Japans bedrijf maakt dubbel 13,3"-scherm van elektronische inkt voor bladmuziek

Een Japans bedrijf gaat de Gvido uitbrengen, een soort grote e-reader die bestaat uit twee 13,3"-schermen, voor het weergeven van bladmuziek. Het apparaat maakt gebruik van E Inks Carta-techniek die ook in e-readers wordt gebruikt.

E Ink kondigt aan dat het Japanse Terrada Music Score het dubbele scherm voor bladmuziek dit jaar gaat uitbrengen. Volgens The Verge komt de Gvido uit op 20 september voor 1600 dollar, omgerekend met btw zo'n 1775 euro. Het apparaat komt ook naar Europa, maar een europrijs is niet bekendgemaakt.

De aankondiging vermeldt de resolutie van de 13,3"-schermen niet, maar het gaat om E Ink Mobius-schermen en die hebben een resolutie van 1600x1200 pixels in het genoemde formaat. De Gvido is bedoeld om pdf's met bladmuziek weer te geven, maar kan vermoedelijk ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Of het apparaat overweg kan met andere bestandsformaten dan pdf, is nog niet duidelijk.

Het apparaat komt volgens het persbericht met een clouddienst, een onbekende hoeveelheid ingebouwd geheugen en een micro-sd-kaartslot. Terrada Music Score levert een stylus bij het apparaat, waarmee aantekeningen op de bladmuziek gemaakt kunnen worden. Ook is er een Foot Switch, die met een kabel aan de bladmuzieklezer verbonden kan worden, waarna muzikanten met hun voet van pagina kunnen wisselen.

GVIDO

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-05-2017 • 13:02

77

Reacties (77)

77
76
49
4
0
12
Wijzig sortering
Ik vind het een interessant concept. Heb zelf als orkestmuziekkant een hoop ervaring met bladmuziek. en die zijn niet altijd even goed. (Ik was om eerlijk te zijn soms ook wel te lui om de partijen aan elkaar te plakken). Nooit meer leden die hun orkestpartijen niet kunnen vinden, nooit meer missende bladzijdes. Ideaal voor de dirigent!

Toch zie ik nog wel een paar struikelblokken:
- Muzikanten (zeker strijkers in orkesten) spelen heel vaak samen vanaf een partij, anders komen er te veel lessenaars staan tussen de orkestleden. Gaat dit nog wel, ivm met kijkhoeken e.d.?
- Hoe snel switcht dit apparaat naar 'de volgende pagina'? In sommige orkestpartijen is het van groot belang zo snel mogelijk te kunnen switchen. Vaak als er door meerdere muzikanten van een lessenaar wordt gespeeld, is er gecoordineerd wie er omslaat, zodat de andere muzikant zo min mogelijk maten moet missen. Als dit apparaat er lang over doet om de volgende pagina weer te geven voorzie ik een hoop gemiste noten!
- De prijs. Een paar partijen uitprinten op gewoon papier is eigenlijk heel goedkoop. Om een geheel orkest zo'n apparaat te laten aanschaffen wordt misschien wel een erg dure grap.
- De resolutie. Bladmuziek met veel noten kan soms al een hele brij worden; als de resolutie niet afdoende is wordt het een drama op zo'n scherm met stukken a la Mozart of Mussorgsky (om er maar even twee te noemen)

Al met al toch wel een interessante ontwikkeling. De voet-schakelaar is in ieder geval een logische toevoeging waar ik echt meerwaarde in zie!
- Kijkhoeken zijn met E-Ink schermen geen probleem, da's hetzelfde als papier.
- Paginaswitchen bij E-Ink is niet snel genoeg voor video, maar wel meer dan snel genoeg hiervoor (er staat sneller een nieuwe pagina na drukken op de knop dan dat je fysiek een papieren bladzijde kan verplaatsen).
- Verder is deze resolutie zo te zien vrij hoog (meer dan Full HD op 13,3 inch, en dat twee keer), waarmee het vergelijkbaar is met een print van 150dpi. Ik zou zeggen: maak een printje op 150dpi van bladmuziek, en dan zie je wel of het acceptabel is.
- Gezien de prijs zal het voornamelijk voor professionele orkestmusici zijn, die vaak toch een hele papierwinkel moeten meezeulen. Beetje een niche-doelgroep, vandaar waarschijnlijk een nog wat hogere prijs ivm kleine oplage, maar ik kan me voorstellen dat een eenmalige investering als deze dat verder ruim waard is (ook bij internationale optredens scheelt't weer een papierwinkel in je (hand)bagage, wat je óf geld scheelt, óf je kan een extra flesje bij de duty-free meenemen, want je bent natuurlijk wel muzikant :+ ).

[Reactie gewijzigd door graey op 25 juli 2024 11:51]

- het betreft e-inkt, dus de leesbaarheid zou zeer goed moeten zijn, buiten glas breking en reflecties na, bijna evengoed als "normaal" papier.
- e-ink bediend met een voetpedaal zal heel waarschijnlijk sneller zijn dan een muzikant die zijn hand moet uitsteken en de pagina manueel omslaan, instrument terug in de juiste positie/houding brengen .... . Tenzij je zoals Ennio Morricone een aparte persoon hebt die enkel dit hoeft te doen. dan nog vraag ik me af wie er sneller is.
Er zijn e-ink die aanvaardbaar filmpjes kunnen afspelen ik dacht dat de meeste wel onder de seconde zaten, moet snel voldoende zijn in mijn opinie.
-prijs is inderdaad een valide punt.
- De resolutie lijkt mij op het eerste zicht afdoende om dit aan te kunnen.
De resolutie lijkt me geen probleem, zelfs vanaf mijn Kobo Aura (niet HD) is bladmuziek in pdf formaat te lezen. De noten zijn alleen te klein, maar scherp genoeg. Het grootste nadeel van een e-Ink scherm is de lag die je hebt als je aantekeningen wil maken. Even streken/dynamiek/articulatie/vingerzetting noteren zoals je dat snel met een potlood op papier doet zie ik niet snel gebeuren (ook niet op een tablet trouwens).

Mooi zou zijn als dit apparaat naast PDF ook bijv. Sibelius, Finale, Lilypond, etc. bestanden kan tonen.

[Reactie gewijzigd door Postman81 op 25 juli 2024 11:51]

Dan beter MusicXML...
Snel noteren op een tablet lukt nochtans perfect als de tablet van een speciale stylus is voorzien. Zo is de app MobileSheets er al jaren op Android, met speciale ondersteuning voor bv. de Galaxy Note tablets, en nu is die recent ook voor Windows 10 verschenen. Werkt perfect op een Surface 4 Pro, icm met bluetooth-pedaaltjes. Sinds ik die combo gebruik heb ik geen enkele partituur meer moeten printen! Behalve dan voor leerlingen, maar als die weer maar eens hun partituur zijn vergeten komt het ook dan van pas dat je zomaar alles op je tablet hebt staan.

Dit apparaat zie ik dan ook geen groot succes worden. Langs de ene kant is het dubbele e-ink scherm perfect voor partituren, en Bluetooth-pedaaltjes zouden wellicht ook wat haperen als je er 60 zo dicht op elkaar plaatst (interferentie) dus ik snap de keuze voor pedaaltjes met een kabel, maar de prijs zorgt ervoor dat dit voor de meeste muzikanten direct een no-go wordt (alleszins voor mij). Voor die prijs heb je een higher-end Surface Pro 4, de MobileSheets-app, een scanner voor al je oude bladmuziek en de Bluetooth-pedaaltjes, en ben je alsnog goedkoper uit :)
Voor snel naar de volgende pagina met 2 schermen kan ik mij voorstellen dat als ergens op de rechter pagina wordt gespeeld rustig links kan verwisselen en als links wordt gespeeld rechts kan wisselen. Dan hoeft niemand iets te missen maar kan ergens een rust gebruikt worden.

Uiteindelijk is het toch een computertje die op diverse manieren kan worden aangestuurd. Een voet-schakelaar is al genoemd. Ook patroon-herkenning in de muziek moet kunnen.

Uiteindelijk kan het zelfs centraal voor het hele orkest tegelijk. Ergens zit iemand die bijhoudt waar in de partituur wordt gespeeld.

En nu ik er aan denk: Er kan zelfs zoiets als het karaoke-balletje over de noten dansen :-)
Heb zelf als orkestmuziekkant een hoop ervaring met bladmuziek. en die zijn niet altijd even goed.
En hoe zie je het maken van aantekeningen? Ik ben geen orkestmusicus maar heb wel een aantal repetities gezien bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest en daar worden nog best een aantal aantekeningen gemaakt. Aantekeningen die vaak dirigent specifiek zijn. Daarbij spelen ze soms op bladmuziek waar nog aantekeningen staan van de componisten zelf die ooit voor het orkest hebben gestaan (Mahler bijvoorbeeld).
Bij gebrek aan een europrijs is het misschien wel goed om te vermelden dat het ding 1600 dollar gaat kosten. Bizar veel geld, maar voor een muzikant vast een interessant apparaat als je veel bladmuziek hebt.
https://www.theverge.com/...r-shipping-september-1600
Anoniem: 408343 @jip_863 mei 2017 13:53
Als Andre Rieu een stradivarius van een miljoen kan gebruiken heeft ie vast wel wat over voor een digitalisering van bladmuziek voor zijn orkest ;p
Ik snap je redenatie, al ben je geloof ik niet bloedserieus.

Punt is dat voor Rieu, en voor elke professionele muzikant, geldt dat het instrument bepalend is voor de klank en dus heel veel geld mag kosten. Zelfs voor amateurmusici geldt dat zij krom liggen om het beste instrument te kunnen kopen wat maar mogelijk is voor ze.

Dit soort randzaken zijn irrelevant, want voegen niets toe aan de uitvoering of beleving van de muziek. Ja, het is misschien praktisch, maar dat maakt niet dat dit soort bedragen er makkelijk aan uitgegeven zullen worden.
Dat is denk ik niet helemaal waar. Hoe "duidelijker" de bladmuziek is weergegeven, hoe meer hersencapaciteit je over hebt om te focussen op je klanken. Een iPad is prima, maar 2x 13,3" is toch echt even andere koek. Vooral als je speelt in daglicht of onder schijnwerpers staat, dan zijn eink schermen superieur aan LCD/LED.
Ah, dat had ik nog niet gezien, ik voeg het toe :)
Niemand hier ligt er wakker van om zo'n bedrag uit te geven aan een high-end laptop. Je verdient je brood er mee, dan mag het wat kosten en neem je geen genoegen met goedkope troep. Als je een dag niet kan werken door problemen dan is het al snel de moeite waard om wat extra uit te geven.

Zo'n laptop gaat vijf jaar mee en moet dan worden vervangen, dit apparaat gaat waarschijnlijk veel langer mee. Als je iedere keer dat je oefent een paar minuten kan uitsparen die je anders met papier aan het rommelen bent is het ook al snel interessant*.


* dan moet het in praktijk wel echt super betrouwbaar werken. Als je iedere dag systeembeheer moet gaan doen heb je nog niks bereikt.
Die vergelijking is niet helemaal eerlijk, voor de meeste muzikanten is hun instrument hun "werklaptop" en daar worden dan ook fortuinen op stukgeslagen. Ik heb ook een paar klassieke gitaren staan die samen een heel mooie auto of een paar middenklasse-auto's waard zijn, en dat heb ik er ook perfect voor over want die gaan inderdaad decennia mee en wellicht zelfs nog daarna.

Maar een digitale partituur kan je al veel goedkoper realiseren met een tablet als de Surface Pro 4, die daarnaast ook nog eens dienst kan doen als je laptop en je media-device. Ik doe het al jaren op die manier, eerst met een Asus T100 (iets te klein en noteren was moeilijk) en meer recent met een Transformer Pro 3 (waarop alles perfect en heel vlot werkt).
Goed punt, maar die instrumenten zijn nog wel een stuk duurder dan een laptop, ik zocht iets in dezelfde prijs categorie. Misschien had ik beter kunnen vergelijken met een mechanisch toetsenbord of high-end beeldscherm. Dat zijn ook producten die een veelvoud kosten van de wat eenvoudigere alternatieven en niet rechtstreeks van invloed zijn op het werk. Als professional is het (relatief kleine) voordeel van die producten de moeite waard, zelfs als het alleen maar een kwestie van comfort is.
Meeste muzikanten die ik ken (mijzelf inclusief) gebruiken gewoon een iPad. Het is niet echt nodig om 2 pagina's naast elkaar te hebben als je met een voetpedaal kan omslaan (of met 1 tik op het scherm).

Voor dit geld zou je desnoods 2 iPads naast elkaar kunnen zetten :+
Ik dacht zelfs dat er iPad apps bestaan die de muziek herkennen en zo automatisch gewoon de paginas verversen of scrollen. Moet je helemaal niets meer doen in dat geval.
Maar als je buiten staat in de zon of in een ruimte op podium met heel veel licht dan is een Ipad moeilijk af te lezen . dat gezeft te hebben is dit ding belachelijk duur voor wat eigenlijk gewoon een grote ereader is
Dit product lijkt me gericht op de professional in de muziekwereld. Echter verdienen de meeste professionele muzikanten bij lange na niet genoeg om dit te kopen. Daarnaast zie ik niet wat het voordeel is t.o.v. 2 iPads of gewoon een map met bladmuziek.
In de categorie "waarom was dat er nog niet". Ideaal lijkt me. Volgende stap een microfoon inbouwen die bijhoudt bij welke noot je bent en dan automatisch omslaat.
Iets gelijkaardigs bestaat al wel een tijdje hoor: Gustaf van Neoscores. Wel geen eigen hardware. Voornamelijk op tablet gericht, maar eigenlijk op zowat alle soorten devices beschikbaar via een webinterface. Er zit ook een online partituur-catalogus achter. Wordt o.a. door Brussels Philharmonic gebruikt sinds 2012.

De "waarom was dat er nog niet" heeft volgens mij vooral te maken met de nogal lauwe ontvangst van dergelijke ontwikkelingen in de sector. Muzikanten zijn een beetje een ras apart. En nota's nemen op papier is toch nog net iets anders dan op een digitaal medium. :P

Wel jammer van de hoge kostprijs...
Anoniem: 93248 @Siegfreak3 mei 2017 14:02
Dan hebben de meeste strijk/blaasmuzikanten nog niets te klagen qua aanschafprijs. Ik heb vaak zat als slagwerker met drie sets partijen voor mijn neus gezeten :9 (pauken, melodisch en nog wat klein percussie)

Het concept lijkt me trouwens wel ideaal werken; nooit meer het gedoe met partijen tussenvoegen, uitpuilende klappers of klappers die spontaan openbreken.
Het grote voordeel van dit product is wel de combinatie van een fors formaat (2 x 13 inch) met e-ink met hoge resolutie. Zover ik weet bestaat dat verder niet. E-ink is veel beter voor dit doel dan (bijv.) een iPad. Je hebt veel betere kijkhoeken en beeldkwaliteit in allerlei lichtomstandigheden. En minstens zo belangrijk: je krijgt geen lelijke blauwe schijnsels op de gezichten van de muzikanten in je sfeervol uitgelichte concertzaal.

Het is natuurlijk wel duur, maar het is dan ook een niche-product, voor een niche waar mensen bereid zijn veel te betalen voor iets, als het daadwerkelijk meerwaarde heeft.
Voor de Ipad is dit allemaal al aanwezig. De enige echte toevoeging die ik hierin zie is dat je twee schermen hebt. Heb diverse muzikanten met een Ipad op een standaard zien spelen.

Het bijhouden gebeurt niet altijd vlekkeloos maar dat hangt ook af hoe goed je natuurlijk speelt :).

Heb wel het idee dat er nog een redelijke markt is voor deze techniek. Mits deze goed betaalbaar is.
Nou ja, e-inkt is hier toch echt wel wat geschikter voor dan een Ipad scherm.
Deels mee eens. E ink moet telkens verversen bij verandering. Wat ik zag bij de iPad is dat er continu de positie bijgehouden werd. Je kan ook vanalles met instellingen doen wat je krijgt te zien. Zolang het basis is dus tonen van de muziek gaat dit goed met e ink maar uitgebreid... Heb ik mijn bedenkingen in. De zichtbaarheid​ van e ink vind ik vaak wel beter.
Dit soort oplossingen waren er al. Er is software voor op de iPad waarmee bladmuziek toonbaar is en je via een voetpedaal de bladzijde kan omslaan. Ik kan mij voorstellen dat dergelijke software ook op andere tablets bestaat.

Het voordeel van dit apparaat is dat het twee schermen zijn.
Er is software voor op de iPad waarmee bladmuziek toonbaar is en je via een voetpedaal de bladzijde kan omslaan.
Nu nog voor Android en Windows tablets. Uiteraard wil ik ook een Linux variant.

Deze 2×13,3" is ook mooi maar toch aan de prijs. Als hij nou ook als e-reader kan functioneren zijn er misschien meer kopers en wordt hij goedkoper.
Dat is er voor Windows: MusicReader. Heb ik goede ervaringen mee
De beste die ik tot nu toe ken is MobileSheets, al jaren beschikbaar voor Android en recent is ook een Windows 10-versie verschenen. Er bestaat al meer dan je denkt ;)
en speakers zo dat je er ook een metronoom functie in kan bouwen
Dan is wel de vraag hoe goed dat werkt als er een orkest aan het spelen is. Dat zijn natuurlijk vaak veel instrumenten, die niet altijd hetzelfde aan het spelen zijn.

Maar als dit goed werkt lijkt het me inderdaad wel de logische volgende stap.
Zou het bijvoorbeeld dan ook mogelijk zijn om net als bij karaoke iets op het scherm te laten meelopen die aangeeft waar je bent? Of zouden de artiesten zich hier aan gaan ergeren?
Lijkt mij ook erg handig. Bladmuziek omslaan is toch vrij lastig als je een instrument aan het bespelen bent.

Ik ben wel benieuwd wat ze hebben bedacht voor het omslaan. Een microfoon die bijhoudt waar je bent lijkt me lastig om goed te laten werken. Die zal er wel veel moeite mee hebben als je dingen bijvoorbeeld net iets anders speelt of een keer een foutje maakt. Of als je samenspeelt, dat hij last van de andere instrumenten heeft.

Ik zou misschien wel voor een voetpedaal gaan. Dat zou ook vrij makkelijk te maken zijn en geeft je toch zelf de controle.
"Ook is er een Foot Switch, die met een kabel aan de bladmuzieklezer verbonden kan worden, waarna muzikanten met hun voet van pagina kunnen wisselen."

Op het moment dus inderdaad met een voetpedaal.
Haha , ik had in elk geval hetzelfde idee als zij. Nu nog leren lezen...

Ik hoop dat ze dit een beetje populair weten te maken zodat de prijs wat bereikbaarder wordt.
Er staat ook tekst bij het plaatje, misschien staat daar meer informatie in :z
Waarom zijn dit twee schermen met een kwetsbaar scharnier in plaats van gewoon één groot scherm? Waarom moet dit de form factor hebben van een traditioneel boek?
Omdat dit makkelijker is mee te nemen? Daarnaast mag het blad niet te breed zijn omdat je dan eerder de regel waar je ben kwijt raakt lijkt mij.
Je zet dan uiteraard gewoon twee pagina's naast elkaar op dat brede scherm.
Is jouw tas groot genoeg om een scherm van 2x 13,3"-breedte in weg te stoppen? Plus dan zijn de schermen ook voortdurend blootgesteld aan de buitenwereld wanneer je ze wegstopt, dichtklappen is de gemakkelijkste manier om deze te beschermen wanneer ze vervoerd worden.
Omdat je hem dan kan dichtvouwen en makkelijker kan vervoeren ;)
Omdat één groot scherm een stuk lastiger in je tas past dan deze als hij dichtgevouwen is? En scharnieren kunnen ze al best lang betrouwbaar stevig bouwen (hopelijk doen ze dat bij deze inderdaad ook).
misschien omdat al die muziek bladen in die form factor gemaakt zijn?
Omdat ze van papier zijn ja, en papier nu eenmaal een beperkte hoeveelheid bladmuziek in een bepaalde afmeting kan bevatten. E-ink schermen hebben die beperking niet, dus waarom zou je dan kiezen voor een form-factor die gemaakt is om die beperking op te lossen?
omdat je huidige collectie in die form factor zit.
of je kan al die muziek gaan aanpassen natuurlijk.
Dus je vind ook dat blu-rays in grote filmblikken verkocht zouden moeten worden, en het formaat van een rol film zouden moeten hebben?

Waarom zou je alle bestaande bladmuziek aan moeten passen? Alle traditionele boeken zijn toch ook niet aangepast toen er eenmaal e-readers kwamen?
omdat mensen gewoonte dieren zijn en indien je dus iets kan aanbieden dat zoveel het vertrouwde behoud, maar nuttige extra's toevoegt, kan dat enkel de appreciatie verhogen.
Muziekanten zijn wss zo vertrouwd aan de papieren versies dat ze hun ogen en hun "spelen" daarom ingesteld zijn. Verder is een bijkomend voordeel dat als je dan toch nog eens vanop een papieren versie speelt er geen verschil is (buiten dat het gebruik van die voetpedaal de pagina niet zal omdraaien :P )
Ook heeft het toeklappen een extra voordeel dat de schermen direct beschermd zijn.
Voor die prijs mag het wel met een deftige kwaliteit scharnier zijn.
Anoniem: 855731 @HooksForFeet3 mei 2017 13:53
Omdat het anders niet in je instrumenttas/koffer past? Die dingen hebben een vak voor traditionele formaten.
Dat is om de manier dat het is.
Anoniem: 221563 @HooksForFeet3 mei 2017 13:24
Dan past die in een traditionele tas :)
Dat komt in de volgende ultrawide versie!
Dat is erg veel geld. Wat doet dit ding dan precies beter dan waar je al tijden een iPad voor kan gebruiken (sinds 2011)?
Mogelijk heeft het te maken met belichting op podia waardoor een ipad lastiger afleesbaar is dan e-ink? Maar dat is een aanname.
Precies. Het lijkt me dat dit e-ink scherm minder spiegelt dan een iPad scherm. Wat inderdaad met veel podiumlampen een voordeel is.
Geeft geen licht dat storend kan zijn tijdens een optreden?
Als je in het donker moet zitten heb je sowieso verlichting nodig op je partituur.
Maar dat is een klein lampje dat op je muziek schijnt, niet een lamp die vanaf je muziek schijnt.

Ik zie best veel iPads bij oefeningen maar niet bij optredens.
Waarom zo moeilijk allemaal, gewoon een iPad met de ForScore App, eventueel een BT gekoppelde voetpedaal voor page turns (of automatisch op tijd/tempo). Bijkomend voordeel, hiervoor bestaan ook al geruime tijd solide K&M statieven zodat het heel spul ook stevig blijft staan. Oh, en je hoeft je ook niet druk te maken over eventueel gebrek aan stage verlichting, een iPad (of andere tablet) heeft geen additionele verlichting nodig.
Dat is juist een probleem van iPad oplossingen: je krijgt lelijke lichtschijnsels op de gezichten van de muzikanten. Als je bladmuziek van papier kan lezen, kan je het ook van e-ink lezen, dus gebrek aan verlichting is geen probleem.
Het kan wel handig zijn buiten en het papier waait weg.
Op The Verge zeggen ze dat het $1600 gaat kosten.

EDIT: Nvm, spuit 11

[Reactie gewijzigd door piderman op 25 juli 2024 11:51]

Anoniem: 221563 3 mei 2017 13:26
De GVIDO is bedoeld om pdf's met bladmuziek weer te geven, maar kan vermoedelijk ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Of het apparaat overweg kan met bestandsformaten anders dan pdf is nog niet duidelijk.
Hmm, als hij voor dit doeleinde in de markt wordt gezet is alleen PDF ondersteuning wel een rare keuze. Ik zou liever zien dat deze de interactieve bestandsformaten zou ondersteunen. Dan heb je zaken als autoscroll, note highlighting etc. Maak er bij de gitaar tabs met regelmaat gebruik van, werkt best prettig.
Ik heb jaren rondom een symphonieorkest gewerkt. Als dit nu zo uitgevoerd is dat ze helemaal blij worden, kan ik me voorstellen dat ze dan in één keer voor 80 of 100 leden zo'n ding kopen. Geen gezeul meer met papieren bladmuziek. Maar het moet wel 100% werken. Want papieren muziek is wat dat betreft 100% betrouwbaar.
Dus ik hoop voor de ontwikkelaars dat ze genoeg feedback van grote orkesten hebben gevraagd. Want dat zijn grote potentiele klanten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.