Sony brengt 13,3"-e-reader in Japan op de markt

Sony heeft de DPT-S1-e-reader aangekondigd, die begin december in Japan uitgebracht wordt. De e-reader heeft het grootste scherm tot nog toe, namelijk 13,3 inch, en zal begin 2014 mogelijk ook naar Canada en Europa komen, afhankelijk van de verkoop van de e-reader in Japan.

Sony zal op 3 december in Japan de nieuwe e-reader 'digital paper' DPT-S1 uitbrengen, zo schrijft Good e-Reader. De nieuwe reader is gericht op studenten en heeft het grootste scherm tot nog toe. Sony deed eerder dit jaar de nieuwe reader overigens al uit de doeken, maar toen ging het nog om een prototype.

Het grote 13,3"-scherm van de DPT-S1 krijgt een resolutie van van 1200 bij 1600 pixels en zal daarmee 150 pixels per inch hebben. Er is 4 GB opslagruimte aanwezig, die verder is uit te breiden met een microsd-kaart. De accuduur bedraagt drie weken en er is ondersteuning voor wifi 802.11 b/g/n. De e-reader heeft een gewicht van 358 gram en is 233mm breed bij 310mm lang.

Omdat het apparaat gericht is op studenten, wordt alleen het pdf-formaat ondersteund. epub, mobi, lit en andere e-bookformaten zullen niet gebruikt kunnen worden. Wel aanwezig is een stylus, waarmee op het scherm geschreven kan worden en waarmee het mogelijk is het virtuele toetsenbord te bedienen. Bedrijven en onderwijsinstellingen hebben bovendien de mogelijkheid om documenten via wifi naar de e-reader via een gecentraliseerde server uit te rollen.

De DPT-S1 zal eerst in Japan worden uitgebracht met een prijs van ongeveer 820 euro. Als het apparaat daar in de ogen van Sony goed verkoopt, zal het in april 2014 naar Canada en Europa komen.

Door Jochem de Goede

08-11-2013 • 09:36

52 Linkedin

Reacties (52)

52
52
49
0
0
1
Wijzig sortering
Mijn kinderen zijn nog te jong voor studieboeken, maar wat kost dat jaarlijks voor de overheid, per kind? ik kan met niet voorstellen dat het goedkoper is dan een dergelijke reader + digitale schoolboek rechten voor een overheid.
weet niet precies wat je bedoelt???

maar iig was ik voor m'n studie het eerste jaar 400 euro kwijt aan boeken, en daarna 200 euro per jaar. Als je de boeken uit India haalt (legaal!), dan kost het grofweg de helft. Dus ik vermoed dat circa een 1/3 van de kostprijs bestaat uit rechten. In dat geval zou deze eReader + licentie kosten voor de boeken exact even duur zijn, als gewoon de dure boeken kopen. (1200 euro)

In Nederland wil het legaal kopen van PDFjes voor studieboeken nog niet echt van de grond komen, dus wat de prijs daadwerkelijk gaat zijn?

Maar ik denk niet dat dit ding voor studieboeken bedoelt is. Al mijn boeken zijn namelijk in kleur, en dat is vaak ook erg nuttig. Het ding zal meer bedoelt zijn voor het lezen van wetenschappelijke papers en verslagen.
ik bedoel schoolboeken, die worden toch gratis verstrekt aan kinderen op de middelbare school? kan met voorstellen dat er voor een hoop vakken echt geen full color boek nodig is. wiskunde, economie, handel, taal.

mijn conclusie is ook niet onderbouwd met cijfers maar kan me indenken dat het best rendabel kan zijn. ga er maar vanuit dat je niet 820,- per stuk betaald als je er 100.000+ koopt.
Er dienen nog steeds licentiegelden betaald te worden over die boeken, het enige verschil is nu wie het betaald.
Ware het niet dat voor dat soort projecten meteen het beste van het beste van Apple wordt gebruikt, en je best veel kwijt bent (als is het vergeleken met de prijs van deze reader niet eens echt duur om dat te doen. Misschien dat onze overheid het eigenlijk wel zou overwegen, het apparaat is voor dit doel handig en is veel duurder dan nodig.

en als je mijn broertje bent heb je twee apparaten: een iPad omdat het moet van school en een Android-merk omdat hij ook wat gebruiksvriendelijkheid wil
Klopt wel, maar als je een boek laat vallen, heb je nog steeds een boek.
Anoniem: 19339
8 november 2013 10:05
Ergens heb ik mijn bedenken bij een ereader voor studie-doeleinden... Ik weet niet hoe anderen studeren, maar voor mij betekent het heel wat heen en weer bladeren en opzoeken en verbanden leggen en aantekeningen in de kantlijn maken. Dat zie ik niet echt gebeuren met ereaders, althans, niet op een snelle en dus efficiente manier...

Voor gewoon linear lezen van voor naar achter vind ik ereaders prima, maar voor 'random access' vind ik het ver beneden ideaal.
Inderdaad ff snel bladeren om dat ene grafiekje terug te vinden is er niet bij.

Maar voor college zou het misschien wel wat kunnen zijn. Geen ton aan papier meenemen, maar gewoon deze e-reader met de pdf'jes die op die dag besproken worden in college.
Op een groot apparaat is het vrij goed te doen om meerdere paginas weer te geven voor een overzicht. Aantekeningen maken is dacht ik ook een van de dingen die hier redelijk in verwerkt zou moeten zitten.
Je hebt er gewoon een paar nodig, waartussen je dan eenvoudig documenten heen en weer kan slepen, verschillende pagina's uit hetzelfde document open kan hebben, etc. Net zoals je ze soms bij Star Trek zag lopen met een stapeltje PADs :)

Moeten ze wel een heel stuk goedkoper gaan worden dan €820 trouwens.

Ik ken het probleem overigens: ik heb een tijd een grote eReader in gebruik gehad om de hoeveelheid papier die we gebruikten bij de ondernemingsraad te beperken, en te zorgen dat iedereen altijd al zijn stukken bij zich kon hebben zonder zich een breuk te slepen aan ordners (organisatie die verspreid zat over het land, dus reizen voor vergaderingen...) Geen succes: te traag met bladeren en switchen tussen documenten, geen stukken naast elkaar kunnen hebben, aantekeningen werkten toch niet echt lekker, etc.
"Omdat het apparaat gericht is op studenten, wordt alleen het pdf-formaat ondersteund. epub, mobi, lit en andere e-bookformaten zullen niet gebruikt kunnen worden"

Dit snap ik nou niet. Is het zo'n moeite om dit ook in te bouwen? Software is al klaar van andere e-readers van sony lijkt me, dus echt veel kan het niet kosten. En ook steeds meer studieboeken zijn tegenwoordig in epub verkrijgbaar, maar niet in pdf...
mogelijk omdat de beveiliging/DRM in PDF's beter is..
Ja, dat vermoed ik ook.
Wij kijken er een beetje anders tegen aan en verwachten dat het een standaard product is als de andere e-readers op de markt. Dat is dit dus niet.
Sony zet dit neer als studiehulpmiddel en ik zou er niet raar van opkijken als ze ook een samenwerkingsprogramma hebben opgezet met Japanse uitgevers van studieboeken voor de content. Die willen dan vast geen "vrije formaten met allemaal illegaal spul".
Een vrij formaat zoals pdf bedoel je? 8)7
Precies mijn gedachte: ding kost 820 Euro, heeft zo te lezen geen verlichting, kan "omdat het voor studenten is" alleen .pdf.

Verlichting zal het ding heus its duurder maken, maar kost het Sony noemenswaardig geld om andere formaten toe te voegen of zo... of maakt het ding groter/zwaarder? Nee dus.

Als je er nou nog mee kun emailen en browsen (als statische tablet, videos en snelle spelletjes lukt technisch niet) dan zou dat ding nog een markt kunnen aanboren.

Kortom duur, bewust beperkt in zijn mogelijkheden! Als dit verhaal kompleet is en Sony geen 90% korting biedt aan studenten of zo: failure gegarandeerd. Als wij dat hier meteen doorhebben hoezo dan die mensen bij Sony niet?
veel te veel geld voor studenten.
Wel goed dat de reader eindelijk groter wordt, maar waarom zo'n karige support voor documentformaten? Echt weer Sony stijl.
Ligt een beetje aan de mogelijkheden wat deze e-reader bied. Als het alleen een reader is, en er verder weinig mee gedaan kan worden, dan is het inderdaad wat aan de dure kant. Kun je er andere dingen mee, die je ook met een tablet/netbook/notebook zou kunnen, dan is het al wat beter. Het blijft veel geld, maar of het duur is ligt maar net aan wat je er voor terug krijgt.

Enig idee wat voor 'n extra features hier op zitten of welk OS hier op draait?

@Hieronder: Mwah, ligt een beetje aan welke studie je volgt denk ik. Ik denk dat je met een programmeer studie inderdaad beter uit bent met een toetsenbord/muis. Wil je veel formules opschrijven voor bijvoorbeeld natuurkunde (waarbij de notatie belangrijk is), dan schrijf je wat meer en lijkt mij dit product wat meer van toepassing.

Ik denk dat er best toepassingen voor dit product zijn, maar ik ben het met je eens dat het wat aan de dure kant is.

[Reactie gewijzigd door Feanathiel op 8 november 2013 10:01]

Dan nog. Het browst niet lekker op een ereader vanwege de responsetijden. En ook niet echt om documenten te typen. Dus het is geen goede vervanging voor een laptop. En al zou het prima werken, dan kan je veel meer met een laptop (wel epub lezen bijvoorbeeld). Daarnaast het je al een prima laptop voor 25% minder geld.
In Japan zijn er veel studenten programma's vann o.a. Sony, reken dan voor een student ongeveer de helft.

De werkelijke prijs voor electronica in Japan kan meeestal met een 20% verlaagd worden in vergelijking tot de advies prijs.
Kijk, dit is eigenlijk waar ik eigenlijk al heel lang op zit te wachten en waar ik een paar jaar terug, toen ik bij een prijsvraag van Tweakers en Bol.com een verhaaltje schreef over gebruik van e-readers in de toekomst om een PRS-T1 te winnen, ook al over filosofeerde!

Een E-ink apparaat op A4 formaat waar je met een pennetje in documenten kan markeren, kliederen, etc.

Nu alleen nog een manier om dit ook snel on the fly te delen met de E-ink apparaten van anderen en je hoeft niet meer constant op kantoor documenten uit te printen om door anderen te laten reviewen en in te laten krassen, wat vervolgens na verwerking weer in de shredder verdwijnt.

Jammer van de prijs. Ik heb er nog wel een keer 150-200 euro over om een goed werkende E-reader op A4 formaat op de kop te tikken :) .

Het is idd wel vrij idioot dat ze niet ook gewoon support voor ePub en dergelijke inbouwen. Maar alleen al het feit dat gewone PDF'jes van A4 documenten bekeken kunnen worden zonder te moeten scrollen maakt dit zeer de moeite waard.

[Reactie gewijzigd door eymey op 8 november 2013 10:01]

Formaat is dan goed, maar voor wat jij voor ogen hebt moet de resolutie dan wel verdubbelen in beide dimensies, om een fatsoenlijke papiervervanger op 300 dpi te zijn.

Tot nu toe vind ik mijn iPad3 het beste medium om A4 pdf'jes te lezen; verkies ik iedere dag boven een 22" scherm in landscape mode.

[Reactie gewijzigd door rsbroer op 8 november 2013 13:41]

Wat @paulr84 zegt.

Resolutie is op zich wel belangrijk, maar ook bij 150 dpi kan je best notities maken, lezen en de meest gangbare lettertypes en -groottes goed lezen.

Ik blijf een Pad te klein vinden voor dit soort dingen. Je moet nog steeds heen en weer scrollen (of om het op het Pad scherm te laten passen alles heel klein lezen, geen wonder dat je dan hoge DPI nodig hebt :+ ).

Plus dat voor mij persoonlijk schermen die ververst moeten worden en een backlight (met een bepaalde frequentie) ook vermoeiend zijn.
Ik ben het helemaal met je eens! Het is haast ondoenlijk om een als A4 opgemaakte pdf te lezen op een e-reader met 6 inch scherm (hoewel sommige natuurlijk prima schalen en scrollen, maar dat blijft in mijn ogen behelpen).

Erg jammer van de hoge prijs, het zal mij (ofwel de universiteit) veel papier besparen als ik alle papers voor mijn proefschrift kan lezen op een e-reader.

edit:
@ eymey hieronder: agreed, de resolutie telt ook mee, maar 150 ppi is in mijn ogen te doen voor bulk leeswerk. Het scherm van de ipad vind ik een tikje te klein om lekker te lezen, maar ook de backlight vind ik niet prettig.

[Reactie gewijzigd door paulr84 op 8 november 2013 13:51]

Heel mooi apparaat als ik dit zo zie, maar ik snap de toegevoegde waarde niet boven een tablet. Zeker niet in die prijsklasse. In feite is dit niet meer dan een veredelt stuk papier. Voor deze prijs is het ook mogelijk een ultrabook te kopen (weliswaar zonder stylus, voor zover ik weet, maar dat nemen we dan maar voor lief ;) )

Daarnaast heeft een tablet in mijn ogen veel meer functies en mogelijkheden die toepasbaar zijn voor studenten. Volgens mij zou dit pas een succes kunnen worden als je echt de 'foldable' tablets/papers krijgt.
Probeer het eens, een e-reader leest veel fijner dan een tablet. Samsung heeft met zijn reading mode geprobeerd een beetje in de buurt te komen maar het is niet hetzelfde
Ik heb een e-reader en dat het fijner leest weet ik ook. Alleen de toepassing die ze er hier voor geven vind ik minimaal, gezien de prijs. Vandaar dat ik de toegevoegde waarde niet zo goed zie. Doorontwikkelen kan altijd en het is een eerste stap naar readers op A4 formaat, dus in de toekomst kan dit potentie hebben maar niet met de minimale mogelijkheden die ze nu bieden. Daarvoor zijn er al veel alternatieven op de markt.

Daarnaast zijn er best aardige readers voor tablets op de markt. Ikzelf gebruik FBreader, nee nooit zo goed als een e-reader, maar voldoet zeer goed.
Tot er illustraties tussen de tekst staan, dan is het ineens minder fijn (vooral iets complexere illustraties/foto's met kleur). En als je eens wil studeren in een minder goed verlichte ruimte dan kun je eventueel ook beter af zijn met een tablet. Ok, als je graag op het strand studeert dan is het juist weer de andere kant op, maar het hangt dus van de situatie af welke beter is.
Overigens lees ik zelf gewoon op mijn telefoon (One X) en ja ik heb ook een ereader gehad (PRS300), maar die heb ik aan mijn moeder gegeven omdat ik persoonlijk lezen op een backlit scherm fijner vind. Wat belangrijk is daarbij, is dat je de brightness ver genoeg omlaag zet en de kleuren goed kiest. Dat wil dus zeggen, in het donker de brightness ver omlaag en nightmode (witte letters op zwarte achtergrond) aanzetten, en dan vind ik het persoonlijk veel fijner.
Ik voorspel dat we binnen 10-20 jaar iedere student met zo'n A4 e-reader zal rondlopen. Tegen dan is de e-inkt technologie hopelijk verder geëvolueerd en heb je de voordelen van amoled en e-inkt samen. Dan heb je deze Sony e-reader maar dan met een kleurenscherm, snelle responsetijden, uitgebreide ondersteuning voor allerlei formaten en een goedkoper prijskaartje.
denk je? Over 10-20 jaar wanneer batterijen nog beter zullen worden (hopen we) heeft de E-reader geen voordeel meer boven een normale tablet, toch?
Anoniem: 187021
@kaya.md8 november 2013 10:24
Het e-ink scherm is nog steeds veel prettiger lezen dan het back-lit scherm van een tablet/notebook!
Over 1 of 2 jaar kun je ws een hoesje kopen waarbij de binnenkant een ereader scherm is.

Je kunt dan met 1 klik/tik je beeld van je tablet/phone naar je ereader scherm sturen.

Uiteraard blijft dit gewoon een touchscreen om te kunnen bladeren enzo.

Zo heeft iedereen straks de mogelijkheid om beide tegelijk bij zich te hebben, en dus het beste van 2 werelden, waarbij je kunt gebruiken wat je zelf op dat moment het liefste hebt.

Ik hoop dat deze scherm/hoesjes snel op de markt komen, en lekker dun zijn (bijv omdat ze 100% op de android-core van de tab/phone draaien en dus geen eigen processor of batterij nodig hebben. Of juist wél met alles erin zodat je het als noodoplossing kunt gebruiken als je tab/phone weer eens te snel de batterijen heeft verbruikt.

Echte verbeteringen in batterij-technologie heb ik nog niet voorbij zien komen...
Omdat het apparaat gericht is op studenten, wordt alleen het pdf-formaat ondersteund. epub, mobi, lit en andere e-bookformaten zullen niet gebruikt kunnen worden.

Dit is wel erg matig! Epub is toch wel het beste e-reader formaat is mijn ervaring. Daarbij kun je het eenvoudigst tekst herschalen zonder dat je vervelende afbrekingen krijgt zoals bij PDF. PDFs lezen op mijn prst-2 is in elk geval een stuk vervelender dan epubs.
Omdat dit scherm zo groot is, hoef je niets aan de opmaak aan te passen. Een A4 pagina kan gewoon in z'n geheel getoond worden. Dus perfect voor PDF'jes!

Om een roman in ePub te lezen, is dit ding nodeloos groot. Misschien handig voor mensen met erg slechte ogen, maar voor de meeste zal een 6 a 10" een stuk makkelijker vast houden.
+ grote e-inkt scherm
+ stylus / touch-schrijf

- prijs
- support

= faal voor Europese markt

E-inkt is echt veel beter dan welk laptop/tablet scherm dan ook, maar voor deze prijs hadden ze toch serieus betere hardware kunnen brengen, zoals kleur e-inkt en meer support.
Voor de Japanse markt is het geen faal hoor. Japanners betalen graag voor luxe en gemak (en ik geef ze geen ongelijk). Bovendien zijn Japanse merken in Japan een stuk goedkoper dan hier, dus met de prijs zal het wel meevallen.
Wat belachelijk duur voor een reader die niks kan behalve pdf'jes lezen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee