Percentage middelbare scholen die informatica geven daalt

Het percentage scholen van het voortgezet onderwijs die informatica aanbieden, is in vijf jaar tijd gedaald van zo'n 57 à 58 procent tot 49 procent. Een van de redenen waarom minder scholen het keuzevak aanbieden, zou zijn dat er te weinig leraren zijn.

De daling van het percentage middelbare scholen met informatica als keuzevak blijkt uit cijfers van DUO, schrijft de NOS. Nog maar 49 procent van de scholen bood het vak in het afgelopen schooljaar aan. Vijf jaar geleden was dat 58 procent wat het vwo betreft en 57 procent bij de havo. In 2015 telde Nederland 638 middelbare scholen en in 2014 642, maar niet bekend is of die aantallen zijn gestegen of gedaald ten opzichte van de jaren daarvoor. Informatica is een keuzevak dat de scholen vrijwillig kunnen aanbieden.

De VO-Raad, de vereniging van middelbare scholen, schrijft de daling deels toe aan een tekort aan informaticadocenten. Volgend jaar kan een op de vijf plekken voor een informaticadocent niet opgevuld worden, schat onderzoeksbureau CentERdata. Wel zou het aantal aanmeldingen voor de opleiding tot informaticadocent stijgen, maar onvoldoende om het tekort op te vangen.

Er gaan al jaren stemmen op om informatica als vak verplicht te stellen in het middelbaar onderwijs. In 2012 deed de KNAW deze aanbeveling al in een rapport over digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs. De organisatie constateerde echter dat het keuzevak zoals dat gegeven werd, onvoldoende aansloot op de vervolgopleidingen. "Het onderwijs stijgt vaak niet uit boven het niveau van het gebruiken van eenvoudige functies in softwarepakketten." Ook constateerde de KNAW dat de kwaliteit van de leraren ontoereikend was. Bovendien koos destijds slechts vijf procent van de havo- en vwo-leerlingen het vak en daalde dat percentage. Niet bekend is of dit in de afgelopen jaren is verbeterd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-01-2017 • 16:22

251

Reacties (251)

251
245
91
21
2
138
Wijzig sortering
Graag wil ik als docent informatica bovenbouw HAVO/VWO toch nog wel wat nuanceren.
Een aantal mensen reageert onjuist op het artikel. Het gaat over het vak informatica, niet over het vak informatiekunde in de onderbouw of het leren van applicaties in een of andere vorm van beroepsonderwijs.
Op de middelbare school houdt het curriculum in dat er een oriëntatie is op een behoorlijk aantal aspecten. De inhoud kan inderdaad op diverse websites teruggevonden worden.
Ik ben verbijsterd hoe mensen hun eigen, gekleurde middelbare schooltijd van soms meer dan10 jaar terug tot waarheid verheffen. Essentieel onderdeel in de informatica, net als eigenlijk in elke wetenschap, is een goed bronnenonderzoek. Het betekent dus als je wil meedenken en oordelen over de penibele situatie waarin het vak zich nu bevindt, het misschien een idee is om het nieuwe examenprogramma te bekijken, het actuele lesmateriaal te bekijken en een aantal scholen te bezoeken waar informatica in de bovenbouw wordt gegeven.
Opleiding: TUD, toegepaste wiskunde, afgestudeerd in 1985 en kan me geen ander werk voorstellen dan docent in een VO-school waar ik sinds 1988 werkzaam ben.
Ik kon je volgen tot:
Het betekent dus als je wil meedenken en oordelen over de penibele situatie waarin het vak zich nu bevindt, het misschien een idee is om het nieuwe examenprogramma te bekijken, het actuele lesmateriaal te bekijken en een aantal scholen te bezoeken waar informatica in de bovenbouw wordt gegeven.
Ik ben van mening als erkend stage bedrijf met ervaring met mbo en hbo scholieren (ondanks dat vinden dat ze studenten zijn) dat men moet stoppen met inteelt.

Doordat onderwijs telkens maar zelf mag bepalen wat ze en hoeze onderwijs geven krijg je juist incompetente mensen met competenties waar ze niets aan hebben.

Bedrijfsleven moet minimale vaardigheden hebben die als voorwaarde gelden om iemand een stage plek te gunnen. En een gemiddelde competentie grens waarop mensen een baan invulling kunnen geven.

Verder ben ik van mening dat anno 2017 informatica verplicht moet zijn en 100% dekking moet hebben voor elke scholier.

Je kunt wel Nederlands/Wiskunde verplichten maar wat heb je aan die competenties als je niet bij een bedrijf kunt toepassen?

Overheid zou subsidies moet verstrekken aan ICT bedrijven ter compensatie van een dag productie verlies per week. Dan heb je tekort zo opgelost. Freelancer zouden graag tegen een inkomsten belastingkorting een dag iets heel anders willen doen.
Ik denk dat Informatica als begrip behoorlijk is uitgehold.
Wat als vak gegeven wordt is met name Excel-kunde, Word-kunde of mogelijk Windows-kunde, op enkele scholen omgeruild voor ipad-kunde.

Er zijn nog veel meer aspecten aan informatie-verwerking-systemen. nl. Of en zo ja Hoe en Waar je computers inzet.
In eerste instantie kun je Informatica heel goed beginnen met alleen pen/potlood en papier..
Nadenken over basis handelingen die gemaakt moeten worden die specificeren etc. etc.
Daarna die basishandelingen (schriftelijk) door een ander persoon laten uitvoeren...
Daarna die basishandelingen in een programmeer taal omzetten...
(daarmee ben je geen programmeur, maar leerling vertaler).....

Daarnaast kun je nadenken over Computer-kunde waar het meer moet gaan over de hardware (architectuur, niet X86, maar X86 concept en ARM concept) , en dat wordt volgens mijns inziens zorgvuldig vermeden in lessen.
Later al of niet aangevuld met Operating systems (functioneel, niet hoe te instaleren, beheren, Dus NIET Windows Click systeem, Ook niet Android of iOS, maar uitleg over Scheduler, Memory Management...)

Daarna kan er geoefend worden met aanpassing in functies etc. etc. Waarbij Word/Excel als MACRO RUNTIME kunnen worden ingezet, of Eenvoudig C programmeren op een Linux systeem later aangevuld met een hardware gerelateerd project op een Raspberry PI etc.
Anoniem: 399807 @java231 januari 2017 16:34
Ik heb informatica gehad ergens in de jaren 80 en 90. Dat ging destijds nergens over en dat zal wel zijn omdat weinig mensen wisten hoe je dat moest geven en dus was het nogal amateuristisch.

Tegenwoordig zal het vak onherkenbaar zijn veranderd.

Informatiekunde ken ik niet maar lijkt als ik wiki er op nalees een prima vak, omdat het de effecten van ICT onderzoekt. Het legitimeert daarmee helaas wel ICT. Ik ben namelijk nog niet zo ver om dat als noodzakelijk te erkennen. Ik wil namelijk eerder minder ICT dan méér.

Informatica heeft hetzelfde effect.

Waar het vak zich in bevind weet ik niet. Maar beide vakken zouden tenminste moeten gaan over privacy en veiligheid.

In het algemeen vind ik het betreurenswaardig hoe het onderwijs zich laat meeslepen door de invoering van ICT in zo'n korte tijd. Het helpt daarmee ICT als volkomen normaal te bezien terwijl ICT nogal kwalijke effecten heeft. Daarom zou technorealisme een grondhouding moeten zijn van elke leraar informatiekunde of informatica.

Een school heeft als taak te onderwijzen en mensen de informatie te geven die nodig is om in de samenleving te kunnen functioneren, maar niet om te helpen de samenleving onderuit te halen via het curriculum. Een school moet een anker zijn en een neutrale plek voor- en in de samenleving.

Maar wat ik zie is dat scholen ICT niet alleen als vak aanbieden in welke vorm dan ook, maar ook ICT gebruiken om het gehele onderwijs systeem te veranderen.

En dus krijg je de situatie dat de school niet neutraal is en actief meehelpt de samenleving te veranderen. En dus geeft een school les in wat ze zelf propageert.

Daarmee wordt een leer instituut een vorm van propaganda en een actieve invloed op de samenleving. En daarmee verandert ze de kaders van wat een school is.

Dat is gevaarlijk omdat een school dan niet langer houvast biedt aan studenten en zelf kan zwabberen door mee te gaan in een nieuwe hype.

Zo zie ik al aankomen hoe IOT op scholen ook al snel ingeburgerd raakt. En zo is een onderwijs instituut doelloos meegaan op het ritme van de innovatie van commercie, van corporaties die bepalen wat de samenleving nodig heeft.

Scholen zijn nu onderdeel van het probleem, niet van de oplossing. Het is absurd, maar ICT vakken zijn vakken die studenten aanleren om bezig te zijn met bezig zijn, namelijk het rondpompen van data en informatie op allerlei manieren.

De school is nu effectief dat wat Marshall McLuhan (Een leraar met deze expertise niet onbekend hopelijk!) zei: 'The medium is the message.'

-------
En zo lezen we dat scholen laptops verplichten en dat dit nogal duur is voor veel ouders. Dat je blijkbaar zonder IT niet mee kunt of zelfs mag doen op wat een vrij toegankelijk instituut behoort te zijn. Scholen laten zien dat ze kritiekloos accepteren wat er in de samenleving gebeurt en dat proces actief ondersteunen en zo hun neutraliteit verliezen en hun wetenschappelijke basis voor kennis en hoe dat gedeeld wordt.

Ik ben daarom nieuwsgierig wat je standpunt hierin is.
Ik heb informatica gevolgd op HAVO en VWO. Informatica als vak stelde helaas niet zo veel voor. De highlights waren het maken van een game in Game Maker 2 en het maken van een rekenmachine met Visual Basic. Helaas waren zowel de software als de boeken die we moesten leren redelijk outdated. Het is jammer dat steeds minder scholen dit vak geven, maar als ze het verplicht willen stellen zullen ze toch echt eerst moeten kijken naar een goede invulling van het vak.
Helaas waren zowel de software als de boeken die we moesten leren redelijk outdated. Het is jammer dat steeds minder scholen dit vak geven, maar als ze het verplicht willen stellen zullen ze toch echt eerst moeten kijken naar een goede invulling van het vak.
Ik denk dat je voor goed en nuttig informatica onderwijs ook helemaal niet op boeken en 'onderwijssoftware' zou moeten vertrouwen, maar dat je docenten nodig hebt die zelf invulling kunnen geven aan de lesstof. Het vakgebied is zo ontzettend breed en leent zich zo goed voor zelfstandige opdrachten waarmee leerlingen veel meer leren (en meer lol hebben) dan door in een boek te kijken of een of ander saai programma te leren gebruiken. Denk aan programmeer opdrachten, creatieve opdrachten, zelf dingen uitzoeken en presenteren, leren hoe je een blog of een website opzet, omgaan met sociale media (wat iemand onder mij al heeft genoemd), etc. enz.

Zonder overdrijving denk ik dat ik geen enkel probleem zou hebben om een heel schooljaar zeg 2 uur in de week te vullen met onderwerpen die nuttig en gevarieerd zijn, en leerlingen die er interesse in hebben zouden moeten aanspreken. Allemaal zonder enig gebruik van betaalde software: voor elk interessant onderwerp of opdracht is wel iets te vinden dat gratis te gebruiken (en aan te passen!) is. Misschien niet zo gelikt en laagdrempelig als een commercieel product, maar dat komt de leer ervaring alleen maar ten goede lijkt me.

Het zou mij persoonlijk een super leuke baan lijken, om op zo'n manier leraar informatica te zijn. Het probleem is gewoon dat de beloning voor leraren ronduit belabberd is in Nederland, en je op die manier nooit ergens komt, al helemaal niet als het om docenten gaat die in hun eigen vakgebied gewild en goed betaald zijn. Ik weet uit mijn kennissenkring ongeveer wat een leraar op VWO niveau (met zelf een master + een bachelor op zak) verdient, en dat is letterlijk 1 derde van wat mijn baas mij betaalt. Het is voor mij dus geen verrassing dat er zo weinig gekwalificeerde leraren informatica zijn...
Een LD12 docent verdient €5279 per maand op het moment.
Het lijkt me inderdaad zeker mogelijk om wat lessen te vullen, maar je krijgt 30 leerlingen voor je. 10 hebben nog nooit geprogrammeerd en vinden een grafiek maken in excel eigenlijk al te ingewikkeld, maar het was dit of een ander keuzevak, en dit leek nog wel te doen. Kost veel persoonlijke aandacht om ze überhaupt hello world te laten typen.
10 zijn best wel redelijke ict-nerds en zagen dit als een kans om een docent uit te lachen. Zodra ze door hebben dat dat er niet in zit en ze iets moeten doen voor het vak worden ze geïrriteerd. Met genoeg persoonlijke aandacht zijn ze te motiveren.
De andere 10 hopen iets te leren, zijn gemotiveerd en in staat je stof snel op te pakken. Ze krijgen alleen nauwelijks aandacht van je omdat je met die andere 20 bezig bent. ;)

Overigens is dit beeld niet pessimistisch bedoelt. Het is erg leuk om informatie over te dragen en jonge mensen iets te leren! Maar het idee dat een hoop leuke stof het enige is dat nodig is om een goed vak neer te zetten is totaal niet realistisch.

[Reactie gewijzigd door Rolf op 22 juli 2024 23:37]

Ik weet niet wat een LD12 docent is, maar ik kan je in ieder geval vertellen dat de leraar economie die ik ken geen 5279 per maand verdient, trek er 2000 euro van af en dan kom je meer in de buurt. Bruto dus. Dat is naar mijn mening ronduit belabberd voor een beroep dat ik persoonlijk als zeer belangrijk waardeer. Zeker als je bedenkt dat hij op papier betere kwalificaties heeft dan ik.

Edit:
Beginsalaris voorgezet onderwijs: ~2500 euro. Na 12 jaar maximaal ~5000. Geen idee of dat maximum ook daadwerkelijk altijd gehaald wordt. Met andere woorden: beroerd.

Bron: salariskaart onderwijs 2015

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 23:37]

Leraar salarissen staan hier uitgelegd: http://www.mastersvoorhet...at_verdien_je_als_leraar/

LD is een Havo/VWO docent met nog wat organisatie taken erbij, 12 betekent na twaalf jaar in het vak.
Ik sluit mij aan bij @Timmeh_PS3. Docent in voortgezet onderwijs hier.
LA is basisschool, LB is standaard voortgezet onderwijs. Bij een grotere taaklast (zoals coördineren van stagiaires, buurtcontacten, councelling en/of andere taken) kan een docent LC krijgen, maar vaak wordt dit gecompenseerd met "een paar extra uurtjes." LD is vaak weggelegd voor middenmanagement, met LE voor de hogere directie.

Zie het zo: Op een school zal het vaak zo zijn dat er 2% LE is, 5% LD, 25% LC en de rest LB. En dan tel ik het OOP niet mee (administratie, roostermakers, concierges).
Goed om te horen dat het overal hetzelfde is. Ik ben Docent Techniek, mentor, Specialist Innovatie en Ambitie, Dagroostermaker en geef programmeerles aan groep 5 t/m 8.

Voor dat alles gecombineerd krijg ik bij hoge uitzondering LC. Ik vind het onderwijs echt geweldig, maar het salaris is echt matig.....
En dan opeens zie je een oud medestudent aan de opleiding reageren;)
Bij ons op school valt het qua organisatie allemaal wel me.
Wij zitten op:

45% LD
15% LC
40% LB

Hoog percentage LD is volledig te danken aan het draonische entreerecht. Daardoor is onze doorstroom naar LC volledig geblokeerd.
Gelukkig hebben wij een erg goede Informatica docent ^^
Nou nee. Docent hier. LD als schaal krijgen is een uiterste zeldzaamheid. Scholen roosteren je zo in dat je nét niet binnen de vereisten valt of stellen extra eisen die niet beschikbaar zijn... Ik zit in LC, met enorm veel mazzel overigens, en daar moet ik echt al zo'n 8 uur per week extra buiten mijn standaard onderwijstaken voor uittrekken.....
Het voordeel van een docent in LD schaal is dat deze geen onderwijs hoeft te verzorgen voor klassen waar een leerling zonder gediagnosticeerd gedrags en/of leerprobleem een zeldzaamheid is. Dat feest is weggelegd voor docenten onderin schaal LB of soms zelfs instructeurs, schaal 7, dat is eigenlijk de omgekeerde wereld...

[Reactie gewijzigd door Bilbo.Balings op 22 juli 2024 23:37]

Hoezo zeer belangrijk? Leg eens uit wat er zo belangrijk is aan informatica op de middelbare scholen.
Hoezo zeer belangrijk? Leg eens uit wat er zo belangrijk is aan informatica op de middelbare scholen.
Apart dat zoiets uitleg behoeft. De Nederlands arbeidsmarkt schreeuwt om meer werknemers die technologie niet alleen gebruiken om te consumeren of om powerpoints te maken, maar ook snappen hoe je er creatief mee bezig kunt zijn. Op bijna elk niveau in bijna elke bedrijfstak zijn functies te vinden waar je een grote voorsprong hebt op de arbeidsmarkt als je zelfstandig dingen kunt automatiseren, oplossingen kunt creeeren uit het niets, kunt waarderen/inschatten op hoeveel terreinen je technologie in kunt zetten om productiever te zijn, etc. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik denk dat dit soort kennis misschien wel 1 van de belangrijkste vaardigheden is van deze tijd.

Andere landen waar ze zich al jaren geleden hebben gerealiseerd hoe breed inzetbaar dit soort vaardigheden zijn streven ons links en rechts voorbij, het is echt geen toeval dat hier op de werkvloer inmiddels meer aziaten rondlopen dan Nederlanders.
Ik vind dat middelbare scholen algemeen vormend onderwijs moeten geven en daartoe behoort uiteraard ook informatica bij.
Het is net zo belangrijk als bijvoorbeeld wiskunde of Engels.
Dat is de hoogste schaal. Kom je na een jaar of 12 in als je ook wat leidinggevende functies op je neemt. De meesten eindigen na 12 jaar in LC12, wat nog altijd €4639 is. Mensen die alleen onderbouw geven over het algemeen LB12: €3978

natuurlijk allemaal bruto voor 1fte.

[Reactie gewijzigd door Rolf op 22 juli 2024 23:37]

Een docent die bevoegd is voor informatica en aan de bovenbouw VWO les mag geven wordt standaard LD'er tenzij de school zich niet aan de regels houdt.

Maar dan nog is €73K per jaar (14 keer dat maandsalaris) en dan krijg je iedere september nog een keer €1200,-
Je bevoegdheid heeft er niks mee te maken, het aantal uren dat je daadwerkelijk in de bovenbouw les geeft zijn leidend....
Dat verschilt een beetje per instelling, soms zelfs per school die onder de instelling valt en soms zelfs nog weer per lokaties die onder die scholen vallen, en komt voornamelijk door de invoering van de functiemix. Dat gaat misschien iets te ver voor hier.
Jouw uitspraak "wordt standaard LD'er tenzij de school zich niet aan de regels houdt" is niet waar. Daar ging het Timmeh denk ik om. Er was ooit één jaar (2014/2015) entreerecht, misschien ben je daarmee in de war, want er is geen landelijke regel die recht geeft op LD. Entreerecht is daarna vervallen. Scholen moeten idd een functiemix aanhouden, maar dat zegt niets over de schaal van individuele docenten.
Krijgen leraren een 13 en 14e maand?
13e maand en vakantiegeld.
Yep, maar hoe kom je bij die 1200 in september? Is dat je bindingstoelage? (ben ik nog te jong voor ;))
Yes! Die krijg je uiteraard alleen in de hoogste jaartrap :P
Docenten zouden een markconform salaris van hun vak moeten krijgen.
Nou, toevallig krijgen ze dat best wel tegenwoordig!
https://www.theguardian.c...compares-around-the-world

Zie voor gigantische hoeveelheden lekkere statistiek ook dit onderzoek:
https://download.ei-ie.or...20Pay%202008%20Report.pdf

Ik denk dat er meer aan werkdruk gedaan moet worden en aan het beter opleiden van docenten. Zo denk ik dat ik liever LB zou willen afschaffen en alle docenten naar Fins model alleen voor de klas zou mogen staan met een unversitaire opleiding/graad. Niet alleen de stof maar ook de vakken didactiek en pedagogiek e.d. Ik denk dat daar echt enorme winst in zit.
Op dit moment worden ze na hun bachelor gestrikt met een "master of education". Dat werkt wel aardig, maar is in principe toch achteruitgang tov hoe het vroeger was: Na je doctoraal een korte cursus, gecombineerd met lesgeven.

Ik kan me echter niet voorstellen waarom iemand, met bijvoorbeeld een master technische natuurkunde op zak, zou besluiten om een jaar door te gaan studeren voor een onderwijsbevoegdheid. Zeker als je dat niet meer kan combineren met een in LD betaalde part-time aanstelling.
Nee, over het algemeen worden mensen docent omdat ze passie hebben voor het onderwijs, niet omdat ze het vak geweldig vinden of het geld.

En gelukkig maar, want als er alleen maar mensen naar het onderwijs kwamen voor het geld en geen feeling hebben met de doelgroep... Zou het onderwijs een stuk dramatischer zijn.
EDIT: Herpdiederp verkeerd account.

[Reactie gewijzigd door Cofano op 22 juli 2024 23:37]

Een LD12 docent verdient €5279 per maand op het moment.
Iets wat de meeste docenten nooit zullen bereiken en waarvoor het hoogst haalbare een LC schaal trede 12 is.
Het lijkt me inderdaad zeker mogelijk om wat lessen te vullen, maar je krijgt 30 leerlingen voor je. 10 hebben nog nooit geprogrammeerd en vinden een grafiek maken in excel eigenlijk al te ingewikkeld, maar het was dit of een ander keuzevak, en dit leek nog wel te doen. Kost veel persoonlijke aandacht om ze überhaupt hello world te laten typen.
10 zijn best wel redelijke ict-nerds en zagen dit als een kans om een docent uit te lachen. Zodra ze door hebben dat dat er niet in zit en ze iets moeten doen voor het vak worden ze geïrriteerd. Met genoeg persoonlijke aandacht zijn ze te motiveren.
De andere 10 hopen iets te leren, zijn gemotiveerd en in staat je stof snel op te pakken. Ze krijgen alleen nauwelijks aandacht van je omdat je met die andere 20 bezig bent. ;)

Overigens is dit beeld niet pessimistisch bedoelt. Het is erg leuk om informatie over te dragen en jonge mensen iets te leren! Maar het idee dat een hoop leuke stof het enige is dat nodig is om een goed vak neer te zetten is totaal niet realistisch.
Het beeld wat jij schetst is in mijn ogen het beeld van een docent die onvoldoende tijd heeft besteed of heeft kunnen besteden aan voorbereiden van zijn lessen. Punt wat de meeste mensen vergeten is dat de meeste methodes inderdaad ontoereikend zijn en dat het zelf opzetten van fatsoenlijke gedifferentieerde lessen het veelvoud aan tijd kost om voor te bereiden dan wat er voor beschikbaar is c.q. betaald wordt.

Juist een vak als informatica leent zich voor differentiëren omdat het redelijk eenvoudig is om verdiepende opdrachten aan te bieden. Daarnaast kun je heel veel zaken -waaronder uitleg aan de hand van verschillende media zodat de leerlingen een keuze heeft hoe hij de stof tot zich wil nemen- vooraf klaar zetten waardoor leerlingen ook zelfstandig aan het werk kunnen met minimale aan instructie.

Daarbij kun je ook werken met verschillende niveau groepen waarbij je de groepen laat rouleren en de docent zijn aandacht evenredig over deze groepen verdeelt.

Maar als docent ben je dan ook nog overgeleverd aan de faciliteiten en de daaraan gekoppelde dienstverlening.

En als je het dan alle allemaal bedacht hebt moet je ook nog rekening houden met de wet op privacy en data wat dus betekend dat je heel goed moet bedenk hoe je de lessen wilt vormgeven in invullen.

Kortom: Als jij als docent Informatica wordt aangenomen in juli en 6 weken later start je met 13 klassen op 4 verschillende niveaus waarbij je ook nog op niveau binnen de klas wilt differentiëren om het voor de leerlingen aantrekkelijk te houden dan wens ik je heelveel succes.

Er zijn dan 2 mogelijkheden: je bijt door de zure appel heen en met kunst en vliegwerk maak je er wat van om na 2 jaar en veel te veel uren de zaak eindelijk echt goed op de rails te hebben of je schaft een methode aan en maakt je vooral niet al te druk....
Je kunt je ook afvragen of het huidige model van klassikaal lesgeven nog van deze tijd is.

Met het internet op een apparaat in je broekzak zal het verschil tussen de niveau's van leerlingen alleen maar groter worden. Gemotiveerde mensen doen soms ook nog aan zelfstudie op internet, ongemotiveerde mensen gaan kattenfilmpjes kijken. Of zoals ik deed: Bier tanken in de les.

Ik zie meer in een systeem dat leerlingen op individuele basis voorziet van persoonlijke les-stof met daarbij de correcte sturing van de docent. Iedereen over 1 kam scheren en dezelfde lesstof door de strot wurgen ongeacht het niveau van de leerling is wat mij betreft achterhaald.

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 22 juli 2024 23:37]

Je kunt je ook afvragen of het huidige model van klassikaal lesgeven nog van deze tijd is.
Wil je dat leerlingen nog sociale interactie beleven zul je altijd zoiets als een school moeten hebben...

**
Het huidige model is gestaafd op 19e eeuws klassikaal onderwijs, waar men naar toe moet is 21e eeuws onderwijs. Het probleem is echter dat hier de mooiste scenario's voor zijn bedacht waarbij technologie een belangrijke rol speelt, neem bijvoorbeeld iPadscholen, gepersonaliseerd leren, blended learning enz., maar dat er nog geen enkel onderzoek is geweest dat daadwerkelijk heeft kunnen aantonen dat er toe nu toe veranderingen hebben plaast gevonden in huidige onderwijs die daadwerkelijk een verschil maken. Het zijn met name deelonderzoeken die positief zijn maar waarvan men te veel met een tunnelvisie kijkt.

Het is niet voor niets dat er genoeg iPadscholen de iPad weer gedag zeggen. Er zijn te veel factoren die meespelen waar niet voldoende op wordt ingezet. Neem kennis, vaardigheid en faciliteit alleen hier valt al heel veel winst te behalen. Maar elk van deze aspecten kost geld, geld wat er niet is. En zelfs als je deze aspecten wel kunt financieren zit je nog steeds in het 19e eeuwse onderwijssysteem vast.

Dus ja je opmerking is terecht echter een oplossing is -politiek gezien- nog niet zo makkelijk.
Ik zie meer in een systeem dat leerlingen op individuele basis voorziet van persoonlijke les-stof met daarbij de correcte sturing van de docent. Iedereen over 1 kam scheren en dezelfde lesstof door de strot wurgen ongeacht het niveau van de leerling is wat mij betreft achterhaald.
Klopt, daar heb je helemaal gelijk in, maar het e.e.a. veranderen impliceert nogal veel en dat kan alleen als je vanaf de basis opnieuw begint.

Wat nu gebeurd in onderwijsland is dat ze van alles willen veranderen maar nergens echte ingrijpende veranderingen durven laten plaatsvinden. Dus krijg je een parallel traject of komt het er bovenop of....

**Verder snijdt je opmerking in theorie wel veel hout, maar blijkt dat de praktijk -zie mijn opmerkingen m.b.t. onderzoek- dat dit nog helemaal niet het geval blijkt te zijn.

Het onderwijs van de toekomst is nog niet iets ingewikkelder dan we op dit moment denken...

Edit:**

[Reactie gewijzigd door Maestro J op 22 juli 2024 23:37]

Precies wat je zegt. Het aanschaffen van een methode geeft nog geen mooie gedifferentieerde lessen. Dat kost tijd, niet alleen puur voorbereiden van de docent. Het is ook oefenen om ze te geven. Eerste paar keer is het vaak minder efficient omdat het verhoogd risico op orderverstoring geeft. (zoals elke nieuwe vorm van lesgeven omdat je iets nieuws doet dat je aandacht vraagt)
Ja, haha.

Lekker makkelijk om de bruto eindschaal te noemen van de hoogste functie die je als lesgevende onderwijsmedewerker kunt bereiken. Hier zit het gros van de docenten niet in (alleen al omdat het 'functiebouwwerk' dit op de meeste scholen niet toelaat).

Hier een overzicht (pdf)
Weet ik. Overigens zit van de oude garde een flink aantal in LD hier. Maar dat kan per school inderdaad verschillen.
Maar komt het niet doordat we in een zesjes cultuur wonen?

Desintresse en zwak onderwijs in logische vakken als wiskunde is geen basis.

Je moet eens een hedendaags basisschool boek rekenen bekijken....

Me nichtje van 14 weet niet eens wat natuurkunde is (geen vak meer) en mechanics al helemaal niet. En toch klagen dat ze elke dag wel 7 boeken mee moet nemen naar school..

Bovendien de mensen die iets bereiken in de IT hebben dat voornamelijk niet dankzij leraren gedaan.

Het enige waarop je kunt hopen dat kinderen leren leren.

Zelfstandig analytisch denken, weten hoe ze een probleem moeten ontleden en hoe ze efficient kennis/informatie verkrijgen en aan oplossing kunnen werken.

Maar goed... dat is kennelijk utopie en moet iedereen zijn eigen kinderen maar leren.
Ik heb op het VWO ook Informatica als keuzevak gedaan en mijn ervaring was dat je verschillende mensen had:
- IT nerds (zoals ik) die toch wel redelijk wat verstand van PCs hadden al.
- myspace meisjes die prima met HTML code overweg konden (want hun myspace pagina was PRACHTIG natuurlijk) maar die weinig anders wiste.
- complete newbies die wel interesse erin hadden, hier vallen dan weer mensen onder die het wel snel leren én mensen die sommige dingen boven hun pet gaan en érg veel aandacht van de leraar nodig hadden.

Wij hebben van alles gedaan, Excel scripts en automatisering, een Access database, Visual Basic, HTML+CSS+JS en netwerktechnieken en heel licht PC hardware.
Alles was vrij inleidend natuurlijk maar voor elk 'praktijk' gericht vak (zoals bvb websites) kon je zelf een eindopdracht maken (een site) en daar kon je zo ver mee gaan als je wou. Vond het vak zelf wel redelijk nuttig hoor maar wij hadden ook wel een goede gedreven leraar en maar ca. 13-15 man die het vak volgde.
Top om ook eens een positief tegengeluid te horen! :*)
Waarbij de vinger ook direct op de zere plek wordt gelegd. 13 - 15 man ipv 26 -32 wat normaal is.
De zere plek die jij aanwijst is de consequentie, maar niet de oorzaak.

Als je een lerarenopleiding hebt gedaan in plaats van Informatica aan de hogeschool met een avondstudie om docent te worden, dat je genoeg know-how en handvatten hebt gekregen om de scholieren in bedwang te houden en te differentiëren.

Mijns inziens zie je veel gedreven docenten die goed zijn in hun vak, maar moeite hebben met orde houden, laat staan lesgeven (want avondstudie 'leraar').

[Reactie gewijzigd door Junketsu op 22 juli 2024 23:37]

De zere plek die jij aanwijst is de consequentie, maar niet de oorzaak.

Mijns inziens zie je veel gedreven docenten die goed zijn in hun vak, maar moeite hebben met orde houden, laat staan lesgeven (want avondstudie 'leraar').
Dit slaat nergens op.

Ten eerste heeft het zijn van een goed docent niets te maken met wel of geen avondstudie.

Ten tweede is orde een gevolg van... Want hoe goed je ook orde kunt houden een leerling die te lang moet wachten wordt vanzelf onrustig en neem het hem eens kwalijk.

50 les minuten 30 leerlingen. Min 10 minuten opstarten en afsluiten is effectief een ruime minuut per leerling.... Succes!

[Reactie gewijzigd door Maestro J op 22 juli 2024 23:37]

Mijn ervaring is ook dat leraren heel weinig betaald worden.
Geen enkele icter wil leraar worden in een school want in de privé verdient hij minstens het dubbele ( nog zacht uitgedrukt)

Het verloning van leraren is ook een slecht systeem, ze gaan er van uit dat elke richting evenveel waard is en even zwaar...

Stel je voor dat op de arbeidsmarkt ook iedereen evenveel betaald word...dan zal niemand meer vuil of zwaar werk willen doen...of werk doen waar je heel veel voor moet studeren (ict)...

Dus is het normaal dat ze geen ict leraren vinden.
Bovendien vind ik het voorstel om ICT vakken te verplichten zinloos.
Het probleem is namelijk dat er te weinig leraren zijn die ict kennen, door het vak te verplichten krijg je niet plots meer leraren...denk ik

Een vak weer een knelpunt ontstaat zou meer betaald moeten worden voor volk aan te trekken. Maar ja, dan krijg je vol onterechte jaloezie...(want ze kunnen zelf ook ict geven)

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 23:37]

Het verloning van leraren is ook een slecht systeem, ze gaan er van uit dat elke richting evenveel waard is en even zwaar...
Nee men gaat er vanuit dat elke richting uiteindelijk leidt tot een bepaalt kennisniveau en of jij nu een master in natuurkunde of geschiedenis hebt, deze wegen even zwaar.
Dus de verloning is in die zin niks mis mee.
Stel je voor dat op de arbeidsmarkt ook iedereen evenveel betaald word...dan zal niemand meer vuil of zwaar werk willen doen...of werk doen waar je heel veel voor moet studeren (ict)...
Slechte vergelijking. Dat kun je alleen stellen als je praat over een docent i.v.m. bijv. een conciërge. Onderling is er ook een verschil in verloning tussen docenten. Die met een bachelor en die met een master...
Dus is het normaal dat ze geen ict leraren vinden.
Dat is alleen normaal omdat docenten in het algemeen te weinig verdienen i.v.m. het merendeel van de andere HBO of WO studies.
Bovendien vind ik het voorstel om ICT vakken te verplichten zinloos.
Het probleem is namelijk dat er te weinig leraren zijn die ict kennen, door het vak te verplichten krijg je niet plots meer leraren...denk ik
Moeten we ook criminaliteit maar toestaan omdat we toch te weinig agenten hebben om de wet te handhaven. M.a.w. het een staat los van het ander.

edit:
M.a.w. het een staat los van het ander
.

[Reactie gewijzigd door Maestro J op 22 juli 2024 23:37]

Mijn bewering is dat als je een leraar informatica evenveel betaald als bijvoorbeeld een leraar geschiedenis dan zal je er nooit vinden want die mensen verdienen gewoon veel te veel in de privé

Daarom is het ook gemakelijker om iemand te vinden die geschiedenis kan geven, wat verdien je namelijk als geschiedenis expert in het privé?

Begrijp je het nu wel wat ik bedoel?

Overigens is er in Belgie geen verschil tussen lonen van een leraar die een batchlor heeft dan iemand die een master heeft, de lonen zitten allebij in salaris schaal 502 (hetzelfde)
Enkel leraren die enkel leraar hebben gestudeerd (batchlor) verdienen minder (omdat ze natuurlijk geen specifieke diepe kennis hebben van een vak, ze zijn meer allrounder)
Iemand die dus eert een batchlor biologie doet en dan een elraren oplieding doet (3+2 jaar krijgt een hoger loon)
Maar een amster die 5+2 jaar doet krijgt nog altijd evenveel als de batchlor, ook al heeft die twee jaar langer gestudeerd en academisch onderlegd

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 23:37]

Je hebt gewoon gelijk natuurlijk.

Een leraar geschiedenis of frans of duits of zelfs natuurkunde of scheikunde of wiskunde die leren hun vak, hebben hun kennis, en hoeven die dan enkel te delen.

ICT veranderd constant dus een docent ICT/Informatica moet constant op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en de lesstof moet hier ook eigenlijk vrijwel elk jaar op aangepast worden om relevant te zijn en blijven.

Dat probleem heeft GEEN ENKEL ander vak (behalve misschien maatschappijleer maar ook daar geld dat het gros van de belangrijke kern kennis onveranderd blijft) maar bij ICT is het zo dat dingen heel snel irrelevant en achterhaald geraken.

En ja, als we naar de arbeidsmarkt kijken is er ver uit de meeste vraag naar hooggeschoolde ICT'ers. Geen enkele andere branche is zo veel vraag naar personeel. Je zou wel gek zijn als je met je universitair diploma voor een middelbare school zou gaan werken terwijl de scouting bureau's je sufbellen en mailen omdat ze zo om personeel verlegen zitten dat er actief gescout word.

Je moet voor de grap je CV maar eens op monsterboard ed. zetten, zelfs als je maar 1 of 2 jaar programmeerervaring hebt (en niet eens een diploma) word je al constant gebeld en gemailt door die mensen, zo erg is het. ;)
Je uitgangspunten zijn echt veel te rigide. Je zegt dat je het loon van docenten wil vergelijken met de arbeidsmarkt, maar de vergelijking die je maakt gaat gewoon niet op. Ja, er zijn bepaalde functies in de privé (voornamelijk in het middenkader en het hoger kader) waarbij de lonen hoger liggen. Maar dat kan je niet doortrekken naar de hele arbeidsmarkt. In de privé is het gemiddelde loon vergelijkbaar met dat in het onderwijs; afhankelijk van welke functies je vergelijkt, ligt het loon in het onderwijs zelfs iets hoger.

Ook die andere bewering snijdt geen houdt. " ze gaan er van uit dat elke richting evenveel waard is en even zwaar..." Neen, loon in het onderwijs is onafhankelijk van de richting, op dezelfde manier als een verpleegkundige een loon krijgt in functie van zijn of haar competenties, en niet in functie van de afdeling waar je werkt.

Dat men moeite heeft om sommige vacatures voor informaticadocent in te vullen, is trouwens een kwalitatief probleem. Dat los je niet op met hogere lonen voor een informaticadocent, maar door kandidaten (eventueel binnen een onderwijsinstelling) gemakkelijker of beter bijscholing aan te bieden. Je hoeft ook niet per se kandidaten uit de privésector aan te trekken. Dan zit je nog steeds een soortgelijk kwalitatief probleem, namelijk kandidaten die misschien wel voldoende onderlegd zijn op vlak van informatica, maar niet beschikken over de juiste pedagogische achtergrond.
Ik vermoed dat je het niet goed gelezen hebt of de conclussie er niet uit kunnen distileren hebt

Mijn bewering is dat als je een leraar informatica evenveel betaald als bijvoorbeeld een elraar gschiedenis dan zal je er nooit vinden want die mensen verdienen gewoon veel te veel in de privé

Daarom is het ook gemakelijker om iemand te vinden die geschiedenis kan geven, wat verdien je namelijk als geschiedenis expert in het privé?

Begrijp je het nu wel wat ik bedoel?

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 23:37]

Ja, maar dat zei je net ook al en dat was eigenlijk ook exact waarop ik reageerde. Ik kan er echt niks anders van maken, je zei letterlijk "Geen enkele icter wil leraar worden in een school want in de privé verdient hij minstens het dubbele ( nog zacht uitgedrukt)". Dat klopt gewoonweg niet. ICT'ers verdienen in de privé helemaal niet zoveel meer dan in het onderwijs. Daarnaast mist de gemiddelde ICT'er de nodige pedagogische kwalificaties, zodat hij of zij nog niet eens in aanmerking komt voor een baan in het onderwijs.
Je geeft hier zelf nog een extra argument waarom er geen iter mee zou willen geven (je moet één jaar les volgen om met je diploma ook les te mogen geven)

Kwam lonen hebben leraren in België gemiddeld 1800 euro.
Pas als je benoemd bent (na veel jaren) boven de 2000 gaan.
In de privé begin je aan 2000, ik was al na 6 mnd aan 4000 euro en 6 jaar later aan 5000 euro + wagen

Oftewel verdienen jullie leraren in Nederland heel veel oftewel verdienen jullie ICT volk veel minder dan in België ( dat laatste geloof ik niet want, nergens zijn de rates zo goed als in Nederland, ik heb nooit zo goed betaald geweesd als in Nederland
Hier heb je een overzicht van de lonen in het onderwijs. Die komen trouwens best wel overeen met het gemiddelde loon in de privésector (niet specifiek ICT, dus). Hier heb je een overzicht van wat een ICT'er verdient. Waar je vandaan haalt dat je als ICT'er "minstens het dubbele ( nog zacht uitgedrukt)" kan verdienen, is me dus een raadsel; tenzij je de bruto toplonen voor een ICT'er master wil vergelijken met het nettoloon van een starter met een bachelordiploma in het onderwijs.

En ik heb inderdaad een aantal verklaringen gegeven waarom er een tekort is aan leraars informatica. Die zijn er genoeg.
Ik denk dat de gemiddelde (goede) ICT'er niet geschikt is als leraar.
Het probleem is dat echte techneuten vaak een autistiform / aan autisme verwant gedrag vertonen, daar is niets mis mee. Het is iets dat "techneuten" techneut maakt.

Maar Autistiform gedrag is niet bevordelijk voor een soepel groepsproces.
( https://creatievechaoot.w.../labels/autisme-spectrum/ ).
In mijn ogen moet een docent gewoon iedereen uit het lokaal gooien als ze de les verstoren. Als je niet gemotiveerd bent om welke reden dan ook ga je maar lekker ergens anders heen. Je moet er alsnog tentamens voor maken, dan slagen ze niet en zullen ze toch moeten inzien dat ze iets moeten doen.
Een leraar is geen oppas maar iemand die les wilt geven. Ik zou best parttime docent willen zijn, maar de bureaucratische onzin en die 20 leerlingen die de les verzieken houden mij tegen.
Tsja, iedereen wil wel docent zijn als de leerlingen braaf opletten en ademloos vol bewondering naar de "docent met zoveel kennis" luisteren.
Helaas zijn het pubers en die willen best voor een docent werken, maar alleen voor een "goede docent". Aan jou om te bewijzen dat je dat bent.
Ik zit nog steeds op school (MBO) en heb echt het gevoel dat ik in een kleuterklas zit. Meer dan 60% van mijn klas is niet gemotiveerd en zit er alleen maar omdat ze "niets beters wisten". Ze hebben geen aanleg voor programmeren, ze hebben geen motivatie om te programmeren en zitten eigenlijk alleen maar te gamen.
Ik als leerling ben hier te dupe van want mijn motivatie om op school te werken (of uberhaupt te komen) is hierdoor ook verdwenen. Natuurlijk moet een docent leuke lessen geven. Maar zou jij, in je vrije tijd, extra tijd besteden om een leuke les te bedenken als het grootste deel van de klas het toch gaat verzieken?

Ik snap dat het van twee kanten moet komen, maar als je voor iets kiest (informatica als vak op de middelbare school, of een Applicatieontwikkelaar opleiding MBO is om het even) vind ik dat je als docent de echt ongemotiveerde leerlingen eruit moet knikkeren. Er is natuurlijk een verschil tussen de ongemotiveerde leerlingen omdat ze uit zichzelf ongemotiveerd zijn en de ongemotiveerde leerlingen die vanwege anderen ongemotiveerd worden.
Als iedereen zit te gamen en lawaai te maken is er niet echt een werksfeer... Over de verkeerde docent heb je gelijk inderdaad.
Ja, is idd erg belabberd...
Het probleem is volgens mij veel makkelijker.

Veel zien het als iets heel technisch en willen/kunnen daarom iets niet.

Andere zitten in de techniek en zijn slecht in talen, maar kunnen het wel. Of eigenlijk willen het wel.

Wanneer je de groep die denk het niet te kunnen zijn dat eigenlijk de betere studenten, immers blijft het een taal leren en zijn degene die het vak niet willen volgen er eigenlijk beter in.
Je maakt een vergissing, Informatica heeft heel weinig met talen te maken.
Talen zijn ook maar een expressie middel...

Belangrijker is het verdelen van een vraagstuk in behapbare delen.
Een belangrijk issue is het zoeken naar gegevens, nog liever het efficient zoeken naar gegevens. Dus bv. eerst alles op volgorde leggen en dan gebruik maken van die volgorde.....
Informatica is meer de analyse van gegevens en processen en daar een goede beschrijving van maken. (Eventueel met behulp van computer en programmeer talen).

Programeren is een vaardigheid die er weinig met talen te maken hebben, uiteindelijk worden de programma stappen (gewoon in Engels of Nederlands) door een Codeur/Tolk vertaald naar een taal die door computers begrepen wordt (C, C++, Java...). Dat veel informatici ook programmeer talen kennen is een afwijking. (Ten minste als je Informatica als VAK bekijkt).

ICT != Informatica... (Informatica is de I in ICT).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 23:37]

Programmeren heeft alles met een taal te maken. In het kort: (http://www.ct.nl/nieuws/m...mmeren-dan-jongens/11624/)

Je leert een set regels, simpel gezegd is een taal dat ook.
Maar informatica heeft weinig met een taal te amken.

Dat kan met engels, nederlands net zo goed als python of C...
De taalkeuze is afhankelijk van je publiek...
Als je publiek een stel spaanse programmeurs is zul je waarschijnlijk beter af zijn met specs opstellen in het spaans....
Als je publiek een X86 CPU is dan werkt x86 assembler een stuk beter...
Geweldig, dus de oplossing (voor de randstad waar veel IT bedrijven zitten) is simpel blijkt uit uw commentaar:

Bedrijven sturen werknemers (die willen) enkele uren per week 'door het bedrijf doorbetaald' als docent naar school. De school betaalt dan het normale docenten salaris aan het bedrijf, dan kost het het bedrijf minder.

De docent heeft dan veel praktijk ervaring, verdient goed marktconform. Voor bedrijven nuttig omdat de docent dan vaak ook iets over het bedrijf zal vertellen, meer scholieren leren 'praktijk IT', en het curriculum wordt meer gericht op wat het bedrijfsleven nodig heeft. Wel laten bijsturen door een wijze commissie natuurlijk.

Zelf had ik ook Informatica als keuzevak, eerste jaar nieuwe (2e fase-) stijl vanaf 2000. Was redelijk theoretisch en saai, praktijkgerichte stuk was idd 'werken met alles van Microsoft'. Vond het altijd tof als iemand uit de praktijk kwam vertellen, helaas nooit bij informatica gebeurd.
Ed: Blij dat ik het toch gehad heb ook al ben ik niet de IT ingegaan, het draagt zeker bij aan analytisch denken, en bijna iedereen inclusief schoonmakers, secretaresses en bouwlui moeten vroeger of later informatie zoeken, ordenen, verwerken of bijhouden.

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 23:37]

Geweldig, dus de oplossing (voor de randstad waar veel IT bedrijven zitten) is simpel blijkt uit uw commentaar:

Bedrijven sturen werknemers (die willen) enkele uren per week 'door het bedrijf doorbetaald' als docent naar school. De school betaalt dan het normale docenten salaris aan het bedrijf, dan kost het het bedrijf minder.
Tsja, ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik kan je wel vertellen dat ik geen seconde na zou hoeven te denken, lijkt me geweldig. Als je elke dag achter een bureau naar een scherm zit te turen dan wil je ook wel eens iets anders proberen, en onderwijs (niet alleen informatica/technisch, maar denk wel dat daar een van de grootste gaten in ons middelbaar onderwijs zit) is iets wat ik ontzettend belangrijk vind, dus ik zou er in ieder geval veel plezier uit halen.

Natuurlijk snap ik ook wel dat ik zelf totaal geen didactische/pedagogische vaardigheden heb, maar ik ben naief genoeg om te denken dat als je echt enthousiast bent als leraar en snapt waarom leerlingen bepaalde dingen wel/niet interessant vindt, je een heel eind kunt komen door je lessen leuk en relevant te maken. Een leraar Duits zal het ongetwijfeld een stuk moeilijker hebben :P
Ik denk dat er meerdere mensen zijn die dit een leuke baan zouden vinden. Mij persoonlijk gaat het minder om de knaken die ik ermee zou verdienen maar het plezier wat het oplevert. Een IT-docent zijn lijkt me best leuk. De drempel om een meerjarige algemene lerarenopleiding te gaan volgen is mij echter te hoog. Waarom zou ik opgeleid moeten worden voor een vak als biologie, levensbeschouwelijke vorming of gymnastiek? Ik ben IT-specialist zonder al te veel pedagogische kennis. Natuurlijk is het van belang dat het algemene kennisniveau van een docent in orde is, maar zo lang ik maar weet hoe ik een kind/jong-volwassene de kneepjes van het vak moet leren zou ik hier toch geen 4-jarige PABO voor hoeven te volgen?

Wat mij betreft moet men kijken hoe je IT-Specialisten kunt overtuigen om de stap naar docent te maken. De beloning kan daar onderdeel van zijn. De omscholing is echter net zo belangrijk.

p.s. assumption is the mother of all @#$!@# misschien mis ik info.
De pabo is voor het basisonderwijs, die hoef je dan ook niet te volgen.
assumptions... bleek ik toch gelijk te hebben met m'n post scriptum regeltje.
Na de uni is het een kopstudie van max. een jaar. Heeft een nichtje van me ook gedaan. Was geloof ik wel een verkorte studie omdat er een tekort aan informaticaleraren is. Vervolgens kwam ze op een VMBO in Utrecht terecht en was ze er na een jaar wel klaar mee. Nu geeft ze les in het volwassenenonderwijs. Daar zijn de studenten tenminste wel gemotiveerd.
> Ik denk dat je voor goed en nuttig informatica onderwijs ook helemaal niet op boeken en 'onderwijssoftware' zou moeten vertrouwen, maar dat je docenten nodig hebt die zelf invulling kunnen geven aan de lesstof

Ik weet niet of ik het hier mee eens ben. Het probleem is juist op dit moment dat er niet voldoende docenten zijn die een degelijk lesplan in elkaar weten te zetten waardoor het een beetje blijft hangen bij verslagen schrijven en de meest basale dingen. Als er een standaard pakket is dan kunnen uitgevers daar wat mee en is het voor de minder bedeelde informatica docent ook nog een mogelijkheid om een goed vak te verzorgen
Ik denk dat je voor goed en nuttig informatica onderwijs ook helemaal niet op boeken en 'onderwijssoftware' zou moeten vertrouwen, maar dat je docenten nodig hebt die zelf invulling kunnen geven aan de lesstof.
Ik heb momenteel ervaring met een erg slimme docent die veel op dit gebied weet, hij is naar mijn beeldvorming zelfs zo slim dat hij al je vragen kan beantwoorden. Hij legt naast de stof veel uit (de stof die wij aangeboden krijgen is digitaal met praktisch alleen maar praktijkopdrachten) en doet ook veel onderwerpen naast de stof. Zo zijn we dit jaar direct begonnen met het kennismaken van html 5 (heel erg basis, maar toch wordt er wel meteen een beetje ingedoken op wat er achter al die websites schuilt) Ik denk dat een slimme en creatieve docent die op de hoogte is van nieuwe ontwikkingen voor dit vak een vereiste is. Het aantal leerlingen is naar mijn beeld niet een probleem, er zijn meerdere gevulde klassen en ja, de een kan er niks van en de andere kan al volledig programmeren, maar omdat we erg vrij worden gelaten kan iedereen het op zijn eigen tempo tot zich nemen, er is veel extra stof tot beschikking voor de snelle mensen.
Zeker mee eens, ik zelf zit nu in de zesde klas van het VWO en merk dat ik niet word uitgedaagd. Erg jammer voor mij en mijn klasgenoten. Ze zullen inderdaad een manier moeten vinden om het vak goede en vaste invulling te geven, dit wellicht laten samenstellen door een dergelijke examencommissie (mits dat nog niet gebeurd is). Onze docent gaat over een paar maanden met pensioen en is de enige informatica docent op school, een vervanger is nog nergens te bekennen...
Er is onlangs een vernieuwd examenprogramma vastgesteld voor vanaf 2019: http://www.informaticavo....ourant/bestand-downloaden

Hierin wordt expres niet te diep in gegaan op welke systemen/talen/... wel en niet behandeld moeten worden, zodat het programma met de tijd mee kan groeien.
Interessant, alleen beter jammer dat het pas op 1 augustus 2019 ingaat inderdaad. :+
Wel beter dan niks.
"Huiswerk voor vandaag: Ga op Wikipedia, en lees het artikel over <Onderwerp Hier> door. Middellik op elke referentie die je niet kent. Lees de pagina af, en sluit tab. Blijf tabs lezen en sluiten totdat je moe bent."
Dat valt nog goed mee dan... Ik heb (in België) leren werken met Word, Excel, Powerpoint en een klein beetje Access. Qua "programmeren" hebben we wat HTML (jaja, niet programmeren, mark-up) en VBScript (not kidding...) gezien.

Je hebt helemaal gelijk wat die invulling betreft. Ik persoonlijk zou wat Python scripting en CLI aanleren. En als ik echt m'n zin mocht doen, ook LaTeX en git, maar dat is misschien wat te hoog gegrepen.
En waarom zouden ze in godesnaam les moeten hebben over LaTeX? Ik zou het belangrijker vinden om zoiets als het ECDL certificaat te verkrijgen. Internet en veiligheid, dat soort dingen (zoals hierboven al vermeld is). Niet iedere HAVO of VWO-er is een tweaker.
Ik zei dan ook "als ik echt m'n zin mocht doen", ik ben mij ervan bewust dat dit mogelijk wat hoog gegrepen is voor sommigen, en niet voor iedereen even nuttig lijkt ;)

Ik kende het ECDL-certificaat nog niet, wel interessant dat dat bestaat :) Ik vind het wel heel erg jammer dat de Computer Essentials samples allemaal over Windows + Office gaan.

Maar het belangrijkste vind ik het aanleren van een simpele programmeertaal, en wat basis command-line. Door een computer op een lager niveau te gebruiken, leer je veel beter wat zo'n ding nu eigenlijk doet, en ga je oplossingsgericht denken motiveren.
inderdaad Certificaten scoren zo vroeg mogelijk
Microsoft Networking Fundamentals in combinatie met ECDL en nog wat andere zaken zoals ITIL certificering (denk aan Topdesk of MSP manager). met die in je broek heb je een basis voor digitaal werkvoering.
En weet je al de basis hoe Informatica is geregeld bij veel bedrijven.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 juli 2024 23:37]

Ik zou LaTeX wel fijn hebben gevonden voor scheikundige vergelijkingen. Die sub- en superscripts in Word waren altijd een ramp.
Vanaf Word 2007(-ish?):
ALT + = om equation editor te openen
^ + spatie voor superscript
_ + spatie voor underscript
\Alpha geeft alpha in text, etc. etc.

Veel efficienter dan LaTeX, al moet je dat alsnog leren op een gegeven moment.
Vroeger gaven ze op het middelbaar in België ook nog "Pascal" als keuzevak. Dat was programmeren.
LaTeX en git zijn erg gespecialiseerde zaken, maar algemeen computergebruik (bijvoorbeeld een ECDL certificatie) zou in deze tijd even verplicht moeten zijn als een strikdiploma.

Het computervak hoort dan niet meer te gaan over "Hoe werk ik met dit ding", als meer "Wat kan ik allemaal hiermee, en wat kan ik het laten doen." Python/Perl en Game Maker zijn hier bijvoorbeeld uitstekende voorbeelden van. Stel wat regels op, en ze gebeuren! Game Maker kun je laten uitrollen in Unity/U4, en Python/Perl in PHP/C(++/#).

De era van "Ik ben geen computermens" hoort binnen nu en tien jaar voorbij te zijn.
Dat is geen Informatica..., op z'n best tolk/vertaler voor Word, Excel, Powerpoint, LaTeX....

Informatica gaat over gegevens en proces analyse. Dus verzin een sorteer methode.
Je hebt op z'n best Windows-kunde gevolgd...
maar als ze het verplicht willen stellen zullen ze toch echt eerst moeten kijken naar een goede invulling van het vak.
Eens, en dan ook meteen voorlichting geven over veilig gebruik van het internet.
Zowel op basis van normale security van je OS, het vermijden van bepaalde sites, niet zomaar van alles installeren, encryptie gebruiken en bijvoorbeeld ook de gevaren van sexting.

De digitale wereld is geevolueerd, en scholen moeten daar op inspringen. De tijd dat je enkel aan je leerlingen hoeft uit te leggen wat "=SOM(A2:A10)" doet en hoe je een vierkantje kan tekenen in Paint is allang voorbij.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 23:37]

Precies het probleem van het vak. Het wordt een vergaarbak voor "alles dat met computers te maken heeft". Van sexting tot dijkstra's algoritme.
Precies het probleem van het vak. Het wordt een vergaarbak voor "alles dat met computers te maken heeft". Van sexting tot dijkstra's algoritme.
Waardoor het vak dus niet alleen meer beperkt blijft tot informatica en er een nieuw vak moet worden opgezet wat vak overstijgend is. Je krijgt dan een combinatie waarbij ze bv. enerzijds en Raspberrry pi of arduino programmeren, anderzijds een eigen behuizing voor diezelfde microcomputers ontwerpen en 3D printen en daarnaast het e.e.a moeten doen m.b.v. het internet waarbij ze ook nog op de gevaren hiervan moeten worden gewezen en het liefst ook nog een cursus goed smartphone gebruik krijgen.
Wow, dat is Informatica, Computerkunde, Sociale Omgang, (Industriële) Vormgeving, Elektrotechniek en meer in een zin.
Juist... je ziet het probleem?

Maar leerlingen moeten ook het nut in kunnen zien van hetgeen ze leren.
Dus is vakoverstijging in de kern iets moois.

Als je kijkt wat we van de huidige leerling over 10 jaar verwachten is dat best bizar!
Informatica als een les hoort eigenlijk veel meer te gaan over de manier waarop we ons in de digitale wereld begeven, dan dat het "computergebruik" hoort te zijn. Effectief twee verschillende vakken.

Ik herinner me nog dat we les kregen in het verschil tussen klikken en dubbelklikken.
Helemaal mee eens, maar zoals je ook in de reacties hier leest denken er maar weinig zo over. Daarom zal het altijd te weinig zijn en al snel weer outdated. Er wordt op de verkeerde skills ingezet. In mijn basisschoolklas roepen de kinderen altijd trots dat Wikipedia onbetrouwbaar is (ter illustratie van hun mediavaardigheden). Kijk dan heb je het niet begrepen. Daar valt een wereld te winnen.
Wikipedia is niet onbetrouwbaar, maar het is imho inderdaad geen valide bron. Het is het werk van een ander gebaseerd op een of meerdere bronnen die wél volledig onderzoek hebben gedaan. Beter zelf interpreteren en dan die bronnen gebruiken, dan de uitleg van een ander die ook nog best wel eens inaccuraat is.
Tja, een beetje is nog altijd beter dan niks.

Je hebt in ieder geval kennis gemaakt met VB. Ik kreeg jaren terug, samen met enkele klasgenoten, simpelweg te horen dat informatica niet "beschikbaar" was voor VWO. HAVO en VMBO konden dat wel volgen...

En als ik zie hoe ongelooflijk digibeet sommige mede-werknemers hier soms zijn... dan geloof ik er heilig in dat een verplicht vak informatica niet zo gek klinkt. Als we toch al leefstijl/levensbeschouwing en kunst/culturele vorming geven, dan vervult informatica in ieder geval een nuttigere rol.
VB is GEEN informatica, maar cursus tolk/vertaler voor een van de vele talen waarin iets uitgedrukt kan worden. Een cursus VB-kunde , Word-kunde etc. is niet / nauwelijks relevant voor Informatica. (zie elders op deze pagina)
Voor outdated ben ik niet bang. Het lijkt me net zo min haalbaar als noodzakelijk dat je scholieren leert tegen de laatste API's aan te programmeren in de meest recente programeersdialect. Ik heb een paar jaar geleden nogal wat tijd verspilt aan Ruby, maar dat ga ik nooit meer gebruiken. Dat betekent echter niet dat ik er niets van geleerd heb. Visual Basic is misschien niet meer helemaal van deze tijd, maar als je aan een informaticaopleiding begint denk ik nog steeds dat je daarmee een voorsprong hebt op mensen die helemaal niet geprogrammeerd hebben, terwijl je nauwelijks achterstand hebt op mensen die PHP 7 (wel recent maar geen huzarenstukje van hoe het zou moeten) kennen.
Dan heb jij het nog goed gehad, bij mij bestond informatica uit een beetje data in Excel zetten en als ik me niet vergis zat zelfs tekstverwerken in Word erbij..
Eens herinner mij op Mavo was het nog voornamelijk gamen en een beetje HTML en basis computertje repareren verder dan dat kwam het niet. Op mbo was het Word / excel / Access + HTML en PHP
Bij ons op school was het al een stuk beter geregeld, eerst kregen basis programmeer principes doormiddel van turtle/logo programmeer taal. Daarna kregen we php en het ontwikkelen van simpele websites.

Vooral de basis in turtle/logo was een mooi basis voor de meeste leerlingen in mijn klas, doordat het visueel was begrepen ze het een stuk beter en was het leuker.

Bij ons was er ook een duidelijke scheiding tussen informatiekunde en informatica, het een kreeg je in het eerste jaar voor Word, PowerPoint, Excel etc en het ander was echt programmeer les.

[Reactie gewijzigd door seapip op 22 juli 2024 23:37]

Dit lijkt enigszins op informatica onderwijs.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 23:37]

Het is jammer dat steeds minder scholen dit vak geven, maar als ze het verplicht willen stellen zullen ze toch echt eerst moeten kijken naar een goede invulling van het vak.
Ik ben toevallig een informatica/ MVI docent en ik vind de ruimte die ik binnen mijn vak heb geweldig! Ik geef leerlingen op basis en kader niveau les en ik kan hen aanleren wat zij later daadwerkelijk nodig hebben. Denk aan presentatietechnieken, opbouw van verslagen in Word, mediabewustheid, programmeerbeginselen, factuur maken en ook handigheid met mail en gebruikersaccounts. Het lijkt mij geweldig om mee te denken aan een curriculum maar ik ben bang dat mijn vrijheid dan erg beperkt raakt.
In België heb je in iedere stad wel een school die elektronica-ICT geeft
Of zelfs Industriële ICT.
Onlangs nog eens langs geweest langs oude school, toch al dik 10 jaar geleden, waar wij vroeger vooral met PLC's en C++ bezig waren. Zie je nu vooral 3d printers & C++/C# & PLC & robitica in de lessen.

Redelijk bizar dat België toch een betere ondersteuning heeft in het middelbaar voor ICT.
In een ASO ga je dit niet vinden. Wat je opgeeft zijn zaken die in een technische richting voorkomen zoals Elektro-Mechanica of ICT en dergelijke..
Anoniem: 686983 @Qinshi30 januari 2017 17:16
Past prima bij het beeld wat de media aangeeft; het onderwijs in België ligt in het algemeen op een hoger niveau dan in Nederland.
Vroegah (ja ik word oud) stelde het echt geen zak voor. Wat ik mij er nog vaag van kan herinneren was wat Word, Excel en Access geloof ik. O ja en toen de school internet kreeg, was er ook een internet cursus of zo iets. Dat was informatica. Ik heb had mij zelf al 100x meer geleerd.

Op een gegeven moment gingen we over van Netscape naar Internet Explorer en kon de school meer uitschakelen. Tot dat wij hadden uitgevonden dat je Mozilla kon installeren via het open dialoog van Internet Explorer (en eigenlijk alles kon) en een diskette waar je toegang tot had.

Ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat het in al die jaren beter is geworden, kinderen groeien op met deze technologieën en weten volgens mij doorgaans meer dan de docent op dit vlak. Dus tenzij je ze inderdaad fatsoenlijk software ontwikkelen wilt leren zie ik ook niet echt de meerwaarde van het vak.
"Vroegah" indeed... in de tijd dat ik op de MTS zat hadden we computer software en computer hardware, de inhoud van de computer hardware lessen was ver verouderd, al was het leuk om de achtergrond van SCSI en IDE te leren, wat ik nu alweer allemaal ben vergeten :P

Computer software ging over Word, Excel, en dergelijke.
Eén examen-vraag kan ik me nog goed herinneren, omdat die gewoonweg niet klopte :)

"Hoeveel programma's moet je opstarten om in Word een brief te typen en die op te slaan in een map die nog niet bestaat?"

Het was multiple choice, met antwoorden 2, 3, 4, en 5.
Het correcte antwoord stond er niet tussen, want het dus 1 programma... alleen Word...
Dat moest ik de leraar toch even uitleggen, want hij was ervan overtuigd dat je Verkenner nodig had om die map te maken, en wist niet dat je in Word gewoon kon rechts-klikken om een nieuwe map aan te maken.

Zover waren we in die tijd... ± 17 jaar geleden.
Dus jij hebt een examen Word-kunde gedaan, dat is geen informatica.
In die tijd was er geen vak "informatica"... tenminste niet op de MTS.
Ik ben in 1981 een HTS studie Informatica begonnen en heb die afgerond in 4 jaar. Toen was er nog niet veel op MTS niveau maar 20 jaar later ook niet?

Ik ben bang dat er veel Informatica genoemd werd (klinkt goed) terwijl er weinig informatica gegeven werd maar meer xyz-kunde (xyz uit de verzameling: Word, Excel, Windows). Terwijl je strikt genomen voor informatica nauwelijks computers nodig hebt.
Dan is de school waar ik op zit hevig verouderd. Speciaal voortgezet onderwijs, maar je kreeg alleen in havo 1 & 2 Informatica, waar je met het shitprogramma Babbage werkte. Uiteindelijk was ik ervan verlost, ik had er een pest hekel aan.
Helaas is op meerdere scholen, vooral MBO, dit vaak het geval. Een vriend van mij doet MBO 4 ICT en zijn boeken en leerstof komt van Windows XP, terwijl we allang op Windows 10 zitten en meer dan de helft van zijn leerstof outdated en obsolete is geworden. Alleen de basis begrippen zijn nog redelijk actueel zoals assembleren en dergelijke. Het nadeel van IT is dat alle technologie zo gigantisch snel vooruit gaat, en de leerstof niet met dezelfde vaart meegroeit.
Er is genoeg leerstof en materiaal beschikbaar. Honderden boeken, filmpjes, voorbeelden, online curriculums over de nieuwste software. Als fulltime IT specialist is het onderdeel van je werk om op de hoogte te blijven van de nieuwste vooruitgangen. Op een school is het geven van een informatica vak meestal niet de primaire bezigheid van een docent. Vaak zijn het lui die een algemene docentenopleiding hebben gedaan en gezien ze nog wat van IT weten dit vak erbij mogen geven. Het bijscholen en up-to-date houden van deze docenten is volgens mij eerder een oorzaak van dit probleem.
Maar het is niet aan de student om zichzelf van de juiste actuele materiaal te voorzien (ik heb het hier dan even over een echte ICT opleiding). Dat is de taak van de school en leerkrachten. Iemand die een studie volgt zou er toch vanuit moeten kunnen gaan dat al zijn studie materiaal relevant en actueel is, iets wat bij veel scholen niet het geval is. Verder ben ik het wel met je eens, en met veel studies zoals de IT of geneeskunde etc blijf je je hele leven doorleren.
Dat bedoelde ik ook, echter dacht ik van jou begrepen te hebben dat er niet genoeg up-to-date lesmateriaal beschikbaar is.

Dat is er namelijk wel. Alleen als het opleidingsinstituut niet aan bijscholing voor leraren doet mbt IT kennis dan zal het nieuwe materiaal ook niet aangeschaft/gebruikt gaan worden.
Nee ik refereerde alleen naar wat er aangeboden wordt bij een opleiding instituut. En natuurlijk genoeg te materiaal te vinden, alleen ben ik er zelf niet echt van overtuigd dat de meeste vrijwillig dat materiaal op gaan zoeken als het niet bij de studie zelf geleverd wordt.
Ik kreeg op de mavo IT les in microsoft word en powerpoint. Helaas gebruikte ik toendertijd Red Hat linux omdat windows ME het niet goed deed. Ik moest het bekopen met een 1 op mijn cijferlijst.
Ik heb informatica gevolgd op HAVO en VWO. Informatica als vak stelde helaas niet zo veel voor. De highlights waren het maken van een game in Game Maker 2 en het maken van een rekenmachine met Visual Basic. Helaas waren zowel de software als de boeken die we moesten leren redelijk outdated. Het is jammer dat steeds minder scholen dit vak geven, maar als ze het verplicht willen stellen zullen ze toch echt eerst moeten kijken naar een goede invulling van het vak.
Helemaal mee eens, enkel reflecteert het artikel niet het daadwerkelijke probleem en ligt de nadruk alleen op nummers en statistieken. Om de oorzaak, de invulling van het vak, te verbeteren zijn er betere leraren nodig die bereid en instaat zijn om informatica les te geven. De realiteit is simpelweg dat als je die kennis hebt, je ergens anders een veel beter betaalde baan met betere voorwaarden en minder stress kan krijgen. Je ziet op veel scholen dat de docent die informatie geeft vaak een invaller is eigenlijk uit een heel ander vak gebied komt en dit of er bij doet of alleen puur noodzakelijk in het zelfde lokaal verblijft als de leerlingen die alleen met een boekje bezig zijn. De scholieren met een interesse in informatica zijn vaak al veel verder en degene die deze interesse niet delen zullen er ook niets van leren.

Ik begrijp best dat scholen het vak schrappen ondanks de noodzaak voor meer techneuten maar de kern van het probleem komt hier niet naar voren.
Dat klinkt zo slecht nog niet. Wij kregen letterlijk les in Word en Excel gebruiken. De opgave om 1000 maal dezelfde regel te typen (of copy-pasten) is me altijd bijgebleven.

Mijn broertje kreeg 3 jaar later wel een interessante informatica les, namelijk Python. Daar was ik wel jaloers op. Maar hij zat op VWO en ik op HAVO, wat het verschil zou kunnen verklaren.
Dat is beide geen Informatica.... Het eerste is word/excel-kunde, De laatste is python-kunde.

Informatica kan gewoon met potlood en papier (dat werkt meestal het beste) bij analyse van gegevens en processen....

Als product van de oefening in informatica kan er een beschrijving van handelingen komen die evt. later door een tolk/vertaler (codeur) omgezet worden in een programmeer taal. (whatever).

Het geeft natuurlijk meer voldoening om ook van de analyse naar een eindproduct te komen.
Het eerste zou wel informatica geweest zijn als het proces van het automatiseren en het elektronisch aanmaken en bewerken van documenten uitgeplozen was en er een Tekst verwerker gebouwd was. Waar het mooiste zou zijn geweest als de documentatie en verslagen uiteindelijk via die tekstverwerker uitgewerkt zoutden zijn. (ie. Word BOUWEN niet BEDIENEN).
Mag ik je even corrigeren, ik heb tot 3 havo ICT les gehad onder de noemer "informatica" de opdrachten bestonden uit het maken van allerlei vragen in een of ander programma. Deze opdrachten varieerden van start een programma op tot klik op het kruisje om venster Y te sluiten. Dit soort vakken zijn compleet nutteloos, want zegt nu eerlijk. Wie weet nu niet waar het kruisje voor is. Nee, als de bel ging aan het eind was ik al blij. Zinloos uurtje opgevuld.
Ik ben nog bezig met het lezen van verschillende reacties, maar ik zou hier toch even op willen reageren. Wat jij hebt gedaan lijkt op wat ik had in de onderbouw bij "computer les". Waar ik het over heb is het keuzevak (dus eindexamen vak) informatica, dat ik kreeg in 4-5 HAVO en 5-6 VWO (ik ben van havo naar vwo gegaan). Hier kreeg ik iets meer dan de "computer les" wat inderdaad neer kwam op programma's zoals word openen en sluiten. Dit ging meer richting het programmeren, maar was helaas zeer teleurstellend.
Babage was duidelijk een informaticus....

Hij probeerde het differentieren te automatiseren... met de tot hem te beschikking staan de middelen...
http://www.computerhistory.org/babbage/
Ik doelde op een lesmethode met die naam.

[Reactie gewijzigd door Maestro J op 22 juli 2024 23:37]

Dat is slechts een programmeer taal.

Op een school zouden ze bv. het rooster maken als proces kunnen analyseren en uitwerken in regels hoe tot een rooster te komen.
Dat kan allemaal zonder computers.
Het is een veel gemaakte fout te denken dat Informatica iets met computer te maken hebben. Computer vaak wel met informatica maar het is een one-way relatie.

Een andere is bv. Maak een geautomatiseerd verkiezings systeem dat volledig aan de Kieswet voldoet. Dan wordt er een link gelegd naar Maatschappijleer en andere takken van de school-sport.
En dan gaat het over alle aspecten, beveiliging, privacy, bedieningsgemak... kan heel goed met veel groepjes overdacht worden. En en-passant worden dan vaardigheden opgedaan met analyse hulpmiddelen (potlood, papier, evt. een tool als freemind (mindmapping) ) evt. word-processor voor tekstverslagen, evt. spreadsheet voor
(Waarbij mogelijk Mainstream pakketten uitgesloten moeten worden en elk groepje een eigen pakket moet uitzoeken) waarmee onderzoek naar bruikbare hulpmiddelen geleerd wordt.

De meest waarschijnlijke conclusie wordt dan waarschijnlijk dat potlood en papier nog de beste oplossing is...

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 23:37]

We kletsen langs elkaar heen ;)

Babbage is een bestaande lesmethode waarbij leerlingen de basis van bv. MS office leren.

http://www.vives.nl/recensie/babbage-60

[Reactie gewijzigd door Maestro J op 22 juli 2024 23:37]

Word-kunde != informatica, ik heb net m'n eerdere antwoord aangevuld ter verduidelijking.
Klinkt nog niet helemaal als informatica...
Dat kan nl. ook zonder computers.
Hele MO stelt niet veel voor op dit moment. Enige uitweg is zelfstandige STEAM/STEAP scholen. Volledig geïntegreerd projectonderwijs in Science/Tech/Engineering/Art/Math(of Programming). Talen zijn ondersteunend, door onderwijs in mix NL/ENG te geven en onderzoek in derde keuzetaal (Frans, Japans, Chinees, Spaans, Duits net waar leerling zin in heeft). Geschiedenis/WO is eveneens onderdeel onderzoek, geen los vak, en gym los je op door fiets naar school te verplichten.
Dito hier. Programmeerde een space shooter in QBasic in de tweede klas en later gingen we sites bouwen. Stonden de leraren aan je computer mee te kijken en vertelden ze dat ze het interessant vonden en dat zij dat niet konden. Het was altijd een wat doelloos vak, maar als je vrijheid kreeg kon je er zelf nog wat van maken.

Wat mij echter nuttiger lijkt is om het vak meer terug te brengen naar wat de term informatica suggereert: omgaan met informatie in plaats van leren hoe computers werken. Dus hoe vind je informatie, hoe herken je onbetrouwbare informatie en hoe ga je veilig met persoonlijke informatie om in deze moderne tijd. Computers en internet zijn een belangrijk middel en onderdeel, maar het is niet het doel. Als je ziet hoe volwassenen Googlen, nepnieuws geloven en slordig omgaan met privacygevoelige informatie, dan lijkt het me vooral nuttig om mensen vanaf jong te informeren over hoe ze daar verstandig mee kunnen werken.

Daar heb je geen computerexperts voor nodig en is een betere oplossing dan censuur proberen door te voeren tegen nepnieuws. Het maakt het vak ook nuttiger om toe te passen bij elke studierichting.
Misschien moeten we Informatie op een andere manier gaan bekijken dan droog leren programmeren. Ik kreeg les in WordPerfect 5.1 voor DOS terwijl iedereen al ruim en breed Windows 95 thuis had.

Het belangrijkste van Informatica op het middelbare onderwijs is niet om exact de syntaxen van een programmeertaal uit je hoofd te weten, maar om de principes van programmeren te begrijpen.
Het "IF [conditie] THEN" principe met alle operatoren erbij. Want in de basis werkt het gros van de programmeertalen in de basis hetzelfde, maar de opmaak verschilt. (Ik snap uiteraard dat je daar een miljoen bezwaren tegen inbrengen, maar for the love of god, begrijp even welke richting ik op wil.)

Probeer scholieren dit dan ook niet te leren door ze eindeloos naar een schermpje te laten turen en "Hello World!" op het scherm te laten toveren, maar doe dat met fysiek "speelgoed". Laat ze robotjes besturen door middel van fysieke operatoren die je aan elkaar kunt klikken of zoiets.

Op die manier begint in ieder geval het principe van programmeren (en de denkwijze) herkenbaar te worden voor ze. Degene die echt wil programmeren kan dat dan later verder oppikken.

Maar zoals je aangeeft, programmeren vanuit een boek, daar geloof ik niet in. Dat heeft hetzelfde nadeel als hardware: op het moment dat je het uitbrengt, is het alweer verouderd en je kunt niet ieder jaar blijven upgraden.
Maar is dat niet direct het grootste probleem. Zelfs mensen die voeling hebben met de sector (ik neem aan dat dat op deze site wel vaker het geval is) komen stuk voor stuk af met een andere invulling die ze aan het vak zouden geven. Algemene ICT-concepten, programmeren, het gebruik van social media, logisch redeneren, kantoorsoftware, automatisatie, het maken van apps/software, computernetwerken, internetbeveiliging, ... het lijkt wel alsof iedereen met een eigen invulling van het vak wil komen. En als je dan de eindtermen bekijkt, lijkt het ook alsof men er zoveel heeft willen insteken dat al die subdomeintjes even aangeraakt worden. Met een vak dat 1 of 2 uur gegeven wordt; of in Nederlands aan de meeste leerlingen helemaal niet gegeven wordt.
Er zijn scholen die foutief diverse computervakken aanduiden als informatica.

Wat ik weet is dat op diverse van onze bovenbouwscholen het vak met ingang van de afgelopen diverse schooljaren niet meer gegeven wordt om inderdaad de genoemde reden, het is (buiten de randstad in ons geval) praktisch onmogelijk om een informaticadocent te vinden. Kinderen die geïnteresseerd zijn in nóg meer wiskunde zijn ook redelijk zeldzaam :P

En ik denk dat het vanwege de versplintering van het vakkenpakket en de oneindige hoeveelheid kwalificaties ook lastig is voor scholen om dit goed te roosteren.
Je mag nog in je handjes klappen, want verder dan MS office en een HTML pagina met misschien net een iframe is het bij ons niet gegaan. Verder was de docent simpelweg docent wiskunde en was er geen enkele invulling aan de lessen verder...

En toch snap ik het wel, iedereen leren programmeren is onzin omdat 95% het niet wil en 99% het nooit gaat gebruiken. Het blijven voor het grootste gedeelte allemaal eindgebruikers, en je hoeft geen recepten te kennen om in een restaurant te eten toch? Er zijn veel nuttigere dingen op een computer te leren dan programmeren, denk daarbij bijvoorbeeld aan veiligheid online en dat soort dingen :)
Ik zit nu in 4V en volg informatica. Het zou best een leuk vak kunnen zijn maar er wordt gewerkt met erg oude software hardware en methodes. Je hoeft de docent niet te vragen wat een UEFI is. Over de BIOS weet hij wel van alles te vertellen.
Ik heb informatica gevolgd op HAVO en VWO. Informatica als vak stelde helaas niet zo veel voor. De highlights waren het maken van een game in Game Maker 2 en het maken van een rekenmachine met Visual Basic. Helaas waren zowel de software als de boeken die we moesten leren redelijk outdated. Het is jammer dat steeds minder scholen dit vak geven, maar als ze het verplicht willen stellen zullen ze toch echt eerst moeten kijken naar een goede invulling van het vak.
Dat is dan jouw ervaring. Ik heb zo'n 15 jaar geleden ook Informatica gedaan op de HAVO.

Wat dingen die toen al voorbij kwamen (uit m'n hoofd):
-- Turtle logo programming
-- relational database design (MySQL)
-- MySQL queries (heel mooi uitgelegd aan de hand van de NS website weet ik nog)
-- HTML
-- VB macro's schrijven voor word/excel/etc.
-- Vast veel meer dat ik ben vergeten.

Vrije opdracht: een rooster publicatie systeem (voor op de TV monitoren in de school) die er mooier uitzag dan de teletekst gedrochten toen. Ontworpen in Flash (dat toen net nieuw was) die de nieuwste roosters automatisch ophaalde uit een tekst bestand op een server.

Best aardig voor kinderen van < 17 rond het jaar 2000. Rond die tijd was je een "nerd" als je wist wat "het internet" was :P

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 23:37]

Op onze school is het juist andersom. Voor HAVO4/5 en VWO 5/6 is maar één informaticadocent op onze school (à 1600 leerlingen) nodig, meer niet.
Zelf doe ik dit jaar eindexamen VWO en van de 5 VWO examenklassen (+-110 leerlingen) zijn er slechts 14 mensen in mijn informaticaklas. Hetzelfde geldt voor de andere klassen: meer dan 20 leerlingen zijn er niet per jaarlaag.

Wat wel herkenbaar is, is dat de lesstof niet zo veel voorstelt. De methode van school is om te huilen zo oud en dan ook nog alles vernederlandst. Onze docent doet zijn best om een eigen methode te schrijven, maar verder dan wat hardware, netwerk en basis HTML, CSS, Javascript, C#/Unity en PHP/MySql/databaseontwerp komen we niet. Een deel kon ik al toen ik 13-14 was, puur uit interesse. Er is geen uitdaging. Graag had ik een jaar extra les (ook VWO4) zodat we meer konden behandelen.

[Reactie gewijzigd door TheTinusNL op 22 juli 2024 23:37]

klinkt een beetje alsof ze je in 10 talen hallo hebben leren zeggen...
met wat ik heb gehad is dat nog geweldig. Ik heb alleeen word, excel, powerpoint en windows (niet eens command prompt oid. gwn veilig te werk gaan een een beetje sneltoetsen ). Wat wij op school hebbben is(of was?) alleen voor de eerste klas en verder wordt er niets aangeboden. Ik zou willen dat ik een beetje kon programmeren. dan zelf maar online iets vinden (tips hoe en waar?)
Dat is geen informatica..., maar voor een groot deel xxxxx-kunde..

Database Ontwerp vereist analyse, die analyse stap is informatica.
(Database ontwerp heeft in het geheel NIETS te maken met MySQL oid)
Netwerk ontwerp kan een onderdeel zijn van Informatica, net zoals uitleggen wat de verschillen zijn tussen X68 en ARM. (Zodra het Windows klikken, Android pushen of iOS schijven wordt is het geen informatica).

Informatica KUN je met computers doen, maar dat is pas aan het eind van een traject of hoogstens als hulp middel. Pen en Papier werken vaak even goed of beter.
Docenten van alle vakken krijgen dezelfde salaris, ongeacht vraag en aanbod naar het vak. Dus bij informatica krijg je een tekort aan docenten en bij geschiedenis krijg je een overschot.

Een middelbare school docent zit in schaal LB of LC met de volgende bruto maandsalarissen: http://www.mastersvoorhet...at_verdien_je_als_leraar/ Na 5 jaar zit je op ongeveer 3000 per maand, dat is nu denk ik niet zo concurrerend met het bedrijfsleven.
Precies, vraag en aanbod.

Bovendien is de combi informatica en didactische skills eentje die niet heel veel voorkomt; en als je allebei goed kan, kan je als specialistische trainer in het bedrijfsleven zo het dubbele verdienen.
Anoniem: 712393 30 januari 2017 16:24
Verouderd voor je van school bent.
Dat gaat eigenlijk met elke scholing en/of opleiding zo. Nou staat informatica op de middelbare bij mij sowieso niet zo heel hoog in het vaandel aangezien dat vaak neerkomt op een typ/office/omgaan met social media cursus.

Laat leerlingen hun eigen apps bouwen met tools als App Inventor of laat ze spelen met Arduino, ze bouwen niet alleen iets wat ze zelf graag willen maar leren er ook een flink stuk logica door. Iets waar ze ook buiten IT veel aan hebben.

Laat leerlingen het leuke/creatieve van IT inzien, en vertel niet alleen over hoe groot en boos het internet tegenwoordig wel niet is.

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 22 juli 2024 23:37]

Daar ben ik het niet mee eens. Op de basis- en middelbare school leer je vaak essentiële zaken. (Al was er wat mij betreft altijd veel te weinig nadruk op veilig omgaan met een PC, maar goed.)
Het is niet zo dat je daar echt technieken leert die veroudert zijn voor je van school bent, op hoogstens misschien een nieuwe Windows- of Office-versie na; maar dan is je kennis alsnog van belang.
In dit geval gaat het meer om interesse in het vak te creëren. In mijn informatica vak op de middelbare school(14 jaar geleden) heb ik dingen geleerd die nog steeds van toepassing zijn. Tijdens dit vak werd er HTML/CSS, Java en Access Databases gegeven en praktische casussen mee uitgewerkt. Allen een mooie basis om door te gaan met een informatica opleiding.

Effectiviteit van dit vak werd wel bepaald door hoe gemotiveerd je was om dit vak te volgen. Sommige leerlingen (Waaronder ik) gooide hun hele creativiteit op dit vak los, terwijl anderen maar net het minimale nodige deden. Of gebruik maakten van de kennis van de eerder genoemde leerlingen.

Het ligt natuurlijk ook aan het type leraar. Onze leraar was in basis wiskunde docent, maar deze wist zijn enthousiasme voor ICT en techniek heel goed over te brengen.

Nu moet ik wel zeker toevoegen, dit was een keuze vak in HAVO 4 en 5. In de brugklas had ik ook een vak en dit heette Informatiekunde. Dit vak paste meer bij de omschrijving in het artikel.

[Reactie gewijzigd door Gertjuhjan op 22 juli 2024 23:37]

Allen *-kunde en geen informatica. Data en Proces analyse wordt wel in het domein.
Als je de lessen toespitst op specifieke software dan zet het inderdaad geen zoden aan de dijk.
Maar als je kinderen op jonge leeftijd op een algemene manier laat kennismaken met programmeren hebben ze daar later zeker nog wel wat aan. Je leert dan niet een bepaalde software maar een manier van denken. En dat kan op een latere leeftijd zeker wel belangrijk zijn.

En dat werkt niet alleen voor programmeren. Met grafische programma's of cad tekenen zal het ook werken. Het gaat er om dat ze op de juiste manier gaan denken.
Dat heb je sowieso met alles wat snel evolueerd. De basisbegrippen en ideëen blijven evenwel hetzelfde ongeacht of het knopje nu groen of zwart ziet.
Dit! En het leren van bepaalde opties en functies in een software-pakket is verspilde moeite. Leer studenten hoe ze zelf een de werking van een pakket zichzelf eigen kunnen maken i.p.v. truckjes te leren.

Jezelf bepaalde software eigen maken is veel belangrijker dan een cursus, klik eerst hier, dan daar en dan daar... Dat kan ik mijn zoon van 5 ook wel leren.
Maar leggen ze de basisbegrippen uit, of geven ze alleen even een cursus DreamWeaver met 'klik-hier'-instructies? In ons geval kwamen we zelfs daar niet, maar dat is info van nu 15 jaar geleden (oef, nu voel ik me oud :P) dus ik hoop dat het vak sindsdien verbeterd is.
Tijdens mijn HAVO werden wij verplicht om HTML en CSS te ontwikkelen zonder gebruik van tools zoals Dreamweaver (Of vroeger Microsoft Frontpage).

Wij werden verplicht om dit te doen in kladblok.
Pijnlijk, aangezien er veel betere tools beschikbaar zijn en er geen enkele developer ooit ergens aangenomen zal worden als die alleen in kladblok werkt.
Zelfs met HTML en CSS heb je kans dat de lesstof al verouderd is tegen de tijd dat je van school gaat. Om een beetje bij te blijven kan je het best iemand een site laten bouwen met de meest recente versie van Wordpress of Drupal bijvoorbeeld.
Sorry, in deze post praatte ik over 14 jaar geleden. Toen bestonden tools als wordpress en drupal nog niet. En met Wordpress en Drupal leer je niet de basis. Het idee was dat tools zoals dreamweaver en frontpage niet gebruikt mochten worden omdat deze je een website lieten maken zonder enige html of css te gebruiken. De bedoeling was juist dat je de basis van HTML en CSS leerde.
Okee, inderdaad toen nog niet niet mainstream genoeg. Drupal komt echter uit 2000 en Wordpress 2003. Ik ken het tijdperk en de manier van lesgeven. Ik had zelfs een leraar die niet geloofde dat ik mijn code met de hand had geschreven omdat het te veel op de output van frontpage leek..
Hoe dan ook, iets als Notepad++ of toendertijd iets als Crimson Editor of Ultraedit was al wel beschikbaar en het is raar om daar geen gebruik van te maken. Het zou me niks verbazen als er tegenwoordig nog steeds op deze manier lesgegeven wordt :)
Naja de Excel formules werken nog :) Dat is dan ook het enige... We leerden 'websites maken' met Word en later zelfs met Frontpage... En een stukje over hoe MS Paint werkt, dat was VWO...
Anoniem: 712393 @RGAT30 januari 2017 17:18
School leert je het tegenovergestelde van wat programmeren is :
aanwezig zijn is belangrijker dan het resultaat ( niet je raportcijver ).

2 weken fastfood en blowen is meer resultaat dan 1 jaar school van 9 tot 5.
https://xkcd.com/519/

Dit idee had ik ook altijd van de opleidingen.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 23:37]

"raportcijver": dat krijg je van dat blowen.
Anoniem: 712393 @Alex331 januari 2017 15:26
Grappig dat iedereen dat zo erg vind : tybvaud.
Je begrijpt tog wat er staat ?

Nu heb ik een onvoldoende omdat ik een spelfout maakte ?
Nee het is school niet, waarom zou je zo een bericht typen zonder op de inhoud in te gaan ?
Om mij te stressen mischien ???
Het is beter om aan te wennen altijd met zo min mogelijk fouten te typen dan alleen wanneer je denkt dat het nodig is. Dan is de kans groter dan je serieus wordt genomen.
Ik kreeg BASIC op een TRS-80, volgens mij een model III met 16 kB RAM. Maar dat was na de upgrade. Over oud gesproken, dit was 1982 of 1983 :P
Het was een keuzevak gegeven door de wiskunde leraar, dus na school
Begin jaren 90 heb ik ook nog les gehad op de Micro-Professor MPF-I.
Ik deed toen HBO Chemie, weet nog steeds niet waarom ik daar les op kreeg. Wist wel dat assembly niets voor mij was. Moest, met een groepje, een hygrometer in elkaar solderen. Alsof we in ons toekomstige werk gingen solderen aan een analyse apparaat van een ton (met een onderhoudscontract)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 22317 op 22 juli 2024 23:37]

De technologieën verouderen supersnel, maar de basisconcepten erachter zijn nog altijd gelijk. Denk bijvoorbeeld aan IP, Ethernet, HTTP of Programmeertalen.

Als je weet hoe een If Then constructie werkt, of wat een IP adres is, dan wordt je wereld niet overhoop gegooid als je er een ";" bij moet zetten of niet.
yep, kijk in eens naar de boekenreeks The Art of Computer Programming...
Dat gaat in op achtergronden van algorithmes.

https://en.wikipedia.org/...t_of_Computer_Programming

De programmeer voorbeelden allemaal op een denkbeeldige computer.
Geen idee hoe het nu is, maar bij mij was informatica indertijd voornamelijk de onderdelen van een PC en Turbo Pascal. Bruikbaarheid voor mijn klasgenoten was 0.
Op de universiteit later bestond informatica uit 2 delen: SPSS (zinvol in het kader van statistiek) en ... de onderdelen van een PC.

Ik snap niet dat mensen met een auto kunnen rijden zonder te weten hoe een motor werkt, maar het mag ook niet het eerste - laat staan enige - zijn dat je hen leert, want dan wordt er niet autogereden. Het is hetzelfde bij een computer.
Ik weet niet hoe het in Nederland zit, maar in België is de leerstof informatica in het middelbaar onderwijs van een bedroevend niveau. Niet moeilijk dus dat ze geen leerkrachten vinden die het zien zitten om dit te onderwijzen.
En als ze het zien zitten, dan krijg je zo'n belachelijk laag budget voor software/boeken dat je het opeens niet meer ziet zitten. :+
Dat was het hier ook. Wij kregen serieus les hoe je paint moest gebruiken, who cares.
Voor Office: ale, dat was nog een best goede zaak. Maar programmeren? Nah-uh. Netwerken? Na-uh. Basis begrippen voor je online veiligheid? Absoluut niet. ;(
Ik kreeg in 2001-2 (weet niet meer precies) voor het eerst informatica maar dat was toen al outdated. Leren hoe je in Word en Excel werkt, en hoe je het internet gebruikt. En dat was in een tijd dat internet nog niet zo gemeengoed was als nu, maar zelfs toen liep het hopeloos achter.
bij mij op het vmbo was informatica echt een aanfluiting. We kregen les over Word Powerpoint en Excel. Eigenlijk gewoon uitleg over hoe we onze boekverslagen of spreekbeurten mooi konden laten lijken.

Als het nu nog steeds zo is mogen ze het wat mij betreft afschaffen.

Leer ze anders omgaan met privacy ofzo of een typ cursus want dat hadden er veel niet eens

[Reactie gewijzigd door Mister E op 22 juli 2024 23:37]

Anoniem: 388974 @Mister E30 januari 2017 16:33
Cursusje manager noemen ze dat ....
En dat is eigenlijk precies wat veel leerlingen totaal niet weten.

Sommige studenten zullen het vanzelf doorhebben, maar voor de rest kan het zeker handig zijn om te werken met dingen zoals Slide Master, afbeeldingen bijknippen in vormen en correct gebruik van paginanummering en bronvermeldingen.

Zelfde met Excel. Daar kun je zo ontzettend veel mee, maar de meeste mensen komen niet verder dan (SOM) of (GEMIDDELDE).

Dat je dan voor andere studenten wat materiaal van hoger niveau aanbiedt, dan lijkt me een goede stap voorwaarts.
hoeveel mensen gebruiken die programma's dan? ondertussen zit 99% op social media dingen te delen waar ze eigenlijk eens een tweede keer over na moeten denken.
Als je bij een beetje bedrijf aan de slag wil is het op zijn minst handig als je niet uitgelegd moet worden hoe je een bedrijfsthema gebruikt.

Zelfde met Excel. Je werkt zoveel sneller als je weet hoe je dingen kunt gebruiken. Daar hebben ze wellicht nu weinig aan, maar al op de universiteit/HBO win je gewoon flink veel tijd als je die basis skills goed hebt. En dan is leuk, want niet alleen ziet je presentatie er dan fatsoenlijk uit, je bent ook nog eens eerder klaar!
Som of gemiddelde? Heb HR'ers gezien die SOM nog geen eens gebruikten, maar gewoon het antwoord intypten als totaaltelling.
Ik leerde net een collega dat je op een column in excel kan klikken om alles te selecteren. Vroeger was het altijd de muis-knop indrukken en dan tien minuten de down knop indrukken 8)7
Als ik dit zo allemaal hoor dan heb ik op mijn school informatica van een iets hoger niveau gehad. Zijn de volgende dingen standaard om op de middelbare school te volgen?
  • Programmeren in python (ook object georiënteerd)
  • SQL & Datamodelleren
  • Beetje HTML
  • Netwerken
  • Werking van reguliere expressies
Wij hebben wel een docent die informatica heeft gestudeerd, dus als dat het verschil maakt....
kijk dat is nou een prachtige basis.
Ik zit de reacties ook met verbazing te lezen...
Wij hebben dan ook wel een heel enthousiaste docent.
We zijn in de klas nu bezig om een volledig systeem met achterliggende database te ontwerpen in HTML, PHP, MySQL en CSS.
Dit alles, behalve regex zit in het examenprogramma voor Informatica. De scholen waar ik kom behandelen dit (dus) ook allemaal.

En ik ben zo'n gek die informatica gestudeerd heeft en nu lesgeeft
Er is geen standaard lespakket voor informatica en ik durf ook wel te zeggen dat je met dit pakket in de top 5% zit van de lespakketten
De vraag is nu in hoeverre de studenten een basis-informaticaopleiding nodig hebben, aangezien de meesten er nu wel mee zijn opgegroeid.
Ermee opgegroeid ja, maar als je door analoge ouders wordt opgevoed met een digitaal product; dan is het maar de vraag hoeveel ze er daadwerkelijk van snappen. Ze kunnen het gebruiken, maar gebruiken ze het ook goed en veilig? Daar schiet het onderwijs duidelijk heel erg tekort.
Hoe vaak zie je niet mensen gewoon aannames maken en dat dan ook nog eens aan anderen gaan leren? Zo zag ik laatst zelfs iemand die niet wist waarom ze een bepaalde app niet op hun "ifoon" hadden, en iemand anders die er op reageerde dat je die kon vinden "Op de 2e pagina naast het knopje voor Safari". :') Er wordt heel veel foute kennis verspreid, en dat is gevaarlijk.

Er is nog heel veel winst te behalen met goede educatie en voorlichting, en het is logisch dat dat begint met een gespecialiseerde leraar op je school.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 23:37]

Dat dacht ik dus ook... maar niets blijkt minder waar. De kennis van deze nieuwe digitale generatie is vrijwel uitsluitend oppervlakkige kennis. Ja, je kunt ze een willekeurige telefoon/tablet geven en ze kunnen een paar apps opstarten, maar verder dan dat gaat het niet. Als WiFi eens niet werkt, hebben ze geen idee wat de mogelijke oorzaak of oplossing kan zijn. Ze hebben, net als de vorige generatie niet-Tweakers, geen idee wat een IP-adres of DNS-server is. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te verzinnen. Er is eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd.

Informatica op het VO is echt geen overbodige luxe :)
Maar waarom zou een 18-jarige moeten weten wat een IP-adres of een DNS-server is? Uit iedere sector kan je honderden zaken verzinnen die voor iemand uit die sector basiskennis zijn, en iemand uit een andere sector weet amper waar het over gaat. Een gemiddelde ICT'er kan geen scharnierverband aanleggen, weet niet wat een spouwmuur is, weet niet hoe de pil werkt, en zelfs schrijven zonder fouten is voor velen een brug te ver. Kan best zijn dat informatica op zich geen overbodige luxe is, maar dat geldt voor heel veel zaken.
Ik ben het eens met @Coder dat de materie verouderd is voordat je van school bent. Maar het vak informatica mag misschien ook gepaard gaan met een stukje sociale bewustwording in het gebruik ervan.
Juist omdat het delen van data een zichtbare invloed heeft, is de techniek er achter weer interessant om mee te geven.
Op mijn school hadden we in de brugklas Informatiekunde en in havo 4/5 Informatica. Deze sociale bewustwording zou goed in informatiekunde passen. 17 jaar geleden was dat helaas nog niet zo belangrijk!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.