Google en Microsoft tekenen onderwijsmanifest om programmeren te stimuleren

Tijdens het Onderwijsfestival in Eye in Amsterdam introduceerde StartupDelta 'CodePact', een initiatief om alle Nederlandse kinderen de kans te geven te leren programmeren. Binnen het initiatief werken verschillende publieke en private sectoren samen.

Het manifest werd ondertekend tijdens het onderwijsfestival, waar mensen die werkzaam zijn in de onderwijsbranche zich een beeld proberen te vormen van de wereld in 2032. Onder het toeziend oog van speciale gezant Neelie Kroes van StartupDelta ondertekenden verschillende publieke instellingen en private bedrijven het CodePact-manifest.

De ondertekenaars, waaronder Microsoft en Google, verklaren dat zij alle kinderen van Nederland maximaal willen voorbereiden op de toekomst. Dat moet onder meer gebeuren door kinderen de kans te geven te leren programmeren en scholen te helpen met het professionaliseren van leraren.

Volgens de site kan elke organisatie die een actieve bijdrage wil leveren zich melden bij het initiatief. De organisaties die dat al deden, faciliteren verschillende programma's. Het merendeel van de partners biedt momenteel trainingen, cursussen of lespakketten aan, voornamelijk gericht op groep zeven en acht van het basisonderwijs.

Het project loopt tot 1 januari 2016 en wordt in het laatste halfjaar gekoppeld aan het bestaande TechniekPact.

Bron: tweet

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

21-05-2015 • 12:05

94 Linkedin

Reacties (94)

94
92
74
5
0
0
Wijzig sortering
Vergeet niet dat als kinderen op jonge leeftijd al kennis maken met de denkwijze en logica die vereist is om te programmeren, deze kinderen later ook meer begrip op kunnen brengen voor de computersystemen en storingen die daarmee gepaard gaan. Het gaat hier dus niet alleen om het opleiden van programmeurs. Het is sowieso noodzakelijk om de kennis met betrekking tot IT te vergroten bij de jongere generatie, omdat ze er nog vaak genoeg mee te maken zullen krijgen. Dit is daar naar mijn idee een prima methode voor.

Ik ben erg benieuwd hoe dit er uiteindelijk allemaal uit gaat zien. De tijd zal het leren.
Een prima methode voor middelbaar onderwijs, waar men zelf die keuze kan gaan maken.
Niet voor groep zeven en acht. Die moeten zich bezig houden met andere dingen:
- socialiseren
- rekenen
- schrijven
- talen

en andere primaire ontwikkelingen.
Anoniem: 397458
@Daugobelion21 mei 2015 12:48
Wat als primair gezien kan worden is niet statisch zoals jij doet voorkomen. Typen, het begrijpen van computersystemen en (zij het basaal) inzicht in hoe programmatuur werkt zal in de komende jaren de plaats van schrijven innemen. Vroeger was schrijven een noodzakelijk element in onze communicatie, een element dat de afgeopen jaren al verder terug naar de achtergrond is verdrongen en binnenkort op de achtergrond zal staan.

Wil je dit dan nog als primaire ontwikkeling gaan bestempelen? De digitalisering neemt onze afhankelijk van geschreven tekst in zijn totaliteit weg en het wordt vervangen met de getypte tekst. Dan is typen dus een primaire ontwikkeling en dat kan best hand in hand gaan met basale programmeerkennis, immers zullen die 2 in combinatie met elkaar vaardigheid in beide doen verhogen.
Ik hoop voor de toekomstige kinderen inderdaad dat ik dit nog als een primaire ontwikkeling kan bestempelen ja. Wat jij beschrijft is gewoon een heel zorgwekkende ontwikkeling.

Waarom leren typen en inzicht geven in computersystemen op de basisschool terwijl de rest van onze beroeps gerelateerde opleidingen in het middel- en hoger onderwijs gegeven worden?

Alles, en ik zeg met nadruk alles in onze samenleving is een combinatie van de elementen die ik heb opgenoemd, digitalisering hoort daar niet tussen en ik vind dat dat zo moet blijven. Met andere woorden, beroepskeuzes of wat dan ook kan je en moet je krijgen, maar op een hoger niveau van onderwijs.

edit:

Waarom wordt dit als -1 beschouwd?

[Reactie gewijzigd door Daugobelion op 21 mei 2015 15:09]

Anoniem: 397458
@Daugobelion21 mei 2015 14:37
Sorry, maar als jij stelt dat schrijven tegenwoordig voor digitalisering komt ben jij niet serieus te nemen. Schrijven is een middel, een manier om een boodschap over te brengen, dit wordt vervangen door getypt of op andere manier elektronisch gegenereerde tekst. Als jij dat zorgwekkend vindt (sneller, efficienter, makkelijker, duidelijker) dan leef jij helaas in het verleden.

Schrijven wordt nutteloos en is op het moment een stuk minder nuttig dan dat het pakweg 10-20 jaar geleden was. Kennis van computers is niet langer enkel een beroepskeuze, alles waar jij mee in aanraking komt zit een computer achter en in de toekomst wordt die aanwezigheid enkel groter. Het vroeg kunnen omgaan met digitale interfaces en de achterliggende logica op een basisniveau begrijpen zal essentieel worden voor je kansen in het leven.

Het lijkt mij verstandig dat jij je gaat realiseren dat de jaren 60 voorbij zijn. Dit is niet onbeschoft bedoeld, maar als goed advies.
Met bv de surface van Microsoft is schrijven helemaal natuurlijk geworden op een scherm. Je palm kan op het scherm rusten en de pen heeft geen lag meer.
systemaatisch denken is anders wel iets wat zeker wel van belang kan zijn tijdens de ontwikkeling. En laat het begrijpen van computers daar nou net even mee helpen.

eerlijk, ik liet mijn neefje pas pokemon spelen op mijn telefoon via een emulator.
Die jongen zit de hele dat spelletjes te spelen op de ipad, dus ik denk dat moet prima gaan.


Maar nee, hij ziet namelijk niet meer het verband tussen de input (de pijltjes en knoppen van de emmulator) en het scherm. Simpelweg omdat hij alleen maar met een touchscreen gewerkt heeft. De zeer jeugdigen onder ons zitten dus met hetzelfde probleem als de ouderen, het gebrek aan verband tussen scherm en input.

Lijkt mij dat bv kinderen laten spelen met een raspberry Pi dit globale begrip wel goed kan brengen. En dat het ook zeker van belang is om hier mee om te kunnen gaan.
Waarom niet leren typen en wel leren schrijven?
Motorische vaardigheden ;)
Gezien het feit hoe gigantisch verweven computers met ons leven nu zijn zie ik dit niet als een rare ontwikkeling. Je hebt wel gelijk hoor, de nadruk moet liggen op de zaken die jij noemt.
Programmeren kan je prima onder talen schuiven. Mijn zoon (groep 4) vind scratch helemaal top. Maakt z'n eigen spelletjes en uit diverse boeken haalt hij alle kennis (of we kijken samen naar de dingen waar hij op vast loopt). En daarnaast doet hij bovenstaande ook nog eens.
Nee, toepassen van wat je leert (lezen en rekenen) + een beetje eigen logisch inzicht brengt je dan best ver.
Als ik een 3-jarige, welke niet kan lezen, een tablet zie bedienen ben ik niet bang voor ICT analfabetisme.
Het gaat ook niet zozeer om het gebruik van IT, dus simpelweg "hoe gebruik ik ICT?".

Het gaat hier om begrip. Dit gaat wel een stapje verder dan het gebruik van IT. Kinderen die op vroege leeftijd kennis hebben gemaakt met de denkwijze van het programmeren zullen de systemen al snel begrijpen op een dieper niveau dan "weten hoe je 't gebruikt".
Mee eens, en dat is precies het idee, zie bullet 2 "kinderen technologie leren begrijpen".

Sinds de algemene beschikbaarheid van PC's (80-90) heeft mijn generatie een hoop moeten leren over techniek voordat het volwassen genoeg was dat de werking een zekerheidje is zoals nu. Ik kan me uren prutsen aan de config.sys en autoexec.bat herinneren voordat een spel uberhaupt draaide :-) Tegenwoordig koop je gewoon een nieuwe pc (relatief lage prijzen) of ander spel (veel meer aanbod).

We lopen hopeloos achter in NL op de stimulans van programmeren voor jonge kinderen, dus ben blij dat de markt dit een duwtje geeft op deze manier.
nee, maar dat is ook totaal niet de insteek van dit pakket

het is om leerlingen bewust en bekend te laten worden met de werking van computer, website en/of appjes; dat inzicht krijgt in het onderliggende en hoe dat van invloed is op hedendaagse technieken.

programmeren is meer dan code kloppen; het is vergroten van denk vermogen, taclen van problemen en bedenken van oplossingen, samenwerken en in teamverband een doel behalen

ben werkzaam in onderwijs en zie hier zeker voordelen in. Maar hoe dit in praktijk ingevuld gaat worden .... daar ben ik erg benieuwd na. Dit omdat ICT kennis van de meeste docenten reeds onder de maat is - en niet alleen bij ons op school :+

Dit alles is natuurlijk heel leuk op papier, maar in praktijk heb ik hier mijn twijfels over; er is geen draagvlak vanuit de overheid(!!) Er zijn nu al tich neven diensten die basis onderwijs acht te voldoen.

De bedrijven die meedoen doen dit vanuit financieel en commercieel oogpunt. niet omdat men 'onderwijs nederland' wat wil leren. Dat zie je oa. terug in de geboden 'oplossingen'; IBM 10x crususje, Oracle geeft 4x training weg..... dat is slechts een druppeltje in de oceaan die het onderwijs heet.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 21 mei 2015 12:20]

We hebben in ieder geval meer programmeurs nodig dan mensen die vloeiend Frans spreken.
Inderdaad, Franssprekenden komen hier zelf heen.
Zo hard zal dat niet lopen. Ik verwacht dat kinderen die het leuk vinden, er al eerder aan kunnen beginnen, waardoor ze al vroeger op hoog niveau zijn.
Ik verwacht dat kinderen die het leuk vinden
Moet je er wel mee in aanraken komen. Dat gebeurd niet vanzelf, en daar heb je ouders/school voor nodig, zodat kinderen op zn minst kunnen ontdekken of ze het leuk vinden...
Ik weet nog uit mijn jeugd dat ik er redelijk vanzelf mee in aanraking kwam :) Maar dat zal voor een ander wel verschillen.
Ik zelf ook, maar niet iedereen natuurlijk.

Ik ben pas op mn 16de begonnen terwijl dat misschien ook al op mn 8ste had gekund ;)
Klopt, moest je de tafel van 10 programmeren in GW Basic, terwijl je thuis al een jaar daarvoor het hele basic boek van de C64 had doorgewerkt. Alleen de while-wend lus geleerd en altijd gezeur dat je geen LET gebruikte.
Het is een ander fundamenteel probleem.

Programmeren is deels wiskunde. Het is al langer geconstateerd dat op basisscholen een aantal vaardigheden worden verwaarloost ten favoure van activiteiten waar je vraagtekens bij mag zetten. Een ieder die een kind heeft weet dat de afgelopen weken weinig met onderwijs te maken hebben...

http://www.nationaleonder...erplichte-rekentoets.html
Vanaf volgend jaar moeten alle leerlingen op de middelbare school en in het mbo het rekenexamen afleggen om hun diploma te kunnen halen. Leerlingen mogen drie keer herkansen en vooralsnog is een 4,5 is voldoende om te slagen voor de toets. In de jaren daarna zullen de eisen voor de toets verhoogd worden.
Dit is de norm voor de huidige generatie. Het zal dus een aantal jaren duren voordat je mogelijk de vruchten zal zien van deze inspanningen.
Anoniem: 475099
@jpsch21 mei 2015 12:26
Alsof we in Nederland een paar miljoen programmeurs nodig hebben.
Dat niet, maar ik vind wel dat er voor de gewone eindgebruiker meer technische of inhoudelijke kennis nodig is over computers. Bijvoorbeeld, als ik per e-mail een foto ontvang van mijn tante, dan is die foto 8 MB groot. Dat getal zegt haar helemaal niets. Als ze een MP3 heeft gedownload van 1 KB, dan vraagt ze zich af waarom die niet afspeelt. Ik zou in Windows Explorer al lang hebben gezien dat die 1KB groot is. Zij bekijkt bestanden op haar grafische display op haar iPad en daar ziet ze niet in 1 oogopslag de bestandsgrootte en dat boeit haar verder ook niet. Ook op kantoor zie ik weleens dat klusjes worden afgeschreven als "onoplosbaar" of dat een klant in Excel of op papier lange lijsten gaat bijhouden van zaken waarvan ze niet beseffen dat die geautomatiseerd kunnen worden.
Conclusie: als het niveau van computerkennis wordt opgekrikt (op technisch vlak, bijv: wat kun je allemaal met 1 MB?), dan zullen eindgebruikers efficienter met de computer omgaan. Ze zullen zich beter bewust zijn van security issues etc.
In mijn ogen komt het gewoon de gehele economie ten goede als mensen computers niet meer als magische kastjes gaan beschouwen. Want tja, computers zijn tegenwoordig overal, en we komen er echt niet meer vanaf. ;)

Maar dit is een probleem dat zichzelf oplost naar het verloop van generaties. Net zoals iedereen nu weet hoe je een TV bediend. Het helpt natuurlijk ook dat UI's steeds gebruiksvriendelijker worden. Soms tot ongenoegen van de Tweakers maar ja, wij zijn nu eenmaal in de minderheid.

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 21 mei 2015 16:12]

Anoniem: 475099
@Forsakeneyes21 mei 2015 16:56
Maar dit is een probleem dat zichzelf oplost naar het verloop van generaties. Net zoals iedereen nu weet hoe je een TV bediend. Het helpt natuurlijk ook dat UI's steeds gebruiksvriendelijker worden. Soms tot ongenoegen van de Tweakers maar ja, wij zijn nu eenmaal in de minderheid.
Jah, ik denk ook wel dat het zich vanzelf oplost.
Iedereen weet tegenwoordig hoe je een afstandsbediening gebruikt. Maar een computer kan nog veel meer. Zoals ik al zei, zelfs jonge mensen weten tegenwoordig niet half wat een computer allemaal kan en hoe je het voor elkaar kunt krijgen, of ze gebruiken het niet efficient genoeg. Om maar even een voorbeeld te noemen: veel mensen hebben liever een spetterende grafische omgeving waarin je de bestandsgrootte en extensie niet kunt zien. Daardoor klik je op een .exe terwijl je dacht dat je op een plaatje klikte. Of je klikt op een MP3 van 1 kB, niet wetende hoe groot die MP3 is. Het doet pijn aan mijn ogen om mensen zo te zien omgaan met computers. Aan de andere kant doet het ook goed om mensen te helpen, 't is maar hoe je het bekijkt.
Ja dat is ook zeker waar. Ik vond het persoonlijk irritant dat Windows vanaf Vista (geloof ik) de bestandsextensies bij een standaardinstallatie verbergde. Ik heb verder weinig toe te voegen maar je haalt goede punten aan!

'Spetterende' GUI's zijn gewoon een beetje dubbel. Ze maken technologie toegankelijker voor een groter publiek maar tegerlijktijd maken ze je ook dommer. Alhoewel ik bijvoorbeeld op mijn smartphone een simpele interface prefereer ondanks dat ik root-toegang heb. Het hangt er helemaal vanaf.

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 21 mei 2015 22:28]

Anoniem: 475099
@Forsakeneyes22 mei 2015 07:29
Ja dat is ook zeker waar. Ik vond het persoonlijk irritant dat Windows vanaf Vista (geloof ik) de bestandsextensies bij een standaardinstallatie verbergde.
Klopt! Dat vond ik persoonlijk ook een zeer irritante optie, dat die als standaard werd ingesteld!! En wanneer "domme" gebruikers per ongeluk op een executable klikken ipv op een PDF-bestand, dan zie ik nog steeds niet dat Microsoft gebruikers probeert aan te moedigen om juist te letten op die extensie. Een gebruiker denkt zo van "ik hoef niet te weten wat de extensie is, want zonder naar de extensie te kijken kan ik dat bestand ook wel openen hoor".
'Spetterende' GUI's zijn gewoon een beetje dubbel. Ze maken technologie toegankelijker voor een groter publiek maar tegerlijktijd maken ze je ook dommer. Alhoewel ik bijvoorbeeld op mijn smartphone een simpele interface prefereer ondanks dat ik root-toegang heb. Het hangt er helemaal vanaf.
Mooi punt watje hier aanhaalt. Bij Windows ben ik er nog niet uit of die specifiek geschikt is voor techneuten of voor leken. Hier zie je een mooi stukje propaganda van Microsoft: een leek op het gebied van computers wil zijn hobby een andere wending geven door middel van computers. Deze stereotype is typisch iemand die vatbaar is voor het klikken op een executable terwijl hij dacht dat het een foto was en zodoende een besmetting oploopt of een geplunderde bankrekening. Aan de andere kant, diezelfde software wordt ook gebruikt door techneuten. Ervaren die techneuten dan niet een gebrek aan "belangrijke" elementen zoals het kunnen zien van extensies? Vinden die techneuten het niet hinderlijk om te worden betutteld met vragen en info die bedoeld zijn voor leken? Of bijvoorbeeld in Windows Explorer deze nutteloze popup-box als je op de scrollbar klikt ("scroll here"). Het lijkt mij echt lastig om software te bouwen dat zowel voor techneuten als voor leken geschikt is, en dat merk ik bij Microsoftproducten over het algemeen.
Dat verbergen van de extensies was in ieder geval al in windows 2000, zelfs in de versies Server en Advanced Server. |:( |:( |:(
Anoniem: 475099
@ANW22 mei 2015 19:01
Dat verbergen van de extensies was in ieder geval al in windows 2000, zelfs in de versies Server en Advanced Server. |:( |:( |:(
WOW... meen je dat?? Bij "Advanced Server" denk ik aan een voorwerp dat door professionele mensen of mensen met bovengemiddelde kennis van zaken wordt gebruikt... die zouden toch wel geinteresseerd moeten zijn in extensies, lijkt mij. Een professional die niet let op extensies, en helemaal niets doet met extensies, is naar mijn mening een soort van wanna-be-professional. Bedankt voor de info trouwens ;)
Ach ja. Niet om een foliehoedje op te zetten maar de leken zijn natuurlijk ook gewoon 'big business'. Ik zou het niet propaganda willen noemen maar een twijfelachtige reclamestatement is het wel. Alhoewel, toegankelijkheid en simpliciteit kan zeker wel de productiviteit ten goede komen!
Maar het is gewoon een feit dat als bijna iedereen zijn weg kon vinden in computerland er een hoop support-bedrijven simpelweg over de kop gaan. Ik heb dan ook niks tegen ondersteuning bieden, wél tegen de klant verkeerd voorlichten om hem een extra duur pakket aan te smeren. Dat vind ik moreel niet kunnen, maar ja, kapitalisme hè.

En een Interface voor leken en techneuten kan wel met een 'advanced' optie voor een meer uitgebreide UI, indien gewenst. Dat zit ook in sommige programma's, maar lang niet in alles.

Maar zoals ik al zei, afhankelijk van het soort toepassing vind ik de simpele UI's soms ook wel érg mooi. Geen geklooi, het doet wat het moet doen. :P

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 22 mei 2015 23:38]

Wat een bekrompen gedachte....

In Nederland hebben we ook geen 1 miljoen wiskundigen nodig, maar wiskundig inzicht helpt wel bij tal van andere vakgebieden.

Zelf vind ik het een goed ding. Ik ben ervoor om kinderen vanaf jonge leeftijd kennis te laten maken met programmeren. Ik vind het eigenlijk in het basispakket van elke basisschool horen, naast Nederlands is het gewoon een taal. Een taal die in de toekomst alsmaar belangrijker wordt. Enige programmeerkennis helpt je enorm bij iedere baan waarbij handelingen op een computer verricht worden!
Aangezien vrijwel 70/80% van de banen die er op dit moment zijn op dit moment al te automatiseren zijn (wat logischerwijs natuurlijk niet gebeurt vanwege de economische instorting die dat als gevolg heeft).
Er is vrijwel geen nuttiger beroep te bedenken op dit moment op een arts/wetenschapper na en ook een gemiddeld arts kan tegenwoordig vrij weinig als die magische doos zijn werk niet doet.

Ik wou dat dit initiatief er was toen ik een kind was, had ik nu een stuk beter kunnen coden.
Ik denk dat 100.000 extra programmeurs wel wenselijk zijn.
De vraag is in Eindhoven nog steeds significant groter dan het aanbod (web/app). Tel daarbij op dat we aanvragen uit het gehele land krijgen voor opdrachten zonder daar actief acquisitie op te doen en het lijkt erop alsof er een structureel nationaal tekort is.

En willen we onze succesvolle tech start-ups in Nederland houden, dan is een aanwas van verse, jonge programmeurs in mijn ogen noodzakelijk.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 21 mei 2015 14:27]

Iedereen zou programmeren moeten leren.
Niet omdat het nodig is, maar omdat je zo logisch leert nadenken.

[Reactie gewijzigd door valvy op 21 mei 2015 18:21]

Wat zit je nu te bazelen? logica heeft niks te maken met een geloofs overtuiging.

Kinderen krijgen ook wiskunde.. Betekent niet gelijk dat ze allemaal wiskundige worden.

Leren programmeren hoeft niks met software te maken hebben maar het oplossen van problemen. (Bijv discrete wiskunde is ook feitelijk programmeren)
Anoniem: 475099
21 mei 2015 12:08
Als ze hun doel bereiken, waardoor alle kinderen daadwerkelijk leren programmeren, dan heb ik in de toekomst geen werk meer.
Als IT-ers zich eens zouden bezig houden met programmeren te automatiseren, dan hebben al die kinderen ook geen werk meer tegen dat ze afstuderen.

https://www.youtube.com/w...X1Smg6pY&feature=youtu.be

[Reactie gewijzigd door elley op 21 mei 2015 12:14]

Dat is ook wat er aan het gebeuren is. Het overgrote deel van de kantoorautomatisering, websites en webapplicaties zal straks vanuit modellen (data en workflows) gegenereerd kunnen worden. Het is niet de vraag of dat gaat gebeuren, maar wanneer de tools goed genoeg zijn.

Als je als software ontwikkelaar bij de groep "13 in een dozijn" of "voor jou 10 anderen" hoort, dan zul je weggeautomatiseerd worden.
En waarom is het zo erg dat jij geen werk meer hebt? We moeten naar een maatschappij toe die minder werkt, niet meer. Werken voor geld is over een paar decennia echt uit de tijd.

We hebben in principe overal genoeg van, maar we creeeren de schaarste zodat de mensen eeuwig blijven werken. We hebben meer managers dan ooit, toch is het inkomen oneerlijker verdeeld dan ooit tevoren. Soms moet je niet kijken naar wat er voor jou in zit, maar naar het totaalplaatje.

Het wordt tijd dat mensen weer de liefde van het vak erkennen inplaats van werken om te leven. Ik ben dan ook blij dat steeds meer bedrijven een gelijkloon voor elke medewerker toekennen (Niet in Nederland, vooral in Amerika), werken doe je omdat je het leuk vind niet omdat het moet.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 21 mei 2015 15:19]

We hebben in principe overal genoeg van, maar we creeeren de schaarste zodat de mensen eeuwig blijven werken.
Helemaal mee eens, maar dat laatste heb je zelf niet in de hand, die behoefte is ontstaan door het kapitalisme en daar kan je (bijna) niet onder uit komen.

Je hebt nu eenmaal geld nodig om te leven en dat geld krijg je door te werken...
Je hebt deels gelijk, de externe factoren zijn natuurlijk moeilijk te beinvloeden. Echter hoe je ermee omgaat, heb je geheel in de hand.

Kies ervoor om minder te consumeren, zelf een tuintje te verbouwen etc. En vooral minder te werken, de 40 urige werkweek maakt veel mensen suf en niet kritisch, de droom van elk bedrijf. De maatschappij waar wij momenteel in leven, heeft last van een term wat "Diminishing returns" genoemd wordt. Dit houd in dat momenteel vooral veel nutteloos werk wordt gecreeerd met weinig toegevoegde waarde (en vaak zelfs afnemende waarde).

Ik kan uiteraard een aantal banen noemen die allang verdwenen hadden moeten zijn, of op zijn minst herzien in uitvoering maar dat zijn er nogal veel. Al vindt ik er eentje van The Venus Project toch wel uitspringen en dat is de politicus in Nederland weg en vervangen door AI's.

AI's kunnen namelijk handelen naar de feiten (moeten deze feiten natuurlijk wel beschikbaar zijn, iets wat in deze hedendaagse roofcultuur onmogelijk is) en de ecologie/economie van het land daarop aanpassen.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 21 mei 2015 12:31]

Dan krijg je dus een soort Skynet...AI's die zaken gaan beslissen waar vroeger politici dat deden. Willen we dat? ;) Ik snap dat politici niet echt effectief werken (understatement) maar als je ze gaat vervangen door AI's gaan we helemaal een bepaalde kant op die niet helemaal wenselijk is.
Dit is wel wenselijk zolang de informatie open is en niet constant door een hogere macht wordt gemanipuleerd.
Weet niet of dat te realiseren is. De AI heeft nog steeds input nodig en informatie is sowieso subjectief. Dus tsja..hoe controleer je dan dat die informatie niet is gemanipuleerd? En wie gaat dat dan weer controleren?

Mensen zullen toch de AI moeten maken, en de mens is nu eenmaal niet volledig te vertrouwen.
Ik begrijp je kritische noot en ik ben het met je eens dat het niet in een dagje allemaal wordt gerealiseerd. Echter is er genoeg aanleiding om naar een "resource-based economy" over te stappen.

De techniek die hiervoor nodig is, is ook al aanwezig. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een satelliet die een paar jaar geleden de lucht in is gegaan, om alle bomen op de aarde te indexeren en uit te rekenen hoeveel hout er globaal gezien is. (Ik kan helaas de source niet meer vinden, het is al een tijdje terug)

Aan de hand van deze informatie kan dus feitelijk gezien worden, hoe deze bomen verdeeld moeten worden over de bevolking. Ditzelfde kan gebeuren voor andere grondstoffen die benodigd zijn.

Uiteraard kan er zodra er schaarste is aan een product, door de AI gezegd worden "De behoefte groeit naar dit product, produceer hier meer van". Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in het geval van woonplaatsen (Babyboom? Print meer 3d woonplaatsen).

Ik zeg niet dat het systeem perfect is en dat het niet vatbaar is voor corruptie, maar het lijkt mij al een hele stap om corruptie zoveel mogelijk te beperken en informatie transparanter te maken.
Anoniem: 475099
@GoT.Typhoon21 mei 2015 12:17
En waarom is het zo erg dat jij geen werk meer hebt? We moeten naar een maatschappij toe die minder werkt, niet meer. Werken voor geld is over een paar decennia echt uit de tijd.
Ik zou graag willen dat robots voor mij kunnen werken en dat ik het geld opstrijk. Helaas werkt het zo niet in deze samenleving. Als een robot jouw plek inneemt, krijg je er geen salaris voor in de plaats. Sterker nog, je moet alsnog opzoek naar een andere baan. Het zou in de toekomst zo moeten zijn dat robots werken en dat mensen het geld opstrijken. Hooguit dat er enkele mensen nodig zijn om die robots te voorzien van een beetje olie in hun scharniertjes (ok, dus 5 uur per week werken?).
Je moet je op een gegeven moment afvragen of geld in een maatschappij met 6 miljard mensen, nog wel ethisch correct is. Er is simpelweg niet genoeg geld voor iedereen en dat zal er nooit zo zijn.

Er zal letterlijk altijd armoede zijn op deze manier, we moeten werken naar een systeem zonder geld. Er zijn verschillende voorbeelden aan te halen, ik ben zelf een voorstander van The Venus Project (https://www.youtube.com/watch?v=KphWsnhZ4Ag)

Dat in de toekomst het werk overnemen is ene feit (Niet voor iedereen, maar die zullen er in mijn optiek snel genoeg achterkomen). Als het werk uit handen wordt genomen, dan moet er sowieso al gekeken worden naar andere opties. Wellicht een onvoorwaardelijk basisinkomen? Dat is slechts het begin, hoe verder je dat uitbouwt hoe onrealistischer geld uiteindelijk word.
Dat ben ik dus helemaal met je eens. Straks is het geen baan meer die niet voor iedereen geschikt is (omdat je er aanleg voor moet hebben), maar juist andersom.
Dus... vandaag nog een professionaliseringscursus aanvragen bij je baas!
Investeer in jezelf. Blijf niet stil staan! Kinderen als concurrent :)
Anoniem: 658214
21 mei 2015 12:20
Jammer dat het onderwijs ook vercommercialiseerd.
Dat juist de geldwolven van MS en Google mee doen is een min punt.
Jammer dat het onderwijs ook vercommercialiseerd.
Dat juist de geldwolven van MS en Google mee doen is een min punt.
Het onderwijs is al jaren gecommercialiseerd. Dat is de enige reden waarom er ALLEEN (buiten een een ultra kleine minderheid) het Microsoft OS, Office en programmeer tools gebruikt worden.
Tevens wordt de software dan ook nog tegen een dumpprijs aan de studenten aangeboden.

Microsoft kent het drugs (verslaving) principe maar al tegoed. Eerst verslaven door gratis aanbieden bij afhankelijkheid daarna kasseren.
Ook Apple (iPads in LA) en Google (Chrome OS) richten zich nadrukkelijk op het onderwijs. Ook zij willen de jeugd zo vroeg mogelijk vertrouwd maken met hun omgeving, vanuit de gedachte dat voorkeuren vroeg worden gevormd.

Ik zou zelf mijn kind nooit naar een 'iPad school' sturen. Beetje vreemd om een school te vernoemen naar een commercieel apparaat.
Beide zetten zich al vele jaren in om in het onderwijs bij te dragen. En van zowel Google als MS is het niet alleen voor eigen gewin, maar een beetje "Terug geven aan de samenleving door te investeren in de toekomst".
Joh, in de jaren '90 toen er al "informatica lessen" waren (een beetje Access en Word...) hing er al een grote poster of vlag in het lokaal: "Dit lokaal is mede mogelijk gemaakt door...". Dat is niet commercialiseren dat is je laten sponsoren in ruil voor het ophangen van een naam. Destijds was ICT voor leerlingen nog zeer beperkt omdat het ongelooflijk duur was. Op deze manier kon een school toch meegaan met de tijd.

Ik zou ook graag in mijn technieklokaal wat spullen willen hebben vanuit het bedrijfsleven. Dat er vervolgens een mooie poster aan de muur komt met daarop reclame (uiteraard wel een goede link met Techniek) dan vind ik dat in z'n geheel niet erg.
Hoe oud zijn de kinderen bij deze presentatie? Ik ben benieuwd of dit ook echt werkt. Ik denk dat nog steeds het grootste gedeelte van de kinderen niet achter de computer willen zitten de hele dag, omdat ze vriendjes hebben ( Ik ga uit van jonge kinderen ) en buiten willen spelen. Kinderen die willen programmeren blijven denk ik een select gezelschap die echt interesse in de technologie hebben en graag veel tijd achter de computer willen besteden.

EDIT:
Het merendeel van de partners biedt momenteel trainingen, cursussen of lespakketten aan, voornamelijk gericht op groep zeven en acht van het basisonderwijs.
Gevonden hoe oud ze zijn, had er overheen gelezen!

[Reactie gewijzigd door Ask! op 21 mei 2015 12:13]

Ik ken vrij veel kinderen die maar een paar vriendjes hebben en heel erg veel achter de iPad of de pc zitten (iPad en programmeren gaat niet samen, dat weet ik) in plaats van buitenspelen. Dus ik denk dat als je het goed brengt en kinderen laat zien dat het heel mooi is om tekst in te typen en daar een leuk iets uit te krijgen, je ze best gestimuleerd krijgt.
Programmeren en gamen zit een groot verschil in. :)
Gamen kan bijvoorbeeld met vriendjes, programmeren doe je in je eentje waardoor je liever gaat gamen met je vriendjes.
Klopt, al zie ik ook wel kinderen in mijn omgeving die programmeren leuk vinden en dan met z'n twee wat gaan typen en slepen. (voornamelijk Gamemaker achtige studio's)
Dat is niet programmeren :)
Oke, redelijk off topic maar ook dat is programmeren als je met custom DLL aan de slag gaat etc, in ieder geval worden de principes van programmeren bijgebracht. In den beginnen heb je zeker gelijk hoor!:)
Daar ben ik het niet helemaal mee eens.
Programmeren is meer dan alleen code typen in een willekeurige taal.

Het bedenken van een oplossing voor een probleem is veel interessanter om kinderen aan te leren. Dat je dat vervolgens in een taal of een in een grafische omgeving de oplossing uitwerkt maakt dan niet meer uit.

Ik denk dat als ze het doel willen bereiken van programmeeronderwijs voor iedereen ze het vooral toegankelijk moeten maken. Grafisch programmeren voor kinderen die minder gemakkelijk meekomen en een echte taal voor "wizkids". Zo krijg je ook direct de differentiatie die men in het onderwijs verlangt.
Dus kun je ze beter SQL statements laten bedenken dan met een game maker aan de slag te gaan in mijn ogen. Daar is nog geen eens een computer voor nodig.
Anoniem: 112442
@Ask!21 mei 2015 12:19
Hoe oud zijn de kinderen bij deze presentatie? Ik ben benieuwd of dit ook echt werkt. Ik denk dat nog steeds het grootste gedeelte van de kinderen niet achter de computer willen zitten de hele dag, omdat ze vriendjes hebben ( Ik ga uit van jonge kinderen ) en buiten willen spelen. Kinderen die willen programmeren blijven denk ik een select gezelschap die echt interesse in de technologie hebben en graag veel tijd achter de computer willen besteden.

EDIT:

[...]

Gevonden hoe oud ze zijn, had er overheen gelezen!
Je hebt waarschijnlijk geen kinderen maar heel veel kinderen mijn kinderen en hun vriendjes zitten het liefste de hele dag achter de computer om te gamen of actief te zijn op "sociale" media.

Er zullen best kinderen zijn die graag willen programmeren. Maar dat zal een kleine groep zijn, tevens zullen de leerkrachten dit helemaal niet kunnen aanbieden omdat ze hier niet voor opgeleid zijn.
Ik denk dat het weer een flop wordt net als Nederland technologie land. Als we maar hard genoeg schreeuwen hopen we dat het daadwerkelijk zal gebeuren.

Ik ben niet zo te spreken over het Nederlandse onderwijssysteem buiten dat van de (technische) universiteiten.
Er mag in Nederland veel veranderen, op mijn school leer je weinig tot niks programeren. Ik zit in 4 Havo, in de eerste kregen we informatiekunde, oftewel: Wat is dit? (Plaatje van cursor) A. cursor B. Muisaanwijzer en nog twee andere. (ik llik cursor en het is muisaanwijzer). Je leerde ook basis Aord en Excel en powerpoint. Dan heb je twee jaar geen les die zich specifiek richt op de pc. In 4Havo is het vak Informatica optioneel. Ik heb het gekozen en het is ongelofeloos saai. Eerst leer je wat rand apparatuur is en hoe je rekent met bits enzo. Dan wordt het leuker, html en css (ken ik al maar dus het was saai) en dan moest je een site maken.voor een cijfer. De leraar herkende het verschil tussen GitHub en mijn site niet eens. Na de site leerden we SQL, dat kende ik nog niet en dat was interessant. Nu word het weer langdradig, java-logo, oftewel "Recht(120) Vooruit(100)".

Pas in 5 Havo leren we weer iets nieuws: PHP en GameMaker. Als ze nou meer mogelijkheden voor uitbreiding hadden. Wat heb ik nu geleerd? SQL en hoe je de leukste happy wheels levels maakt.
  • Ongeschoold "outdated" leraren (leraar krijgt BSOD en geeft ons de schuld)
  • te weinig mogelijkheden voor uitbreiding
  • geen uitdagende lesstof
En wat houdt jou tegen om jouw kennis te verspreiden in de klas? Als je de docent kunt overtuigen dat jij een bepaald gebied beter beheerst dan dat de opdracht of lesstof in een boek dat doet dan neem je het toch van hem over?

Een vriend van mij had dit op zijn HBO opleiding. Hij wist van sommige zaken veel meer dan de betreffende docent. Hij heeft op een goed moment de lessen deels overgenomen. Zo was het voor hem niet meer saai en zijn medestudenten hebben hetzelfde zo niet nog meer geleerd. Win-win toch?
Lijkt me een erg goed initiatief plan. Als ik zie dat sommige mensen in mijn omgeving nog amper weten hoe je een exel tabbel maakt of je powerpoint presentatie kan verbeteren verbaas ik me daar soms over. Ook leraren die niet weten hoe ze hun smartbord kunnen gebruiken om bijvoorbeeld op te schrijven of hun beamer aan te zetten. (Die heb je echt, 2 docenten op mijn school zelfs)

En ik denk niet dat dit de werkgelegenheid in gevaar brengt voor programmeurs. Er zijn veel basisscholen waar techniek wordt gegeven en niet iedereen gaat ook echt de techniek in. (Zelfs een tekort aan techiek personeel)
Tsja..ik vind het wel een leuk idee. Maar ik heb sowieso toch wel mijn twijfels over heel het idee dat 'de jeugd MOET gaan programmeren'.

Kijk, er zijn allemaal verschillende soorten kinderen/mensen. Sommige zijn goed in tekenen, andere weer goed in schrijven en weer andere zijn goed in het maken van websites (en dus programmeren). Het voelt te geforceerd. Je kunt innovatie niet forceren, het is iets natuurlijks. -MOEST- Bill Gates Windows programmeren? Nee, hij deed dat omdat hij het leuk vond. Zelfde gold ook voor Steve Jobs en Apple.

Ik ben bang dat sommige kinderen juist enorme hekel aan het programmeren gaan krijgen als zij niet de juiste persoon zijn om te gaan programmeren puur omdat zij beter zijn in andere dingen. Dit gaat dan juist averechts werken. Als iemand eenmaal een hekel heeft aan Wiskunde, gaat dat persoon het niet snel leuk vinden, zeker als het -moet-. Ik merk gewoon (mede door de huidige politieke wind) dat er steeds meer MOET en dat mensen daardoor langzaamaan opbranden.

Daarnaast hebben we ook nog een ander mogelijk probleem namelijk het oprukken van SAAS en in de toekomst BAAS. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om niet meer zelf een applicatie te maken, maar die uit te besteden aan een derde. Nu al zie je dat veel bedrijven in Nederland kiezen tussen een handjevol systemen wanneer het aankomt op bijvoorbeeld ERP of CRM. Dat gaat in de toekomst alleen nog maar erger worden waardoor er in principe, buiten de bedrijven die de software/systemen ontwikkelen, geen programmeurs meer nodig zijn binnen de bedrijven die de ERP of CRM afnemen. Tsja..en dan zijn we straks 15 jaar verder, een hele generatie die -moest- programmeren en vervolgens..tsja..er zijn misschien veel minder programmeurs nodig.

Misschien gaat het wel de hele andere kant op maar dit is wat ik op dit moment om mij heen zie gebeuren. Wat ik weer wel vind is dat kinderen moet worden bijgebracht hoe computers werken. Vroegâh moest je een opstartdiskette gebruiken en allemaal aparte handelingen verrichten om Windows 95/98 te installeren, nu? Alles gaat automatisch. Wat meer kennis van de werking van al dat 'automatisme' zou op zijn plaats zijn binnen de nieuwe generatie.

[Reactie gewijzigd door Random IT Man op 21 mei 2015 12:36]

Heel goeie zaak, had alleen liever gezien dat dit vanuit de overheid werd gedaan, nou worden die kids natuurlijk enorm gepusht naar programmeren voor Android en de Windows Store, en er is zoveel meer te doen.
Een goed iniatief. Hoop alleen niet dat we in de toekomst een overschot aan programmeurs krijgen die geen baan kunnen krijgen. Ik ben er niet al te bekend mee, maar het lijkt me wel iets wat tijd vergt om onder de knie te krijgen.
Ik hoor her en der wel dat er zoals dit veel nieuwe banen bij komen.. gunstig gezind.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee