Raspberry Pi Zero W met wifi en bluetooth kost 10 dollar

De Raspberry Pi Foundation heeft de Zero W geïntroduceerd. Het ontwikkelbordje gaat 10 dollar kosten en is grotendeels gelijk aan de eerder uitgebrachte Zero, met als verschil dat de Zero W de beschikking heeft over een draadloze 802.11n wifi-verbinding en bluetooth 4.0.

Het nieuwe bordje komt precies vijf jaar na de introductie van de originele Raspberry Pi. Van dit origineel zijn volgens de stichting twaalf miljoen exemplaren verkocht en om dit te vieren brengt de stichting nu de Zero W uit.

Net als de Raspberry Pi Zero, die eind 2015 werd geïntroduceerd voor 5 dollar, heeft de Zero W een singlecore-processor met een snelheid van 1GHz en 512MB lpddr2-sdram. De Broadcom BCM2845-soc met een ARMv6 ARM11-core is dezelfde als in de originele Raspberry Pi uit 2012, maar bij de Zero-bordjes is deze met een snelheid van 1GHz veertig procent hoger geklokt.

Er is een micro-sd-kaartslot aanwezig om opslagruimte toe te voegen. Vanwege de kleine afmetingen van het bordje ontbreken de ethernetaansluiting en de grote usb-poorten. Raspberry heeft echter plek gevonden voor een micro-usb-poort en een mini-hdmi-aansluiting, en ook is de veertigpins-gpio-header aanwezig. Een tweede micro-usb-header wordt gebruikt voor de stroomtoevoer. De afmetingen van de Zero W zijn 65x30x5mm, gelijk aan de Zero. Daarmee is de Zero W een stuk kleiner dan het vlaggenschipmodel, de Raspberry Pi 3 Model B, dat ongeveer veertig euro kost.

Samen met de introductie van de Zero W heeft de Raspberry Pi Foundation drie nieuwe behuizingen voor het nieuwe ontwikkelbordje uitgebracht. Het gaat om een gesloten variant, een variant met een opening, zodat de gpio-poorten eenvoudig zijn te bereiken, en een derde variant met een opening specifiek bedoeld voor de camera. Deze drie behuizingen worden als een set verkocht, samen met een flatcable voor de cameramodule. De drie behuizingen bevatten rubberen strips om meer grip te hebben op een gladde ondergrond.

Door Joris Jansen

Redacteur

28-02-2017 • 16:21

184 Linkedin

Submitter: Juicie

Reacties (184)

184
171
117
9
0
20
Wijzig sortering
Wat kun je doen met zo een mini computer? Voor wie is dit bedoeld en wat zijn voorbeelden van toepassingen?
- LibreELEC (mediaspeler OS voor KODI ) erop zetten, aan je TV aansluiten en vanaf je NAS films afspelen op je Tv, als je TV een beetje recent is en CEC ondersteund kun je zelfs met de afstandbediening van je TV de interface besturen
- EmulationStation, oude NES/SNES/PS1/etc games spelen op je TV
- PiHole, alternatieve DNS server die alle ads blocked, hoef je niet op elke telefoon/pc een adblocker te installeren
- Domoticz installeren, allerlei Klik aan klik uit apparaten, Z-Wave apparaten, slimme thermostaat, slimme meter, etc eraan koppelen en je huis "slim" maken
- Robotjes bouwen en met je smartphone besturen
- Als je gestoord genoeg bent er Rasbian opzetten en desktop pc vervangen (alleen leuk als je 2 sites per dag bezoekt).

- Iets zelf verzinnen :)

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 28 februari 2017 16:33]

Het lijkt me niet heel handig om een Zero W te gaan gebruiken voor Kodi of Emulator. Daar hebben sommige Raspberry pi 3 modellen al moeite mee en die zijn net wat krachtiger dan deze Zero W
Heb een lange tijd Kodi gedraaid op de A... lager geklokte CPU. 1080p afspelen ging prima. Tuurlijk is het menu niet bijzonder vloeiend maar voor het bedrag kon je destijds niet klagen :D
En als het menu niet werkbaar is kan je altijd nog via yatse of de officiële app een filmpje aanzetten. Het configureren gaat wel alleen via de interface of natuurlijk via config files.
Een niet vloeiend menu vind ik persoonlijk best irritant ;)

Daartegenover staat wel: het is beter dan een smart-tv waarbij na enkele jaren de "smart" dingen uitgezet/niet meer ondersteund worden...
Het is zeker irritant. Daarom hangt er nu een 2B achter ;)
als je met 720p tevreden bent (ik dus) werkt het prima.
Ik gebruik al jaren Kodi voor FHD op de Pi 1. Aeon Nox en dan gaat de UI redelijk soepel.
Heb jaren Kodi op een RP1 gedraaid 1080p is geen probleem. Qua processorkracht geen probleem dus.
Multiroom audio niet vergeten :)
Is de RPi Zero snel genoeg om FLAC af te spelen? Ik wou dit inderdaad opzetten met gebruik van Snapcast, maar ik dacht dat je een sterker model nodig had. En hoe is het geluid? Op mijn RPi3 is al het geluid via de analoge port zeer slecht, maar ik weet niet hoe het is via de HDMI poort.
Goede vraag, ik kan je wel antwoord geven hoe de RP3 klinkt via HDMI icm Flac. Dat is gewoon bijzonder goed te noemen. Mijn setup is Qnap Nas, bedraad naar RP3, hdmi naar Marantz 6009 die voorzien is van Xanadu AW-18AL luidsprekers.
De muziek is ruimtelijk en heeft voldoende detail voor mij, al zal een profi streamer van Lynn Majik oid beter klinken. Al heb je het dan over een apparaat die met 2300 euro net even duurder is dan de RP3. Kortom, echt eerlijk vergelijken is het niet.

Wat mij betreft kan ik je een RP3 icm Flac hartelijk aanraden, mocht je meer info willen pb me even. Ook als je eens wilt proefluisteren.
Zolang je de Pi het output signaal niet laat beinvloeden maakt het toch niks uit? Over HDMI wordt gewoon een digitaal signaal verzonden, danwel PCM. De Pi heeft dan geen dure audio componenten, maar voor beide vormen lijkt me niet dat de Pi een hardwarematige beperkende factor vormt.
Ja in theorie wel, alleen beinvloedt ieder electrisch component het PCM signaal. Als de theorie klopte zouden alle streamers identiek moeten klinken en dat is niet zo.

Maar het is toch fantastisch dat een apparaatje van 40 piek zo'n geluidskwaliteit kan bieden?
Raspberry heeft voor de meeste pi's wel opzetbordjes, een zogenaamde HAT. Standaard is het geluid verschrikkelijk op vrijwel elk arm bordje. Kijk hier eens.
Ben geen audiofiel genoeg om daar een mening over te hebben
Heb nu 3 berries draaien (op elke verdieping 1)
Via de analoge poort
En het geluid komt uit een soundbar,een pioneer radio en een sony 5.1 (uit 1998)

En ben dan zeer tevreden over de kwaliteit
Laag, hoog, midden, geluid klinkt dan bol genoeg
Wel heb ik de volume van de audio op de raspberry iets omhoog geschroeft
Och, een ethernet aansluiting is misschien ook wel handig ?
PI-Hole op een WIFI aansluiting lijkt me vrij instabiel ...
Zoals elders genoemd hier zou je eventueel een ethernet over USB converter kopen. Mijn antwoord was meer bedoeld over RPi projecten in het algemeen, Libre, en Pihole kunnen wel op de Zero (W) , maar zit aan de grens van mogelijk maar onwerkbaar
1. Niet iedereen heeft een moderne tv
2. Niet iedere moderne tv heeft een geweldig bruikbare of snelle interface
3. Niet iedere moderne tv kan elk bestandsformaat afspelen en niet iedere tv ondersteunt apps van derden (kan jouw tv zonder hulp direct een torrent streamen?)
4. Sommige mensen vinden het leuk om met (open source) hardware en software te werken/spelen en controle te kunnen uitoefenen over de functies en veiligheid ervan
5. De Raspberry Pi is een stuk zuiniger dan een NAS of laptop

Kortom: zoveel mensen, zoveel wensen. Wat jij geweldig vindt, hoeft niet iedereen geweldig te vinden. Een ander kiest bijvoorbeeld weer voor een Chromecast, vanwege de brede ondersteuning vanuit iOS/Android apps en vanuit Chrome. En net zoals een Chromecast kan het die "lelijke" Raspberry Pi prima weggewerkt worden tegen de achterkant van je tv.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 391502 op 28 februari 2017 20:25]

Omdat een smart tv niet te upgraden is ;)
Vanwege de vele plugins voor legale en illegale content natuurlijk
Betere interface, customizable, ondersteuning voor meer formaten, goede control apps zoals yatse of kodi remote, ...
naast de interface kan je met kodi ook makkelijker streamen.
via de beroemde streaming plugins zoals Exodus en Phoenics?
grootste reden is het feit dat je smart tv naar thuis jouw privé data stuurt.
Hij bedoeld vermoedelijk dat de SmartTV alles wat je met het systeem doet doorbrieft aan de fabrikant.

Dik jaar geleden nog mee gemaakt, de Samsung servers lagen er enkele dagen uit waardoor ik de smart functionaliteit van de TV niet kon gebruiken. Zeer irritant als ik nog geen Youtube of Netflix filmpje kan kijken omdat Samsung's servers niet werken.
Maar wil je ook uren met je TV klooien omdat hij de film die je wil zien niet kan afspelen, of alleen maar in een lage resolutie omdat de processor in je TV geen 1080p/4k kan verwerken in het streaming formaat waarop je provider de film kan leveren?
Kijk, het scherm van die TV kan misschien wel een paar decennia mee, maar ik betwijfel of het smartgedeelte het zo lang volhoudt. Een kastje is vaak een of twee ordegroten (10x / 100x) goedkoper dus je koopt gewoon na een paar jaar een nieuwe. Om nog maar even te zwijgen van security, feature of efficiency updates, die meestal bij open-source vaker en langer beschikbaar zijn dan bij %LargeBrand%TV.

[Reactie gewijzigd door jiriw op 28 februari 2017 19:16]

Goed gedaan, nu heb je negatief Karma, prutser :P
Anoniem: 889777
@nelizmastr2 maart 2017 01:41
Je bedoelt Amrak?
Voor de mensen die domotica willen opzetten zou ik persoonlijk gaan voor home assistant ipv Domoticz
Je kan zelfs een Pi Zero via een interface op een 35 jaar oude Sinclair ZX Spectrum aansluiten. Op die manier kan het ding in plaats van ouderwets RF-televisie signaal (analoog kanaal 36 op je tv zoeken) nu haarscherp HDMI beeld geven.
http://www.bytedelight.com/?page_id=1800
Ikzelf ben een slimme thermostaat aan het bouwen met de pi zero.
Het is niet veel meer dan wat python scriptjes die de temperatuur pollen en een relais aansturen, en een webservertje zodat ik de boel ook van afstand kan bedienen.

Voor een mediacenter zou ik een pi3 aanschaffen (welke overigens ook al geen x265 video's kan afspelen)
Ik zou voor iets waarvoor je veel cpu power nodig hebt en waarvan je er maar één in huis hoeft te hebben de Raspberry Pi 3 aanraden. LibreELEC en EmulationStation zou ik dus met de RPi 3 doen, PiHole ook omdat je voor een DNS server toch zeker wel bedraad LAN wilt.

Domotica daarentegen... De lage prijs maakt het haalbaar om elk aparaat in je huis om te toveren tot smart device; het lagere verbruik en het kleinere formaat zijn dan ook handig.
in je auto als dashcam gebruiken. klein cameratje op je binnen spiegel en je pi ergens verstoppen op je dak. dit word mijn volgende project met tilt sensor.
Dat is inderdaad wel een leuk idee, heb ik ook al eens aan zitten denken. Kiwi Electronics heeft zo'n setje: https://www.kiwi-electron...rry-pi-zero-w-camera-pack

Met betrekking tot specs van de camera:
Het Raspberry Pi Camera Board V2 heeft een hoge kwaliteit 8 megapixel Sony IMX219 beeldsensor met een fixed focus lens welke is aangepast voor dit add-on board voor de Raspberry Pi. Hij kan foto's maken met een resolutie van 3280 x 2464 en ondersteunt 1080p30, 720p60 en 640x480p90 video.

Alleen dan nog even bedenken hoe ik de Pi het beste van stroom kan voorzien in de auto. Mooiste is natuurlijk dat als je auto start dat de Pi start en de camera begint met opnemen.
In mijn auto heb ik twee dashcams (voor en achter) en die staan op de constante plus aangesloten en om ze te uit te zetten zit er een schakelaar tussen. Ze staan op de directe plus zodat ze ook kunnen werken als parkeercamera op basis van een bewegingssensor. De voorste camera heeft zelf een schakelaar op de cam, de achterste niet, die schakelaar zit op mijn dashboard in een dummyknop ingebouwd. Ik kan namelijk wel makkelijk naast mijn achteruitkijkspiegel met mijn hand komen maar niet bij het achterraam.
Programmatuur zoals Sick Beard, Sonarr, SABnzbd+, Couch Potato, Kodi, Pi Hole, Retropie en nog vele andere projecten :)

Ik heb bijvoorbeeld een raspberry pi 3 draaien met sabnzbd+/sonarrr/couchpotato en pi hole, een volgeautomatiseerde downloadmachine die ook nog 's ads blokkeert, en nauwelijks stroom verbruikt :) Zo'n raspberry verbruikt op een jaar tijd evenveel stroom als een normale pc op een week zeg maar.

[Reactie gewijzigd door Vanillekwark op 28 februari 2017 16:38]

Maar hoeveel opslag heeft zo een raspberry dan? Of heb je er een externe schijf aan hangen?

Want indien je dit op een NAS opslaat dan is het zonde om een raspberry te gebruiken, want een NAS zoals synology kan ook al je downloadtaken automatiseren.
Succes met het draaien van Retropie, Kodi of Pi-Hole op je Synology ;)
Heb die geen van allen nodig.. ging hier puur om een automatische download machine. Mijn synology download automatisch alles wat ik heb ingesteld (met sickbeard, couchpotato en nzbget) en plaatst het netjes op mijn plexserver.
Heel mooi spul een synology, ook goed vergelijkbaar met een $10 mini computertje :+

Synology of een Pi is natuurlijk behalve wat gedeelde functionaliteit appels met peren vergelijken. Een luxe Nas VS. Een goedkoop opensource ontwikkel (knutsel) bordje :)
Dat snap ik heel goed, maar iemand hierboven zegt dat het een volledige download machine is en daardoor energie bespaart, ik probeer alleen aan te geven dat dat niet helemaal klopt, aangezien je je downloads ook ergens moet opslaan.
Een nas is dan energiezuiniger lijkt mij.
Je kan van je rpi ook een nas maken of gewoon een harde schrijf er aan hangen.
Plus je hoeft niet op vrijdagavond het hele huis te doorzoeken naar rpi's die door de schoonmaakster onklaar gemaakt zijn.
Tijd voor een goed gesprek met de schoonmaakster. Of voor een andere schoonmaakster. 8)7
Anoniem: 889777
@gfgw2 maart 2017 01:34
Punt is, een PC/server met UPS op een centrale locatie werkt stabieler dan 10 Pi's die her en der in huis aanwezig zijn.
Je reageert op de post maar gaat alleen in op de downloadfunctionaliteit terwijl de Pi zoveel meer kan. Daarnaast heeft niet iedereen een NAS. Dus dat je met een NAS automatisch kunt downloaden betekent niet dat de Pi geen bestaansrecht heeft.

Ik heb een Syno, Pi 1B+, Pi 2, Pi Zero :+
Mijn asustor heeft daar anders geen enkel probleem mee :Y)
Een puntje van aandacht is dat de soc's die in (volgens mij) iedere versie van de raspberry pi gebruikt worden een interne usb hub hebben waar de ethernetpoort (dmv een interne usb-to-ethernet adapter) en de fysieke usb poorten aan gekoppeld zijn.

Waarom is dit een probleem? Stel dat ik met 100mbit via de ethernetpoort iets uploadt naar de pi en dat tegelijkertijd via diezelfde interne usb poort op een usb hdd wil zetten, dan werkt het elkaar tegen.

Zie:

http://www.mikronauts.com...-drive-and-adapter-tests/

en

http://www.mikronauts.com...i-2-nas-experiment-howto/
Hij downloadt alles naar een NAS. Een goedkope, die niet kan wat een Synology kan.

Retropie, Jodi en Pi-Hole zijn dan weer zaken die je niet op een Synology kan doen.

En ik ben momenteel bezig om van een Raspberry Zero een slimme thermostaat te maken :)
Pi-hole kan je op een Synology ook draaien. Zeker als je NAS Docker images ondersteunt is dat zo geregeld. Werkt hier naar alle tevredenheid. De andere dingen, daar heb je waarschijnlijk gelijk in.
Dit. Heb een 3d geprinte case waar 3 pi's ingeschoven zijn. En gisteren nog twee zero's gekocht voor een tientje. Blijft leuk spul.
Staan die Pi's ook onderling in contact met elkaar? Ik zie soms projecten voorbij komen met 5 of 10 RPi's maar ben benieuwd hoe dat in zijn werk gaat.
Je kan ze net als reguliere servers gewoon clusteren.

Hier een voorbeeld van zo'n setup:

http://makezine.com/proje...ode-raspberry-pi-cluster/

[Reactie gewijzigd door xoniq op 28 februari 2017 23:04]

Cool. Heb je ook foto's staan ergens? * Reinstein is benieuwd :)
Ik gebruik mijn Raspberry Pi 2 hoofdzakelijk als een eigen cloud server (USB schijfje eraan, Seafile erop, eindresultaat lijkt op dropbox maar dan heb je het in eigen beheer en veel meer ruimte). Dat is niet heel zwaar kwa performance dus zou ook best op zo'n Zero kunnen denk ik. Gezien het formaat van de zero zou je hem misschien wel heel mooi bij een bestaande externe HDD kunnen inbouwen.
jij zegt seafile erop
maar boven op welk OS zet jij dat ? of is het een compleet package ?
In dit geval gewoon Raspbian. Zou in theorie op zo'n beetje iedere smaak Linux moeten draaien.
Kun je misschien uitleggen wat het verschil is tussen seafile en owncloud?

Ik ken seafile eigenlijk helemaal niet.

Thanks!
Nadeel van de Zero W in deze is dat er geen full USB-A socket op zit. Dus jou voorbeeld wordt wat lastiger. Je hebt wel USB OTG, dus het kan wel, alleen "iets" lastiger.
Daar had ik idd niet bij stil gestaan. Goed dat je het zegt.

[Reactie gewijzigd door Sylph-DS op 28 februari 2017 22:05]

Mogelijkheden zijn groot.
Dedicated DNS server, mailserver, muziek afspelen naar je receiver eigenlijk kun je alle (niet al te zware taken) met dit ding regelen.
Daarnaast wordt het ook veel gebruikt voor simpele automatisering. Je kan van alles aansturen met behulp van een Pi.
Of complexe automatisering.
Je benadert het verkeerd. Wat heb je altijd al met een computer willen doen maar dat was onmogelijk omdat ze zo groot waren? Dat kan nu met computers als deze.
Om wat voorbeelden te noemen die nog niet genoemd zijn:
-Oorspronkelijk is de Raspberry Pi ontwikkeld als leercomputertje voor lager/middelbaar onderwijs.
-Ik ken ook mensen die er bijvoorbeeld hun modeltreinbaan mee automatiseren.
-Als centrale processor voor SDR (Software defined radio) radioamateurexperimenten, bijvoorbeeld met de 'RTL SDR stick', een gehackte DVB-T stick die je dan ook kan gebruiken voor het luisteren naar generieke radiosignalen tussen de 90 MHz en 3 GHz. Of voor aansturen van hardware voor digitale modi (DMR/D-Star).
-Het automatiseren van buitenkerstverlichting, als de tijd weer daar is. Zoek op internet naar op afstand bestuurbare kerstverlichting, met camera zodat je zelf kan zien wat je aan en uit zet. Er zijn er een aantal. Soms halen ze het nieuws.
-Met het HiFi-berry shield, de juiste software en eigen versterkertjes kan je er een multi-room audiosysteem mee maken.
-Inbouwen in je koelkast en met de juiste sensoren meten wanneer je pak melk leeg is zodat 'ie automatisch bij ah.nl nieuwe melk bestelt?
Misschien wat meer niché dan de zaken die [ThaStealth] aandraagt, maar: Een betaalbare manier om in te stappen in cluster computing.

https://blog.hypriot.com/post/high-availability-with-docker/

Of een klein, goedkoop systeempje maken voor pentesting of ander security werk:

https://www.youtube.com/watch?v=6xXnUGR_e4E
Ik gebruik een RPi 1 in mijn kelder voor:
  • monitoren en loggen temperatuur zonneboiler
  • omschakelen cv tussen gas en zonneboiler (en uitschakelen cv in dat geval)
  • waarschuwing (alarm en e-mail) als er water in cv kelder komt
  • monitoren waterniveau in kruipkelder, starten dompelpomp als dat te hoog is en waarschuwing (alarm en e-mail) als pomp lijkt te falen
  • monitoren luchtvochtigheid in voorraadjelader en waarschuwing via e-mail indien te hoog, dan weet ik dat ik ontvochtiger nieuwe korrels moet geven
Er draait een heel basic webservertje op voor status, maar daar kijk ik eigenlijk nooit meer naar.
Dus eigenlijk een paar stuurfuncties die mij waarschijnlijk meer tijd gekost hadden om bijeen te zoeken...
Ik gebruik het als ad-blocker met Pi Hole super handig. aansluiten op usb poort van je router voor stroom en alle apparaten in je netwerk zijn voorzien van een ad-blocker.
Retro gaming worden ze ook voor gebruikt.
Komt als geroepen voor mij. Was juist van plan om 1van mijn planten automatisch water te geven
Het is een nieuws bericht over een aankondiging.. Geen review ;) De informatie die jij vraagt kun je natuurlijk met een simpele zoek opdracht ook wel vinden.
In het artikel wordt aangegeven dat het vrijwel identiek is aan de normale zero, maar dan met WiFi en Bluetooth. Daarom ook de letter W. Zero WiFi. De originele moest je een usb netwerkkaart aan hangen, deze kan met WiFi lekker headless werken aan één kabeltje.
Anoniem: 366402
@TrainedFTW1 maart 2017 14:02
In mijn persoonlijke situatie; Dit soort bordjes zijn ideaal in mijn hobby projecten waarbij ik hardware bouw waarbij zo'n bordje op kan treden als complexe controller.
Complex programma laten draaien in Python en dan microcontrollers aanspreken via i2c.
Het alternatief is om het brein los te koppelen en te laten communiceren via bijv. zigbee, maar die zenders alleen zijn onderhand al even veel als 4 van dit soort bordjes.

Een dergelijk bordje is nog goed te voeden met een LiPo accu.
Als je in security geïnteresseerd bent, is het leuk om er PoisonTap https://samy.pl/poisontap/ op te zetten. Als de Pi Zero via USB op een (gelockte) computer aangesloten wordt, presenteert het zich als een ethernet device, met routes naar alle netwerken. Op die manier kan het van openstaande browsers alle cookies stelen en kan je zo'n browser zelfs remote sturen.
Dus in een minuut (kost even voordat de Pi boot en het truukje doet) heb je zo'n gelockte computer gehackt en kan je daarna het device weer verwijderen.
Als je meer op zoek bent naar normale toepassingen, dan heeft LifeHacker een leuk artikel over 10 projecten: http://lifehacker.com/top...ake-use-of-its-1792403310
De Orange Pi zero heeft wel een 10/100 LAN poort en een quad core processor, kost nog minder en draait regulier Armbian/Ubuntu.

Hier verkrijgbaar zonder en met case

512 MB ram staat er ook ergens wel bij.

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 28 februari 2017 17:05]

Heb zelf op een Raspberry Pi3 PiHole draaien. Draait heerlijk en geen stomme reclames die plots door een tekst heenkomen na een paar seconden (daar erger ik me het meeste aan... site geladen en dan plots die dingen erbij).

De Raspberry Pi 3 heeft echter 1GB RAM. Zeker als er veel verkeer is en hij keurig de stats bij houd kan hij wel 400MB a 500MB RAM innemen. Dit is althans mijn ervaring. Het kan iets zuiniger maar heb het ook wel eens op een virtual machine gedraaid met 128MB en later 256MB en bij beide vond ik ze niet erg fijn werken doordat het geheugen toch redelijk vol zat (90% a 95% in gebruik). Hierdoor begon hij ook te swappen. Dit laatste kost je snelheid. Moet wel zeggen dat ik de virtuele machines in de begin tijd van Pihole heb gedaan. Indertijd is deze natuurlijk wel flink verbeterd.
Heb je wel de cronjob aanstaan waarbij ie netjes elke nacht statistieken leegt?
Grr stom van me... 8)7
Goeie opmerking inderdaad. De Opi heeft een wat snellere cpu dan de Rpi, wellicht scheelt dat. Er gaan ook niet al te veel users over mijn Pihole.

Edit: check hier bv.: http://www.devacron.com/o...lock-server-with-pi-hole/

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 28 februari 2017 17:17]

De Raspberry Pi 3 heeft echter 1GB RAM. Zeker als er veel verkeer is en hij keurig de stats bij houd kan hij wel 400MB a 500MB RAM innemen. Dit is althans mijn ervaring.

Dat merk ik bij mijn Pi Zero helemaal niet. Hij houdt alle stats en logs netjes bij en gebruikt op dit ogenblik amper 21% geheugen..

Active Temp: 37.9°C
Load: 0 0.01 0.05
Memory usage: 21.0%
Zeker als er veel verkeer is en hij keurig de stats bij houd kan hij wel 400MB a 500MB RAM innemen.

mmh, als ik in de pi-hole admin kijk dan is het geheugengebruik 12,5% (RP2B)
"load" staat op 0 0,01 en 0,05
Weet niet hoe ik die laatste gegevens moet interpreteren maar klinkt als vrij laag.
Ik ben aardig genezen van de RasPI clones; liep steeds tegen dingen aan die niet bleken te werken zoals geadverteerd of instabiele bordjes bleken te zijn. Voorlopig hou ik het op de originele RasPI's.
Kan ik wel inkomen, de Orange Pi vereist wat meer Linux ervaring. Echter getuige de reviews voor deze en andere Orange Pies en ook mijn ervaring met meerdere exemplaren zijn alleen maar top. Snel en stabiel. Ervaring met andere clones heb ik verder niet.
De orange pi's zijn sinds de ondersteuning van armbian echt super. Heb nu de Lite versie met WiFi en gebruik RetrOrangePie voor retro gaming. Kost ook een tientje.
Nice. Ik heb met Retrorangepi op een One problemen met links/rechts op de controls op n64 helaas. Weet niet waar dit aan ligt. Ik zag wel dat mariokart64 direct al beter draaide op de Orange Pi.
Linux ervaring genoeg hier, maar het gaat me meer om de kwaliteit en stabiliteit van diverse Rapsberry Pi clonen. Daarom ben ik helemaal van de clonen afgestapt en hou het alleen nog maar bij het origineel.
Ik heb een Odroid C2, naast mijn Banana Pi, Raspberry pi 2 en 3 en mijn raspberry pi zero. Ik kan de C2 zeker aanraden, al helemaal met een emmc "ssd'tje". Schrijft ongeveer 120MB/s :D
Als je de 512MB versie koopt dan ben je iets goedkoper uit. OrangePiZero kost 12,61 dollar en de rasppi0w kost 13 euro.
leuk :) ook de USB toevoegen is super. Enkel maar beter.
Er is geen USB-hub toegevoegd hoor, dat is een fout in het artikel hier.
edit: Inmiddels is het artikel verbeterd.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 28 februari 2017 20:40]

Hadden ze nou de Ethernet aansluiting met rust gelaten, dan was het een perfecte kandidaat voor een PiHole DNS server geweest. :)
Orange Pi Zero

Hier verkrijgbaar zonder en met case

Ik gebruik deze met 256MB Ram net als hierboven met Pihole en power van de router USB poort.

Deze heeft *wel* een LAN poort.

Wget op de Zero van een willekeruige bin file trekt mijn internet snelheid zo vol.

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 28 februari 2017 16:44]

Kan ik dat ding ook achter mijn accespoint hangen? Zodat alleen apparaten die via mijn accespoint zijn verbonden met internet gebruik maken van pi-hole. Wil niet mijn hele studentenhuis tot last zijn namelijk }>
Ja, dan geef je alleen jouw access point die DNS voor alle nodes die daaraan hangen.
Klopt, waarschijnlijk kun je het IP adres van PiHole in de AP zetten zodat elk apparaat dat met jouw AP verbonden is, automatisch PiHole DNS gaat gebruiken.

Je kunt ook handmatig in de netwerkinstellingen van de client het IP adres van PiHole invoeren, PH zet je dan als primary en voor alternative kun je OpenDNS of Google DNS gebruiken.
Niet vergeten - PiHole moet een vast IP adres hebben of een permanente lease krijgen van DHCP.
Ik heb zelf KPN met een Xperiabox en daar kun je geen DNS op aanpassen, KPN heeft deze optie lekker uitgeschakeld dus heb alles handmatig moeten invoeren :(

[Reactie gewijzigd door 454232 op 1 maart 2017 00:38]

Thanks voor de tip. Pi-hole en werken met linux is nieuw voor mij, maar Pi-hole lijkt toch erg interessant!
Dat kan een PiZero toch prima? Microusb to ethernet adapter (5 euro op ebay) ertussen en gaan. En de Zero verbruikt zo weinig stroom dat je hem via het andere micro usb poort kan aansluiten op het USB poort van je modem voor voeding

En ja, ik heb gebruikerservaring ;)

[Reactie gewijzigd door Nat-Water op 28 februari 2017 16:31]

Mooi, iemand met gebruikerservaring: zou dit ding rap genoeg zijn om als kleine DLNA-server te fungeren? Enkel om MP3s te streamen want mijn modem zuigt daarin bij grote aantallen MP3s, die worden niet alle getoond. (ik gebruik geen spotify, want mijn internetverbinding valt er nog al eens uit)
Een echte NAS is overkill en ik had gedacht een Raspberry Pi te gebruiken, maar hoe kleiner en zuiniger, des te beter. Ik had trouwens nog niet van deze zero gehoord. Mooi dat zoiets bestaat.
Ja dat kan die makkelijk.

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 28 februari 2017 16:37]

Als je die Zero-W naast je wifi router plaats, dan gaan je DNS request van je devices toch snel genoeg?
DNS (udp) over wifi moet je gewoon niet doen.
dit is de W for Wireless versie. volgens mij heeft de normale zero ook geen ethernet poort hoor, of refereerde je naar een ander model?
Micro USB to rj45 adapter
Ik heb net een paar NodeMCU's besteld, maar nu klinkt dit toch opeens als een betaalbaar alternatief met veel meer mogelijkheden. Lua script op een microcontroller is leuk, maar volledige Linuxdistributies bieden heel wat meer mogelijkheden (Java, Qt, Javascript als je masochistisch bent... volledige webservers, MySQL, mail server)
edit:
Uiteraard is er een verschil tussen een server, een Raspberry Pi 3, een Raspberry Pi zero W, een NodeMCU, een Arduino en een ATMicro. Maar bij de keuze daartussen kijk je naar de prijs, performance, stroomverbruik etc. Een Raspberry Pi 3 is een stuk groter en duurder dan een NodeMCU. Maar met de introductie van dit apparaat komt er een goedkopere en kleinere variant (die iets minder performance biedt) bij die onder sommige omstandigheden een betere keus vormt.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 28 februari 2017 18:35]

Hmmja, maar MySQL gaat niet snel zijn natuurlijk, en als je mailserver ook nog spamassassin moet draaien moet je niet teveel mail willen verstouwen.
Ik heb een cubietruck en die vind iptables al best inspannend.
Appels en peren, dit is een volledige computer met een OS, daar waar de ESP echt een embedded ding is. Ik heb beiden in huis, gebruik ze veel maar wel elk voor hun eigen doeleinden, ze hebben elk hun eigen sterke punten.

[Reactie gewijzigd door neographikal op 28 februari 2017 16:54]

Ben benieuwd of deze wel in Nederland verkocht gaat worden, de Zero is nooit in Nederland te koop geweest voor die 5 dollar (er werd al snel 40 euro voor gevraagd, waardoor het totaal niet meer interessant was volgens mij)

onzin, hij is gewoon hier te koop: https://www.kiwi-electronics.nl/raspberry-pi-zero

[Reactie gewijzigd door AtlonXP1800 op 28 februari 2017 16:36]

Dat is pas sinds heel kort: Zie de aankondiging van vandaag:
New distributors

You may have noticed that we’ve added several new Zero distributors recently: ModMyPi in the UK, pi3g in Germany, Samm Teknoloji in Turkey, Kubii in France, Spain, Italy and Portugal, and Kiwi Electronics in the Netherlands, Belgium and Luxembourg.
Zelf had ik toevallig een week of 4 geleden nog gekeken bij Kiwi en toen hadden ze nog geen zero's.
Vanmorgen meteen eentje besteld bij Kiwi (zeroW), enkele minuten na hun aankondiging. Morgen al in huis zag ik zojuist in de mail... Smullen!! Gaat gebruikt worden om er een end-to-end IoT proof of concept mee te bouwen. Het andere end (de acquisitie en verwerking van gegevens uiteraard met Magic (XPI in dit geval), zoals je van me gewend bent. :)

Deze rPI gaat 'gewoon' via WiFi. Volgende stap is die nieuwe SODAQ NB-IoT Arbuino shield (met T-Mobile sim, op kickstarter), zodat ik de 'wijde wereld' in kan.
Bij SOS nooit heel duur geweest volgens mij, al redde je de $5 helaas niet.
https://www.sossolutions.nl/raspberry-pi-zero-version-1-3
Ik heb er meteen een besteld. Super awesome dit, als dit geen enorme boost gaat geven aan gave IOT applicaties, dan weet ik het ook niet meer.
Same here. Dit de perfecte combinatie van formfactor, connectiviteit, kosten en community. Het maakt het nog laagdrempeliger om je eigen IoT dingetjes te maken.
Ik heb er een enviohat bij bestelt als instapprojectje.
Misschien een domme vraag, maar heb je er ook een behuizing bij besteld? Ik zie dat Kiwi Electronics het niet heeft :)
Nee geen behuizing besteld.
Direct eentje besteld! Wifi is een mooie toevoeging die ontbrak bij de Zero.
Dank! Kende ik nog niet, mooi ding!
Had zelf gehoopt op een Raspberry Pi 4.

Misschien iets meer RAM geheugen en wellicht een modernere CPU. Wat plezierig zou zijn is GB nic en dan niet lopend over de USB bandbreedte. Zat onlangs naar de Thinkerboard te bekijken. Leuke specs maar in kracht laat deze het toch geregeld even afweten.
nieuws: Raspberry Pi-concurrent van Asus verschijnt in webwinkels
Up en up² board al bekeken, zijn best mooie dingen.
Wat bedoel je met een modernere cpu?
De up heb ik meermaals bekeken alleen de prijs is dan wel behoorlijk hoger netzoals het verbruik.

Modernere cpu bedoel ik net even meer kracht hoeft niet veel. Maar dat je dus bijvoorbeeld USB 3 hebt en of GB nic etc.
Hopelijk beter te krijgen dan de normale zero...
Die is nooit echt knap te koop geweest.... :(
Gewoon te bestellen bij Kiwi. Distributie lijkt me beter geregeld dan vorige keer. https://www.kiwi-electronics.nl/raspberry-pi-zero-w

[Reactie gewijzigd door StrongArmLance op 28 februari 2017 22:06]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee