Raspberry Pi-concurrent van Asus verschijnt in webwinkels

In onder andere een Britse webwinkel is een Raspberry Pi-concurrent van Asus verschenen onder de naam 'Tinker Board'. Het bordje draait op een Rockchip RK3288-processor en heeft vier usb 2.0-poorten aan boord.

asusDe processor heeft vier Cortex A17-kernen die draaien op maximaal 1,8GHz. Verder beschikt het apparaat over 2GB lpddr3-geheugen, dat is 1GB meer dan de Raspberry Pi 3 Model B. Asus heeft het apparaat nog niet officieel aangekondigd, maar er zijn al wel verschillende sites met informatie over het Tinker Board te vinden.

Op het gebied van connectiviteit beschikt het Tinker Board over een gigabit-ethernetpoort en bluetooth 4.0 naast 802.11n-wifi. Daarnaast is er een scherm op aan te sluiten via een hdmi 2.0-poort en kan het bordje voorzien worden van opslaggeheugen met een micro-sd-kaart. Een 3,5mm-aansluiting is eveneens aanwezig. De prijs van het Tinker Board is volgens de vermelding 55 pond, wat neerkomt op ongeveer 64 euro. Daarmee is het duurder dan de meest recente Raspberry Pi, die ongeveer 40 euro kost.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

20-01-2017 • 21:33

142 Linkedin

Reacties (142)

142
139
83
15
2
32
Wijzig sortering
Ik wil graag een waarschuwing geven voor ieder die dit bord wil kopen. Rockchip geeft bijzonder slechte ondersteuning kwa drivers etc. Een aantal andere apparaten zoals de openhour chameleon gebruiken deze zelfde chip en er komt maar weinig software voor uit omdat rockchip weinig doet om te zorgen dat de opensource community goede ondersteuning kan bouwen voor deze chip. Zo werkt bijvoorbeeld Kodi niet met rockchip. Openhour heeft zelf wel een speciale Rockchip Kodi build vrijgegeven maar zoals je al kan raden loopt die build versies achter op de normale. Ook mist het allerlei functies als framesync en dergelijke.

Normaal gesproken geeft een chip fabrikant zelf de juiste ondersteuning voor zijn chipset vrij of in ieder geval gedetaileerde documentatie over de werking van zijn chips. Rockchip weigerd beide. Een aantal mensen proberen linux en android ondersteuning wel 100 procent te krijgen, maar het is een lastig en langzaam process gezien dit via trial en error moet. De meeste rockchip projecten hebben dan ook inmiddels alweer de abondened status.

Zodra er rockchip op staat is het voor mij iig een no go!

[Reactie gewijzigd door ro8in op 21 januari 2017 18:45]

Ik heb een vergelijkbare vervelende ervaring gehad met de Pine64, die heeft een Allwinner SoC en die heeft dus ook geen fatsoenlijke Kodi-ondersteuning. (Alleen via Android, en dat loopt ook nog niet soepel). Ik zal dus niet zo gauw meer een pi-achtig apparaat kopen zonder dat er een 100% compatible en ondersteunde chip op zit
Het enige ARM bordje waar je momenteel echt goed mee lijkt te zitten is de Raspberry Pi zelf. Ik heb zelf alleen vervelende ervaringen met Rockchip door mijn openhour, maar blijkbaar zoals jij en de andere reactie is dit bij veel andere soc fabrikanten ook het geval. Het zijn dingen die je helaas niet verteld worden wanneer je er een koopt. Er staat leuk op van open systeem installeer je eigen OS etc. Maar dat niks werkt omdat de chip fabrikant geen enkele specificatie vrij geeft moet je maar achter komen. Ik was zelf ook in de veronderstelling van dat ARM gewoon ARM is net zoals dat x86 gewoon x86 is. Maar dat is bij ARM dus toch wel even anders en bevatten deze chips veel meer chip specifieke functies die niet in een bepaalde standaard zijn opgenomen ofzo. Het was wellicht ook dom van mij dit niet te onderzoeken alvorens ik het kocht, maar ik had de openhour eigenlijk een beetje als impuls aankoop gedaan. De software die er bij komt is vrij slecht en de kodi versie die je van openhour krijgt is zwaar verouderd en heeft ook allemaal haken en ogen. Helaas ligt het ding nu niks te doen, het was een dure les voor mij.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 januari 2017 10:58]

Anoniem: 332561
@mace23 januari 2017 05:45
Als alternatief op de pi3 ben ik wel tevreden met de Odroid C2.
Door eMMC support start hij lekker snel op, en draait goed met Ubuntu en Android.
http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php
Als webservertje performt hij toch een stuk beter beter dan de pi3, daar heb ik nu maar retropie van gemaakt. Dit kan de Odroid trouwens ook draaien, maar dan wel over Ubuntu heen.

Heb hem wel via Duitsland moeten laten komen. ( pollin.de ).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 332561 op 23 januari 2017 05:50]

Wellicht dat we kunnen stellen dat de meeste soc fabrikanten weinig tot geen goede support voor de opensource community bieden. Zoals je aangeeft is rockchip een notoire boosdoener in de wereld van soc's. Maar inderdaad ook allwinner, mediatek, en de fabrikant van het vroegere kloppend hart van de popcorn hour: Sigma Design.

Het blijft doodzonde dat het verschil en diversiteit in arm-based soc's zo groot is, dat het onmogelijk blijft generieke software te schrijven, zoals we dan kennen bij x86. Hierdoor ben je telkens overgeleverd aan de goodwill van de fabrikant van je soc, en deze geeft doorgaans aan je niet te willen helpen.

Veelal wordt amlogic gezien als redelijk goed mbt. driver en code support. Zo was recent de 800-serie (802-805-812) redelijk goed supported en in de nieuwe 900-serie doet de 905 het goed. Helaas is de support op de s912 soc weer dramatisch slecht gesteld.

Bijzonder is het bijna dan de Pi foundation in broadcom zo'n goede partner heeft gevonden,welke zo goed meewerkt om de software goed werkend te krijgen. Dit is onderhand een zeldzaamheid in de arm-soc wereld. (dit is overigens niet anders in de mips-core soc's, kijk naar alle ellende met router firmware zoals dd-wrt & openwrt betreft slechte driver en code).

Helaas zijn soc fabrikanten nog steeds weinig gemotiveerd om een deugdelijk product te leveren, niet enkel in de vorm vh silicon, maar ook in de vorm van code en drivers.

Enkel op basis van bovengenoemde problematiek heb ik persoonlijk besloten de wereld vd. arm-soc's achter mij te laten en in zijn geheel te blijven werken met x86. Hierdoor is een apparaat wat ik koop niet na twee jaar afgeschreven (zoals de 800-serie amlogic minipc's nu alweer bijna zijn) en kan je hardware vaak een tweede-derde of zelfs vierde leven schenken door deze voor een ander doel in te zetten.
Op een of andere manier is "raspberry pi" een term geworden voor "goedkoop Linux bordje" in plaats van een specifiek bord.

Als je met een Linux bord wil spelen volg dan gewoon http://linuxgizmos.com/

Hier een tabel met 90 verschillende borden. Kies maar wat uit.
Bedankt voor de tip, handig overzicht.

Maar zat zojuist even te kijken, maar hoe kies je uit die lijst nu een bordje dat goed ondersteund wordt qua drivers zoals bijvoorbeeld de pi? door op chipset op te zoeken op andere sites?
De ondersteuning van de Pi is helemaal niet zo geweldig. Tenminste, de laatste keer dat ik ernaar keek.

Zo werken de video spulletjes alleen maar als je precies de binaire image gebruikt die er standaard op staat. Als je een eigen, recentere, kernel samenstelt en compileert, dan boot die wel, maar een aantal delen zoals de video driver krijg je met geen mogelijkheid aan de praat. Geen probleem voor de hobbyist die er een mediaspelertje van wil maken, maar onoverkomelijk als je een serieus product wil gaan ontwikkelen, of als je wat dieper wil gaan dan "apt-get install my-prebuilt-app".

Dat geldt overigens voor heel veel borden. De borden met serieuze ondersteuning (dat wil zeggen, iemand neemt de telefoon op) vallen meestal in hogere prijsklassen. De -meestal Chinese- fabrikanten rekenen erop dat "de community" hun werk voor ze doet en uit pure filantropie zorgt dat alle support in de Linux kernel terecht komt.
Dat was niet mijn vraag eigenlijk, maar begrijp uit je reactie dat geen simpele manier hebt om een goed ondersteund bordje te vinden. Dank voor je reactie.

p.s.

Blijkbaar denken we heel verschillend over ondersteuning en software support. Heb namelijk een heel andere zienswijze en ervaring dan jij hebt, mogelijk heb je daar wat aan als je je raspberry nog hebt, anders gewoon negeren hoor.

Heb een zelf gecompileerde kernel en geen problemen met drivers, mogelijk dat het veranderd is sinds jij je hiermee bezig hield. Heb qua drivers niets hoeven toevoegen, nou behalve een custum usb driver voor mijn project.

Ik denk dat maar weinig tweakers een bord zoeken waarbij ze iemand kunnen bellen. Mensen aan de telefoon zijn vrijwel nooit voldoende op de hoogte om een tweaker verder te kunnen helpen, meestal is een grote gebruikersgroep met soortgelijke interesses wat we zoeken.

communities die een bord voorzien van steun en ontwikkelingen is geen filantropie, juist puur zelf belang.
De enige manier om erachter te komen is om 't te proberen. Ik start meestal met kijken of ik een werkend image uit OpenEmbedded kan maken voor 't bordje. Als dat niet slaagt, moet 't wel iets heel speciaals zijn...

De popilariteit van de Pi heeft gezorgd dat er heel veel support ervoor in de Linux kernel terecht is gekomen (en in u-boot). Da's een mooie ontwikkeling.

Voor de RPi was het zo dat je er geen product van mocht maken. Stond in de licentie voorwaarden ergens. Je koopt 't bordje, maar buiten thuisgebruik mag je er helemaal niks mee. Je mocht er dus geen scorebord van maken en die aan de voetbalclub doneren, dat valt namelijk buiten de licentie.

Veel van de hackerboards zijn helemaal open spec, wat betekent dat je 't ding ook desnoods zelf kan produceren. En dat ze geschikt zijn als basis voor een product. En veel zijn goedkoper en/of beter dan de "officiele" Pi.

Wat ik bedoelde met "telefoon opnemen" is dat bijvoorbeeld Broadcom heel leuke chipsets maakt. Als je echter een datasheet (of zoiets) wil, moet je ze bellen en ze nemen de telefoon pas op als je eerst een quote stuurt voor minstens een half miljoen. Leuk als je een restpartijtje ouwe broadcom zooi in de markt wil dumpen (da's de eerste RPi ja), minder leuk als je een medisch apparaat wil maken met een oplage van enkele honderden per jaar.
Ah je heb het over zakelijke toepassingen, dacht in mijn vorige reactie dat je het over recreatie en r&d had, verklaard een hoop.

Medisch apparatuur? klinkt als een interessante job. De telefoongesprekken lijken mij wel een stuk minder met die muren ;). Ze hebben trouwens wel de mogelijkheid voor support contracten, misschien geen optie, maar noem het toch even.

Thanks voor de feedback, interessant om even bij anderen in de keuken te kijken.
Dank! Handige link.
Mali GPU dus dat betekent niet veel goeds voor community support. Verwacht niet dat Kodi/Plex GPU acceleratie gaan hebben en verwacht geen echte 23.976 fps... Tenzij ASUS dit wel voor elkaar kan boxen... Dit is het grootste probleem met al die China mediaboxen, bananapi's etc. Gebruiken allemaal Mali GPU's, zorgen allemaal voor koppijn situaties in Kodi/Plex.

De rPi 3 is ARM v8 en deze is v7, voor nu zal het weinig uitmaken, maar toch jammer.

Wat wel een grote plus is, is dat de SoC ethernet aankan dus ethernet gaat hopelijk niet over USB dus geen throttling omdat het over USB2 moet gaan (tenzij ASUS iets vreemds heeft gedaan en toch de USB implementatie gebruikt voor het ethernet). Tevens ondersteunt 'ie als het goed is h.265 video decoding, wat wel fijn is qua future-proofing.

Hij beschikt over een Realtek ALC4040 die zogenaamd high-res audio aankan, maar kan echt 0 informatie vinden over die codec... Apart.

Benieuwd wat voor verrassingen ASUS heeft qua ondersteuning voor dit bordje.

edit: spelvoudjes :+

[Reactie gewijzigd door Farscape2 op 21 januari 2017 00:16]

Mali = CedarX toch? Dat is gewoon userland en zou inmiddels open source moeten zijn. Alleen veel is niet uitontwikkeld inderdaad. Stagefright aanzetten in Kodi wil in sommige gevallen nog wel eens helpen. Op oudere kernels draaide het soms nog wel eens <3.7 maar nieuwere kernels 4.4+ is inderdaad niet te doen.
Voor zover ik weet zijn de oudere Mali GPU's idd goede drivers voor tegenwoordig, maar de nieuwere lijn van Mali heeft echt erbarmelijke binary blobs en geen opensource drivers...

Zoals ro8in hieronder ook al zegt over oppassen met Rockchip (wat mij betreft mogen Allwinner en MediaTek ook in dat lijstje)... Altijd oppassen met die SoC's vanwege de verschrikkelijke drivers support die ze kennen. Dan komen er een half jaar lang een aantal binary blobs uit en that's it. Forget about it als je wat meer wilt kunnen.

En ook zoals ro8in ook zegt, als er al devices zijn die dezelfde SoC hebben en zelf builds hebben uit moeten brengen voor Kodi... Uh-oh.... Dan krijg je dus weer heerlijk de frame-stutter met '24fps' modus. Iets waar de rPi (gelukkig) al tijden geen last meer van heeft.

[Reactie gewijzigd door Farscape2 op 21 januari 2017 17:30]

Klopt, je hebt zeker een punt.
Toen ik m'n bordje kocht en m'n blog daarover begon (minixandroid.wordpress.com met inmiddels 250k bezoekers :9 ) en het topic startte
[Mediaplayer] Het grote Android mini tv topic

Ja that's me met meer dan 5000 reacties, waren deze bordjes nog helemaal niet zo populair. Hardware fabrikanten konden nog van alles beloven. Inmiddels weten we dat dit soort bordjes eerder door een liefhebbers scene (o.a. Google Groups) wordt onderhouden. Zelfs de meer ervaren Linux mensen hebben er op een gegeven moment genoeg van. Met Allwinner bleek geen land te bezeilen.

De 24fps stutter was mij niet bekend. Allwinner zal altijd schermen met "ja maar de Android en of Kodi build die wij erbij leveren werkt toch?"

MediaTek is laatste tijd weer veel om te doen ivm de Philips Android TV's die underpowered zijn en matige playback support hebben.
Welke oudere Mali's bedoel jij eigenlijk. Mali400 en 400-MP2?
Ja voor chipsets met de 400 serie zijn goede opensource drivers beschikbaar (reverse-engineered want om de een of andere reden hebben die SoC makers nog steeds een "f^%$ the open-source community!" blijkbaar).

De nieuwere GPUs hebben allemaal last van de 24fps stutter (minix jammer genoeg na vele updates ook nog steeds last van, die zijn wel heel dichtbij een goede framesync methode gekomen (daarom staat mijn X8-H in de slaapkamer en gebruik ik een rPi 2 in de woonkamer).

Komt omdat 24 fps niet echt 24 fps is, maar 23.976 fps, waardoor je om de zoveel frames dus een skip krijgt omdat ze op 24fps worden uitgestuurd, wat veel mensen niet opvalt, maar als je het eenmaal ziet, word je er helemaal gek van. Dit alles zou voorkomen kunnen worden als ze gewoon de drivers open-sourcen zodat de community development kan overnemen, want van de vele fabrikanten hoef je 0,0 te verwachten.

Daarom dus heel erg benieuwd hoe ASUS dit gaat doen, aangezien ze Kodi als supported 'OS' in de specsheet hebben staan. Als dit een eigen implementatie is ga ik het in ieder geval vermijden als de pest :(
Ik las anders op andere websites dat hij 4K H.264 met 7.1 24bit audio hardwarematig kan afspelen en asus is niet vergelijkbaar met een gemiddeld chinees bedrijfje dat een mediaplayer doos van 2 tientjes op de markt brengt dus ik verwacht enige vorm van driversupport. Als de drivers er eenmaal zijn kunnen populaire raspberry pi OSen zoals openelec hun raspberry pi versie compatible maken met de tinkerboard. Ik verwacht eigenlijk niet dat een bedrijf als asus een bordje voor knutselaars op de markt brengt met 4K support en er dan voor zorgt dat de meest gebruikte software voor een dergelijk platform niet fatsoenlijk werkt.

https://www.kitguru.net/d...pi-with-new-tinker-board/

http://www.slideshare.net/NiyaziSARAL/asus-tinker-board

Er zit een extra USB 2.0 controler op en ik verwacht eigenlijk dat LAN via de SOC zelf gaat, maargoed helemaal zeker weet ik het niet. Hoe dan ook is het grote voordeel van dit ding boven een raspberry dat je nu eindelijk relatief goedkoop een 4K mediaplayer kan bouwen.
Kun je 4K dan via USB2 uitlezen? FullHD lukt me over het algemeen nog wel, maar ik heb het idee dat het al tegen het randje aanzit.
Ben zoiezo verbaast dat er geen USB3 op zit, als het Gigabit en HDMI2 aankan zou het geen probleem met de processor moeten zijn toch?
Dat gaat prima via usb 2.0. Usb 2.0 is 480Mbps en een fatsoenlijke 4k videobitrate is tussen de 30 en 70 Mbps.
oh, ok. Dank je wel voor de uitleg
asus is niet vergelijkbaar met een gemiddeld chinees bedrijfje dat een mediaplayer doos van 2 tientjes op de markt brengt dus ik verwacht enige vorm van driversupport.
Ik hoop dit echt ten zeerste. Maar tot op heden hebben de Mali GPU's erbarmelijke driver support gekend. Ook in de mediaboxen die niet voor 2 tientjes via aliexpress e.d. stonden maar ook in bijv. de gehele Minix lineup met AMLogic SoC's.

De RK3288 heeft idd ondersteuning voor networking via de SoC dus dit zou betekenen dat de USB bus niet belast hoeft te worden, maarja, dat is nog even afwachten hoe die implementatie daadwerkelijk is gedaan, alles wat boven de 100mbit gewonnen wordt is een pluspunt.
De Raspberry pi 3 kost nu 30 euro bij het tijdschrift elektor.
https://www.elektor.nl/raspberry-pi-3-model-b
Is dat nou zonder behuizing en voeding? En maar 100mbit lan. Dan heeft deze asus meer te bieden lijkt me, qua specs in iedergeval.

Qua layout/form factor lijken ze haast identiek. Sterk staaltje kopieer werk met wat tweaks ?

[Reactie gewijzigd door mjl op 20 januari 2017 22:21]

De Raspberry pi heeft geen rockchip soc ;) en ook maar 1GB werkgeheugen. Het concept is ook anders, omdat dit puur gericht is op 'knutselaars', vandaar ook de naam Tinker. De Raspberry is daarentegen bedoeld voor de minder bedeelden en om kinderen te leren coderen.

Daargelaten lijkt hij er natuurlijk wel een beetje op, maar zo lijken er meer zaken op de wereld op elkaar, het is maar net hoe je kijkt. Als je bijvoorbeeld auto's neemt, kan je zeggen dat ze allemaal rijden en allen vier wielen hebben maar dat is ook niet kopieerwerk.
Het concept is exact hetzelfde, namelijk een low-cost oplossing om mee te knutselen/leren... en het lijkt er in zoveel op dat de afmetingen en layout vrijwel hetzelfde is als de RP Pi, dat gaat toch wel wat verder dan jouw voorbeeld. Zonder veel twijfel durf ik te zeggen dat dit exact in een RB Pi behuizing zal passen.

Ik vind het persoonlijk een beetje schandalig dat Asus hiermee komt, laat die markt toch lekker voor dergelijke fabrikanten... uiteraard zal het voor Asus beter mogelijk zijn om betere specs te realiseren op een dergelijk bordje aangezien hun beschikbare middelen en financiën vele malen groter zijn... het zou echt triest zijn dat een bedrijf zoals achter de Raspberry Pi kapot zou gaan omdat zo'n grote bullebak zich op de markt begeeft en bijna copy/paste doet en daardoor zelfs gebruik kan maken van de markt van accessoires eromheen.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 20 januari 2017 22:56]

Ik vind het persoonlijk een beetje schandalig dat Asus hiermee komt, laat die markt toch lekker voor dergelijke fabrikanten...
Zolang Asus de markt niet verstoord dan is het weinig aan de hand, ook in het 'open' source hardware/software land is het goed dat er concurrentie is.
Gezien de prijs stelling lijkt me niet dat Asus de markt verstoort, ik kan het allen maar toejuichen, hoe meer zielen, hoe meer vreugde zal ik maar zeggen.
Er zijn al diverse kleine fabrikanten die vergelijkbare bordjes uitbrengen, wat dat betreft is die concurrentie er al... en de prijs van Asus mag dan hoger zijn, maar je krijgt ook betere hardware voor eigenlijk niet eens een veel hogere prijs. Hoe meer gelijke zielen hoe meer vreugde, ik zie Asus in deze niet als een gelijke ziel want ze hebben de kracht om een dergelijke markt voor kleine ontwikkelaars kapot te maken.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 21 januari 2017 00:45]

De meeste bordjes die ik tegen kom zijn van nietszeggende noname bedrijven.

Asus staat bij vrij goed in de boeken als mobo bouwers, en dat is eigenlijk precies wat zo'n Pi is, een mobo. Waarom zou Asus juist niet in deze markt stappen.
Als ze dat hiermee denken te doen, dan doen ze dit met de meest beroerde soc die je je kunt bedenken. De rockchip soc's zitten veelal in cheap-ass chinese minipc's met zeer brakke android, en totaal geen support om er iets anders mee aan te vangen. Er wordt door sommigen geprobeerd fatsoenlijk linux op te draaien. Je kunt je echter afvragen: waarom zou je? Als de fabrikant zelf het niets interesseert lijkt de strijd op voorhand verloren.
Alleen maar beter, toch? Knutselaars en gebruikers met gelimiteerde fondsen kunnen meer bang-for-buck krijgen.
Dat was toch juist een van de bedoelingen van het project? dat er 'knutsel' hardware goedkoop ter beschikken kwam zodat het voor educatieve doeleinden voor iedereen binnen bereik kwam? Hoe meer grote leveranciers zich op deze markt begeven, hoe meer mensen ermee in aanraking komen
Ik ben hier niet helemaal in thuis, maar zijn patenten hier niet voor bedoeld? Blijkbaar is dit niet helemaal tegen te houden.

Als het idee is dat de minder bedeelden hier mee kunnen gaan spelen dan is concurrentie (prijsdrukking) natuurlijk alleen maar mooier. Als dat de kop kost van de oorspronkelijke ontwikkelaars dan hadden die zelf in zee moeten gaan met grotere bedrijven. Life is sweet life is bitter...
Anoniem: 167912
@MicGlou21 januari 2017 10:22
Je begrijpt duidelijk de voordelen van de vrije markt en concurrentie niet.
Als jij een persoonlijke band hebt met de vzw die de pi uitbrengt moet je die vooral kanaliseren naar de aankoop van hun bordjes, maar waarom zou een ander bedrijf zich niet in deze markt mogen wagen? Als er vraag is voor dergelijke zaken zie ik werkelijk geen enkele reden waarom fabrikanten niet aan die vraag zouden mogen voldoen.
Vind je ook dat google en samsung zich niet hadden mogen moeien in de markt van smartphones, doe apple tenslotte toch gecreëerd had? Wat zou het gevolg geweest zijn als de iPhone de enige smartphone was denk je?

Overigens, als dit bordje - zoals jij beweert - exact hetzelfde doet als de pi is er overigens weinig gevaar: het kost 2 keer zoveel.
Anoniem: 867213
@MicGlou21 januari 2017 14:31
Schande dat een bedrijf winst probeert te maken door een product te maken waardoor het concurreert met andere bedrijven!

Asus beweegt zich overigens netjes halverwege Pi's en NUC's dus de schade zal wel meevallen.
mja jammer van die chip, ik weet niet hoe het met android ports (en drivers) zit maar onder linux heb je er niets aan, misschien is dit een leuk bordje om android development op te doen... wellicht iets zoals remixOS... als daar een goede rom voor komt dan zou dit asus bordje nog wel eens zeer populair kunnen worden android-tv maar dan beter zeg maar.
Ik weet niet precies in hoeverre de Raspberry Pi open hardware is (het ontwerp van de hardware kun je downloaden) maar het is dus niet illegaal om er klonen van te maken en Asus is lang niet de enige die dit doet - veel fabrikanten hebben soortgelijke bordjes die heel erg lijken op de Raspberry Pi. Ik heb bijvoorbeeld een Orange Pi die ik ergens een keer gewonnen heb (die het helaas niet zo goed doet, er zit iets in wat incompatible is met de originele RPi zodat de operating systems voor de RPi er niet op werken).

[Reactie gewijzigd door jj71 op 20 januari 2017 22:43]

Orange Pi heeft zelf os images online staan.
Armbian heeft goede iso's
https://www.armbian.com/orange-pi/
Persoonlijk goede ervaring met de nieuwe Orange pi zero.
Zeker het proberen waard.
En die Asus kan daadwerkelijk over de 100mbit aan data overdracht? Liever een snelle USB 2.0 als een trage 3.0.
Dat weer wel natuurlijk :)

Op zich slim om dezelfde layout (ik doelde daarmee de poorten positie op het bordje) te nemen, er is dan genoeg in de markt om het in te bouwen zonder daar zelf mee aan de slag te moeten, en het zou Rpi gebruikers kunnen overhalen om met een asus bord te upgraden...

[Reactie gewijzigd door mjl op 21 januari 2017 10:30]

Max 1 bestellen en 5 euro verzendkosten...
thx voor de tip direct een besteld!

en ik ben erg benieuwd wat dit nieuwe bordje gaat doen maar 55 pond vind ik echt teveel!
2x zoveel geheugen, 2x zo snel, wel echte gb lan en nog veel meer. Enige jammere is dat het maar usb 2 heeft.
2x zo snel? 1.2 vs 1.8?
32 bits chip ook volgens mij.
En als je benchmarks bekijkt is die dus wel blijkbaar zo'n 2x zo snel.
Ik vind de prijs best redelijk. Het is een complete computer waarmee je alle normale kantoortaken kunt doen.
Heel erg interessant.

Vooral voor die prijs. Is nog wel maar 2dagen.

Als ik het goed zie.

Groeten Theo Roeland
:)
Net een Raspberry pi3 besteld voor 30 euro. Bedankt voor de tip. :9
Hoe doet de RockChip het tegenover de Broadcom die gebruikt wordt bij de orignele Raspberry Pi? Heeft dat nog effect op de software netzoals bij custom ROMs van smartphones?
Anoniem: 84766
@Devaqto20 januari 2017 22:16
Geekbench

Rpi 3:
Single: 468
Multi: 1019

http://browser.primatelabs.com/geekbench3/7959636

Rockchip:
Single:822
Multi:2450

http://browser.primatelabs.com/geekbench3/1301896
Jammer dat ze niet de Amlogic S912 gebruikte, die heeft een ARM Cortex-A53 2GHz + 1GHz 4+4 cores, en Mali T820 MP3, sneller en net zo goed koop als de Rockchip RK3288.

En Amlogic geeft betere support dan Rockchip.

De Amlogic S912 geeft Dolby Vision en HDR.

http://www.amlogic.com/#News/index178.html

The S912 also features the AVE-10 video engine to accelerate video codec processing. The powerful engine can decode 4K2K resolution video in both HEVC and VP9 format at a full 60 frames per second, which delivers a flicker-free viewing experience. The AVE-10 also supports Trusted Video Path (TVP), multiple HDR format support and video watermarking technologies for secured 4K DRM applications.


Hier een review van een Android TV BOX met de Amlogic S912.

https://www.youtube.com/watch?v=dNWeMyopLJo&t=92s


Update: ik zie dat de Rockchip RK3288 toch even wat sneller is dan de Amlogic S912, de Amlogic S912 geeft in Geekbench 431 Single-Core Score en 2209 in Multi-Core Score, en met 3DMark Ice Storm Extreme krijgt hij Score of 6152.

En de Rockchip RK3288 geeft in Geekbench 822 Single-Core Score en 2450 in Multi-Core Score, en met 3DMark Ice Storm Extreme krijgt hij Score of 7513.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 januari 2017 02:52]

De AMLogic 912 wordt in het hierboven vermeldde topic afgeraden (als je KODI wilt tenminste):

http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=252916
Vreemd, omdat ik in YouTube reviews van Android TV boxen met Amlogic S912 chips het aardig goed doen met Kodi, zo goed als alle Amlogic chips doen het goed met Kodi.
Ik weet niet waarop het advies van hen gebaseerd is, misschien frequente updates of bepaalde missende features?
Aha ok, ja misschien.
'4K H.264 and 10bits H.265 video decode' in de specs ziet er alvast veelbelovend uit :)
Lijkt een fantastische mediaspeler te gaan worden.

source: https://en.wikipedia.org/wiki/Rockchip_RK3288

[Reactie gewijzigd door GoldenBE op 20 januari 2017 21:40]

Voor dat geld kun je bij Ali express ook al een kant en klaar media speler bestellen die out of the box al 4k H.265 afspeelt.
En dan heb je er een die de flexibiliteit mist van een zelf in te richten apparaat zoals deze Asus en de RPi.
Je bent van dat apparaat van Ali Express afhankelijk van ondersteuning van de fabrikant.

Dit is een meer opensource apparaat dat als de community dit oppikt meer mogelijkheden gaat bieden.
Niet alleen als mediaspeler, maar ook als bijvoorbeeld een nas met ingebouwde mediaspeler.
En als ik alle reacties lees in het Android mediaspeler topic, dan trekt het mij nog niet om zo'n ding te kopen.

On Topic: Ik kan er niets over vinden, maar ik ben benieuwd of de HDMI poort van deze Asus CEC gaat ondersteunen, net als de Pi...

[Reactie gewijzigd door albino71 op 20 januari 2017 22:16]

Ik heb er een aantal en ben toch best tevreden hoor voor dat geld.
Ik kan je alleen wel aanraden om er 1 met een AMlogic SoC te pakken omdat daarvoor LibreElec te krijgen is en de maintainer degelijk werk verricht.
En er is zelfs een armbian versie die actief ontwikkeld wordt voor AMlogic.

Grootste voordeel tenopzichte van de Pi is dat de ethernetpoort niet aan de USB hub hangt, maar dedicated aan de SoC. Dus ondanks dat het een 100Mbit poort is kan je die ten volle benutten.

Bij mijn ouders heb ik er 1 staan met libreelec en een USB Harddisk die via samba gedeeld wordt met de rest van het netwerk en tevens elke nacht incremental backups pushed naar mijn server thuis.

Dat ding staat 24/7 aan en nog nooit een vastloper gehad.

[Reactie gewijzigd door Spekkie88 op 20 januari 2017 22:50]

Ja dat werkt, het zit tenminste in de cpu/gpu geïmplementeerd. Dus ik verwacht dat dat ook wel zal werken.
Same here. Heb nu nog een Zidoo X9, maar die wordt volgende week vervangen door een 'gewone' HTPC waarop ook nog wat gegamed kan worden. Grootste nadeel is het gebrek aan updates, in het begin waren deze er nog wel maar later niet meer. Daarnaast gebruiken ze hun 'eigen' KODI implementatie waardoor je niets anders kan gebruiken. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Maar zal toch ook om de software support draaien. Das het probleem bij veel RPi achtige devices.
Anoniem: 867213
@svenk9121 januari 2017 14:25
Klopt. Ik heb nu een Cubietruck, en heb daarvoor ook al eerder exotische minifrutsels gehad en het blijft altijd gedoe. Prima wie wil klungelen en prutsen, maar dat dingen werkenheeft ook weleens wat en dan is een Pi waarschijnlijk wel een stuk handiger.
Exact dezelfde ervaring. Allerlei bordjes gehad. Het blijft een gepruts. De raspberry pi mag dan niet zo snel zijn. Maar alles eromheen is 10x beter als de concurrentie.
Rockchip wordt hier o.a. afgeraden http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=252916. Slechte hardware driver support, KODI forks als LibreELEC en OpenELEC willen hun handen niet aan deze inferieur ondersteunde chips branden.
LibreELEC en OpenELEC zijn beide geen forks van Kodi. Het zijn beide JeOS met Kodi als hoofd applicatie.
LibreELEC is wel een fork van OpenELEC.
HDMI 2 is dan wel weer nieuw. Rockchip RK3288 heeft zich al vele malen bewezen. Ze zullen die wel gekozen hebben vanwege de H265 en 4K support. RK3288 heeft ook Windows 10 support als ik me niet vergis. Zo'n hele nieuwe chip is het niet meer, is al meer dan een jaar zo niet anderhalf uit. Aangezien de chips bij die kleine bordjes ontzettend hard gaan (mijn blog gaat nog over een Allwinner A10 uit 2012/2013) en je nu al Allwinner A64 hebt enz is het raadzaam om iets te kopen met een relatief grote userbase (zoals Raspberry) of iets waarvan je zelf heel veel verstand hebt. En dan bedoel ik kernels compilen, drivers fixen, en andere low level stuff.
De echte strijd zal er wel blijven tussen Arduino en Raspberry. Het ligt er maar net aan waarvoor je het e.e.a. wil gebruiken. HDCP 2.2 ondersteuning (als deze dat heeft) zie ik geen enkel bordje doen en dat kan zeker in sommige gevallen wel echt nuttig zijn. Zelfs de Nvidia Shield 2 heeft dat nog maar net.

[Reactie gewijzigd door W00fer op 21 januari 2017 17:44]

Ik was zelf erg onder de indruk van deze concurrent die eraan komt
Zeker een leuk ding maar wel in een compleet andere prijsklasse t.o.v. de RP3/Tinker. Daarbij is het eigenlijk een volwaardige PC, want die N3710 of 3150/60 zijn mooi zat voor boven standaard desktop gebruik.

Ik moet wel zeggen dat er eigenlijk genoeg kleine bordjes te koop zijn met een N3150/60/N3710/J1900 alleen niet in die kleinste formfactor meestal ITX/Mini ITX of Nano/Pico-ITX (Raspberry/Tinker zal onder 'Mobile ITX' vallen denk ik?) en een aantal van de 'grotere' namen, maar de meeste bevinden zich op de embedded markt en zijn meestal best aan de prijs en bestaan al jaaaren.. RPI heeft deze markt meer naar boven gehaald voor de consument omdat voor sommige de RPI leuk leek maar niet echt een volwaardige desktop rol kon vervullen en gingen toen kijken naar alternatieven.

Zelf zat ik al een tijdje te kijken naar de Asrock J3710-ITX als HTPC projectje, kost ~125 euro.
Of de UP2 board van een dochter bedrijf van Asus
http://www.up-board.org/upsquared/
mooi! Waarom zou ik nog mijn Raspberry Pi blijven gebruiken ipv deze bijvoorbeeld?
Waar gebruik jij je Pi voor?

Prijs verschil:
http://up-shop.org/4-up-boards

Addons/hats/stuff to connect verschil.
ik gebruik zakelijk de oplossing van http://unipi.technology/ voor het aansturen van apparaten middels eigen gebouwde software om configuraties op te zetten. Hier zit een Pi in.
Je geeft antwoord op je eigen vraag:
Je gebruik nu profesioneel een pi based product.
Het werk. Waarom zou je overstappen naar iets wat zich nog niet heeft bewezen?
Pi zal heel lang aanwezig zijn en de productie ervan ook.
Van die 2 asus bordjes kan niemand je vertellen hoe lang ze te koop zijn.
Kijk maar naar UP board 1. Niet meer in productie.
Hi,

Beetje late reactie, maar: UP Board (1) blijft gewoon in productie tot in 2020...
http://www.up-board.org/u...020-and-shop-online-poll/

Up^2 zal zelfs tot in 2023 beschikbaar blijven...
Anoniem: 426269
@Boy21 januari 2017 10:54
Leuke dingen, wel pas vanaf $ 125,- voor de basic tot maar liefst $ 259,- voor de Pentium N3710 .
Kan je wellicht beter toch zoiets https://tweakers.net/pricewatch/compare/619341;619343/ nemen. :)
die is wellicht ook mooi om stabiel een kleine arcadekast mee te maken?
Anoniem: 426269
@Boy21 januari 2017 16:10
Ja dat zal best. :) Alleen ik zou het niet weten, heb er geen verstand van. Maar ik verlang soms wel terug naar de tijd van de arcades. Heb goede herinneringen aan mijn oude http://www.richardlagendi...ip/joystick_arcade_01.jpg (zomaar een foto die ik vond op het web).

Is het dat omdat er op die B-versie van dat Celeronbordje zo'n seriele aansluiting zit?

Die Celeron J3455 is trouwens wel de betere deal van die 2 bordjes. De Pentium J4205 is ietsje pietsje sneller, maar ik dacht dat het verschil maximaal 5% is. En ze hebben beide 4 cores, zijn voor de rest helemaal hetzelfde, alleen een piepkleinverschil in GHz. Maar de Pentiumversie is wel 48% duurder dan de Celeronversie.

Maarre, wat is nou een leuk en goede case voor een fanless itx-bordje? Want het is zonde om dan een case met een fan te hebben, maar hij moet wel een beetje koel blijven.
Maarre, wat is nou een leuk en goede case voor een fanless itx-bordje? Want het is zonde om dan een case met een fan te hebben, maar hij moet wel een beetje koel blijven.
Goede vraag. Toen ik vorige keer was aan het kijken kwam ik uit bij Silverstone en Akasa. Ik heb mijn eigen zoektoch echter eventjes gestaakt en gebruik nu een qotom 4 port minipc (Q190G4) tijdelijk als htpc maar vind het erg dat ik sommige dingen nog moet streamen (die enkele PC games die het ook goed doen in de zetel). Een microATX in een Silverstone HTPC kast is misschien wel idealer en flexibeler. Alvast veel success in je zoektocht :D.
Is die niet heel veel duurder?
Zolang hij niet compatible is met Pi images, gaat die erg moeilijk worden voor Asus. Heel veel software heeft images voor de Pi, maar de support voor andere hardware blijft vaak achter, of is helemaal afwezig.
Je kan ook DietPi images pakken, die ondersteunen ook een hele berg niet Broadcom chips.
Ik heb ook goede ervaringen met DietPi op een van mijn Odroid C2's. Erg nette image en met het ingebouwde menu zeer makkelijk te configureren en packages te installeren.
Deze heeft dus eigen opslag aangezien in de tekst staat dat aanvullend opslag via microsd toegevoegd kan worden, maar hoe groot/snel is die opslag dan?

Kan het op de site van farnell ook niet terug vinden..
Er is geen geheigen erop gelast. Alles gaat via de microsd of eventueel via de USB-poorten
Oh ja de USB poort. Bij de pi kan je trouwens alleen booten vanaf SD. En kan je met 1 SD lezer dus ook niet aanvullend opslag met een SD kaart toevoegen...
Bij de pi3 kan je wel USB booten:
(Weliswaar in beta, maar werkt wel)

Blog post:
https://www.raspberrypi.o...-i-usb-mass-storage-boot/

Directe tutorial:
https://www.raspberrypi.o...pberrypi/bootmodes/msd.md

[Reactie gewijzigd door paulvdwal op 20 januari 2017 22:38]

Hum, oké, mogelijk leuk. Maar ik blijf lekker bij de Pi's en Tinkerforge.
Echte knutsel en tweak spul en (volgens mijn bescheiden mening) een echte Community..

Maar wel jammer van de naam, lijkt nu of het van Tinkerforge.com komt.
To tinker is gewoon een Engels werkwoord, die associatie met Tinkerforge ligt dus toch echt aan jou.

Edit: Typo.

[Reactie gewijzigd door TommyboyNL op 21 januari 2017 00:21]

hmja maar het zit in hetzelfde marktsegment, dan is dat wel verwarrend :)
Ieder project moet ergens beginnen. Ook met de community.

Het is echter de vraag hoe lang Asus dit project gaat volhouden.
RPi is een begrip. Asus moet dit nog maar bewerkstelligen.
Idd de eerste Android had ook nauwelijks een community en werd door menigeen afgekraakt als kansloos.
Yep, maar de PI's en Tinkerforge is meer dan een stukje hardware.
Zit ook een soort van filosofie/idee achter waarom men het doet. Deels verkoop, maar het is wel meer dan puur verkoop.

Bij Asus zal het waarschijnlijk hoofdzakelijk om de verkoop gaan, althans ik zie geen doel of reden?

Maar wel zullen zien wat ze er mee gaan doen.
Het missen van een grote community bij dit soort iets beter dan de pi3 producten is ook de reden dat ik bij mijn pi3 blijf.

Ik wil best klooien en prutsen maar er moet wel vrij makkelijk iets over te vinden zijn. Dat zit bij de pi(3) wel goed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee