Onderwijsraad: duidelijke visie op relatie tussen ict en onderwijs ontbreekt

Volgens de Onderwijsraad loopt het Nederlandse onderwijs achter op de digitalisering in de maatschappij en ontbreekt er een visie op de relatie tussen ict en onderwijs. De raad pleit er onder meer voor dat scholen niet langer afhankelijk zijn van één aanbieder.

De Onderwijsraad concludeert in een rapport dat er nog heel weinig is nagedacht over de relatie ict en didactiek. Mede daardoor ontbreekt hier een duidelijk visie op. Volgens de Onderwijsraad vraagt de snel digitaliserende samenleving om een antwoord van het onderwijs, waarin volgens de raad nu nog teveel een situatie bestaat die kan worden gekenschetst als 'hobbyisme en altruïsme'. Daarbij zijn het, mede door een gebrek aan budget, veelal de leraren en docenten die nu zelf in hun eigen tijd digitale lesmaterialen ontwikkelen of bewerken. Er moet volgens de raad dan ook een basale infrastructuur komen waardoor scholen kunnen beschikken over moderne hardware van goede kwaliteit, stabiele toegang tot snel internet en voldoende budget.

Volgens de voorzitter van de Onderwijsraad, Henriëtte Maassen van den Brink, is een van de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport dat de techniek losgekoppeld moet worden van de digitale inhoud. "Je merkt dat scholen heel erg afhankelijk worden van de aanbieders van de hardware en de software en dat scholen dan verplicht zijn om een hele digitale lijn af te nemen, zonder dat het toegesneden is op wat je als school in de klas wilt doen", aldus Maassen van den Brink in een toelichting op BNR.

Volgens de Onderwijsraad moeten de overheid, technologiebedrijven, uitgeverijen en het onderwijsveld hierover meer gaan nadenken en samenwerken. Door het loskoppelen van ict-toepassingen en de technische aspecten kunnen de hardware-eisen collectief worden vormgegeven, zodat niet elke uitgever of ontwikkelaar dit voor de eigen producten hoeft te doen en scholen niet worden opgezadeld met vele technische systemen die niet op elkaar aansluiten. Volgens Maassen van den Brink verschilt de situatie nu nog teveel van school tot school: "Sommige scholen denken nog na 'moet ik een iPad aanschaffen?' en 'hoe ga ik om met mobiele telefoons in de klas?', terwijl andere scholen al volledig zijn gedigitaliseerd."

Daarnaast spelen onderwerpen als internetveiligheid en privacy onvoldoende een rol in het onderwijs en wordt er onvoldoende over nagedacht. De Onderwijsraad vindt dat de overheid moet instaan voor de internetveiligheid en privacy van onderwijsinstellingen. Volgens de raad moeten scholen daartoe de beschikking hebben over een 'security officer'. Daarbij vindt de raad dat privacy breder moet worden beschouwd dan enkel het beschermen van de persoonsgegevens; de gevolgen van big data zouden een ernstige bedreiging voor het onderwijs kunnen vormen.

De Onderwijsraad wijst ook op de nadelige effecten die digitale toepassingen kunnen hebben op de ontwikkeling van bepaalde cognitieve vaardigheden, zoals het geheugen en het concentratievermogen. Omdat informatie op internet altijd en overal kan worden opgezocht, kan dat bijdragen aan de vaststelling dat deze informatie minder goed wordt onthouden en multitasken zou bijdragen aan meer afleiding en problemen met concentratie. Daarnaast waarschuwt de raad voor schadelijke fysieke en psychische gevolgen van veelvuldig internetgebruik, zoals tabletnekken, internetpesten en de angst bij jongeren om iets te missen als ze offline zijn.

Door Joris Jansen

Redacteur

09-05-2017 • 11:26

134

Reacties (134)

134
124
68
14
2
45
Wijzig sortering
Een goed basis en middelbaar onderwijs zonder Smartphone,Tablets etc. is meer van belang, nu met alle wijzigingen in onderwijs telkens worden kinderen de dupe van.
21st century skills op de basisschool :)
Kinderen zijn te onzeker en kunnen veel niet zelfstandig. Geen vast lesrooster, maar zondagavond inloggen om het weekrooster te bekijken.. Leraar ziek en geen budget voor vervangende vakdocent.
Ga zo maar door, alle veranderingen in het onderwijs is niet goed. Back To Bacis, leren uit boeken rekenen zonder rekenmachine kinderen zelfstandig maken en goed informeren. omgang met smartphone en iPad leren ze thuis wel, enz o voorkom je ook veel internetpesten.
-werken aan aansluiting met Universitair onderwijs, nu is de stap naar de Uni voor velen te groot
Je legt gelijk de twee uitersten bloot in het onderwijs.
Enerzijds lijkt de hardware aanwezig (tablets, etc.), docenten en onderwijsmethoden zijn hier nog niet op ingespeeld.

Dat constateert de onderzoeksraad ook:
Uit recent nationaal onderzoek blijkt dat leraren en docenten in het funderend onderwijs de specifieke mogelijkheden van ict nauwelijks benutten. Presentatiesoftware en informatiesoftware worden relatief veel gebruikt.
De innovatie vanuit de traditionele uitgevers is ook nog ver te zoeken. Producten als bookshelf of de schooltas app zijn in principe PDF-documenten met wat aankleding. Ze blijven nog veel bij hun traditionele leest: boeken, al dan niet met wat aankleding.

De echte voordelen van ict in de klas zijn het individuele maatwerk. Het eindeloos kunnen oefenen van opgaven. Feedback per verkeerde poging geven. Als een leerling of student moeite heeft met een onderwerp, meer vragen of oefeningen gaan aanbieden.

Ook de raad erkent dit in zijn conclusie:
Digitale leermiddelen bieden mogelijkheden voor bredere toegankelijkheid en meer op maat gesneden aanbod van onderwijsbronnen. Daarbij gaat het ook om aanbod dat thuis kan worden geraadpleegd, bijvoorbeeld MOOC’s die universiteiten gratis aanbieden, onlinefilmpjes met extra instructie, of adaptieve programma’s waarmee leerlingen vaardigheden kunnen oefenen.
Daarnaast heeft ICT een mooie signaleringsfunctie. Welke opgaven hebben studenten moeite mee en moeten klassikaal besproken worden?

Een docent kan dus de aandacht besteden en doen waar hij goed in is, lesgeven en begeleiden van studenten aan de studenten die het nodig hebben. Maar docenten kunnen / durven / weten nog niet hoe ze goed met de middelen om moeten gaan en vallen veelal terug op de oude methoden. En dan mis je veel van de digitale kansen, of werkt het digitale zelfs tegen je.
Anoniem: 418540 @gorgi_199 mei 2017 12:58
Eén van de problemen is dat content aanbieders alles proberen te verdigitaliseren. Multiple choice boven vrije teksten.

Soms werkt dit handig, maar voor sommige zaken werkt het averechts.

Flipping the classroom is een belangrijk aspect bij digitalisering van onderwijs: docenten moeten geen standaard uitleg meer geven, dat moeten ze zelf bekijken/lezen ...de docenten moeten de interactie aangaan, de uitzonderingen, de moeilijke dingen (ook op individueel niveau) aanpakken.
Eén van de problemen is dat content aanbieders alles proberen te verdigitaliseren. Multiple choice boven vrije teksten.
Veel kwalijker is dat die contentaanbieders proberen de school aan zich te binden. Al die apps die doen wat @gorgi_19 hierboven zo mooi aangeeft, loopt via servers van die contentaanbieders. Die hebben dan ook volledig inzicht in de profielen van de leerlingen, wat ze wel en niet kunnen enzovoorts, veel meer als dat de docenten dat hebben.

Google volgt je overal maar deze aanbieders beginnen daar al veel eerder mee.
Je benoemt een aantal zaken niet in je post.

De apps zelf lopen veelal via de contentaanbieders. De gegevens van scholieren moeten echter sinds 2015 gepseudonimiseerd worden.

Dit is een convenant tussen uitgevers, onderwijs en ministerie afgesproken. Zie bijvoorbeeld (bron oa.: https://www.banning.nl/pu...ren-van-leerlinggegevens/ )

Dat ze de binding hebben met scholen is niet zo vreemd. In principe is het niets anders dan een boek; ook een bepaalde methode, ondersteunt met extra materiaal, voorbeelden en PowerPoint sheets, zorgt voor een bepaalde binding tussen een product en een docent. Een docent moet zich bij een nieuw product anders 'inwerken' of zich in ieder geval de methode eigen maken. Tussen een digitaal product / leermiddel is hier in beginsel geen verschil tussen.

Anders wordt het rondom de resultaten. Veelal zie je het centrale systeem (voor bijvoorbeeld inloggen en het LMS (Learning Management System) los staan van de content; de content wordt gekoppeld aan het LMS en is daarmee ook uitwisselbaar. De resultaten van een leerling worden teruggekoppeld via het LMS. Onder andere Surf is hiermee bezig om dit verder te ondersteunen en actief de standaarden als lti, xApi (of het oudere SCORM) te promoten.

Ook qua security komt er meer en meer aandacht vanuit de hogescholen, of in ieder geval KennisNet en SurfNet. Hogescholen vragen vaker om bewerkersovereenkomsten en bijvoorbeeld TPM-audits om een zekere mate van veiligheid te borgen.

Dus ja: content wordt al gepoogd om iets losser te presenteren. De privacy van studenten (in het mbo / vo) wordt geprobeerd om beter te waarborgen door middel van pseudonimiseren.
Je benoemt een aantal zaken niet in je post.
Zelf zit ik niet in die business. Wat ik benoem is waarover ik in het verleden iets over gelezen heb en wat ik zelf zie bij de twee basisscholen waar onze kinderen naartoe gaan (ja twee verschillende)
De apps zelf lopen veelal via de contentaanbieders. De gegevens van scholieren moeten echter sinds 2015 gepseudonimiseerd worden.
Sinds 2015, dat is dan al langer dan dat ik weet heb dat het op deze manier loopt. In het verleden was het echter duidelijk niet ge pseudonimiseerd en ook dan zijn gegevens terug te herleiden (moet ook wel anders weet ook de cocent niet meer welke gegevens op welke leerling betrekking hebben.
Dat ze de binding hebben met scholen is niet zo vreemd.
Dat ze binding hebben is niet vreemd, is zelfs goed, echter de school kan steeds minder zelf en zijn steeds meer afhankelijk van dat leerling-volg-systeem dat via die content-providers loopt.

Lesmateriaal moet een hulpmiddel zijn (wel een heel effectief hulpmiddel, maar toch) geen keurslijf.
Anders wordt het rondom de resultaten. Veelal zie je het centrale systeem (voor bijvoorbeeld inloggen en het LMS (Learning Management System) los staan van de content; de content wordt gekoppeld aan het LMS en is daarmee ook uitwisselbaar.
Dat is in tegenspraak met wat ik ervan gezien heb. Ja er waren resultaten van toetsen buitenom die van de contentprovider on te vullen maar daar kon dan ook verder nauwelijks iets mee gedaan worden.

Nu heb ik natuurlijk maar een fractie gezien van wat er gebruikt wordt, maar het viel mij op dat de hele lesprogramma draaide om dat ene LVS/LMS dat gebruikt werd.
Ook qua security komt er meer en meer aandacht vanuit de hogescholen, of in ieder geval KennisNet en SurfNet. Hogescholen vragen vaker om bewerkersovereenkomsten en bijvoorbeeld TPM-audits om een zekere mate van veiligheid te borgen.
Ik heb het over de basisschool, en over wat ik gezien heb bij een buurman wiens 3 kinderen op hun middelbare school moesten kunnen inloggen met een krakkemikkige laptop (Celeron 900 met Vista home-basic met IE7 die al minstens 4 jaar geen updates meer krijgt en die al even zo lang te traag is voor Chrome of Firefox)
Dus ja: content wordt al gepoogd om iets losser te presenteren. De privacy van studenten (in het mbo / vo) wordt geprobeerd om beter te waarborgen door middel van pseudonimiseren.
Ik zie dus duidelijk dat wij langs elkaar heen praten. Ik had het voornamelijk over de basisschool, jij over vo/mbo.
Anoniem: 901537 @gorgi_199 mei 2017 17:14
Die regels zijn wel heel leuk, maar als scholen computers gebruiken van 10 jaar geleden die nog Windows Vista draaien dan denk ik niet dat dit soort dingen zo leuk zijn als je er goed over nadenkt.
Nu schaft elke school tablets aan maar hoe worden die onderhouden als het bijvoorbeeld over Android versie 6.0 gaat die geen updates meer krijgt en de komende 5 jaar wordt gebruikt door kinderen is dit verantwoord of wat ?
Laat ze dan liever Windows 10 laptopje gebruiken die kan die 5 jaar mee kan en dat programma kan draaien.
Tablets zijn heel leuk maar ik zie ze liever gaan dan komen..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 901537 op 23 juli 2024 20:54]

Digitaal onderwijs wil niet per se zeggen dat het tablet onderwijs is. De zogenoemde iPad scholen van Maurice de Hond hebben de meeste aandacht gekregen.

Ga je bijvoorbeeld naar de verschillende adaptieve rekenmethodes kijken die op scholen gebruikt worden, dan zie je dat veel scholen die nog gewoon op desktops / laptops in computerlokalen doen.

Security is daarbij dan ook niet een extra risico of hoger risico; actuele ICT-middelen blijft een noodzaak.

Op het hoger onderwijs is het veelal eenvoudig. De kosten voor de leermiddelen zijn voor de rekening van de student; een hogeschool schrijft een leermiddel voor en het is aan de student om te zorgen hoe hij aan het leermiddel komt.
Anoniem: 901537 @gorgi_199 mei 2017 22:24
Security is een belangrijk onderwerp, vooral met tablets en dan voornamelijk Android tablets omdat die vaak oudere software draait dus kwetsbaar is en de komende jaren geen updates meer krijgt.
Desktops en laptops toch minder omdat die geupdate worden als ze bijvoorbeeld Windows 7 of 10 draaien en dus een veel langere support hebben dan bijvoorbeeld Androids tablets.
Dit kan dus heel fout aflopen als die school niks aan ICT infrastructuur doet wat veel basisscholen toch missen.
Dus gaan we maar grote aantallen kwetsbare apparaten ( en met kwetsbaar bedoel in dus oude Android varianten ) aan het netwerk hangen wat waarschijnlijk gewoon op het zelfde netwerk zit zonder enige beveiliging, dit zie ik bij een aantal scholen gebeuren.
Actueel middel of niet laat ze het nou eens goed doen en niet meer problemen maken want ja security vergeten en alleen op privacy letten is het halve werk.
geef je wel gelijk,
gewoon een intern systeem ontwikkeld in opdracht van de overheid alleen te gebruiken op nederlandse scholen en dan alleen intern in de schoolsystemen toegankelijk is, zonder citra omgeving waarbij docenten op afstand kunnen werken,

scheelt een hoop veiligheids dingen, en je voorkomt dat "content aanbieder A-Z" een geheel inzicht heeft in het kunnen en doen van de leerlingen

en dit programma blijft ten alle tijden eigendom van de overheid.
anders heb je weer het pro-rail/ reggefiber effect, dat alle andere aanbieders afhankelijk zijn van 1 hoofdbedrijf
Waarom zou de overheid dit moeten ontwikkelen? Ze zullen hiervoor waarschijnlijk een aanbesteding moeten uitschrijving en een partij moeten kiezen. Bovendien geldt: zo veel scholen, zo veel wensen.

Beter is dan om de verschillende scholen te begeleiden of te ontzorgen. Laat zoals nu gebeurd instellingen als Surf optreden als expert en de scholen begeleiden. Stel randvoorwaarden op, stimuleer standaarden en breng aanbieders en onderwijs bij elkaar. Scholen houden dan de keus voor een aanbieder, maar hebben de vrijheid om te kiezen. Daarnaast moet er door het gebruik van de standaarden een keuze zijn uit de verschillende aanbieders.
dat is ook wat ik bedoel,
alleen dan blijft het programma in eigendom van de overheid en niet instantie (A)

gewoon een globaal programma met verschillende modules die aansluiten op de school.
"Eén van de problemen is dat content aanbieders alles proberen te verdigitaliseren. Multiple choice boven vrije teksten."

Dit herken ik helemaal niet, althans niet in het primair onderwijs. De scholen, en schoolbesturen die voorop liepen qua digitalisering, hebben (verenigd in de PO-Raad) met de uitgevers moeten praten als brugman voor fatsoenlijk digitalisering (niet alleen 'boek achter glas'). Het heeft jaren geduurd omdat de traditionele uitgevers volhielden dat er te weinig vraag naar was. Vanuit zakelijk oogpunt hadden zij uiteraard geen enkel belang bij digitalisering van lesmateriaal. Dit zet namelijk de deur open voor nieuwe aanbieders, waar de markt tot op heden gedomineerd werd door een handvol uitgevers. Inmiddels zijn die traditionele methode-boeren om, mede onder druk van succesvolle, maar controversiële nieuwe spelers als Snappet.

[Reactie gewijzigd door MIchiel_C op 23 juli 2024 20:54]

Anoniem: 901537 @MIchiel_C9 mei 2017 15:13
Heel leuk dat Snappet, maar is het wel zo een goed idee om Android devices te gebruiken die waarschijnlijk allang geen updates meer krijgen?
Waardoor we nu nog meer kwetsbare apparaten in gebruik gaan nemen die kinderen gebruiken?
Als je hier over na gaat denken is dit een totaal gestoord idee...
Ik kan verder niks vinden over welke tablets ze verkopen maar als dit tablets zijn die nog hele oude software gebruiken vind ik dit eigenlijk niet kunnen.
Maarja er zal altijd voor goedkoopste tablets gekozen worden waarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 901537 op 23 juli 2024 20:54]

Ongeacht het leermiddel is privacy een zorg wanneer het gaat om digitale leermiddelen. De sectorraden in het primair en voortgezet onderwijs (de clubs die vrijwel alle schoolbesturen verenigen) hebben daartoe het privacy convenant onderwijs opgesteld, waar aanbieders die serieus genomen willen worden, zich aansluiten. Of dat voldoende is, is natuurlijk de vraag. Wie gaat controleren of de aanbieders het convenant nakomen? Welke partij heeft welke rol in dit vraagstuk? De scholen/schoolbesturen, de overheid, de markt, of zelfs justitie als privacywetgeving wordt overtreden?
Vrije teksten zijn technisch een crime om te controleren. Multiple choice daarentegen is het meest eenvoudige. Maar ook met de hand nakijken gaat een multiple choice vraag het snelste.

In praktijk zie je dan ook veel variaties naar voren komen, van sorteervragen, kruiswoordpuzzels(!), aanwijsvragen op afbeeldingen of (toch) vrije tekstvelden, waar woorden of termen in voor moeten komen.
De echte voordelen van ict in de klas zijn het individuele maatwerk. Het eindeloos kunnen oefenen van opgaven. Feedback per verkeerde poging geven. Als een leerling of student moeite heeft met een onderwerp, meer vragen of oefeningen gaan aanbieden.
Dat zijn mijn inziens helemaal niet de ECHTE voordelen. Het echte voordeel is dat je leerlingen eigenaar van hun eigen leerproces kunt maken. Omdat de leerling tijd en plaats onafhankelijk aan het werk kan. Dit betekent ook dat je het onderwijs op een geheel andere wijze dan ons huidige 19e eeuwse systeem in kunt richten. Daar zit de te behalen winst!
Mijn ideale boek kan hetzelfde. Voor elk onderwerp staan er oneindig veel oefeningen achterin, zodat er eindeloos geoefend kan worden. Voorin het boek staat een simpele tabel waarin eenvoudig bijgehouden kan worden hoe goed per onderwerp gescoord wordt. Leerlingen zien zelf waar ze moeite mee hebben en kunnen meer oefenen. De docent weet wat er speelt door hier en daar naar leerlingen toe te lopen (jawel) en ze te vragen hoe het gaat, of als de leerlingen naar de docent komen met een vraag.

Ik geloof best dat er veel mogelijk is in de magische wereld van de informatica, maar de realiteit leert dat mogelijkheid niet altijd leidt tot realisatie. Die oneindige lijst met oefeningen moet gemaakt worden. Die analysesoftware moet gemaakt worden, meerdere bronnen moeten aan elkaar gelinkt kunnen worden, meerdere analysesystemen moeten aan elkaar gelinkt kunnen worden. Dit moet ook allemaal uitgevoerd worden (en dat gaat een leek niet kunnen, dat wordt lekker knopen met API, of kiezen voor een vernietigende vendor lock in met alle gevolgen van dien, of kiezen voor een systeem dat eigenlijk gewoon niet goed werkt). En laat ik niet beginnen over het kleine aantal oefeningen dat daadwerkelijk redelijk gedigitaliseerd kan worden met huidige technieken. (begrijpend lezen, schrijven, spreken, allerhande oefeningen waar antwoorden ook als ze fout gespeld zijn goed moeten worden gerekend, visuele oefeningen, creatief bezig zijn)

Een digitaal systeem lijkt me prachtig voor individuele kennisverrijking, en kan vast een leuke toevoeging zijn in sommige gevallen, vooral voor leerlingen met een achterstand.

Wat als ik in al mijn onkunde aanneem dat ook goed werkt voor leerlingen met een achterstand, is communicatie. Juist het samenzijn in een klaslokaal zorgt voor een ervaring die rijker is dan het simpelweg doorbladeren van een boek in een lege ruimte. En ik denk dat een overgedigitaliseerde omgeving zeker afbraak gaat doen aan de communicatie tussen leerlingen, en ook tussen leerlingen en de docent.

Verder wordt een afhankelijkheid van computers gekweekt, die me niet gezond lijkt. Een potlood op een vel papier levert veel meer vrijheid dan een word processor of een tablet met een of ander gaar tekenprogramma.

Natuurlijk is het wel belangrijk om kinderen te leren om te gaan met een digitale wereld, maar doe dat dan ook vooral daar waar de computer meerwaarde biedt. Laat ze dingen opzoeken op het internet, een beetje aanprutsen met HTML en een simpel programmeertaaltje. Neem digitaal contact op met een klas aan de andere kant van de wereld. Maak een website, zet 'm online en leer ze dat alles wat op het internet staat praktisch toegankelijk is voor iedereen. Leer ze photoshoppen om de klassenfoto leuker te maken. Laat ze lekker tafels oefenen op een apparaat als ze elkaar niet kunnen overhoren, maar leer ze dan later om zo'n tafelspuger te maken.

Vooral in het basisonderwijs is het denk ik gewoon doodzonde dat computers bestaan. Computers zorgen alleen maar voor minder sociale ontwikkeling, en de voordelen zijn nihil. We moeten er wel aan, want kinderen moeten leren omgaan met die dingen.

Op de middelbare school herinner ik de digitale hulpmiddelen als storend, afleidend, van die prachtige tekstvakken die alleen maar op 1 variant van een goed antwoord testen.

Op de universiteit heb ik nog geen enkele online methode voorbij zien komen, en ik zie er binnenkort ook geen aankomen. En ik studeer informatica.

En dan laten we alle fysieke klachten, kwetsbaarheden etc. nog buiten beschouwing...
Ik wil hier wel iets aan toevoegen. Wat je aanstipt met het gebruik van een smartphone, tablet etc zijn gebruiksvaardigheden. Wat ik echt wel heel belangrijk vind is informatievaardigheden, ook wel digitale vaardigheden genoemd. De informatie verifiëren, opzoeken, nep van echt onderscheiden en subjectiviteit onderscheiden.

Vroeger was dit makkelijker: je hebt boeken die vaak meermaals gecontroleerd is voordat hij uitgebracht wordt. Als er informatie niet blijkt te kloppen komt er een herdruk of schrijft een andere auteur een verbeterede versie. Op internet heeft iedereen de vrijheid om zonder controle informatie te plaatsen. Bovendien zijn er heel veel verschillende sites die simpelweg willen verkopen of kopiëren van anderen. Het is echt heel moeilijk om goede betrouwbare informatie te vinden voor kinderen. Hier zou wat mij betreft aandacht aan geschonken moeten worden. Gebruiksvaardig worden ze thuis wel, informatievaardig worden ze thuis niet.
Juist. Het gaat er niet om dat kinderen op school moeten leren hoe een tablet aan of uit moet of hoe een internetadres is opgebouwd. Het gaat er om dat ze vaardigheden leren om om te gaan met wat ze op het internet tegen (kunnen) komen. Er is geen kind van boven de 5 die niet al weet hoe pinch to zoom werkt, of hoe je scrollt.

Ik hoor nu dat kinderen moeten leren programmeren op school, omdat dat kennelijk essentieel is voor hun toekomst. Sorry? Toen ik op de bassischool zat hadden we thuis een Commodore 64. Op dat ding heb ik Engels geleerd, leren programmeren, mijn reflexen geoefend en zelfs leren (strip)pokeren. Dat is nu niet anders, kinderen leren speelsgewijs thuis wel hoe een computer technisch werkt. Als ze daar interesse in hebben en anders niet. Ik leer op de basisschool toch ook niet hoe ik mijn fiets moet repareren of hoe ik bejaarden moet wassen?

Wat essentieel om te begrijpen is, is dat onze leefwereld is uitgebreid ten opzichte van de vorige generaties. Internet zorgt er voor dat de wereld anders is geworden en dat er dus ook andere uitdagingen komen kijken bij het opgroeien in die wereld. En natuurlijk is dat de verantwoordelijkheid van de ouders, maar kinderen weerbaar maken is ook iets waar op school aandacht voor moet zijn. Zeker in het moderne (basis)onderwijs, waar meer dan ooit de nadruk ligt op kinderen klaarstomen voor de volgende stap en veel minder op het aanleren van enkel vaardigheden en kennis die met de komst van datzelfde internet (deels) overbodig zijn geworden.

En dan gaat het inderdaad wel over het scheiden van informatie van nep-informatie. Dan gaat het over omgangsvormen (die online ook gelden). Dan gaat het over weten waar je je informatie vandaan haalt en hoe die informatie daar gekomen is. Dan gaat het over je realiseren dat internet een geheugen heeft en je je leven danig kunt verpesten door daar te weinig rekening mee te houden.

Oftewel, ICT is meer onderdeel van maatschappij-oriëntatie dan van de rekenles. En dan zijn er best leuke toepassingen te vinden waarbij een tablet of digiboard ook iets toevoegt aan (bijvoorbeeld) de aardrijkskundeles. Maar laten we eerlijk zijn, die toepassingen waren er in de jaren 90 ook al. Ik heb de ligging van de steden in Nederland ook geleerd door met een helikoptertje over Nederland te vliegen.
Ik wou eigenlijk in niet zoveel woorden net hetzelfde als jou typen: Maak kinderen bewust van al de valkuilen van het internet en de gevolgen van privé-gegevens op internet zetten. Koppel er een paar lessen aan vast over hoe bedrijven leven van die data en stel de vraag willen wij dat?

Dat is imho de essentie van onderwijs. Hoe werkt iets, wat zijn de consequenties van de manier waarop het nu gebeurt en willen wij dat zo houden of kan het op een andere manier beter (en dan met een open houding naar alle meningen, niet enkel die van de leraar).

Heb je daar tablets en laptops voor nodig in de klas? Ik zie de meerwaarde er nog steeds niet van in.
tl;dr Leren met digitale middelen betekent, wanneer goed uitgevoerd, gepersonaliseerd leren en beter onderwijs, maar vraagt veel van de hele onderwijsketen.

Helemaal eens met het eerste deel van je comment. Maar daar aan toegevoegd: JA, tablets en/of laptops zijn nodig in de klas. Die maken namelijk veel meer gepersonaliseerd onderwijs mogelijk, uiteraard met de juiste leermiddelen (software), de juiste infrastructuur én een leerkracht die er alles uit weet te halen. Zo kunnen leerlingen elk op hun eigen niveau uitgedaagd worden, kunnen ze állemaal (ook de zwakke leerling) succeservaringen krijgen. De opgaven passen zich aan aan het kennisniveau van de leerling. Tevens weet de leerkracht realtime welke leerlingen meer ondersteuning of uitleg nodig hebben (als de leermiddelen een fatsoenlijk dashboard voor leerkrachten hebben, daar zijn gelukkig mooie voorbeelden van). Die kan dan beter en sneller differentiëren binnen de groep, in plaats van eerst (thuis in eigen tijd!) schriftjes na te kijken en pas morgen of overmorgen de gepaste didactische en onderwijskundige interventies toe te passen. Oftewel de leerkracht kan zijn of haar tijd veel meer besteden daar waar die voor is: het bieden van goed onderwijs.

En dit alles betekent natuurlijk niet dat leerlingen alléén maar voor een scherm moeten zitten! Er zijn natuurlijk ook nog methodes, werkvormen en vaardigheden die gewoon lekker zonder scherm geoefend en geleerd moeten/kunnen worden!

Dit vraagt veel van de hele keten: aanbieders van leermiddelen en methodes moeten hun verdienmodellen aanpassen (spoiler: dat doen ze niet graag), nieuwe aanbieders moeten een kans krijgen, leerkrachten moeten opgeleid worden, bestuurders moeten zorgen voor de juiste infrastructuur voor hun scholen, directeuren moeten de juiste mensen op de juiste plek zetten: en dat betekent soms dat leerkrachten die 20 jaar geleden uitstekend functioneerden nu flink aan de bak moeten, of vertrekken! De aansluiting primair onderwijs naar voortgezet onderwijs naar verdere school/studie-carrière kan ook beter. En dan niet te vergeten de bekostiging: de transitie naar digitaal geeft een hoop extra (aanloop-)kosten. Voor een deel kunnen oude methodes de deur uit, maar netto zullen infra, hardware en software duurder zijn dan ouderwets schoolbord en een boekje.

NB mijn reactie heeft met name betrekking op het primair onderwijs

[Reactie gewijzigd door MIchiel_C op 23 juli 2024 20:54]

tl;dr Leren met digitale middelen betekent, wanneer goed uitgevoerd, gepersonaliseerd leren en beter onderwijs, maar vraagt veel van de hele onderwijsketen.

Helemaal eens met het eerste deel van je comment. Maar daar aan toegevoegd: JA, tablets en/of laptops zijn nodig in de klas. Die maken namelijk veel meer gepersonaliseerd onderwijs mogelijk, uiteraard met de juiste leermiddelen (software), de juiste infrastructuur én een leerkracht die er alles uit weet te halen. Zo kunnen leerlingen elk op hun eigen niveau uitgedaagd worden, kunnen ze állemaal (ook de zwakke leerling) succeservaringen krijgen. De opgaven passen zich aan aan het kennisniveau van de leerling. Tevens weet de leerkracht realtime welke leerlingen meer ondersteuning of uitleg nodig hebben (als de leermiddelen een fatsoenlijk dashboard voor leerkrachten hebben, daar zijn gelukkig mooie voorbeelden van). Die kan dan beter en sneller differentiëren binnen de groep, in plaats van eerst (thuis in eigen tijd!) schriftjes na te kijken en pas morgen of overmorgen de gepaste didactische en onderwijskundige interventies toe te passen. Oftewel de leerkracht kan zijn of haar tijd veel meer besteden daar waar die voor is: het bieden van goed onderwijs.

En dit alles betekent natuurlijk niet dat leerlingen alléén maar voor een scherm moeten zitten! Er zijn natuurlijk ook nog methodes, werkvormen en vaardigheden die gewoon lekker zonder scherm geoefend en geleerd moeten/kunnen worden!

Dit vraagt veel van de hele keten: aanbieders van leermiddelen en methodes moeten hun verdienmodellen aanpassen (spoiler: dat doen ze niet graag), nieuwe aanbieders moeten een kans krijgen, leerkrachten moeten opgeleid worden, bestuurders moeten zorgen voor de juiste infrastructuur voor hun scholen, directeuren moeten de juiste mensen op de juiste plek zetten: en dat betekent soms dat leerkrachten die 20 jaar geleden uitstekend functioneerden nu flink aan de bak moeten, of vertrekken! De aansluiting primair onderwijs naar voortgezet onderwijs naar verdere school/studie-carrière kan ook beter. En dan niet te vergeten de bekostiging: de transitie naar digitaal geeft een hoop extra (aanloop-)kosten. Voor een deel kunnen oude methodes de deur uit, maar netto zullen infra, hardware en software duurder zijn dan ouderwets schoolbord en een boekje.

NB mijn reactie heeft met name betrekking op het primair onderwijs
Gepersonaliseerd leren is al in de jaren 60 bedacht en eigenlijk is het een term die niet een vaste definitie heeft, hoewel vaak gesproken wordt over het op maat aanbieden van leerstof. Het staat in principe volledig los van het gebruik van technologie.

Amerika heeft hierin het voortouw genomen. Omdat niet iedereen in de directe nabijheid onderwijs tot zijn beschikking had, werd de komst van het internet ingezet om die mensen onderwijs op afstand aan te bieden. Hier werd op voortgeborduurd en werd al gauw gekoppeld aan gepersonaliseerd leren.
Wij hebben het nodig gevonden om daar op in te haken zonder er goed over na te denken. Tot nu toe heeft gepersonaliseerd leren zoals het op dit moment bij velen bekend is, namelijk; onderwijs op maat m.b.v. van ICT, kijkend naar het complete plaatje, niet voor beter resultaten gezorgd dan regulier onderwijs. Ja, er zijn betere resultaten behaald, maar dat zijn altijd uitkomsten van deel-onderzoeken geweest.
Gepersonaliseerd leren gebeurt in het primair onderwijs al heel lang: althans als je differentiëren in drie (of meer) groepen daaronder vat. Aangezien in het po alle leerniveaus bij elkaar zitten (in tegenstelling to voortgezet onderwijs en verder), moet dat natuurlijk ook wel.

Het kan inderdaad ook zonder ICT, maar bij de juiste inzet maakt dat het wel makkelijker en geeft gelegenheid tot directe feedback. Een goede leraar zou geen ICT nodig moeten hebben om vast te stellen wat de leerbehoeften zijn van een specifieke leerling, maar ICT kan wel snel bevestiging (of juist nieuwe inzichten) geven.

Er moet absoluut meer onderzoek komen naar de inzet van ICT in het onderwijs. Het zou helpen als dat enigszins gecoördineerd gaat. Helaas bieden resultaten van internationale onderzoeken slechts in beperkte houvast: Onderwijssystemen zijn internationaal gezien zó ontzettend verschillend, dat resultaten moeilijk zijn te extrapoleren. Dat gezegd hebbende, vind ik niet dat dat een excuus moet zijn om géén ICT te gebruiken in het onderwijs. Gelukkig stromen er steeds meer academische Pabo-afgestudeerden de scholen in, om onderzoek te doen en scholen op een fatsoenlijk evidence-based spoor te zetten.

[Reactie gewijzigd door MIchiel_C op 23 juli 2024 20:54]

Zoals ik al aangaf is er geen vaste definitie van gepersonaliseerd leren en staat dit dus ten alle tijden open voor discussie.

Wat je op dit moment duidelijk ziet is dat men met gepersonaliseerd echt bedoelt dat ieder individu m.b.v. ICT een persoonlijke en gemonitorde leerlijn krijgt. Dit is dus niet wat je doet met differentiëren.
Waarbij je groepen een leerlijn aanbiedt. Dit gebeurt in het VO ook zeker wel. In elke klas zitten leerlingen die hun talenten ergens anders hebben liggen. Dus bij het ene vak kunnen ze zelfstandig vooruit en bij het volgende hebben ze extra uitleg nodig. Differentieren met groepen kan hier een goede uitkomst voor zijn.

Ik ben het zeker met je eens dat ICT een echte meerwaarde kan leveren, mits goed geïmplementeerd.

Onderzoeken bieden op dit moment inderdaad nog weinig soelaas. En dat is jammer. Persoonlijk geloof ik dat scholen vanaf de basis opnieuw zouden moeten beginnen met de invulling van de manier waarop het onderwijs wordt vormgegeven. Maar dat is erg veel gevraagd zeker aangezien de meerderheid op dit moment maar heel langzaam stapjes wil zetten en (begrijpelijk) goed probeert vast te houden aan de basis die ze kennen... het 19e eeuwse klassikale onderwijs.
Je ziet aan steeds meer stromingen in het basisonderwijs (of je het nou Jena, Montessori of wat dan ook noemt) dat het klassieke klassikale feitjes leren steeds meer op de achtergrond verdwijnt. Het wordt steeds belangrijker dat kinderen leren om vertrouwen te hebben in zichzelf en dat ze leren hoe ze moeten leren en ontdekkenderwijs klaar worden gemaakt voor de volgende stap. Dat is mijnsinziens de rol die het basisonderwijs ook moet hebben, natuurlijk moeten kinderen ook de basis van rekenen en taal meekrijgen, maar leren hoe je eigen verantwoordelijkheid neemt voor je ontwikkeling is het meest essentieel.

Leren leren is in die fase belangrijker dan het leren op zich.

Horen daar tablets en laptops bij? Niet direct. Hoort daar internet bij? Absoluut.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 23 juli 2024 20:54]

Er is geen kind van boven de 5 die niet al weet hoe pinch to zoom werkt, of hoe je scrollt.
Klopt, dat was wel anders in de tijd van de Commodore 64 en van DOS.
Ik hoor nu dat kinderen moeten leren programmeren op school, omdat dat kennelijk essentieel is voor hun toekomst. Sorry?
Leren programmeren is leren gestructureerd denken. Dat is toch belangrijk. Sommigen leren dat nooit. In de tijd dat ik naar middelbare school ging, en ook tijdens mijn studie was programmeren volstrekt onbekend en dus ondergewaardeerd. Het is prima dat men leert wat het is.
Toen ik op de bassischool zat hadden we thuis een Commodore 64.
Anderen hadden die ook, maar dat was slechts een enkeling. Die dingen waren veel te duur voor de meeste mensen. Op een gegeven moment schafte de school er in de twintig aan (school was 1600 leerlingen en groeiende). Leerlingen die wilden konnen les krijgen en dat zouden 6 lessen zijn. Na 3 lessen kwam men er achter dat de docenten het ook wel wilden en daarom werd het aantal lessen per leerling verminderd naar 5. Weken later kregen we inderdaad een 4e les en daar bleef het bij.
Op dat ding heb ik Engels geleerd, leren programmeren, m...
Daar zie je hoe je afkomst bepaalt welke mogelijkheden je later hebt.
Wat essentieel om te begrijpen is, is dat onze leefwereld is uitgebreid .... maar kinderen weerbaar maken is ook iets waar op school aandacht voor moet zijn.
Klopt.
Zeker in het moderne (basis)onderwijs, waar meer dan ooit de nadruk ligt op kinderen klaarstomen voor de volgende stap en veel minder op het aanleren van enkel vaardigheden en kennis die met de komst van datzelfde internet (deels) overbodig zijn geworden.
Lezen, schrijven en rekenen zijn nog net zo belangrijk. Parate kennis is nog steeds waardevol. Ja je kunt niet alles weten en daarvoor is er tegenwoordig internet. Vroeger was je beperkt tot de encyclopedie (als men die al had) en de bibliotheek (en die heeft in een klein stadje bedroevend weinig op niveau)
Dan gaat het over je realiseren dat internet een geheugen heeft en je je leven danig kunt verpesten door daar te weinig rekening mee te houden.
Klopt, dat wordt nog te weinig gerealiseerd.
Oftewel, ICT is meer onderdeel van maatschappij-oriëntatie dan van de rekenles.
Klopt.
Anderen hadden die ook, maar dat was slechts een enkeling. Die dingen waren veel te duur voor de meeste mensen. Op een gegeven moment schafte de school er in de twintig aan (school was 1600 leerlingen en groeiende). Leerlingen die wilden konnen les krijgen en dat zouden 6 lessen zijn. Na 3 lessen kwam men er achter dat de docenten het ook wel wilden en daarom werd het aantal lessen per leerling verminderd naar 5. Weken later kregen we inderdaad een 4e les en daar bleef het bij.


[...]

Daar zie je hoe je afkomst bepaalt welke mogelijkheden je later hebt.
Ik ben geboren en opgegroeid in een absolute achterstandsbuurt in de grote stad. Vrijwel iedereen had in mijn klas thuis (eind jaren 80) een Commodore of anders Atari staan. Dat heeft niet zo veel met afkomst te maken. Vooral met of je er zelf ook geïnteresseerd bent en of je ouders dat stimuleren. Niet anders als met sport of muziekinstrumenten.
Lezen, schrijven en rekenen zijn nog net zo belangrijk. Parate kennis is nog steeds waardevol. Ja je kunt niet alles weten en daarvoor is er tegenwoordig internet. Vroeger was je beperkt tot de encyclopedie (als men die al had) en de bibliotheek (en die heeft in een klein stadje bedroevend weinig op niveau)
Is dat over 15 jaar, als de huidige kleuters gaan studeren, nog steeds zo? Ik vraag me dat echt af. Natuurlijk, je moet je eigen taal tot op zekere hoogte beheersen, maar real time vertalen is tegen die tijd gewoon gemeengoed. En staartdelingen zullen ook niet meer zo relevant zijn. Verschuivingen zijn er dus wel degelijk en daar moet je nu al op sturen.
Ik ben geboren en opgegroeid in een absolute achterstandsbuurt in de grote stad. Vrijwel iedereen had in mijn klas thuis (eind jaren 80) een Commodore of anders Atari staan. Dat heeft niet zo veel met afkomst te maken. Vooral met of je er zelf ook geïnteresseerd bent en of je ouders dat stimuleren. Niet anders als met sport of muziekinstrumenten.
Toen ik in het laatste jaar van de lagere school zat, 6e klas dus want basisschool was wel een term die men toen al ging bezigen maar wat nog niet was ingevoerd was er één klasgenoot die thuis een Commodore 64 had.

Ook tijdens mijn vwo heb ik niet geweten dat er ook maar één klasgenoot een home-computer had. Spelcomputers waren er wel één of twee maar heb ik destijds nooit mee gespeeld..
Is dat over 15 jaar, als de huidige kleuters gaan studeren, nog steeds zo?
Rekenen zeker, tenzij iedereen een braincap heeft zoals in Arthur C. Clarke's 3001 the Final Odyssey.

Nederlands is de vraag. Bij onze zuiderburen wordt thuis dialect gesproken en bij officiële gelegenheden uitgeweken naar 'ABN' of Frans. Als je kijkt hoe slecht het Nederlands is van de meeste HBO-ers en vooral van degenen die naar de pabo gaan....

Degenen die nu naar de universiteit gaan krijgen echter vaak al uitsluitend college in het Engels. Vanwege terminologie is dat vaak ook zeker noodzakelijk. Vrijwel alle goede vakliteratuur is in het Engels.

Vanwege de steeds verdergaande internationalisering zullen ook steeds meer documenten in het Engels opgesteld moeten gaan worden. Ik denk daarbij aan certificaten van oorsprong, geboortecertificaten, diploma's, cijferlijsten. Nee Engels kun je straks niet omheen.

Brits Engels is echter behoorlijk anders als alle andere varianten. 'I recommend you reconsider your decision' betekend daar zoiets van. Je besluit is volkomen absurd. Zoiets gaat een vertaalprogramma niet snel goed kunnen meenemen en indien dat wel gebeurt, dan zal een deel van de mensen zeker hun taalgebruik aanpassen om zich te kunnen onderscheiden van de non-native speaker.

Een nichtje van mij, kreeg 5 jaar geleden, ze was toen 8, al 3 talen op school, waaronder Engels. Daar moeten wij ook naartoe. Engels is de Lingua Franca (waar dit 100 jaar geleden, ja zelfs 40 jaar geleden nog Frans was)

Ik communiceerde 7 jaar geleden met mensen uit een Franse vestiging van het bedrijf waar ik toen werkte ook gewoon in het Engels.

Real time vertalen zal nuttig zijn voor die talen die je niet spreekt. Voor hoe minder talen je het nodig hebt, hoe beter.

Staartdelingen blijven nuttig. Als ik het huiswerk van mijn zoon onder ogen krijg en het klopt niet, dan is het 9 van de 10 keer omdat hij niet fatsoenlijk heeft geleert een staartdeling te doen. Zelf heb ik het dit afgelopen jaar ook nog nodig gehad (ja rekenmachine was niet toegestaan).

Als jij iets in je rekenmachine invoert moet je wel kunnen controleren of het klopt, want een tikfout is snel gemaakt. Inzicht verkrijgen gaat alleen door veel oefenen.

Natuurlijk zijn er verschuivingen maar bepaalde parate kennis zal je altijd nodig hebben om te kunnen begrijpen hoe iets werkt. Dat hoeven niet per sé feitjes te zijn zoals 1600 slag bij Nieuwpoort maar als iemand een studie medicijnen of biologie doet zal die toch iets moeten weten over celstruktuur, dna, mitochondriaal dna enzovoorts.
Juist. Het gaat er niet om dat kinderen op school moeten leren hoe een tablet aan of uit moet of hoe een internetadres is opgebouwd. Het gaat er om dat ze vaardigheden leren om om te gaan met wat ze op het internet tegen (kunnen) komen. Er is geen kind van boven de 5 die niet al weet hoe pinch to zoom werkt, of hoe je scrollt.

Ik hoor nu dat kinderen moeten leren programmeren op school, omdat dat kennelijk essentieel is voor hun toekomst. Sorry? Toen ik op de bassischool zat hadden we thuis een Commodore 64. Op dat ding heb ik Engels geleerd, leren programmeren, mijn reflexen geoefend en zelfs leren (strip)pokeren. Dat is nu niet anders, kinderen leren speelsgewijs thuis wel hoe een computer technisch werkt. Als ze daar interesse in hebben en anders niet. Ik leer op de basisschool toch ook niet hoe ik mijn fiets moet repareren of hoe ik bejaarden moet wassen?
Je vergeet even dat kinderen van nu opgroeien met apparaten waarvan ze gewend zijn dat je ze aan en uit kan zetten en dat je apps kan installeren via een App Store. Meer willen ze niet weten want dat voegt niks toe. Op het moment dat er maar iets buiten het normale gebruik plaatsvindt weten ze niet meer wat ze moeten doen.

Een Xbox zet je aan of uit en je spelletje download je via de store en alles is Nederlandstalig. Dat vraagt vrijwel geen vaardigheid op wat voor wijze dan ook van een kind. Dat kun je dus ook niet vergelijken met jouw Commodore 64.

Ze leren dus echt niet hoe een apparaat technisch werkt. En het interesseert ze ook niet. Ze hebben namelijk nooit geleerd dat ze moeite moeten doen -zoals jij- om iets te laten werken en verwachten dus ook dat het gewoon werkt.
En nog een hele belangrijke: bewustwording.
Hoe het internet verantwoordelijk te gebruiken, security etc.
[edit, typo]

[Reactie gewijzigd door Battleduck op 23 juli 2024 20:54]

Anoniem: 920029 @etix1119 mei 2017 13:32
Ben het met je eens, maar dat je meent dat het in de tijdperk van de boeken makkelijker was om nep van echt te onderscheiden kan ik niet in meegaan. Torah, bijbel en Kuran zijn hier het bewijs van. Verder zijn er genoeg leugens in de tijdperk der boeken.
Op basis van je reactie begin ik te denken dat de oudere generatie veel beter nep en echt kan onderscheiden dan de huidige generatie. Dat is nogal een statement. De mens kiest altijd een kant, is altijd zo geweest, en de winnaar heeft gelijk, Bijvoorbeeld als Hitler had gewonnen zaten we hier allemaal hem gelijk te geven. De winnaar bepaalt de waarheid.
Het leren van basisvaardigheden is zeker van belang en het lukraak (zonder visie) vervangen van schriftjes en boeken door laptops is ook nergens voor nodig. Maar dat betekend niet dat ICT een véél prominentere rol in het onderwijs moet krijgen:

Toen ik (ben nu 26) nog op het basisonderwijs zat wat het al lang bekend dat, dat ICT alleen maar belangrijker zou worden. Toch werden gammele oude docent computertjes ingezet om vooral hoofdrekensommetjes op in te voeren (???).

Nu, heel wat jaartjes later zitten we met tweakers masaal te klagen as er weer duidelijk wordt dat mensen geen idee hebben wat ze op internet doen, en als phising campagnes lijken te werken op de niet tweakende Nederlander.

Daarnaast zijn wij een generatie aan het opleiden die over 30 jaar beroepen van de jaren 90 lijkt te moeten gaan doen. Leren we Duits en Frans terwijl handel gericht op locale nabijheid steeds meer vervangen wordt door internationale handel. Is Chinees dan niet veel waardevoller?

De generatie die nu basisonderwijs geniet en straks afstudeert zal aan het werk gaan in een ver geautomatiseerde samenleving. Ik zie liever ICT/programmeren dan Frans als verplicht vak.

Het onderwijs systeem moet drastisch op zijn kop, ik deel je mening dat dat risicovol is en in kleine stapjes moet. Maar allereerst een duidelijke visie opstellen lijkt mij een goed idee. En tot 2053 vasthouden en Frans Duits en mooi schrijven in schriftjes lijkt mij ook niet perse de definitie van een goed onderwijsstelsel.
ICT/Programmeren kan je altijd nog leren, Frans & Duits zijn handig in het bedrijfsleven omdat we naast Duitsland en Frankrijk liggen.
Chinees ( Mandarin ) is minder belangrijk want we liggen te ver van China dat het niet echt relevant zou zijn om kinderen dat te leren.
Daarnaast is het meeste in de IT in het Engels maar laten we onze eigen taal ook niet vergeten :)
Dat programmeren komt van zelf wel, veel programmeurs die ik ken zijn in hun 20+ begonnen met programmeren en hebben allemaal gewoon een baan, dat hele we hebben meer programmeurs nodig komt uit de VS en van grote bedrijven voor goedkoop personeel kijk maar naar het H1B visa fiasco.
Deels wel met je eens. Maar je moet niet vergeten dat we het nu over basisonderwijs hebben. Deze kinderen beginnen met 4 jaar aan een traject, dat ze pas over 16 tot 20 jaar afsluiten. In de toekomst kijken is natuurlijk moeilijk, maar met de snelheid waarmee dingen nu gaan, denk je dat netjes in het Frans in een schriftje kunnen schrijven tegen die tijd nog relevant is? Duitse naamvallen?

Natuurlijk moet je ontwikkelingen niet te ver extrapoleren, want dan loop je het risico toekomstige ontwikkelingen te overschatten. Maar ik denk dat het veilig is om aan te nemen dat iets als hoofdrekenen in de toekomst steeds minder belangrijk gaat worden. En wanneer heb jij voor het laatst een staartdeling gemaakt? Onderwijs moet wel aangepast worden op toekomstige ontwikkelingen, al speelt dat meer op het middelbare onderwijs dan op de basisschool. Op de basisschool moeten kinderen vooral leren hoe ze moeten leren en een elementaire basis ontwikkelen.
Anoniem: 901537 @Hoppa!9 mei 2017 14:37
Het probleem is dat we telkens roepen over 20 jaar dit over 20 jaar dat.
Wat we 30 jaar geleden riepen is ook nog heel ver weg ( vliegende auto's, nog meer sci-fi dingen )

Dat hoofdrekenen minder belangrijk is ben ik niet met je eens, er zijn veel mensen die het gewoon niet kunnen of moeite mee hebben en dat is een probleem het is namelijk handig om goed met cijfers om te kunnen gaan en niet overal je rekenmachine nodig voor te hebben in het leven bijvoorbeeld als je boodschappen gaat doen en even wilt uitrekenen hoeveel alles bij mekaar kost of terug krijgt als je 10 euro geeft.
En zo zijn er nog wel honderd anderen voorbeelden te noemen. Zo maak je een generatie die niet eens wat sommen kan uitrekenen zonder rekenmachine.
Ik spreek uit ervaring dat het verdomde lastig is als je op je 20ste veel dingen opnieuw moet leren omdat je het op school nooit goed heb geleerd.
Niet kunnen hoofdrekenen betekent in de prakijk toch wel vaker dan niet schulden en rood staan...

Als je getallen niet snel even kunt optellen of aftrekken gaat jouw bewustzijn over zaken zoals je budget echt snel achteruit, en je wilt niet pas erachter komen dat je rood staat wanneer de bank dit jou 2 maanden later vertelt met "oh ja, je moet nog rente betalen".
Ik ben benieuwd naar je uitleg waarom hoofdrekenen minder belangrijk zou worden. Mij lijkt het juist essentieel voor het ontwikkelen van een 'elementaire basis'.
Er is nog altijd een gigantisch te kort aan programmeurs, gezien de ontwikkelingen gaat de vraag alleen maar groeien, als we daar nu al niet aan kunnen voldoen dan straks wel?

Meer en meer "normale" banen zullen vervangen worden door automatisering. ICT vaardigheden zullen dan steeds belangrijker worden en nog steeds hebben heel veel mensen (ook van mijn generatie) nog altijd moeite met de basis

En leuk dat we naast Duitsland liggen maar dat beteken niet zo veel als nu al bijna al onze producten uit China komen, wat is dan het belang van Duits? En van Frans? En Engels volstaat daar nu al (bijna) altijd.

En niemand heeft gezegd dat we Engels en Nederlands moeten vervangen door ICT, ik zie alleen geen waarde (meer) om Duits en Frans als verplicht vak aan te bieden, ICT vind ik gezien de toekomst/huidige staat véél belangrijker...
Te kort aan programmeurs of te kort aan goede programmeurs?
Die twee verschillen nogal. Je kan iedereen wel leren programmeren tot een niveau en dan vallen de meeste af.
En natuurlijk dat veel mensen naar het buiteland gaan om te werken helpt de Nederlandse markt ook niet.

Dat al onze producten uit China komen hoeft niet te betekenen dat je ook Chinees moet spreken, meeste dingen worden gewoon in bulk gekocht op een Engelse website bv https://www.alibaba.com.
In de grote steden in China staat bijna alles ook wel in het Engels en spreken meeste mensen goed Engels.

Dat het misschien niet meer een verplicht vak moet worden ben ik wel met je eens.
Maar nu doe je hetzelfde als wat je de generatie kwalijk nam: vakken verplichten.

We moeten gewoon eens accepteren dat mensen verschillende interesses en talenten hebben. Als ik iets heb geleerd op de middelbare school dan is het dat mensen die goed waren in (non-programmeer)talen vaak slecht waren in exacte vakken en vice-versa. En waarschijnlijk hebben ze later dat andere vak nooit nodig. Plus we hebben al teveel slechte programmeurs ;) . Ik kan ook niet zeggen dat ik heb leren programmeren op de middelbare school.

Laat ze zelf bepalen of ze Frans, Duits of Chinees willen doen. Of geen van allen. En laat ze switchen als het niet bevalt. Juist met goede ICT zou dat prima mogelijk moeten zijn. Maar dat een taalvirtuoos die vloeiend Frans, Duits en Chinees spreekt in de problemen komt vanwege lessen ICT zie ik niet zitten.

Verplichte vakken juist zoveel mogelijk tot een minimum beperken. Engels, Nederlands en wat wiskunde. Liever dat mensen in een paar dingen echt goed zijn, dan net voldoende in een heleboel vakken.
Ik verwijt niemand dat we bepaalde basisvaardigheden verplichten. Ik vind het alleen verkeerd als we die vaardigheden niet blijven evalueren/veranderden op basis van de tijdsgeest.

Individuele keuzevrijheid is goed. Maar te veel gaat mis. Dat hebben we namelijk al geprobeerd en resulteerde in het *pretpakket*. Helaas zijn namelijk veel scholieren (deels terecht) op die leeftijd nog niet echt serieus met hun toekomst bezig.
Pretpakketten waren die richtingen zonder exacte vakken. Het punt is alleen dat als je van exacte vakken houdt, je waarschijnlijk die *pretvakken* juist verschrikkelijk vindt. Een vriendin van me deed zo'n pakket en is nu muzieklerares. Prima toch?

Ik heb nog nooit iemand gezien die slecht was in wiskunde en later ineens heel goed werd. Het heeft niks te maken met serieus bezig zijn, maar meer met interesses en talent. Mensen zaken laten doen tegen hun wil in werkt voor geen meter. En ik denk dat het vaak zelfs ervoor zorgt dat ze voor de rest van hun leven een afkeer hebben van die vakken.

Op m'n 31ste weet ik overigens nog steeds niet 'wat serieus bezig zijn met je toekomst' inhoudt. Ik had een profiel met exacte vakken en daar zaten er nog steeds teveel in. Ik had graag scheikunde gedropt als ik meer wiskunde en informatica kon doen.
Daarnaast zijn wij een generatie aan het opleiden die over 30 jaar beroepen van de jaren 90 lijkt te moeten gaan doen. Leren we Duits en Frans terwijl handel gericht op locale nabijheid steeds meer vervangen wordt door internationale handel. Is Chinees dan niet veel waardevoller?

De generatie die nu basisonderwijs geniet en straks afstudeert zal aan het werk gaan in een ver geautomatiseerde samenleving. Ik zie liever ICT/programmeren dan Frans als verplicht vak.

Het onderwijs systeem moet drastisch op zijn kop, ik deel je mening dat dat risicovol is en in kleine stapjes moet. Maar allereerst een duidelijke visie opstellen lijkt mij een goed idee. En tot 2053 vasthouden en Frans Duits en mooi schrijven in schriftjes lijkt mij ook niet perse de definitie van een goed onderwijsstelsel.
Eerlijk gezegd zijn jouw opmerkingen ook deels gebaseerd op lukraak maar wat roepen zonder dat je echt kennis van zaken of een echte visie hebt.

Het probleem waarom het onderwijs zo langzaam veranderd of ogenschijnlijk maar lukraak heeft meerdere problemen. Onder andere het gebrek aan kennis en bijscholing van docenten, de werkdruk en het gebrek aan geld.

Zonder het oplossen van deze problemen moet je ook niet verwachten dat het onderwijs even een verandering door gaat maken.
Ik ben het zeker met je eens dat de problemen die ik aangeef slechts een deel zijn en de problemen die jij aangeeft net zo valide.

Wat ik zeg is dat in mijn ogen het systeem nu behoorlijk de plank misslaat door het niet meegaan met de tijd. Daar vallen meerdere problemen onder, vakaaanbod, maar ook kennis van docenten (gebrek aan bijscholing bijvoorbeeld).

Ik kan hier zeker niet elk probleem met het onderwijs benoemen, er zullen er meer zijn. Dat is ook niet het punt, het punt is hier dat nu lukraak computers neergezet worden zonder achterliggend idee. Dat slaat nergens op.

Overigens ben ik wel benieuwd waar je vind dat ik maar lukraak wat zeg.
Een goed basis en middelbaar onderwijs zonder Smartphone,Tablets etc. is meer van belang, nu met alle wijzigingen in onderwijs telkens worden kinderen de dupe van.
21st century skills op de basisschool :)
Voor de basisschool heb je absoluut gelijk. Toch kan leren omgaan met de techniek iets goeds zijn, niet iedere ouder kan het zich veroorloven om iPads, iPhones en andere dure hardware voor hun kinderen te kopen. Bij het artikel over de bkr-registratie en inkomenstoets ingegaan per 1 mei zijn de reacties dat mensen moeten leren met geld omgaan en niet zomaar dure spullen moeten kopen niet van de lucht.

De software die vanuit de basisscholen wordt aanbevolen omdat deze aansluiten op de door hen gebruikte leermethoden werken allemaal enkel met iPhone en iPad, nooit met Android. Aan zo'n iPhone of iPad hangt echter een heel ander prijskaartje. Ook is gedeeld gebruik van zo'n ding niet altijd een werkbare oplossing.

Op de basisschool moet de nadruk liggen op de basisvaardigheden: lezen, schrijven, rekenen en meestal ondergewaardeerd: muziek. (Verder, zijn vakken als geschiedenis, topografie en aardrijkskunde en natuur ook zinvol, maar vooral voor afwisseling tussendoor en interesse wekken. Ook gymnastiek is niet zonder reden aan het programma toegevoegd)

Digitale vaardigheden en technieken zijn eveneens goed om afwisseling te brengen en kunnen het aanleren van bovengenoemde vaardigheden ondersteunen. Het moet echter geen hoofdonderdeel worden.

Wat betreft de middelbare school ligt het al wat anders. Als de leerlingen hun boeken digitaal krijgen in plaats van dagelijks 30kg papier mee te moeten sleuren, dan is dat zeker een voordeel. Ook daar vraag ik mij weer af waarom dat weer een iPad moet zijn in plaats van een goede maar goedkopere Android, of zelfs een goede e-reader.
Geen vast lesrooster, maar zondagavond inloggen om het weekrooster te bekijken..
Dat is absoluut niet goed.
Leraar ziek en geen budget voor vervangende vakdocent.
Dat was vroeger ook al zo. Alleen als een docent voor langere tijd ziek was dan werd er vervanging geregeld.
Ga zo maar door, alle veranderingen in het onderwijs is niet goed.
Er is de laatste 50 jaar te vaak en te veel aan de onderwijssystematiek veranderd, al met de mammoetwet is men de verkeerde kant op gegaan. Uiteraard zijn er sindsdien ook veranderingen doorgevoerd die wel goed waren.
Back To Bacis, leren uit boeken rekenen zonder rekenmachine kinderen zelfstandig maken en goed informeren.
Als men moet leren uit digitaal materiaal of uit boeken waarbij de ervaring leert dat de boeken al achterhaald zijn op het moment dat ze aangeschaft worden, en dus ook nog eens kilo's wegen dan zeg ik: beter digitaal. Echter dat geld alleen voor het medium waar de tekst op verschijnt:bij voorkeur een e-reader. Tablets kunnen veel meer, een instructief filmpje kan verhelderend zijn, maar meestal leiden die apparaten af van de stof.
omgang met smartphone en iPad leren ze thuis wel, enz o voorkom je ook veel internetpesten.
Voor dat internetpesten maakt het niets uit, dat wordt vooral buiten schooltijden gedaan. Binnen school kan die daar nog wat controle op uitoefenen, daarbuiten niet.

Digitale vaardigheden zijn meer als alleen een smartphone en iPad. Vroeger moest je een spreekbeurt houden, nu mag je een spreekbeurt houden met Powerpoint-presentatie erbij. In principe is dat prima, maar dan moet men dus daarvoor ook op school de middelen ter beschikking stellen. Ook hier geld weer hetzelfde: men stelt het betaalde pakket voorop, in dit geval Microsoft Office, terwijl men de vaardigheid moet aanleren onafhankelijk van het te gebruiken pakket, of dit nu Libreoffice Impress, Corel Presentations of nog iets anders is.
Men kweekt eenheidsworst.
-werken aan aansluiting met Universitair onderwijs, nu is de stap naar de Uni voor velen te groot
Dat was 30 jaar geleden ook al. De Havo sluit ook onvoldoende aan op het HBO. Bij VMBO/Mavo naar MBO is de kloof minder onoverbrugbaar. Echter VMBO, MBO en HBO sluiten ook onvoldoende aan bij de wensen van het bedrijfsleven. Dit is al jaren bekend maar veranderd niet.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 20:54]

De software die vanuit de basisscholen wordt aanbevolen omdat deze aansluiten op de door hen gebruikte leermethoden werken allemaal enkel met iPhone en iPad, nooit met Android. Aan zo'n iPhone of iPad hangt echter een heel ander prijskaartje. Ook is gedeeld gebruik van zo'n ding niet altijd een werkbare oplossing.
Ik snap niet waar je dit vandaan haalt. Er zijn genoeg mogelijkheden voor basisscholen om software te gebruiken die op alle devices te gebruiken zijn en ook gewoon webbased zijn.Niks verplicht tablets of smartphones.
Wat betreft de middelbare school ligt het al wat anders. Als de leerlingen hun boeken digitaal krijgen in plaats van dagelijks 30kg papier mee te moeten sleuren, dan is dat zeker een voordeel. Ook daar vraag ik mij weer af waarom dat weer een iPad moet zijn in plaats van een goede maar goedkopere Android, of zelfs een goede e-reader.
Ook hier snap ik niet waar je dit op baseert. Vrijwel alle grote partijen werken webbased en er is geen enkele reden om je als school te laten verplichten tot een tablet.
[...]
Ik snap niet waar je dit vandaan haalt. Er zijn genoeg mogelijkheden voor basisscholen om software te gebruiken die op alle devices te gebruiken zijn en ook gewoon webbased zijn.Niks verplicht tablets of smartphones.

[...]
Ook hier snap ik niet waar je dit op baseert. Vrijwel alle grote partijen werken webbased en er is geen enkele reden om je als school te laten verplichten tot een tablet.
Waar ik me op baseer? Heel simpel. Bij alle twee de basisscholen waar ik mee te maken heb is er sprake van een platform waarvoor je een code kan kopen. Dat platform werkt met App voor iPad of iPhone maar er is geen app voor Android of Windows.

Verder is er in één geval ook een webbased oplossing voor de PC maar daar wordt dus uitdrukkelijk vermeld dat dit niet werkt op een ander platform als de Windows-PC. Mogelijk zijn die Flash-gebaseerd, omdat onze dochter geen eigen laptop heeft, hebben we dat nog niet geprobeerd.

Daarnaast is er in onze stad één middelbare school die alle kinderen voorziet van een iPad. Een andere school heeft voor iedere leerling een laptop aangeschaft, mar dit is een school voor kinderen met leerachterstand (die vmbo dus niet aankunnen) en bijgevolg vrij klein. Van de praktijkschool daarnaast, en nog een tweede school voor kinderen met een beperking, weet ik niet hoe zij de lesmaterialen invullen. Van de andere normale middelbare school weet ik alleen dat ze geen digitaal lesmateriaal ter beschikking stellen.
Je baseert je dus op de keuzes die voor jou bekende scholen hebben gemaakt. Dit zegt dus niks over jouw eerdere beweringen waarbij je het deed lijken alsof dit voor alle scholen telt...
Het valt me al langer op dat apps vaak alleen beschikbaar zijn voor iOS.

Als je niet zelf in het onderwijs zit, dan kun je moeilijk kennis hebben van alle scholen. Echter omdat ze allemaal samenwerken in bepaalde systemen kan een zelfs een biased steekproek toch een behoorlijke indruk geven van hoe de situatie is.
Als jezelf niet in het onderwijs zit en je ook nog bezig houdt met deze materie kun je dat dus niet.

De reden daarvoor is omdat enerzijds de uitgeverijen een belangrijke leverancier willen blijven en anderzijds geeft de huidige ontwikkeling scholen de kans om zich te ontworstelen van de greep die uitgeverijen hebben en nieuwe partijen de kans om met iets heel nieuws te komen.

Echt waar, heelveel scholen zijn nog steeds zoekende hoe dit te implementeren. Ik ben zelf een van de personen die zich bij mijn huidige school hier mee bezig houdt en was dit ook bij mijn vorige werkgever.

Het probleem is dat je iets nieuws moet implementeren in iets wat 100 jaar niet verandert is en dan kun je echt alle kanten op en dat is dat wat nu gebeurt bij veel scholen. Het punt is alleen dat je of een ijzersterke visie moet hebben of een zeer flexibele oplossing want anders loop je na een aantal jaar al weer achter de feiten aan of zit je vast in verkeerd gemaakte keuzes. Een mooi voorbeeld van verkeerde keuze zie je nu bij het langzaam sluiten van de Steve Jobs (iPad) scholen die vrijwel allemaal terugkomen op hun keuze.

Eigenlijk is er maar een goede manier om te starten en dat is blanco. Dat kan alleen door of een nieuwe school te starten of echt de ballen te hebben als school om blanco te beginnen in klas 1. Het probleem waar je dan tegenaan loopt is werkdruk, geld, onervaren / ongemotiveerde collega's en inspectie...
Als jezelf niet in het onderwijs zit en je ook nog bezig houdt met deze materie kun je dat dus niet.
Dat de zaken voor scholen complex liggen, begrijp ik. Basisschool en middelbare school is ook beide een heel andere wereld.

Dat was echter niet waarnaar ik refereerde. Wat mij echter opvalt is dat de 'normale' basisscholen - die ik ken- blijkbaar allemaal kiezen voor een uitgever die zijn lesmateriaal enkel voor pc (= Windows) en iPad/iPhone uitbrengt. Bij één school betrof het ook meerdere pakketten van 2 leveranciers, beiden iPad-only.
Een mooi voorbeeld van verkeerde keuze zie je nu bij het langzaam sluiten van de Steve Jobs (iPad) scholen die vrijwel allemaal terugkomen op hun keuze.
Ik heb niet gevolgd wat het nu precies is dat die Steve Jobs scholen doen. Wel is er één van de twee reguliere middelbare scholen in onze stad, die alle leerlingen voorziet van een iPad. In de eerste plaats is dat ter vervanging van de boeken, maar uiteraard wordt er gebruik gemaakt van de andere mogelijkheden van zo'n ding. Of dit ook een Steve Jobs school is betwijfel ik echter (ik ken de criteria niet) zo hip zijn we in deze regio niet.

Puur ter vervanging van de boeken denk ik dat een e-reader beter is, al moet die dan zeker wat groter zijn als de 6" die de meeste e-readers zijn. Zoiets als deze 2×13" lijkt mij heel geschikt (net kleiner als A4) maar wel veel te duur.
De Icarus Illumina pro en Icarus eXcel zijn met 9,7" op dit moment de grootste e-readers in de pricewatch en misschien wel een goed compromis. (Voor ongeveer de helft van die prijs heb je rond de 8" kleiner lijkt me voor studieboeken niet handig)

Uiteraard kan die iPad meer, maar die levert ook meer afleiding op.

Dat tegenwoordig docenten het huiswerk niet meer in de klas opgeven maar enkel via een Whatsapp-groep vind ik slecht. Het dwingt de ouders tot aanschaf van een smartphone met simkaart en dan moet er voor die laatste ook al snel beltegoed gekocht worden.
Inderdaad, hebben kinderen nu echt 'tablet' en 'smartphone' onderwijs nodig? Ik geloof daar dus echt helemaal niets van. Volgens mij zijn het de mensen die beleid maken die dit onderwijs zelf nodig hebben, en er foutief vanuit gaan dat dit bij kinderen ook zo zal zijn, door hun eigen onkunde. Dat terwijl deze kinderen waarschijnlijk deze digibeten kunnen onderwijzen :D
Als je op de oude leest doorgaat niet.

Als je adaptieve leermiddelen gaat gebruiken, directe feedback op vragen en oefeningen kan geven en de voortgang en kennis monitort door middel van summatief toetsen heb je een ander verhaal.
Je maakt een verkeerde aanname: die tablet is er niet om ze te leren omgaan met de tablet, maar om het onderwijs te ondersteunen. Met een tablet (of andere hardware) kunnen leerlingen elk op hun eigen niveau uitgedaagd worden, kunnen ze állemaal (ook de zwakke leerling) succeservaringen krijgen. De opgaven passen zich aan aan het kennisniveau van de leerling. Tevens weet de leerkracht realtime welke leerlingen meer ondersteuning of uitleg nodig hebben (als de leermiddelen een fatsoenlijk dashboard voor leerkrachten hebben, daar zijn gelukkig mooie voorbeelden van). Die kan dan beter en sneller differentiëren binnen de groep, in plaats van eerst (thuis in eigen tijd!) schriftjes na te kijken en pas morgen of overmorgen de gepaste didactische en onderwijskundige interventies toe te passen.
Kinderen zijn te onzeker en kunnen veel niet zelfstandig. Geen vast lesrooster, maar zondagavond inloggen om het weekrooster te bekijken.. Leraar ziek en geen budget voor vervangende vakdocent.
Ga zo maar door, alle veranderingen in het onderwijs is niet goed. Back To Bacis, leren uit boeken rekenen zonder rekenmachine kinderen zelfstandig maken en goed informeren. omgang met smartphone en iPad leren ze thuis wel, enz o voorkom je ook veel internetpesten.
-werken aan aansluiting met Universitair onderwijs, nu is de stap naar de Uni voor velen te groot
Zelfs als student is het onzekerheid qua roosters, tenzij je stage hebt. Maar ook de scholen spelen een rol met de roosters. Zo is er begin van dit schooljaar (2016-2017) een nieuwe roostersoftware geïmplementeerd, omdat het MBO nu keuzedelen gaat aanbieden. Echter is de software niet getest of langdurig getest waardoor op mijn school heel veel verwarring is ontstaan. Het bestuur heeft toen ook besloten om iedereen een week extra vrij te geven, om de boel weer beetje op orde te krijgen, welke nu nog steeds niet is gelukt.

Ik merk wel dat kinderen/jongeren denken dat zij alles weten over laptop/desktop/tablet/smartphone etc. Terwijl de echte diehards tot in detail kunnen vertellen hoe alles werkt.

Ik geef ook zelf voorlichtingen (ja, ook promo voor de school, maar ook omdat je wilt laten zien dat het wel goed in mekaar steekt én om de wereld van ICT ook te laten zien) meeste kinderen die op de VO zitten, hebben geen flauw benul welke richting zij op willen gaan en/of wat zij willen worden. Dit komt denk ik vooral doordat ze al soms op zeer jonge leeftijd een smartphone/tablet krijgen en de hele dag daarop zitten en alleen maar bezig houden met social media.

Laat ze maar eens het echte werk leren, waar zijn al die vakken die met ambacht gedaan werdt? Ze kunnen wel alles zeggen, maar als het aankomt om het te bewijzen, rennen ze zo snel mogelijk weg. Oh en respect en discipline moeten ze erbij leren, niveau wordt steeds en steeds lager...
Je kunt natuurlijk aannemen dat leerlingen die digitale vaardigheden allemaal op eigen houtje leren. Bijvoorbeeld van hun digibete ouders. Vergelijk dat eens met het feit dat veel ouders denken/hopen dat hun kind vanzelf de juiste sexuele voorlichting krijgt van iemand anders dan de opvoeder zelf.

Je kunt ook voorstellen weer terug te gaan naar alleen maar lesboeken, waarbij je de belevingswereld van kinderen, jongeren en volwassenen compleet negeert.
Of je kiest voor een verstandige variant waarbij goed onderwijs ICT gebruik niet uit sluit.

Niet helemaal met je eens dus. Wel als het gaat om vervanging van personeel, duidelijkheid, e.d.

[Reactie gewijzigd door Zanthr op 23 juli 2024 20:54]

Back tot basics. Alsof de maatschappij ook back tot basics gaat?
Met alle respect maar meningen als dit verzieken imho het onderwijs nog verder dan het al is verziekt. Ik ben een groot voorstander van meer 21st century skills in het onderwijs, juist omdat het aansluit op de huidige wereld.
Jup gewoon net zo als vroeger sommetjes maken uit je boek werkt beter dan hoe het nu is. Daar heb je ook geen (dure) iPad voor nodig dus dat scheelt weer in de kosten.
Klopt, maar je ziet veel scholen (MBO) hun vaste computers verwijderen (bezuiniging) en studenten verplichten om met een laptop naar school te komen. Ter compensatie van de dure laptop worden de boeken afgeschaft en zijn ze overgeschakeld naar digitaal lesmateriaal. (die toch ook weer geld kosten)

Resultaat: alle 16-18 jarige studentjes zijn gefixeerd op hun laptop, terwijl de docent (bijna) niets kan controleren wat ze aan het doen zijn.
Anoniem: 418540 @TFZ619 mei 2017 12:49
Vroeger deden we ook van alles met boeken en schriften wat ook moeilijk door de docent te controleren was.

Oude lesmethoden zijn wars van boeken en schrijven; je moet opletten en aandacht hebben, dit kun je niet als je ergens anders in kijkt of loopt te krabbelen.

Verschillende leerstijlen en -dogma's ...die zullen er altijd wel zijn.
Jup gewoon net zo als vroeger sommetjes maken uit je boek werkt beter dan hoe het nu is.
Daar zou ik graag een bron van zien. Is daar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, of projecteer je je vermoedens op een algemeen gevoel van 'vroeger was alles beter'?

Volgens mij maakt het namelijk geen klap uit, maar zijn er wel methodieken waarmee je met een tablet veel beter op het individu gemaakte opgaves kunt verzorgen. En waarbij je eenvoudig statistiek kunt gebruiken om te kijken waar in een klas (en bij een individu) nog ontwikkelpunten liggen of juist sterke punten.

Tel daarbij o pdat op steeds meer scholen juist wordt ingezet op het beter ontwikkelen van sterke punten, in plaats van het eindeloos blijven proberen om alleen zwaktes te versterken, en je zou een een waardevol extra instrument kunnen creëren.

Maar dan moet je dus wel investeren in die technieken en niet het oude wiskunde boek inscannen en op PDF op een tablet zetten.....
Onderwijs moet juist pragmatischer. Vaardigheden aanleren die van meerwaarde zijn voor je verdere levens verloop. Leuk dat een kind geleerd wordt uit zijn of haar hoofd te leren hoeveel 134x187 is, maar in de praktijk zijn dat vaardigheden die vrijwel niemand gebruikt. Versimpel de Nederlandse taal zodat een kind geen 16 jaar bezig is de taal te leren, om mee te beginnen. En probeer kinderen meer leer technieken en geheugen trainingen bij te brengen.
Allereerst lof voor de correcte samenvatting van de tekst.
Als basisschoolmeester én ICTer op school kan ik niet anders dan beamen wat hierboven geschreven is.

Het grote probleem zit hem, denk ik, niet zozeer in de het ontbreken van de wil bij leerlingen en/of leerkrachten. Echter, het blind duiken in de ICT om maar zo veel mogelijk achter de computer te zitten (wat een paar jaar geleden nog de mode was) is echter belachelijk én achterhaald.
Als school moet je bewust voor ICT kiezen waar dit kan helpen. Rekenen (het eindeloos voorschotelen van simpele sommen) en topografie zijn ideale vakken hiervoor.
Spelling al veel minder aangezien dit ook aankomt op gevoel én schrijfwijze. Daarnaast snapt de computer de nederlandse spelling nog steeds niet. Nu is dat redelijk op te vangen met duizenden invul-oefeningetjes, maar alsnog is dit niet in orde.

De privacy daarbij gaat, in mijn ogen als leerkracht, juist te ver. Ik wil gewoon kunnen zien wat leerlingen doen/deden op hun account van school. Momenteel is dat niet mogelijk, omwille van de privacy. Ik kan wel instellen dat incognito niet mogelijk is, het verwijderen van de geschiedenis verbieden en een blacklist-whitelist maken: toch is dat niet voldoende.
Youtube is een prima voorbeeld: wanneer dit gebruikt wordt voor informatieve zaken is het prima, om muziekclips te bekijken (ipv het werk te maken) niet.
Nu moet ik dus op de naam van de leerling inloggen (ik kan als beheerder altijd hun wachtwoord wijzigen) en dan hun geschiedenis bekijken. Goede oplossingen zijn hier nog niet voor op de markt.

Wellicht zou de ICT-wereld daar een hoop in kunnen betekenen.
Typisch geval dat aangeeft waarom gebruiker en beheerder niet altijd in dezelfde persoon kan.
Als er reden is tot onderzoek van een account moet dat m.i. door een onafhankelijk persoon gebeuren. Niet doen wat je moet doen van de meester is namelijk geen overtreding die privacyschending rechtvaardigt, ik deed vroeger ook de helft van de tijd niet wat ik moest doen maar mijn spelcomputers, tamagotchi, boekjes etc legden deze geschiedenis gelukkig niet vast om gecontroleerd te worden door de leraar. Vermoeden van cyberpesten etc. uiteraard wel, maar zou door een onafhankelijk persoon moeten gebeuren. Als je wilt weten wat je leerlingen doen moet je fysiek aanwezig zijn, geen big brother taferelen in het klaslokaal alsjeblieft.
Ik ben het met je eens dat de privé-zaken niet gecontroleerd hoeven worden.
Leerlingen leveren netjes hun telefoon in en daar doen we echt niets mee.
Echter, wanneer er school-systemen (laptops/computers/tablest) worden gebruikt dienen zij zich te houden aan de regels. Voor gebruik van deze apparatuur ondertekenen leerlingen ook een contract, met ouders.

Daarnaast wordt een leerkracht, vanuit zijn professie, gekwalificieerd geacht om onafhankelijk te zijn. Dus ICT-er en leerkracht gaat prima samen.
Ik moest me vroeger ook aan de schoolregels houden, wie weet is daar ook wel iets voor ondertekend. En natuurlijk was het verboden om, ik noem maar iets, liefdesbriefjes te verstoppen in je tafeltje. Misschien controleerde de leraar er buiten schooltijd ook wel op, ook dat zou ik kwalijk vinden, maar had ik die dan al weg gegooid dan vond die niets. Digitaal is dat echter niet het geval, een natte droom voor jou als leraar misschien maar voor mijn gevoel absoluut onwenselijk.
Deel van de ontwikkeling is ook onafhankelijk worden en dat kan alleen als je ook eens iets stiekem kan doen en je eigen fouten kan maken.

Mijn opmerking over de combinatie leraar-icter had niet te maken met je kwalificaties, maar met de rechten die je voor de ene functie nodig hebt en voor de andere functie in mijn opinie niet zou mogen hebben.
Het grootste probleem voor mij is dat technologie op scholen vooral als een 'tool' wordt gezien, en niet als een 'taal'.

Het klinkt misschien vaag, maar iets als leren programmeren is veel meer dan een manier om een baan te vinden. In een digitaal tijdperk is technologie een middel om ons te uiten, om kunst mee te maken. En het is iets om kritisch te leren doorzien, aangezien steeds meer macht naar digitale systemen verschuift.

De oude generatie mist dit inzicht. En daardoor krijgen we overal tablets en dure digitale schoolborden, en af en toe een 3D printer. Maar het inzicht wat je daarmee kan, en hoe creativiteit en macht daarin zitten, dat wordt niet doorvoeld.

Ik wou dat ik kon zeggen dat de jonge generatie dat veel beter aanvoelt.. maar dat is helaas maar ten dele zo. De memes worden wel gemaakt.. maar de macht wordt te zelden doorzien.
De overheid heeft helemaal geen totale controle nodig. En de wijzigingen in de ICT zijn irrelevant als je gewoon nadenkt over wat je nu eigenlijk wil met digitale middelen in het onderwijs.

Er is geen kind dat op school hoeft te leren hoe een tablet werkt. De meeste kinderen van 4 weten dat al en leren daar steeds beter mee omgaan naarmate ze ouder worden. Daar is geen scholing voor nodig.

Het zit hem in het omgaan met de informatie en de kerneigenschappen van iets als 'internet'. En die veranderen lang niet zo snel. Digitale omgangsvormen, het 'geheugen' van internet, het omgaan met informatie op het internet. Dat zijn de echte uitdagingen waar kinderen mee geconfronteerd worden en waar ze mee om moeten leren gaan voor ze naar de middelbare school gaan.

Het gaat er dus niet om hoe je digitale leermiddelen inzet voor de verschillende vakken, maar hoe je een vak kunt creëren (soort digitale maatschappijleer) waar je de uitdagingen behandelt.
Er is geen kind dat op school hoeft te leren hoe een tablet werkt. De meeste kinderen van 4 weten dat al en leren daar steeds beter mee omgaan naarmate ze ouder worden. Daar is geen scholing voor nodig.
Het is juist heel interessant om een leerling te laten zien hoe een tablet of computer werkt. Op deze manier hebben ze ook kennis van hetgeen ze in handen hebben, hoe het werkt en op welke wijze ze hier gebruik van kunnen maken.

Dit kan bv. door technologie -arduino of RPi- vakoverstijgend in de lessen te integreren.
Dus niet als apart onderdeel van, maar verweven in...

[Reactie gewijzigd door Maestro J op 23 juli 2024 11:36]

jullie hebben beide een punt, maar interpreteren het 'hoe het werkt' anders.
Hoppa! bedoelt het letterlijke gebruik van de tablet, de meeste peuters die ik ken zijn al handiger in de omgang met een tablet dan de meeste volwassenen die ik ken(en die zijn zeker niet technofoob of iets). Ik denk ook dat dat niet iets wat geleerd dient te worden aan kinderen(Hoogstens dat je ze de mogelijkheid moet geven om er mee te spelen(om zo ook degenen te pakken waarvan ouders dit niet belangrijk vinden/geld er voor hebben))
Maestro J bedoelt de daadwerkelijke werking van de apparaten, ook dat is belangrijk om uit te leggen, maar ik denk dat je de basis al kan afvangen in het vak wat Hoppa! voorsteld. Wellicht dat je in het middelbaar dit kan uitdiepen zodat de kids het ook beter snappen.

wat verder uiteraard wel kan op de basisschool is de principes van programmeren bijbrengen.
Over het kind wel/niet aanleren hoe een tablet werkt: zonder onderwijs/oefening daarin blijven leerlingen steken op de "Alert" of ze Flash kunnen uitvoeren in hun browser.
Zonder de extra aandacht voor de breedte van het apparaat (zowel Windows, Androids etc) blijft men steken van het oppervlakkige gebruik. Wellicht fout geformuleerd: zoals Apple het wil: hooguit 10 apps die op de voorpagina te zien zijn.

Dat je daarmee volledig de werking van een printscreen > paint > opslaan als afbeelding (van bijvoorbeeld een PDF) buiten sluit is jammer. Voor veel leerlingen is dit onmogelijk te begrijpen, zonder uitleg.
Een leerkracht(e) die dit demonstreert en gebruikt, is dan van wezelijk belang.
Tenslotte kan er zo veel met een computer/tablet, meer dan de simpele apps.


Over het omgaan met de informatie (media-wijsheid genaamd) is een belangrijk iets inderdaad. Al ben je vaak op school dan al te laat en moet dit thuis ook gebeuren.
Als ik in groep 8 ga vertellen dat verhaaltjes op Snapchat altijd vast te leggen zijn, zie je veel ongeloofwaardige blikken. Als ik dan even mijn telefoonscherm cast via de beamer op het bord én het opneem gaat er een wereld voor hen open.
Maar ja: dat is niet standaard-app-gedrag!
Er moet geen geld meer naar het onderwijs gaan totdat de overheid totale controle heeft wat scholen met het geld doen. Elke keer vragen de scholen weer een zak met geld en vervolgens doen ze er allerlei dingen mee behalve waar het geld voor bestemd was, zoals meer leraren in de klas.

Laat het onderwijs gewoon verpieteren!
Dat laatste ben ik het niet mee eens. Maar het is wel duidelijk dat extra geld er tegenaan gooien geen enkel nut heeft.

Zeer recentelijk onderzoek heeft maar weer eens aangetoond dat er miljarden extra zijn gespendeerd de afgelopen 20 jaar maar dat daarmee geen enkele van de doelen zijn behaald en men eigenlijk niet weet waar het geld dan wel aan op gegaan is.

https://decorrespondent.n...is/2482574736202-1ffd2d8d
Zeer recentelijk onderzoek heeft maar weer eens aangetoond dat er miljarden extra zijn gespendeerd de afgelopen 20 jaar maar dat daarmee geen enkele van de doelen zijn behaald en men eigenlijk niet weet waar het geld dan wel aan op gegaan is.
Misschien staat het niet in dat artikel maar eigenlijk is er wel bekend waar dat geld naartoe is gegaan: Een grote post was achterstallig onderhoud van de schoolgebouwen. Een tweede was vervangen van het schoolmeubilair, ook iets dat al 30 jaar achter lag op schema. Een derde post was het vervangen van de schoolmethodes (vooral op kleine scholen) omdat men nog werkte met boekjes en methodes die al 10 jaar achterhaald waren. Ook is er op heel kleine schaal geïnvesteerd in computers voor de leerlingen, maar dat was slechts marginaal. En zo zijn er nog vele tientallen gaten waar al jaren op bezuinigd was waar dat geld allemaal in is gegaan.
Anoniem: 181786 @BeosBeing9 mei 2017 15:40
En daar heb je bronnen voor?
Ik kan je zo 1-2-3 geen links geven, maar herinner me dit uit een NOS-journaal van bijna een jaar geleden. Feit was in ieder geval dat het geld wat het kabinet had uitgetrokken in de jaren daarvoor (ging wel over minder dan 20 jaar) aan het verkleinen van de klassen en het inhuren van extra personeel om de leraren te ontlasten daarvoor vrijwel niet gebruikt was, juist omdat het dus massaal was aangewend voor het opvullen van de gaten die waren ontstaan door de bezuinigingen van de voorgaande kabinetten. Het geld was dan ook gebruikt om een einde te maken aan onhoudbare situaties.

De bezuinigingen op onderwijs tijdens Deetman, Ritzen en Hermans waren zo zwaar dat Van der Hoeven niet nogmaals op onderwijs wilde bezuinigen Dat Plasterk daarna mondjesmaat weer meer geld ging uitgeven, naast nog verdergaande bezuinigenen.
Die ging vervolgens de gemeenten korten waardoor langs die kant ook weer bezuiinigingen bij het onderwijs terecht kwam.

Er lijkt geen grens te zijn aan wat men wilt bezuinigen op onderwijs.
Anoniem: 901537 @BeosBeing9 mei 2017 19:50
Maar wanneer is een boek achterhaald?
Bij veel onderwerpen veranderd er bijna tot helemaal niks aan de stof. Ik heb leren programmeren met een boek uit 1988 en veel wiskundige boeken die al 10 jaar oud waren gelezen en opdrachten van gemaakt nooit problemen gehad dat iets te oud was...
Er zijn heel wat oude technische boeken die perfect zijn om uit te leren.
Op de middelbare school waar ik in de jaren 80 naar toe ging kocht de school de boeken en leende ze uit tegen 20% van de prijs. Sommige boeken die ik had waren 1 jaar oud, andere waren 7 jaar, één keer 8 jaar oud.

Waar ik een jaar of 2, 3 geleden achter kwam was dat de inhoud van die boeken bv over archeologie, evolutie al halverwege de jaren 70 achterhaald was.

Daarnaast kunnen boeken ook achterhaald zijn door de manier van presenteren, de layout, de manier waarop de te kennis gebracht wordt, wat niet overeenstemt met de kennis die we nu hebben van hoe leerstof opgenomen wordt.
Want als de brandweer slecht presteert laat je die ook gewoon opdoeken (door er geen cent meer heen te sturen). Dat er dan hele binnensteden afbranden zal jou niet interesseren, want extra werk voor de bouwvakkers.... man man man.
Ik heb wel een visie op ict in het onderwijs: op mijn oude basischool hangen nu smartboards van tussen de 1000 en 3000 euro per stuk die vooral worden gebruikt om youtube filmpjes te tonen. op mijn oude middelbare school is een laptopprogramma waarbij iedere leerling een eigen laptop heeft, waarbij de ouders ieder jaar enkele honderden euros betalen voor de laptop + software licenties, en ik heb er 90% van de tijd oude games op zitten spelen in de les. Soms vroeg een leraar beleeefd of ik aub 5 minuten wilde opletten want hij ging iets uitleggen.

er moeten eerst maar eens onderwijsmethodes komen waarbij ict veel wordt gebruikt en goed geintegreerd is in de rest van het programma. niet alleen maar "ga nu maar een les lang artikelen lezen op engelse websites" en "schrijf een verslagje in word"

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 23 juli 2024 20:54]

Wij worden op school "gedwongen" om te betalen voor Studiemeter en Rekenblokken. Twee extreem slecht in elkaar gezette software paketten waar de nadruk meer ligt op het voor de gek houden van studenten met constanste strikvragen dan daadwerkelijk iets aan te leren. Iedereen om mij heen weet hoe ze antwoorden (Bijna alles is multiplechoice) kunnen extraheren door te kijken wat iets zowiezo niet klopt en hoe de strikvragen in elkaar zitten. Niemand weet daadwerkelijk hoe formules, methodes of protocollen werken. Heel veel vragen worden fout gerekend omdat het meer begrijpend lezen is dat bijvoorbeeld rekenen. Keer op keer bleef ik onvoldoendes halen terwijl ik gewoon kan rekenen. Ik heb een weddenschap gemaakt met mijn lerares waarin ik claimde op papieren toetsen betere resultaten te kunnen halen. Dit werd niet geloofd en toen ik na drie toetsen opeen allemaal 8en en 9ens stond ze stomverbaasd te kijken

Examens worden geoefend via http://www.oefenen.duo.nl/ die niet eens in staat is resoluties te controleren. Ik heb een Full-HD laptop die de toetsen niet kan maken omdat de software "1280x720" niet ondersteunt. Ik kan dit alleen bypassen door met Ublock hele stukken webpagina te blokkeren. Doe je dit niet, dan wordt je teruggegooid naar de homepage waar je alles weer opnieuw mag selecteren. Bij elke poging wordt de lijst met opengestelde toetsen helemaal door de war gegooid waardoor je elke keer 5 minuten aan het zoeken bent naar je toets. Neem contact op met Facet staat er dan. Een contactnummer of email is nergens te vinden en alle leraren kunnen hier natuurlijk ook niks mee.

Ik zie op het MBO steeds meer en meer van dit soort geforceerde studieprogramma's die voor geen meter werken en amateuristisch in elkaar gezet zijn. Nergens kan je iemand hier op aanspreken. Ik zie hier een extreem slechte trend ontwikkelen waar men een afkeer krijgt tegen alles digitaal omdat niks werkt. Ik weet niet of dit off-topic is maar ik wou het graag kwijt; allicht dat er anderen hier gelijke ervaringen hebben met overheid geproduceerde onderwijsprogramma's.
Wij worden op school "gedwongen" om te betalen voor Studiemeter en Rekenblokken. Twee extreem slecht in elkaar gezette software paketten waar de nadruk meer ligt op het voor de gek houden van studenten met constanste strikvragen dan daadwerkelijk iets aan te leren. Iedereen om mij heen weet hoe ze antwoorden (Bijna alles is multiplechoice) kunnen extraheren door te kijken wat iets zowiezo niet klopt en hoe de strikvragen in elkaar zitten.
Dit heeft vrees ik niet met de software te maken. De meerkeuzevragen met woordspelletjes zijn al in de jaren negentig geïntroduceerd, waarbij de antwoorden als hokjes op papieren kaarten met potloden moesten worden zwart gemaakt. De kaarten werden ingelezen in een archaïsche telcomputer die je "score" produceerde. Die meerkeuzevragen zijn al decennia geaccepteerd lesmateriaal. Wel een eerste stap in het digitaliseren van lesmethodes, ja. Het moet er in ieder geval voor door gaan. Imaginair? Niet echt.
Ik heb het dan niet eens gehad over de algemene kwaliteit van de paketten zelf. De methode is onzin als je het aan mij vraagt maar dan komt het er ook nog een bij dat vaak knoppen niet werken i.e. niet op volgende kunnen klikken of resultaten die niet opgeslagen worden etc. etc. Geloof me, het is een ramp.
Wacht maar tot je klaar bent met je studies en je erachter komt dat er enorm veel midden- en kleinbedrijven zich bezighouden met dit soort zelfgemaakte amateuristische brakke programma's/portals en dergelijke :+ .

Maar het geld komt met bakken binnen en 'het werkt toch'? Nooit meer veranderen.

Die link is trouwens wel prachtig. Dat zijn precies dezelfde soort toetsen als die ik bijna 20 jaar geleden kreeg. Ze hebben zelfs een rekenmachine voor in je browser gemaakt: http://oefenen.facet.onl/...lp.xhtml?link=calculator/

En ik krijg nu deze midden in een voorbeeldtoets:
Een fout is opgetreden tijdens het behandelen van het verzoek.

Voor meer informatie over de fout die zich heeft voorgedaan, voorzie de systeembeheerder van de volgende gegevens:
Identificatie van de fout in log: 05908ae4-7644-4416-ac45-f53142a396e6
_/-\o_


Ik las het laatst dat dat verhaal over te veel taal in wiskundesommen schijnt te komen doordat er zoveel vrouwen in het onderwijs zitten. Zoals bekend zijn vrouwen meer taalgericht en praten ze meer. Voor hen zijn dat soort opdrachten makkelijker. Mannen zijn wat beter in kale formules en sommen. Een beetje als wanneer je de weg vraagt. Een dame heeft het over 'dat straatje bij dat huis met die mooie houten gevel'. Mannen zeggen 'tweede links'.
Lees nog een keer goed... Het punt hier is dat ik een Full-HD scherm heb; De software in kwestie claimt echter dat ik een 1280x720 scherm heb. En ik had het niet over de contactgegevens van de school maar van Facet of Oefenen.duo.nl. Mocht je willen zeggen dat ik er nog niet hard genoeg achterna ben gegaan; Ik heb momenteel meerdere klassen en leraren achter mij staan in een initiatief bij de schoolcommissie. Leuk trouwens dat je in het onderwijs werkt. Ik hoop dat je werkt voor je geld want dat doen die leraren hier niet. Link is ook leuk, alleen jammer dat je niet leest want anders had je gezien dat onze oefen-examens via facet geregeld wordt en niet via de officiele CITO.

[Reactie gewijzigd door aryan1171 op 23 juli 2024 20:54]

Anoniem: 920019 @aryan11719 mei 2017 15:13
En ik had het niet over de contactgegevens van de school maar van Facet of Oefenen.duo.nl.
Je hebt de eerder geplaatste link niet eens geopend, dan had je namelijk contact gegevens gezien voor Facet :)
Succes!
Anoniem: 718429 @Origin649 mei 2017 12:15
er moeten eerst maar eens onderwijsmethodes komen waarbij ict veel wordt gebruikt en goed geintegreerd is in de rest van het programma.
Flauw gezegd, ik zie niet in waarom. Ik weet dat leraren het helemaal geweldig vinden om van die borden te hebben, maar vroeger rolde je dan een TV in een kast naarbinnen en dat werkt ook heel aardig. Plus, een school is geen bioscoop, dus hoewel een filmpje op z'n tijd een leuke toevoeging kan zijn zie ik niet in waarom je dat tot hoofdbestandeel zou maken. Uiteindelijk wil je kennis en vaardigheden overdragen, hopelijk toch wel meer dan vermaken.

Heb wel een stel van die "MOOC"s gevolgd, toen ze nieuw waren. Bijvoorbeeld wiskunde deden ze met behulp van een camera gericht op een stuk papier(!) of een vent voor een krijtbord. Dat werkt prima. Ook bijvoorbeeld "Khan Academy"-youtube-filmpjes bestaan uit gesproken woord en een screen capture van een supersimpel tekenprogramma dat als "bord" wordt gebruikt. Het klinkt dom maar het is simpel en effectief.

En dat is wel de essentie van onderwijzen. "Zoveel mogelijk ICT gebruiken" is dat niet.

Ik kan het nog sterker zeggen: Tussen de schrijfsels van Grote Naam in de computerwereld wijlen professor E.W. Dijkstra, te vinden op de site van U Texas, zit een compleet leerboek introductie programmeren. Hij zegt erover dat het veel beter is om leerlingen gewoon helemaal niet in de buurt van computers te laten komen totdat ze de basiskennis in dat boek onder de knie hebben. En dat is dus programmeren.
Als het het niveau van Khan Academy zou hebben, waarbij in 1 omgeving van meerdere vakken lesmateriaal is met overzichten van voortgang en minitoetsjes etc, dan zou ik het al helemaal tof vinden.

Echter is het op de meeste scholen in mijn ervaring een stuk minder gestructureerd, er is per vak een redelijk losse collectie van dingetjes die je op de computer kunt doen, als afwisseling op de klassikale les
Juist als ze zo denken kunnen ze beter iedereen thuisonderwijs laten volgen. Hier heb je een paar websites en zoek t maar uit. Ongelofelijk wat voor slechte ondoordachte keuzes er gedaan worden. En soms worden ontiegelijk veel geld gespendeerd aan veel te dure hardware en licenties die vervolgens nog niet hetgeen doen wat de werkvloer echt wil.
Wij hadden op school een soort gelijk programma voor dyslectici en mensen met een extreem slecht handschrift, die kregen dan ook een laptop, maar je kon echt merken dat er hier in de lessen zelf geen enkele aanpassingen voor gemaakt waren. Zo konden de leerlingen met laptops bijvoorbeeld tijdens toetsen etc gewoon bij internet en werden de toetsen vaak ook gewoon als word bestand zonder enige kopieer beveiliging (waardoor toetsen dus tussen klassen gedeeld konden worden) verzonden naar leerlingen ipv een beveiligde digitale leer omgeving. En natuur ook het door jou eerder genoemde 'probleem' dat leerlingen met een laptop vaak gewoon compleet niet met de les bezig waren.
Die smartboards illustreren precies wat het probleem vaak is met digitalisering in de praktijk: in plaats van optimaal van de techniek gebruik te maken proberen we een digitale versie te maken van oude troep. Dus dan krijg je een digitaal schoolbord voor duizenden euro's waarbij een krijtje vervangen is door een digitale pen.

Boeken vervangen ze door tekst op een scherm en in plaats van een schrift. Dezelfde gortdroge stof die ze op de meest inspiratieloze monotone manier presenteren. Dan is het niet gek dat je ging gamen.

Het is zonde, want er is enorm veel mogelijk. Ons oude schoolsysteem met klassen, vakken, niveaus en lesuren bestaat eigenlijk alleen omdat het vroeger onmogelijk was om leerlingen individueel onderwijs te bieden. Digitalisering moet de stof juist interessanter kunnen maken en de ontwikkeling van scholieren veel persoonlijker kunnen begeleiden. Een app als Duolingo is voor mij vele malen leuker en effectiever om een taal te leren dan die eindeloze lessen, boeken en luistertoetsen op de middelbare school.

Waarom zou je uberhaubt bij een les moeten zijn als het je overduidelijk niks interesseerde en je liever ging gamen? Dat lijkt me zonde van de tijd voor iedereen. Ik ben pakweg 17 jaar geleden blijven zitten op vakken als Latijn, Grieks en Duits. Kon je een jaar over doen, maar 17 jaar later vind ik die vakken nog steeds niet interessant en heb ik het nooit nodig gehad. Zonde van de moeite. Het jaar dat ik bleef zitten had ik de hoogste cijfers van de school voor wiskunde, Engels en informatica, maar uitgerekend toen kon ik daar een jaar lang niet echt mee verder.

Ik denk dat volwassenen wel eens overschatten hoeveel invloed we hebben op kinderen. Een middelbare school is niet bedoeld om te drillen, boeken te stampen of weet ik veel wat. Scholieren zijn niet lastig omdat ze zich niet kunnen motiveren voor zaken die ze niet interesseren. Dat is logisch. Je moet vinden wat ze motiveert en ze daarin laten ontwikkelen.

De scholieren zouden moeten mogen kiezen tussen verschillende lestechnieken. Ik zelf was meer autodidactisch, maar andere studenten leerden vooral van gesproken presentaties en weer anderen leerden door veel oefeningen te maken. Techniek kan daar wederom bij helpen, maar in plaats van de kinderen meer mogelijkheden te bieden is het vaak meer zo van: je moet alles precies zo doen op onze manier. Ik krijg ook wat plaatsvervangende schaamte als ik in de reacties lees dat ze maar weer gewoon boeken moeten pakken. Wat een onhandige en omslachtige manier was dat altijd.
En vaak denkt niemand na hoe zon digibord nou handig te gebruiken is. Geld moet rollen... achteraf kijken we wel of t zinnig was. Zo slecht. Daarbij, die borden zijn op een aantal gebieden een achteruigang tov... tadaa een stift en whiteboard met een los beamertje voor het filmpje af en toe. Een stift is helderder, meer contrast, sneller, scherper, interactiever ;)
Onderwijs instellingen zijn verplicht om uitsluitend met en in OpenStandaarden te werken.
Wanneer ze dit inderdaad doen, zijn er al veel problemen de wereld uit.
Als je kijkt op https://www.forumstandaar...verplicht-pas-toe-leg-uit geldt dit alleen bij inkoop van ICT-systemen en -diensten boven € 50.000

Ik lees nergens dat ze dit ook moeten doen als ze leermiddelen voorschrijven. Wellicht gewenst, maar niet verplicht.

Buiten dat: Wat heb je aan open standaarden als de leermiddelen niet voldoen, of als de docenten niet kunnen omgaan met de leermiddelen?
Inderdaad. Ja Office OpenXML (docx, xlsx, etc) is in theorie een open formaat, maar uiteindelijk kan geen enkel pakket behalve MS Office er goed mee werken.

Ga maar over naar echte open standaarden en laat de leerlingen zelf hun favoriete programma's kiezen.
Anoniem: 470811 @r0n6259 mei 2017 12:59
Welk probleem gaat opgelost worden met het werken in ODF i.p.v. DOCX?

Ik ben het met je eens dat de overheid (en eigenlijk elk bedrijf) deze volgorde moet aanhouden: Open Source i.cm. Open Standard -> Closed Source i.c.m. Open Standard -> Open Source ic.m. Non-Standard -> Closed Source i.c.m. Non-Standard. Ik vind Open Standard i.i.g. belangrijker dan Open Source.

Het probleem dat hiermee opgelost wordt is vendor lock-in. Maar dat is ook zo'n beetje echt het enige grote probleem.

Het visie probleem is dat veel wetenschappers in staat om, op basis van data, een goede projectie te doen van ontwikkelingen in de toekomst (klimaat, technology, bio-technologie, ecologie, etc), waar dat we nu liever niet de investeringen doen om er straks de vruchten van te plukken. Dat probleem los je niet op met Open Standaarden.
TOKEN: een duidelijk visie op relatie tussen ict en TOKEN ontbreekt
Vervang TOKEN, voor zorg, defentie, etc, etc en het is een structureel probleem.
Niet enkel ICT hoor. Het gebrek aan visie is binnen de overheid een groot probleem. En dat ligt wat mij betreft gewoon aan de politiek (en de partijen waarop gestemd wordt).
Correct. Wat ik ze vooral kwalijk neem is dat er niet geleerd wordt van de gemaakte fouten. Neem bijv. de inburgeringscursus als voorbeeld. Waarom gaan we niet terug naar de oude manier, als toen het slagingspercentage hoger lag dan het huidige percentage?

Alleen stellen we de verkeerde vragen. De overheid zit er niet voor ons, maar voor zich zelf en voor de bedrijven. Daar wordt het geld rond gepompt en uiteindelijk komen er dan een paar kruimels op de juiste plek aan.

Zolang die parasitaire lagen er niet tussenuit worden gegooid, zal er niks veranderen.
Anoniem: 470811 @Tk559 mei 2017 12:53
Nee, het ligt aan het korte termijn denken wat gestimuleerd wordt door het huidige kiesstelsel. De gemiddelde bevolking is bezig met problemen in het nu, en misschien 4 jaar vooruit. Maar grote ontwikkelingen die strekken over een periode van 50-150 jaar (waar dus visie voor nodig is) vind ik bij uitstek een politieke aangelegenheid (die daarvoor de kans niet meer krijgt of neemt).

Echter, de hierboven benoemde bevolingsgroep vindt jammeren dat mensen van buitenlandse komaf niet werken EN al onze banen inpikken enorm hip. Ik vind het enorm kortzichtig en tegenstrijdig (niet werken EN de banen inpikken... uh) en totaal niet relevant over 50 jaar, laat staan 150 jaar wanneer het water tot aan oost Nederland komt met Amersfoort-aan-Zee en Zwolle-aan-Zee.

Ik ben het met je eens dat visie ontbreekt. Maar het komt in de eerste plaats door het electoraat, niet de partijen.

:)
Eens. Ik had eigenlijk "het huidige politieke systeem" moeten zeggen. Er zou enorm veel kunnen worden bereikt als er eens iets verder werd gekeken dan maximaal 4 jaar.
Mensen met beroepsdeformatie die doorslaan de andere kant op heb je overal. Dat zijn geen goed doordachte uitgangspunten, dat is gewoon reverse-hipdoenerij.
Anoniem: 718429 9 mei 2017 11:37
Dat. Werd. Tijd.

Overigens heerst hetzelfde gebrek aan visie in de rest van de samenleving inclusief het bedrijfsleven en nog schrijnender bij de overheid. Schrijnender want ze is wel alvast begonnen allerlei "digitaal" maar gewoon verplicht te stellen, terwijl er nog heel weinig uitgekristalliseerd is.

Ik voor mij denk dat scholen er beter aan zouden doen basisdingen te onderwijzen, taal en rekenen bijvoorbeeld. En dat mag wat mij betreft best op papier, dat werkt prima en dat weten we.

Maar blindtypen hoort er ook wel bij. Kijk maar eens om je heen in een willekeurig kantoor. Hoeveel mensen kunnen met 10 vingers tegelijk typen? Lijkt me dat je met daar iets aan doen meer blijvende productiviteitswinst boekt dan met iedere keer weer een gimmick in je software toevoegen.

Maarja, om zoiets te besluiten heb je dus een idee nodig van wat je met al dat digitale moois wil bereiken, en dat is toch wel iets anders dan de "oh wat mooi!"-spielerei waar we onszelf met ons allen nog altijd toch wel een beetje in verliezen. Er mag best gespeeld worden, maar soms mag er ook wel gewerkt worden, en dat laatste doe je niet met speelgoed.
Er is momenteel maar 1 visie in onze overheid, dat is is winstmaximalisatie voor ondernemers en minimalisatie van kosten en kansen voor burgers, dat belemmert iedere vorm van innovatie op vlakken die ons als bevolking aangaan en waarop wij verder kunnen ontwikkelen. Als je geen geld hebt om zelf te bepalen, dan ben je eigenlijk momenteel kansloos.
Er is momenteel maar 1 visie in onze overheid, dat is is winstmaximalisatie voor ondernemers en minimalisatie van kosten en kansen voor burgers, dat belemmert iedere vorm van innovatie op vlakken die ons als bevolking aangaan en waarop wij verder kunnen ontwikkelen. Als je geen geld hebt om zelf te bepalen, dan ben je eigenlijk momenteel kansloos.
Klopt en op korte termijn zorgt dat voor marginaal hogere bedrijfswinsten en marginaal hogere belastingopbrengsten maar op langere termijn (20, 30 jaar en meer) is het funest.

Helaas is deze visie nog maar zo'n 30 jaar dominant. Ze hebben dus inmiddels net genoeg tijd gehad om de resultaten ervan zichtbaar te doen maken in onze samenleving (echter straks als men er niet meer onderuit komt wijst men uiteraard naar andere oorzaken zoals de asielinstroom en misschien het openmaken van de grenzen met Oost-Europa (in 2004 toen er 10 landen bij de EU kwamen waar die landen nog niet aan toe waren en de andere 15 zeker nog niet, maar dit had politieke redenen)

Echter de invloed van de individualisering van de maatschappij, de autoriteit-loze onderwijs sinds de jaren 90, zaken als de IRT-affaire waarbij de politie de grootste criminele organisatie van het land bleek te zijn, de cultuur van het grenzeloos verrijken door topbestuurders, linkse radicaal activisme en al dit soort zaken, was al begin van de 21e eeuw zichtbaar. Toen kwam er iemand kwam die hier wat aan zou gaan doen (Pim Fortuyn) en toen die vermoord werd ging men op de oude voet verder. En zo glijd de samenleving steeds verder af.

Er zijn hier nogal wat aanhangers van de evolutietheorie maar ik zie vooral degeneratie.
Idiocracy ziet er steeds meer uit als een toekomstvisie die waarheid wordt inderdaad ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.