Qualcomm demonstreert pen die tekeningen draadloos kan overzetten naar tablet

Qualcomm heeft een technologie onthuld waarmee tekeningen die op papier zijn gemaakt draadloos zijn om te zetten naar een digitaal formaat. Daarmee kan een gebruiker die iets op papier tekent, deze in real time omzetten naar een tekening op bijvoorbeeld een tablet.

De technologie werd door Qualcomm onthuld in een demonstratievideo, waarbij het bedrijf belooft dat het tijdens de CES-beurs die volgende week in Las Vegas van start gaat meer informatie te geven. Wel laat de chipfabrikant los dat de technologie werkt met microfoons die in een pen zijn verwerkt: door de ultrasone trillingen die ontstaan tijdens het schrijven weet het systeem welke bewegingen de gebruiker maakt. Deze worden vervolgens draadloos gekopieerd naar een apparaat, zoals een tablet.

In de video is te zien dat de tekening die een gebruiker maakt met de Qualcomm-pen direct wordt gekopieerd naar een tablet. Volgens de fabrikant zijn Snapdragon-processors compatibel met de techologie, waarbij in de video over de recente Snapdragon 805-soc wordt gesproken. Onduidelijk is of andere soc's ook geschikt zijn; waarschijnlijk komt hier tijdens de CES meer informatie over naar buiten.

De technologie kan bijvoorbeeld gebruikt worden als digitale backup van tekeningen. Overigens is het ook mogelijk om de tekening aan te passen nadat deze is overgezet op een digitaal formaat.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door RoD

Admin Mobile

04-01-2014 • 11:56

60 Linkedin

Reacties (59)

59
55
44
8
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 339105
4 januari 2014 12:10
Al die technologie in die ene pen; knap! Interessante ontwikkeling.
Ik heb recent meegedaan met een vergelijkbaar Kickstarter project: iSketchNote. Ook zij staan op CES!
Zij komen met een digitizer in een cover. Moet er nog een paar maanden op wachten.
http://www.kickstarter.com/projects/1663146472/isketchnote-from-pen-and-paper-to-your-ipad

Ook real-time en ook tegelijkertijd schrijven op gewoon papier. Werkt met magneten in de pen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 339105 op 4 januari 2014 12:13]

Ik heb recent meegedaan met een vergelijkbaar Kickstarter project: iSketchNote.
Er staat op die website dat ze 8 patenten hebben. En jij gaat dat ondersteunen met een gift?!?

Sorry hoor, als het open source is kun je mij interesseren voor zoiets, maar anders mogen ze van mij hun centen zelf bij elkaar schrapen. Niet cool dit.
Ook al heb je patenten, dan wil dat nog niet zeggen dat je in staat bent een produkt marktrijp en succesvol te maken. Maar als je die patenten niet hebt, wordt je met de huidige concurrentie zo van de markt geblazen. Bij technologisch geavanceerde zaken moet je wel.
Ik krijg zo'n ding voor m'n 'gift' en ik kan en ga het lekker gebruiken. }>
Maar als je die patenten niet hebt, wordt je met de huidige concurrentie zo van de markt geblazen.
Onzin, als jij die technologie als open-source publiceert dan kan niemand meer zeggen dat zij dit eerder bedacht hadden.
Het gaat er toch ook niet om wie het als eerste bedacht, maar wie er het beste mee in de markt komt, dan heb ik liever dat de bedenker ermee op de markt komt dan een Chinees kopieerbedrijfje wat van iPad aPid oid maakt en het hun eigen product noemt...
Het zou mooi zijn als bedrijven zouden zeggen 'Oh die was eerst, dan ontwerpen wij een eigen product door na te denken en innovatief te zijn' maa helaas komt dat tegenwoordig niet vaak meer voor...
Ipad only = fail

Daarnaast kun je beter gelijk een tablet met Wacom digitizer kopen. Het blijft toch indirect. Zoals een Surface Pro of de aankomende Vivotab Note 8 van Asus die een 2de Wacom digitizer gaat hebben volgens de geruchten. Een inpassende pen is al bevestigd. Dit lijkt meer op een work around omdat een ipad geen pen digitizer heeft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 4 januari 2014 17:16]

Er zit wel potentieel in dit idee maar ik vraag mij toch af hoe die pen doorgeeft waar er op de tablet moet getekend worden? Wat als je blad verschoven word?
Anoniem: 415197
@swimmer44 januari 2014 18:31
Precies, dat vraag ik me ook af.
Bijna 3 jaar oud nieuws? (feb 2011)Het is dezelfde vent en zelfs een zelfde soort uitleg!

[Reactie gewijzigd door differentdays op 4 januari 2014 22:29]

Volgens mij heeft de concurrent dit al een tijdje.
Zie dit bericht, met video, uit 2011:
nieuws: Wacom Inkling-pen digitaliseert schetsen op papier
Product link:
pricewatch: Wacom Inkling Digitale Pen

[Reactie gewijzigd door djwice op 4 januari 2014 12:27]

Het zal denk ik ook ongeveer hetzelfde werken. Het is leuk voor een schets, maar vooral bij de gedetaileerde tekeningen zitten er afwijkingen in. Even naar dit filmpje gekeken lijkt deze pen ook dit soort afwijkingen te hebben. Uiteindelijk kan je dus vaak net zo goed een scan maken en dit gebruiken als schets. Het voordeel dat je dan hebt is dat je elk potlood of pen kan gebruiken.
Even op YouTube gezocht naar dat ding, het lijkt erop dat je ook zo'n scanner ding naast je papier moet hebben. Als ik het filmpje van Qualcomm mag geloven, zit bij hen alles ingebouwd in de pen zelf. (Edit: Filmpje opnieuw bekeken, je hebt dus wel ook nog zo'n tablet nodig zo te zien)
Als de prijs een beetje meevalt, lijkt het me enorm handig om meteen al je aantekeningen van colleges/vergadering meteen digitaal te hebben.

[Reactie gewijzigd door EduardH op 4 januari 2014 13:11]

er van uitgaande dat bijna iedere graphische professional die ik ken met een wacom werkt, zou je kunnen zeggen dat het best prima werkt.
Leuk, maar zoals op 00:40 te zien is nog niet zo gedetailleerd: Het 'rode' op papier laat veel openingen over, het rode op de tablet is helemaal ingekleurd. Hopelijk word dat getweakt en kun je alle details overnemen.

Zelf vind ik dit nog niet veel toevoegen ipv bijvoorbeeld een tekentablet. Het zou een groot verschil gaan maken als je de pen overal mee naartoe kan nemen en hij de tekeningen in de pen opslaat. Dit lijkt een verbinding tussen de apparaten, realtime. Het zou mooi zijn als je overal je hersenspinsels direct digitaal kunt maken met alleen de pen. Net zoiets als de pennen die wat je schrijft direct opslaan.
Is het niet zo dat hij juist de pendikte op het tablet groter zet wanneer hij in gaat kleuren? Zodat hij op papier niet alles hoef in te kleuren maar het op het tablet wel netjes is?

Overigens zou in dit in de toekomst misschien kunnen communiceren met je smartphone? Die heb je naast je pen toch ook altijd wel bij?

[Reactie gewijzigd door Clifdon op 4 januari 2014 12:29]

Leuk, maar zoals op 00:40 te zien is nog niet zo gedetailleerd: Het 'rode' op papier laat veel openingen over, het rode op de tablet is helemaal ingekleurd. Hopelijk word dat getweakt en kun je alle details overnemen.

Op 00:37 zie je hem 2x in het menu kiezen, en daarna kan je zien dat de rode lijn op de tablet dikker is dan de zwarte.
Tweaken moet je dus zelf doen om jouw beoogde resultaat op de tablet te krijgen. ;) .
dit bestond toch al een tijd?
Zo te zien wel ja, maar nog niet zo goed als nu.
https://www.youtube.com/watch?v=X5HeL4Cajfw
Dit vind ik een mooie ontwikkeling, je hebt ook teken tablets voor professionals van $2500. Dit lijkt mij een goedkoper alternatief.
Of je tekent op papier en scant het in. Zelfs met je telefoon camera kun je mooie scans maken. Het is mooie technologie, maar het nut ontgaat me én je hebt nog steeds papier nodig. Dan is een apparaat als de Boogie board Sync een veel mooiere optie.

http://www.improvelectronics.com

[Reactie gewijzigd door HummerHealey op 4 januari 2014 12:55]

Een scan levert pixels, een pen kan vectoren leveren....
Hoe dan? Lijkt me weinig anders dan een muis in penvorm. Stuurt tig keer per seconde een locatie door. Meer zal hij niet kunnen maken van die gegevens.
Exact, met een muis/pen krijg je een set locaties door, welke als Vector te verwerken zijn. Als je gaat scannen/foto's maken, dan maak je een bitmapraster aan en weet je dus nog niet de vormen die daar in zitten. Nu zijn er wel technieken die vectoren kunnen trekken uit bitmaps, maar dat is vaak ontzettend inefficient (en vaak achteraf erg lastig te bewerken, met name omdat vrijwel alles als shapes herkent zal worden, ipv lines).

Zo heeft een pen (ongeacht of je echt tekent of niet) nog steeds voordelen ten opzichte van scannen.
Anoniem: 415197
@Zoop4 januari 2014 18:29
Met andere woorden, met zo'n pen of met een muis kan de software beter uitvogelen waar de lijnen zich bevinden.

Echter, zo'n lijn bestaat dan nog wel steeds uit honderden tot duizenden anker-puntjes en je wil je zo'n lijn weer abstraheren naar een curve met een beperkt aantal parameters. Dat is dan toch weer lastig voor de software.
Echter is vrijwel alle tekensoftware gemaakt voor het tekenen met een tablet en dat werkt perfect. Er zullen niet veel professionals zijn die met de muis tekenen...

Met vectoren teken je eerst gewoon een vorm, daarna gaat de software daar een vectorvorm met een beperkt aantal punten van maken. Meestal kan je dit in de software ook gewoon regelen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 4 januari 2014 20:14]

Je bedoelt natuurlijk Wacom? Dat is immers wat alle professionals gebruiken. Die Boogie Board ziet er bijzonder nutteloos uit, dan kan je het beter gewoon typen.
je hebt ook tekentablets van 25 euro. wat is je punt? :?

ontopic lijkt me dit wel een goede ontwikkeling. als backup, maar bijv ook comic artists kunnen hier denken goed mee uit de voeten.

en perfect allicht als je onderweg een idee hebt maar geen pen & papier maar wel je tablet :D
Heerlijke tool voor designers. Het mooie aan deze tool boven digitizers is dat je ook op papier iets hebt; best of both worlds. Ik hoop dat het een niet al te dure tool wordt voor arme studenten. Verder hoop ik dat de pen ook zonder papier, rechtstreeks op een scherm gebruikt kunt worden. Al heb ik niet al te veel hoop, omdat het met microfoons werkt.
Heerlijke tool voor designers. Het mooie aan deze tool boven digitizers is dat je ook op papier iets hebt; best of both worlds.
Ik neem aan dat je zelf geen ontwerper bent? Ik zie echt totaal geen toegevoegde waarde boven het inscannen van een tekening. Bovendien bestaan dit soort pennen al geruime tijd, maar zijn ze nooit aangeslaan in de grafische sector, er gaat niets boven een Cintiq of Intuos en voor de enthousiasteling met een kleine beurs zijn er Bamboos... Of een ouderwetse dummy als het je puur om het schetsen te doen is.
Ik neem aan dat jij niet beseft dat er meer soorten ontwerpers zijn alleen maar grafische ontwerpers. Bijvoorbeeld architectonische en bouwkundige ontwerpers werken vaak in groepsverband in omgevingen (bvb besprekingen in de bouwkeet e.d.) waar vaak geen computers zijn of computers niet gewenst zijn i.v.m. met het creatieve proces. Gewoon met de pen/potlood/stift op het papier 'kliederen'.

Edit: met computers bedoel ik dan lompe heavy duty workstations.

[Reactie gewijzigd door vinnixx op 4 januari 2014 12:45]

Maar wat is dan de meerwaarde van dit systeem? Zo'n handschets gooien ze op het kantoor ff onder de scanner of kopieërapprataat en klaar. Ik denk dat er maar weinig bouwketen zijn waar ze met zo'n pennetje gaan werken icm een tablet.
Architecten en bouwkundig ontwerpers werken niet in een bouwkeet....
Dan droom ik zeker dat ik regelmatig in bouwketen met potloden en pennen aan het kliederen ben op bouwtekeningen om "real-time" aanpassingen aan ontwerpen te doen om wat voor reden dan ook.

Nu heb ik tegenwoordig alle documentatie op een tablet staan (heerlijk dat ik of mijn assistent niet meer met tassen vol hoef rond te zeulen), maar ik ben nog steeds op zoek naar een goed werkende oplossing waarbij ik direct lekker vloeiend op mijn tablet kan schetsen.
Ze zijn niet bijster moeilijk te vinden:
MS Surface Pro bijvoorbeeld: http://tweakers.net/product/342971/microsoft-surface-pro-2/
1024 sensitivity levels, digitizer gemaakt door wacom.
Of Wacom's eigen Cintiq Companion: http://cintiqcompanion.wa...n/?country=gb&language=en
2048 levels en tilt sensitivity.

Ik gebruik dagelijks mijn Surface om te schetsen en heb verschillende Cintiqs gebruikt waaronder de Companion, beter dan dat gaat het niet werken.
"Bijvoorbeeld architectonische en bouwkundige ontwerpers werken vaak in groepsverband in omgevingen"

En zie je het al voor je dat een architect alles op papier tekent en het dan in CAD gaat overzetten? LOL

Ik denk niet dat jij snapt wat een architect werkelijk doet. Die gaat niet ergens midden op de bouwvloer een beetje creatief lopen doen, dat is al maanden daarvoor gebeud op de computer waarna de tekeningen waren goedgekeurd door de opdrachtgever. En de bouwers maken daarna gewoon wat er afgesproken was.
Dat kan ook niet anders want een bouwsel moet aan heel veel normen voldoen.
Er komt dus normaalgesproken nooit een architect die halverwege de klus eventjes wat veraderingen gaat schetsen op de vloer. Als je een verandering wilt dan moet dat gewoon op de CAD tekening gebeuren en dan krijgen de bouwlieden vanzelf wel de nieuwe tekening.

En die CAD tekeningen, die hoeven niet persee op grote logge workstations te draaien. Een laptop is tegenwoordig ook wel genoeg.


Is dus leuk speelgoed, die pen, maar niet echt geschikt voor architecten.
Als je het filmpje hebt bekeken, dan zie je dat ze de pen ook op het scherm gebruiken...
Dit is flink awesome!
Het ziet er nog niet heel accuraat uit maar het is ook nog maar een demo, op papier tekenen lijkt me iig een stuk fijner dan gerotzooi met zo'n stylus op een scherm...
Niks nieuws, wacom heeft zo'n pen al een tijdje.
En net als de wacom pen lijkt me deze ook niet nauwkeurig genoeg. Kijk maar hoe ze strategisch delen van de video blurren zodat je nauwelijks de originele tekening en de tablet versie goed tegelijk kunt zien...
Mooi technologie. Je hoeft tijdens het tekenen daardoor niet op het scherm te kijken. Een belangrijk voordeel daarvan is dat er geen hinderlijke vertraging is tussen tekenen en in beeld verschijnen. Een nadeel is echter dat je monochroom en met één pendikte moet werken. Kleur op kleur lijkt me daardoor handiger om het direct op het scherm te tekenen (met een stylus).
In de video kun je zien dat hij met de pen in de rechterkantlijn dingen aanklikt, rechtsbovenin staat een menuutje, dat zijn modi als lijndikte, kleur en lijntransparantie (brushes) imo.
Op papier blijft het wel zwart, maar je ziet hem rood inkleuren op de tablet met een dikkere lijndikte dan de zwarte lijnen op de tablet en papier.
En je ziet eerder al dat er direct op de tablet geschreven/getekend kan worden,(met andere kleuren via de instellingen als je dat wilt).

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 4 januari 2014 12:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee