Sony brengt 13,3"-e-reader met resolutie van 1650x2200 pixels in Japan uit

Sony heeft in thuisland Japan de DPT-RP1 aangekondigd. Het gaat om een update van zijn bestaande 13,3"-e-reader, die nu over een hogere resolutie beschikt en dunner en lichter is. De prijs bedraagt omgerekend bijna 700 euro.

De DPT-RP1 is de opvolger van de in 2013 aangekondigde DPT-S1. De resolutie is verhoogd van 1200x1600 pixels naar 1650x2200 pixels. De upgrade zorgt verder voor ondersteuning voor wifi-ac in plaats van alleen wifi-n en verder is er ondersteuning voor bluetooth 4.2. De processor is een 64bits IAP140-quadcore van Marvell en er is 16GB opslaggeheugen aanwezig, waarvan 11GB standaard bruikbaar is.

De DPT-RP1 heeft afmetingen van 224x302,6x5,9mm en weegt 349 gram. De voorganger had een gewicht van 358 gram en was 233mm breed bij 310mm lang, bij een dikte van 6,8mm. In combinatie met een pen zijn aantekeningen op het scherm te maken.

Sony richt zich met name op zakelijk gebruik, zoals in de medische, financiële of juridische sector. Het apparaat ondersteunt dan ook geen e-books in formaten als epub maar alleen pdf's. De prijs maakt ook duidelijk dat het om een zakelijk apparaat gaat: Sony rekent 80.000 yen, omgerekend 681 euro. Sony maakt sinds 2014 al geen e-readers voor consumenten meer.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-04-2017 • 14:03

49 Linkedin

Reacties (49)

49
48
27
6
0
16
Wijzig sortering
Als dit apparaat van Sony een redelijke refresh rate heeft, dan koop ik zeker een exemplaar. Als onderzoeker heb ik talloze PDFs, en moet daarvan meerdere per dag raadplegen. Ik wacht nog steeds op een e-reader met A4 formaat waar ik doorheen kan bladeren met hoge(re) snelheid.

Mijn iPad is een prima vervanger voor de hard-copies, maar wanneer ik hierop meer dan twee uren werk wordt het onprettig. Maargoed, e-ink is natuurlijk niet ontworpen voor hoge refresh rates.
Een pagina wordt pas ververst als de inhoud herschreven wordt, dat is het idee van eInk.
Dus heel snel bladeren zul je dan toch fysiek moeten testen of dat aan jouw verwachting voldoet.
Ik vraag me af of dit een succes gaat worden. Voor die prijs zit je in de tablet markt waarbij die dan nog veel meer kunnen als alleen pdf-jes lezen of schrijven.
Nadeel geen e-ink scherm maar de meeste toepassingen zijn waarschijnlijk toch een kantoorgeving en dan is een LCD scherm ook geen probleem.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door sun0000 op 12 april 2017 08:11]

Een ander voordeel is natuurlijk dat een e-ink scherm veel minder stroom verbruikt en dus als effect heeft dat het apparaat veel dunner en lichter kan zijn en dat de batterij langer meegaat.
Excuus @MartijnHavinga, mijn reactie was bedoeld voor sun0000
Dus waarom ik in hemelsnaam op jou reactie heb gereageerd 8)7
Aangezien wanneer ik jouw reactie hier gelezen had, mijn reactie hier ook niet had geplaatst.
Aangezien jij het ook prima verwoordt.
Beetje dom van me dus zeg maar. (nogal, maar goed)

En waarom zijn ze zuiniger:
Ze hebben geen back-light nodig, aangezien het hier om vloeibare inkt gaat die het scherm hiermee kan voorzien van onderandere teksten.
En je deze teksten ook zelf kunt aanpassen, met behulp van het pennetje, of er zelf een eigen tekst mee op deze e-reader schrijven.
En aangezien deze e-reader zoals gezegd geen back-light nodig heeft om het scherm leesbaar te maken, doet een e-reader enorm lang met één acculading in vergelijking met een tablet, die wel een back-light nodig heeft om het scherm leesbaar te maken.
Op O-LED schermen na dan, aangezien daarvan elke pixel uit zichzelf al licht geeft, behalve bij zwart dan uiteraard.
Vandaar dat een e-ink scherm ook veel prettiger leest, aangezien deze dus ook geen back-light nodig heeft, en dat is prettiger voor de ogen ;)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 11 april 2017 18:45]

e-inkt is veel prettiger voor je ogen. Iemand die veel moet lezen en veel geld heeft vindt het mogelijk een goede keuze.
De vraag is hoe groot dit segment is. De meeste mensen denken dat een tablet hier niet alleen voor volstaat, maar zelfs dat het het meest ideale apparaat is, waar ereaders een soort beperkte tablets zijn. De meerwaarde van e-inkt wordt totaal niet onderkend.

Geldt trouwens voor IT-apparatuur in zijn algemeenheid, dat er een beperkte view is. Zie je ook aan het gebrek aan variatie in keus voor mobiele apparatuur (bijna standaard iPhones en iPads).
De meeste mensen denken dat een tablet hier niet alleen voor volstaat, maar zelfs dat het het meest ideale apparaat is, waar ereaders een soort beperkte tablets zijn. De meerwaarde van e-inkt wordt totaal niet onderkend.
Heb je hier een bron voor? Volgens mijn gevoel is het juist andersom. Mensen die boeken lezen waarderen een e-reader vaak heel erg vanwege het gemak voor de ogen
Helemaal mee eens!
Ik zou niet zonder mijn e-reader kunnen. Een boek lezen op een tablet vind ik niet prettig. Op een e-ink scherm leest het prima. Veel rustiger voor je ogen.
En ook in de tuin/zon heel goed leesbaar. Dat hoef je met een tablet niet te proberen.
En 's avonds in bed kan ik nog een paar bladzijden lezen terwijl mijn vriendin al gaat slapen door de ingebouwde verlichting. Die verlicht alleen de tekst, maar niet te de hele kamer zoals een tablet/laptop dat wel doet.
En tot slot: ik hoef mijn e-reader maar eens in de twee maanden op te laden bij bijna dagelijks gebruik.

(let wel: ik kan ook echt niet zonder mijn tablet hoor voor Netflix, Facebook, Tweakers e.d.)
Maar dan ga je uit van een groep mensen die de ervaring met ereaders hebben. Ik heb het over een zakelijke omgeving (daar is de DPT immers voor bedoeld) waarbij er een keus gemaakt moet worden voor een oplossing om documenten te lezen en evt. te editten. De meeste bedrijven of individuen kiezen dan automatisch voor een iPad.
Wat is er niet zakelijk aan notarissen, medici en advocaten? Ik kom uit de software wereld voor document flow en digitaliseren van document stromen. En ik kan je melden mensen die kilometers lezen kiezen niet voor een ipad. Wellicht om even wat snel na te zoeken maar als met je met aktes en rapporten in de weer gaat dan is een ipad juist niet handig.
Waar zeg ik dat dat niet zakelijk is of dat ereaders niet een betere keus zijn? Ik zeg dat het merendeel kiest voor iPads, niets anders. De meeste mensen overwegen niet eens een ereader (of weten überhaupt niet wat het is). Ik werk met overheidsinstanties en het groot-zakelijke bedrijfsleven en de automatische keus zijn gewoon iPads die in hoeveelheden van meer dan duizend exemplaren per order besteld worden.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 11 april 2017 15:44]

Het automatisch kiezen voor een iPad een voorbeeld hoe slecht het is gesteld met de kennis of de voorlichting van de verschillende schermen. E-inkt schermen hebben geen backlight nodig en zijn standaard mat, zodat spiegeling geen probleem is. Daarbij is ook nog eens veel minder energie nodig. Voor de ogen is een LCD of OLED scherm niet echt prettig en vermoeien, terwijl het blauwe licht de slaap juist tegenwerkt. Zeker een witte achtergrond geeft weel blauw licht.
Er wordt nog te veel gedacht dat één apparaat alles moet kunnen, terwijl het kiezen voor het juiste toestel (scherm) voor het juiste doel veel prettiger en gezonder werkt.
Een E-reader zonder backlight is onhandig. Heb eerst een Sony gehad zonder backlight en er moet veel licht aanwezig zijn anders wordt dat juist vermoeiend. Heb nu een kobo met backlight en dat is perfect. Aan de andere kant heb ik ook veel boeken gelezen op mijn iPad en vindt niet dat of het een of de ander meer of minder vermoeiend is. Voordeel van de E-reader is alleen dat je een hele vakantie op één accu lading kan doen. Ik kan met mijn Kobo ook op het internet maar dat is zo langzaam dat het niet werkbaar is.

Je opmerking over te veel blauw licht is sinds een aantal iOS versies al opgelost.
Het backlight van een kobo is wezenlijk anders dan dat van een lcd of oled scherm.
Als ik goed kijk lijkt het licht van de kobo ook geen echte backlight, maar komt het minimaal deels van de zijkant. e-Paper is niet transparant dus een echt backlight is moeilijk.

Voor kantoortoepassingen is een backlight helemaal niet nodig. Als dan een toestel gebruikt is het meestal al licht genoeg.

Misschien zou een tablet te maken met aan de ene kant een oled en aan de andere kant een e-paper scherm het ideaal zijn.
Of het nu geen echte backlight is en van de zijkant komt het scherm is perfect egaal verlicht en de sterkte instelbaar zodat je bij ieder licht kan lezen.
Als je veel met papier werkt zoals notarissen, medici en advocaten is dit een gouden apparaat. Verder is e-inkt veruit superieur aan welke tablet dan ook, als je kilometers moet lezen! Een tablet is een totaal ander apparaat dan een e-reader.

[Reactie gewijzigd door 377973 op 11 april 2017 14:58]

Als het een LCD of AMOLED moet zijn wat is dan beter ervan uitgaand dat ze dezelfde resolutie zijn? Ik las weleens een boek op een amoled scherm (SGN 3) en dat vond ik wel okay. Het enige wat ik altijd heb is dat de backlight te fel is in de laagste stand maar dat is met de screenfilter app prima te verhelpen.
Het is ook eigenlijk "digitaal papier"
Mogelijkheid om PDFs te lezen, notities te maken en te schrijven.
Dus meer een digitaal kladblok, waarop je ook bestaande documenten kunt openen.
Het is een 13 inch scherm, dat is meerwaarde 1. Dan de batterijduur: onwijs lang. Leesbaarheid: e-ink is superieur, zeker als je buiten bent. En e-readers zijn over het algemeen vrij licht, dus langere tijd vasthouden is geen probleem.

Genoeg voordelen. Als je je agenda en mail ook mee kan doen, dan kan het, als je veel met papier werkt, zelfs een laptop vervangen.

Ik haat lezen van een scherm, zeker sinds ik een e-reader heb, het kost daarop zo veel minder energie.
De oude DPT-S1, engelstalige pagina:
http://www.sony.com/electronics/digital-paper-notepads/dpts1

[Reactie gewijzigd door ArnoutV op 11 april 2017 14:21]

Ben erg blij dat Sony door gaat met de DPT lijn. Ik zou geen moeite hebben met een dergelijk bedrag neerleggen. Een e-reader gaat tenslotte heel erg lang mee, en is tevens de enige echt manier om papier te vervangen. Ik hoop dat de volgende een kleurenscherm zal hebben (https://www.engadget.com/...h-but-its-only-for-signs/).
Stel dat de japanse overheid besluit om dit product te gaan gebruiken, dan is dat toch al genoeg omzet voor Sony lijkt me. Zoiets zal er wel aan de hand zijn, maar daarvoor moeten ze het product wel officieel op de markt brengen.
Heel jammer dat DjVu-support weer ontbreekt. Om gescand materiaal te kunnen lezen heb ik dat echt nodig.

[Reactie gewijzigd door Fenzo op 11 april 2017 19:27]

Wat is dat nou weer een idiote redenatie. Wat voor extra moeite is het nou om meerdere bestandsformaten te ondersteunen? Ze gebruiken in feite het excuus dat het voor de zakelijke markt gaat om een inferieur product duurder te kunnen verkopen.
Het is geen e-reader, maar "digital paper"
Vandaar dat er je geen boek formaten zoals epub mee kunt lezen.
toch.. voor die prijs. Ik begrijp het totaal niet. digital paper.. oke. Voor professionals.. oke.. maar lijkt me dat je dan een behoorlijke niche hebt.
Zeker wat betreft de prijs ben ik het zeker met je eens.
Best bijzonder dat er naast vele soorten tablets, e-readers er amper e-writers bestaan.
Ik zou graag een goede vervangingen van het ouderwetse kladblok zien, waarop je (aan)tekeningen kunt maken, welke je eventueel achteraf nog kan bewerken en die je via BT of wifi naar andere apparaten kunt sturen.
Ik zou graag een goede vervangingen van het ouderwetse kladblok zien, waarop je (aan)tekeningen kunt maken, welke je eventueel achteraf nog kan bewerken en die je via BT of wifi naar andere apparaten kunt sturen.
Wellicht komt dit in de buurt van wat jij zoekt?
https://getremarkable.com/pre-order

The reMarkable is a paper tablet. It lets you read, write and sketch with a paper-like feel. It is to replace your notebooks, sketchbooks and printed documents.
Ziet er goed, wel een beetje huiverig voor startups.
Ik zal deze zeker in de gaten gaan houden.
Het is een computer met een e-ink scherm.
Ik denk dat de redenatie juist andersom is, namelijk dat ze een superieure ervaring willen bieden en dus geen refresh' willen hebben en de mogelijkheid om documenten te editten. Daar past epub-gebruik gewoon niet in vanuit het oogpunt van het hebben van een consistente ervaring.
Ik denk het niet, want epub support bestaat al heel lang. Lijkt me meer moeite te kosten om het uit te zetten, dan het te supporten.

Dit apparaat heeft gewoon een heel specifiek doel. Sony wil waarschijnlijk voorkomen dat hij ook voor andere doelen wordt gebruikt, hier zal waarschijnlijk wel een bepaalde gedachtengang achter zitten. Zo heb je bijvoorbeeld ook fotocamera's die prima video kunnen schieten met de aanwezige sensor en cpu, maar dat de fabrikant het toch uitzet, omdat het bijvoorbeeld concurreert met een andere tak van hun bedrijf.
En voor tweehonderd extra heb je een ipad pro 13 inch dan weet ik het wel
Dan ben je niet de doelgroep.
Een eReader/eWriter heeft een heel andere gebruikservaring dan een tablet.
Inderdaad, deze Sony. Gaat niets boven e-ink.
ga jij maar uren lezen op een ipad pro 13 inch. Dan weet ik wel waar ik voor zou gaan. (Als ik er interesse voor had)
Ik lees wel eens uren een forum op een ipad, ben geen boekenlezer, en het is me eerlijk gezegd nog nooit opgevallen dat dat niet lekker leest. Dacht dat de techniek nu wel aardig verbetert was.
Ok je redt er geen twee weken accutijd mee
Ik heb een 13" Pro en verzeker je dat je daar prima en eindeloos op kan lezen. Ik heb ook een Kobo E-reader en gebruik die eigenlijk alleen op vakantie.
Natuurlijk is een iPad niet prettig in volle zon en gebruik die dan ook niet om te lezen in die situatie maar om nu te generaliseren dat E-ink prettiger is voor de ogen is onzin. Je kijkt soms toch ook de hele avond TV en hebt dan toch ook geen last dat je ogen vermoeid raken? Ik kan dus ook uren op mijn Pro lezen zonder vermoeid te raken.
Anoniem: 120539
11 april 2017 16:28
Naar mijn bescheiden mening een gemiste kans dat dit device (nog?)geen .epub ondersteund; als ik zie welke bedragen er voor telefoons worden neergelegd lijkt het me niet ondenkbaar dat ook particulieren gewoon geld voor een dergelijk apparaat willen neertellen.
Het lijkt mij een fantastisch ding om te hebben in ieder geval.
Ik ga ervan uit dat dit alleen zwart-wit is? Geen kleuren e-ink? Kan iemand dat bevestigen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee