BBC geeft scholieren gratis minicomputer

De Britse publieke omroep BBC gaat scholieren rond elf jaar oud een gratis minicomputer geven die ze de basis van programmeren moet bijbrengen. De Micro Bit is een simpel microcomputertje dat kan communiceren met geavanceerder apparatuur zoals de Arduino en Raspberry Pi.

De Micro Bit - een werktitel - wordt uitgedeeld aan alle kinderen in Year 7 van het Britse schoolsysteem, vergelijkbaar met groep acht in Nederland. Het apparaatje is nog in ontwikkeling, en naast de naam kunnen het uiterlijk en de featureset nog wijzigen. Over de featureset is sowieso nog weinig bekend, enkel dat het om een simpel minicomputertje met een led gaat.

Wel is duidelijk dat het apparaatje is bedoeld om jongeren aan het programmeren te krijgen en dat het kan samenwerken met andere kleine computers, zoals de Arduino en Raspberry Pi. De BBC werkt samen met onder meer ARM, FreeScale en Samsung om de minicomputer op de markt te brengen. De introductie van de minicomputer wordt vergezeld met lesmateriaal. In de jaren tachtig bracht de BBC ook al een educatieve computer op de markt.

De introductie van de computer maakt onderdeel uit van een campagne die is bedoeld om kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met technologie. Volgens de BBC heeft het Verenigd Koninkrijk last van een tekort van 1,4 miljoen 'digitale professionals'. BBC-programma's worden ingezet om programmeren aantrekkelijker te maken, en ook werkt de BBC aan een drama dat is gebaseerd op Grand Theft Auto en een documentaire over Bletchley Park, waar de encryptie van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog werd gekraakt.

Verder wil de BBC 5000 werkloze jongeren aan een baan in de ict helpen. Voor het project werkt de BBC samen met een groot aantal techbedrijven, waaronder British Telecom, Microsoft, Samsung en Google.

Micro Bit

Door Joost Schellevis

Redacteur

12-03-2015 • 19:31

114

Submitter: jokohoko

Reacties (114)

114
109
79
2
0
0
Wijzig sortering
Op zo'n zelfde idee help ik al enkele jaren mee op de (oude) basisschool van m'n dochter met een voorzichtig eerste stapje in de richting van het programmeren van Lego robots. De leerlingen van de groepen 7 en 8 zijn vaak erg slim wat dat betreft, hebben het verbazingwekkend vlug door en zijn doorgaans toch erg geïnteresseerd in de mogelijkheden.

Dat leren programmeren doen we door middel van Lego Mindstorms, een besturingseenheid die via een softwarepakket op de pc geprogrammeerd kan worden. Behalve een robot bouwen is de uitdaging natuurlijk het ding ook te laten doen wat je wilt.

Maar het is en blijft Lego en erg duur waardoor lang niet elke school de educatieve pakketten kan aanschaffen. Dus een dergelijk initiatief als van de Britse overheid kan ik alleen maar toejuichen, nou de Nederlandse overheid nog die liever nog meer wegbezuinigd dan zulke initiatieven steund.
Hier MOETEN we meer mee en Mindstorms is awesome. Als je er - eventueel bedrijfsgesponsorde - lespakketten van maakt die per periode door klassen en eventueel zelf over scholen wisselen zijn we al zo veel verder.

Een andere optie is kano.me. Daar zijn wij mee aan het experimenteren. Nu nog in EN, maar dat kan in de groep 7/8 denk ik net. Wat je ook nog kunt doen - als bedrijf en individu - is bijdragen aan CodeUur.

Mensen pak deze handschoen op. Het is superleuk om te doen en het is onze wereld van morgen!

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 27 juli 2024 05:00]

Ik kan me nog herrineren dat kano.me destijds een kickstarter was :) Het is leuk om te zien dat het nog wel iets volwassener is geworden. Het kan inderdaad net bij groep 7/8.
de nieuwe BBC micro : )
Anoniem: 481707 @Ma_rK13 maart 2015 11:56
Super tip Mark!! Heb gelijk een kit besteld voor mijn 11-jarige ninja voor zijn b-day.
Wat ook een tip is Coderdojo.nl
Zoonlief vond dit de bom. Check de site :)
Anoniem: 162096 @Ma_rK5 april 2015 18:46
De Nederlandstalige versie van de Kano is de BendooBox
Mijn kinderen zijn twaalf en wilden ook Lego Mindstorms...

Start pakket kost 400 euro. De business case om in plaats daarvan dan (maar) een Raspberry Pi 2 te kopen, met nachtzicht camera, voeding, 16 GB kaartje en een klikaanklikuit zender met 3 schakelbare stekkerdozen van de Action was snel gemaakt. Kostte ongeveer een kwart en kan net zo leuk zijn. Spionage verhaal 'in the making': een super kleine camera met bewegingsdetectie voor het geval je broer rommelt op je kamer 8-)
Ooit van FFL gehoord?
First Lego League is een groots wedstrijd toernooi dat op menig school wordt gehouden, van klein tot groot kind. Van regio tot provincie tot land, tot wereld finale.
Jazeker, en Nederland behoort wat de FLL betreft tot de toppers. Echt bizar wat sommige kinderen daarmee kunnen.

Daarnaast zijn er ook nog alternatieve firmwares voor de NXT (de besturingseenheid) te vinden waardoor nóg veel uitgebreider programmeren (in ik meen C#) ook mogelijk is. Maar dat is voor een voorzichtig beginnetje misschien net iets te hoog gegrepen in groepen 7 en 8.
Als je in een soort c variant een NXT wil programmeren, moet je Robotc gebruiken. Ik heb zelf meegedaan met de FLL en doe nu mee met de FTC (First Tech Challenge), een soort opstap (voor middelbare scholen) na de Lego League. Het is nog niet zo bekend in Nederland, maar wordt wel steeds populairder. Bij FTC wordt deze software meestal gebruikt voor het programmeren van de robot.

[Reactie gewijzigd door RichardQG op 27 juli 2024 05:00]

Meerdere scholen doen Mindstorms projecten.. grootste probleem is voornamelijk de torenhoge kosten. Een set kost al makkelijk 200+ euro. Zelfs met korting is dat gewoon waanzinnig duur om door te voeren in meerdere projectgroepen.

Sponsorship is leuk maar moeilijk te vinden.
Het probleem met de huidige scholen is dat het voor leerlingen vaak niet duidelijk is wat een vak als wiskunde en natuurkunde nu eigenlijk doen.

Er wordt te veel op de basis gestuurd waar eigenlijk van school naar beroep één traject moet zijn. Iets waar leerlingen goed in zijn vinden ze leuk.

De basis bij brengen moet je doen omdat je weet dat het nuttig is. voorbeelden zijn mindstorm.

Maar ook het ontwerpen van tuinen of gebouwen ( wiskunde/natuurkunde ). Het maken van bv salmiak (scheikunde ).

Maar ook vragen waarom een koe bepaalde vlekken heeft (biologie), in plaats van dit in vakken doen dit doen als "werk" je weet dan veel beter wat je leuk vind.

Nu is het vaak gericht op techniek, maar dit moet voor elk vak gelden. Je krijgt dan betere keuzes en betere leerlingen.
Anoniem: 601896 12 maart 2015 19:34
Wat een top initiatief!
Jong geleerd is oud gedaan.
Volgens mij zijn ze in groot britannie bezig om programmeren een vast vak te maken voor kleine kinderen. Dit schijnt goed te zijn voor analytisch denken en programmeren is niet alleen handig voor programmeurs. Om deze reden kregen wij altijd schaken op de basis school.
Ik denk dat het voor veel kinderen ook leuker is om analytisch denken te leren via programmeren dan via wiskunde.
Ik denk dat dit juist een uitgelezen kans is om de twee elkaar te laten versterken. Alles draait mee in een groet geheel. Juist leerlingen de samenhang laten zien (wat leer je, en hoe kan je dat praktisch toepassen) is iets dat veel aantrekkelijker is dan 'droog' wiskunde stampen of een tutorial C doorakkeren.
Zelf kan ik informatica kiezen in de bovenbouw, weliswaar niet dezelfde insteek volgens mij, maar zeker leuk :) Heb het zelf ook gekozen.
Wat kost dit, wie betaalt dit en in die context zijn de opportunity cost. Wat had men anders met dit geld kunnen doen in het kader van onderwijs. Doel goed, methode twijfelachtig in mijn optiek.

Ik betwijfel namelijk dat dit veel oplevert. Hoeveel procent van deze leerlingen zal dit apparaatje niet effectief in de kliko gooien? En daarnaast heeft elke Britse school al PC's en zou men ook de basis van programeren kunnen bij brengen met andere talen/methoden op zo'n PC.

En dan heb ik het nog helemaal niet over het doel (meer ''digitale professionals" krijgen). Er zijn al talloze onderzoeken gedaan waarom er zo weinig/te weinig aandacht is voor de ICT en die blijken doorgaans bijzonder weinig te maken te hebben met onderwijs, maar meer met de algemene positie van technici in de maatschappelijker (loon)ladder. Kinderen vinden techniek vaak reuze interesant maar haken vaak af omwille van maatschappelijke aspecten bij het kiezen van vervolgopleidingen en banen.

Niet wegmodden omdat je het 'oneens' bent O-) maar ik denk dat dus dit een verspilling van geld wordt.
Anoniem: 145867 @Armin13 maart 2015 08:19
Zo'n apparaatje geeft natuurlijk wel meer interactie met de buitenwereld als je er wat op aansluit. Ik weet niet precies wat dit apparaatje doet. Maar je hebt wel een punt dat je ook gewoon programmeren kan leren op de PC.
Door iedereen in contact te brengen met techniek kan je ook het begrip hiervoor verhogen bij de personen die hier later niet mee verder gaan. Dat kan ook helpen de waardering voor techici te verhogen.
In de huidige samenleving is automatisering overal aanwezig. Een basis begrip van wat dit is en hoe het werkt hoort wat mij betreft bij algemene vorming en ik ben het dus eens met een initiatief als dit van de BBC. Hoeveel mensen gaan werken in een geografisch vak ? Dat zijn er niet veel. Zullen we aardrijkskunde dan maar afschaffen ?
Onderwijs is geen commerciele bezigheid en als je het beleid alleen baseert op bussiness cases komen er alleen mensen beschikbaar met vaardigheden die vijf jaar geleden in trek waren.
Zeker een goed initiatief!
Maar waarom moet dat van de BBC komen, dat zijn toch tv zenders / makers?
Ik zie dat hier niet snel gebeuren dat de NPO dit doet, daar is immers geen geld voor.
Misschien kan onze regering wel zulke initiatieven nemen.
Ik vind dit een goed initiatief om jongeren te leren programmeren. Dan doen ze ook eens iets anders met computer dan gamen. ;) (niet dat dit voor iedereen geld)
Anoniem: 616000 @OB112 maart 2015 19:36
Niets mis met gamen van jongeren, sommige leren je strategisch denken, anderen verhogen je reactietijd. En ik heb een groot gedeelte van mijn eerste engels toch op gedaan uit pc games.
Wat is de benefit van een iets snellere reactietijd in de rest van je carrière?
Nou, direct niks maar de hand-oog coördinatie is wel handig aangezien het help met het leren snel typen. Zo heb ik door het spelen van een moba game geleerd om 4 toetsen individueel in te drukken. Hierdoor kan ik beter blind typen dan voordat ik dat spel gespeeld had.

[Reactie gewijzigd door dutchmartin op 27 juli 2024 05:00]

Ik denk dat je jezelf overschat ("indiviueel"?). Zelf nooit typeles gehad helaas en ook gamen heeft niet mogen baten. Vroeger wel veel geprogrammeerd; wel langzaam, met 4 tot 5 vingers, maar met relatief weinig typefouten, wat uiteindelijk weer veel tijd bespaart.

Leuk initiatief van de BBC. De jeugd die ik ken heeft geen flauw benul hoe een computer of software werkt. Nu hoeft dat ook niet altijd - ook als je een computer als een "black box" beschouwt, kan je er veel mee doen - maar er is zeker behoefte aan mensen die weten hoe het onderhuids werkt. Belangstelling hiervoor wek je het best zo vroeg mogelijk, aangezien het hedendaags leerprogramma al heel vroeg de deuren sluit voor overschakeling naar andere interessegebieden.
Oog-hand coördinatie kan voor veel kinderen een verschil maken. Dit kunnen ze met diverse dingen later weer gebruiken. Spel, sport, fysiek werk.. Noem maar op. Don't under estimate the power of PlayStation/Xbox* ;)

* doorhalen wat niet van toepassing is.
PC Master Race checking in.
Reactietijd op 30fps? :+
Snel denken werkt ook bij andere zaken. Denk aan een discussie, of het vermogen om zaken tot je te nemen en deze te gebruiken of adequaat reageren bij het nemen van beslissingen door beschikbare kennis snel paraat te hebben. Dit zijn trainbare zaken, die op een soortgelijke manier gestimuleerd worden als het ontwikkelen van je hand-oog coördinatie. Al moet wel gezegd worden dat dit met het makkelijker worden van games, en alle hulpmiddelen zoals de hulp bij het richten op console-games (auto-aim?) het genoemde effect wel minder is.
Routine handelingen veel sneller kunnen oppakken en kunnen uitvoeten waardoor er meer tijd is voor hogere gedachten processen
Dat klopt, maar er zijn ook genoeg andere (leerzame) dingen die je kan doen met computers.
Het mooiste zou zijn om het op een speelse wijze te integreren. Bijvoorbeeld feiten van de geschiedenis in Age of Empires 2, anders had ik nog nooit van Ghengis Khan gehoord of "The eastern Roman Empire".

Dus als je een spel zou maken waar de basisstappen van C of C++ worden uitgelegd en nodig zijn om er verder in te komen, lijkt me dat een stuk beter werken dan een boek geven en ga maar opdrachten maken.

EDIT: Gewoon VWO. Ging alleen over de Europese geschiedenis en alles wat daarbuitenviel was er niet. Zo heb ik ook niet of nauwelijks iets gehad over Alexander de Grote. Na het 3rde heb ik dan ook geen geschiedenis meer gehad aangezien er met een gecombineerd NT&NG profiel met Economie als keuzevak er weinig ruimte overbleef daarvoor.

En games zoals ze nu zijn, zijn dan wel oppervlakkig inderdaad dat geef ik ook toe. Maar er zijn juist zoveel kansen om het op die manier bij te brengen, je merkt het niet dat je dingen leert. Assassin's creed heeft dan ook bijvoorbeeld veel echte topografische overeenkomsten (ook veel verschillen).

Stel je eens voor dat je met een AAA titel een scholier kan onderwijzen? Ik zou er geen nee tegen een game zeggen als ik moest kiezen tussen een spel spelen of een boek lezen.

[Reactie gewijzigd door Yamotek op 27 juli 2024 05:00]

Als jij nooit dan Dzjengis Khan gehoord hebt of het Byzanthijse Rijk, ben ik wel benieuwd op wat voor een niveau jij geschiedenis hebt gehad op de middelbare school. Bij ons kwam dat aan bod in de jaren dat het nog niet eens een keuzevak was.

Overigens kunnen games wel interessant zijn in dit opzicht, maar dan is nog steeds de interesse van een kind nodig om daadwerkelijk meer op te gaan zoeken. En dan nog gebeurt het selectief en brengen ze zich op de hoogte van specifieke feitjes. Kortom, meer dan interessant is het niet.

Wel ben ik jaloers op de kinderen van tegenwoordig die de mogelijkheid hebben om te leren programmeren. Ik had dat op zeker gedaan als ik de kans destijds had gehad. In plaats daarvan kregen we die Babbage-troep waarmee je alleen basisvaardigheden leerde, waar feitelijk iedereen die thuis een computer had (dat was destijds niet standaard een gegeven) met het grootste gemak zonder leeswerk doorheen vloog.

Hoe dan ook, games wekken wel de IT-interesse bij kinderen. Als deze vervolgens kenbaar maken dat ze een stap verder willen gaan, is die belangrijke eerste stap gezet. Willen leren over de uitkomst van een oorlog zegt niet dat een kind ook daadwerkelijk generale historische interesse heeft.
Dit artikel gaat natuurlijk over Engeland, maar inderdaad wordt de mogelijkheid hier ook al aangeboden op bepaalde scholen.

Maar het hoeft wat mij betreft niet eens te gaan over IT-skills, maar ook de bewustzijn daaromtrent. Dit maakt mensen op termijn breder geschikt voor de arbeidsmarkt. Iemand die een beetje IT-vaardigheid heeft, heeft meer te zoeken op een dergelijke functie dan iemand die daar geheel wars van is, ondanks dat ze beiden voldoen aan de concreet vereiste kwalificaties.
Als jij nooit dan Dzjengis Khan gehoord hebt of het Byzanthijse Rijk, ben ik wel benieuwd op wat voor een niveau jij geschiedenis hebt gehad op de middelbare school. Bij ons kwam dat aan bod in de jaren dat het nog niet eens een keuzevak was.
Mijn oudste doet VWO, ( 1e jaars ) en het verbaasde me ook dat hij bepaalde basiskennis ( geschiedenis / algemene kennis bio / aardrijkskunde e.d ) gewoon niet kende.
Zaken die in "mijn tijd" ( vroeg jaren '80 ) als basisschool stof gezien werden, worden momenteel niet meer, of minimaal verklaard.
Wel heeft hij ( gelukkig ) een stuk duidelijkere uitleg op de exacte vakken, iets waar ze op mijn school nogal 'zweverig' over deden.

* FreshMaker is een kind van de schoolontwikkeling, in die tijd mocht alles en alles werd met een knuffelmanier bijgebracht ...

ik heb dan ook een hoop moeten af, en opnieuw aanleren naderhand :|
Hij doelt niet op gamers... maar wel op de facebook generatie... die behalve facebook... niks kan met de computer...
Zou je ook kunnen zeggen van de Android/iPhone generatie, voor wie alles zo makkelijk is dat ze het allemaal niet meer snappen zodra ze buiten dat ecosysteem iets voor elkaar moeten krijgen.

Maar goed, onze ouders kunnen dat ook over ons zeggen, aangezien het bijv. ook niet helemaal normaal is meer is om aan je eigen auto te gaan sleutelen.
Klopt, maar daar is de technologie gewoon zover dat zelfs de autowinkel ook niet meer sleutelt aan de auto... stukken worden gewoon vervangen... (overigens denk ik dat er best wel nog wat "tuners" zijn)

Waar ik het op het is de huidige generatie die langzamerhand digibeet aan het worden is ... Daarom vind ik dit programma fantastich, zouden ze in België ook moeten doen. Laat kinderen maar eens spelen met die raspberry pi, laat ze maar eens een kat rondhobbelen met scratch. Of minecraft tools bouwen... Programmeren is net als lezen, schrijven en rekenen essentieel geworden.
De autodealer bedoel je? Of iig de aanliggende garage? Er wordt nog zat gesleuteld. Soms zitten zaken gewoon los en kunnen ze vastgezet of gerepareerd worden. Wat al is het ook zo dat bepaalde onderdelen tegenwoordig gefabriceerd worden bij bepaalde merken met een tolerantie die zo laag ligt, dat ze lastig te repareren zijn.

Ben het wel eens met het laatste.
same here.. Leasure suit larry 1, en space quest enzo.. lekker met 5,25"floppies aan de slag ;-)
Engels leren met spacequest , is mij goed afgegaan :)
Nah, bbc met ondertiteling ging beter..
Tja leren programmeren kun je ook met Visual Studio Express, kan elke leraar zo mee aan de slag?

[Reactie gewijzigd door JustFogMaxi op 27 juli 2024 05:00]

Maar waarom zou je leerlingen aan dure MS producten helpen als er hele goede open source alternatieven zijn zoals Python? iPython notebook is een perfect tool om lessen mee op te stellen.
Dure MS producten?

Visual Studio heeft ook gewoon een gratis versie hoor. ;)

[Reactie gewijzigd door hardcoresmurf op 27 juli 2024 05:00]

Het hele doel van basis versies is om je uiteindelijk tegen grenzen aan te laten lopen. Om die grenzen voorbij te gaan moet je gaan betalen. Daarvoor mag je vaak als student gratis met iets spelen zodat later het bedrijf waarvoor je werkt wel mag betalen omdat jij "proprietary software" verslaafd bent gemaakt als student. Dat probleem hebben wij binnen ons bedrijf met Matlab. Support wil graag over naar Python maar er is te veel Matlab kennis, hierdoor blijven we torenhoge rekeningen betalen aan Mathworks terwijl een heel groot deel van het werk ook in Python kan.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 27 juli 2024 05:00]

misschien is dingetje ook wel leuk voor oud(eren). Ik merk in mijn omgeving,mensen die met pensioen gaan ook meer intresse krijgen voor technologie.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door lonewolf2nd op 27 juli 2024 05:00]

leuke insteek. Nieuwe dingen leren schijnt goed te werken tegen dementie enzo.. Tijd voor een cursus C in de bejaardensoos ;-)
Super goed initiatief. Hopelijk zijn er dan wel leraren voldoende zoals Sebastius, die hun leerlingen uit kunnen leggen hoe het zit met de "magische rook".
Bas z'n knutselblog: Magische rook (Arduino repair)
;-)
Ik had dat blogje nog niet gelezen maar inderdaad - dat soort leraren hebben we nodig (sowieso zijn er momenteel te weinig mannen werkzaam in het onderwijs).
Ik dacht toch echt altijd dat een minicomputer een stuk groter was...
Hmm, doet me denken aan de goede oude tijd: Acorn BBC Micro :>
Ik dacht al, waar blijft -ie? _/-\o_
Doet mij denken aan het board met logische schakelingen waar ik ooit mee begonnen ben. Dit lijkt me een moderne uitvoering daarvan. Je ziet behalve twee ledjes ook twee knopjes op het printje zitten. Daarmee zal je het IC wel kunnen 'bedienen'.
Had ik dit spul maar in mijn basisschool tijdperk... Was ik misschien niet gezakt voor mijn studie.. (snap geen snars van code...)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.