FriendlyARM brengt ontwikkelbordje NanoPi Neo Plus2 uit voor 25 dollar

Fabrikant FriendlyARM heeft het ontwikkelbordje NanoPi Neo Plus2 uitgebracht voor 25 dollar, omgerekend met btw is dat zo'n 26 euro. De NanoPi Neo Plus2 moet concurreren met de Raspberry Pi 3 Model B.

Het bordje is een uitgebreidere versie van de eerder uitgebrachte NanoPi Neo 2, die 15 dollar kost. De Plus-versie heeft net als zijn voorganger een soc met vier ARM Cortex A53-kernen die op 1,5Ghz draaien, maar heeft een extra usb-poort en 1GB ram, twee keer zoveel als het oudere model. Voor opslag heeft het ontwikkelbordje 8GB emmc-flashgeheugen. Het apparaatje draait op UbuntuCore 16.04 en ondersteunt Debian, voor gebruik in combinatie de NanoPi NAS Dock.

De NanoPi Neo Plus2 heeft een Gigabit-ethernetverbinding en een micro-usb-poort die dienst doet als stroomaansluiting. Het opslaggeheugen kan worden uitgebreid met een micro-sdkaartje. Wifi is aanwezig, maar wifi-ac wordt niet ondersteund. Wel is er bluetooth 4.0-ondersteuning aanwezig. De afmetingen zijn 52x40mm. FriendlyARM verkoopt voor 29 dollar een basiskit met daarin het ontwikkelbordje, een micro-usb-kabel, een heatsink en een thermal pad.

Het ontwikkelbordje van FriendlyARM zal gaan concurreren met de iets duurdere Raspberry Pi 3 Model B. De soc, het werkgeheugen en de ondersteuning voor wifi en bluetooth zijn vergelijkbaar bij beide ontwikkelbordjes. De NanoPi Neo Plus2 heeft als meerwaarde onder andere de Gigabit-ethernetverbinding.

Door Joris Jansen

Redacteur

04-07-2017 • 17:17

112 Linkedin

Lees meer

Nieuwe Raspberry Pi Zero kost 5 dollar Nieuws van 26 november 2015

Reacties (112)

112
111
71
19
1
31
Wijzig sortering
LET OP: Dit bordje heeft GEEN MONITOR UITGANG en kan dus alleen als headless server worden ingezet.

Meer info en discussies vindt je hier:

http://www.cnx-software.c...am-and-an-extra-usb-port/
Het eerste wat ik dacht: uhm ja... uh... waar is de HDMI poort?
Lijkt dat ze een dollar hebben willen besparen om te concurreren met Raspberry.org?
De meeste Tweakers zullen zoiets toch als media bak of lean machine willen gebruiken, en dan is dat toch onontbeerlijk.
De meeste Tweakers zullen zoiets toch als media bak of lean machine willen gebruiken, en dan is dat toch onontbeerlijk.
Huh? Ik zou júist onder de Tweakers verwachten heel veel mensen te vinden die dit soort bordjes als headless servers of domotica-controllers gebruiken. Juist voor server en nas-achtige toepassingen heeft dit bordje een prima voordeel bovenop alle Raspberry Pi's doordat het een Gigabit-nic heeft in tegenstelling tot de 100Mbit-nic (die op de USB-bus zit en dus bottleneckt) van de RPi.

Daar staat tegenover dat dit bordje een Allwinner-soc gebruikt en daardoor volledig niet de moeite waard is om dat Allwinner een dramatische reputatie heeft op het gebied van open source. Dat betekent dat je naar software support kan fluiten, met name vanuit de Linux community (en die is het belangrijkste).

Het beste RPi-alternatief blijft nog steeds de Odroid C2. Betaal je wel €60 voor, maar deze heeft goede open source support en in tegenstelling tot alle Rapsberry Pi's een nic die wel 1Gbit ondersteunt (en volhoudt) én ondersteunt 4k outputs en moderne hevc video decoding.
[...]
Daar staat tegenover dat dit bordje een Allwinner-soc gebruikt en daardoor volledig niet de moeite waard is om dat Allwinner een dramatische reputatie heeft op het gebied van open source. Dat betekent dat je naar software support kan fluiten, met name vanuit de Linux community (en die is het belangrijkste).
Dat valt wel mee hoor. Zoals met alle ARM hardware is er een probleem met de grafische Linux ondersteuning. Een headless servertje wordt door de community vrij goed ondersteund in de mainline kernels. Zelf draai ik Debian op een A20, en Debian gebruikt alleen mainline kernels.

Hier wat linkjes:

Debian: https://wiki.debian.org/InstallingDebianOn/Allwinner
Sunxi.org: https://linux-sunxi.org/Linux_mainlining_effort
Ja leuk Gbit met usb 2 poorten. Heb zelf een bordje met Gbit en USB 3 poorten. Kan er 100 MB vanaf mee rondpompen. Gaat me niet lukken met USB 2.
Dat is dus het voordeel van deze en de Odroid, dat vziw ethernet niet via USB gaat maar rechtstreeks op de SoC zit, waardoor je 900+Mb/s haalt.
edit: Maar natuurlijk moet die data ook ergens anders vandaan/heen; als dat n USB2 port/HDD betreft is dat idd n stuk minder (300Mb/s?).

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 5 juli 2017 06:40]

HDMI heb je vaak niet nodig als je alles remote doet.
Voor installatie wel handig.
Een rpi geeft gewoon een tty op zijn header. En je kunt ssh via een config file inschakelen.
Niet essentieel dus.
Bedoel je niet een seriële (UART) aansluiting? Deze kan je met een speciaal kabeltje (serieel->USB) op een andere computer aansluiten. Op deze andere computer start je dan een (ouderwets) terminal programma waarmee je vervolgens de TTY uitvoer kan zien (en natuurlijk commando's kan typen).

SSH kan je pas gebruiken nadat alles geïnstalleerd is. De seriële aansluiting kan je tijdens het installeren al gebruiken. Het is natuurlijk ook mogelijk dat het installatieprogramma een minimaal in-memory systeempje opstart dat tijdens de installatie SSH toegang biedt.
Dat bedoel ik. De kernel noemt dat tty. (teletypewriter)
Dat is gewoon een console, maar dan over hardware, vergelijkbaar met telnet in eenvoud.
SD kaart + ssh
Succes met draadloos (schermloos) verbinden met je wifi ;)
Wired ethernet (cross indien nodig) direct op je PC/router/switch, WiFi configureren, done. Epic 10 seconden actie.
Hier de handleiding

Headless installatie op een RPi is niet zo lastig, ookal een paar keer gedaan toen ik geen HDMI kabel kon vinden :)
SSH werkt pas als het is OS en SSH zijn geïnstalleerd en ingeschakeld.
Met Raspbian is het een kwestie van het OS op een kaartje zetten, en een bestand achterlaten op de /boot partitie. Werkt best handig als je geen capabel HDMI-scherm bij de hand hebt.
Om te kijken of hij niet in een bootloop komt omdat hij te weinig stroom heeft? Dat was mijn enige issue afgelopen weekend haha
Veel van de lol en roem die raspberry pi 3 krijgt is dankzij retropie - simpel snel een retro computertje in elkaar zetten,. dan wil je als consument wel een hdmi hebben,.

gemiste kans lijkt me.
Denk eerder doordat ze veel als media players worden gebruikt icm een Kodi of Plex installatie.
Dit ontwikkelbordje is is niet te vergelijken met een RasPi, de volgende lijkt er meer op.
http://www.friendlyarm.co...ct&path=69&product_id=186
Ze hebben een hele range van dit soort bordjes:
http://www.friendlyarm.co...=product/category&path=69
Zit best wat leuks tussen!
veel Allwinner, en dat is, zoals DCK hierboven beschrijft, niet zo heel leuk.
- mag verwijderd worden

[Reactie gewijzigd door casefan op 5 juli 2017 13:19]

Hier is de NEO 2 (non-plus?) getest met Openmediavault en de 'NAS Dock v1.2'. Kort door de bocht conclusie:
All in all that’s cheaper than a similar kit with a Raspberry Pi 3 board, and you’ll get close to four times the SAMBA performance for large files since RPi 3 will be limited to 10 to 12 MB/s due to the Fast Ethernet connection.
Mind you, voor 'large files'.
Wbt het bordje uit het artikel: weer een zoveelste raspberry "concurrent" die het net allemaal niet heeft. De specs zijn leuk echter, wat de Pi nou net zo succesvol maakt is de goede support vanuit broadcom vd soc , en de enorme userbase. Het bordje uit het artikel herbergt een allwinner soc welke, zoals eerder aangegeven, een allesbehalve goede opensource support kent, en vervolgens heeft het bordje ook nog eens geen hdmi port. Is precies genoeg om dit product te doen mislukken vóór het de winkelschappen heeft bereikt.

De odroid c2 is "iets beter" maar, ook hier voor geld dat de soc, een amlogic s905, qua software / driver support ook maar in de buurt komt vd broadcom soc vd raspberry. Sterker nog, dezelfde firma, amlogic, heeft met de s912 soc (grotere broertje vd 905) een gedrocht van een soc uitgebracht: heeft letterlijk GEEN framebuffer driver beschikbaar waardoor er nooit linux op kan draaien. En dat zijn de soc's v amlogic nog de betere qua "support".

Kortom we kennen tegenwoordig een wildgroei aan soc's welke veelal voorzien zijn van geen of dramatische software support, waar producten (en dat zijn er niet veel ) zich onderscheiden door fabrikanten welke zich niet vijandig manifesteren richting de klant. De meest bekende is: broadcom met hun soc vd raspberry. Bekende "misdragers" zijn allwinner, rockchip, amlogic en realtek.
heeft letterlijk GEEN framebuffer driver beschikbaar waardoor er nooit linux op kan draaien.
Hoezo zou Linux niet zonder framebuffer kunnen draaien?
Ik bedoel natuurlijk libreelec, was redelijk vd hand liggen. https://forum.libreelec.t...e-libreelec-8-0-for-s912/
Misschien een domme vraag op een site als Tweakers...

Maar kun je Raspberry software draaien op dit bordje? Of moet hiervoor de ganse boel herschreven worden?
Alleen de Linux kernel moet je swappen (Raspbian => Armbian). Maar dan draait bijna alles zonder verdere aanpassingen. Het zijn allebei ARM Cortex quad-cores, 32 bits. (ARM v7l instructie set met Neon extensies)
Hangt van de software af. Raspbian zul je niet kunnen installeren, want dit kaartje heeft een iets andere SoC, en dus is de kernel niet compatible.
Maar je kunt wel Debian installeren, en daar zal de meeste Raspberry specifieke software voor Raspbian wel op draaien.
Scripts is zowiezo geen probleem.
Dit gigabit verbinding is dus zinloos om dat geen enkele I/O op dat bordje 125MB/s kan trekken, en die RealTek chip vrij hard op de CPU moet leunen om überhaupt linerate te draaien. Zelfs als je de helft haalt heeft het nog geen zin om dat je ook 100Mbit niet eens goed kan benutten.

Daarnaast is de hardware layout anders waardoor het nergens compatible mee is, is AllWinner nou niet bepaald vriendelijk t.o.v. de FOSS community en heeft het bordje niks te zoeken in de storage hoek.

Het lijkt voornamelijk op een samengeraapt zooitje met de hoop even snel wat units te verkopen voor dat mensen doorhebben dat het niet veel zin heeft.

Het bordje van Asus heeft bijvoorbeeld nog wel wat potentieel als non-Pi zelfstandig platform, maar alle commerciële Pi-klonen schieten vooral mis...

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 4 juli 2017 17:29]

Waarom zou die ethernet verbinding niet (bijna) gigabit rates kunnen halen? Volgens het schema ( http://wiki.friendlyarm.c...i_NEO_Plus2-v1.0-1704.pdf ) is niet zo'n 'gigabit-ethernet-over-usb' oplossing die op sommige andere bordjes gebruikt wordt.

Ik kan het niet testen (heb 'm niet, wie wel?), maar op basis van de CPU specs zou ik eigenlijk verwachten dat hij met gemak 100Mbyte/s haalt.
Uit de DRAM cache misschien, maar die data moet ook nog ergens vandaan komen he. De RealTek offloading werkt niet zo goed, dus nagenoeg alles wordt in CPU gedaan, de storage zal zo z'n beperkingen hebben, en in de praktijk is een windows-compatible protocol vrij traag. Het is in de praktijk niet zo zeer de netwerkinterface waar de beperking ligt, maar al het andere...
heb even google geraadpleegd, en een forumpost opgeduikeld van iemand die het bij de nanopi neo 2 (ook allwinner H5) getest heeft en snelheden > 800Mb/s zegt te halen.

https://forum.armbian.com...nopi-neo-2/#comment-28750

Alles aan het ding behalve de storage (uSD kaart / emmc) lijkt mij snel genoeg om gigabit lan te draaien. Dus dan is de bottleneck storage en niet de ethernet interface
Volgens mij is dat ook wat ik zo'n beetje gepost had.

Probleem is dat je pas echt lekker storage kan draaien als de hele chain goed zit. Dus block device - bus - cpu - bus - phy - netwerk. Er hoeft maar een stukje niet snel genoeg te gaan en het heeft al geen zin meer.
ja, maar zoals ik hierboven al schrijf - niet alle applicaties zijn NAS.

In je eerste post lijk je niet erg gecharmeerd van het bordje. Dat mag van mij - ik zal zelf ook niet naar de winkel holllen om er een te halen - wat mij betreft is het nl een 13-in-1 dozijn bordje.

De zinloosheid van gigabit lan op dit bordje is echter wat mij betreft geen goed punt om dit bordje op af te branden. Het zou niet beter of zelfs goedkoper worden als er enkel 100Mbit op zit. Met de lan performance in NAS-applicaties beperkt door (in essentie) storage zou je daarover moeten klagen. En dan zou je op precies dezelfde toon moeten klagen over bijna alle SBC's in deze prijsklasse.
Daarnaast is zinloos ook zo'n groot woord. So what als het ding geen Gbit haalt? 400 Mbit (noem maar iets hoor) is nog niet de helft van de PHY speed, maar wél vier maal zo snel als wat je met een 10/100 phy gehaald had. En dat soort snelheden halen dit soort bordjes vaak zat.

Als (simpele) NAS is dat het verschil tussen hemeltergend traag en eigenlijk best wel oké voor alle normale gebruik, eerlijk gezegd.

netwerkinterfaces (allicht voor consumentengebruik ;) ) schalen nu eenmaal met een factor tien - en dat betekent dat je soms een interface nog niet voor de helft gaat kunnen vullen en toch ettelijke malen sneller bent dan de eerste tragere optie. :)
Hoezo zinloos, mis haalt die wel 30MB/s dat is toch al een aardige verdubbeling
Verdubbeling van wat? Het is niet alsof je met 100Mbit de lijn al vol kan trekken voor iets als SMB.
Verdubbeling van wat? Het is niet alsof je met 100Mbit de lijn al vol kan trekken voor iets als SMB.
Waarom niet? Mijn NAS (dual core 1.2GHz ARMv7) haalt met wat moeite 110MB/sec. Nou heeft die wel een aantal decente sata poorten, maar het lijkt me sterk dat dit ding een USB schijf niet met meer dan 100Mbit zou kunnen aanbieden.
De bus heeft maar 480Mbit/s en wordt praktisch in tweeën gesplitst wat 240Mbit in USB Mass Storage mode over laat. Haal daar protocol overhead, CPU belasting en filesystem overhead van af en je hebt ongeveer 120Mbit over in een ideale situatie. In de praktijk is een situatie niet ideaal en kan je er van uit gaan dat je ergens onder de 100Mbit uit komt...
Volgens mij zie je het te somber in. Een Synology USB station 2 heeft volgens deze bootlog een single core 800MHz Armv5 processor, en volgens deze review haalt hij 99.6Mbps read. (Op een USB schijf. Er is niets anders)

Je maakt mij niet wijs dat deze quad core 1.5GHz Armv8 dan niet ruim boven die 100Mbit kan komen. Zou best kunnen dat die Marvell gigabit chip veel efficiënter is dan deze RealTek, maar we hebben dan ook ruim 20 keer zoveel processorkracht te verspijkeren.
Die realtek chips is alleen de MAC. De H5 SoC heeft een PHY aan boord, met gigabit RGMII.
Haha, nee. CNet tests wijzen uit dat je 42 MB/s kunt halen, dat is Bytes niet bits. Dat is dus 336 Mbits/s, gemeten. De ideale situatie is netto 85-90% van 480 Mbit = 408-432 Mbit/s.

Geen idee overigens waar je "bus splitsen" vandaan komt. Welke bus en waarom?
Volgens het schema zijn de twee USB poorten aangesloten op afzonderlijke USB interfaces van de SoC. In principe heb je de volle USB2-bandbreedte op iedere poort.
ga je er van uit dat de lan aan de USB bus hangt of snap ik je niet?
Je storage hangt toch aan USB?
Een USB stick wel, SD en emmc vermoedelijk niet. En stellen dat gigabit lan zinloos is omdat de USB storage "dat niet trekt" vind ik een beetje kort door de bocht.

Ik zie niet waarom de gigabit verbinding als "zinloos" zou moeten worden bestempeld. Niet alle applicaties zijn NAS.
Lees even wat hier boven staat, perfect onderbouwd waarom gigabit in deze configuratie zinloos is. Wellicht dat je een paar Mbit vooruit gaat, maar het is niet het USP waar ze de Rpi mee omver gaan blazen.
ik lees heel goed wat er boven staat. En kom nog steeds tot de conclusie dat de ethernet niet het probleem is, maar de storage in NAS-achtige applicaties.

De eerste post van deze thread begint met
<quote>
Dit gigabit verbinding is dus zinloos om dat geen enkele I/O op dat bordje 125MB/s kan trekken, en die RealTek chip vrij hard op de CPU moet leunen om überhaupt linerate te draaien. Zelfs als je de helft haalt heeft het nog geen zin om dat je ook 100Mbit niet eens goed kan benutten.
</quote>

En als die stelling al waar is, dan is dat dus applicatie-specifiek. En die applicatie-specifieke-beperking van dit commentaar wordt niet genoemd in die post. Daarnaast wordt het commentaar ook nog eens ontkracht door anderen die met dit soort bordjes wel degelijk hogere doorvoersnelheden dan 100Mbit/s halen in NAS applicaties, en het is volledig irrelevant of Gbit lan "zinloos" is - het is wat op de processor zit - langzamere lan zou duurder zijn

Dus "perfect onderbouwd" vind ik nogal wat op af te dingen.

Er wordt zover ik weet ook nergens geclaimd dat dit de rpi-killer gaat/moet worden.

Het is gewoon een SBC met quad core A53, zonder HDMI, met Gbit lan en wat gpio. Deze is wat goedkoper dan een rpi. Niks meer, niks minder. Zijn er zoveel van. Who cares.

De eerste post kwam op mij wat negatief over. Ik denk dat soortgelijke en sterkere argumenten kunnen worden gebruikt om negatief te zijn over de rpi. Of over de beaglebone of over de banana pi of over elk ander bordje met eindige processor-power, bandbreedte, IO, geheugen, etc. resources.

Het is w.m.b. prima om te wijzen op beperkingen - kan mensen helpen om keuzes te maken, maar het is zinloos om "gigabit ethernet" als zinloos te kwalificeren als de beperkingen van heel andere aard zijn en afhankelijk van de applicatie
Dit gigabit verbinding is dus zinloos om dat geen enkele I/O op dat bordje 125MB/s kan trekken.
Tja. In combinatie met een managed switch (met vlan's) zou je er een router van kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door Mijzelf op 4 juli 2017 17:29]

Nee, want dan kan je net zo goed een router kopen voor hetzelfde geld.
Wijs mij dan maar eens een router-only device aan voor 25 dollar / 26 euro met gigabit, vlan support en verder zo'n beetje alles wat je er zelf nog op wil draaien.
Je mag 50 euro verspijkeren. 25 voor dit bordje, en 25 euro voor de goedkoopste managed switch. Zonder die switch is de router een beetje zinloos.
Die managed switch wil ik toch al ;)

Of ken jij 'n router met 8 (of meer) poorten met vlan support

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 4 juli 2017 18:25]

https://www.newegg.com/Pr...-9SIA7JJ31A2367-_-Product
17 dollar. DD-WRT er op en knallen met die vlans... krijg je er nog wireless bij ook
Of deze voor 25 dollar: https://www.amazon.com/TP...-TL-WR841N/dp/B001FWYGJS/
1) niets te vinden over vLAN support
2) geen gbit
3) geen 8 poorten
4) niet nieuw
1).... DD-WRT dus vlan support
2) gigabit ga je ook niet halen met de friendlyarm, en al helemaal niet als je er enigzins leuke dingen mee gaat doen zoals vlans/routing etc. de realtek heeft geen enkele vorm van offloading.
3) Die managed switch heb je toch al?
4) de tweede link is gewoon een nieuwe

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 4 juli 2017 21:58]

Daarnaast, ik wil geen wifi.. Enkel een router - er is een verschil weet je ;)

Gigabit gaat 'ie mogelijk niet halen nee, maar meer dan 100Mbit zeker wel.
En het feit dat je met vlan's wil werken, en dus moet gaan routeren over de iets meer dan 100 mbit maakt hem in mijn ogen ongeschikt. Verkeer over een lokaal netwerk langzamer dan 1 gbit... nee dank je.
Dat is natuurlijk nogal onzin. Wie zegt dat het 'iets meer' dan 100 Mbit is? Best mogelijk dat hij makkelijk 400Mbit haalt, en als dan mijn internetverbinding ~150Mbit is, is dit meer dan prima geschikt om mijn internet, VPNs, enz. te routeren.

Het is totaal afhankelijk van de usecase - misschien niets voor jou, maar wel voor mij.
Die managed switch wil ik toch al ;)

Of ken jij 'n router met 8 (of meer) poorten met vlan support
Helaas zijn die inderdaad maar weinig te vinden, en al helemaal niet in de 'betaalbare' sector.
Ik heb een hele tijd gezocht naar die oplossing, omdat er in de meterkast nu een modem staat ( dat was bij ADSL, en nu bij Ziggo zo ), een 8P switch, en nog eens de router die het 'echte' werk doet.
3 units die makkelijk in één zouden passen, WiFi is afzonderlijk geregeld met AP's op de etages.

8+1 Ethernet zou ideaal zijn, als router, en als daar OOK nog eens een -wrt oplossing voor zou zijn, ben ik om
Die gigabit verbinding is zeker niet zinloos. Misschien haalt ie geen 125MB/s. Maar in ieder geval meer dan 12.5MB/s waar je met 100Mbps op zit.
Al haalt ie maar 40, dan is dat al 3 keer zo snel....

En als je geen externe hardware gebruikt die specifiek voor de Raspberry is gemaakt (en dat zijn best veel gebruikers) dan zie ik het probleem niet.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 4 juli 2017 17:27]

En dan nog heeft het geen zin, want zowel de CPU als de rest van de I/O kan dat niet constant aan.
Je zal op z'n best 40MB/s half-duplex kunnen doen, en dat is zonder overhead, services, transcoding, compressie of GPU. Dan kan je beter rechtstreeks een externe traditionele HDD op USB2 aansluiten, dat gaat al met 50MB/s.
router applicatie? Alles in RAM.
Koop dan gewoon een router voor hetzelfde geld.
Dat je dit überhaupt hier durft te zeggen joh. :+
De site heet "Tweakers" he? Niet Nu.nl.
Het leuke is juist het tweaken en dat kan prima met een bordje wat maar €25 kost.
Maar je bent geen fan zie ik al...
Als je zelf je router wil bouwen haal je gewoon een oude desktop ergens van de zolder. Toch interessanter dan dit voor een tweaker, niet? Tal van manieren om een router zelf te bouwen zonder dit bordje.
Nee, dat gaat natuurlijk weer een beetje te ver he. De router is dat kleine compacte ding in je huis weet je wel? Precies wat mijzelf al zegt: stroomverbruik.
Het gaat bij SBC's vooral om stroom gebruik en je oude onzuinige desktop inzetten als router is natuurlijk compleet idioot dan. Helemaal voor een router! ( 24/7 in dienst )
Maar het ging hier toch over het tweaken. Niet?
Het ging over een router + tweaken. Dat doe je natuurlijk niet met een desktop, maar goed. Wat is er meer tweaken aan een oude desktop dan? Het is alleen maar onnodig / onhandig groot, en vreet stroom. Dan tweak ik liever zo'n bordje, met een klein managed switch bordje. :)
Ik ben het deels met je eens.
Ja, klein en energiezuinig, graag.
Maar niet in deze vorm dan.

Liever zie ik dan 'iets' duurder een NUC formfactor, maar wel rond deze prijzen.
( 50/75€ als natte vinger )
Maar dan met minimaal 2 Gigabitpoorten, en sataondersteuning ( M2 oid )
Mikrotik onder andere maakt dit soort spul ook, maar heeft zijn eigen OS ( niet verkeerd, maar wel weer een belemmering soms )
Dan kan je mooie routers maken, OpenSense erop, evt andere serverdiensten als openvpn ...

Er zijn wel degelijk voordelen aan een desktop als router, alleen (inderdaad) niet de oude PC van zolder, met zijn 300W continu 24/7
Ja, NUC formaat is helemaal leuk. Maar ja, dan gaat het echt over een hele andere prijs klasse gelijk. Heb zelf een Odroid C2, met een EMMC module van 32GB. Dat ding is echt ongelofelijk snel, voor wat het is. Haal ongeveer 135MB/s schrijven. Alleen daar is de prijs ook naar.

Maar nu je over Mirkotik begint. Wat is ook alweer dat bedrijf met al die routerbordjes? Ik kan er niet opkomen helaas. Je kan daar optioneel een case kiezen, maar je kan ook alleen het bordje halen. Is niet RouterBoard in ieder geval.
Dat is Mikrotik
https://mikrotik.com/products

alleen de bordjes https://mikrotik.com/products/group/routerboard


Ik heb hier tot een paar maanden geleden zo'n CRS109 router gebruikt, een echte droom ;)
Alleen openVPN is bagger ( wifi ondanks sterk, max de N versie

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 5 juli 2017 09:16]

Is dat toch Mikrotik ja? Ik dacht dat dat een andere was eigenlijk. Ik zal in de war zijn, kan het ook niet vinden op Google. Maar zijn ze allemaal slecht met OpenVPN? Want dat is voor mij juist belangrijk, dus wel iets om rekening mee te houden. :)
Het werkt wel, maar tot een dik jaar terug was het enorm traag en bewerkelijk.
https://wiki.mikrotik.com/wiki/OpenVPN

Het was zo erg dat mijn Syology 211j het sneller en makkelijker afhandelde ;)
Dus met nog een extra device in het netwerk ( licht overdreven, de NAS stond er toch ) is het wel te doen, maar daar heb je dan weer niet zo'n 'dure' router voor.

Persoonlijk zou ik het nu anders aanschaffen, een nonwifi mikrotik, 2 of 3 AC accespoints voor de wifi, en een (zelfbouw) NAS als serverbackend.
Ik gebruik een HP N40L, deze is nog snel genoeg, maar een (nieuwere) zuinige server met 2 Gigabitpoorten en 4+ hdd's staat op het vervanglijstje.
Ik heb thuis een HP DL380G7 draaien met 2x een L5640. Serverkracht genoeg :D
In combinatie met een Watchguard XTM505. Helaas werkt daar de VPN addon kaart niet van onder Pfsense, omdat er geen OpenBSD drivers voor zijn...
Vandaar dat ik een OpenVPN routertje wil, voor een permanente OpenVPN 500 / 500 verbinding.
Zijn die Mikrotik dingen daar snel genoeg voor?
Ik zou het niet durven zeggen, ik ben bang van niet.
Misschien in het Mikrotik deel hier
\[Ervaringen/discussie] MikroTik-apparatuur

Er zullen vast wel zijn die het aankunnen, maar dan praat je over 500€ en meer, vermoed ik
Dan heb je niet men volledige post gelezen. Tal van andere manieren heb ik erbij geschreven. Een beetje creativiteit laat ik van de tweakers zelf komen. Heb nog op een andere post gereageerd met voorbeelden.

Een desktop hoeft geen stroomvreter te zijn. Die draait 99,9% van de tijd idle. Underklok hem. Probeer het zo zuinig mogelijk te krijgen.

Welke tweaker gaat dit bordje gebruiken als permanente router bij zijn thuis?
Iemand die dat wil. Wie gaat een onderklokte oude desktop gebruiken? :z
Het punt is dat je niet een nieuw bordje hoeft aan te kopen om wat met een router te experimenteren.
Ja dat snap ik. Maar je vergeet even dat de desktop in de tijd dat jij klaar bent met je router experiment, evenveel stroom gebruikt heeft als dit bordje kost. Dat is het leuke aan deze dingen: het kost gewoon niks. Ik heb thuis een Banana Pi, Raspberry Pi 2, 3 en Zero. En ik heb nog een Odroid C2. Dat is perfect voor dit soort dingen. Ben het met je eens dat het qua functionaliteiten wat minder mogelijkheden heeft, of je moet willen uitbreiden via USB. Maar voor een tijdelijke router is dat helemaal geen issue.
Als je zelf je router wil bouwen haal je gewoon een oude desktop ergens van de zolder. Toch interessanter dan dit voor een tweaker, niet?
Niet qua stroomverbruik.
Tal van manieren, vulde ik mezelf aan.

Een NAS ombouwen.
Een router ombouwen.
...
Ik ben geen fan van non-community, commerciële, Pi klonen die proberen mee te liften nee.
Bordjes zoals die van orange pi, friendlyarm en andere merken hebben ook weer hun sterke punten.
emmc, sata, betere soc, andere vormen, ddr3 en natuurlijk in sommige gevallen een lagere prijs
het ligt er maar net aan wat je nodig hebt of juist niet nodig hebt

[Reactie gewijzigd door SickHekker op 4 juli 2017 18:35]

Da's je goed recht.

Heb je al overwogen om een eigen bord met eigen community te beginnen met processoren met open documentatie in plaats van broadcom spul?
Dat is te merken inderdaad pfff. Dit is toch een geweldige vervanger voor de RasPi 3? Eindelijk gigabit lan, voor onder de 30euro. ( voor zover ik weet )
Ik vind het echt top in ieder geval. :)
40MB/s is al meer dan 12,5MB/s toch.

Op mijn pi 2 zie ik toch echt dat 100mbit een bottleneck is met samba erop.
Zowat elke HDD en USB stick zit op USB op max 35mb read, write vaak nog veel lager. USB2 is zwaar verouderd en gaat zeker niet met 50mb/s.
Zoek maar wat random testjes op, they're all over the internet.
En dan heb je het nog niet eens over het gebrek aan ondersteuning van hardware accelaratie onder Linux van de graphics chip op dit bordje...
Nou weet ik dat je die niet nodig hebt als je dit bordje als server-achtig iets wilt gebruiken, maar het betekent wel dat dat ook het enige is waar je dit bordje fatsoenlijk voor kan gebruiken. (Ja, je kan er natuurlijk Android op draaien)

edit
Hm. Er zit geen video output op. Nouja, dan is het een leuk headless speelbordje :-)

[Reactie gewijzigd door JAVE op 4 juli 2017 18:16]

Android draait meestal ruk op dit soort boortjes. Slechte ondersteuning SOC. Vaak werkt alles maar half en erg buggy. Heb het zelf ook gehad bij de OrangePi. wil je leuk pielen. Koop gewoon een raspberry. Of je moet zelf een IT'er zijn die de tijd en zin heeft om zelf images ervoor te gaan maken...
Nu nog 2 Sata (en dan niet sata via usb) erop, en dan ....
Je krijgt niet veel modpunten maar ik ben het met je eens, dit soort bordjes kunnen vooral aantrekkelijker worden als ze bijvoorbeeld focussen op I/O. Dan worden ze echt goed als servers. Dus snellere SSD en dan gigabit ethernet, USBB 3 en een m2 slot aan de onderkant. Dan zijn we aan het praten. Ik vraag me heel erg af wat dat zou kosten...

En dan zou je ook een bordje kunnen maken met crap I/O maar goede video specs voor wat gaming op je TV.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 4 juli 2017 17:41]

Het praktische probleem is dat je voor SATA bij een Intel Atom uitkomt, in plaats van zo'n SoC als dit. Dan zit je meteen in een andere prijscategorie. Bijvoorbeeld een Intel DE3815TYBE bordje - Atom E3815, USB 3.0, SATA, Gigabit LAN maar geen M2. Wel PCIe. Of een ASRock Q1900B-ITX - J9100, SATAx2
UP2 (squared) is zo'n singleboard computer maar is totaal niet te vergelijken met bovenstaande bordje (zoals Msalters al meldde... ook een andere prijs). Wel heeft UP dezelfde GPIO als de raspberry.
Ik mis nog steeds de aanwezigheid van sata op dit soort bordjes. Hoeveel kost het nou zo iets erbij te solderen + controller? Neem een banana pi en die kan het ook.
De SoC op de Banana Pi (A20) heeft een SATA-interface, de H5 op deze heeft dat niet. Practisch gezien gaat dat dus niet lukken.
Die poort loopt via USB toch? Dan gaat alles via vie de CPU iets wat je juist minder wilt hebben.
Nee, bij de A20 is de SATA een native interface dat niet via een USB-bus is aangesloten. Een aansluiting op de chip betekent niet dat "alles via de CPU" gaat. Dit zijn SoC's (system on chip) waarbij op één chip een CPU en andere functies (zoals wat bij een PC in de chipset zit) zijn geïntegreerd.
Sorry dacht dat het bij die chip nog steeds over de USB ging en dus over de cpu.
Ziet eruit als een aardig bordje, maar zoals alle anderen valt en staat het voor mijn idee met de community. De community van de rpi is zo ontzettend groot dat concurreren moeilijk is.
Ziet er leuk uit. Maar ik kijk wel eerst minimaal een half jaar de kat uit de boom voordat ik iets ga kopen.
Geef mij maar RPi in plaats van deze kloon. Veel betere software ondersteuning en niet te vergeten de grote community. Alleen aan de gigabit ondersteuning heb je weinig wanneer het verdere board daar niet voor is ontworpen. En zoals hier al eerder is aangegeven: geen monitor aansluiting. :X

Goedkoop proberen mee te liften met het succes van een ander noem ik dit. Helemaal met die naam ***Pi. Hoort natuurlijk wel weer bij zo'n klonen bakker.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 4 juli 2017 18:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee