BBC's minicomputer micro:bit komt naar onderwijs in Nederland

De micro:bit, een minicomputer ontworpen op initiatief van de BBC, gaat wereldwijd verspreid worden onder scholieren. Nederland is een van de eerste landen waar het apparaatje, dat bedoeld is om kinderen de basis van programmeren bij te brengen, beschikbaar zal komen.

In het Verenigd Koninkrijk zijn er inmiddels een miljoen micro:bit-computertjes uitgedeeld aan scholen. Om de micro:bit verder te verspreiden is de Micro:bit Educational Foundation opgezet. De stichting, die gesteund wordt door grote techbedrijven zoals ARM, Microsoft en Samsung, heeft zich als doel gesteld om binnen een afzienbare termijn honderd miljoen mensen te bereiken met de micro:bit.

In twee landen begint het uitbrengen van de micro:bit al op dit moment, het gaat om Nederland en IJsland, zegt Zach Shelby, de baas van de stichting, tegen Wired. De software die kinderen in staat moet stellen om te leren programmeren is vertaald. Volgend jaar wil de stichting het computerbordje naar Noord-Amerika en China brengen en een verbeterde versie van de minicomputer uitbrengen.

Het plan voor het uitdelen van ontwikkelcomputertjes aan scholieren werd in 2015 opgezet door de BBC. Het ontwerp van de minicomputer werd enkele maanden later onthuld. Het verstrekken van de bordjes aan scholieren rond elf jaar oud begon in maart dit jaar. Volgens de BBC heeft dat inmiddels effect opgeleverd. Van de meisjes die in aanraking waren gekomen met de micro:bit, zou 39 procent een ict-studie willen doen. Voor de komst van de microcomputer was dat 23 procent.

De micro:bit is een bordje van 4x5cm, met een ARM Cortex M0-processor. Het ontwikkelbord is voorzien van een magnetometer en accelerometer, en ondersteunt bluetooth low energy. Het computertje bevat een array van 25 leds in een patroon van 5x5, waarop cijfers en letters weer te geven zijn. De micro:bit heeft vijf input/output-ringen, om het ontwikkelbordje aan andere sensoren of systemen te koppelen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-10-2016 • 14:40

63 Linkedin

Reacties (63)

Wijzig sortering
Wellicht is het leuk te weten dat de eerste "school" PC van de BBC werd ontwikkeld door Acorn Computers. Acorn maakt later ook een microprocessor op basis van RISC architectuur welke bekend werd onder de naam Acorn Risc Machine ofwel ARM.
De Micro:bit van de BBC heeft ook een ARM processor en zo is na 36 jaar de cirkel weer rond.

[Reactie gewijzigd door Bilbo.Balings op 19 oktober 2016 15:10]

Mijn eerste programmaatjes maakte ik op de voorloper van de BBC computer, de Acorn Atom. Indertijd gekocht als bouwpakket, dus zelf alle voetjes voor de voornamelijk TTL IC's vastsolderen.
Later uitgebreid met een whopping 64kbyte RAM 8)7
Ik heb het ding nog steeds in eenkast liggen maar jammer genoeg doet hij het niet meer.
Geweldig! Zelf heb ik nog een Acorn Electron gehad en zou wel willen dat ik die nog had staan.

Jammer dat de Atom het niet meer doet, wellicht valt hij nog te repareren.
Ik denk dat de soldeerverbindingen en de IC-voetjes in de loop van de jaren zijn geoxideerd. Die zou ik allemaal even langs moeten lopen, elco's vervangen en kijken wat er gebeurt. Maar dan nog heb ik het probleem dat het ding alleen een RF-video uitgang heeft, het is de vraag of een moderne tv daar zin in heeft.
Op zich wel een leuk tweaker-project om een 35 jaar oud beestje tot leven te wekken 8-)
Een moderne tv kan gewoon nog analoge tv-signalen ontvangen. Je moet alleen wel de antennekabel omprikken als je afwisselt tussen computeren en tv-kijken.
De BBC had ook een analoge RGB uitgang, die je eenvoudig op een scart kabel kan aansluiten.
Zie punt 3.3
http://mdfs.net/Info/Comp/BBC/Monitor/BBCtoTV.htm
Een Acorn Electron heb ik hier nog liggen :) Alleen de 'm' doet het niet meer. Verder eigenlijk niets meer mee gedaan, moet ik nog eens gaan doen.

De MSX die ik heb liggen heb ik wel nog via cassettebandje eens een spel weten te laden, erg cool :D
Is het fixen wel waard... Maar dan moeten er geen obsolete componenten gesneuveld zijn natuurlijk.
En hoe kan je hier precies mee programmeren dan? Het ziet er naar mijn idee een beetje raar uit..

Iemand die uit kan leggen hoe dit apparaat precies werkt?
Uit een ander artikel:
Kids can program the board via a web-based interface to do many things, including flashing up numbers, letters and scrolling messages on the LEDs. Plus, since there’s a built-in accelerometer and compass, it can detect movement and tell which way it’s pointing.

The buttons can control games, or even control music playback on another device such as a phone. It can do this because it has on-board Bluetooth, so it can communicate with other Bluetooth devices including tablets, cameras and the increasing number of smart home gadgets.
There are also five rings which work with crocodile clips or 4mm banana plugs. Using these, kids can attach more sensors including thermometers, moisture sensors, proximity sensors and more.
Je haakt een computer aan de USB poort, en je schrijft daarop je programma. Ongeveer zoals een Arduino (of ESP8266). Daarna zet je het programma op dit ding, en kan hij los.
BBC heeft een uitleg online staan.
Heeft iemand enig idee waar scholen dit kunnen bestellen? Ik vind alleen links voor de UK.
Wij zijn de partner voor de micro:bit in Nederland. We zijn momenteel bezig met een pilot op een aantal scholen. Hier vindt u meer informatie http://www.devlab.nl/devlab-academy/microbit-nl-community/
Als je het vindt, wil je het dan posten? Ben wel benieuwd wat de kosten zijn vergeleken met een Raspberry Pi, wat toch een volledige computer is ipv een soort Arduino.
Pi is een hele andere doelgroep. Dit is voor kids en wordt gratis weggegeven aan kinderen van 11. De PI is echt veel sneller maar kost dan ook geld al is de Zero van 5 euro natuurlijk voor iedereen te bekostigen (maar deze is dan weer een stuk langzamer dan een RPI 3)
Er is geen gratis, de belasting betaler betaald dit, of wellicht betalen Microsoft en Samsung dit. In het laatste geval ben ik erg benieuwd naar hun motieven aangezien Microsoft meer waarde hecht aan kinderen die in hun vendor lock zitten dan aan het feit dat kinderen tot op het laagste niveau kunnen leren hoe iets werkt. Of is alle geassocieerde software open source?

Daarom blijft de vraag, wat zijn de echt kosten? En waarom koopt degene die ze daadwerkelijk betaald daar geen Raspberry Pi's, of iets anders bijvoorbeeld de CHIP van?

Ik zie nergens iets over licenties en nergens een github oid referentie. Zitten we straks weer (net als met Matlab) met een generatie van scholieren die superdure software van hun baas eist terwijl er gratis en betere opensource alternatieven zijn (zoals Python in het geval van Matlab)?

Er staan zelfs taalfouten op de website: "Is your company your university or college (or other knowledge institute) interested in participating in the DevLab way of work?" En wat zijn de participating SME's (small and medium enterprises) waar ze het over hebben? Niet echt een open operatie zo te zien. En voor het onderwijs houd ik daar helemaal niet van.

Site zoals Devlab hieronder vermeld: http://www.devlab.nl/devlab-academy/microbit-nl-community/

[Reactie gewijzigd door teek2 op 19 oktober 2016 16:18]

https://www.microbit.co.uk/open_source

Het is zoals je ziet gewoon allemaal Open Source :)

Voor Microsoft en Samsung is het gewoon marketing met een goed doel. Die hebben er natuurlijk baat bij als meer mensen interesse krijgen in informatie techniek. Zo duivels is het allemaal niet. Alle beetje fatsoenlijke grote bedrijven hebben een budget voor goede doelen marketing, oftewel "Iets terug geven". En het werkt omdat sites als Tweakers het erbij vermelden.
Microsoft
To bring the BBC micro:bit to life, Microsoft have developed a bespoke version of their popular TouchDevelop web application and hosting service. They have also brought in a number of learning resource providers, and are producing a getting started guide for teachers and students.
Samsung
Samsung will connect the BBC micro:bit to phones and tablets, so that they are able to communicate with each other. Samsung will also publish a mobile micro:bit app that will allow young people to program on-the-go.
Tweakers is degene die er slechts 2 noemt, er zijn nog wel meer die hier aan meedoen.

https://www.microbit.co.uk/partners
Ah top, ziet er goed uit! Bedankt voor de link.
Dit lijkt meer op een Arduino, maar je kunt meteen al een heleboel zonder solderen en code bij elkaar schrapen.
De temperatuursensor, display etcetera kun je meteen gebruiken.
Je programmeert hem via een userinterface met Scratch-achtige blokken. Geen gedoe met libraries of verzinnen op welke output-pin de bewegingssensor zit aangesloten; dat zit allemaal al in de ontwikkel-tool.

Hij draait dus één programmaatje; anders dan de PI die meerdere programma's draait boven op een besturingssysteem.
Hoi, ben jij van Devlab zelf? Zou je mijn punten hierboven kunnen adresseren? Het lijkt me een fantastisch initiatief maar ik kan de openheid, de oprechtheid, de motivatie en de mate van "commitment" van het project niet beoordelen aan de hand van deze website. Ik ben wel erg benieuwd! Ik vind het voor het onderwijs heel belangrijk dat er niet gekozen wordt voor gesloten oplossingen die niet door een community overgenomen kunnen worden als de bedrijven erachter interesse verliezen bijvoorbeeld. Zeker als er belasting geld bij komt kijken.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 19 oktober 2016 16:28]

Anoniem: 829475
@teek220 oktober 2016 16:04
Ik werk inderdaad bij Devlab. Zou je ons een mail kunnen sturen met je vragen? Dat communiceert wat makkelijker.
Dank je wel.
Dit is toch helemaal niet zo uniek? Lijkt me een "standaard" arduino board met BTLE en magnetometer. Oftewel een flightcontroller: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/22322.jpg
De hardware niet nee. Net als dat de Arduino qua hardware nooit uniek is geweest. En je flightcontroller board ook niet. De software eromheen is wel redelijk uniek.
Waarom zetten ze niet gewoon wat oude Commodore 64 computers terug in de klassen. Laat die kids zich daar op uitleven en dingen programmeren. Eerst kennis maken met LOGO, dan BASIC en de echte volhouders gaan vanzelf met machinetaal aan de slag. Voor je het weet solderen ze zelf wat interfaces in elkaar om het internet op te kunnen en schrijven ze een Flappy Bird clone in 1 middag. ;)
Waarom zetten ze niet gewoon wat oude Commodore 64 computers terug in de klassen.
Heb jij er daarvan nog ettelijke miljoenen staan in een schuur of zo. ?
Deel ze dan maar uit.
In het Verenigd Koninkrijk zijn er inmiddels een miljoen micro:bit-computertjes uitgedeeld aan scholen
Doe dan een Raspi, hebben ze tenminste geen 40x25 letters op 320x200 over composiet.

Wat ik me afvraag is waarom ze zoiets niet gewoon simuleren. Alle programmatuur die erop gaat draaien is voor wat ik hier lees vrij high-level dus echt op de hardware 'werken' is al n.v.t. Waarom heb je dan nog een printplaat nodig?

[Reactie gewijzigd door blorf op 19 oktober 2016 17:27]

Doe dan een Raspi, hebben ze tenminste geen 40x25 letters op 320x200 over composiet.
40x25 chars en 320x200 zijn normaal gesproken precies het zelfde (uitgaande van de standaard 8x8 chars).
Kinderen willen niet alleen maar wat pixels op een scherm zien. Die willen graag ook vaak dingen zien in de fysieke wereld. Ik denk dat veel kinderen bij een Commodore 64 of cloon gauw zullen afhaken.

Tevens heeft zo'n commodore geen moderne interfaces wat gewoon makkelijker werkt en leuke moderne sensoren zoals de gyro en accelero meters en noem maar op. Ledjes... Dat vinden kinderen toch even wat leuker denk ik.
best leuk, maar momenteel maken we voornamelijk gebruik van de arduino / raspberry / drones en lego, mede omdat daarvoor al zo ongelofelijk veel lesmateriaal beschikbaar is (en goed betaalbaar) meer concurrentie, altidj goed toch?

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 19 oktober 2016 14:43]

Heb je misschien wat hints/tips om iemand die wil beginnen met programmeren op weg te helpen ?
Lesmateriaal is vaak leuker om mee te werken dan droge stof voor volwassenen (ook al ben je zelf volwassen :+)
Ik zelf heb de beginners kit gekocht van arduino. Was best leuk om te doen
Wat wil je precies? Een Arduino is veel meer dan alleen programmeren, eigenlijk ben je 50% met programmeren bezig en 50% met het bouwen van hardware. Als je alleen wil leren programmeren hoef je natuurlijk geen extra computer(tje) te kopen.
Je zou Python als startpunt kunnen nemen. Dat is een programmeertaal waarmee je op de PC redelijk volwassen software kunt schrijven (als je dat wilt), en als blijkt dat je toch meer de hardwareknutselkant op wilt kan je dezelfde taal op een Raspberry Pi gaan gebruiken.
Dat dus, heb al een Pi 3 en Zero liggen voor diverse knutsel projectjes (openelec, retropie) en hardware knutselen zit wel goed :)
Wil wat meer/verder gaan dan de standaard dingetjes die ik hierboven noem en dingen van internet plukken en klaar.
Zelf dingetjes schrijven of aanpassen en klooien :)

Bedankt voor je Pyton tip, nog nog een leuke manier om te aan te pakken :)
Er is nodige tevinden, heb je helemaal niets? Pak dan een arduino(?) starters kit van conrad op ebay :+

Tip: boek "python for kids"
ben ik zelf 3jr geleden mee begonnen en kan nu nodige in elkaar draaien. rede waarom ik voor dat boek ben gegaan; de logica erachter wordt toegelicht. "Waarom blablabla x blablabla y" gedaan wordt. Dat 'waarom' aspect, bleef bij andere boeken onbeatnwoord.
Dat is zo, de zeer goede ondersteuning vanuit de community is een groot voordeel van platformen zoals Arduino en Raspberry. Vooral omdat beide systemen hun specifieke sterke en zwakke punten hebben bijten ze elkaar niet.
En toch zie ik wel ruimte voor de Micro:Bit, want het heeft weer andere eigenschappen waardoor er weer een heel eigen creatieve dynamiek ontstaat.

Laat naar komen zeg ik :)
Ik zie dat op onderstaade nl site het boardje iig wordt aangeboden op elektor.nl
Goede ontwikkeling, ik denk dat leren programmeren niet alleen van toepassing is voor het overduidelijke (namelijk het leren hoe je moet programmeren), maar ook stimulerend is voor meer abstracte zaken als logisch denkvermogen en procesanalyse.

Overigens mis ik in dit artikel wel een referentie naar de originele BBC Micro, welke in 1981 met zo'n beetje hetzelfde oogmerk is ontwikkeld.
Vroeger kregen wij daarom speciaal schaak les op de basis school en deden we mee aan competities. Toen had men al wel een paar commodores op school, maar werd niet veel mee gedaan.
Anoniem: 829475
19 oktober 2016 15:18
Wij zijn de partner voor de micro:bit in Nederland. We zijn momenteel bezig met een pilot op een aantal scholen. Voor meer informatie : http://www.devlab.nl/devlab-academy/microbit-nl-community/
Vraagje hoeveel zou dit kosten als je het als partuculier zou kopen. En van welke leeftijd is dit ongeveer geschikt? Misschien leuk als kerst cadeau voor mijn kinderen
Kost ongeveer rond de 20 euro. Het is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7 a 8. In de UK zijn ze uitgedeeld aan kinderen van 11, maar wij hebben gezien dat veel jongere kinderen er ook al prima mee kunnen werken.
Leuk, ben benieuwd of ik binnenkort m'n neefje ermee zie :)
Ze zijn trouwens in meer landen bezig, in Duitsland hebben ze bijvoorbeeld een eigen versie gemaakt die doorborduurt op de micro:bit, met wat extra hardware en een iets slimmer design (minder kans op 'kortsluiting')

De Calliope Mini (Duitse site)
Op HaD staat wat info in het Engels.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee