Het percentage scholen van het voortgezet onderwijs die informatica aanbieden, is in vijf jaar tijd gedaald van zo'n 57 à 58 procent tot 49 procent. Een van de redenen waarom minder scholen het keuzevak aanbieden, zou zijn dat er te weinig leraren zijn.
De daling van het percentage middelbare scholen met informatica als keuzevak blijkt uit cijfers van DUO, schrijft de NOS. Nog maar 49 procent van de scholen bood het vak in het afgelopen schooljaar aan. Vijf jaar geleden was dat 58 procent wat het vwo betreft en 57 procent bij de havo. In 2015 telde Nederland 638 middelbare scholen en in 2014 642, maar niet bekend is of die aantallen zijn gestegen of gedaald ten opzichte van de jaren daarvoor. Informatica is een keuzevak dat de scholen vrijwillig kunnen aanbieden.
De VO-Raad, de vereniging van middelbare scholen, schrijft de daling deels toe aan een tekort aan informaticadocenten. Volgend jaar kan een op de vijf plekken voor een informaticadocent niet opgevuld worden, schat onderzoeksbureau CentERdata. Wel zou het aantal aanmeldingen voor de opleiding tot informaticadocent stijgen, maar onvoldoende om het tekort op te vangen.
Er gaan al jaren stemmen op om informatica als vak verplicht te stellen in het middelbaar onderwijs. In 2012 deed de KNAW deze aanbeveling al in een rapport over digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs. De organisatie constateerde echter dat het keuzevak zoals dat gegeven werd, onvoldoende aansloot op de vervolgopleidingen. "Het onderwijs stijgt vaak niet uit boven het niveau van het gebruiken van eenvoudige functies in softwarepakketten." Ook constateerde de KNAW dat de kwaliteit van de leraren ontoereikend was. Bovendien koos destijds slechts vijf procent van de havo- en vwo-leerlingen het vak en daalde dat percentage. Niet bekend is of dit in de afgelopen jaren is verbeterd.