfs met dat doel voor ogen is ontwikkeld, goedkoop bordje om te leren programmeren op scholen.
Dat weet ik (Dat hij voor scholen bedoelt is :P) maar iemand vroeg om een use case van deze compute bord :). Nou een leuk moederplankje kan daar al heel wat aan toevoegen :).

Leren programmeren voor een cluster is voor hogescholen en unis toch echt wel een nodigheid. Zeker als je ze daarna los moet laten op de echte cluster :D.

[Reactie gewijzigd door 224237 op 16 januari 2017 21:42]

Dan maak je er in feite weer een gewone Pi van.
Op 14 oktober 2016 wist in het artikel van NEC een reactie all deze zelfde info te geven...

Het enige nieuwe hier is dat het nu een aankondiging is. De rest is al lang bekend

[Reactie gewijzigd door Marty007 op 16 januari 2017 18:35]

Ik zou graag willen dat ze een sodimm op de pi zelf zetten zodat je zelf geheugen toe kan voegen. Dit is ook leuk maar voor mij niet zo goed toepasbaar :)

Hoewel de pi-blade wel leuk klinkt..
Je kan waarschijnlijk de geheugen chip vervangen met een grotere. Een standaard geheugen module is veelst te groot.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee